Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts zaudēs spēku 2024. gada 1. jūlijā.
Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 119

Rīgā 2022. gada 9. februārī (prot. Nr. 46, 41. §)
Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējuma programmu "Rīgas filmu fonds" ārvalstu filmu uzņemšanai Rīgā
Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra" (turpmāk – Aģentūra) piešķir līdzfinansējumu Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējuma programmas "Rīgas filmu fonds" ārvalstu filmu uzņemšanai Rīgā ietvaros (turpmāk – Līdzfinansējums).

2. Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējuma programmas "Rīgas filmu fonds" ārvalstu filmu uzņemšanai Rīgā mērķis ir veicināt ārvalstu filmu uzņemšanu un kultūras daudzveidību Rīgā, veicināt nacionālās kino industrijas attīstību, radot jaunus kultūras projektus un pilnveidojot vietējo profesionāļu pieredzi un iemaņu attīstību, popularizēt Rīgu ārvalstīs.

3. Uz Līdzfinansējumu konkursa kārtībā var pretendēt Eiropas Savienībā reģistrēts komersants, kas:

3.1. normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā reģistrēts kā filmu producents un ir iesniedzis konkursa pieteikumu;

3.2. uz konkursa pieteikuma iesniegšanas brīdi ir noslēdzis sadarbības/kopražojuma priekšlīgumu vai līgumu, kurš apliecina konkrētu nodomu uzņemt kino vai televīzijas pilnmetrāžas spēlfilmu vai dokumentālo filmu Latvijā, piesaistot Latvijā reģistrēto filmu producentu pakalpojumus un ārvalstu finansējumu vismaz 75 % apmērā no kopējā filmas projekta budžeta.

4. Filmas projektam jāatbilst vismaz šādām prasībām:

4.1. kopējais filmas projekta budžets nav mazāks par 700 000 euro;

4.2. uz konkursa pieteikuma iesniegšanas brīdi apstiprinātajam filmas finansējumam jābūt vismaz 50 % apmērā (norāda filmas finansēšanas plānā) no kopējā filmas projekta budžeta.

5. Līdzfinansējums tiek piešķirts no Rīgas valstspilsētas pašvaldības attiecīgā saimnieciskā gada budžetā šim mērķim paredzētajiem finanšu līdzekļiem.

6. Konkursu organizē Aģentūra. Konkursa norisi kontrolē Aģentūras izveidota konkursa komisija (turpmāk – Komisija). Aģentūra informē Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteju par Komisijas sastāvu, pieaicinātajiem ekspertiem un vērtēšanas kritērijiem pirms konkursa izsludināšanas konkrētajā kalendārajā gadā.

7. Komisija:

7.1. izstrādā un apstiprina konkursa nolikumu;

7.2. vērtē konkursa pieteikumus un pieņem lēmumus par Līdzfinansējuma piešķiršanu vai atteikumu piešķirt Līdzfinansējumu.

8. Vērtēšana notiek trīs kārtās:

8.1. pirmajā kārtā tiek vērtēta konkursa pieteikumu atbilstība administratīvajiem vērtēšanas kritērijiem;

8.2. otrajā kārtā tiek vērtēta konkursa pieteikuma atbilstība kvalitatīvajiem vērtēšanas kritērijiem;

8.3. trešajā kārtā tiek noteikta Līdzfinansējuma intensitāte konkursa pieteikumam.

9. Konkursa nolikumā tiek noteikta:

9.1. konkursa izsludināšanas kārtība;

9.2. atbalstāmās izmaksas;

9.3. konkursa pieteikuma iesniegšanas kārtība;

9.4. konkursa pieteikuma vērtēšanas un rezultātu pasludināšanas kārtība;

9.5. Līdzfinansējuma līguma nosacījumi;

9.6. Līdzfinansējuma piešķiršanas kārtība;

9.7. Līdzfinansējuma pretendenta tiesības un pienākumi;

9.8. filmas projekta realizācijas kontroles mehānisms.

10. Komisijas lēmumu var apstrīdēt pie Rīgas domes priekšsēdētāja.

11. Paziņojums par konkursu tiek publicēts tīmekļvietnēs www.liveriga.lv un www.filmriga.lv, norādot:

11.1. konkursa pieteikuma iesniegšanas vietu;

11.2. konkursa pieteikuma iesniegšanas termiņu;

11.3. konkursa nolikumu.

12. Komisijas paziņojums par konkursa rezultātiem tiek publicēts tīmekļvietnēs www.liveriga.lv un www.filmriga.lv.

13. Aģentūra, pamatojoties uz Komisijas lēmumu, veic Līdzfinansējuma izmaksu.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis
Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2022. gada 9. februāra saistošajiem noteikumiem Nr. 119 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējuma programmu "Rīgas filmu fonds" ārvalstu filmu uzņemšanai Rīgā"
1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Saistošie noteikumi "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējuma programmu "Rīgas filmu fonds" ārvalstu filmu uzņemšanai Rīgā" nosaka kārtību, kādā Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra" konkursa ietvaros piešķir līdzfinansējumu ārvalstu filmu uzņemšanai Rīgā.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 3. pantam pašvaldība savas funkcijas pilda, ievērojot attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses, savukārt uzņēmēji ir ieinteresēti Rīgas atpazīstamības veicināšanā, tādējādi piesaistot un palielinot tūristu plūsmu Rīgā. Tāpēc pašvaldībai ir nepieciešams sadarboties ar uzņēmējiem savu funkciju īstenošanā, lai, piemēram, realizētu likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas 10. punktā noteiktās pašvaldības autonomās funkcijas – sekmēt saimniecisko darbību attiecīgajā administratīvajā teritorijā, rūpēties par bezdarba samazināšanu. Arī Rīgas pilsētas ilgtermiņa attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam ir noteikts, ka Rīgas ilgtermiņa attīstības mērķis ir "Rīga – starptautiski atpazīstama, nozīmīga un konkurētspējīga Ziemeļeiropas metropole". Viens no instrumentiem, kā var sasniegt stratēģijā noteiktos mērķus, ir veicināt ārvalstu filmu uzņemšanu un kultūras daudzveidību Rīgā, veicināt nacionālās kinoindustrijas attīstību, radot jaunus kultūras projektus un veicinot vietējo profesionāļu pieredzi un iemaņu attīstību.

Saistošie noteikumi nepieciešami, lai reglamentētu minētā atbalsta sniegšanu, kas ir pašvaldības brīvprātīgā iniciatīva. Likuma "Par pašvaldībām" 12. pantā noteikts, ka pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot savas iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tas nav Saeimas, Ministru kabineta, ministriju, citu valsts pārvaldes iestāžu, tiesas vai citu pašvaldību kompetencē vai arī ja šāda darbība nav aizliegta ar likumu. Pašvaldība brīvprātīgās iniciatīvas var īstenot, tikai pamatojoties uz tiesību normu – pašvaldības saistošajiem noteikumiem, kā arī ievērojot likuma atrunas principu un likuma prioritātes principu (J. Briede, E. Danovskis, A. Kovaļevska, Administratīvās tiesības. Mācību grāmata. Otrais izdevums, Tiesu namu aģentūra, Rīga, 2021., 160.–161. lpp).

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Finansējums tiek piešķirts no pašvaldības budžeta programmas 01.19.00. "Izdevumi neparedzētiem gadījumiem" (Rīgas domes rezerves fonds) līdzekļiem. 2022. gadā programmas īstenošanai paredzēti 800 000 euro.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Kopš 2010. gada Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējuma programmas "Rīgas filmu fonds" ietvaros atbalstīti vairāk nekā 30 starptautiski filmu projekti, piesaistot Latvijai ārvalstu investīcijas 20 miljonu euro apmērā, tādējādi saistošie noteikumi veicina Rīgas atpazīstamību, attīsta uzņēmējdarbības vidi, sekmējot tūristu skaita pieaugumu.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Saistošie noteikumi paredz, ka administratīvās procedūras tiek noteiktas pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanas konkursa nolikumā. Nolikumā regulējamo jautājumu loks definēts saistošajos noteikumos. Saistošie noteikumi paredz administratīvas procedūras komersantiem, kas vēlas saņemt līdzfinansējumu programmas "Rīgas filmu fonds" ietvaros.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām.

Ir veiktas konsultācijas ar Latvijas Kinoproducentu asociācijas pārstāvjiem, kā arī ir izvērtēta līdzšinējā pašvaldības pieredze līdzīga atbalsta piešķiršanā.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējuma programmu "Rīgas filmu fonds" ārvalstu filmu .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Rīgas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 119Pieņemts: 09.02.2022.Stājas spēkā: 09.03.2022.Zaudē spēku: 01.07.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 47, 08.03.2022. OP numurs: 2022/47.13
Saistītie dokumenti
  • Zaudēs spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
330580
09.03.2022
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"