Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Valmieras novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 38

Valmierā 2022. gada 24. februārī (prot. Nr. 4, 26. §)
Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas, turēšanas un izķeršanas kārtība Valmieras novadā
Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 10. punktu,
Dzīvnieku aizsardzības likuma
8. panta trešo un ceturto daļu,
Ministru kabineta 04.04.2006. noteikumu Nr. 266
"Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku
turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai
publiskās izstādēs, kā arī suņu apmācībai"
13. punktu,
Ministru kabineta 02.10.2012. noteikumu Nr. 678
"Klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanas prasības"
16. punktu,
Veterinārmedicīnas likuma
21.3 panta trešo daļu
I. Noteikumos lietotie termini

Saistošo noteikumu (turpmāk – Noteikumi) izpratnē:

Mājas dzīvnieki – mājas (istabas) suņi un kaķi;

Publiska vieta – jebkura vieta pilsētu un ciemu teritorijā, kas neatkarīgi no tās faktiskās izmantošanas vai īpašuma formas kalpo sabiedrības kopējo vajadzību un interešu nodrošināšanai un par maksu vai bez maksas ir pieejama ikvienai fiziskajai personai, kura nav attiecīgās vietas īpašnieks, tiesiskais valdītājs, turētājs, algots darbinieks vai cita persona, kuras atrašanās attiecīgajā vietā ir saistīta ar darba pienākumu izpildi, pasākuma organizēšanu vai saskaņā ar uzņēmuma līgumu.

II. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka prasības Mājas dzīvnieku reģistrācijai, turēšanai Valmieras novadā, kā arī nosaka Mājas dzīvnieku īpašnieka un turētāja tiesības un pienākumus, un klaiņojošo mājas dzīvnieku izķeršanas kārtību Valmieras novadā.

2. Noteikumu mērķis ir nodrošināt veselīgu un tīru vidi Valmieras novadā, lai Mājas dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, nodrošināt Mājas dzīvnieku reģistrāciju, tās uzraudzību un kontroli un samazināt Mājas dzīvnieku radīto traumu skaitu, kā arī novērst dzīvnieku infekcijas slimību izplatību un dzīvnieku klaiņošanu.

III. Mājas dzīvnieka reģistrācijas kārtība

3. Valmieras novada administratīvajā teritorijā Mājas dzīvnieki ir jāreģistrē Latvijas Republikā spēkā esošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

4. Mājas dzīvnieka, ja tam ir implantēta pasīva lasāmrežīma radiofrekvences identifikācijas ierīce (turpmāk – mikroshēma), pirmreizējo reģistrēšanu Mājas (istabas) dzīvnieku datu bāzē (turpmāk – Datubāze) tā īpašnieks veic pie praktizējoša veterinārārsta.

5. Valmieras novada administratīvajā teritorijā izmaiņas informācijā par reģistrētu Mājas dzīvnieku (dzīvnieka īpašnieka vai turētāja maiņa; turēšanas vietas maiņa; dzīvnieka pazušana vai atrašana; dzīvnieka nāve) dzīvnieka īpašnieks vai iepriekšējais īpašnieks īpašnieka maiņas gadījumā Datubāzē reģistrē 10 dienu laikā pēc izmaiņu notikšanas vienā no šādiem veidiem:

5.1. Valmieras novada Valsts un pašvaldības vienotajos klientu apkalpošanas centros;

5.2. valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv;

5.3. pie praktizējoša veterinārārsta;

5.4. Lauksaimniecības datu centrā.

IV. Mājas dzīvnieku turēšanas kārtība

6. Mājas dzīvnieka īpašnieks (turētājs) nodrošina Mājas dzīvnieku turēšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

7. Mājas dzīvnieku īpašnieks (turētājs):

7.1. nodrošina Mājas dzīvnieka (suņa) reģistrēšanu Datubāzē un informācijas atjaunošanu;

7.2. nodrošina, lai mājas dzīvniekam (kaķim), atrodoties ārpus tā īpašnieka (turētāja) valdījumā vai turējumā pilsētās un ciemos esošās teritorijas, būtu kakla siksna, kupēts auss galiņš vai pēc mikroshēmas implantēšanas nodrošināta tā reģistrācija un informācijas aktualizēšana Datubāzē;

7.3. pēc Mājas dzīvnieka pazušanas konstatēšanas nekavējoties par to ziņo Valmieras novada dzīvnieku patversmei vai Valmieras novada pašvaldības policijas Operatīvās informācijas centram pa tālruni 8484 vai e-pastā oic@valmierasnovads.lv;

7.4. nebaro Mājas dzīvnieku daudzdzīvokļu māju koplietošanas telpās;

7.5. nepieļauj, ka Mājas dzīvnieks rada netīrību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās un sabiedrisko ēku telpās, kā arī Valmieras novada publiskajās vietās;

7.6. pēc Valmieras novada pašvaldības policijas pieprasījuma uzrāda Mājas dzīvnieku, tā turēšanas vietu, pasi, vakcinācijas apliecību vai citus dokumentus, kas saistīti ar Mājas dzīvnieku.

8. Valmieras novada administratīvajā teritorijā, nodrošinot labturību un apzīmēšanu (aplikta kakla siksna vai kupēts auss galiņš), sterilizētu bezsaimnieka kaķi atļauts izmitināt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās un tām piegulošajās teritorijās, ja par to ir lēmusi Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktā kārtībā daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopība un ir saņemts rakstisks saskaņojums no daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pārvaldnieka.

9. Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas vai zemes vienības, kurā tiek barots bezsaimnieka Mājas dzīvnieks, īpašnieks vai tā pilnvarotā persona īpašuma robežās ir atbildīgs savā apsaimniekotajā teritorijā par normatīvo aktu ievērošanu attiecībā uz bezsaimnieka Mājas dzīvnieku turēšanu un labturību, tai skaitā nodrošinot šādu dzīvnieku sterilizāciju, vakcināciju pret trakumsērgu un veterinārmedicīnisko aprūpi.

10. Valmieras novada pilsētu un ciemu zaļajā zonā un mežā, ārpus norobežotās teritorijas, suns var atrasties bez pavadas īpašnieka (turētāja) uzraudzībā un redzeslokā, kādā īpašnieks (turētājs) spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību, izņemot zemāk minētajās teritorijās:

10.1. bērnu atpūtas un rotaļu laukumos;

10.2. izglītības iestāžu teritorijās;

10.3. stadionos un sporta laukumos;

10.4. publiskos dārzos, parkos, skvēros, kapsētās;

10.5. brīvdabas estrādēs;

10.6. vietās, kur tas aizliegts ar speciālām zīmēm (piktogrammām) vai aizliegums noteikts normatīvajos aktos.

V. Klaiņojošu vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušu Mājas dzīvnieku izķeršana

11. Par klaiņojošu Mājas dzīvnieku nav uzskatāms sterilizēts kaķis, kas uzturas dzīvojamo māju tuvumā, ja izpildīti Noteikumu 8. punkta nosacījumi.

12. Persona, ar kuru pašvaldībai noslēgts līgums par Valmieras novada dzīvnieku patversmes (turpmāk – Patversme) uzturēšanu (turpmāk – Operators), organizē un nodrošina klaiņojošo dzīvnieku izķeršanu un nogādāšanu (transportēšanu) uz Patversmi vai pie dzīvnieka īpašnieka. Operators ir atbildīgs par informācijas pieejamības un informācijas aktualizācijas par noķertajiem Valmieras novada teritorijā klaiņojošajiem vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušajiem Mājas dzīvniekiem, kas atrodas Patversmē, nodrošināšanu.

13. Jebkura persona par klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku nekavējoties paziņo Valmieras novada pašvaldības policijas Operatīvās informācijas centram pa tālruni 8484. Valmieras novada pašvaldības policijas amatpersonas saņemto informāciju nodod Operatoram, kas nekavējoties veic nepieciešamās ar klaiņojošā dzīvnieka klaiņošanas vai bezpalīdzības stāvokļa izbeigšanu saistītās darbības.

14. Visus izdevumus, kas saistīti ar klaiņojošu un bezpalīdzības stāvoklī nonākušo Mājas dzīvnieku noķeršanu, transportēšanu, uzturēšanu un aprūpi Patversmē, saskaņā ar Operatora cenrādi sedz tā īpašnieks (turētājs), vai bezsaimnieka dzīvniekiem sedz pašvaldība, no kuras administratīvās teritorijas dzīvnieks ir atvests.

15. No izdevumiem, kas saistīti ar Mājas dzīvnieka noķeršanu, izmitināšanu un aprūpi, var tikt atbrīvoti tie Mājas dzīvnieku īpašnieki (turētāji), kuri pieļāvuši dzīvnieka klaiņošanu objektīvu iemeslu dēļ (īpašnieka (turētāja) hospitalizācija, ievietošana pansionātā, I grupas invaliditātes iegūšana, īslaicīga aizturēšana un tamlīdzīgi), kas tiek pamatoti ar attaisnojošiem dokumentiem.

16. Ja 14 dienu laikā pēc Mājas dzīvnieka ievietošanas Patversmē tā īpašnieks tam piederošo Mājas dzīvnieku neizņem no Patversmes vai Mājas dzīvnieks nav identificējams, tad Patversme rīkojas atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

VI. Noteikumu izpildes kontrole un administratīvā atbildība par noteikumu pārkāpšanu

17. Kontrolēt šo noteikumu prasību izpildi un veikt administratīvā pārkāpuma procesu par Noteikumu pārkāpšanu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai ir tiesīgas Valmieras novada pašvaldības policijas amatpersonas.

18. Valmieras novada pašvaldības policijas amatpersonas nodrošina normatīvajos aktos par mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtību noteikto suņa apzīmēšanas un reģistrācijas prasību izpildes uzraudzību un kontroli.

19. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Pašvaldības Administratīvā komisija.

20. Par Noteikumu 7.1., 7.4. un 7.5. apakšpunktā, 8., 9. un 10. punktā noteikto prasību neievērošanu piemēro:

20.1. fiziskām personām brīdinājumu vai naudas sodu līdz desmit naudas soda vienībām;

20.2. juridiskām personām naudas sodu līdz piecpadsmit naudas soda vienībām.

VII. Noslēguma jautājums

21. Atzīt par spēku zaudējušiem:

21.1. Kocēnu novada domes 23.02.2017. saistošos noteikumus Nr. 3/2017 "Par mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas, uzskaites, turēšanas un izķeršanas kārtību Kocēnu novadā";

21.2. Mazsalacas novada pašvaldības 20.06.2012. saistošos noteikumus Nr. 6 "Suņu turēšanas noteikumi Mazsalacas novadā";

21.3. Strenču novada domes 20.06.2018. saistošos noteikumus Nr. 6/2018 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Strenču novadā";

21.4. Valmieras pilsētas pašvaldības 28.11.2013. saistošos noteikumus Nr. 187 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas, uzskaites, turēšanas un izķeršanas kārtība Valmieras pilsētā";

21.5. Valmieras pilsētas pašvaldības 19.12.2013. saistošos noteikumus Nr. 194 "Par pašvaldības nodevu par suņa turēšanu Valmieras pilsētā".

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks
Paskaidrojuma raksts
Valmieras novada pašvaldības 2022. gada 24. februāra saistošajiem noteikumiem Nr. 38 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas, turēšanas un izķeršanas kārtība Valmieras novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums1.1. Ņemot vērā, ka Valmieras novada pašvaldībā apvienotas astoņas pašvaldības, ir nepieciešama to līdzšinējo mājas (istabas) dzīvnieku reģistrāciju, turēšanu un izķeršanu, kā arī suņa turēšanas nodevas maksāšanu regulējošo saistošo noteikumu izvērtēšana un konsolidēšana.

1.2. 04.01.2022. spēkā stājās grozījumi Veterinārmedicīnas likumā (likuma "Grozījumi Veterinārmedicīnas likumā" redakcijā, kas Saeimā pieņemta 2021. gada 9. decembrī), kas paredz papildināt likumu ar 21.3pantu šādā redakcijā:

"21.3 pants. (1) Pašvaldība nodrošina normatīvajos aktos par mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtību noteikto suņa apzīmēšanas un reģistrācijas prasību izpildes uzraudzību un kontroli attiecīgajā administratīvajā teritorijā.

(2) Pašvaldība, veicot šā panta pirmajā daļā minēto normatīvo aktu ievērošanas uzraudzību un kontroli, ir tiesīga izdot administratīvos aktus par suņa apzīmēšanu un reģistrāciju.

(3) Pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka institūciju, kas ir pilnvarota pašvaldības vārdā veikt šā panta pirmajā daļā noteikto uzraudzību un kontroli, kā arī ir tiesīga izdot šā panta otrajā daļā minētos administratīvos aktus."

Konsolidētajos saistošajos noteikumos nepieciešams iekļaut suņa apzīmēšanas un reģistrācijas prasību izpildes uzraudzības un kontroles regulējumu.

1.3. Veterinārmedicīnas likumā grozīta arī 21. panta ceturtā daļa, nosakot, ka turpmāk mājas (istabas) dzīvnieka reģistrāciju Lauksaimniecības datu centra (turpmāk – LDC) mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē (turpmāk – datubāzē) veiks tikai praktizējošs veterinārārsts līdzšinējo šādu reģistrēšanās iespēju vietā: 1) pie praktizējoša veterinārārsta, 2) vietējā pašvaldībā, 3) izmantojot valsts pārvaldes pakalpojumu portālu www.latvija.lv, 4) LDC reģionālajos klientu apkalpošanas centros vai izmantojot datu centra tīmekļvietnē pieejamo e-pakalpojumu.

Pašvaldības konsolidētajos saistošajos noteikumos nepieciešams regulējums informācijas par suni reģistrēšanai Mājas (istabas) dzīvnieku datu bāzē.

2. Īss projekta satura izklāstsSaistošo noteikumu būtība ir noteikt mājas (istabas) dzīvnieku – suņu un kaķu īpašnieku (turētāju) tiesības un pienākumus, atbildību par noteikumu neievērošanu, suņu un kaķu reģistrācijas kārtību un klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanas kārtību Valmieras novada pašvaldībā.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuStājoties spēkā saistošajiem noteikumiem, spēku zaudēs Valmieras pilsētas pašvaldības 19.12.2013. saistošie noteikumi Nr. 194 "Par pašvaldības nodevu par suņa turēšanu Valmieras pilsētā", kas noteica ikgadējo suņa turēšanas nodevu Valmieras pilsētā deklarētajiem suņu īpašniekiem 12 EUR par suni.

Lai arī LDC datubāzē 2021. gada 31. decembrī bija reģistrēti 4716 suņi no Valmieras novada teritorijas, 2020. gadā tikai izsniegti nomaksātu nodevu apliecinoši žetoni tikai par 100 suņiem.

2018. gada nogalē LDC datubāzē bija reģistrēti 953 suņi no Valmieras pilsētas, taču par 2017./2018. gada periodu nomaksāto pašvaldības nodevu apliecinošie žetoni tika izsniegti tikai par 146 suņiem, liecinot par zemu suņu īpašnieku aktivitāti, nepietiekamu kontroles un veicināšanas kapacitāti nodevas maksājuma aptveres veicināšanā.

2020. gadā Valmieras pilsētas pašvaldības budžeta ieņēmumi no šīs nodevas bija 1463 EUR, 2021. gadā ieņēmumi bija 1506 EUR, un, ņemot vērā arī nodevas maksājuma sistēmas uzturēšanas administratīvās izmaksas, neattaisnoja iepriekš uzstādīto nodevas iekasēšanas mērķi – būt par būtisku finansiālu atbalstu dzīvnieku patversmes uzturēšanai un citām ar suņu uzturēšanu pilsētā saistītām aktivitātēm.

Vienlaikus, ņemot vērā 04.01.2022. spēkā stājušos grozījumus Veterinārmedicīnas likumā, kas paredz turpmāku suņa pirmreizējo reģistrēšanu LDC datubāzē tikai pie praktizējoša veterinārārsta, suņa īpašniekam to nebūs vairs iespējams izdarīt bez maksas valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv. Līdz 30.06.2022. spēkā stāsies Latvijas Republikas Ministru kabineta noteikumi "Mājas (istabas) dzīvnieku apzīmēšanas un reģistrācijas kārtība", kas noteikts vienotu maksas apmēru par mājas (istabas) dzīvnieka reģistrēšanu datubāzē, tādējādi daļai suņu īpašnieku radot papildu ar suņa reģistrēšanu saistītas izmaksas.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNoteikumi ir saistoši personām, kuru īpašumā, turējumā vai valdījumā ir mājas (istabas) dzīvnieks – suns un kaķis, kas dzīvo vai uzturas Valmieras novada administratīvajā teritorijā.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmUzraudzību par saistošo noteikumu ievērošanu veic Valmieras novada pašvaldības policija.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmIniciatīvas "Dogs Welcome" autore, Valmieras iedzīvotāja Agnija Jankovska.

Biedrība "Dzīvnieku SOS" un tās Valmieras aktīviste Annija Greidāne.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas, turēšanas un izķeršanas kārtība Valmieras novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Valmieras novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 38Pieņemts: 24.02.2022.Stājas spēkā: 20.05.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 96, 19.05.2022. OP numurs: 2022/96.25
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
332507
20.05.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"