Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ludzas novada domes 2023. gada 29. marta saistošos noteikumus "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Ludzas novadā".
Ludzas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 9/2022

Ludzā 2022. gada 24. februārī
Kārtība, kādā ar nekustamā īpašuma nodokli apliek vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves Ludzas novadā
APSTIPRINĀTI
ar Ludzas novada pašvaldības domes
24.02.2022. sēdes lēmumu (prot. Nr. 5, 76. §)

PRECIZĒTI
Ludzas novada pašvaldības domes
2022. gada 14. marta ārkārtas sēdē (prot. Nr. 6, 11. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
3. panta 1.4 daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Ludzas novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) administratīvajā teritorijā tiek klasificētas vidi degradējošas būves, sagruvušas būves un cilvēku drošību apdraudošas būves, un kārtību, kādā šādas ēkas apliek ar nekustamā īpašuma nodokli.

2. Šo saistošo noteikumu mērķis ir pašvaldības administratīvajā teritorijā uzturēt un veidot vizuāli pievilcīgu un sakārtotu vidi, kas neapdraud un aizsargā novada iedzīvotāju drošību, kā arī nosaka būvju īpašnieka, valdītāja vai lietotāja pienākumu uzturēt būves atbilstoši Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

II. Būvju klasificēšana

3. Ludzas novada būvvaldes būvinspektors apseko Ludzas novada administratīvo teritoriju, veicot šādas darbības:

3.1. aktā fiksē vidi degradējošās, sagruvušās un cilvēku drošību apdraudošās būves;

3.2. veic šo būvju fotofiksāciju;

3.3. sagatavo atzinumu par fiksēto būvju klasificēšanu atbilstoši šo noteikumu 3. punktam.

4. Ludzas novada būvvaldes darbinieks sagatavo un izsūta būvinspektora atzinumā norādīto būvju īpašniekiem, valdītājiem vai lietotājiem, kuri pašvaldībā reģistrēti kā nekustamā īpašuma nodokļu maksātāji par šīm būvēm, rakstisku brīdinājumu, kurā norāda termiņu būvju sakārtošanai.

5. Pēc Ludzas novada būvvaldes brīdinājuma saņemšanas būves īpašniekam, valdītājam un lietotājam ir pienākums brīdinājumā noteiktajā termiņā sakārtot būvi.

6. Pēc brīdinājumā noteiktā termiņa pašvaldības būvvalde veic atkārtotu būves pārbaudi un pēc atkārtotas pārbaudes rezultātu izvērtēšanas pieņem lēmumu par būves klasificēšanu par vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi.

7. Pamatojoties uz šo noteikumu 6. punktā minēto būvvaldes lēmumu, pašvaldības Finanšu un grāmatvedības nodaļa piemēro konkrētajām būvēm nekustamā īpašuma nodokļa likmi saskaņā ar noteikumu 8. punktu.

8. Nekustamā īpašuma nodokļa likme vidi degradējošām, sagruvušām vai cilvēku drošību apdraudošām būvēm ir noteikta un tiek aprēķināta 3 procentu apmērā no lielākās turpmāk minētās kadastrālās vērtības:

8.1. būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

8.2. būves kadastrālās vērtības.

III. Nekustamā īpašuma nodokļa likmes piemērošana

9. Būvi, kas klasificēta kā vidi degradējoša, sagruvusi vai cilvēku drošību apdraudoša, saskaņā ar Noteikumu 8. punktu apliek ar nekustamā īpašuma nodokli sākot ar nākamo mēnesi pēc būves klasificēšanas attiecīgajā būvju kategorijā.

10. Maksāšanas paziņojumu par būvi, kas klasificēta kā vidi degradējoša, sagruvusi vai cilvēku drošību apdraudoša, Finanšu un grāmatvedības nodaļa nosūta nodokļa maksātājam viena mēneša laikā no dienas, kad izdots būvvaldes lēmums par būves klasificēšanu attiecīgajā kategorijā.

11. Nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķinu par būvi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktajā kārtībā veic, sākot ar nākamo mēnesi pēc lēmuma par šo saistošo noteikumu minētās būves statusa atcelšanu spēkā stāšanās.

IV. Noslēguma jautājumi

12. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2023. gada 1. janvārī.

13. Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanos zaudē spēku:

13.1. Zilupes novada pašvaldības domes 29.04.2014. saistošie noteikumi Nr. 10 "Kārtība, kādā ar nekustamā īpašuma nodokli apliek vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves";

13.2. Ludzas novada pašvaldības 22.08.2013. saistošie noteikumi Nr. 23 "Kārtība, kādā ar nekustamā īpašuma nodokli apliek vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves Ludzas novadā".

Ludzas novada pašvaldības domes
priekšsēdētāja 1. vietniece I. Silicka
Ludzas novada pašvaldības 2022. gada 24. februāra saistošo noteikumu Nr. 9/2022 "Kārtība, kādā ar nekustamā īpašuma nodokli apliek vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves Ludzas novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsLikuma "Par pašvaldībām" 14. panta pirmās daļas 3. punktā ir noteikts, ka, pildot savas funkcijas, pašvaldība likumā noteiktā kārtībā ir tiesīga ieviest vietējās nodevas un noteikt to apmēru.

Saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3. panta 14 daļas 1. un 2. punktu, vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā, ja to ir noteikusi savos saistošajos noteikumos, kurus tā publicē līdz pirmstaksācijas gada 1. novembrim, no lielākās turpmāk minētās kadastrālās vērtības:

1) būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

2) būves kadastrālās vērtības.

Pašvaldības nodevu maksātājus, nodevu uzlikšanas un maksāšanas kārtību, kā arī nodevu samaksas atbrīvojamās personas nosaka Ministru kabineta 2005. gada 28. jūnija noteikumi Nr. 480 "Noteikumi par kārtību, kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas".

2. Īss projekta satura izklāstsNoteikumi izstrādāti pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 21. panta pirmās daļas 15. punktu, 43. panta pirmās daļas 13. punktu, likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3. panta 14 daļas 1. un 2. punktu.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu īstenošana neietekmē pašvaldības budžetu.

Lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi, nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas vai radīt jaunas darba vietas.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmPersonas par saistošo noteikumu piemērošanu var griezties Ludzas novada pašvaldībā. Pieņemtie lēmumi ir pārsūdzami mēneša laikā no to spēkā stāšanās dienas Ludzas novada pašvaldības Administratīvo aktu strīdu komisijā.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmKonsultācijas nav notikušas.
Ludzas novada pašvaldības domes
priekšsēdētāja 1. vietniece I. Silicka
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā ar nekustamā īpašuma nodokli apliek vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ludzas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 9/2022Pieņemts: 24.02.2022.Stājas spēkā: 01.01.2023.Zaudē spēku: 01.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 55, 18.03.2022. OP numurs: 2022/55.21
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
330874
01.01.2023
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"