Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Latvijas Bankas 2023. gada 21. augusta noteikumus Nr. 246 "Noteikumi par kombinētās pārdošanas praksi".
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr. 117

Rīgā 2020. gada 4. augustā

(Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes
sēdes protokols Nr. 32 6. p.)
I. Vispārīgie jautājumi

1. "Normatīvie noteikumi par kombinētās pārdošanas praksi" (turpmāk – noteikumi) attiecas uz ieguldījumu brokeru sabiedrībām, ieguldījumu pārvaldes sabiedrībām, alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldniekiem un kredītiestādēm, kas sniedz klientiem ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus, (turpmāk – ieguldījumu pakalpojumu sniedzēji), izmantojot kombinētās pārdošanas praksi Finanšu instrumentu tirgus likuma (turpmāk – Likums) 128. panta 12.5 daļas izpratnē.

2. Noteikumi paredz nosacījumus un kārtību, kādā klients tiek informēts, kad ieguldījumu pakalpojums tiek piedāvāts kopā ar citu pakalpojumu vai produktu kā daļa no paketes vai kā nosacījums tam pašam līgumam vai paketei, lai tādējādi nodrošinātu ieguldījumu pakalpojumu sniedzēju konsekventu pieeju Likuma 128. panta 12.5 daļas prasību izpildē.

3. Noteikumi ir piemērojami, izplatot sasaistītās vai apvienotās paketes, ja vien tās nav aizliegtas ar tiesību aktiem, kas piemērojami paketē iekļautajiem produktiem vai pakalpojumiem.

4. Terminu lietojums noteikumos atbilst Likumā un Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestādes pamatnostādnēs Nr. ESMA/2016/574 LV "Kombinētās pārdošanas prakses pamatnostādnes" lietotajai terminoloģijai.

II. Klientu informēšanas prasības kombinētās pārdošanas gadījumā

5. Ieguldījumu pakalpojumu sniedzēji nodrošina, ka klientiem tiek sniegta pilnīga informācija par paketes un katra tās komponenta produkta cenu.

6. Ieguldījumu pakalpojumu sniedzēji nodrošina, ka informācija par paketes un katra tās komponenta produkta cenu, visām ar to saistītajām izmaksām un riskiem atbilst šādām kvalitatīvajām īpašībām:

6.1. tā ir savlaicīga, dodot klientam pietiekamu laiku pirms līgumsaistību uzņemšanās iepazīties ar nosacījumiem un pieņemt izsvērtu lēmumu;

6.2. tā ir vienkāršā un saprotamā valodā, pēc iespējas nelietojot juridisku un finanšu terminoloģiju vai citus sarežģītus terminus un nepieciešamības gadījumā skaidrojot lietoto terminoloģiju. Reklamējot jebkuru no komponentu produktiem, kas veidos apvienoto vai sasaistīto paketi, ieguldījumu pakalpojumu sniedzēji nodrošina, ka līdzvērtīgi tiek sniegta informācija par šo komponentu produktu cenu un izmaksām, lai klients skaidri un uztverami saprastu izmaksu ietekmi uz tiem, pērkot abus produktus kā paketi;

6.3. tā nav maldinoša, nesagroza vai neļauj pārprast faktiskās izmaksas, kā arī neliedz pamatoti salīdzināt alternatīvus produktus.

7. Ieguldījumu pakalpojumu sniedzēji viegli uztveramā veidā sniedz klientiem informācijas apkopojumu par visām tiem zināmajām būtiskajām izmaksām, kas saistītas ar paketes un tās komponentu produktu iegādi, piemēram, administrācijas izmaksām, darījuma noslēgšanas izmaksām, kā arī par soda naudu darījuma pirmstermiņa pārtraukšanas vai aizdevuma pirmstermiņa atmaksāšanas gadījumā. Ja nav iespējams veikt izmaksu precīzu aprēķinu, bet klientam pēc paketes iegādes tās tomēr radīsies, ieguldījumu pakalpojumu sniedzējiem ir pienākums nodrošināt šo izmaksu aprēķinu uz saprātīgu pieņēmumu pamata, attiecīgi par to informējot klientu.

8. Ieguldījumu pakalpojumu sniedzēji nodrošina klientus ar informāciju par būtiskākajiem faktoriem, kas nav saistīti ar cenu, kā arī par attiecīgajiem riskiem, tostarp specifiskiem riskiem, kas saistīti ar produktu apvienošanu, un tā tiek atklāta un reklamēta līdzvērtīgi informācijai par komponentu produktu vai apvienoto vai sasaistīto pakešu cenu un izmaksām.

9. Klienti nepārprotami tiek informēti par to, vai komponentu produktus, kas veido sasaistīto vai apvienoto paketi, ir iespēja iegādāties atsevišķi, t.i., vai klients var izvēlēties, kuru no produktiem iegādāties, vai arī tam ir jāiegādājas viens no komponentu produktiem, lai tas būtu tiesīgs no ieguldījumu pakalpojumu sniedzēja iegādāties kādu citu produktu.

10. Ieguldījumu pakalpojumu sniedzēji nodrošina, ka paketes iegādes veids ļauj klientam izvēlēties pirkumu un pieņemt apzinātu lēmumu – iegādāties komponenta produktu vai apvienoto paketi. Ieguldījumu pakalpojumu sniedzēji nav tiesīgi izmantot iepriekš atzīmētas rūtiņas (tiešsaistes vai jebkurā citā pārdošanas dokumentā), kad kombinētajā pārdošanā viens produkts vai pakalpojums ir automātiski sasaistīts ar citu. Sasaistītās vai apvienotās paketes pārdošanu nevar organizēt veidā, kas rada maldīgu priekšstatu, ka apvienotās paketes iegāde ir obligāta, lai gan būtībā tas ir pirkums pēc klienta brīvas izvēles.

11. Ja attiecībā uz vienu vai vairākiem atsevišķiem paketes komponentiem pastāv klienta tiesības atteikties no to iegādes noteiktā laika periodā (ir noteikts pārdomāšanas termiņš), ieguldījumu pakalpojumu sniedzēju pienākums ir nodrošināt, ka līdzvērtīgas tiesības ir attiecināmas uz attiecīgo komponentu arī tad, ja tas ir iekļauts apvienotajā paketē.

12. Ieguldījumu pakalpojumu sniedzēju pienākums ir nodrošināt, ka klientiem pēc produktu iegādes ir atļauts sadalīt produktus, kas ir apvienoti kombinētās pārdošanas piedāvājumā, nepiemērojot faktiskajiem iestādes izdevumiem neproporcionālu soda naudu, ja vien nav pamatota iemesla, kāpēc tas nav iespējams.

13. Nosacījumu un kārtības noteikšanai par klientu informēšanu kombinētās pārdošanas gadījumos, kad ieguldījumu pakalpojums klientam tiek piedāvāts kopā ar citu pakalpojumu vai produktu kā daļu no paketes vai kā nosacījumu tam pašam līgumam vai paketei (sasaistītās vai apvienotās paketes), izmanto pamatnostādnēs Nr. ESMA/2016/574 LV "Kombinētās pārdošanas prakses pamatnostādnes" minētos piemērus un ņem vērā neatbilstošas prakses piemērus (piemēru saraksts nav pilnīgs).

III. Noslēguma jautājums

14. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2018. gada 25. jūlija normatīvie noteikumi Nr. 120 "Normatīvie noteikumi par kombinētās pārdošanas praksi".

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības tiesību normām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestādes pamatnostādnēm Nr. ESMA/2016/574 LV "Kombinētās pārdošanas prakses pamatnostādnes".

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja S. Purgaile
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Normatīvie noteikumi par kombinētās pārdošanas praksi Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija Veids: noteikumi Numurs: 117Pieņemts: 04.08.2020.Stājas spēkā: 14.08.2020.Zaudē spēku: 24.08.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 155, 13.08.2020. OP numurs: 2020/155.6
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
316630
14.08.2020
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"