Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Ministru kabineta noteikumi Nr. 453

Rīgā 2018. gada 7. augustā (prot. Nr. 37 58. §)
Valsts nodevu uzskaites noteikumi
Izdoti saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām"
18. panta 1.1 daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību un apjomu, kādā valsts nodevas administrācija veic valsts budžetā ieskaitāmo valsts nodevu uzskaiti.

2. Noteikumi neattiecas uz:

2.1. pašvaldību budžetos iemaksājamo valsts nodevu uzskaiti;

2.2. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas administrētās valsts nodevas par sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu uzskaiti;

2.3. Valsts ieņēmumu dienesta administrētās uzņēmējdarbības riska valsts nodevas, finanšu stabilitātes nodevas un ikgadējās valsts nodevas par numerācijas lietošanas tiesībām uzskaiti.

(Grozīts ar MK 20.12.2022. noteikumiem Nr. 793)

3. Valsts nodevas administrācija veic valsts nodevu uzskaiti par visām tās administrētajām valsts nodevām, nodrošinot šajos noteikumos noteikto prasību izpildi.

4. Valsts nodevas administrācija patstāvīgi var izvēlēties valsts nodevu uzskaites tehnisko risinājumu (tajā skaitā informācijas sistēmu), lai nodrošinātu šo noteikumu 8. punktā minētās informācijas uzskaiti.

5. Valsts nodevu uzskaites periods ir kalendāra gads.

6. Lai noteiktu konkrētās valsts nodevas uzskaites brīdi, ņem vērā dienu, kad tā atzīstama par saņemtu valsts budžetā atbilstoši normatīvajam aktam par kārtību, kā veicami maksājumi valsts budžetā un tie atzīstami par saņemtiem, un prasībām tiešsaistes maksājumu pakalpojumu izmantošanai norēķinos ar valsts budžetu.

7. Valsts nodevas administrācijai ir pienākums pārliecināties, ka tās sniegtais pakalpojums vai nodrošinājums ir apmaksāts. Par tiesu jomā sniegtā pakalpojuma vai nodrošinājuma apmaksu pārliecinās attiecīgais pakalpojuma vai nodrošinājuma sniedzējs.

II. Valsts nodevu uzskaite

8. Valsts nodevas administrācija savā izvēlētajā valsts nodevu uzskaites tehniskajā risinājumā par katru tās administrēto valsts nodevu, kas iemaksājama vai iemaksāta valsts budžetā, nodrošina vismaz šādas informācijas uzskaiti (to izmanto arī šo noteikumu 12. punktā minētā pārskata sagatavošanai):

8.1. iesniegtais pieprasījums (pieteikums, iesniegums) pakalpojuma vai nodrošinājuma saņemšanai, par kuru maksājama valsts nodeva, kas ieskaitāma valsts budžetā, norādot pieprasījuma reģistrācijas datumu un pieprasītā pakalpojuma vai nodrošinājuma veidu (valsts nodevas objektu). Ja nodrošinājumu vai pakalpojumu sniedz bez pieprasījuma iesniegšanas, tad kā pieprasījuma reģistrācijas datumu norāda pakalpojuma vai nodrošinājuma sniegšanas datumu. Attiecībā uz ikgadējām valsts nodevām par iesniegto pieprasījumu ir uzskatāms dokuments, kas pamato valsts nodevas aprēķinu. Ja šāda dokumenta nav, pieprasījuma reģistrācijas datums ir diena, kad ikgadējā valsts nodeva ir atzīstama par saņemtu valsts budžetā;

8.2. samaksai aprēķinātā valsts nodevas summa. Ja valsts nodevas summai ir piemērots viens vai vairāki atvieglojumi vai atbrīvojumi, tos uzskaita atsevišķi, norādot to piemērošanas pamatojumu;

8.3. samaksātā valsts nodevas summa, norādot informāciju, kas minēto faktu apliecina, un samaksas datumu. Ja samaksātā valsts nodevas summa pārsniedz samaksai aprēķināto valsts nodevas summu vai ir pieņemts lēmums par samaksātās valsts nodevas atmaksu pakalpojuma vai nodrošinājuma atteikuma gadījumā, vai ir pieņemts attiecīgs tiesas nolēmums par valsts nodevas atmaksu, atsevišķi uzskaita pārmaksātās vai nepareizi piedzītās, vai atmaksājamās valsts nodevas summas apmēru;

8.4. sniegtā pakalpojuma vai nodrošinājuma reģistrēšanas fakts;

8.5. ja pakalpojums vai nodrošinājums netiek sniegts, – pakalpojuma vai nodrošinājuma atteikuma reģistrēšanas fakts;

8.6. informācija par sniegto atzinumu par pārmaksātās valsts nodevas atmaksu, norādot sniegšanas datumu. Pakalpojuma vai nodrošinājuma atteikuma gadījumā, ja pieņemts lēmums par valsts nodevas atmaksu, – informācija par lēmumu, norādot tā pieņemšanas datumu. Ja valsts nodeva atmaksājama, pamatojoties uz tiesas nolēmumu, – informācija par tiesas nolēmumu, norādot tā pieņemšanas datumu;

8.7. valsts nodevas summa, kuru Valsts ieņēmumu dienests ir atmaksājis, pamatojoties uz atzinumu par pārmaksātās valsts nodevas atmaksu vai lēmumu par samaksātās valsts nodevas atmaksu pakalpojuma vai nodrošinājuma atteikuma gadījumā, vai tiesas nolēmumu par valsts nodevas atmaksu.

9. Ja atbilstoši normatīvajam aktam par konkrēto valsts nodevu nav kādas no šo noteikumu 8. punktā minētajām ziņām, tad attiecīgi tā netiek uzskaitīta un atspoguļota šo noteikumu 12. punktā minētajā pārskatā.

10. Valsts nodevas administrācija var veikt valsts nodevu uzskaiti atbilstoši citiem normatīvajiem aktiem, ja uzskaite atbilst šo noteikumu 8. punktā minētajām prasībām, kā arī ir pietiekama, lai sagatavotu šo noteikumu 12. punktā minēto pārskatu. Šajā gadījumā valsts nodevas administrācija neveic atsevišķu valsts nodevu uzskaiti saskaņā ar šo noteikumu 8. punktu.

11. Ja Valsts ieņēmumu dienests nodevas maksātājam nav atmaksājis pārmaksāto valsts nodevas summu, kas norādīta valsts nodevas administrācijas sniegtajā atzinumā par pārmaksātās valsts nodevas atmaksu, vai ir to atmaksājis mazākā apmērā, Valsts ieņēmumu dienests piecu dienu laikā pēc nodevas maksātāja iesnieguma izvērtēšanas par valsts nodevas atmaksu nosūta valsts nodevas administrācijai, kura sniegusi atzinumu par pārmaksātās valsts nodevas atmaksu, informāciju par nodevu maksātājam atmaksāto valsts nodevas summu vai tās neatmaksāšanu.

III. Pārskata sagatavošanas un iesniegšanas kārtība

12. Valsts nodevas administrācija sagatavo valsts nodevu uzskaites pārskatu (turpmāk – pārskats) (pielikums) par attiecīgo kalendāra gadu, izmantojot un apkopojot šo noteikumu 8. punktā minēto informāciju kopsummā par katru valsts nodevas veidu.

13. Valsts nodevas administrācija pārskata sagatavošanai, parakstīšanai un iesniegšanai lieto informācijas sistēmu "Ministriju, centrālo valsts iestāžu un pašvaldību budžeta pārskatu informācijas sistēma" (turpmāk – ePārskati) atbilstoši normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā Valsts kase nodrošina elektronisko informācijas apmaiņu.

14. Valsts nodevas administrācija šo noteikumu 12. punktā minēto pārskatu iesniedz nozares ministrijā vai centrālajā valsts iestādē ne vēlāk kā līdz pārskata gadam sekojošā gada 1. martam.

15. Ministrija vai centrālā valsts iestāde apkopo saskaņā ar šo noteikumu 12. punktu ePārskatos sniegtos nozares valsts nodevu administrāciju pārskatus un iesniedz nozares valsts nodevu konsolidēto pārskatu Valsts kasē līdz pārskata gadam sekojošā gada 15. martam.

IV. Noslēguma jautājumi

16. Valsts nodevas 2018. gadā uzskaita un šo noteikumu 12. punktā minēto pārskatu pirmo reizi sagatavo par periodu no nākamā mēneša pirmā datuma pēc šo noteikumu stāšanās spēkā līdz 2018. gada 31. decembrim.

17. Šo noteikumu 2.3. apakšpunkts stājas spēkā 2021. gada 1. janvārī.

18. Valsts nodevas administrācijai, kurai nav iespēju pilnībā nodrošināt šo noteikumu 8. punktā minētās informācijas uzskaiti, ir tiesības līdz 2021. gada 1. janvārim veikt daļēju valsts nodevu uzskaiti. Valsts nodevas administrācijai, kura administrē valsts nodevas par darbību veikšanu tiesu iestādēs vai valsts nodevas par reģistrācijas darbībām Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā, ir tiesības veikt daļēju valsts nodevu uzskaiti līdz 2021. gada 31. decembrim.

19. Valsts nodevas administrācija, veicot šo noteikumu 18. punktā minēto daļējo valsts nodevu uzskaiti, nodrošina vismaz šādu pārskata aiļu aizpildīšanu:

19.1. A aile (pieprasītos pakalpojumus vai nodrošinājumus, kuri atbilstoši normatīvajam aktam sniedzami vai sniegti ar samazinātu valsts nodevas likmi, valsts nodevas administrācijai ir tiesības norādīt kā atsevišķu valsts nodevas objektu);

19.2. B un C aile;

19.3. 4. aile (norādot faktisko valsts nodevu summu, kas aprēķināta nodevu maksātājiem par pieprasītā pakalpojuma vai nodrošinājuma saņemšanu);

19.4. 5. aile;

19.5. 12. aile.

20. Noteikumi stājas spēkā 2018. gada 10. augustā.

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola
Pielikums
Ministru kabineta
2018. gada 7. augusta
noteikumiem Nr. 453
Datu savākšanas pamatojums –
Ministru kabineta 2018. gada 7. augusta noteikumi Nr. 453
"Valsts nodevu uzskaites noteikumi"

 

Veidlapa Nr. nodeva

 

Valsts nodevu uzskaites pārskats

 
 
 
KODI
Ministrijas, centrālās valsts iestādes nosaukums
 
 
 
 
Valsts nodevas administrācijas nosaukums
 
 
 
 
Pārskata periods (gads)
 
 
 
 

 

(euro)

Pieprasītā pakalpojuma vai nodrošinājuma veids
(valsts nodevas objekts)
Ieņēmumu klasifikācijas kods
Konta numurs Valsts kasē
Pārskata periodā
samaksai aprēķinātā valsts nodevu summa
samaksātā valsts nodevu summa
Atmaksātā valsts nodevu summa
aprēķināts pirms piešķirtajiem atvieglojumiem vai atbrīvojumiem
piešķirtie atvieglojumi
piešķirtie atbrīvojumi
samaksai aprēķinātais (1. – 2. – 3.)
saņemts kopā kontā Valsts kasē
pārmaksātā valsts nodeva
nepareizi piedzītā valsts nodeva
saskaņā ar aprēķinu kopā saņemts
(5. – 6. – 7.)
A
B
C
1
2
3
4
5
6
7
8
9
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pakalpojuma vai nodrošinājuma veids
(valsts nodevas objekts)
Ieņēmumu klasifikācijas kodsKonta numurs Valsts kasēKopējais iesniegto pieprasījumu skaitsKopējais sniegto pakalpojumu vai nodrošinājumu skaitsKopējais atteikto pakalpojumu vai nodrošinājumu skaitsSniegtie atzinumi par pārmaksātās valsts nodevas atmaksuPieņemtie lēmumi par samaksātās valsts nodevas atmaksu pakalpojuma vai nodrošinājuma atteikuma gadījumāPieņemtie tiesas nolēmumi par valsts nodevas atmaksuPiešķirto atvieglojumu skaitsPiešķirto atbrīvojumu skaits
pieprasījumu skaits, kas atstāti bez izskatīšanasizskatīto pieprasījumu skaitsskaitsatmaksājamā summaskaitsatmaksājamā summaskaitsatmaksājamā summa
ABC101112131415161718192021
               

Atbildīgā amatpersona _______________________________

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Valsts nodevu uzskaites noteikumi Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 453Pieņemts: 07.08.2018.Stājas spēkā: 10.08.2018.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 157, 09.08.2018. OP numurs: 2018/157.1
Saistītie dokumenti
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
300818
{"selected":{"value":"01.01.2023","content":"<font class='s-1'>01.01.2023.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"01.01.2023","iso_value":"2023\/01\/01","content":"<font class='s-1'>01.01.2023.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},{"value":"10.08.2018","iso_value":"2018\/08\/10","content":"<font class='s-1'>10.08.2018.-31.12.2022.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
01.01.2023
87
1
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"