Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Jelgavas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 9

Jelgavā 2022. gada 23. februārī (prot. Nr. 9, lēmums Nr. 25)
Par neapbūvētu zemesgabalu nomas maksu
Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija
noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes
nomas un apbūves tiesību noteikumi" 31. punktu


Precizējumi:
Jelgavas novada domes
2022. gada 30. marta lēmums Nr. 66 (prot. Nr. 13)

1. Noteikumi nosaka Jelgavas novada pašvaldībai piederoša vai piekrītoša neapbūvēta zemesgabala (zemes vienības vai tās daļas, turpmāk arī – nomas objekts), kas tiek izmantots personisko palīgsaimniecību vajadzībām atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, nomas maksas lielumu.

2. Zemesgabala, kura platība nepārsniedz 1,0 ha, nomas maksa gadā par vienu nomas objektu ir 1,5 % apmērā no nomas objekta kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 5 EUR (pieci euro).

3. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

4. Atzīt par spēku zaudējušiem Jelgavas novada pašvaldības 2019. gada 27. marta saistošos noteikumus Nr. 2 "Par pašvaldības zemes nomu" un Ozolnieku novada domes 2019. gada 30. maija saistošos noteikumus Nr. 13/2019 "Par neapbūvētu zemesgabalu nomas maksas apmēru Ozolnieku novadā".

Jelgavas novada domes priekšsēdētājs M. Lasmanis
Jelgavas novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 9 "Par neapbūvētu zemesgabalu nomas maksu"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsMK 2018. gada 19. jūnija noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi" 31. punkts nosaka tiesības pašvaldībai savos saistošajos noteikumos noteikt lielāku nomas maksu par pašvaldības neapbūvētajiem zemesgabaliem, nekā minēts šo noteikumu 30.1. un 30.2. apakšpunktā, it īpaši attiecībā uz zemi, kuras kadastrālā vērtība un iznomājamās platības ir nelielas, kā rezultātā nomas maksa nesedz administrēšanas izdevumus.

Savukārt Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punkts nosaka, ka jaunievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

Tā kā apvienoto novadu saistošie noteikumi būtiski atšķiras, tad ir nepieciešams izstrādāt jaunus saistošos noteikumus. Spēkā esošo noteikumu atšķirības ir:

1) Jelgavas novada pašvaldības 2019. gada 27. marta noteikumos neapbūvētas zemes (zemes vienības vai tās daļas), kas tiek izmantota personisko palīgsaimniecību vajadzībām atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts un, kura platība ir ne vairāk kā 1 ha, nomas maksas lielums noteikts 1,5 % apmērā no nomas objekta kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 3 EUR (trīs euro).

2) Ozolnieku novada dome 2019. gada 30. maija noteikumos zemesgabalam vai tā daļai, kas tiek izmantots personisko palīgsaimniecību vajadzībām atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam, tai skaitā mazdārziņu vai sakņu (ģimenes) dārzu ierīkošanai, ar nosacījumu, ka nomnieks tajā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, maksas lielums noteikts EUR 0,05 par 1 m2 gadā, bet ne mazāk kā EUR 10,00 gadā.

3) Ozolnieku novada dome 2019. gada 30. maija noteikumos zemesgabalam vai tā daļai (tostarp zemesgabalam ielu sarkanajās līnijās), kas nav iznomājams patstāvīgai izmantošanai un tiek iznomāts tikai piegulošā nekustamā īpašuma īpašniekam vai lietotājam ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, nomas maksas lielums noteikts EUR 1,00 par 1 m2 gadā, bet ne mazāk kā EUR 28,00 gadā.

2. Īss projekta satura izklāstsAr saistošajiem noteikumiem pašvaldība par tai piederošajiem vai piekrītošajiem neapbūvētajiem zemesgabaliem noteiks lielāku nomas maksu, nekā tas minēts Noteikumu 30.2. apakšpunktā, tas ir par neapbūvēta zemesgabala, kas tiek izmantots personisko palīgsaimniecību vajadzībām atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam (ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts), nomu gadā – 1,5 % no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 5 EUR (pieci euro) gadā.

Paredzēts, ka Noteikumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

 

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu īstenošanai tiek prognozēta pozitīva finansiāla ietekme uz pašvaldības budžeta ieņēmumu sadaļu, bet tās lielumu nav iespējams prognozēt.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāSaistošie noteikumi šo jomu neskar.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmSaistošie noteikumi tiks nosūtīti izskatīšanai un atzinuma sniegšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmKonsultācijas ar privātpersonām nav notikušas. Saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts ievietots tīmekļvietnē www.jelgavasnovads.lv, kā arī pieejams Jelgavas novada pagasta pārvaldēs un Jelgavas novada pašvaldības administratīvajā ēkā.
Jelgavas novada domes priekšsēdētājs M. Lasmanis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par neapbūvētu zemesgabalu nomas maksu Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Jelgavas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 9Pieņemts: 23.02.2022.Stājas spēkā: 09.04.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 70, 08.04.2022. OP numurs: 2022/70.21
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
331496
09.04.2022
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"