Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas iekšējie noteikumi Nr. 30

Rīgā 2022. gada 1. martā

(Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes
sēdes protokols Nr. 10 11. p.)
Kredītiestādes un ieguldījumu brokeru sabiedrības īpašā vadītāja amata kandidātu atlases noteikumi
Izdoti saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma
72. panta pirmās daļas 2. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Iekšējie noteikumi "Kredītiestādes un ieguldījumu brokeru sabiedrības īpašā vadītāja amata kandidātu atlases noteikumi" (turpmāk tekstā – noteikumi) nosaka kārtību, kādā Finanšu un kapitāla tirgus komisija (turpmāk tekstā – Komisija) izvērtē īpašā vadītāja amata kandidāta, kuru ieceļ atbilstoši Kredītiestāžu un ieguldījumu brokeru sabiedrību darbības atjaunošanas un noregulējuma likumā noteiktajam, lai pārvaldītu noregulējamo kredītiestādi vai ieguldījumu brokeru sabiedrību atceltās padomes un valdes vietā un īstenotu noregulējuma darbības saskaņā ar Komisijas lēmumu, atbilstību Kredītiestāžu likuma prasībām.

2. Komisija izvērtē kredītiestādes vai ieguldījumu brokeru sabiedrības īpašā vadītāja amata kandidāta atbilstību, pamatojoties uz Kredītiestāžu likuma 116. pantā un šajos noteikumos noteiktajām prasībām.

3. Īpašā vadītāja amata kandidāta atlases procesā Komisija sadarbojas ar Maksātnespējas kontroles dienestu, Latvijas Zvērinātu advokātu padomi (turpmāk tekstā – Advokātu padome), Latvijas Zvērinātu revidentu asociāciju (turpmāk tekstā – Revidentu asociācija) un citiem profesionālo apvienību pārstāvjiem un tiesībsargājošajām iestādēm, kas sniedz Komisijai nepieciešamo informāciju kandidātu atlases procesā.

4. Noteikumi ir saistoši atbildīgajiem Komisijas Noregulējuma un aizsardzības sistēmu departamenta, Kredītiestāžu uzraudzības departamenta, Finanšu instrumentu tirgus uzraudzības departamenta un Juridiskā un licencēšanas departamenta darbiniekiem, kas iesaistīti kredītiestādes vai ieguldījumu brokeru sabiedrības īpašā vadītāja amata kandidātu atbilstības tiem izvirzītajām prasībām izvērtēšanā un darbības kontrolē.

5. Lēmumu par kredītiestādes vai ieguldījumu brokeru sabiedrības īpašā vadītāja amata kandidāta iecelšanu amatā pieņem Komisijas padome. Īpašo vadītāju ieceļ uz laikposmu, kas nepārsniedz vienu gadu. Izņēmuma kārtā šo termiņu var pagarināt, ja Komisija uzskata, ka joprojām pastāv nosacījumi īpašā vadītāja iecelšanai. Komisija izmaksā īpašajam vadītājam atalgojumu un sedz viņa uzdevumu veikšanai nepieciešamos izdevumus lēmumā par īpašā vadītāja iecelšanu noteiktajā apmērā.

II. Īpašā vadītāja amata kandidāta atlase, piemērotības izvērtēšanas kārtība un izvērtēšanas procesam nepieciešamā informācija

6. Komisija reizi divos gados, bet ne vēlāk kā nākamā perioda 31. martā lūdz Maksātnespējas kontroles dienestu, Advokātu padomi un Revidentu asociāciju iesniegt iespējamo īpašā vadītāja amata kandidātu sarakstu un to kontaktinformāciju, ietverot ne vairāk kā trīs īpašā vadītāja amata kandidātus un norādot par katru kandidātu šādu informāciju:

6.1. pieredze kredītiestāžu un finanšu instrumentu tirgus darbības tiesiskā regulējuma piemērošanā;

6.2. profesionālā darbība sabiedrību reorganizācijas, maksātnespējas un likvidācijas procesos, ievērojot šo reorganizācijas, maksātnespējas un likvidācijas procesu apjomu un sarežģītību;

6.3. iegūtā izglītība (fiziskām personām);

6.4. reputāciju negatīvi ietekmējošie apstākļi, ja tādi pastāv;

6.5. jebkāda cita informācija, kas raksturo kandidātu un ir nepieciešama kandidāta atbilstības izvērtēšanā.

7. Ja Maksātnespējas kontroles dienests, Advokātu padome vai Revidentu asociācija ir iesniegusi sarakstu ar vairāk nekā trīs īpašā vadītāja amata kandidātiem, Komisija, piedaloties Maksātnespējas kontroles dienesta, Advokātu padomes un Revidentu asociācijas pārstāvjiem, veic kandidātu izlozi, lai izveidotu kandidātu sarakstus ar ne vairāk kā trīs kandidātiem no katras profesionālās apvienības iesniegtajiem kandidātiem. Maksātnespējas kontroles dienesta, Advokātu padomes un Revidentu asociācijas pārstāvju nepiedalīšanās izlozē neietekmē izlozes norisi.

8. Īpašā vadītāja amata kandidātu sarakstu ar ne vairāk kā trīs kandidātiem no katras profesionālās apvienības Komisija nosūta tiesībsargājošajām iestādēm, pieprasot par visiem kandidātiem sniegt to rīcībā esošo informāciju, ko tās var sniegt savas kompetences ietvaros un kas var ietekmēt kandidāta reputāciju.

9. Pirms lēmuma par atbilstošāko īpašā vadītāja amata kandidātu, lai īstenotu noregulējuma darbības saskaņā ar Komisijas lēmumu, pieņemšanas Komisija pieprasa:

9.1. Maksātnespējas kontroles dienestam, Advokātu padomei un Revidentu asociācijai par īpašā vadītāja amata kandidātu, kas vienlaikus ir maksātnespējas procesa administrators, un profesionālo apvienību pārstāvjiem (organizācijām, institūcijām u.tml.) sniegt viedokli par kandidāta izdarītajiem darbību reglamentējošo normatīvo aktu pārkāpumiem un to raksturu, kā arī piemērotajiem disciplinārsodiem pēdējo divu gadu laikā, un citu informāciju, kas ir Maksātnespējas kontroles dienesta, Advokātu padomes, Revidentu asociācijas un profesionālo apvienību pārstāvju rīcībā un kas raksturo kandidāta profesionālo darbību;

9.2. īpašā vadītāja amata kandidātiem rakstveidā sniegt viedokli par iespējamo veicamo pasākumu plānu noregulējamās kredītiestādes vai ieguldījumu brokeru sabiedrības pārvaldīšanas procesa vadīšanai, iekļaujot tajā turpmāk veicamās darbības un risinājumus, lai veicinātu noregulējuma mērķu sasniegšanu un īstenotu noregulējuma darbības saskaņā ar Komisijas lēmumu, un informāciju par šo noteikumu 6. punktā minētajiem pieredzi un kvalifikāciju raksturojošajiem kritērijiem.

10. Komisija, izvērtējusi šo noteikumu 9. punktā minēto informāciju, uz pārrunām aicina trīs atbilstošākos īpašā vadītāja amata kandidātus.

11. Ja īpašā vadītāja amata kandidāta atlases procesā Komisija konstatē normatīvajos aktos noteiktus tiesiskus šķēršļus, kas kandidātam liedz pildīt īpašā vadītāja funkcijas, Komisija attiecīgo kandidātu no atlases procedūras izslēdz.

12. Komisija, ieceļot īpašo vadītāju attiecībā uz Eiropas Parlamenta un Padomes 2014. gada 15. jūlija Regulas (ES) Nr. 806/2014, ar ko izveido vienādus noteikumus un vienotu procedūru kredītiestāžu un noteiktu ieguldījumu brokeru sabiedrību noregulējumam, izmantojot vienotu noregulējuma mehānismu un vienotu noregulējuma fondu, un groza Regulu (ES) Nr. 1093/2010, (turpmāk tekstā – Regula Nr. 806/2014) 7. panta 2. un 5. punktā minētajiem subjektiem, ņem vērā Vienotās noregulējuma valdes izteikto viedokli par īpašā vadītāja amata kandidātu.

13. Komisijas padome, pieņemot lēmumu par īpašā vadītāja iecelšanu, izvērtē šo noteikumu 6., 8., 9., 10. un 12. punktā minēto profesionālo apvienību, iestāžu, Vienotās noregulējuma valdes un īpašā vadītāja amata kandidātu sniegto informāciju.

14. Pirms lēmuma par izvēlētā noregulējamās kredītiestādes vai ieguldījumu brokeru sabiedrības īpašā vadītāja amata kandidāta iecelšanu pieņemšanas Komisija lūdz izvirzītajam kandidātam iesniegt rakstveida piekrišanu stāties amatā.

III. Noslēguma jautājums

15. Komisija šo noteikumu 8., 9. un 10. punktā noteiktās darbības nepieciešamās informācijas iegūšanai no tiesībsargājošajām iestādēm, Maksātnespējas kontroles dienesta, Advokātu padomes, Revidentu asociācijas, profesionālo apvienību pārstāvjiem un īpašā vadītāja amata kandidātiem sāk veikt, ja ir radusies nepieciešamība Komisijai iecelt īpašo vadītāju saskaņā ar Kredītiestāžu un ieguldījumu brokeru sabiedrību darbības atjaunošanas un noregulējuma likuma 42. panta pirmajā daļā vai Regulas Nr. 806/2014 23. panta piektajā daļā noteikto.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja S. Purgaile
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kredītiestādes un ieguldījumu brokeru sabiedrības īpašā vadītāja amata kandidātu atlases noteikumi Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija Veids: noteikumi Numurs: 30Pieņemts: 01.03.2022.Stājas spēkā: 05.03.2022.Zaudē spēku: 01.01.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 45, 04.03.2022. OP numurs: 2022/45.13
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
330509
05.03.2022
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"