Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Saulkrastu novada domes saistošie noteikumi Nr. SN 17/2022

Saulkrastos 2022. gada 30. martā
Par bērnu reģistrācijas, uzņemšanas un atskaitīšanas kārtību Saulkrastu novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārējo izglītības iestāžu pirmsskolas grupās
Apstiprināti Saulkrastu novada domes
2022. gada 30. marta sēdē
(prot. Nr. 7/2022 § 29)

Precizēti Saulkrastu novada domes
2022. gada 27. aprīļa sēdē
(prot. Nr. 8/2022 § 42)

Izdoti saskaņā ar Vispārējās izglītības likuma
26. panta pirmo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka bērnu reģistrācijas, uzņemšanas un atskaitīšanas kārtību Saulkrastu novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārējo izglītības iestāžu pirmsskolas grupās (turpmāk – izglītības iestādes), kuras īsteno pirmsskolas izglītības programmas.

2. Pirmsskolas izglītības programmu bērni apgūst no uzņemšanas brīža izglītības iestādē līdz izziņas saņemšanai par programmas apguvi.

3. Obligātā bērnu sagatavošana pamatizglītības apguvei tiek uzsākta tajā kalendārajā gadā, kurā bērnam aprit pieci gadi.

4. Bērnam nodrošina pirmsskolas izglītības programmas apguvi tikai vienā izglītības iestādē.

5. Izglītības iestādēs pirmsskolas izglītības grupas komplektē izglītības iestādes vadītājs sadarbojoties ar pašvaldības Izglītības darba speciālistu (turpmāk – atbildīgais speciālists).

6. Izglītības iestādes vadītāja faktisko rīcību var apstrīdēt pašvaldības domē.

7. Vecākiem vai bērna likumiskajam pārstāvim (turpmāk – vecāks) ir pienākums informēt izglītības iestādi, ja mainījusies par bērnu un vecākiem tā informācija, kas ietekmē bērna reģistrāciju un uzņemšanu izglītības iestādē.

8. Izglītības iestādei, reģistrējot bērnu reģistrā, un uzņemot bērnu izglītības iestādē, ir tiesības pārbaudīt datus, kas nepieciešami noteikumu izpildes nodrošināšanai.

II. Pieteikumu reģistrācijas kārtība

9. Pašvaldībā ir viens vienots pirmsskolas izglītības iestāžu reģistrs (turpmāk – reģistrs), kurā bērna reģistrācija uzņemšanai izglītības iestādēs tiek sistematizēta pa sadaļām. Saulkrastu novadam ir divas sadaļas: viena, kurā tiek reģistrēti bērni uzņemšanai Saulkrastu pirmsskolas izglītības iestādē "Rūķītis" un otra, kurā reģistrēti bērni, uzņemšanai vispārējās izglītības iestādes pirmsskolas grupā/-ās. Sējas pagastam ir viena sadaļa, kurā tiek reģistrēti bērni uzņemšanai Sējas pirmsskolas izglītības iestādē "Bitīte". Reģistrēt bērnu izglītības iestāžu rindā var tikai vienā no sadaļām.

10. Reģistrs ir pieejams izglītības iestādē un pašvaldības mājas lapā www.saulkrasti.lv. Reģistrs tiek atjaunots katra mēneša pirmajā nedēļā.

11. Lai pieteiktu bērnu uzņemšanai izglītības iestādē vecāks iesniedz pieteikumu (pielikums) klātienē kādā no pašvaldības klientu apkalpošanas centriem, vai elektroniski e-adresē, e-pastā, parakstot ar drošu elektronisko parakstu vai Valsts pārvaldes pakalpojumu portālā Latvija.lv.

12. Pieteikumā bērna likumiskais pārstāvis norāda vēlamo laiku (gads, mēnesis), kad bērnam nepieciešams uzsākt apmeklēt Izglītības iestādi, un turpmākās saziņas veidu (rakstveidā pa pastu vai elektroniski, izmantojot drošu elektronisko parakstu).

13. Pieteikšana uzņemšanai Izglītības iestādē notiek visu kalendāra gadu no bērna dzimšanas reģistrēšanas brīža līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai.

14. Reģistrācijas pieteikumam pievienojami tie dokumenti, par kuriem informācija nav pieejama pašvaldības rīcībā esošajos pašvaldības un valsts datu reģistros, ja tie ietekmē saskaņā ar šiem noteikumiem bērna reģistrāciju un uzņemšanu izglītības iestādē.

15. Pēc pieteikuma saņemšanas izglītības iestāde:

15.1. pārbauda, vai norādītā Bērna deklarētās dzīvesvietas adrese atbilst Fizisko personu reģistra datiem;

15.2. reģistrē bērnu Reģistrā, piešķirot vienotās rindas kodu;

15.3. piecu darba dienu laikā pēc pieteikuma saņemšanas rakstveidā informē Bērna likumisko pārstāvi par pieteikuma reģistrāciju reģistrā un bērna vienotās rindas kodu.

16. Reģistrācijas pieteikumi tiek sistematizēti pa sadaļām, ievērojot šādu secību:

16.1. I pakāpes rinda – bērni, kuru dzīvesvieta deklarēta Saulkrastu novada administratīvajā teritorijā;

16.2. II pakāpes rindā – bērni, kuru dzīvesvieta deklarēta ārpus Saulkrastu novada administratīvās teritorijas.

17. Bērni iestādē tiek uzņemti pirmām kārtām no 1. pakāpes rindas, pēc tam no 2. pakāpes rindas.

18. Ja bērns ir reģistrēts 2. pakāpes rindā, bet vēlāk bērna un vismaz viena no vecākiem dzīvesvieta tiek deklarēta Saulkrastu novada administratīvajā teritorijā, tad pieteikumu pārreģistrē 1. pakāpes rindā, ar datumu, kurā saņemta informācija par deklarētās dzīvesvietas adreses maiņu.

19. Reģistrējot bērnu reģistrā, katram bērnam tiek piešķirts individuāls reģistrācijas kods, pēc kura vecākam ir iespējams sekot līdzi bērna virzībai rindā uzņemšanai izglītības iestādē noteikumu 10. punktā noteiktajā reģistrā.

III. Bērnu uzņemšanas kārtība

20. Izglītības iestādēs uzņem bērnus ne ātrāk kā no viena gada un sešu mēnešu vecuma.

21. Pamatojoties uz izglītības iestāžu vadītāju iesniegtajām ziņām par brīvo vietu skaitu izglītības iestādēs un reģistra datiem, izglītības iestāžu grupas jaunajam mācību gadam komplektē vienu reizi gadā – maijā, ievērojot principu, ka bērnu iestādē uzņem pieteikumu iesniegšanas secībā (pirmām kārtām uzņemot bērnus no I pakāpes rindas, pēc tam no II pakāpes rindas). Pēc minētā termiņa komplektēšana tiek veikta, ja kādā no izglītības iestādēm ir pieejama brīva vieta.

22. Pašvaldība kārtējā kalendārā gada jūnija pirmajā darba dienā publicē tīmekļa vietnē www.saulkrasti.lv sarakstu ar to bērnu reģistrācijas kodiem, kurus uzņem izglītības iestādē ar jaunā mācību gada sākumu.

23. Vecāks, kuru bērns norādīts noteikumu 22. punkta sarakstā, ne vēlāk kā līdz kārtējā kalendārā gada 30. jūnijam iesniedz iesniegumu par uzņemšanu pirmsskolas izglītības iestādē, tādejādi apstiprinot savu piekrišanu, ka viņa bērns izglītības iestādes apmeklējumu uzsāks ar jauno mācību gadu. Ja vecāks nesniedz apstiprinājumu šajā punktā minētajā termiņā, bērns zaudē esošo rindas kārtas numuru un tiek pārreģistrēts reģistrā ar tekošā gada 1. jūliju, saglabājot vienotās rindas kodu un vieta izglītības iestādē tiek piedāvāta reģistra secībā nākošajam bērnam.

24. Ja iestādē ir atbrīvojusies vieta, bērnu iestādē uzņem ārpus šo noteikumu 22. punktā minētā termiņa, ievērojot principu, ka bērnu iestādē uzņem pieteikumu iesniegšanas secībā (pirmām kārtām uzņemot bērnus no I pakāpes rindas, pēc tam no II pakāpes rindas). Šajā gadījumā vecāks tiek informēts rakstiski.

25. Bērnus ar speciālām vajadzībām uzņem iestādē, ņemot vērā medicīniski pedagoģiskās komisijas slēdzienu.

26. Ja izglītības iestādē ir brīvas vietas, priekšrocības bērna uzņemšanai ārpus kārtas ir šādos gadījumos:

26.1. bērns ir obligātā pirmsskolas izglītības vecumā;

26.2. bērns pretendē uz vietu izglītības iestādē, kurā strādā kāds no bērna vecākiem;

26.3. bērnam ir noteikta ārpusģimenes aprūpe Saulkrastu novada teritorijā;

26.4. ar pašvaldības Bāriņtiesas atzinumu par vietas nodrošināšanu bērnam attiecīgajā izglītības iestādē;

26.5. ja tas ir īpaši atrunāts Latvijas Republikas normatīvajos aktos.

27. Bērna uzņemšanu iestādē, pamatojoties uz vecāku iesniegumu, noformē ar iestādes vadītāja rīkojumu, norādot pirmsskolas izglītības programmu, kuru bērns apgūs un veic ierakstu Valsts izglītības informācijas sistēmā (VIIS).

28. Lai bērnu uzņemtu izglītības iestādē, vecākiem, uzrādot bērna dzimšanas apliecību jānoslēdz līgums ar izglītības iestādi.

29. Bērna medicīniskā karte un izraksts par profilaktiskajām vakcinācijām tiek iesniegts, bērnam uzsākot apmeklēt izglītības iestādi.

IV. Kārtība, kādā notiek izslēgšana no reģistra

30. Pēc pieteikuma reģistrēšanas darbinieks regulāri pārbauda pieteikumā norādīto ziņu atbilstību noteikumiem un ja nepieciešams veic reģistrēto pieteikumu pārsistematizēšanu.

31. Bērns tiek izslēgts no reģistra šādos gadījumos:

31.1. bērns ir uzņemts izglītības iestādē;

31.2. bērns neatbilst noteikumos noteiktajām prasībām bērna uzņemšanai izglītības iestādē;

31.3. vecāki bērna reģistrēšanai un uzņemšanai izglītības iestādē snieguši nepatiesu informāciju;

31.4. bērns ir uzsācis pamatizglītības ieguvi;

31.5. ja vecākam divas reizes ir piedāvāta vieta izvēlētajā izglītības iestādē un tas apstiprinājumu nav sniedzis līdz tekošā gada 30. jūnijam, tad izglītības iestāde nosūta vecāka norādītajā e-pastā atgādinājumu par nepieciešamību apstiprināt bērna uzņemšanu izglītības iestādē. Pēc atgādinājuma izsūtīšanas bērna vecākam ir pienākums sniegt apstiprinājumu 7 kalendāro dienu laikā. Ja atbilde nav sniegta, tad bērns tiek izslēgts no reģistra.

V. Atskaitīšanas kārtība no izglītības iestādes

32. Ja ministru kabinets nav noteicis citu kārtību, bērns tiek atskaitīts no izglītības iestādes:

32.1. pēc vecāku rakstiska iesnieguma;

32.2. pēc pirmsskolas izglītības programmas apguves;

32.3. bērns apgūst programmu citā pirmsskolas izglītības iestādē;

32.4. bērns izglītības iestādi bez attaisnojoša iemesla nav apmeklējis mēnesi pēc kārtas, vai trīs mēnešu periodā apmeklēto dienu skaits ir mazāks par 30 (trīsdesmit) dienām. Par attaisnojošu iemeslu uzskatāma bērna prombūtne veselības stāvokļa pasliktināšanās dēļ, ko apliecina ārsta izsniegta izziņa, vecāku atvaļinājums, par kuru vecāki informē līgumā par uzņemšanu noteiktajā kārtībā izglītības iestādes administrāciju, izglītības iestādes pedagoģiskā procesa pārtraukums vasaras mēnešos vai citi gadījumi, par kuriem vecāks izglītības iestādi rakstiski informējis pirms plānotās prombūtnes, kas nav ilgāka par vienu mēnesi pēc kārtas.

33. Ilgāk kā vienu mēnesi nepameklējot izglītības iestādi, bērns vietu izglītības iestādē saglabā šādos gadījumos:

33.1. Ja ir saņemts vecāka iesniegums, kurā vecāks informē izglītības iestādi par bērna prombūtni, un periodu, kurā bērns pirmsskolas izglītības iestādi neapmeklēs;

33.2. ja bērns neapmeklē izglītības iestādi jūnijā, jūlijā vai augustā;

33.3. Ja bērns neapmeklē izglītības iestādi īpašu ģimenes apstākļu dēļ (pierādāmi ar attiecīgu institūciju izdotiem dokumentiem) un ir saņemts vecāka iesniegums par vietas saglabāšanu, ne ilgāk par vienu kalendāra gadu;

33.4. pamatojoties uz ģimenes ārsta atzinumu par bērna veselības stāvokli, ne ilgāk par vienu kalendāra gadu.

34. Pirms atskaitīšanas izglītības iestādes noteikumu 32.3. un 32.4. apakšpunktā noteiktajos gadījumos iestādei ir jānosūta vecākiem brīdinājuma vēstule par bērna atskaitīšanu, nosakot termiņu paskaidrojuma sniegšanai. Ja brīdinājuma vēstulē noteiktajā termiņā neviens no bērna vecākiem paskaidrojumu nav sniedzis vai novērsis pārkāpumu, izglītības iestādes vadītājs ir tiesīgs pieņemt lēmumu par bērna atskaitīšanu.

35. Ja noteikumu 32.4. apakšpunktā noteiktajā gadījumā bērns bez attaisnojoša iemesla neapmeklē izglītības iestādi un noteikumu 34. punktā noteiktā kārtībā bērna vecāki nesazinās ar izglītības iestādi un nesniedz informāciju par neapmeklējuma iemesliem, iestādes vadītājam ir pienākums sazināties ar Saulkrastu novada Sociālo dienestu un/vai Saulkrastu nobada bāriņtiesu, lai atbildīgās institūcijas noskaidrotu bērna prombūtnes iemeslus.

VI. Noslēguma jautājums

36. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Saulkrastu novada domes 2009. gada 26. augusta saistošie noteikumi Nr. 17 "Saistošie noteikumi "Par bērnu reģistrēšanas un uzņemšanas kārtību Saulkrastu pirmsskolas izglītības iestādē "Rūķītis"".

Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs N. Līcis
Pielikums
2022. gada 30. marta Saulkrastu novada domes
saistošajiem noteikumiem "Par bērnu reģistrācijas,
uzņemšanas un atskaitīšanas kārtību
Saulkrastu novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs
un vispārējo izglītības iestāžu pirmsskolas grupās"

Saulkrastu novada pašvaldībai

Bērna likumiskā pārstāvja vārds, uzvārds

 

Personas kods

 

Deklarētā dzīvesvieta

 

Faktiskā dzīvesvieta

 

Tālruņa numurs

 

e-pasta adrese:

 

PIETEIKUMS

Lūdzu reģistrēt rindā uz pirmsskolas izglītības programmas apguvi manu dēlu/meitu

 

(bērna vārds, uzvārds)

personas kods _____________ ‒ __________________

dzimšanas dati 20____. gada ______________________

deklarētās dzīvesvietas adrese 
 

uz vietu Saulkrastu novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē vai vispārizglītojošajās izglītības iestādē, kura realizē pirmsskolas izglītības programmu:

 

/iestādes nosaukums/

Priekšrocības uzņemšanai:

bērns ir obligātā pirmsskolas izglītības vecumā

bērns pretendē uz vietu izglītības iestādē, kurā strādā kāds no bērna vecākiem

bērnam ir noteikta ārpusģimenes aprūpe Saulkrastu novada teritorijā

ar pašvaldības Bāriņtiesas atzinumu par vietas nodrošināšanu bērnam attiecīgajā izglītības iestādē

ja tas ir īpaši atrunāts Latvijas Republikas normatīvajos aktos

Vēlos, lai bērns izglītības iestādi sāk apmeklēt no 20____. gada ______________________

Sniedzu šādu papildu informāciju 
 
 
 
 

Turpmāk lūdzu ar mani sazināties:

– rakstveida formā iesniegumā norādītajā adresē

– elektroniski (ar drošu elektronisko parakstu) iesniegumā norādītajā elektroniskā pasta adresē

Esmu iepazīstināts (-ta) ar 2022. gada 30. marta Saulkrastu novada domes saistošiem noteikumiem "Par bērnu reģistrācijas, uzņemšanas un atskaitīšanas kārtību Saulkrastu novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārējo izglītības iestāžu pirmsskolas grupās".

Esmu informēts(-a), ka šajā iesniegumā ietvertie personas dati ir nepieciešami un tie tiks izmantoti, lai nodrošinātu iesniegumā pieprasītā pakalpojuma sniegšanu atbilstoši normatīvo aktu noteikumiem.

     

/datums/

 

/paraksts/

 

/paraksta atšifrējums/

Saulkrastu novada domes 2022. gada 30. marta saistošo noteikumu Nr. SN 17/2022 "Par bērnu reģistrācijas, uzņemšanas un atskaitīšanas kārtību Saulkrastu novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārējo izglītības iestāžu pirmsskolas grupās"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsAr Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma spēkā stāšanos Saulkrastu novada pašvaldības teritorijā ietilpst Saulkrastu pagasts, Saulkrastu pilsēta un Sējas pagasts.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punkts cita starpā noteic, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

Saistošie noteikumi izstrādāti pamatojoties uz Vispārējās izglītības likuma 26. panta pirmo daļu.

2. Īss projekta satura izklāstsSaistošie noteikumi nosaka bērnu reģistrācijas, uzņemšanas un atskaitīšanas kārtību Saulkrastu novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārējo izglītības iestāžu pirmsskolas grupās, kuras īsteno pirmsskolas izglītības programmas.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuSaistošie noteikumi tiešā veidā neparedz ietekmi uz pašvaldības budžetu.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sociāli ekonomisko stāvokli (uzņēmējdarbības vidi) pašvaldības teritorijāSaistošie noteikumi tiešā veidā neietekmē uzņēmējdarbības vidi Saulkrastu novada pašvaldības teritorijā.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmInstitūcija, kurā privātpersona var vērsties noteikumu piemērošanā, ir Saulkrastu novada pašvaldība.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmIzstrādājāt saistošos noteikumus nav notikušas konsultācijas ar privātpersonām.
Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs N. Līcis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par bērnu reģistrācijas, uzņemšanas un atskaitīšanas kārtību Saulkrastu novada pašvaldības .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saulkrastu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: SN 17/2022Pieņemts: 30.03.2022.Stājas spēkā: 14.05.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 92, 13.05.2022. OP numurs: 2022/92.22
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
332321
14.05.2022
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"