Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Tieslietu padomes 2020. gada 13. novembra lēmumu Nr. 66 "Par Augstākās tiesas tiesneša amata kandidāta atlases, stažēšanās un kvalifikācijas eksāmena kārtošanas kārtību".

APSTIPRINĀTS
ar Tieslietu padomes
2018. gada 25. jūnija lēmumu Nr. 332
saskaņā ar likuma "Par tiesu varu"
49.1 panta piekto daļu, 51. panta trešo daļu
un 54.2 panta pirmo daļu

Augstākās tiesas tiesneša amata kandidātu atlases, stažēšanās un kvalifikācijas eksāmena kārtošanas kārtība

I. Vispārīgie jautājumi

1. Kārtība nosaka Augstākās tiesas tiesneša amata kandidātu (turpmāk - tiesneša amata kandidāts) atlases, konkursa norises, stažēšanās, kvalifikācijas eksāmena kārtošanas kārtību un kritērijus departamenta tiesnešu kopsapulces atzinumam par Augstākās tiesas tiesneša amata kandidātu vai tiesnesi, kurš pretendē aizstāt Augstākās tiesas tiesnesi.

2. Tiesneša amata kandidātu atlase notiek atklātā pretendentu konkursā (turpmāk - konkurss).

3. Konkurss notiek divās kārtās un ietver tiesneša amata kandidātu atlasi, atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām obligātajām prasībām, profesionālās kvalifikācijas un amatam nepieciešamo zināšanu un kompetenču izvērtējumu.

4. Tiesneša amata kandidātu atlasi, konkursa organizēšanu un stažēšanos nodrošina Augstākās tiesas administrācija (turpmāk - Administrācija).

5. Šajā kārtībā "departaments" ir tas Augstākās tiesas departaments, kurā ir tiesneša amata vakance.

II. Konkursa izsludināšana

6. Pieteikšanos uz vakanto Augstākās tiesas tiesneša amata vietu izsludina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un tīmekļvietnēs internetā www.at.gov.lv un www.tiesas.lv, nosūtot informāciju Tiesu administrācijai.

7. Sludinājumā norāda Augstākās tiesas departamentu, kurā ir vakance, tiesneša amata kandidātam izvirzītās prasības, iesniedzamos dokumentus, pieteikšanās termiņu un vietu.

8. Tiesneša amata kandidātiem jāiesniedz šādi dokumenti:

8.1. motivēta pieteikuma vēstule, norādot atbilstību likuma "Par tiesu varu" 54. un 55. pantam;

8.2. CV (atbilstoši Europass CV standartam);

8.3. izglītību apliecinošu dokumentu kopijas.

9. Ja kandidāts nav tiesnesis, papildus jāiesniedz darba stāžu juridiskajā specialitātē apliecinošu dokumentu kopijas un atsauksmes no iepriekšējām darbavietām.

III. Konkursa pirmā kārta

10. Administrācija ne vēlāk kā 14 dienu laikā pēc pieteikšanās termiņa beigām izskata pieteikumus, tiem pievienotos dokumentus un izvērtē tiesneša amata kandidātu atbilstību likuma "Par tiesu varu" 54. un 55. pantam.

11. Nepieciešamības gadījumā, lai pārbaudītu, vai nepastāv likuma "Par tiesu varu" 55. pantā noteiktie ierobežojumi, no kompetentajām institūcijām tiek pieprasīta informācija par tiesneša amata kandidātu.

12. Tiesneša amata kandidāts, kurš neatbilst likuma "Par tiesu varu" prasībām, tālāk netiek virzīts.

13. Ja kandidāts pretendē uz Augstākās tiesas tiesneša amatu saskaņā ar likuma "Par tiesu varu" 54. panta otro daļu:

13.1. Administrācija nosūta dokumentus par kandidātu Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijai kvalifikācijas eksāmena pieņemšanai;

13.2. pēc kvalifikācijas eksāmena nokārtošanas kandidāts sagatavo eseju, kas tiks izmantota departamenta tiesnešu kopsapulces atzinuma sagatavošanā, vērtējot kandidāta profesionālās prasmes;

13.3. esejas tēmu nosaka departamenta priekšsēdētājs, un Administrācija piecu darba dienu laikā pēc kvalifikācijas eksāmena rezultātu saņemšanas to nosūta uz tiesneša amata kandidāta norādīto elektroniskā pasta adresi;

13.4. eseju sagatavo datorrakstā, un tās apjoms nepārsniedz trīs lappuses;

13.5. eseju iesniedz norādītajā termiņā uz elektroniskā pasta adresi vakance@at.gov.lv.

14. Dokumentus par kandidātiem, kuri ir tiesneši vai saskaņā ar likuma "Par tiesu varu" 54. panta otro daļu ir nokārtojuši kvalifikācijas eksāmenu, Administrācija iesniedz departamentam atzinuma sniegšanai.

IV. Kvalifikācijas eksāmens

15. Tiesnešu kvalifikācijas kolēģija, pieņemot kvalifikācijas eksāmenu, novērtē Augstākās tiesas tiesneša amata kandidāta, kurš nav tiesnesis, profesionālo sagatavotību.

16. Kvalifikācijas eksāmenā atbilstoši departamenta tiesību nozarei tiek novērtētas kandidāta zināšanas administratīvajās tiesībās, civiltiesībās vai krimināltiesībās.

17. Kvalifikācijas eksāmens sastāv no trīs jautājumiem (vispārējs jautājums, jautājums procesuālajās tiesībās, jautājums materiālajās tiesībās) un juridiskas problēmas uzdevuma (kāzusa).

18. Kvalifikācijas eksāmena jautājumu un uzdevumu (kāzusu) izstrādi, kā arī to aktualizēšanu pirms konkursa izsludināšanas nodrošina departamentu priekšsēdētāji.

19. Pirms eksāmena tiesneša amata kandidātam ir tiesības iepazīties ar visiem kvalifikācijas eksāmena jautājumiem.

20. Kvalifikācijas eksāmens noris mutiski.

21. Konkrētus kvalifikācijas eksāmena jautājumus un uzdevumu (kāzusu) tiesneša amata kandidāts izlozē.

22. Kvalifikācijas eksāmenā tiesneša amata kandidāta maksimālais sagatavošanās laiks ir divas stundas.

23. Tiesneša amata kandidātam aizliegts izmantot palīglīdzekļus un palīgmateriālus, izņemot normatīvos aktus. Tiesneša amata kandidāts atbildes laikā drīkst izmantot sagatavošanās laikā izdarītās piezīmes.

V. Konkursa otrā kārta/departamenta tiesnešu kopsapulces atzinums

24. Departamenta tiesnešu kopsapulce sniedz atzinumu par tiesneša amata kandidātu vai tiesnesi, kurš pretendē aizstāt Augstākās tiesas tiesnesi.

25. Departamenta tiesnešu kopsapulce uzklausa tiesneša amata kandidātu un novērtē viņa atbilstību Augstākās tiesas tiesneša amatam vai tiesneša aizstāšanai, pamatojoties uz kritērijiem, kas noteikti šīs kārtības pielikumā.

26. Katrs departamenta tiesnesis savu vērtējumu (0-10, kur 0 ir zemākais un 10 augstākais vērtējums) ieraksta individuālajā kandidāta novērtēšanas lapā (pielikumā).

27. Profesionālo prasmju novērtēšanā kandidātam, kurš ir tiesnesis, izmanto pieņemtos nolēmumus, kandidātam, kurš nav tiesnesis, - eseju.

28. Pēc individuālās kandidāta novērtēšanas lapas aizpildīšanas departamenta priekšsēdētājs organizē departamenta tiesnešu balsojumu par katru kandidātu. Tiesnesis balso, pamatojoties uz veikto novērtējumu kandidāta individuālajā novērtēšanas lapā.

29. Tālākai apstiprināšanai amatā tiek virzīts kandidāts, par kura piemērotību departamenta tiesneša amatam nobalsojusi vairāk nekā puse no departamentā apstiprināto tiesnešu skaita.

VI. Konkursa noslēgums

30. Departamenta tiesnešu kopsapulces atzinumu par izvēlēto kandidātu departamenta priekšsēdētājs iesniedz Augstākās tiesas priekšsēdētājam.

31. Priekšlikumu kandidāta apstiprināšanai Augstākās tiesas tiesneša amatā Augstākās tiesas priekšsēdētājs virza uz Saeimu vai Tieslietu padomi, priekšlikumu par tiesnesi, kurš pretendē aizstāt Augstākās tiesas tiesnesi vakances vai pagaidu prombūtnes laikā, - uz Tieslietu padomi.

32. Ja departamenta tiesnešu kopsapulce nevienu no kandidātiem nav atzinusi par piemērotu departamenta tiesneša amatam, tiek rīkots atkārtots konkurss.

33. Ne vēlāk kā piecu darba dienu laikā pēc departamenta kopsapulces atzinuma saņemšanas Administrācija kandidātiem rakstiski paziņo par pieņemto lēmumu.

VII. Stažēšanās

34. Stažēšanās nepieciešamību un laiku nosaka departamenta priekšsēdētājs pēc tiesneša apstiprināšanas amatā. Stažēšanās laikā tiesnesis netiek iekļauts kā referents lietu sadales plānā.

VIII. Noslēguma jautājums

35. Ar šīs kārtības apstiprināšanas dienu spēku zaudē Augstākās tiesas tiesnešu amata kandidātu atlases atklāta konkursa nolikums, kas apstiprināts ar Tieslietu padomes 2011. gada 27. septembra lēmumu Nr. 53.

 

Pielikums
Augstākās tiesas tiesneša amata kandidātu atlases,
stažēšanās un kvalifikācijas eksāmena kārtošanas kārtībai

Augstākās tiesas tiesneša amata kandidāta individuālā novērtējuma lapa

Kandidāts    
 

(vārds, uzvārds)

 

Kritērijs

Vērtējums
(0-10)

Piezīmes

1. Zināšanas un izpratne par tiesu sistēmu 1.1. Izpratne par kasācijas instances lomu un vietu tiesu sistēmā    
1.2. Izpratne par tiesu neatkarības un lietu izskatīšanas pamatprincipiem    
1.3. Izpratne par tiesneša ētikas standartiem    
2. Profesionālās prasmes 2.1. Juridiskās metodes pārzināšana    
2.2. Tiesu prakses pārzināšana    
2.3. Tiesību avotu izmantošana argumentācijā (avotu daudzveidība un pamatotība)    
2.4. Nolēmumu (rakstisko darbu) sagatavošanas prasmes (loģiskums, pamatotība, strukturētība, saprotamība, spēja pārliecināt ar izklāstītajiem argumentiem, rakstu valodas pārzināšana)    
3. Kompetences 3.1. Komunikācijas prasmes (spēja saprotami, precīzi izteikties, pasniegt informāciju, pamatot savu viedokli)    
3.2. Sadarbības un konfliktu risināšanas prasmes (prasme darboties komandā, pārliecināšanas prasmes, spēja uzklausīt un sniegt kritiku)    
3.3. Organizatoriskās prasmes un vadības prasmes (spēja plānot un organizēt savu darbu, spēja organizēt citus, spēja noteikt prioritātes)    
4. Pedagoģiskās un zinātniskās aktivitātes, sabiedriskā darbība* 4.1. Pedagoģiskās prasmes (lekciju un citu nodarbību vadīšana)    
4.2. Publikācijas (monogrāfijas, zinātniskas publikācijas, raksti periodikā)    
4.3. Dalība normatīvo aktu projektu izstrādē un pilnveidošanā    

* netiek vērtēts punktu sistēmā

Tiesnesis    
 

(vārds, uzvārds)

 
Paraksts    
Datums    
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Augstākās tiesas tiesneša amata kandidātu atlases, stažēšanās un kvalifikācijas eksāmena kārtošanas .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Tieslietu padome Veids: lēmums Numurs: 332Pieņemts: 25.06.2018.Stājas spēkā: 25.06.2018.Zaudē spēku: 13.11.2020.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 129, 29.06.2018. OP numurs: 2018/129.11
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
299994
25.06.2018
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"