Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2001. gada 5. jūnija noteikumus Nr. 226 "Kosmētikas līdzekļu drošuma prasības un uzraudzības kārtība".

Ministru kabineta noteikumi Nr. 218

Rīgā 1998.gada 9.jūnijā (prot. Nr. 29, 12.§)

Noteikumi par kosmētikas līdzekļu drošumu

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par atbilstības novērtēšanu" 7.pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumos lietotie termini:

1.1. konservants - viela, kas aizsargā kosmētikas līdzekli no mikroorganismu izraisītās bojāšanās un pagarina tā glabāšanas laiku;

1.2. kosmētikas līdzeklis - viela vai preparāts, ko lieto dažādu cilvēka ķermeņa ārējo daļu (epidermas, matu, nagu, lūpu, ārējo dzimumorgānu, zobu vai mutes dobuma gļotādas) kopšanai, tīrīšanai, iesmaržošanai, aizsargāšanai un tamlīdzīgi, kā arī lai mainītu to izskatu vai koriģētu ķermeņa smaržu;

1.3. kosmētikas līdzekļa partija - viena nosaukuma produkcija, kas noteiktā laikposmā identiskos apstākļos ražota vienā uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā);

1.4. kosmētikas līdzekļa sastāvdaļa - viela vai preparāts, izņemot smaržu un aromātisko kompozīciju sastāvdaļas, ko lieto kosmētikas līdzekļa ražošanā un kura ir galaprodukta sastāvā;

1.5. krāsviela - viela, ko izmanto, lai kosmētikas līdzeklim piešķirtu noteiktu krāsu;

1.6. minimālais derīguma termiņš - datums, līdz kuram kosmētikas līdzeklis saglabā savas specifiskās īpašības, ja tiek ievērots noteiktais uzglabāšanas režīms;

1.7. ultravioletā starojuma filtrs - viela, kas aiztur ultravioletos starus.

2. Šie noteikumi nosaka drošuma prasības Latvijā ražotajiem, importētajiem un realizētajiem kosmētikas līdzekļiem. Kosmētikas līdzekļu veidi ir norādīti šo noteikumu 1.pielikumā.

3. Noteikumi neattiecas uz:

3.1. kosmētikas līdzekļiem, kuri satur vielas un preparātus, kas paredzēti iekšķīgai lietošanai, ieelpošanai, injekcijām vai implantācijai cilvēka organismā;

3.2. ārstnieciskajiem kosmētikas līdzekļiem, kuru apriti regulē Farmācijas likums.

4. Kosmētikas līdzeklis, ja tas tiek izmantots atbilstoši lietošanas noteikumiem, nedrīkst radīt kaitējumu cilvēka veselībai.

II. Prasības kosmētikas līdzekļa sastāvam

5. Kosmētikas līdzekļa sastāvā nedrīkst būt šo noteikumu 2.pielikumā minētās sastāvdaļas.

6 . Kosmētikas līdzekļa sastāvā drīkst būt šo noteikumu 3., 4., 5. un 6.pielikumā minētās sastāvdaļas, ja tiek ievēroti šajos pielikumos noteiktie ierobežojumi.

7. Kosmētikas līdzekļa sastāvā drīkst būt šo noteikumu 4.pielikumā minēto krāsvielu lakas un sāļi, kuros izmantotas šo noteikumu 2.pielikumā neietvertas sastāvdaļas.

8. Kosmētikas līdzekļa sastāvā drīkst būt krāsvielas, konservanti un ultravioletā starojuma filtri, kas nav minēti šo noteikumu 4., 5. un 6.pielikumā, ja to izmantošanu konkrētā kosmētikas līdzekļa ražošanā ir akceptējušas šādas institūcijas:

8.1. no Eiropas Savienības dalībvalstīm ievestajiem kosmētikas līdzekļiem - Eiropas Savienības dalībvalstu pilnvarotas institūcijas;

8.2. no citām valstīm ievestajiem kosmētikas līdzekļiem un Latvijā ražotajiem produktiem - Latvijas pilnvarota institūcija.

9. Pilnvarotas institūcijas izsniedz atļauju šo noteikumu 8.punktā minēto sastāvdaļu izmantošanai uz laiku, ne ilgāku par trim gadiem, ja kosmētikas līdzeklis nerada kaitējumu cilvēka veselībai un tas ir apliecināts ar galaprodukta drošuma novērtējumu. Šādā gadījumā kosmētikas līdzekļa marķējumā jābūt speciālai norādei, ka attiecīgā sastāvdaļa ir kosmētikas līdzekļa sastāvā.

10. Matu krāsošanai paredzētā kosmētikas līdzekļa sastāvā drīkst būt arī tās krāsvielas, kuras nav minētas šo noteikumu 4.pielikumā. Uz minētajiem līdzekļiem nav attiecināmi 4.pielikumā norādīto krāsvielu izmantošanas nosacījumi un ierobežojumi.

11. Kosmētikas līdzekļa sastāvā var būt šo noteikumu 2.pielikumā minēto sastāvdaļu atlikumi, ja, ievērojot labas ražošanas praksi, tas tomēr nav novēršams.

12. Kosmētikas līdzekļu un to sastāvdaļu pārbaudi aizliegts veikt, izmantojot dzīvniekus.

III. Kosmētikas līdzekļa mikrobioloģiskie rādītāji

13. Kosmētikas līdzekļa mikrobioloģiskajiem rādītājiem jāatbilst šo noteikumu 7.pielikumā noteiktajām prasībām.

14. Šo noteikumu 7.pielikumā minētās prasības nav attiecināmas uz tiem kosmētikas līdzekļiem (smaržas, parfimērijas ūdeņi, tualetes ūdeņi, odekoloni, dezodoranti, nagu kopšanas līdzekļi, matu krāsas un balinātāji, matu fiksācijas līdzekļi, līdzekļi ilgviļņu veidošanai un fiksācijai un citi kosmētikas līdzekļi), kas satur etilspirtu koncentrācijā, kura pārsniedz 40 procentu, organiskos šķīdinātājus, ūdeņraža peroksīdu, propelentus un tamlīdzīgas sastāvdaļas.

15. Dabīgajās pulverveida matu krāsās mezofilo aerobo mikroorganismu daudzums netiek normēts.

IV. Prasības kosmētikas līdzekļa marķējumam

16. Kosmētikas līdzekļa marķējumā ietvertā informācija nedrīkst maldināt par produkta identitāti, īpašībām, sastāvu, daudzumu, derīguma termiņu, izcelsmi, lietošanas noteikumiem un iespējamo risku, to lietojot, kā arī tam nedrīkst piedēvēt tādas īpašības vai iedarbību, kāda attiecīgajam kosmētikas līdzeklim nepiemīt.

17. Marķējumam jābūt uz kosmētikas līdzekļa iesaiņojuma vienības (flakona, pudelītes, tūbiņas un tamlīdzīgi) un tās iepakojuma, bet kosmētikas līdzekļa sastāvdaļu saraksts var būt tikai uz iepakojuma. Marķējumam jābūt neizdzēšamam un viegli salasāmam.

18. Kosmētikas līdzekļa marķējumā jānorāda šāda informācija:

18.1. kosmētikas līdzekļa nosaukums;

18.2. ražotāja, tā pārstāvja vai juridiskās personas (pēc kuras pasūtījuma ir izgatavots attiecīgais kosmētikas līdzeklis vai kura atbild par importētā kosmētikas līdzekļa ievešanu valstī) nosaukums vai firmas zīme un juridiskā adrese. Šo informāciju var saīsināt, ja saīsinājums ļauj identificēt ražotāju;

18.3. ziņas par kosmētikas līdzekļa izcelsmes valsti;

18.4. neto masa vai tilpums;

18.5. minimālais derīguma termiņš;

18.6. kosmētikas līdzekļa veids, ja pēc tā noformējuma nevar pārliecinoši spriest par tā lietojumu;

18.7. kosmētikas līdzekļa sastāvdaļu saraksts, izņemot šo noteikumu 35.punktā minētos gadījumus;

18.8. kosmētikas līdzekļa partijas numurs, kods vai citas pazīmes, kas ļauj identificēt kosmētikas līdzekļa partiju;

18.9. lietošanas noteikumi un brīdinājumi, ja tādi minēti šo noteikumu 3., 4., 5. un 6.pielikumā, kā arī jebkura brīdinoša informācija, kas attiecas uz kosmētikas līdzekļa profesionālu izmantošanu, īpaši frizētavās.

19. Ja kosmētikas līdzeklis ir ražots kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm, par kosmētikas līdzekļa izcelsmes vietu var norādīt Eiropas Savienību.

20. Neto masu vai tilpumu var nenorādīt:

20.1. kosmētikas līdzeklim, kura neto masa ir mazāka par pieciem gramiem vai neto tilpums ir mazāks par pieciem mililitriem;

20.2. vienreizējai lietošanai paredzētam kosmētikas līdzeklim;

20.3. fasētam kosmētikas līdzeklim, ja iepakojumā atrodas vairākas vienādas kosmētikas līdzekļa vienības, kuras realizē kā vienību kopumu. Šādā gadījumā norāda tikai kopējo vienību skaitu iepakojumā. Minētā norāde nav obligāta, ja iepakojumā vienības ir skaidri redzamas un saskaitāmas no ārpuses;

20.4. kosmētikas līdzekļiem, kuri iepakoti miniatūriepakojumā vai citādā veidā un kurus patērētājam reklāmas nolūkā izsniedz bez maksas.

21. Kosmētikas līdzekļa marķējumā minimālais derīguma termiņš jānorāda ar vārdiem "Ieteicams līdz ..........beigām".

22. Kosmētikas līdzekļa marķējumā jānorāda minimālais derīguma termiņš vai atsauce uz vietu, kur marķējumā ir norādīts datums. Minimālajā derīguma termiņā hronoloģiskā secībā un nekodētā veidā jānorāda mēnesis un gads.

23. Ja nepieciešams, kosmētikas līdzekļa marķējumā norāda uzglabāšanas režīmu, kāds jāievēro, lai kosmētikas līdzeklis minimālajā derīguma termiņā saglabātu savas specifiskās īpašības.

24. Derīguma termiņu var nenorādīt kosmētikas līdzeklim, kura minimālais derīguma termiņš pārsniedz 30 mēnešu.

25. Kosmētikas līdzekļa marķējumā sastāvdaļas norāda dilstošā masas secībā. Pirms sastāvdaļu saraksta jābūt vārdam "Sastāvs" vai "Sastāvdaļas".

26. Kosmētikas līdzekļa sastāvdaļas, kuru koncentrācija produktā ir zemāka par vienu procentu, un krāsvielas var nenorādīt dilstošā masas secībā.

27. Krāsvielas norāda pēc citām kosmētikas līdzekļa sastāvdaļām, smaržu un aromātiskās kompozīcijas un to izejvielas - ar norādi: "Smaržkompozīcija" vai "Aromatizētāji".

28. Dekoratīvās kosmētikas līdzeklim, kuru ražo vairākos krāsu toņos, sastāvdaļu uzskaitījumā norāda visas attiecīgajos toņos izmantojamās krāsvielas, pievienojot vārdus "Sastāvā var būt".

29. Krāsvielas nosaukums jānorāda atbilstoši šo noteikumu 4.pielikumam vai krāsu indeksu numuriem, citu sastāvdaļu nosaukumus norāda atbilstoši Kosmētikas līdzekļu sastāvdaļu vienotajai starptautiskajai nomenklatūrai (International Nomenclature for Cosmetic Ingredients). Ja minētajā nomenklatūrā attiecīgās sastāvdaļas nosaukums nav minēts, jāizmanto cits starptautiskais alternatīvais nosaukums atbilstoši nomenklatūrā noteiktajiem veidiem. Ja attiecīgā sastāvdaļa - krāsviela - tiek izmantota citiem mērķiem, lieto nevis šo noteikumu 4.pielikumā minēto indeksa numuru vai nosaukumu, bet Kosmētikas līdzekļu sastāvdaļu vienotajā starptautiskajā nomenklatūrā minēto nosaukumu.

30. Ja kosmētikas līdzekļa sastāvdaļas sastāvā ir vairākas vielas, marķējumā katru vielu norāda atsevišķi, ņemot vērā tās koncentrāciju galaproduktā.

31. Ja kosmētikas līdzeklis satur formaldehīdu vai šo noteikumu 5.pielikumā minētās vielas, kas izdala formaldehīdu tādā koncentrācijā, kura galaproduktā pārsniedz 0,05 procentus, marķējumā jābūt brīdinājumam "satur formaldehīdu".

32. Par kosmētikas līdzekļa sastāvdaļām netiek uzskatīti:

32.1. sastāvdaļu piemaisījumi;

32.2. vielas, kuras izmanto ražošanas procesā, bet kuru nav galaproduktā;

32.3. vielas, kuras izmanto tikai par smaržu un aromātisko kompozīciju šķīdinātājiem vai nesējvielām.

33. Ja vairāki kosmētikas līdzekļi patērētājam tiek realizēti tikai kopējā iepakojumā, informācija par katru no attiecīgajā iepakojumā ietilpstošā kosmētikas līdzekļa sastāvdaļām var būt norādīta tikai uz kopējā iepakojuma.

34. Nepilnīgs kosmētikas līdzekļa sastāvdaļu saraksts tiek uzskatīts par maldinošu.

35. Lai saglabātu tirdzniecības noslēpumu, kosmētikas līdzekļa sastāvdaļu sarakstā var neiekļaut vienas vai vairāku sastāvdaļu nosaukumu. Šādā gadījumā sastāvdaļas nosaukums sarakstā tiek aizstāts ar tās patentēto nosaukumu vai reģistrācijas numuru, kuru atbilstoši ražotājvalsts noteiktajai kārtībai ir piešķīrusi pilnvarota institūcija.

36. Ja kosmētikas līdzekļa iesaiņojuma vai iepakojuma izmēru dēļ nav iespējams šo noteikumu 18.7. un 18.9.apakšpunktā noteikto informāciju sniegt uz iepakojuma, tai jābūt norādītai uz pievienotās etiķetes, lentes vai kartes. Atsaucei par to jābūt uz kosmētikas līdzekļa iesaiņojuma vienības un uz iepakojuma. Norādi, ka jāpievērš uzmanība lietošanas noteikumiem un brīdinājumiem, var sniegt ar šo noteikumu 8.pielikumā norādīto simbolu.

37. Ja attiecīgā kosmētikas līdzekļa izmērs ir neliels, informāciju, kas paredzēta šo noteikumu 18.8.apakšpunktā, var sniegt tikai uz iepakojuma. Informāciju par ziepēm, vannas bumbiņām un citiem maza izmēra kosmētikas līdzekļiem var norādīt uz pievienotās etiķetes, lentes, kartes vai arī uz iepakojuma, kurā paredzēts tos realizēt patērētājam.

38. Ja kosmētikas līdzekļa marķējumā ir atsauce uz pārbaudēm, kas veiktas, izmantojot dzīvniekus, tajā skaidri jānorāda, vai tika izmēģināts galaprodukts vai tā sastāvdaļa.

V. Kosmētikas līdzekļa drošuma atbilstības novērtēšana

39. Latvijas teritorijā ir atļauts ražot un realizēt tikai tādus kosmētikas līdzekļus, kas atbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām, un to apliecina Latvijā noteiktā kārtībā izsniegtais vai atzītais kosmētikas atbilstības apliecinājums vai apstiprinājums.

40. Kosmētikas līdzekļa ražotāja vai šo noteikumu 17.2.apakšpunktā minētās personas rīcībā jābūt šādai informācijai:

40.1. par kosmētikas līdzekļa kvalitatīvo un kvantitatīvo sastāvu; par smaržu kompozīcijām - kompozīcijas nosaukums, kods un piegādātājs;

40.2. par sastāvdaļu un galaprodukta fizikāli ķīmisko un mikrobioloģisko specifikāciju, kosmētikas līdzekļa tīrības un mikrobioloģiskās kontroles kritērijiem;

40.3. par galaprodukta drošuma novērtējumu attiecībā uz cilvēka veselību, ņemot vērā sastāvdaļu toksikoloģisko raksturojumu, ķīmisko uzbūvi un iedarbības līmeni. Personām, kas ražošanas uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā) atbild par šādu novērtējumu, jābūt speciālai izglītībai farmācijas, toksikoloģijas, medicīnas vai līdzīgā jomā. Ja vienu un to pašu produktu ražo vairākās attiecīgā uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) ražotnēs, ražotājs var izvēlēties vienu no tām, kurā informācija ir pieejama kosmētikas atbilstības novērtēšanas institūcijas pārstāvim;

40.4. par kosmētikas līdzekļa nevēlamu iedarbību uz cilvēka veselību, ja šāda iedarbība ir radusies pēc tā izmantošanas;

40.5. par kosmētikas līdzekļa iedarbību;

40.6. par kosmētikas līdzekļa ražošanas metodēm.

41. Kosmētikas līdzekļa ražotājam vai šo noteikumu 18.2. apakšpunktā minētajai personai jānodrošina, lai pilnvarotajām kosmētikas atbilstības novērtēšanas institūcijām būtu pieejama šo noteikumu 40.punktā minētā informācija.

VI. Pārejas jautājumi

42. Šo noteikumu 12.punkts stājas spēkā ar 2000.gada 1.jūliju.

43. Līdz 1999.gada 1.septembrim Latvijā atļauts ražot kosmētikas līdzekļus, kas nav marķēti atbilstoši šo noteikumu 18.7. un 18.8.apakšpunktā noteiktajām prasībām.

44. Līdz 2002.gada 1.septembrim Latvijā atļauts realizēt kosmētikas līdzekļus, kas nav marķēti atbilstoši šo noteikumu 18.7. un 18.8.apakšpunktā noteiktajām prasībām, ja tie ražoti Latvijā līdz 1999.gada 1.septembrim vai ievesti Latvijā līdz 1998.gada 1.septembrim un to derīguma termiņš ir ilgāks par 30 mēnešiem.

45. Noteikumi stājas spēkā ar 1998.gada 1.septembri.

  Ministru prezidenta vietā -
Ministru prezidenta biedra pienākumu izpildītājs,
finansu ministrs R.Zīle

  Labklājības ministra vietā -
tieslietu ministrs Dz.Rasnačs

 

1.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 9.jūnija noteikumiem Nr. 218

Kosmētikas līdzekļu veidi

1. Krēmi, emulsijas, želejas, eļļas un losjoni ādai (sejai, rokām, kājām un visam ķermenim).

2. Sejas maskas (izņemot atslāņošanas līdzekļus).

3. Pretgrumbu līdzekļi.

4. Ādas balināšanas līdzekļi.

5. Dekoratīvās kosmētikas līdzekļi (lūpu krāsas, tušas, nagu lakas, plakstiņu ēnas, vaigu sārtums, kontūrzīmuļi, dekoratīvie pūderi un tamlīdzīgi).

6. Pulverveida kosmētikas līdzekļi ādas kopšanai (pūderis pēc vannas, higiēniskais pūderis, bērnu pūderis, talks un tamlīdzīgi).

7. Līdzekļi dekoratīvās kosmētikas noņemšanai.

8. Kosmētikas līdzekļi lūpām.

9. Nagu kopšanas līdzekļi.

10. Kosmētikas līdzekļi, kas paredzēti ārējai intīmajai higiēnai.

11. Kosmētikas līdzekļi, kas dod iedeguma efektu bez sauļošanās.

12. Sauļošanās līdzekļi.

13. Depilācijas līdzekļi.

14. Dezodoranti un pretsviedru līdzekļi.

15. Smaržas, parfimērijas ūdeņi, tualetes ūdeņi un odekoloni.

16. Zobu higiēnas līdzekļi un mutes dobuma higiēnas līdzekļi.

17. Matu kopšanas līdzekļi:

17.1. matu krāsas un balinātāji;

17.2. matu fiksācijas un veidošanas līdzekļi (lakas, putas, želejas, vaski, šķīdumi un tamlīdzīgi);

17.3. matu mazgāšanas un attīrīšanas līdzekļi (losjoni, pūderi, šampūni un tamlīdzīgi);

17.4. matu kondicionēšanas līdzekļi (balzami, losjoni, krēmi, eļļas un tamlīdzīgi);

17.5. līdzekļi ilgviļņu veidošanai un fiksācijai.

18. Skūšanās līdzekļi (krēmi, putas, želejas, losjoni un tamlīdzīgi).

19. Ziepes.

20. Vannas un dušas līdzekļi (sāļi, putas, eļļas, želejas un tamlīdzīgi).

 Labklājības ministra vietā -
tieslietu ministrs Dz.Rasnačs

 

2.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 9.jūnija noteikumiem Nr.218

Kosmētikas līdzekļa sastāvā aizliegtās sastāvdaļas

Nr.p.k. Sastāvdaļas nosaukums latviešu valodā latīņu valodā angļu valodā
1 2 3 4
1. b-acetoksietiltrimetilamonija   b-Acetoxyethyl trimethyl
  hidroksīds (acetilholīns un tā sāļi)   ammonium hydroxide
      (acetylcholine and its salts)
2. Acetonitrils   Acetonitrile
3. Acēnkumarols   Acenocoumarol
4. Akonitīns un tā sāļi   Aconitine and its salts
5. 2-(4-alil-2-metoksifenoksi)   2-(4-Allyl-2-
  -N-N-dietilacetamīds un tā sāļi   methoxyphenoxy)-N-N-
      diethylacetamide and its salts
6. Alilizotiocianāts   Allyl isothiocyanate
7. Alkīnu spirti, to esteri,   Alkyne alcohols, their esters,
  ēteri un sāļi   ethers and salts
8. O-alkilditiokarbonskābju sāļi   Salts of 0-alkyldithiocarbonic
      acids
9. Aloklamīds un tā sāļi   Alloclamide and its salts
10. Amil 4-dimetilaminobenzoāts,   Amyl 4-dimethylaminobenzoate,
  izomēru maisījums (padimāts A)   mixed isomers (Padimate A)
11. Amilnitrīti   Amyl nitrites
12. 2-amino-1,2-bis   2-Amino-1,2-bis
  (4-metoksifenil) etanols   (4-methoxyphenyl) ethanol
  un tā sāļi   and its salts
13. 4-amino-2-nitrofenols   4-Amino-2-nitrophenol
14. 2-amino-4-nitrofenols   2-Amino-4-nitrophenol
15. 2-amino-5-nitrofenols   2-Amino-5-nitrophenol
16. 4-aminobenzoskābes esteri   Esters of 4-aminobenzoic acid,
  ar brīvu aminogrupu,   with the free amino group, with
  izņemot tos, kas minēti šo   the exception of those given
  noteikumu 6.pielikumā   in Annex 6 of this Regulation
17. Aminokapronskābe un tās sāļi   Aminocaproic acid and its salts
18. 4-aminosalicilskābe un tās sāļi   4-Aminosalicylic acid and its
      salts
19. Amitriptilīns un tā sāļi   Amitriptyline and its salts
20. Anamirtes augļi Anamirta  
    cocculus L.  
21. Anilīns, tā sāļi un tā   Aniline, its salts and its
  halogēnus un sēru   halogenated and sulphonated
  saturošie atvasinājumi   derivatives
22. Antiandrogēni ar steroīdu   Antiandrogens with steroid
  struktūru   structure
23. Antibiotikas   Antibiotics
24. Antimons un tā savienojumi   Antimony and its compounds
25. Antracēneļļa   Anthracene oil
26. Apomorfīns (5, 6, 6a   Apomorphine (5, 6, 6a,
  7-tetrahidro-6-metil-4H-   7-tetrahydro-6-methyl-4H-
  dibenzo (de, g)- hinolīn-10,   dibenzo (de,g)-quinoline-10,
  11-diols) un tā sāļi   11-dihydric alcohol) and its salts
27. Arekolīns   Arecoline
28. Aristolohīnskābe un tās sāļi   Aristolochic acid and its salts
29. Arsēns un tā savienojumi   Arsenic and its compounds
30. Atropīns, tā sāļi un   Atropine, its salts and
  atvasinājumi   derivatives
31. Azaciklonols un tā sāļi   Azacyclonol and its salts
32. Baltā zeltpīpenīte un tās Pyrethrum  
  ārstnieciskie preparāti album L.  
33. Barbiturāti   Barbiturates
34. Bārija sāļi, izņemot bārija   Barium salts, with the exception
  sulfātu un bārija sulfīdu,   of barium sulphate, barium
  kas norādīti šo noteikumu   sulphide under the conditions
  3.pielikumā, un lakas, sāļi   laid down in Annex 3 of this
  un pigmenti, kas iegūti no   Regulation, and lakes, salts
  šo noteikumu 4.pielikumā   and pigments prepared from
  minētajām krāsvielām   the colouring agents listed
      in Annex 4
35. Bemegrīds un tā sāļi   Bemegride and its salts
36. Benaktizīns   Benactyzine
37. Bendroflumetiazīds   Bendroflumethiazide and its
  un tā atvasinājumi   derivatives
38. Benzatropīns un tā sāļi   Benzatropine and its salts
39. Benzazepīni un   Benzazepines and
  benzodiazepīni   benzodiazepines
40. Benzidīns   Benzidine
41. 4-benziloksifenol,   4-Benzyloxyphenol,
  4-metoksifenols un   4-methoxyphenol and
  4-etoksifenols   4-ethoxyphenol
42. Benzilonija bromīds   Benzilonium bromide
43. Benzimidazol-2(3H)-ons   Benzimidazol-2(3H)-one
44. Benzoilperoksīds   Benzoyl peroxide
45. Benzols   Benzene
46. Berīlijs un tā savienojumi   Beryllium and its compounds
47. Betoksikaīns un tā sāļi   Betoxycaine and its salts
48. Bietamiverīns   Bietamiverine
49. Bitionols   Bithionol
50. Bretilija tozilāts   Bretylium tosilate
51. Bromfeniramīns un tā sāļi   Brompheniramine and its salts
52. Bromizovāls   Bromisoval
53. Broms, elementārais   Bromine, elemental
54. Brucīns   Brucine
55. Butanilikaīns un tā sāļi   Butanilicaine and its salts
56. 1-butil-3-(N-krotonoilsulfanil)   1-Butyl-3-
  urīnviela   (N-crotonoylsulphanilyl) urea
57. Butopiprīns un tā sāļi   Butopiprine and its salts
58. Cefaelīns un tā sāļi   Cephaeline and its salts
59. Balanda aromātiskā Chenopodium  
  (ēteriskā eļļa) ambrosioides  
60. Ciānūdeņražskābe un tās sāļi   Hydrogen cyanide and its salts
61. Ciklarbamāts   Cyclarbamate
62. Ciklizīns un tā sāļi   Cyclizine and its salts
63. Ciklofosfamīds un tā sāļi   Cyclophosphamide and its salts
64. 2-alfa-cikloheksilbenzil   2-alpha-Cyclohexylbenzyl
  (N, N, N1, N1-tetraetil)   (N, N, N1, N1-tetraethyl)
  trimetilēndiamīns   trimethylenediamine
  (fenetamīns)   (phenetamine)
65. Ciklomenols un tā sāļi   Cyclomenol and its salts
66. Cinhofens, tā sāļi, atvasinājumi   Cinchophen, its salts,
  un šo atvasinājumu sāļi   derivatives and salts of these
      derivatives
67. Cinhokaīns un tā sāļi   Cinchocaine and its salts
68. Cirkonijs un tā savienojumi,   Zirconium and its compounds,
  izņemot šo noteikumu   with the exception of the
  3.pielikumā minē tos kompleksos   complexes listed in Annex 3 of
  savienojumus un 4.pielikumā   this Regulation and of zirconium
  minētās cirkonija lakas, sāļus   lakes, salts and pigments of
  un krāsvielu pigmentus   colouring agents listed in
      Annex 4 of this Regulation
69. Kurare un kurarīns   Curare and curarine
70. Čūskveida rauvolfijas Rauwolfia  
  alkaloīdi un to sāļi serpentina  
71. Dabiskās un sintētiskās   Narcotics, natural and
  narkotikas   synthetic
72. Deanola aceglumāts   Deanol aceglumate
73. Dekametilēnbis   Decamethylenebis
  (trimetilamonija sāļi), piemēram,   (trimethyl-ammonium) salts,
  dekametonija bromīds   e.g. decamethonium bromide
74. Dekstrometorfāns un tā sāļi   Dextromethorphan and its salts
75. Dekstropropoksifēns   Dextropropoxyphene
76. 0,0-diacetil-N-alil-   0,0-Diacetyl-N-allyl-
  N-normorfīns   N-normorphine
77. 2,4-diaminofeniletanols   2,4-Diaminophenylethanol
  un tā sāļi   and its salts
78. 5-(a, b-dibromfenetil)-   5-(a, b-Dibromophenethyl)
  5-metil-hidantoīns   -5-methylhydantoin
79. Dibromsalicilanilīdi   Dibromosalicylanilides
80. 0,0-dietil 0-4-nitrofenil-   0,0-Diethyl 0-4-nitrophenyl
  fosfortioā ts (parations)   phosphorothioate (parathion)
81. Dietil 4-nitrofenilfosfāts   Diethyl 4-nitrophenyl phosphate
82. 2-dietilaminoetil-3-hidroksi-   2-Diethylaminoethyl 3-hydroxy-
  4-fenilbenzoāts un tā sāļi   4-phenylbenzoate and its salts
83. 3-dietilaminopropilcinamāts   3-Diethylaminopropyl cinnamate
84. Difenhidramīns un tā sāļi   Diphenhydramine and its salts
85. 5,5-difenil-4 imidazolidons   5,5-Diphenyl-4-imidazolidone
86. Difenilpiralīns un tā sāļi   Diphenylpyraline and its salts
87. Difenkloksazīns   Difencloxazine
88. Difenoksilāta hidrohlorīds   Diphenoxylate hydrochloride
89. Digitalīns un visi Sarkanās   Digitaline and all heterosides
  uzpirkstītes heterozīdi   of Digitalis purpurea L.
90. 3,4-dihidro-2-metoksi-2-metil-   3,4-Dihydro-2-methoxy-2-
  4-fenil-2H,5H-pirano (3,2-c)-   methyl-4-phenyl-2H, 5H, pyrano
  (1)- benzopiran-5-ons   (3,2-c)-(1)benzopyran-5-one
  (ciklokumarols)   (cyclocoumarol)
91. 2,2'-dihidroksi-3,3', 5,5',   2,2'-Dihydroxy-3,3', 5,5',
  6,6'-heksahlordifenilmetāns   6,6'-hexachlorodiphenylmethane
  (heksahlorofēns)   (Hexachlorophene)
92. 4,4'-dihidroksi-3,3'-   4,4'-Dihydroxy-3,3'-
  (3-metiltiopropilidēn)   (3-methylthiopropylidene)
  dikumarīns   dicoumarin
93. Dihidrotahisterols   Dihydrotachysterol
94. 2,3-dihlor-2-metilbutāns   2,3-Dichloro-2-methylbutane
95. Dihloretāni (etilēnhlorīdi)   Dichloroethanes (ethylene
      chlorides)
96. Dihloretilēni   Dichloroethylenes (acetylene
  (acetilēnhlorīdi)   chlorides)
97. Dihlorsalicilanilīdi   Dichlorosalicylanilides
98. Diizobutil-fenoksi-etoksi-   Diisobutyl-phenoxy-ethoxy-
  etildimetilbenzilamonija   ethyldimethylbenzylammonium
  hlorīds (benzetonija hlorīds)   chloride (Benzethonium Chloride)
99. 5,5'-diizopropil-2,2'   5,5'-Diisopropyl-2,2'
  -dimetilbifenil-4,4'   -dimethylbiphenyl-4,4'
  -diildihipojodīts   -diyl dihypoiodite
100. Dikumarols   Dicoumarol
101. 2,6-dimetil-1,3-dioksān   2,6-Dimethyl-1,3-dioxan-4
  -4-ilacetāts (dimetoksāns)   -yl acetate (Dimethoxane)
102. 1,1-bis (dimetilaminometil)   1,1-Bis (dimethylaminomethyl)
  propil- benzoāts (amidrikaī ns,   propyl benzoate (amydricaine,
  alipīns) un tā sāļi   alypine) and its salts
103. 1-dimetilaminometil-1   1-Dimethylaminomethyl-1
  -metilpropil- benzoāts   -methylpropyl benzoate
  (amilokaīns) un tā sāļi   (amylocaine) and its salts
104. Dimetilamīns   Dimethylamine
105. Dimetilformamīds   Dimethylformamide
106. 1,3-dimetilpentilamīns   1,3-dimethylpentylamine
  un tā sāļi   and its salts
107. Dimetilsulfoksīds   Dimethyl sulfoxide
108. Dimevamīds un tā sāļi   Dimevamide and its salts
109. Dinitrofenola izomēri   Dinitrophenol isomers
110. Dioksāns   Dioxane
111. Dioksetedrīns un tā sāļi   Dioxethedrin and its salts
112. Disulfirāms (tirams)   Disulfiram; thiram
113. Ditio-2,2' -bis piridīndioksīds   Dithio-2,2'-bispyridine-dioxide 1,1'
  1,1' (piedevām ar magnija trihidro   additive with trihydrated
  -sulfātu)-(piritiona disulfīds+   (magnesium sulphate)-
  magnija sulfāts)   (pyrithione disulphide+
      magnesium sulphate)
114. Dižaltīgās lauras sēklu eļļa Laurus  
    nobilis L.  
115. Doksilamīns un tā sāļi   Doxylamine and its salts116.
116. Dzīvsudrabs un tā savienojumi,   Mercury and its compounds,
  izņemot šo noteikumu   except those substances
  5.pielikumā minētās vielas   included in Annex 5
      of this Regulation
117. Efedrīns un tā sāļi   Ephedrine and its salts
118. Emetīns, tā sāļi un atvasinājumi   Emetine, its salts and derivatives
119. Epinefrīns   Epinephrine
120. 1,2-epoksibutāns   1,2-Epoxybutane
121. Ergokalciferols un   Ergocalciferol and
  holekalciferols (D2 un   cholecalciferol (vitamins D2
  D3 vitamīni)   and D3)
122. Estrogēni   Oestrogens
123. Etil bis(4-hidoksi-2-okso-1   Ethyl bis(4-hydroxy-2-oxo-1-
  -benzopiran-3-il) acetāts un   benzopyran-3-yl) acetate and
  atbilstošās skābes sāļi   salts of the acid
124. 3'-etil-5', 6', 7', 8'-   3'-Ethyl-5',6',7,8'-tetra-hydro-
  tetrahidro-5', 6', 8', 8'-tetrametil   5', 6', 8', 8'-tetramethyl-2'-
  -2'-acetonaf-talīns (acetiletil-   acetonaphthaone (acetyl ethyl
  tetrametiltetralīns, AETT)   tetramethyl tetralin, AETT)
125. Etilēnoksīds   Ethylene oxide
126. Etilfenacemīds   Ethylphenacemide
127. Etionamīds   Ethionamide
128. Etoheptazīns un tā sāļi   Ethoheptazine and its salts
129. 4-etoksi-m-fenilēndiamīns   4-Ethoxy-m-phenylenediamine
  un tā sāļi   and its salts
130. Ezerīns jeb fizostigmīns   Eserine or physostigmine
  un tā sāļi   and its salts
131. Fenacemīds   Phenacemide
132. Fenadiazols   Fenadiazole
133. Fenaglikodols   Phenaglycodol
134. 4-fenilazofenil īn-1,3-diamīna   4-Phenylazophenylene-1,
  citrāta hidrohlorīds (hrizoidīna   3-diamine citrate hydrochloride
  citrāta hidrohlorīds)   (chrysoidine citrate hydrochloride)
135. 4-fenilbut-3-ēn-2-ons   4-Phenylbut-3-en-2-one
136. Fenilbutazons   Phenylbutazone
137. o-fenilēndiamīns un tā sāļi   o-Phenylenediamine and its salts
138. 2-fenilindān-1,   2-Phenylindane-1,
  3-dions (fenindions)   3-dione (phenindione)
139. Feniramidols   Fenyramidol
140. Fenmetrazīns,   Phenmetrazine, its derivatives
  tā atvasinājumi un sāļi   and salts
141. Fenotiazīns un tā   Phenothiazine and
  savienojumi   its compounds
142. Fenozolons   Fenozolone
143. Fenprobamāts   Phenprobamate
144. Fenprokumons   Phenprocoumon
145. Fitolaka un tās preparāti Phytolacca  
    Spp.  
146. Fluanizons   Fluanisone
147. Fluorezons   Fluoresone
148. Fluorūdeņražskābe, tās   Hydrofluoric acid, its normal
  normālie sāļi, kompleksie   salts, its complexes and
  savienojumi un fluorūdeņraži,   hydrofluorides with the exception
  izņemot šo noteikumu   of those given in Annex 3
  3.pielikumā minētos   of this Regulation
149. Fluoruracils   Fluorouracil
150. Fosfors un metālu fosfīdi   Phosphorus and metal
      phosphides
151. Furazolidons   Furazolidone
152. Furfuriltrimetilamonija sāļi,   Furfuryltrimethylammonium
  piemēram, furtretonija jodīds   salts, e.g. furtrethonium iodide
153. Furokumarīni (piemēram,   Furocoumarines (e.g. trioxysalan,
  trioksisalāns un 8-metoksipso-   8-methoxypsoralen,
  ralēns, 5-metoksipsoralēns),   5-methoxypsoralen) except
  izņemot normālu koncentrāciju   for normal content in natural
  dabīgās esencēs. Kosmētikas   essences used. In sun protection
  līdzekļos, kuri paredzēti   and in bronzing products,
  aizsardzībai pret sauli, un   furocoumarines shall be below
  sauļošanās līdzekļos   1 mg/kg
  furokumarīnu koncentrācija    
  nedrīkst pārsniegt 1mg/kg    
154. Galamīna trietjodīds   Gallamine triethiodide
155. Galantamīns   Galantamine
156. Gliciklamīds   Glycyclamide
157. Glukokortikoīdi   Glucocorticoids
158. Glutetimīds un tā sāļi   Glutethimide and its salts
159. Guanetidīns un tā sāļi   Guanethidine and its salts
160. Gvajofenezīns   Guaifenesin
161. Haloperidols   Haloperidol
162. Heksaetiltetrafosfāts   Hexaethyl tetraphosphate
163. (1R, 2S)-heksahidro-1,2-   (1R, 2S)-Hexahydro-1,2-
  dimetil-3,6-epoksiftālanhidrīds   dimethyl-3,6-epoxyphthalic
  (kantaridīns)   anhydride (cantharidin)
164. (1R,4S,5R,8S)-1,2,3,4,10,   (1R,4S,5R,8S)-1,2,3,4,10,
  10-heksahlor-1, 4, 4a, 5, 8,   10-Hexachloro-1,4,4a,5,8,
  8a-heksahidro-1,4:5,   8a-hexahydro-1,4:5,
  8-dimetānnaftalīns (izodrīns)   8-dimethanonaphthalene (isodrin)
165. (1R,4S,5R,8S)-1,2,3,4,10,   (1R,4S,5R,8S)-1,2,3,4,10,
  10-heksahlor-6,7-epoksi-1, 4,   10-Hexachloro-6,7-epoxy-1,4,
  4a, 5, 6, 7, 8, 8a-oktahidro-1,4:5,   4a,5,6,7, 8,8a-octahydro-1,4:5,
  8-dimetānnaftalīns (endrīns)   8-dimethanonaphthalene (endrin)
166. 1,2,3,4,5,6-heksahlorciklo-   1,2,3,4,5,6-Hexachlorocyclo-
  heksāns BHC (lindāns)   hexane (BHC) (lindane)
167. Heksahloretāns   Hexachloroethane
168. Heksametilēnbis (trimetilamonija)   Hexamethylenebis (trime-thy-
  sāļi, piemēram, heksametonija   lammonium) salts, e.g. hexa-
  bromīds   methonium bromide
169. Heksapropimāts   Hexapropymate
170. Hidrastīns, hidrastinīns   Hydrastine, hydrastinine
  un to sāļi   and their salts
171. Hidrazīdi un to sāļi   Hydrazides and their salts
172. Hidrazīns, tā atvasinājumi   Hydrazine, its derivatives
  un to sāļi   and their salts
173. 7-(2-hidroksi-3-((2-hidroksietil)   7-(2-Hydroxy-3-((2-
  -N-metilamino) propil)   hydroxyethyl)-N-methylamino)
  teofilīns (ksantinols)   propyl) theophylline (xanthinol)
174. (4-(4-hidroksi-3-jodfenoksi)-   (4-(4-Hydroxy-3-
  3,5-dijodofenil) etiķskābe   iodophenoxy)-3,5-diodophenyl)
  un tās sāļi   acetic acid and its salts
175. 4-hidroksi-3-metoksicina-   Benzoates of 4-hydroxy-3-
  milspirta benzoāti, izņemot   methoxycinnamyl alcohol
  normālu koncentrāciju   except for normal content in
  dabīgās esencēs   natural essences used
176. Hidroksi-8-hinolīns un tā   Hydroxy-8-quinoline and its
  sulfāts (izņemot lietošanai   sulphate, except for the uses
  saskaņā ar šo noteikumu   provided for in Annex 3
  3.pielikumu)   of this Regulation
177. 3,3-bis(4-hidroksifenil)   3,3-Bis(4-hydroxyphenyl)
  ftalīds (fenolftaleīns)   phthalide (Phenolphthalein)
178. Hidroksizīns   Hydroxyzine
179. Hiosciamīns, tā sāļi   Hyoscyamine, its salts
  un atvasinājumi   and derivatives
180. Hioscīns, tā sāļi un   Hyoscine, its salts
  atvasinājumi   and derivatives
181. N-5-hlorbenzoksazol-   N-5-Chlororbenzoxazol-
  2-ilacetamīds   2-ylacetamide
182. 2-hlor-6-metilpirimidīn-4   2-Chloro-6-methylpyrimidin-
  -ildimetilamīns (krimidīns)   4-yldimethylamine (crimidine)
183. Hloretāns   Chloroethane
184. N, N-bis (2-hloretil) metilamīn-   N,N-bis (2-chloroethyl)
  N-oksīds un tā sāļi   methylamine N-oxide and its salts
185. 2-(2-(4-hlorfenil)-2-fenilacetil)-   2-(2-(4-Chlorophenyl)-
  indān-1,3-dions (hlorfacinons)   2-phenylacetyl)indan)-1,3
      -dione (chlorophacinone)
186. Hlorfenoksamīns   Chlorphenoxamine
187. Hlormetīns un tā sāļi   Chlormethine and its salts
188. Hlormezanons   Chlormezanone
189. Hloroforms   Chloroform
190. Hlorpropamīds   Chlorpropamide
191. Hlorprotiksēns un tā sāļi   Chlorprothixene and its salts
192. Hlors   Chlorine
193. Hlortalidons   Chlortalidone
194. Hlorzoksazons   Chlorzoxazone
195. Holīna sāļi un to esteri,   Choline salts and their esters,
  piemēram, holīna hlorīds   e.g. choline chloride
196. Hroms; hromskābe un tās sāļi   Chromium; chromic acid and
      its salts
197. 11-alfa-hidroksipregn-4-ēn-3,   11-alpha-Hydroxypregn-4-ene-3,
  20-dions un tā esteri   20-dione and its esters
198. 3-imidazol-4-ilakrilskābe un   3-Imidazol-4-ylacrylic acid and
  tās etilesteris (urokānskābe)   its ethyl ester (urocanic acid)
199. Imperatorīn (9-(3-metoksilbut-   Imperatorin(9-(3-methoxylbut-
  2-eniloksi)furo (3,2-g)   2-enyloxy)furo(3,2-g)
  hroma-7-one)   chromen-7-one)
200. Indīgā fizostigma Physostigma  
    venenosum Balf.  
201. Inprokvons   Inproquone
202. Ipekakuānas saknes, pulveris Cephaelis  
  un ārstnieciskie preparāti Ipecacuanha  
    Brot.  
203. Izokarboksazīds   Isocarboxazide
204. Izometheptēns un tā sāļi   Isometheptene and its salts
205. Izoprenalīns   Isoprenaline
206. (2-izopropilpent-4-enoil)   (2-Isopropylpent-4- enoyl)urea
  urīnviela (apronalīds)   apronalide)
207. Izosorbīda dinitrāts   Isosorbide dinitrate
208. Jods   Iodine
209. Johimbīns un tā sāļi   Yohimbine and its salts
210. Kadmijs un tā savienojumi   Cadmium and its compounds
211. Kaņepju kendira un tās preparāti Apocinum  
    cannabinum L.  
212. Kaptodiāms   Captodiame
213. Karamifēns un tā sāļi   Caramiphen and its salts
214. Karbazola nitroatvasinājumi   Nitroderivatives of carbazol
215. N-(3-karbamoil-3,3-difenilpropil)   N-(3-Carbamoyl-3,3-
  -N,N-diizopropilmetilamonija sāļi,   diphenylpropyl)-N,N-
  piemēram, izopropamīda jodīds   diisopropylmethyl-
      ammonium salts, e.g.
      isopropamide iodide
216. Karbromāls   Carbromal
217. Karbutamīds   Carbutamide
218. Karisoprodols   Carisoprodol
219. Katalāze   Catalase
220. Katehols   Catechol
221. Kazaku kadiķa lapas, ēteriskā Juniperus  
  eļļa un ārstnieciskie preparāti sabina L.  
222. Klofenot āns (DDT)   Clofenotane; DDT
223. Klofenamīds   Clofenamide
224. Kobalta benzosulfonāts   Cobalt benzenesulphonate
225. Kolhicīns, tā sāļi un   Colchicine, its salts and
  atvasinājumi   derivatives
226. Kolhikozīds un tā   Colchicoside and its
  atvasinājumi   derivatives
227. Koniīns   Coniine
228. Konvalatoksīns   Convallatoxin
229. Kumetarols   Coumetarol
230. Krāsviela CI 12075, tās lakas,   Colouring agent CI 12075 and
  pigmenti un sāļi   its lakes, pigments and salts
231. Krāsviela CI 12140   Colouring agent CI 12140
232. Krāsviela CI 13065   Colouring agent CI 13065
233. Krāsviela CI 15585   Colouring agent CI 15585
234. Krāsviela CI 26105   Colouring agent CI 26105
235. Krāsviela CI 42535   Colouring agent CI 42535
236. Krāsviela CI 42555   Colouring agent CI 42555
  Krāsviela CI 42555-1   Colouring agent CI 42555-1
  Krāsviela CI 42555-2   Colouring agent CI 42555-2
237. Krāsviela CI 42640   Colouring agent CI 42640
238. Krāsviela CI 61554   Colouring agent CI 61554
239. Krāsvielas CI 45170   Colouring agent CI 45170 and
  un 45170:1   CI 45170:1
240. Krotona eļļa Croton  
    tiglium  
241. Ksilidīni, to izomēri, sāļi   Xylidines, their isomers, salts
  un tā halogēnus un sēru   and halogenated and
  saturošie atvasinājumi   sulphonated derivatives
242. Ksilometazolīns un tā sāļi   Xylometazoline and its salts
243. Laurķirši ("Laurķiršu ūdens") Prunus "Cherry laurel water"
    lauroce-  
    rasus L.  
244. Lidokaīns   Lidocaine
245. Lielā ammi un tās Ammi  
  ārstnieciskie preparāti majus  
246. Lizergīds un tā sāļi   Lysergide and its salts
247. Lobelīns un tā sāļi   Lobeline and its salts
248. Malononitrils   Malononitrile
249. Mannomustīns un tā sāļi   Mannomustine and its salts
250. Mefeklorazīns un tā sāļi   Mefeclorazine and its salts
251. Mefenezīns un tā esteri   Mephenesin and its esters
252. Mekamilamīns   Mecamylamine
253. Melnās driģenes lapas, sēklas, Hyoscia-  
  pulveris un ārstnieciskie mus niger  
  preparāti L.  
254. Melnā nantene un tās Solanum  
  ārstnieciskie preparāti nigrum L.  
255. Melnā velnoga un Atropa bella-  
  tās preparāti donna L.  
256. Melnie graudi, to alkaloīdi Claviceps  
  un ārstnieciskie preparāti purpurea Tul.  
257. Meprobamāts   Meprobamate
258. Metaldehīds   Metaldehyde
259. Metamfepramons un tā sāļi   Metamfepramone and its salts
260. Metapirilēns un tā sāļi   Methapyrilene and its salts
261. Metetoheptazīns un tā sāļi   Metethoheptazine and its salts
262. Metformīns un tā sāļi   Metformin and its salts
263. Metheptazīns un tā sāļi   Metheptazine and its salts
264. Metilfenidāts un tā sāļi   Methylphenidate and its salts
265. 2-metilheptilamīns un tā sāļi   2-Methylheptylamine and its salts
266. N,N'-((metilimino) dietilēn)   N,N'-((Methylimino) diethylene)
  bis (etildimetilamonija) sāļi,   bis(ethyldimethylammonium)
  piemēram, azametonija bromīds   salts, e.g. azamethonium bromide
267. 2-metil-m-fenilēndiamīns   2-Methyl-m-phenylenediamine
268. 4-metil-m-fenilēndiamīns   4-Methyl-m-phenylenediamine
  un tā sāļi   and its salts
269. Metiprilons un tā sāļi   Methyprylon and its salts
270. Metirapons   Metyrapone
271. Metokarbamols   Methocarbamol
272. 1-metoksi-2,4-diaminobenzol   1-Methoxy-2,4-diaminobenzene
  (2,4-diaminoanizols-Cl 76050)   (2,4-diaminoanisole-CI 76050)
  un tā sāļi   and their salts
273. 1-metoksi-2,5-diaminobenzol   1-Methoxy-2,5-diaminobenzene
  (2,5-diamonianizols) un tā sāļi   (2,5-diaminoanisole) and their
      salts
274. 2-(4-metoksibenzil-N-(2-piridil)   2-(4-Methoxybenzyl-N-(2-pyridyl)
  amino) etildimetilamīna maleāts   amino) ethyldimethylamine maleate
275. Metotreksāts   Methotrexate
276. Mofebutazons   Mofebutazone
277. Morfolīns un tā sāļi   Morpholine and its salts
278. Nafazolīns un tā sāļi   Naphazoline and its salts
279. 3-(1-naftil)-4-hidroksikumarīns   3-(1-Naphthyl)-4-hydroxycoumarin
280. 1-un 2-naftilamīni un to sāļi   1-and 2-Naphthylamines
      and their salts
281. 2-naftols   2-Naphthol
282. Nalorfīns, tā sāļi un ēteri   Nalorphine, its salts and ethers
283. Nātrija heksaciklonāts   Sodium hexacyclonate
284. Nātrija piritions   Pyrithione sodium
285. Neattīrītā un attīrītā akmeņogļu darva   Crude and refined coal tars
286. Neodīms un tā sāļi   Neodymium and its salts
287. Neorganiskie nitrīti,   Inorganic nitrites, with the
  izņemot nātrija nitrītu   exception of sodium nitrite
288. Neostigmīns un tā sāļi   Neostigmine and its salts (e.g.
  (piemēram, neostigmīna bromīds)   neostigmine bromide)
289. Nikotīns un tā sāļi   Nicotine and its salts
290. Nitrobenzols   Nitrobenzene
291. Nitrofurantoīns   Nitrofurantoin
292. Nitrokrezoli un to sārmu   Nitrocresols and their alkali
  metālu sāļi   metal salts
293. Nitroksolīns un tā sāļi   Nitroxoline and its salts
294. Nitrostilbēni, to homologi   Nitrostilbenes, their homologues
  un atvasinājumi   and their derivatives
295. Nitrozamīni   Nitrosamines
296. Noradrenalīns un tā sāļi   Noradrenaline and its salts
297. Noskapīns un tā sāļi   Noscapine and its salts
298. Oglekļa disulfīds (sērogleklis)   Carbon disulphide
299. (Oksalilbisiminoetilēn)bis   (Oxalylbisiminoethylene)bis
  ((o-hlorbenzil) dietilamonija)   ((O-chlorobenzyl)
  sāļi, piemēram, ambenomija   diethylammonium) salts, e.g.
  hlorīds   ambenomium chloride
300. Oksanamīds un tā atvasinājumi   Oxanamide and its derivatives
301. Oksfeneridīns un tā sāļi   Oxpheneridine and its salts
302. Oktamilamīns un tā sāļi   Octamylamine and its salts
303. Oktamoksīns un tā sāļi   Octamoxin and its salts
304. Oktodrīns un tā sāļi   Octodrine and its salts
305. Oleandrīns   Oleandrin
306. Otrējie dialkanolamīni   Secondary dialkanolamines
307. Parametazons   Paramethasone
308. Parastais velnābols un tā Datura  
  ārstnieciskie preparāti stramonium L.  
309. Paretoksikaīns un tā sāļi   Parethoxycaine and its salts
310. Pavasara adoniss un Adonis  
  tā preparāti vernalis L.  
311. Peltierīns un tā sāļi   Pelletierine and its salts
312. Pemolīns un tā sāļi   Pemoline and its salts
313. Pentaeritritiltetranitrāts   Pentaerithrityl tetranitrate
314. Pentahloretāns   Pentachloroethane
315. N, N1-pentametilēnbis   N,N1-Pentamethylenebis
  (trimetilamonija) sāļi,   (trimethylammonium) salts,
  piemēram, pentametonija bromīds   e.g. Pentamethonium bromide
316. Petrihlorāls   Petrichloral
317. Pikrīnskābe   Picric acid
318. Pikrotoksīns   Picrotoxin
319. Pilokarps un tā Pilocarpus  
  ārstnieciskie preparāti jaborandi  
    Holmes  
320. Pilokarpīns un tā sāļi   Polocarpine and its salts
321. Pipazetāts un tā sāļi   Pipazetate and its salts
322. Alfa-piperidīn-2-ilbenzilacetāta   Alpha-piperidin-2-yl benzyl
  levorotatoritreoforms (levoface   acetate laevorotatory threoform
  -toperāns) un tā sāļi   (Levophace-toperane) and its salts
323. 6-(piperidinil)-2,4-pirimidīn   6-(Piperidinyl)-2,4-pyrimidi-
  -diamīn-3-oksīds (minoksidils)   nediamine-3-oxide (Minoxidil)
  un tā sāļi un atvasinājumi   and its salts and derivatives
324. Pipradrols un tā sāļi   Pipradrol and its salts
325. Piprokurārijs   Piprocurarium
326. Plankumainā suņstobra augļi, Conium  
  pulveris, ārstnieciskie preparāti maculatum L.  
327. Pirogallols   Pyrogallol
328. Poldīna metilsulfāts   Poldine methylsulfate
329. Pramokaīns   Pramocaine
330. Probenecīds   Probenecid
331. Progestogēni   Progestogens
332. Prokaīnamīds, tā sāļi   Procainamide, its salts and
  un atvasinājumi   derivatives
333. Propāna 1,2,3-triiltrinitrāts   Propane-1,2,3-triyl trinitrate
334. Propatilnitrāts   Propatylnitrate
335. Propifenazons   Propyphenazone
336. Psilocibīns   Psilocybine
337. Radioaktīvās vielas   Radioactive substances
338. Rudens vēlziede un Colchicum  
  tās ārstnieciskie preparāti autumnale L.  
339. Safrols, izņemot normālu   Safrole except for normal content
  koncentrāciju dabīgās esencēs,   in the natural essences used
  ja koncentrācija galaproduktā   and provided the concentration
  nepārsniedz 0,005 % mutes   does not exceed: 100 ppm in
  un zobu kopšanas līdzekļos,   the finished product, 50 ppm
  0,01 % - pārējos līdzekļos.   in products for dental and oral
  Safrolu aizliegts lietot bērnu   hygiene, and provided that
  zobu pastās   Safrole is not present in toothpastes
      intended specifically for children
340. Alfa-santonin ((3s, 5ar, 9bs)   Alpha-santonin ((3S,5aR,9bS)-
  -3, 3a, 4, 5, 5a, 9b-heksahidro   3,3a,4,5,5a, 9b-hexahydro-3,5a
  -3, 5a, 9-trimetil nafto   9-trimethylnaphto (1,2-b)
  (1,2-b)furan-2,8-dions)   furan-2,8-dione)
341. Sārmu metālu pentaciano-   Alkali pentacyanonitrosyl-
  nitrozilferrāti   ferrate
342. Selēns un tā savienojumi,   Selenium and its compounds
  izņemot selēna disulfīdu un   with the exception of selenium
  ievērojot šo noteikumu 3.pielikumā   disulphide under the conditions
  minētos nosacījumus   set out under reference Nķ 49
      in Annex 3, Part 1
343. Simpatikomimētiskie amīni,   Sympathicomimetic amines
  kas iedarbojas uz centrālo   acting on the central nervous
  nervu sistēmu   system
344. Sintētiskie kurarizanti   Synthetic curarizants
345. Spāņu vaboles Cantharis  
    vesicatoria  
346. Sparteīns un tā sāļi   Sparteine and its salts
347. Spironolaktons   Spironolactone
348. Strihnīnkoka sugas un tā Strychnos  
  ārstnieciskie preparāti    
349. Strihnīns un tā sāļi   Strychnine and its salts
350. Strofantī ni, to aglukoni   Strophantines, their aglucones
  un to attiecīgie atvasinājumi   and their respective derivatives
351. Stroncijs un tā savienojumi,   Strontium and its compounds,
  izņemot stroncija sulfīdu,   with the exception of strontium
  hlorīdu, acetātu, hidroksīdu un   sulphide, strontium chloride,
  peroksīdu, kuru lietošana ir   strontium acetate, strontium
  atļauta saskaņā ar šo noteikumu   hydroxide, strontium peroxide
  3.pielikumu, kā arī stroncija lakas,   under the conditions laid down
  pigmentus un sāļus, kuru lietošana   in Annex 3 and of strontium
  ir atļauta saskaņā ar šo noteikumu   lakes, pigments and salts of the
  4.pielikuma nosacījumiem   colouring agents listed in Annex 4
352. Stropantu sugas un to Strop-  
  ārstnieciskie preparāti hantus  
353. Sukcīnnitrils   Succinonitrile
354. Sulfīnpirazons   Sulfinpyrazone
355. Sulfonamīdi (sulfanilamīds   Sulphonamides
  un tā atvasinājumi, kas iegūti,   (sulphanilamide and its derivatives
  aizstājot vienu vai vairākus   obtained by substitution of one
  amino grupu ūdeņražu atomus)   or more H-atoms of the-NH2
  un to sāļi   groups) and their salts
356. Sultiāms   Sultiame
357. Svins un tā savienojumi   Lead and its compounds
358. Šenokaulona sēklas un Schoeno-  
  ārstnieciskie preparāti caulon  
    officinale  
    Lind.  
359. Šūnas, audi vai cilvēka   Cells, tissues or products of
  izcelsmes produkti   human origin
360. Talidomīds un tā sāļi   Thalidomide and its salts
361. Tallijs un tā savienojumi   Thallium and its compounds
362. Tefazolīns un tā sāļi   Tefazoline and its salts
363. Telūrs un tā savienojumi   Tellurium and its compounds
364. 4-tert-butil-3-metoksi-   4-tert-Butyl-3-methoxy-2,6-
  2,6-dinitrotoluols   dinitrotoluene (Musk Ambrette)
365. 4-tert-butilfenols   4-tert-Butylphenol
366. 4-tert-butilpirokatehols   4-tert-Butylpyrocatechol
367. Tetrabenazīns un tā sāļi   Tetrabenazine and its salts
368. Tetrabromosalicilanilīdi   Tetrabromosalicylanilides
369. Tetraetilpirofosfāts (TEPP)   Tetraethyl pyrophosphate; TEPP
370. Tetrahidrozalīns un tā sāļi   Tetrahydrozoline and its salts
371. Tetrahlordibenzo-   2,3,7,8,-Tetrachlorodibenzo-
  p-dioksīns   p-dioxin
372. Tetrahloretilēns   Tetrachloroethylene
373. Tetrahlorogleklis   Carbon tetrachloride
374. Tetrahlorsalicilanilīdi   Tetrachlorosalicylanilides
375. Tetrakaīns un tā sāļi   Tetracaine and its salts
376. Tetrilamonija bromīds   Tetrylammonium bromide
377. Tevētijas glikozīdu Thevetia  
  ekstrakts neriifolia  
    Juss.  
378. Tiamazols   Thiamazole
379. Tiotepa   Thiotepa
380. Tiourīnviela un tās atvasinājumi,   Thiourea and its derivatives,
  izņemot tos, kas minēti šo   with the exception of the one
  noteikumu 3.pielikumā   listed in Annex 3 of this Regulation
381. Tiropropīnskābe un tās sāļi   Thyropropic acid and its salts
382. Tirotricīns   Thyrothricine
383. Tiurāma disulfīdi   Thiuram disulphides
384. Tiurāma monosulfīdi   Thiuram monosulphides
385. Tolboksāns   Tolboxane
386. Tolbutamīds   Tolbutamide
387. Toluidīni, to izomēri,   Toluidines, their isomers, salts
  sāļi un tā halogēnus un sēru   and halogenated and
  saturošie atvasinājumi   sulphonated derivatives
388. Tranilcipromīns un tā sāļi   Tranylcypromine and its salts
389. Tretamīns   Tretamine
390. Tretinoīns (retīnskābe   Tretinoin (retinoic acid
  un tās sāļi)   and its salts)
391. Triamterēns un tā sāļi   Triamterene and its salts
392. 2,2,2-tribrometanols   2,2,2-Tribromoethanol
  (tribrom-etilspirts)   (tribromoethyl alcohol)
393. Tribromsalicilanilīds   3,4',5-Tribromosalicylanilide
  (Tribromsalāns)   (Tribromsalan)
394. Trifluperidols   Trifluperidol
395. 2,2,2-trihloretān-1,1-diols   2,2,2-Trichloroethane-1,1-diol
396. Trihloretiķskābe   Trichloroacetic acid
397. N-(trihlormetiltio)-4-cikloheksēn   N-(trichloromethylthio)-4-
  -1,2-dikarboksimīds (kaptāns)   cyclohexene-1,2-
      dicarboximide (Captan)
398. Trihlormetīns un tā sāļi   Trichlormethine and its salts
399. Trihlornitrometāns   Trichloronitromethane
  (hlorpikrīns)   (chloropicrine)
400. 2,2,6-trimetil-4-piperidilbenzoāts   2,2,6-Trimethyl-4-piperidyl
  (benzamīns) un tā sāļi   benzoate (benzamine) and its salts
401. 3,4,5-trimetoksifenetilamīns   3,4,5-Trimethoxyphenethy-
  un tā sāļi   lamine and its salts
402. Triparanols   Triparanol
403. Tripelēnaims   Tripelennaime
404. Tritolilfosfāts   Tritolyl phosphate
405. Tuamīnheptāns, tā izomēri   Tuaminoheptane, its isomers
  un sāļi   and salts
406. Urgsneja un tās ārstnieciskie Urginea  
  preparāti scilla Stern.  
407. Uzpūstā bobēlija un tās Lobelia  
  ārstnieciskie preparāti inflata L.  
408. Vakcīnas, toksīni vai serumi   Vaccines, toxins or serums
409. Valnoktamīds   Valnoctamide
410. Varfarīns un tā sāļi   Warfarin and its salts
411. Vērša, aitas un kazas audi,   Bovine, ovine and caprine tissues
  šķidrumi (no galvas smadzenēm,   and fluids from the encephalon,
  mugurkaula smadzenēm un acīm)   the spinal cord and the eyes, and
  un no tiem iegūtās sastāvdaļas   ingredients derived therefrom
412. Veratrīns, tā sāļi un   Veratrine, its salts and
  ārstnieciskie preparāti   galenical preparations
413. Veratres un to preparāti Veratrum  
    Spp.  
414. Vielas ar androgēnu iedarbību   Substances with androgenic effect
415. Vinilhlorīda monomērs   Vinyl chloride monomer
416. Zelta sāļi   Gold salts
417. Zilās kurpītes lapas, saknes Aconitum  
  un ārstnieciskie preparāti napellus L.  
418. Zoksazolamīni   Zoxazolamine

  Labklājības ministra vietā -
tieslietu ministrs Dz.Rasnačs

 

3.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 9.jūnija noteikumiem Nr. 218

Kosmētikas līdzekļa sastāvā ar ierobežojumiem iekļaujamās sastāvdaļas

Nr.p.k.   Lietošanas ierobežojumi
Sastāvdaļas nosaukums lietošanas joma maksimālā pieļaujamā koncentrācija gatavā kosmētikas līdzeklī citi ierobežojumi un prasības kosmētikas līdzekļa marķējumā norādāmie lietošanas noteikumi un brīdinājumi
latviešu valodā angļu valodā
1 2 3 4 5 6 7
1. Alumīnija cirkonija Aluminium zirconium Pretsviedru 20 %, aprēķināti kā bezūdens Alumīnija atomu skaita Nelietot uz
  hlorīda hidroksīda chloride hydroxide līdzekļi alumīnija cirkonija hlorīda attiecībai pret cirkonija sakairinātas vai
  savienojumi complexes AlxZr(OH)yClz   hidroksīds atomu skaitu jābūt robežās bojātas ādas
  AlxZr(OH)yClz un and the aluminium     no 2 līdz 10. Alumīnija un  
  alumīnija cirkonija zirconium chloride   5,4 %, aprēķināti kā cirkonija atomu summai  
  hlorīda hidroksīda hydroxide glycine   cirkonijs pret hlora atomu skaitu  
  glicīna savienojumi complexes     jābūt robežās no 0,9 līdz 2,1.  
          Aizliegts aerosolos  
2. Alumīnija fluorīds Aluminium fluoride Mutes dobuma 0,15 %, aprēķināts kā fluors;   Satur alumīnija
      higiēnas līdzekļi ja tiek lietots ar citiem fluora   fluorīdu
        komponentiem, kas atļauti    
        šajā pielikumā, kopējais fluora    
        saturs nedrīkst pā rsniegt 0,15 %    
3. Alvas fluorīds Stannous fluoride Mutes dobuma 0,15 %, aprēķināts kā fluors;   Satur alvas fluorīdu
      higiēnas līdzekļi ja tiek lietots ar citiem fluora    
        komponentiem, kas atļauti    
        šajā pielikumā, kopējais fluora    
        saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %    
4. Amonija fluorīds Ammonium fluoride Mutes dobuma 0,15 %, aprēķināts kā fluors;   Satur amonija fluorīdu
      higiēnas līdzekļi ja tiek lietots ar citiem fluora    
        komponentiem, kas atļauti šajā    
        pielikumā, kopējais fluora saturs    
        nedrīkst pārsniegt 0,15 %    
5. Amonija fluorosilikāts Ammonium fluorosilicate Mutes dobuma 0,15 %, aprēķināts kā fluors;   Satur amonija
      higiēnas līdzekļi ja tiek lietots ar citiem fluora   fluorsilikātu
        komponentiem, kas atļauti šajā    
        pielikumā, kopējais fluora saturs    
        nedrīkst pārsniegt 0,15 %    
6. Amonija joni Ammonia 6 %, aprēķināti kā     Virs 2 % satur
      amonjaks     amonjaku
7. Amonija Ammonium Mutes dobuma 0,15 %, aprēķināts kā fluors;   Satur amonija
  monofluorfosfāts monofluorophosphate higiēnas līdzekļi ja tiek lietots ar citiem fluora   monofluorfosfātu
        komponentiem, kas atļauti šajā    
        pielikumā, kopējais flora saturs    
        nedrīkst pārsniegt 0,15 %    
8. Benzilspirts Benzyl alcohol Šķīdinātāji,      
      smaržas un      
      aromātiskās      
      kompozīcijas      
9. Borskābe Boric acid 1. Talks 1. 5 % Aizliegts lietot kosmētikas Aizliegts lietot
          līdzekļos bērniem kosmētikas līdzekļos
          līdz trim gadiem bērniem līdz trim
          gadiem  
      2. Mutes dobuma 2. 0,5 %    
      higiēnas līdzekļi      
      3. Citi līdzekļi 3. 3 %    
10. Cinka 4-hidroksi- Zinc 4-hydroxy- Dezodoranti, 6 %, aprēķināts kā %   Novērst kontaktu ar
  benzola sulfonāts benzene sulphonate pretsviedru līdzekļi no bezūdens vielas   acīm
11. Diaminofenoli (1) Diaminophenols Matu krāsošanas 10 %, aprēķināti    
      līdzekļi: kā brīvā bāze    
      a) profesionālai     a) Tikai profesionālai
      lietošanai     lietošanai.
            Satur diaminofenolus.
            Var izraisīt alerģisku
            reakciju. Lietot
            piemērotus cimdus
      b) vispārējai     b) Var izraisīt alerģisku
      lietošanai     reakciju.
            Satur diaminofenolus.
            Neizmantot skropstu
            un uzacu krāsošanai
12. Dihlormetāns Dichloromethane 35 % (sajaucot ar Maksimālais    
      1,1,1-trihloretānu, piemaisījumu    
      kopējā saturs 0,2 %    
      koncentrācija      
      nedrīkst      
      pārsniegt 35 %)      
13. Dihlorofens Dichlorophen   0,5 %   Satur dihlorofenu
14. Etidronskābe un tās Etidronic acid and 1. Matu kopšanas 1,5 %, izteikti kā    
  sāļi (1-hidroksietil- its salts (1-hydroxy- līdzekļi etidrons    
  idē ndifosfon- ethylidenediphos-        
  skābe un tās sāļi) phonic acid and its salts) 2. Ziepes 0,2 %, izteikti kā skābe    
15. m un p-fenilēn-diamīni, m and p-Pheny-lenediamines, Matu krāsošanas 6 %, aprēķināti    
  to N-aizvietotie their N-substituted līdzekļi: kā brīvā bāze    
  atvasinājumi un to sāļi; derivatives and their salts;        
  N-aizvietotie   a) profesionālai     a) Tikai profesionālai
  o-fenilēndiamīnu N-substituted derivatives lietošanai     lietošanai. Satur
  atvasinājumi (1) of o-phe-nylenediamines       fenilēndiamīnus.
            Var izraisīt alerģisku
            reakciju. Lietot
            piemērotus cimdus
      b) vispārējai     b) Var izraisīt alerģ isku
      lietošanai     reakciju. Satur
            fenilēndiamīnus.
            Neizmantot skropstu
            vai uzacu krāsošanai
16. 1-fenoksipropān-2-ols 1-Phenoxypropan-2-ol Līdzekļi, kuri pēc 2 % Ja tiek lietots kā konservants  
      lietošanas jānoskalo.   - atbilstoši 6.pielikumā  
      Aizliegts mutes dobuma norādītajam    
      higiēnas līdzekļos      
17. Fenols un tā sārmu Phenol and its Ziepes un šampūni 1 %, aprēķināts   Satur fenolu
  metālu sāļi alkali salts   kā fenols    
18. Formaldehīds Formaldehyde Nagu stiprināšanas 5 %, aprēķināts   Aizsargāt ienadžus ar
      līdzekļi kā formaldehīds   taukiem vai eļļu.
            Satur formaldehīdu (ja
            tā koncentrācija
            pārsniedz 0,05 %)
19. Heksadecilamonija Hexadecyl ammonium Mutes dobuma 0,15 %, aprēķināts kā fluors;   Satur heksadecil
  fluorīds fluoride higiēnas līdzekļi ja tiek lietots ar citiem fluora   amonija fluorīdu
        komponentiem, kas atļauti    
        šajā pielikumā, kopējais fluora    
        saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %    
20. 3-(N-heksadecil-N- 3-(N-Hexadecyl-N Mutes dobuma 0,15%, aprēķināts kā fluors;    
  2-hidroksietilamonija -2-hydroxyethyl-ammonio) higiēnas līdzekļi ja tiek lietots ar citiem fluora   Satur 3-(N-heksadecil-
  propilbis (2-hidroksietil) propylbis (2-hydroxyethyl)   komponentiem, kas atļauti šajā   N-2-hidroksietilamonija)
  amonija dihidrofluorīds ammonium dihydrofluoride   pielikumā, kopējais fluora saturs   propilbis (2-hidr-oksietil)
        nedrīkst pārsniegt 0,15 %   amonija dihidrofluorīdu
21. Hidrohinons (2) Hydroquinone 1. Matu krāsošanas 2 %   1.
      līdzekļi:      
      a) profesionālai     a) Tikai profesionālai
      lietošanai     lietošanai. Satur
            hidrohinonu.
            Izskalot nekavējoties
            acis, ja produkts
            bijis kontaktā ar tām
      b) vispārējai     b) Neizmantot skropstu
      lietošanai     un uzacu krāsošanai.
            Izskalot nekavējoties
            acis, ja produkts ir
            bijis kontaktā ar tām.
            Satur hidrohinonu
      2. Līdzekļi 2 %   2.
      lokalizētai ādas     Satur hidrohinonu.
      balināšanai     Novērst kontaktu
            ar acīm. Lietot
            nelielā zonā. Pārtraukt
            lietot, ja rodas
            kairinājums. Nelietot
            bērniem līdz 12 gadiem
22. 1, 3-bis (hidroksimetil) 1,3-Bis (hydroxymethyl) 1. Matu kopšanas 1. Līdz 2 % 1. Aizliegts aerosolos Satur 1,3-bis
  imidazolidin- 2-tions imida-zolidine 2-thione līdzekļi     (hidroksimetil)
      2. Nagu kopšanas 2. Līdz 2 % 2. Galaproduktā pH imidazo-lidin- 2- tionu
      līdzekļi   nedrīkst pārsniegt 4  
23. Hinīns un tā sāļi Quinine and its salts 1. Šampūni 1. 0,5 %, aprēķināti    
        kā hinīna bāze    
      2. Matu losjoni 2. 0,2 %, aprēķinā ti    
        kā hinīna bāze    
24. Hinolīn-8-ols un bis Quinolin-8-ol and bis Ūdeņraža peroksīda 0,03 %, aprēķināti kā bāze    
  (8-hidroksihinolīna) (8-hydroxyquinolinium) stabilizators matu      
  sulfāts sulphate kopšanas līdzekļos,      
      kas pēc lietošanas jāizskalo.      
      Ūdeņraža peroksīda 0,3%, aprēķināti kā bāze    
      stabilizators matu kopšanas      
      līdzekļos, kas nav jāizskalo      
25. Kalcija fluorīds Calcium fluoride Mutes dobuma 0,15 %, aprēķināts kā fluors;   Satur kalcija
      higiēnas līdzekļi ja tiek lietots ar citiem fluora   fluorīdu
        komponentiem, kas atļauti    
        šajā pielikumā, kopējais fluora    
        saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %    
26. Kalcija hidroksīds Calcium hydroxide 1. Matu iztaisnotāji, 1. 7 masas % kalcija   1. Satur sārmu.
      kas satur divus hidroksīda   Novērst kontaktu
      komponentus:     ar acīm. Var izraisīt
      kalcija hidroksīdu     aklumu. Sargāt
      un guanidīna sāļus     no bērniem
      2. Citi līdzekļi      
27. Kalcija mono- Calcium monofluoro- Mutes dobuma 0,15 %, aprēķināts kā fluors;   Satur kalcija
  fluorfosfāts phosphate higiēnas līdzekļi ja tiek lietots ar citiem fluora   monofluorfosfātu
        komponentiem, kas atļauti    
        šajā pielikumā, kopējais fluora    
        saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %    
28. Kālija fluorī ds Potassium fluoride Mutes dobuma 0,15 %, aprēķināts kā fluors;   Satur kālija fluorīdu
      higiēnas līdzekļi ja tiek lietots ar citiem fluora    
        komponentiem, kas atļauti    
        šajā pielikumā, kopējais fluora    
        saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %    
29. Kālija fluorsilikāts Potassium fluorosilicate Mutes dobuma 0,15 %, aprēķināts kā fluors;   Satur kālija
      kopšanas līdzekļi ja tiek lietots ar citiem fluora   fluorsilikātu
        komponentiem, kas atļauti šajā    
        pielikumā, kopējais fluora saturs    
        nedrīkst pārsniegt 0,15 %    
30. Kālija mono- Potassium mo- Mutes dobuma 0,15 %, aprēķināts kā fluors;   Satur kālija
  fluorfosfāts nofluorophosphate higiēnas līdzekļi ja tiek lietots ar citiem fluora   monofluorfosfātu
        komponentiem, kas atļauti    
        šajā pielikumā, kopējais fluora    
        saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %    
31. Kālija vai nātrija Potassium or sodium 1. Ienadžu kopšanas 1.5 masas % (3)   1. Satur sārmus.
  hidroksīds hydroxide līdzekļi (šķīdinātāji)     Novērst kontaktu ar
            acīm. Var izraisīt
            aklumu. Sargāt
            no bērniem
      2. Matu iztaisnotāji: 2.   2.
      a) profesionālai a) 4,5 masas % (3)   a) Tikai profesionālai
      lietošanai     lietošanai. Novērst
            kontaktu ar acīm.
            Var izraisīt aklumu
      b) vispārējai b) 2 masas % (3)   b) Satur sārmus.
      lietošanai     Novērst kontaktu
            ar acīm. Var izraisīt
            aklumu. Sargāt no
            bērniem
      3. pH regulētāji - 3. Līdz pH 12,7   3. Sargāt no bērniem.
      depilācijas līdzekļi     Novērst kontaktu
            ar acīm
      4. Citi līdzekļi - 4. Līdz pH 11    
      pH regulētāji      
32. Litija hidroksīds Lithium hydroxide 1. Matu iztaisnotāji: 1.   1.
      a) profesionālai a) 4,5 masas % (3)   a) Tikai profesionālai
      lietošanai     ietošanai. Novērst
            kontaktu ar acīm.
            Var izraisīt aklumu
      b) vispārējai lie- b) 2 masas % (3)   b) Satur sārmus.
      tošanai     Novērst kontaktu
            ar acīm. Var izraisīt
            aklumu.
            Sargāt no bērniem
      2. Citi līdzekļi      
33. Magnija fluorīds Magnesium fluoride Zobu higiēnas 0,15 %, aprēķināts kā fluors;   Satur magnija fluorīdu
      līdzekļi ja tiek lietots ar citiem fluora    
        komponentiem, kas atļauti    
        šajā pielikumā, kopējais fluora    
        saturs ne-drīkst pārsniegt 0,15 %    
34. Magnija fluorsilikāts Magnesium fluorosilicate Mutes dobuma 0,15 %, apr ēķināts kā fluors;   Satur magnija
      higiēnas līdzekļi ja tiek lietots ar citiem fluora   fluorsilikātu
        komponentiem, kas atļauti šajā    
        pielikumā, kopējais fluora saturs    
        nedrīkst pārsniegt 0,15 %    
35. Metilspirts Methanol Etilspirta un 5 %, aprēķināts kā % no etilspirta    
      izopropilspirta un izopropilspirta    
      denaturants      
36. Metilfenilēndiamīni, Methylphenyle- Matu krāsošanas 10 %, aprēķināti kā brīvā bāze    
  to N-aizvietotie atvasi- nediamines, their līdzekļi:      
  nājumi un to sāļi (1), N-substituted deri-        
  izņemot šo noteikumu vatives and their salts (1) a) profesionālai     a) Tikai profesionālai
  2.pielikumā minētās vielas with the exception of sub- lietošanai     lietošanai. Satur
    stance No 364 in Annex 2)       fenilēndiamīnus.
            Var izraisīt alerģisku
            reakciju. Lietot
            piemērotus cimdus
      b) vispārējai lie-     b) Var izraisīt
      tošanai     alerģisku reakciju.
            Satur fenilēndia-mīnus.
            Neizmantot skropstu
            un uzacu krāsošanai
37. 6-metilkumarīns 6-methylcoumarin Mutes dobuma 0,003%    
      higiēnas līdzekļi      
38. Monoalkanolamīni Monoalkanolamines   Maksimālais dialkanolamīnu   Neizmantot ar nitrozējošām 
        saturs 0,5 %   sistēmām.
            Minimālā tīrība 99 %.
            Maksimālais otrējo
            alkanolamīnu saturs
            0,5 % (attiecas uz
            izejmateriāliem).
            Maksimālais N-
            nitrosidialkanolamīnu
            saturs 50 mg/kg.
            Uzglabāt beznitrīta
            konteineros
39. Alfa naftols Alpha-naphthol Matu krāsošanas 0,5 %   Satur alfa naftolu
      līdzekļi      
40. Nātrija fluorīds Sodium fluoride Mutes dobuma 0,15 %, aprēķināts kā fluors;   Satur nātrija fluorīdu
      higiēnas līdzekļi ja tiek lietots ar citiem fluora    
        komponentiem, kas atļauti šajā    
        pielikumā, kopējais fluora    
        saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %    
41. Nātrija fluorsilikāts Sodium fluorosilicate Mutes dobuma 0,15%, aprēķināts kā fluors;   Satur nātrija fluor-
      higiēnas līdzekļi ja tiek lietots ar citiem fluora   silikātu
        komponentiem, kas atļauti šajā    
        pielikumā, kopējais fluora saturs    
        nedrīkst pārsniegt 0,15%    
42. Nātrija monofluor- Sodium monofluoro- Mutes dobuma 0,15 %, aprēķināts kā fluors;   Satur nātrija
  fosfāts phosphate higiēnas līdzekļi ja tiek lietots ar citiem fluora   monofluorfosfātu
        komponentiem, kas atļauti šajā    
        pielikumā, kopējais fluora saturs    
        nedrīkst pārsniegt 0,15 %    
43. Nātrija nitrīts Sodium nitrite Rūsas inhibitors 0,2 % Neizmantot ar otrējiem  
          un/vai trešējiem amīniem  
          vai citām vielām, kuras  
          veido nitrozamīnus  
44. Nātrija tozilhlor- Tosylchloramide 0,2 %      
  amīds sodium        
45. Nikometanola Nicomethanol Mutes dobuma 0,15 %, aprēķināts kā fluors;   Satur nikometanola
  hidrofluorīds hydrofluoride higiēnas līdzekļi ja tiek lietots ar citiem fluora   hidrofluorīdu
        komponentiem, kas atļauti    
        šajā pielikumā, kopējais fluora    
        saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %    
46. Nitrometāns Nitromethane Rūsas inhibitors 0,3 %    
47. Oksalīnskābe, tās Oxalic acid, its esters Matu kopšanas 5 %   Tikai profesionālai
  esteri un sārmainie sāļi and alkaline salts līdzekļi     lietošanai
48. Oktadekenilamonija Octadecenyl- Mutes dobuma 0,15 %, aprēķināts kā fluors;    
  fluorīds ammonium fluoride higiēnas līdzekļi ja tiek lietots ar citiem fluora   Satur oktadekenil-
        komponentiem, kas atļauti šajā   amonija fluorīdu
        pielikumā, kopē jais fluora saturs    
        nedrīkst pārsniegt 0,15 %    
49. Rezorcinols (2) Resorcinol 1. Matu krāsošanas 1. 5 %   1.
      līdzekļi:      
      a) profesionālai     a) Tikai profesionālai
      lietošanai     lietošanai. Satur
            rezorcinolu. Izskalot
            nekavējoties acis,
            ja produkts iekļuvis tajās
      b) vispārējai lie-     b) Satur rezorci-nolu.
      tošanai     Pēc lietošanas labi
            izskalot matus.
            Neizmantot uzacu
            vai skropstu krāsošanai.
            Nekavējoties izskalot
            acis, ja produkts
            nokļuvis tajās
      2. Matu losjoni un 2. 0,5 %   2.
      šampūni     Satur rezorcinolu
50. Sārmu metālu hlorāti Chlorates of alkali metals 1. Zobu pastas 1. 5 %    
      2. Citi līdzekļi 2. 3 %    
51. Sārmu metālu sulfīdi Alkali sulphides Depilācijas līdzekļi 2 %, aprēķināti kā sērs,   Sargāt no bērniem.
        pH lī dz 12,7   Novērst kontaktu ar acīm
52. Sārmzemju metālu Alkaline earth Depilācijas līdzekļi 6%, aprēķināti kā sērs,   Sargāt no bērniem.
  sulfīdi sulphides   pH līdz 12,7   Novērst kontaktu ar acīm
53. Selēna disulfīds Selenium disulphide Pretblaugznu šampūni 1 %   Satur selēna disul-fīdu.
            Novērst kontaktu ar acīm vai bojātu ādu
54. Stroncija acetāta Strontium acetate Zobu pastas 3,5%, aprēķināts kā stroncijs.   Satur stroncija acetātu.
  hemihidrāts hemihydrate   Sajaucot ar citiem atļautiem stron-   Nav ieteicama bieža
        cija produktiem, kopējais stron-   lietošana bērniem
        cija saturs nedrīkst pārsniegt 3,5 %    
55. Stroncija hidroksīds Strontium hydroxide pH regulētājs 3,5 %, aprēķināts kā stroncijs,   Sargāt no bērniem.
      depilācijas līdzekļos maksimālais pH 12,7   Novērst kontaktu ar acīm
56. Stroncija hlorīda Strontium chloride Zobu pastas 3,5 %, aprēķināts kā stroncijs.   Satur stroncija hlorīdu.
  heksahidrāts hexahydrate   Sajaucot ar citiem atļautiem stron-   Nav ieteicama bieža
        cija produk-tiem, kopējais stron-   lietošana bērniem
        cija saturs nedrīkst pārsniegt 3,5 %    
57. Stroncija peroksīds Strontium peroxide Profesionālai lie- 4,5 %, aprēķināts kā stroncijs Visiem līdzekļiem Novērst kontaktu ar
      tošanai paredzētie gala-produktā jāatbilst ūdeņraža acīm. Izskalot
      matu kopšanas līdzekļi,   peroksīda izdalīša- nekavējoties
      kurus pēc lietošanas   nās prasībām acis, ja produkts
      jāizskalo     ir nokļuvis tajās. Tikai
            profesionālai lieto-šanai.
            Lietot piemērotus cimdus
58. Sudraba nitrāts Silver nitrate Skropstu un uzacu 4 %   Satur sudraba nitrātu.
      krāsošanas līdzekļi     Izskalot nekavējoties
            acis, ja produkts ir
            nokļuvis tajās
59. Svina acetāts Lead acetate Matu krāsošanas 0,6 %, aprēķināts kā svins   Sargāt no bērniem.
      līdzekļi     Novērst kontaktu ar acīm.
            Pēc lietošanas nomaz-
            gāt rokas. Satur svina
            acetātu. Neizmantot
            uzacu, skropstu vai ūsu
            krāsošanai. Pārtraukt
            izmantot, ja rodas
            kairinājums
60. Talks: magnija Talc: Hydrated 1. Pulverveida līdzekļi     1.
  silikāta hidrāts magnesium silicate bērniem līdz trim gadiem     Turēt tālāk no bērna
            deguna un mutes
      2. Citi līdzekļi      
61. Taukskābju Fatty acid   Maksimālais dialkanolamīdu Neizmantot ar  
  dialkanolamīdi dial-kanolamides   saturs 0,5 % nitrozējošām sistēmām.  
          Maksimālais dial-  
          kanolamīdu saturs 5 %  
          (attiecas uz izej-  
          materiāliem).  
          Maksimālais N-nitro-  
          zodialkanol-amīnu  
          saturs 50 mg/kg.  
          Uzglabāt beznitrī ta  
          konteineros  
62. Tioglikolskābe un Thioglycollic acid 1. Matu ilgviļņu un   1., 2., 3. 1.
  tās sāļi and its salts iztaisnošanas līdzekļi:   Lietošanas noteikumos Satur tioglikolātu.
          valsts valodā obligāti Ievērot norādījumus.
          jānorāda: "Novērst Sargāt no bērniem
          kontaktu ar acīm"  
      a) profesionālai 11 %, pH 7 - 9,5   a) Tikai profesionālai
      lietošanai       lietošanai
      b) vispārējai lietošanai 8 %, pH 7 - 9,5    
      2. Depilācijas līdzekļi 5 %, pH 7 - 12,7   2., 3.
            Satur tioglikolātu.
      3. Citi matu kopšanas 2 %, pH 7 - 9,5 Ja ir bijis to kontakts Ievērot norādījumus.
      līdzekļi, kuri pēc   ar acīm, tās nekavē- Sargāt no bērniem
      lietošanas jāizskalo   joties izskalot ar lielu  
          ūdens daudzumu un  
          konsultēties ar ārstu  
          1., 3. Lietot  
          atbilstošus cimdus  
63. Tioglikolskābes Thioglycollic Matu ilgviļņu vai   Lietošanas noteikumos  
  esteri acid esters iztaisnošanas līdzekļi:   valsts valodā obligāti  
          jānorāda: "Kontaktā  
      a) profesionālai 11 %, pH 6 - 9,5 ar ādu var izraisīt a) Tikai profesionālai
      lietošanai   kairinājumu." lietošanai
            a), b) Satur tioglikolātu.
      b) vispārējai 8 %, pH 6 - 9,5 Novērst to kontaktu Ievērot norādījumus.
      lietošanai   ar acīm. Ja ir bijis Sargāt no bērniem
          kontakts ar acīm, tās  
          nekavējoties izskalot  
          ar lielu ūdens daudzumu  
          un konsultēties ar ārstu.  
          Lietot atbilstošus cimdus  
64. Trialkanolamīni Trialkanolamines 1. Līdzekļi, kuri nav 1. 2,5 % 1., 2.  
      paredzēti noskalošanai   Neizmantot ar nitrozē  
      2. Citi līdzekļi   jošām sistēmām.  
          Minimālā tīrība 99 %.  
          Maksimālais otrējo  
          alkanolamīnu saturs  
          0,5 % (attiecas uz  
          izejmateriāliem).  
          Maksimālais N-nitrozo-  
          dialkanolamīnu saturs  
          50 mg/kg. Uzglabāt  
          beznitrītu konteineros  
65. NN'N'-tris (poli- NN'N'-Tris (polyoxyet- Mutes dobuma 0,15 %, aprēķināts kā fluors;   Satur NN'N'-tris
  oksietilēn)-N-heksa- hylene) -N-hexadecyl- higiēnas līdzekļi ja tiek lietots ar citiem fluora   (polioksietilēn)-N-
  decilpro-pilēndiamīndi- propylenediamine   komponentiem, kas atļauti   heksadecilpropilēn-
  hidrofluorīds dihydrofluoride   šajā pielikumā, kopējais fluora   diamīndihidrofluorīdu
        saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %    
66. Ūdenī šķīstošie cinka Water-soluble zinc salts   1 %, aprēķināts kā cinks    
  sāļi, izņemot cinka with the exception of zinc        
  4-hidroksibenzol- 4-hydroxybenze-        
  sulfonātu un cinka nesulphonate and zinc        
  piritionu pyrithione        
67. Ūdeņraža peroksīds Hydrogen peroxide, 1. Matu kopšanas 12 % ūdeņraža peroksīda (40   1., 2., 3. Satur ūdeņraža
  un citi savienojumi and other compounds or līdzekļi tilpumi) klātbūtne vai izdalīšanās   peroksīdu. Novērst
  vai maisījumi, kas izdala mixtures that release       kontaktu ar acīm.
  ūdeņraža peroksīdu, hydrogen peroxide, including 2. Ādas kopšanas 4 % ūdeņraža peroksīda   Izskalot nekavējoties acis,
  ieskaitot karbamīda carbamide peroxide līdzekļi klātbūtne vai izdalīšanās   ja produkts ir nokļuvis
  peroksīdu un cinka and zinc peroxide       tajās.
  peroksīdu         1. Lietot atbilstošus
            cimdus
      3. Nagu stiprināšanas 2 % ūdeņraža peroksīda    
      līdzekļi klātbūtne vai izdalīšanās    
      4. Mutes dobuma 0,1 % ūdeņraža peroksīda    
      higiēnas līdzekļi klātbūtne vai izdalīšanās    

Piezīmes.

1. Sastāvdaļas ar norādi (1) var lietot atsevišķi vai kopā tā, lai katras sastāvdaļas atļautā līmeņa proporciju summa kosmētikas līdzeklī nepārsniegtu 1.

2. Sastāvdaļas ar norādi (2) var lietot atsevišķi vai kopā tā, lai katras sastāvdaļas atļautā līmeņa proporciju summa kosmētikas līdzeklī nepārsniegtu 2.

3. Sastāvdaļas ar norādi (3) - nātrija, kālija vai litija hidroksīdu - aprēķina kā nātrija hidroksīda masu. Lietojot šīs sastāvdaļas kopā, to summa nedrīkst pārsniegt šī saraksta 5.ailē norādīto maksimāli pieļaujamo koncentrāciju.

Labklājības ministra vietā -
tieslietu ministrs Dz.Rasnačs

 

4.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 9.jūnija noteikumiem Nr. 218

Krāsvielas, kuras drīkst iekļaut kosmētikas līdzekļa sastāvā, un to lietošanas ierobežojumi

Lietošanas joma

4.ailē norādītas tās krāsvielas, kuras atļauts izmantot visos kosmētikas līdzekļos.

5.ailē norādītas tās krāsvielas, kuras atļauts izmantot tikai tajos kosmētikas līdzekļos, kuri nav paredzēti lietošanai acu tuvumā.

6.ailē norādītas tās krāsvielas, kuras atļauts izmantot tikai tajos kosmētikas līdzekļos, kuri nav paredzēti kontaktam ar gļotādām.

7.ailē norādītas tās krāsvielas, kuras atļauts izmantot tikai tajos kosmētikas līdzekļos, kuri paredzēti īslaicīgam kontaktam ar ādu (ātrai funkcionālai iedarbībai).

Nr.p.k. Krāsvielas starptautiskais indekss (CI) vai nosaukums Krāsa Lietošanas ierobežojumi
lietošanas joma citi ierobežojumi un prasības
1 2 3 4 5 6 7 8
1. 10006 Zaļa       x  
2. 10020 Zaļa     x    
3. 10316 (1) Dzeltena   x      
4. 11680 Dzeltena     x    
5. 11710 Dzeltena     x    
6. 11725 Oranža       x  
7. 11920 Oranža x        
8. 12010 Sarkana     x    
9. 12085 (1) Sarkana x       Maksimālā koncentrācija
              galaproduktā 3 %
10. 12120 Sarkana       x  
11. 12150 Sarkana x        
12. 12370 Sarkana       x  
13. 12420 Sarkana       x  
14. 12480 Brūna       x  
15. 12490 Sarkana x        
16. 12700 Dzeltena       x  
17. 13015 Dzeltena x       E 105
18. 14270 Oranža x       E 103
19. 14700 Sarkana x        
20. 14720 Sarkana x       E 122
21. 14815 Sarkana x       E 125
22. 15510 (1) Oranža   x      
23. 15525 Sarkana x        
24. 15580 Sarkana x        
25. 15620 Sarkana       x  
26. 15630 (1) Sarkana x       Maksimālā koncentrācija
              galaproduktā 3 %
27. 15800 Sarkana     x    
28. 15850 (1) Sarkana x        
29. 15865 (1) Sarkana x        
30. 15880 Sarkana x        
31. 15980 Oranža x       E 111
32. 15985 (1) Dzeltena x       E 110
33. 16035 Sarkana x        
34. 16185 Sarkana x       E 123
35. 16230 Oranža     x    
36. 16255 (1) Sarkana x       E 124
37. 16290 Sarkana x       E 126
38. 17200 (1) Sarkana x        
39. 18050 Sarkana     x    
40. 18130 Sarkana       x  
41. 18690 Dzeltena       x  
42. 18736 Sarkana       x  
43. 18820 Dzeltena       x  
44. 18965 Dzeltena x        
45. 19140 (1) Dzeltena x       E 102
46. 20040 Dzeltena       x Maksimālā 3,31-dimetil-
              benzidīna koncentrācija
              krāsvielā 5 mg/kg
47. 20170 Oranža     x    
48. 20470 Melna       x  
49. 21100 Dzeltena       x Maksimālā 3,31-dimetil-
              benzidīna koncentrācija
              krāsvielā 5 mg/kg
50. 21108 Dzeltena       x Maksimālā 3,31-dimetil-
              benzidīna koncentrācija
              krāsvielā 5 mg/kg
51. 21230 Dzeltena     x    
52. 24790 Sarkana       x  
53. 26100 Sarkana     x   Tīrības kritēriji: anilīns ≤ 0,2 %
              2-naftols ≤ 0,2 %
              4-amino-azobenzols ≤ 0,1 %
              1-(fenilazo)-2-naftols ≤ 3 %
              1-[2-(fenilazo) fenilazo]-
              2-naftalenols ≤ 2 %
54. 27290 (1) Sarkana       x  
55. 27755 Melna x       E 152
56. 28440 Melna x       E 151
57. 40215 Oranža       x  
58. 40800 Oranža x        
59. 40820 Oranža x       E 160e
60. 40825 Oranža x       E 160f
61. 40850 Oranža x       E 161g
62. 42045 Zila     x    
63. 42051 (1) Zila x       E 131
64. 42053 Zaļa x        
65. 42080 Zila       x  
66. 42090 Zila x        
67. 42100 Zaļa       x  
68. 42170 Zaļa       x  
69. 42510 Violeta     x    
70. 42520 Violeta       x Maksimālā koncentrācija
              galaproduktā 5 mg/kg
71. 42735 Zila     x    
72. 44045 Zila     x    
73. 44090 Zaļa x       E 142
74. 45100 Sarkana       x  
75. 45190 Violeta       x  
76. 45220 Sarkana       x  
77. 45350 Dzeltena x       Maksimālā koncentrācija
              galaproduktā 6 %
78. 45370 (1) Oranža x       Ne vairāk par 1 % 2-(6-
              hidroksi-3-okso-3H-
              ksantēn-9-il) benzoskābes
              un 2 % 2-(brom-6-hidroksi-
              3-okso-3H-ksantēn-9-il)
              benzoskābes
79. 45380 (1) Sarkana x       Ne vairāk par 1 % 2-(6-
              hidroksi-3-okso-3H-
              ksantēn-9-il) benzoskābes
              un 2 % 2-(brom-6-hidroksi-
              3-okso-3H-ksantēn-9-il)
              benzoskābes
80. 45396 Oranža x       Lūpu krāsās krāsviela ir
              atļauta tikai brīvas skābes
              veidā, tās maksimālā
              koncentrācija 1 %
81. 45405 Sarkana   x     Ne vairāk par 1 % 2-(6-
              hidroksi-3-okso-3H-
              ksantēn-9-il) benzoskābes
              un 2 % 2-(brom-6-hidroksi-
              3-okso-3H-ksantēn-9-il)
              benzoskābes
82. 45410(1) Sarkana x       Ne vairāk par 1 % 2-(6-
              hidroksi-3-okso-3H-
              ksantēn-9-il) benzoskābes
              un 2 % 2-(brom-6-hidroksi-
              3-okso-3H-ksantēn-9-il)
              benzoskābes
83. 45425 Sarkana x       Ne vairāk par 1 % 2-(6-
              hidroksi-3-okso-3H-
              ksantēn-9-il) benzoskābes
              un 3 % 2-(jod-6-hidroksi-
              3-okso-3H-ksantēn-9-il)
              benzoskābes
84. 45430 (1) Sarkana x       E 127
              Ne vairāk par 1 % 2-(6-
              hidroksi-3-okso-3H-
              ksantēn-9-il) benzoskābes
              un 3 % 2-(jod-6-hidroksi-
              3-okso-3H-ksantēn-9-il)
              benzoskābes
85. 47000 Dzeltena     x    
86. 47005 Dzeltena x       E 104
87. 50325 Violeta       x  
88. 50420 Melna     x    
89. 51319 Violeta       x  
90. 58000 Sarkana x        
91. 59040 Zaļa     x    
92. 60724 Violeta       x  
93. 60725 Violeta x        
94. 60730 Violeta     x    
95. 61565 Zaļa x        
96. 61570 Zaļa x        
97. 61585 Zila       x  
98. 62045 Zila       x  
99. 69800 Zila x       E 130
100. 69825 Zila x        
101. 71105 Oranža     x    
102. 73000 Zila x        
103. 73015 Zila x       E 132
104. 73360 Sarkana x        
105. 73385 Violeta x        
106. 73900 Violeta       x  
107. 73915 Sarkana       x  
108. 74100 Zila       x  
109. 74160 Zila x        
110. 74180 Zila       x  
111. 74260 Zaļa   x      
112. 75100 Dzeltena x        
113. 75120 Oranža x       E 160b
114. 75125 Dzeltena x       E 160d
115. 75130 Oranža x       E 160a
116. 75135 Dzeltena x       E 161d
117. 75170 Balta x        
118. 75300 Dzeltena x       E 100
119. 75470 Sarkana x       E 120
120. 75810 Zaļa x       E 140 un E 141
121. 77000 Balta x       E 173
122. 77002 Balta x        
123. 77004 Balta x        
124. 77007 Zila x        
125. 77015 Sarkana x        
126. 77120 Balta x        
127. 77163 Balta x        
128. 77220 Balta x       E 170
129. 77231 Balta x        
130. 77266 Melna x        
131. 77267 Melna x        
132. 77268:1 Melna x       E 153
133. 77288 Zaļa x       Bez hromāta jona
134. 77289 Zaļa x       Bez hromāta jona
135. 77346 Zaļa x        
136. 77400 Brūna x        
137. 77480 Brūna x       E 175
138. 77489 Oranža x       E 172
139. 77491 Sarkana x       E 172
140. 77492 Dzeltena x       E 172
141. 77499 Melna x       E 172
142. 77510 Zila x       Bez cianīdu joniem
143. 77713 Balta x        
144. 77742 Violeta x        
145. 77745 Sarkana x        
146. 77820 Balta x       E 174
147. 77891 Balta x       E 171
148. 77947 Balta x        
149. Laktoflavins Dzeltena x       E 101
150. Karamele Brūna x       E 150
151. Kapsantins,            
  kapsorubīns Oranža x       E 160c
152. Biešu sarkans Sarkana x       E 162
153. Antocianīns Sarkana x       E 163
154. Alumīnija, cinka,            
  magnija un kalcija            
  stearāti Balta x        
155. Brommoltimol-            
  zilais Zila       x  
156. Bromkrezol-zaļais Zaļa       x  
157. Skābju sar-            
  kanais 195 Sarkana     x    

Piezīmes.

1. Kosmētikas līdzekļa sastāvā drīkst lietot arī krāsvielu ar norādi (1) - nešķīstošās bārija, stroncija un cirkonija lakas, sāļus un pigmentus.

2. Krāsvielai, kura apzīmēta ar burtu "E" un attiecīgo skaitli (starptautiskais pārtikas piedevas numurs), jāatbilst pārtikas piedevu kvalitātes prasībām.

  Labklājības ministra vietā -
tieslietu ministrs Dz.Rasnačs

 

5.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 9.jū nija noteikumiem Nr. 218

Kosmētikas līdzekļa sastāvā iekļaujamie konservanti un to lietošanas ierobežojumi

Nr.p.k.     Lietošanas ierobežojumi
Konservanta nosaukums maksimālā atļautā koncentrācija citi ierobežojumi un prasības kosmētikas līdzekļa marķējumā norādāmie lietošanas noteikumi un brīdinājumi
latviešu valodā angļu valodā      
1 2 3 4 5 6
1. 3-acetil-6-metilpirān-2,4 3-Acetyl-6-methylpyran- 0,6 % (skābe) Aizliegts aerosolos  
  (3H)-dions (dehidroeti ķskā- 2,4 (3H)- dione (Dehydro-      
  be) un tās sāļi acetic acid) and its salts      
2. Alkil (C12-C22) trimetil- Alkyl (C12-C22) trimethyl 0,1 %    
  amonijs, bromīds un hlorīds (2) ammonium, bromide and chloride      
3. Alkil (C8-C18) dimetil- Alkyl (C8-C18) dimethyl 0,1 % Atļauts iekļaut sastāvā  
  amonija hlorīds, bromīds un benzyl ammonium chloride,   līdz 1998.gada 30.jūnijam  
  saharināts (benzalkonija hlorīds, bromide and saccharinate      
  bromīds un saharināts) (2) (Benzalkonium chloride,      
    bromide and saccha-rinate)      
4. 1, 6-di(4-amidīnfenoksi)- 1,6-Di(4-amidino-phenoxy) 0,1 %    
  n-heksāns (heksamidīns) un -n-hexane (Hexamidine) and      
  tā sāļi (ieskaitot izetionātu its salts (including isethionate      
  un p-hidroksibenzoātu (2) and p-hydroxybenzoate      
5. Benzetonija hlorīds Benzethonium chloride 0,1 % Atļauts tikai kosmētikas  
        līdzekļos, kuri pēc lietošanas  
        jānoskalo  
6. 2-benzil-4-hlorfenols 2-Benzyl-4-chlorophenol 0,2 %    
  (hlorofens) (Chlorophene)      
7. Benzilhemiformāls Benzylhemiformal 0,03 % Atļauts tikai kosmētikas  
        līdzekļos, kuri pēc lietošanas  
        jānoskalo.  
        Atļauts iekļaut sastāvā līdz  
        1998.gada 30.jūnijam  
8. Benzilspirts (2) Benzyl alcohol 1 %    
9. Benzoskābe, tās sāļi un esteri (2) Benzoic acid, its salts and esters 0,5 % (skābe)    
10. Bifenil-2-ols (o-fenilfenols) Biphenyl-2-ol (o-phe-nylphenol) 0,2 % (izteikti kā fenols)    
  un tā sāļi (2) and its salts      
11. 5-brom-5-nitro-1,3 dioksāns 5-Bromo-5-nitro-1,3 dioxane 0,1 % Atļauts tikai kosmētikas līdzekļos,  
        kuri pēc lietošanas jānoskalo.  
        Novērš nitrozamīnu veidošanos  
12. Bronopols (2) Bronopol 0,1 % Novērš nitrozamīnu veidošanos  
13. Cinka piritions (2) Pyrithione zinc 0,5 % Atļauts tikai kosmētikas līdzekļos,  
        kuri pēc lietošanas jānoskalo, aizliegts  
        mutes dobuma higiēnas līdzekļos  
14. 3,31-dibrom-4,41-heksametilēn 3,31-Dibromo-4,41-hexamethylene 0,1 %    
  -dioksidibenzamidīns -dioxydibenzamidine      
  (dibromheksamidīns) un (Dibromohexamidine) and its      
  tā sāļi (ieskaitot izetionātu) salts (including isethionate)      
15. 1,2-dibrom-2,4-diciānbutāns 1,2-dibromo-2,4-dicyanobutane 0,1 % Aizliegts kosmētikas līdzekļos,  
        kuri paredzēti aizsardzībai pret sauli,  
        koncentrācijā, kas pārsniedz 0,025 %  
16. 6,6-dibrom-4,4-dihlor- 6,6-Dibromo-4,4-dichloro- 0,1 %    
  2,21-metilēndifenols 2,21-methylenediphenol      
  (Bromohlorofens) (2) (Bromchlorophen)      
17. 2,4-dihlorbenzilspirts (2) 2,4-Dichlorobenzyl alcohol 0,15 %    
18. 4,4-dimetil-1,3-oksa-zolidīns 4,4-Dimethyl-1,3-oxazolidine 0,1 % pH galaproduktā nedrīkst  
        būt zemāks par 6  
19. 5-etil-3,7-dioksa-1-azabiciklo 5-Ethyl-3,7-dioxa-1-azabicyclo 0,3 % Aizliegts mutes dobuma higiēnas  
  [3.3.0] oktāns [3.3.0] octane   līdzekļos un līdzekļos, kuri paredzēti  
        kontaktam ar gļotādām  
20. Fenildzīvsudraba sāļi Phenylmercuric salts 0,007 % (no dzīvsudraba). Atļauts acu dekoratīvās kosmētikas Satur fenildzīvsudraba savienojumus
  (ieskaitot borātu) (including borate) Sajaucot ar citiem dzīv- līdzekļos un līdzekļos to  
      sudraba savienojumiem, noņemšanai  
      kurus atļauj šie noteikumi,    
      maksimālā dzīvsudraba    
      koncentrācija nedrīkst    
      pārsniegt 0,007 %    
21. 2-fenoksietanols (2) 2-Phenoxyethanol 1 %    
22. 1-fenoksipropā n-2-ols 1-Phenoxypropan-2-ol 1 % Atļauts tikai kosmētikas līdzekļos,  
        kuri pēc lietošanas jānoskalo  
23. Formaldehīds un para- Formaldehyde and 0,2 % (izņemot mutes Aizliegts aerosolos  
  formaldehīds (2) paraformaldehyde dobuma higiēnas līdzekļos),    
      0,1 % (mutes dobuma    
      higiēnas līdzekļos), izteikts    
      kā brīvais formaldehīds    
24. Glutāraldehīds Glutaraldehyde 0,1 % Aizliegts aerosolos Satur glutāraldehīdu
  (pentān-1,5-diāls) (Pentane-1,5-dial)     (ja glutāraldehīda
          koncentrācija galapro-
          duktā pārsniedz 0,05 %)
25. Heksametilēntetramīns Hexamethylenetetramine 0,15 %    
  (2) (metenamīns) (methenamine)      
26. Heksetidins (2) Hexetidine 0,1 %    
27. 1-hidroksi-4-metil-6 1-Hydroxy-4-methyl-6 1 % Atļauts tikai kosmētikas  
  (2,4,4-trimetilpentil) (2,4,4-trimethylpentyl)   līdzekļos, kuri pēc lietošanas  
  2-piridons un tā monoeta- 2-pyridon and its mono-   jānoskalo  
  nolamīna sāls (2) ethanolamine salt 0,5 % Citos līdzekļos  
28. 4-hidroksibenzoskābe un 4-Hydroxybenzoic acid 0,4 % (skābe) 1 esterim,    
  tās sāļi un esteri (2) and its salts and esters 0,8 % (skābe) esteru    
      savienojumiem    
29. 1,3-bis(hidroksimetil)-5,5- 1,3-Bis(hydroxymethyl)-5,5- 0,6 %    
  dimetilimidazolidīn-2,4-dions (2) dimethylimidazo-lidine-2,4-dione      
30. N-(hidroksimetil)-N- N-(Hydroxymethyl)-N- 0,5 %    
  (dihidroksimetil-1,3-diokso- (dihydroxymethyl-1,3-dioxo-      
  2,5-imidazolinidil-4)-N'- 2,5-imidazolinidyl-4)-N'-      
  hidroksimetilurīnviela (hydroxymethyl) urea      
31. 3,31-bis(1-hidroksimetil- 3,31-Bis(1-hydroxy-methyl- 0,6 %    
  2,5 dioksoimidazolidīn-4-il)- 2,5 dioxoimi-dazolidin-4-yl)-      
  1,11 metilēndiurīnviela 1,11 methylenediurea      
  ("Imidazolidīnilurīnviela") (2) ("Imidazolidinyl urea")      
32. 5-hlor-2-metilizotiazol-3(2H)- Mixture of 5-Chloro-2-methy- 0,0015 % (proporcijā 3:1    
  ona un 2-metilizo-tiazol-3(2H)- lisothiazol-3(2H)-one and no 5-hlor-2-me-tilizotiazol-    
  ona maisījums ar magnija 2-methyliso-thiazol-3(2H)-one 3(2H)-ona un    
  hlorīdu un magnija nitrātu with magnesium chloride 2-metilizotiazol-    
    and magnesium nitrate 3(2H)-ona maisījuma)    
33. 4-hlor-3,5-ksilenols (2) 4-Chloro-3,5-xylenol 0,5 %    
34. 2-hloracetamīds 2-Chloroacetamide 0,3 %   Satur hloroacetamīdu
35. Hlorbutanols Chlorobutanol 0,5 % Aizliegts aerosolos Satur hlorobutanolu
36. 1-(4-hlorfenoksi)-1-(imidazol- 1-(4-Chlorophenoxy)-1- 0,5 %    
  1-il)3,3-di-metilbutān-2-ons (2) (imidazol-1-yl)3,3- dimethyl-      
    butan-2-one      
37. 3-(p-hlorfenoksi)-propān- 3-(p-Chlorphenoxy)-propane- 0,3 %    
  1,2-diols (hlorfenezīns) 1,2-diol (chlorphenesin)      
38. Hlorheksidīns un tā diglikonāts, Chlorhexidine and its digluconate, 0,3 % (izteikti kā    
  diacetāts un dihidrohlorīds (2) diacetate and dihydrochloride hlorheksidīns)    
39. 4-hlor-m-krezols (2) 4-Chloro-m-cresol 0,2 % Aizliegts kosmētikas līdzekļos,  
        kuri paredzēti kontaktam  
        ar gļotādām  
40. 4-izopropil-m-krezols 4-Isopropyl-m-cresol 0,1 %    
41. 3-jod-2-propinilbutil- 3-Iodo-2-propynylbutyl 0,1 % Atļauts iekļaut sastāvā līdz  
  karbamāts carbamate   1998.gada 30.jūnijam  
42. Metenamīna 3-hloralil-hlorīds Methenamine 0,2 %    
    3-chloroallylochloride      
43. Nātrija hidroksimetilamino- Sodium hydroxymethylamino 0,5 %    
  acetāts (nātrija hidroksime- acetate (Sodium hydroxy-      
  tilglicināts) methylglycinate)      
44. Nātrija jodāts Sodium iodate 0,1 % Atļauts tikai kosmētikas līdzekļos,  
        kuri pēc lietošanas jānoskalo  
45. Neorganiskie sulfīti un Inorganic sulphites and 0,2 % (izteikti kā brīvs    
  hidrogensulfīti (2) hydrogensulphites sēra dioksīds)    
46. Poli(1-heksametilēn- Poly(1-hexamethy-      
  guanidīna hidrohlorīds (2) lenebiguanide hydro-chloride 0,3 %    
47. Propionskābe un tās sāļi (2) Propionic acid and its salts 2 % (skābe)    
48. Salicilskābe un tās sāļi (2) Salicylic acid and its salts 0,5 % (skābe) Aizliegts kosmētikas līdzekļos, Aizliegs kosmētikas
        kas paredzēti bērniem līdz trim līdzekļos, kas paredzēti
        gadiem, izņemot šampūnos bērniem līdz trim gadiem (1)
49. Skudrskābe un tās nātrija Formic acid and its 0,5 % (izteikti kā skābe)    
  sāls (2) sodium salt      
50. Sorbīnskābe (heksa-2,4- Sorbic acid (hexa-2,4- 0,6 % (skābe)    
  diēnskābe) un tās sāļi (2) dienoic acid) and its salts      
51. Sudraba hlorīda nogulsnes Silver chloride deposited 0,004 %, aprēķinātas 20 masas % sudraba hlorīda  
  uz titāna dioksīda on Titanium dioxide kā sudraba hlorīds uz titāna dioksīda.  
        Aizliegts kosmētikas līdzekļos,  
        kas paredzēti bērniem līdz trim  
        gadiem, mutes dobuma higiēnas  
        līdzekļos un līdzekļos, kuri paredzē-  
        ti lietošanai acu tuvumā un uz lūpām  
52. Tiomersals Thiomersal 0,007 % dzīvsudraba. Atļauts acu dekoratīvās kosmētikas Satur tiomersalu
      Sajaucot ar citiem līdzekļos un līdzekļos  
      dzīvsudraba savienojumiem, to noņemšanai  
      kurus atļauj šie noteikumi,    
      maksimālā dzīvsudraba    
      koncentrācija nedrīkst    
      pārsniegt 0,007 %    
53. Triklokarbans (2) Triclocarban 0,2 % Tīrības kritēriji: 3,3',4,4'-tetrahlora-  
        zobenzola saturs ne vairāk kā 1mg/kg  
        3,3',4,4'-tetrahlora-zoksibenzola  
        saturs ne vairāk kā 1 mg/kg  
54. Triklosāns (2) Triclosan 0,3 %    
55. Undek-10-enoīnskābe un sāļi (2) Undec-10-enoic acid and salts 0,2 % (skābe)    

Piezīmes.

1. Ja tiek izmantots konservants ar norādi (1), brīdinājums norādāms tikai tā kosmētikas līdzekļa marķējumā, ko var izmantot bērniem līdz trim gadiem un kas saglabā ilgstošu saskarsmi ar ādu.

2. Konservantu ar norādi (2) citās koncentrācijās drīkst izmantot īpašiem mērķiem, kuri jānorāda kosmētikas līdzekļa marķējumā.

3. Šajā sarakstā "sāļi" ir: nātrija, kālija, kalcija, magnija, amonija un etanolamīna katjona sāļi; hlorīda, broma, sulfāta, acetāta anjona sāļi; "esteri" ir: metil, etil, propil, isopropil, butil, isobutil, fenil esteri.

  Labklājības ministra vietā -
tieslietu ministrs Dz.Rasnačs

 

6.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 9.jūnija noteikumiem Nr. 218

Ultravioletā starojuma filtri, kurus drīkst iekļaut kosmētikas līdzekļa sastāvā, un to lietošanas ierobežojumi

Nr.p.k.     Lietošanas ierobežojumi
Ultravioletā starojuma filtra nosaukums maksimālā atļautā koncentrācija citi ierobežojumi un prasības kosmētikas līdzekļa marķējumā norādāmie lietošanas noteikumi un brīdinājumi
latviešu valodā angļu valodā      
1 2 3 4 5 6
1. 4-aminobenzoskābe 4-Aminobenzoic acid 5 %    
2. 3-benzilidīnkampars 3-Benzylidene camphor 6 % Atļauts iekļaut sastāvā līdz  
        1998.gada 30.jūnijam  
3. 2-ciān-3,3-difenilakrilskābe, 2-Cyano-3,3-diphenyl acrylic acid, 10 %    
  2-etilheksilesteris (oktokrilēn s) 2-ethylhexyl ester (Octocrylene) (izteikti kā skābe)    
4. 2-etilheksil- 2-Ethylhexyl- 8 % Atļauts iekļaut sastāvā  
  4-dimetilaminobenzoāts 4-dimethylaminobenzoate   līdz 1998.gada 30.jūnijam  
5. 2-etilheksilsalicilāts 2-Ethylhexyl salicylate 5 % Atļauts iekļaut sastāvā  
        līdz 1998.gada 30.jūnijam  
6. Etoksilēts etil-4-aminobenzoāts Ethoxylated ethyl-4-aminobenzoate 10 % Atļauts iekļaut sastāvā līdz  
        1998.gada 30.jūnijam  
7. 2-fenilbenzimidazol-5-sulfoskābe 2-Phenylbenzimida-zole- 8 %    
  un tās kālija, nātrija un 5-sulphonic acid and its potassium, (izteikti kā skābe)    
  trietanolamīna sāļi sodium and triethanolamine salts      
8. 3,3'-(1,4-fenilēndimetilēn) 3,3'-(1,4-Phenylenedi-methylene) 10 %    
  bis (7,7-dimetil-2-oksobiciklo- bis (7,7-dimethyl-2-oxobicyclo- (izteikti kā skābe)    
  [2.2.1] hept-1-ilmetānsulfoskābe) [2.2.1] hept-1-ylmethane-      
  un tās sāļi sulphonic acid) and its salts      
9. 2-hidroksi-4-metoksibenzofenon- 2-Hydroxy-4-methoxy- 5 % Atļauts iekļaut sastāvā līdz  
  5-sulfoskābe un nātrija sāls benzophenone-5-sulphonic (izteikti kā skābe) 1998.gada 30.jūnijam  
  (sulisobenzons un nātrija acid and sodium salt (Sulisobenzone      
  sulisobenzons) and Sulisobenzone sodium)      
10. Homosalats Homosalate 10 %    
11. Izopentil-4-metoksicinamāts Isopentyl-4-methoxycinnamate 10 % Atļauts iekļaut sastāvā līdz  
  (izomēru maisījums) (mixed isomers)   1998.gada 30.jūnijam  
12. 4-izopropilbenzilsaliciklāts 4-Isopropylbenzyl salicyclate 4 % Atļauts iekļaut sastāvā līdz  
        1998.gada 30.jūnijam  
13. 3-(4'-metilbenzilidīn)- 3-(4'-Methylbenzylidene) 6 % Atļauts iekļaut sastāvā līdz  
  d-1-kampars -d-1-camphor   1998.gada 30.jūnijam  
14. Oksibenzons Oxybenzone 10 %   Satur oksibenzonu.
          Brīdinājums nav jānorāda, ja
          oksibenzona koncentrācija ir
          0,5 % vai mazāka un ja to
          izmanto tikai paša kosmētikas
          līdzekļa aizsardzībai
15. N-{(2 un 4)-[(2-oksoborn- Polymer of N-{(2 and 4)- 6 %    
  3-iliden)metil] benzil} [(2-oxoborn-3-ylidene)      
  akrilamīda polimērs methyl] benzyl} acrylamide      
16. alfa-(2-oksoborn-3-ilidens) alpha-(2-Oxoborn-3-ylidene) 6 %    
  toluol-4-sulfoskābe un tās sāļi toluene-4-sulphonic acid and its salts (izteikti kā skābe)    
17. Oktilmetoksicinamāts Octyl methoxycinnamate 10 %    
18. 1-(4-tert-butilfenil)-3- 1-(4-Tert-butylphenyl)-3- 5 %    
  (4-metoksifenil) propān- (4-methoxyphenyl) propane-      
  1,3-dions 1,3-dione      
19. 2,4,6-trianilino-(p-karbo-2'- 2,4,6-Trianilino-(p-carbo- 5 % Atļauts iekļaut sastāvā līdz  
  etilheksil-1'-oksi)-1,3,5-triazīns 2'-ethylhexyl-1'oxi)-1,3,5-triazine   1998.gada 30.jūnijam  
20. N,N,N-trimetil-4-(2-oksoborn- N,N,N-Trimethyl-4-(2-oxoborn-3-      
  3-ilidēnmetil) anilīnija metilsulfāts ylidenemethyl) anilinium methyl sulphate 6 %    

  Labklājības ministra vietā -
tieslietu ministrs Dz.Rasnačs

 

7.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 9.jūnija noteikumiem Nr. 218

Kosmētikas līdzekļa sastāva mikrobioloģiskie rādītāji

Nr.p.k. Kosmētikas līdzekļa veids Mezofilo aerobo mikroorganismu daudzums, KVV/1g (1ml), ne vairāk par Stafilococcus aureus, 1g (1ml) Pseudo monas aeroginosa, 1g (1ml) Enterobacteriaceae, 1g (1ml) Candida albicans, 1g (1ml)
1. Kosmētikas līdzekļi, 102 nedrīkst nedrīkst nedrīkst nedrīkst
  kas paredzēti bērniem   būt būt būt būt
2. Kosmētikas līdzekļi, 102 nedrīkst nedrīkst nedrīkst nedrīkst
  kurus izmanto acu tuvumā   būt būt būt būt
  vai uz gļotādām          
3. Pārējie kosmētikas 103 nedrīkst nedrīkst nedrīkst nedrīkst
  līdzekļi   būt būt būt būt

  Labklājības ministra vietā -
tieslietu ministrs Dz.Rasnačs

 

8.pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 9.jūnija noteikumiem Nr. 218

Kosmētikas līdzekļa lietošanas noteikumu un brīdinājuma simbola paraugs

8PIELN~1.JPG (5570 BYTES) 

Piezīme. Simbola lielums nav noteikts. Simbolam jābūt divās kontrastainās krāsās.

  Labklājības ministra vietā -
tieslietu ministrs Dz.Rasnačs

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par kosmētikas līdzekļu drošumu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 218Pieņemts: 09.06.1998.Stājas spēkā: 01.09.1998.Zaudē spēku: 01.05.2000.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 174/175, 12.06.1998.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
299672
01.09.1998
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"