Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2004. gada 20. aprīļa noteikumus Nr. 354 "Noteikumi par būtiskajām prasībām kosmētikas līdzekļiem un to uzraudzības kārtību".

Ministru kabineta noteikumi Nr. 226

Rīgā 2001.gada 5.jūnijā (prot. Nr. 26, 16.§)

Kosmētikas līdzekļu drošuma prasības un uzraudzības kārtība

Izdoti saskaņā ar likuma "Par atbilstības novērtēšanu" 7.pantu
un Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 21.pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kosmētikas līdzekļu (viela vai preparāts, ko lieto tikai vai galvenokārt dažādu cilvēka ķermeņa ārējo daļu (epidermas, apmatojuma, nagu, lūpu, ārējo dzimumorgānu), zobu vai mutes dobuma gļotādas tīrīšanai un/vai iesmaržošanai, un/vai aizsargāšanai, un/vai uzturēšanai labā stāvoklī, kā arī lai mainītu to izskatu un/vai koriģētu ķermeņa smaržu) drošuma prasības un kārtību, kādā veicama to ievērošanas uzraudzība Latvijā, kā arī kosmētikas līdzekļa marķējuma prasības. Kosmētikas līdzekļu veidi norādīti šo noteikumu 1.pielikumā.

2. Noteikumi neattiecas uz kosmētikas līdzekļiem:

2.1. kas satur vielas un preparātus, kuri paredzēti iekšķīgai lietošanai, ieelpošanai, injekcijām vai implantācijai cilvēka organismā;

2.2. kuru apriti regulē Farmācijas likums;

2.3. kuri satur stronciju un tā savienojumus, izņemot stroncija laktātu, nitrātu un polikarboksilātu, kas minēti šo noteikumu 2.pielikumā, stroncija sulfīdu, hlorīdu, acetātu, hidroksīdu un peroksīdu, kuru lietošana ir atļauta saskaņā ar šo noteikumu 3.pielikumu, kā arī stroncija lakas, pigmentus un sāļus, kuru lietošana ir atļauta saskaņā ar šo noteikumu 4.pielikumu.

3. Kosmētikas līdzeklis nedrīkst radīt kaitējumu cilvēka veselībai, ja tas lietots normālos vai paredzamos apstākļos, ņemot vērā produkta veidu, tā marķējumu, jebkādus lietošanas un uzglabāšanas nosacījumus, instrukcijas vai informāciju, kuru sniedzis kosmētikas līdzekļa ražotājs vai importētājs.

II. Prasības kosmētikas līdzekļa sastāvam

4. Kosmētikas līdzekļa sastāvā nedrīkst būt:

4.1. šo noteikumu 2.pielikumā minētās sastāvdaļas;

4.2. sastāvdaļas, kas nav minētas šo noteikumu 3.pielikumā;

4.3. šo noteikumu 3.pielikumā minētās sastāvdaļas, kas lietotas, neievērojot noteiktos ierobežojumus;

4.4. krāsvielas (vielas, ko izmanto, lai kosmētikas līdzeklim piešķirtu noteiktu krāsu vai mainītu ādas, nagu vai matu krāsu), konservanti (vielas, kas aizsargā kosmētikas līdzekli no mikroorganismu izraisītās bojāšanās) un ultravioletā starojuma filtri (vielas, kas ir sauļošanās līdzekļu sastāvā un, aizturot noteiktos ultravioletos starus, aizsargā cilvēka ādu no to nelabvēlīgās ietekmes), kuri nav minēti šo noteikumu 4., 5. un 6.pielikumā;

4.5. krāsvielas, konservanti un ultravioletā starojuma filtri, kuri lietoti, neievērojot šo noteikumu 4., 5. un 6.pielikumā noteiktos nosacījumus un ierobežojumus.

5. Kosmētikas līdzekļa sastāvā var būt šo noteikumu 3., 4., 5. un 6.pielikumā minētās sastāvdaļas, ja tiek ievēroti šajos pielikumos noteiktie ierobežojumi.

6. Kosmētikas līdzekļa sastāvā var būt šo noteikumu 4.pielikumā minēto krāsvielu lakas un sāļi, kuros izmantotas sastāvdaļas, kas nav minētas šo noteikumu 2.pielikumā.

7. Kosmētikas līdzekļa sastāvā var būt krāsvielas, konservanti un ultravioletā starojuma filtri, kas nav minēti šo noteikumu 4., 5. un 6.pielikumā, ja to izmantošanu konkrētā kosmētikas līdzekļa ražošanai ir akceptējušas šādas institūcijas:

7.1. Eiropas Savienības dalībvalsts pilnvarota institūcija - no Eiropas Savienības dalībvalstīm ievestajiem kosmētikas līdzekļiem;

7.2. bezpeļņas organizācija valsts uzņēmums "Latvijas sertifikācijas centrs" (turpmāk - centrs) - no citām valstīm ievestajiem kosmētikas līdzekļiem un Latvijā ražotajiem kosmētikas līdzekļiem.

8. Šo noteikumu 7.punktā minēto sastāvdaļu izmantošana konkrētā kosmētikas līdzeklī pieļaujama uz laiku, ne ilgāku par trim gadiem, ja kosmētikas līdzeklis nerada risku cilvēka veselībai un tas ir apliecināts ar sastāvdaļas un kosmētikas līdzekļa drošuma novērtējumu saskaņā ar ieteikumiem par kosmētikas līdzekļu drošuma novērtēšanu Eiropas Savienības dalībvalstīs un kompetentas pilnvarotas institūcijas ekspertīzes rezultātiem. Šādā gadījumā kosmētikas līdzekļa marķējumā īpaši norāda, ka attiecīgā sastāvdaļa ir kosmētikas līdzekļa sastāvā.

9. Matu krāsošanai paredzētā kosmētikas līdzekļa sastāvā var būt krāsvielas, kuras nav minētas šo noteikumu 4.pielikumā. Uz šiem līdzekļiem neattiecas šo noteikumu 4.pielikumā norādīto krāsvielu lietošanas nosacījumi un ierobežojumi.

10. Kosmētikas līdzekļa sastāvā ir pieļaujams šo noteikumu 2.pielikumā minēto sastāvdaļu piemaisījums, ja, ievērojot labas ražošanas praksi, to nav iespējams novērst un kosmētikas līdzeklis atbilst šo noteikumu 4.punktā noteiktajām prasībām.

11. Aizliegts realizēt kosmētikas līdzekli, kura sastāvdaļu vai sastāvdaļu kombināciju pārbaude veikta, izmantojot dzīvniekus.

12. Šo noteikumu 7.pielikumā minētās ķīmiskās vielas kosmētikas līdzeklī nosaka saskaņā ar nacionālo standartu prasībām.

III. Kosmētikas līdzekļa mikrobioloģiskie rādītāji

13. Kosmētikas līdzekļa mikrobioloģiskajiem rādītājiem jāatbilst šo noteikumu 8.pielikumā noteiktajām prasībām.

14. Šo noteikumu 8.pielikumā minētās prasības neattiecas uz kosmētikas līdzekļiem (smaržām, parfimērijas ūdeņiem, tualetes ūdeņiem, odekoloniem, dezodorantiem, nagu kopšanas līdzekļiem, matu krāsām un balinātājiem, matu fiksācijas līdzekļiem, līdzekļiem ilgviļņu veidošanai un fiksācijai un citiem kosmētikas līdzekļiem), kuri satur etilspirtu koncentrācijā, kas pārsniedz 40 procentus, un organiskos šķīdinātājus, ūdeņraža peroksīdu, propelentus un citas līdzīgas sastāvdaļas.

15. Dabīgajās pulverveida matu krāsās mezofilo aerobo mikroorganismu daudzums netiek normēts.

IV. Prasības kosmētikas līdzekļa marķējumam

16. Kosmētikas līdzekļa marķējumā ietvertā informācija nedrīkst maldināt par produkta identitāti, īpašībām, sastāvu, daudzumu, minimālo derīguma termiņu (datums, līdz kuram kosmētikas līdzeklis saglabā savas specifiskās īpašības un atbilst drošuma prasībām, ja tiek ievērots noteiktais uzglabāšanas režīms), izcelsmi, lietošanas noteikumiem un iespējamo risku, to lietojot, kā arī tam nevar piedēvēt tādas īpašības vai iedarbību, kāda attiecīgajam kosmētikas līdzeklim nepiemīt.

17. Kosmētikas līdzekļa marķējumam jābūt uz kosmētikas līdzekļa iesaiņojuma vienības un tās iepakojuma, bet kosmētikas līdzekļa sastāvdaļu saraksts var būt tikai uz iepakojuma. Marķējumam jābūt neizdzēšamam un viegli salasāmam.

18. Kosmētikas līdzekļa marķējumā norāda šādu informāciju:

18.1. kosmētikas līdzekļa nosaukums;

18.2. Uzņēmumu reģistrā reģistrētā kosmētikas ražotāja vai importētāja (turpmāk - kosmētikas ražotājs vai importētājs) nosaukums un juridiskā adrese. Šo informāciju var saīsināt, ja saīsinājums ļauj identificēt ražotāju vai importētāju;

18.3. ziņas par kosmētikas līdzekļa izcelsmes valsti, ja tas nav ražots Latvijā vai Eiropas Savienības dalībvalstī;

18.4. neto masa vai tilpums kosmētikas līdzekļa iesaiņošanas laikā;

18.5. kosmētikas līdzekļa minimālais derīguma termiņš;

18.6. kosmētikas līdzekļa veids, ja pēc noformējuma nevar pārliecinoši spriest par tā lietojumu;

18.7. kosmētikas līdzekļa sastāvdaļu (viela vai preparāts, ko lieto kosmētikas līdzekļa ražošanā un kas ir galaprodukta sastāvā) saraksts;

18.8. kosmētikas līdzekļa partijas numurs, kods vai citas pazīmes, kas ļauj identificēt kosmētikas līdzekļa partiju;

18.9. lietošanas noteikumi un brīdinājumi, ja tādi minēti šo noteikumu 3., 4., 5. un 6.pielikumā, kā arī jebkura brīdinoša informācija, kas attiecas uz kosmētikas līdzekļu profesionālu izmantošanu.

19. Šo noteikumu 18.punktā minētās prasības attiecas arī uz kosmētikas līdzekļiem, kuri to realizācijas vietā pirms realizācijas tiek iesaiņoti atbilstoši patērētāja pieprasītajam daudzumam vai tūlītējai pārdošanai.

20. Neto masu vai tilpumu var nenorādīt:

20.1. kosmētikas līdzeklim, kura neto masa ir mazāka par pieciem gramiem vai neto tilpums ir mazāks par pieciem mililitriem;

20.2. vienreizējai lietošanai paredzētam kosmētikas līdzeklim;

20.3. fasētam kosmētikas līdzeklim, ja iepakojumā atrodas vairākas vienādas kosmētikas līdzekļa vienības, kuras parasti realizē kā vienību kopumu un kurām svara vai tilpuma rādītāji nav būtiski. Šādā gadījumā norāda tikai kopējo vienību skaitu iepakojumā. Minētā norāde nav obligāta, ja vienības netiek realizētas kā vienību kopums vai iepakojumā esošās vienības ir redzamas un saskaitāmas, neatverot iepakojumu;

20.4. kosmētikas līdzeklim, ko patērētājam reklāmas nolūkā izsniedz bez maksas.

21. Kosmētikas līdzekļa marķējumā minimālā derīguma termiņa norādē ir vārdi "Ieteicams līdz...beigām" un nekodētā veidā norādīts gads un mēnesis vai atsauce uz vietu, kur marķējumā ir norādīts datums.

22. Ja nepieciešams, kosmētikas līdzekļa marķējumā norāda uzglabāšanas režīmu, kas jāievēro, lai kosmētikas līdzeklis noteiktā minimālā derīguma termiņa laikā saglabātu savas specifiskās īpašības.

23. Derīguma termiņu var nenorādīt kosmētikas līdzeklim, kura minimālais derīguma termiņš pārsniedz 30 mēnešus.

24. Kosmētikas līdzekļa marķējumā sastāvdaļas norāda dilstošā masas secībā un atbilstoši to sākotnēji pievienotajam daudzumam. Pirms sastāvdaļu saraksta jābūt vārdam "Sastāvs" vai "Sastāvdaļas".

25. Kosmētikas līdzekļa sastāvdaļas, kuru koncentrācija produktā ir zemāka par vienu procentu, un krāsvielas var nenorādīt dilstošā masas secībā.

26. Krāsvielas norāda pēc citām kosmētikas līdzekļa sastāvdaļām, smaržu un aromātiskās kompozīcijas, kā arī to izejvielas norāda ar vārdiem "Smaržkompozīcija" vai "Aromatizētāji".

27. Dekoratīvās kosmētikas līdzeklim, kuru ražo vairākos krāsu toņos, sastāvdaļu uzskaitījumā norāda visas attiecīgajos toņos izmantojamās krāsvielas, pievienojot vārdus "Sastāvā var būt" vai attiecīgu apzīmējumu "+/-".

28. Krāsvielas nosaukumu vai krāsvielas indeksa numuru norāda atbilstoši šo noteikumu 4.pielikumam, citu sastāvdaļu nosaukumus norāda atbilstoši Kosmētikas līdzekļu sastāvdaļu vienotajai starptautiskajai nomenklatūrai (INCI - International Nomenclature for Cosmetic Ingredients). Ja nomenklatūrā attiecīgās sastāvdaļas nosaukums nav minēts, norāda citu starptautisko alternatīvo nosaukumu atbilstoši nomenklatūrā noteiktajiem veidiem. Ja attiecīgā sastāvdaļa - krāsviela - tiek izmantota citiem mērķiem, norāda nevis šo noteikumu 4.pielikumā minēto indeksa numuru vai nosaukumu, bet Kosmētikas līdzekļu sastāvdaļu vienotajā starptautiskajā nomenklatūrā minēto nosaukumu.

29. Ja kosmētikas līdzekļa sastāvdaļas sastāvā ir vairākas vielas, marķējumā katru vielu norāda atsevišķi, ņemot vērā tās koncentrāciju galaproduktā.

30. Kosmētikas līdzekļa marķējumā nenorāda:

30.1. sastāvdaļu piemaisījumus;

30.2. vielas, kuras izmanto ražošanas procesā, bet kuru nav galaproduktā;

30.3. vielas, kuras tiek izmantotas kā smaržu un aromātisko kompozīciju šķīdinātāji vai nesējvielas.

31. Nepilnīgs kosmētikas līdzekļa sastāvdaļu saraksts uzskatāms par maldinošu.

32. Ja praktisku iemeslu dēļ nav iespējams šo noteikumu 18.7. un 18.9.apakšpunktā noteikto informāciju sniegt uz iesaiņojuma vai iepakojuma, to norāda uz kosmētikas līdzeklim pievienotās etiķetes, lentes vai kartes. Norādei par informāciju jābūt uz kosmētikas līdzekļa iepakojuma vienības. Ja nav iespējams norādīt šo noteikumu 18.9.apakšpunktā minēto informāciju, jābūt papildu norādei arī uz iesaiņojuma. Minētās norādes var sniegt, izmantojot šo noteikumu 9.pielikumā norādīto simbolu.

33. Ja ziepju, vannas bumbiņu vai cita kosmētikas līdzekļa izmēru vai formas dēļ nav iespējams šo noteikumu 18.7.apakšpunktā noteikto informāciju norādīt uz pievienotās etiķetes, lentes vai kartes, to norāda labi redzamā veidā tirdzniecības vietā blakus kosmētikas līdzeklim, kas tiek piedāvāts pārdošanai.

34. Ja attiecīgā kosmētikas līdzekļa izmērs ir neliels, informāciju, kas paredzēta šo noteikumu 18.8.apakšpunktā, var sniegt tikai uz iepakojuma.

35. Ja kosmētikas līdzekļa marķējumā ir atsauce uz pārbaudēm, kas veiktas, izmantojot dzīvniekus, tajā skaidri jānorāda, vai tika izmēģināts galaprodukts vai tā sastāvdaļa.

36. Lai saglabātu komercnoslēpumu, kosmētikas līdzekļa sastāvdaļu sarakstā var neiekļaut vienas vai vairāku sastāvdaļu nosaukumu. Šādā gadījumā sastāvdaļas nosaukums sarakstā tiek aizstāts ar sastāvdaļas reģistrācijas numuru, ko piešķīris centrs, vai kosmētikas līdzekļa sastāvdaļas patentēto nosaukumu.

37. Šo noteikumu 36.punktā minēto sastāvdaļas reģistrācijas numuru piešķir:

37.1. Eiropas Savienības dalībvalsts pilnvarota institūcija - no Eiropas Savienības dalībvalstīm ievestajiem kosmētikas līdzekļiem;

37.2. centrs - no citām valstīm ievestajiem kosmētikas līdzekļiem un Latvijā ražotajiem kosmētikas līdzekļiem.

38. Lai piešķirtu sastāvdaļas reģistrācijas numuru, šo noteikumu 48.punktā minētā persona pirms kosmētikas līdzekļa piedāvāšanas tirgū iesniedz centrā pieteikumu, kurā ietver šādu informāciju:

38.1. pieteicēja un ražotāja nosaukums un adrese;

38.2. precīza tās sastāvdaļas identifikācija, kurai tiek lūgta tirdzniecības noslēpuma saglabāšana:

38.2.1. ķīmiskais nosaukums vai Starptautiskās teorētiskās un praktiskās ķīmijas apvienības nomenklatūras (IUPAC - International Union of Pure and Applied Chemistry) nosaukums, vai Kosmētikas līdzekļu sastāvdaļu vienotās starptautiskās nomenklatūras (INCI - International Nomenclature for Cosmetic Ingredients) nosaukums, vai Pasaules Veselības organizācijas rekomendētais starptautiskais nepatentētais nosaukums, vai Eiropas Farmakopejas nosaukums, vai cits starptautiskais alternatīvais nosaukums, ja tāds ir;

38.2.2. Ķīmiskā informatīvā dienesta (CAS - Chemical Abstracts Service) numurs vai numurs Eiropā tirdzniecībā esošo ķīmisko vielu sarakstā (EINECS - European Inventory of Existing Chemical Substances), vai krāsvielas indeksa numurs;

38.2.3. numurs un nosaukums Eiropā reģistrēto ķīmisko vielu sarakstā (ELINCS - European List of Notified Chemical Substances), ja tāds ir; informācija par sastāvdaļas reģistrācijas numura pieteikšanu tirdzniecības noslēpuma saglabāšanai un tās izskatīšanas rezultātiem;

38.2.4. ja šo noteikumu 38.2.1., 38.2.2. un 38.2.3.apakšpunktā minētais nosaukums vai numurs nepastāv (piemēram, dabiskas izcelsmes sastāvdaļām), norāda pamatmateriāla nosaukumu, auga vai dzīvnieka izmantotās daļas nosaukumu, sastāvdaļu komponentu nosaukumus un citas identifikācijas pazīmes;

38.3. sastāvdaļas drošuma novērtējums attiecībā uz cilvēka veselību, ņemot vērā sastāvdaļas toksikoloģisko raksturojumu, ķīmisko uzbūvi, iedarbības līmeni un izmantošanu konkrētajā kosmētikas līdzeklī;

38.4. kosmētikas līdzekļu veidi, kuros paredzams sastāvdaļu lietot;

38.5. tirdzniecības noslēpuma saglabāšanas pieteikuma detalizēts pamatojums;

38.6. kosmētikas līdzekļa nosaukums, kurš saturēs pieteikto sastāvdaļu. Ja kosmētikas līdzekļa nosaukums vēl nav zināms, šo informāciju var sniegt pēc pieteikuma iesniegšanas, bet ne vēlāk kā 15 dienas pirms kosmētikas līdzekļa piedāvāšanas tirgū;

38.7. informācija par sastāvdaļas reģistrācijas numura pieteikšanu citu valstu pilnvarotās institūcijās un tās izskatīšanas rezultātiem.

39. Šo noteikumu 38.5.apakšpunktā minētajā pamatojumā attiecīgi norāda vienu no šādiem nosacījumiem:

39.1. informācija par sastāvdaļu nav publiski pieejama, neraugoties uz to, ka ir iesniegts patenta pieteikums attiecībā uz sastāvdaļu vai tās lietojumu;

39.2. informācija par kosmētikas līdzekļa sastāvdaļu vai tās funkciju nav aprakstīta un attiecīgajā nozarē nav zināma;

39.3. ja informācija par sastāvdaļu būtu zināma, to viegli varētu atdarināt, tādējādi radot zaudējumus pieteicējam.

40. Centrs šo noteikumu 38.punktā minēto pieteikumu izskata četru mēnešu laikā. Ja ir nepieciešama papildu informācija par sastāvdaļu un tās īpašībām, izskatīšanas laiku var pagarināt vēl par diviem mēnešiem. Lēmumā par iesnieguma izskatīšanu norāda pieteicēja un sastāvdaļas nosaukumu, kosmētikas līdzekļa nosaukumu, kurš satur pieteikto sastāvdaļu, un sastāvdaļas reģistrācijas numuru vai reģistrēšanas atteikuma iemeslus.

41. Centrs piešķir sastāvdaļas reģistrācijas numuru uz laiku, ne ilgāku par pieciem gadiem. Pēc šo noteikumu 48.punktā minētās personas pamatota iesnieguma centrs var pieņemt lēmumu par termiņa pagarināšanu uz laiku, ne ilgāku par trim gadiem.

42. Sastāvdaļas reģistrācijas numuru veido septiņi cipari: pirmie divi - reģistrācijas numura piešķiršanas gads, nākamie divi - valsts kods, ko ir piešķīrusi Eiropas Komisija saistībā ar kosmētikas līdzekļu sastāvdaļu tirdzniecības noslēpuma saglabāšanas reģistrēšanu (pirms koda piešķiršanas - 00), pēdējie trīs - centra piešķirtais sastāvdaļas apzīmējums.

43. Šo noteikumu 42.punktā minētais reģistrācijas numurs aizstāj sastāvdaļas nosaukumu kosmētikas līdzekļa marķējumā.

44. Šo noteikumu 48.punktā minētā persona informē centru par izmaiņām šo noteikumu 38.punktā minētajā informācijā, ja tā ir piešķīrusi sastāvdaļas reģistrācijas numuru. Ziņojums par šīs sastāvdaļas izmantošanu citos kosmētikas līdzekļos jāiesniedz centram 15 dienu laikā pirms kosmētikas līdzekļa piedāvāšanas Latvijas tirgū. Pamatojoties uz jauno informāciju, īpaši, ja tas attiecas uz sastāvdaļas drošuma novērtējumu, centrs var pieņemt lēmumu par piešķirtā reģistrācijas numura anulēšanu.

45. Centrs nodrošina šo noteikumu 38.punktā minētās informācijas konfidencialitāti un ir tiesīgs šo informāciju sniegt tikai pēc citu šo noteikumu 37.1.apakšpunktā minēto pilnvaroto institūciju pieprasījuma.

V. Kosmētikas līdzekļa drošuma uzraudzības kārtība

46. Latvijas tirgū var piedāvāt tikai tādus kosmētikas līdzekļus, kas atbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām un par kuriem paziņots Valsts sanitārajai inspekcijai.

47. Kosmētikas līdzekļa atbilstību šo noteikumu prasībām apliecina viens no šādiem dokumentiem:

47.1. Uzņēmumu reģistrā reģistrētā ražotāja izsniegts atbilstības apliecinājums;

47.2. Eiropas Savienības un Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalstīs izsniegts atbilstības apliecinājums vai apstiprinājums, kas apliecina, ka attiecīgais kosmētikas līdzeklis atbilst Latvijā vai Eiropas Savienībā noteiktajām kosmētikas līdzekļu drošuma prasībām;

47.3. noteiktā kārtībā Latvijā akreditētas sertifikācijas institūcijas izsniegts sertifikāts, kas apliecina, ka attiecīgais kosmētikas līdzeklis atbilst Latvijā noteiktajām kosmētikas līdzekļu drošuma prasībām.

48. Par kosmētikas līdzekļa ražošanu vai importēšanu uzņēmumā ir atbildīga uzņēmuma vadītāja norīkota persona.

49. Kosmētikas līdzekļus ražo saskaņā ar kosmētikas līdzekļu labas ražošanas prakses nosacījumiem.

50. Šo noteikumu 48.punktā minētā persona nodrošina, lai uzņēmuma kosmētikas līdzekļa marķējumā norādītajā adresē pilnvarotām institūcijām būtu brīvi pieejama šāda informācija:

50.1. kosmētikas līdzekļa kvalitatīvais un kvantitatīvais sastāvs, smaržu kompozīcijām - kompozīcijas nosaukums, kods un piegādātājs;

50.2. sastāvdaļu un galaprodukta fizikāli ķīmiskā un mikrobioloģiskā specifikācija, kosmētikas līdzekļa tīrības un mikrobioloģiskās kontroles kritēriji;

50.3. kosmētikas līdzekļa ražošanas metodes;

50.4. kosmētikas līdzekļa drošuma novērtējums par ietekmi uz cilvēka veselību, ņemot vērā sastāvdaļu toksikoloģisko raksturojumu, ķīmisko uzbūvi un iedarbības līmeni. Ja vienu un to pašu produktu ražo vairākās attiecīgā uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) ražotnēs, Uzņēmumu reģistrā reģistrētais ražotājs var izvēlēties vienu no tām, kurā informācija ir pieejama;

50.5. par šo noteikumu 50.4.apakšpunktā minēto novērtējumu atbildīgās personas uzvārds un adrese. Šai personai jābūt ar speciālo izglītību farmācijas, toksikoloģijas, dermatoloģijas, medicīnas vai citā līdzīgā jomā;

50.6. dati par kosmētikas līdzekļa nevēlamu iedarbību uz cilvēka veselību, ja šāda iedarbība ir izpaudusies pēc tā izmantošanas;

50.7. kosmētikas līdzekļa iedarbības apliecinājums, ja to pamato šī produkta iedarbības raksturojums vai produkta raksturs;

50.8. šo noteikumu 47.punktā noteiktais kosmētikas līdzekļa atbilstības apliecinājums vai apstiprinājums.

51. Kosmētikas līdzekļa ražotājs vai importētājs vismaz 30 dienas pirms kosmētikas līdzekļa piedāvāšanas Latvijas tirgū sniedz paziņojumu Valsts sanitārajai inspekcijai par kosmētikas līdzekļa ražošanas vai importēšanas uzsākšanu. Paziņojumā norāda šādu informāciju:

51.1. kosmētikas līdzekļa nosaukums, ražotāja un importētāja nosaukums un adrese un kosmētikas līdzekļa ražošanas vieta;

51.2. kosmētikas līdzekļa sastāvdaļas, kuras var nodarīt kaitējumu cilvēka veselībai, ja kosmētikas līdzekli izmanto neparedzētā veidā. Informāciju par kosmētikas līdzekļa sastāvdaļām var sniegt tipveida receptūru veidā.

52. Valsts sanitārā inspekcija izveido un uztur:

52.1. šo noteikumu 51.1.apakšpunktā minēto ražoto un importēto kosmētikas līdzekļu datu bāzi;

52.2. šo noteikumu 51.2.apakšpunktā minēto kosmētikas līdzekļu sastāvdaļu datu bāzi.

53. Valsts sanitārā inspekcija šo noteikumu 51.2.apakšpunktā minēto informāciju sniedz tikai pēc ārstniecības iestāžu pieprasījuma neatliekamas palīdzības sniegšanai.

54. Kosmētikas līdzekļa ražotājs vai importētājs nekavējoties, bet ne vēlāk kā piecas dienas pēc jaunas informācijas saņemšanas, informē Valsts sanitāro inspekciju par izmaiņām šo noteikumu 51.punktā minētajā informācijā.

55. Valsts sanitārajai inspekcijai ir tiesības pieprasīt kosmētikas līdzekļa ražotājam vai importētājam iesniegt šo noteikumu 50.punktā minētās informācijas ekspertīzes rezultātus, kas sagatavoti kompetentā pilnvarotā institūcijā.

56. Ja šo noteikumu 50.4.apakšpunktā minētā kosmētikas līdzekļa drošuma novērtēšanai vai drošuma apstiprināšanai nepieciešams veikt kosmētikas līdzekļa toksikoloģisko pārbaudi, to veic atbilstoši labas laboratorijas prakses noteikumiem.

57. Kosmētikas līdzekļu labas ražošanas prakses un labas laboratorijas prakses noteikumus nosaka nacionālie vai starptautiskie standarti.

58. Šo noteikumu izpildi kontrolē Valsts sanitārā inspekcija.

59. Par šo noteikumu prasību ievērošanu ir atbildīgs kosmētikas līdzekļa ražotājs, importētājs vai persona, kas piedāvā kosmētikas līdzekli tirgū.

VI. Noslēguma jautājumi

60. Noteikumu 11.punkts stājas spēkā ar 2002.gada 1.jūliju.

61. Noteikumu 12., 49. un 56.punkts stājas spēkā ar 2003.gada 1.janvāri.

62. Noteikumu 51.2.apakšpunkts stājas spēkā ar 2002.gada 1.janvāri.

63. Līdz 2002.gada 1.septembrim atļauts realizēt kosmētikas līdzekļus, kas nav marķēti atbilstoši šo noteikumu 18.7. un 18.8.apakšpunktā noteiktajām prasībām, ja tie ir ražoti Latvijā līdz 1999.gada 1.septembrim vai ievesti Latvijā līdz 1998.gada 1.septembrim. Ja minēto kosmētikas līdzekļu derīguma termiņš ir mazāks par 30 mēnešiem, tos var realizēt to derīguma termiņa ietvaros.

64. Kosmētikas līdzekļa ražotājs vai importētājs šo noteikumu 51.punktā minēto paziņojumu par tirgū esošajiem kosmētikas līdzekļiem iesniedz sešu mēnešu laikā pēc šo noteikumu stāšanās spēkā.

Ministru prezidents A.Bērziņš

Labklājības ministrs A.Požarnovs 

 

1.pielikums
Ministru kabineta
2001.gada 5.jūnija
noteikumiem Nr. 226

Kosmētikas līdzekļu veidi

1. Krēmi, emulsijas, geli, eļļas un losjoni ādai (sejai, rokām, kājām, ķermenim).

2. Sejas maskas (izņemot ķīmiskos atslāņošanās līdzekļus).

3. Pretgrumbu līdzekļi.

4. Ādas balināšanas līdzekļi.

5. Dekoratīvās kosmētikas līdzekļi (lūpu krāsas, tušas, nagu lakas, plakstiņu ēnas, vaigu sārtums, kontūrzīmuļi, dekoratīvie pūderi un citi līdzīgi līdzekļi).

6. Pulverveida kosmētikas līdzekļi ādas kopšanai (pūderis pēc vannas, higiēniskais pūderis, bērnu pūderis, talks un citi līdzīgi līdzekļi).

7. Līdzekļi dekoratīvās kosmētikas noņemšanai.

8. Kosmētiskie līdzekļi lūpām.

9. Nagu kopšanas līdzekļi.

10. Kosmētikas līdzekļi, kas paredzēti ārējai intīmajai higiēnai.

11. Kosmētikas līdzekļi, kas dod iedeguma efektu bez sauļošanās.

12. Sauļošanās līdzekļi.

13. Depilācijas līdzekļi.

14. Dezodoranti un pretsviedru līdzekļi.

15. Smaržas, parfimērijas ūdeņi, tualetes ūdeņi un odekoloni.

16. Zobu higiēnas līdzekļi un mutes dobuma higiēnas līdzekļi.

17. Matu kopšanas līdzekļi:

17.1. matu krāsas un balinātāji;

17.2. matu fiksācijas un veidošanas līdzekļi (lakas, putas, geli, vaski, šķīdumi un citi līdzīgi līdzekļi);

17.3. matu mazgāšanas un attīrīšanas līdzekļi (losjoni, pūderi, šampūni un citi līdzīgi līdzekļi);

17.4. matu kondicionēšanas līdzekļi (balzami, losjoni, krēmi, eļļas un citi līdzīgi līdzekļi);

17.5. līdzekļi ilgviļņu veidošanai un fiksācijai.

18. Skūšanās līdzekļi (krēmi, putas, geli, losjoni un citi līdzīgi līdzekļi).

19. Ziepes.

20. Vannas un dušas līdzekļi (sāļi, putas, eļļas, geli un citi līdzīgi līdzekļi).

21. Tonējoši līdzekļi (pūderi, pastas, šķidrumi un citi līdzīgi līdzekļi).

Labklājības ministrs A.Požarnovs

 

2.pielikums
Ministru kabineta
2001.gada 5.jūnija
noteikumiem Nr.226

Kosmētikas līdzekļa sastāvā aizliegtās sastāvdaļas

Nr.
p.k.
Sastāvdaļas nosaukums
latviešu valodā latīņu un angļu valodā
1. b-acetoksietiltrimetilamonija hidroksīds (acetilholīns un tā sāļi) b-Acetoxyethyl trimethyl ammonium hydroxide (acetylcholine and its salts)
2. Acetonitrils Acetonitrile
3. Acēnkumarols Acenocoumarol
4. a) aitu vai kazu, kas vecākas par 12 mēnešiem vai kurām jau izšķīlies pastāvīgais priekšzobs, un 12 mēnešus vecu vēršu galvaskauss, arī smadzenes, acis, mandeles un muguras smadzenes; a) The skull, including the brain and eyes, tonsils and spinal cord of:
- bovine animals age 12 months;
- ovine and caprine animals which are aged over 12 months or have a permanent incissor tooth erupted through the gum;
b) aitu un kazu liesa, kā arī no tās iegūtas sastāvdaļas, izņemot šo produktu tauku atvasinājumus, ja to ražošanai tiek izmantotas šādas metodes, ko ir apliecinājis to ražotājs:
- transesterifikācija vai hidrolīze vismaz pie 200 °C un atbilstoša spiediena 20 minūtes (glicerīns, taukskābes un tauskābju esteri);
- pārziepošana ar NaOH 12M (glicerīns un ziepes): trīs stundas pie 95 °C vai nepārtrauktā procesā - astoņas minūtes pie 140 °C, 2 bāriem (2000 hPa) vai līdzīgos apstākļos
b) The spleens of ovine and caprine animals and ingredients derived therefrom. However, tallow derivatives may be used proveded that the following methods have been used and strictly certified by the producer:
- transesterification or hydrolysis at at least 200 °C and at an appropriate corresponding pressure for 20 minutes (glycerol, fatty acids and fatty acid esters);
- saponification with NaOH 12M (glycerol and soap): Batch process: at 95 °C for three hours or Continuous process: at 140 °C, 2 bars (2000 hPa) for 8 minutes or equivalent conditions
5. Akonitīns (zilo kurpīšu galvenais alkaloīds) un tā sāļi Aconitine (principal alkaloid of Aconitum napellus L.) and its salts
6. 2-(4-alil-2-metoksifenoksi)-N-N-dietilacetamīds un tā sāļi 2-(4-Allyl-2-methoxyphenoxy)-N-N-diethylacetamide and its salts
7. Alilizotiocianāts Allyl isothiocyanate
8. Alkīnu spirti, to esteri, ēteri un sāļi Alkyne alcohols, their esters, ethers and salts
9. o-alkilditiokarbonskābju sāļi Salts of o-alkyldithiocarbonic acids
10. Aloklamīds un tā sāļi Alloclamide and its salts
11. Amil 4-dimetilamino-benzoāts, izomēru maisījums (padimāts A(INN)) Amyl 4-dimethylamino-benzoate, mixed isomers (Padimate A(INN))
12. Amilnitrīti Amyl nitrites
13. 2-amino-1,2-bis(4-metoksifenil) etanols un tā sāļi 2-Amino-1,2-bis(4-methoxyphenyl) ethanol and its salts
14. 4-amino-2-nitrofenols 4-Amino-2-nitrophenol
15. 2-amino-4-nitrofenols 2-Amino-4-nitrophenol
16. 2-amino-5-nitrofenols 2-Amino-5-nitrophenol
17. 4-aminobenzoskābes esteri ar brīvu aminogrupu, izņemot tos, kas minēti šo noteikumu 5.pielikumā Esters of 4-aminobenzoic acid, with the free amino group, with the exception of those given in Annex 5 of this Regulation
18. Aminokapronskābe un tās sāļi Aminocaproic acid and its salts
19. 4-aminosalicilskābe un tās sāļi 4-Aminosalicylic acid and its salts
20. Amitriptilīns un tā sāļi Amitriptyline and its salts
21. Anamirtes augļi Anamirta cocculus L. fruit
22. Anilīns, tā sāļi un tā halogēnus un sēru saturošie atvasinājumi Aniline, its salts and its halogenated and sulphonated derivatives
23. Antiandrogēni ar steroīdu struktūru Anti-androgens of steroidal structure
24. Antibiotikas Antibiotics
25. Antimons un tā savienojumi Antimony and its compounds
26. Antracēneļļa Anthracene oil
27. Apomorfīns (5,6,6a,7-tetrahidro-6-metil-4H-dibenzo (de,g)-hinolīn-10,11-diols) un tā sāļi Apomorphine (5,6,6a,7-tetrahydro-6-methyl-4H-dibenzo (de,g)-quinoline-10, 11-dihydric alcohol) and its salts
28. Arekolīns Arecoline
29. Aristolohīnskābe un tās sāļi, aristolohīns spp. un tā produkti Aristolochic acid and its salts Aristolochia spp. and their preparations
30. Arsēns un tā savienojumi Arsenic and its compounds
31. Atropīns, tā sāļi un atvasinājumi Atropine, its salts and derivatives
32. Azaciklonols un tā sāļi Azacyclonol and its salts
33. Baltā zeltpīpenīte un tās galēniskie preparāti Pyrethrum album L. and its galenical preparations
34. Barbiturāti Barbiturates
35. Bārija sāļi, izņemot bārija sulfātu, bārija sulfīdu, kas norādīti šo noteikumu 3.pielikumā, un lakas, sāļi un pigmenti (ar atsauci(1)), kas iegūti no šo noteikumu 4.pielikumā minētajām krāsvielām Barium salts, with the exception of barium sulphate, barium sulphide under the conditions laid down in Annex 3 of this Regulation, and lakes, salts and pigments prepared from the colouring agents with the reference(1) listed in Annex 4
36. Bemegrīds un tā sāļi Bemegride and its salts
37. Benaktizīns Benactyzine
38. Bendroflumetiazīds un tā atvasinājumi Bendroflumethiazide and its derivatives
39. Benzatropīns un tā sāļi Benzatropine and its salts
40. Benzazepīni un benzodiazepīni Benzazepines and benzodiazepines
41. Benzidīns Benzidine
42. 4-benziloksifenol, 4-metoksifenols un 4-etoksifenols 4-Benzyloxyphenol, 4-methoxyphenol and 4-ethoxyphenol
43. Benzilonija bromīds Benzilonium bromide
44. Benzimidazol-2(3H)-ons Benzimidazol-2(3H)-one
45. Benzoilperoksīds Benzoyl peroxide
46. Benzols Benzene
47. Berīlijs un tā savienojumi Beryllium and its compounds
48. Betoksikaīns un tā sāļi Betoxycaine and its salts
49. Bietamiverīns Bietamiverine
50. Bitionols Bithionol
51. Bretilija tozilāts Bretylium tosilate
52. Bromfeniramīns un tā sāļi Brompheniramine and its salts
53. Bromizovāls Bromisoval
54. Broms, elementārais Bromine, elemental
55. Brucīns Brucine
56. Butanilikaīns un tā sāļi Butanilicaine and its salts
57. 1-butil-3-(N-krotonoilsulfanil) urīnviela 1-Butyl-3-(N-crotonoyl-sulphanilyl) urea
58. Butopiprīns un tā sāļi Butopiprine and its salts
59. Cefaelīns un tā sāļi Cephaeline and its salts
60. Balanda, aromātiskā (ēteriskā eļļa) Chenopodium ambrosioides (essential oil)
61. Ciānūdeņražskābe un tās sāļi Hydrogen cyanide and its salts
62. Ciklarbamāts Cyclarbamate
63. Ciklizīns un tā sāļi Cyclizine and its salts
64. Ciklofosfamīds un tā sāļi Cyclophosphamide and its salts
65. 2-alfa-cikloheksilbenzil (N, N, N1, N1-tetraetil) trimetilēndiamīns (fenetamīns) 2-alpha-Cyclohexylbenzyl (N, N, N1, N1-tetraethyl) trimethylenediamine (phenetamine)
66. Ciklomenols un tā sāļi Cyclomenol and its salts
67. Cinhofens, tā sāļi, atvasinājumi un šo atvasinājumu sāļi Cinchophen, its salts, derivatives and salts of these derivatives
68. Cinhokaīns un tā sāļi Cinchocaine and its salts
69. Cirkonijs un tā savienojumi, izņemot šo noteikumu 3.pielikumā minētos savienojumus un 4.pielikumā minētās cirkonija lakas, sāļus vai krāsvielu pigmentus Zirconium and its compounds, with the exception of the substances listed under reference number 50 in Annex 3, Part One, and the zirconium lakes, salts or pigments of the colouring agents listed in Annex 4, Part One, with reference number 3
70. Kurāre un kurarīns Curare and curarine
71. Čūskveida rauvolfijas alkaloīdi un sāļi Rauwolfia serpentina alcaloids and its salts
72. Dabiskās un sintētiskās narkotiskās vielas, kas ir minētas Ministru kabineta 1997.gada 14.janvāra noteikumu Nr.29 "Noteikumi par Labklājības ministrijas uzraudzībā esošo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru sarakstiem" 1. un 2.pielikumā Narcotics, natural and synthetic: All substances listed in tables I and II of the single Convention on narcotic drugs signed in New York on 30 March 1961
73. Deanola aceglumāts Deanol aceglumate
74. Dekametilēnbis (trimetilamonija sāļi), piemēram, dekametonija bromīds Decamethylenebis (trimethylammonium) salts, e.g. decamethonium bromide
75. Dekstrometorfāns un tā sāļi Dextromethorphan and its salts
76. Dekstropropoksifēns Dextropropoxyphene
77. O,O-diacetil-N-alil-N-normorfīns O,O-Diacetyl-N-allyl -N-normorphine
78. 2,4-diaminofeniletanols un tā sāļi 2,4-Diaminophenylethanol and its salts
79. 5-(a, b-dibromfenetil)-5-metilhidantoīns 5-(a, b-Dibromophenethyl)-5-methylhydantoin
80. Dibromsalicilanilīdi Dibromosalicylanilides
81. O,O-dietil 0-4-nitrofenil-fosfortioāts (parations) O,O-Diethyl 0-4-nitrophenyl phosphorothioate (parathion)
82. Dietil 4-nitrofenilfosfāts Diethyl 4-nitrophenyl phosphate
83. 2-dietilaminoetil-3-hidroksi-4-fenilbenzoāts un tā sāļi 2-Diethylaminoethyl-3-hydroxy-4-phenylbenzoate and its salts
84. 3-dietilaminopropilcinamāts 3-Diethylaminopropyl cinnamate
85. Difenhidramīns un tā sāļi Diphenhydramine and its salts
86. 5,5-difenil - 4-imidazolidons 5,5-Diphenyl-4-imidazolidone
87. Difenilpiralīns un tā sāļi Diphenylpyraline and its salts
88. Difenkloksazīns Difencloxazine
89. Difenoksilāta hidrohlorīds Diphenoxylate hydrochloride
90. Digitalīns un visi sarkanās uzpirkstītes heterozīdi Digitaline and all heterosides of Digitalis purpurea L.
91. 3,4-dihidro-2-metoksi-2-metil-4-fenil-2H, 5H-pirano (3,2-c)-(1) benzopiran-5-ons (ciklokumarols) 3,4-Dihydro-2-methoxy-2-methyl-4-phenyl-2H, 5H, pyrano (3,2-c)-(1)benzopyran-5-one (cyclocoumarol)
92. 2,2'-dihidroksi-3,3', 5,5', 6,6'-heksahlor-difenilmetāns (heksahlorofēns) 2,2'-Dihydroxy-3,3', 5,5', 6,6'-hexachlorodiphenyl-methane (Hexachlorophene)
93. 4,4'-dihidroksi-3,3'-(3-metiltiopropilidēn) dikumarīns 4,4'-Dihydroxy-3,3'-(3-methylthiopropylidene) dicoumarin
94. Dihidrotahisterols Dihydrotachysterol
95. 2,3-dihlor-2-metilbutāns 2,3-Dichloro-2-methylbutane
96. Dihloretāni (etilēnhlorīdi) Dichloroethanes (ethylene chlorides)
97. Dihloretilēni (acetilēnhlorīdi) Dichloroethylenes (acetylene chlorides)
98. Dihlorsalicilanilīdi Dichlorosalicylanilides
99. 5,5'-di-izopropil-2,2'-dimetilbifenil-4,4'-diil dihipojodīts 5,5'-Di-isopropyl-2,2'-dimethylbiphenyl-4,4'-diyl dihypoiodite
100. Dikumarols Dicoumarol
101. 2,6-dimetil-1,3-dioksān-4-il acetāts (dimetoksāns) 2,6-Dimethyl-1,3-dioxan-4-yl acetate (Dimethoxane)
102. 1,1-bis (dimetilaminometil) propilbenzoāts (amidrikaīns, alipīns) un tā sāļi 1,1-Bis (dimethylaminomethyl) propyl-benzoate (amydricaine, alypine) and its salts
103. 1-dimetilaminometil-1-metilpropilbenzoāts (amilokaīns) un tā sāļi 1-Dimethylaminomethyl-1-methylpropyl-benzoate (amylocaine) and its salts
104. Dimetilamīns Dimethylamine
105. Dimetilformamīds Dimethylformamide
106. 1,3-dimetilpentilamīns un tā sāļi 1,3-dimethylpentylamine and its salts
107. Dimetilsulfoksīds Dimethyl sulfoxide
108. Dimevamīds un tā sāļi Dimevamide and its salts
109. Dinitrofenola izomēri Dinitrophenol isomers
110. Dioksāns Dioxane
111. Dioksetedrīns un tā sāļi Dioxethedrin and its salts
112. Disulfirāms (tirams) Disulfiram; thiram
113. Ditio-2,2'-bis piridīndioksīds 1,1' (piedevām ar magnija trihidrosulfātu) - (piritiona disulfīds + magnija sulfāts) Dithio-2,2'-bispyridine-dioxide 1,1' (additive with trihydrated magnesium sulphate) - (pyrithione disulphide + magnesium sulphate)
114. Dižā laura sēklu eļļa Oil from the seeds of Laurus nobilis L.
115. Doksilamīns un tā sāļi Doxylamine and its salts
116. Dzīvsudrabs un tā savienojumi, izņemot šo noteikumu 5.pielikumā minētās vielas Mercury and its compounds, except those substances included in Annex 5 of this Regulation
117. Efedrīns un tā sāļi Ephedrine and its salts
118. Emetīns, tā sāļi un atvasinājumi Emetine, its salts and derivatives
119. Epinefrīns Epinephrine
120. 1,2-epoksibutāns 1,2-Epoxybutane
121. Ergokalciferols un holekalciferols (D2 un D3 vitamīni) Ergocalciferol and cholecalciferol (vitamins D2 and D3)
122. Estrogēni Oestrogens
123. Etil bis(4-hidroksi-2-okso-1-benzopiran-3-il) acetāts un atbilstošās skābes sāļi Ethyl bis(4-hydroxy-2-oxo-1-benzopyran-3-yl) acetate and salts of the acid
124. 3'-etil-5',6',7',8'- tetrahidro-5',5',8', 8'-tetrametil-2'-acetonaftalīns Syn: 1,1,4,4-tetrametil-6-etil-7-acetil-1,2,3,4 tetrahidronaftalīns (acetiletiltetrametiltetralīns, AETT) 3'-Ethyl-5',6',7,8'-tetrahydro-5',5',8', 8'-tetramethyl-2'-acetonaphthone Syn: 1,1,4,4-tetramethyl-6-ethyl-7-acetyl-1,2,3,4 tetrahydro-naphthalene (acetyl ethyl tetramethyl tetralin, AETT)
125. Etilēnoksīds Ethylene oxide
126. Etilfenacemīds Ethylphenacemide
127. Etionamīds Ethionamide
128. Etoheptazīns un tā sāļi Ethoheptazine and its salts
129. 4-etoksi-m-fenilēndiamīns un tā sāļi 4-Ethoxy-m-phenylene-diamine and its salts
130. Ezerīns jeb fizostigmīns un tā sāļi Eserine or physostigmine and its salts
131. Fenacemīds Phenacemide
132. Fenadiazols Fenadiazole
133. Fenaglikodols Phenaglycodol
134. 4-fenilazofenilīn-1,3-diamīna citrāta hidrohlorīds (hrizoidīna citrāta hidrohlorīds) 4-Phenylazophenylene-1,3-diamine citrate hydro-chloride (chrysoidine citrate hydrochloride)
135. 4-fenilbut-3-ēn-2-ons 4-Phenylbut-3-en-2-one
136. Fenilbutazons Phenylbutazone
137. o-fenilēndiamīns un tā sāļi o-Phenylenediamine and its salts
138. 2-fenilindān-1,3-dions (fenindions) 2-Phenylindane-1,3-dione (phenindione)
139. Feniramidols Fenyramidol
140. Fenmetrazīns, tā atvasinājumi un sāļi Phenmetrazine, its derivatives and salts
141. Fenotiazīns un tā savienojumi Phenothiazine and its compounds
142. Fenozolons Fenozolone
143. Fenprobamāts Phenprobamate
144. Fenprokumons Phenprocoumon
145. Fitolaka un tās preparāti Phytolacca Spp. and its preparations
146. Fluanizons Fluanisone
147. Fluorezons Fluoresone
148. Fluorūdeņražskābe, tās normālie sāļi, kompleksie savienojumi un fluorūdeņraži, izņemot šo noteikumu 3.pielikumā minētos Hydrofluoric acid, its normal salts, its complexes and hydrofluorides with the exception of those given in Annex 3 of this Regulation
149. Fluoruracils Fluorouracil
150. Fosfors un metālu fosfīdi Phosphorus and metal phosphides
151. Furazolidons Furazolidone
152. Furfuriltrimetilamonija sāļi, piemēram, furtretonija jodīds Furfuryltrimethylammonium salts, e.g. furtrethonium iodide
153. Furokumarīni (piemēram, trioksisalāns un 8-metoksipsoralēns, 5-metoksipsoralēns), izņemot normālu koncentrāciju dabīgās esencēs. Kosmētikas līdzekļos, kuri paredzēti aizsardzībai pret sauli, un sauļošanās līdzekļos furokumarīnu koncentrācija nedrīkst pārsniegt 1 mg/kg Furocoumarines (e.g. trioxysalan, 8-methoxypsoralen, 5-methoxypsoralen) except for normal content in natural essences used. In sun protection and in bronzing products, furocoumarines shall be below 1 mg/kg
154. Galamīna trietjodīds Gallamine triethiodide
155. Galantamīns Galantamine
156. Gliciklamīds Glycyclamide
157. Glukokortikoīdi Glucocorticoids
158. Glutetimīds un tā sāļi Glutethimide and its salts
159. Guanetidīns un tā sāļi Guanethidine and its salts
160. Gvajofenezīns Guaifenesin
161. Haloperidols Haloperidol
162. Heksaetiltetrafosfāts Hexaethyl tetraphosphate
163. (1R,2S)-heksahidro-1,2-dimetil-3,6-epoksi-ftālanhidrīds (kantaridīns) (1R,2S)-Hexahydro-1,2-dimethyl-3,6-epoxy-phthalic anhydride (cantharidin)
164. (1R,4S,5R,8S)-1,2,3,4,10,10-heksahlor - 1,4,4a,5,8,8a-heksahidro-1,4:5,8-dimetān-naftalīns (izodrīns-ISO) (1R,4S,5R,8S)-1,2,3,4,10,10-Hexachloro-1,4,4a,5,8,8a-hexahydro-1,4:5,8-dimethano-naphthalene (isodrin-ISO)
165. (1R,4S,5R,8S)-1,2,3,4,10,10-heksahlor - 6,7-epoksi-1,4,4a,5,6,7,8,8a-oktahidro- 1,4:5,8-dimetānnaftalīns (endrīns-ISO) (1R,4S,5R,8S)-1,2,3,4,10,10-Hexachloro-6,7-epoxy-1,4,4a,5,6,7, 8,8a-octahydro-1,4:5,8-dimethano-naphthalene (endrin-ISO)
166. 1,2,3,4,5,6-heksahlorcikloheksāns (BHC) (lindāns-ISO) 1,2,3,4,5,6-Hexachlorocyclohexane (BHC) (lindane-ISO)
167. Heksahloretāns Hexachloroethane
168. Heksametilēnbis (trimetilamonija) sāļi, piemēram, heksametonija bromīds Hexamethylenebis (trimethylammonium) salts, e.g. hexamethonium bromide
169. Heksapropimāts Hexapropymate
170. Hidrastīns, hidrastinīns un to sāļi Hydrastine, hydrastinine and their salts
171. Hidrazīdi un to sāļi Hydrazides and their salts
172. Hidrazīns, tā atvasinājumi un to sāļi Hydrazine, its derivatives and their salts
173. 7-(2-hidroksi-3-((2-hidroksietil)-N-metilamino) propil) teofilīns (ksantinols) 7-(2-Hydroxy-3-((2-hydroxyethyl)-N-methylamino) propyl) theophylline (xanthinol)
174. (4-(4-hidroksi-3-jodofenoksi)-3,5-dijodofenil) etiķskābe un tās sāļi (4-(4-Hydroxy-3-iodophe-noxy)-3,5-diodophenyl) acetic acid and its salts
175. 4-hidroksi-3-metoksicinamilspirta benzoāti, izņemot normālu koncentrāciju dabīgajās esencēs Benzoates of 4-hydroxy-3-methoxycinnamyl alcohol except for normal content in natural essences used
176. Hidroksi-8-hinolīns un tā sulfāts (izņemot lietošanai saskaņā ar šo noteikumu 3.pielikumu) Hydroxy-8-quinoline and its sulphate, except for the uses provided for in Annex 3 of this Regulation
177. 3,3-bis(4-hidroksifenil) ftalīds (fenolftaleīns) 3,3-Bis(4-hydroxyphenyl) phthalide (Phenolphthalein)
178. Hidroksizīns Hydroxyzine
179. Hiosciamīns, tā sāļi un atvasinājumi Hyoscyamine, its salts and derivatives
180. Hioscīns, tā sāļi un atvasinājumi Hyoscine, its salts and derivatives
181. N-5-hlorbenzoksazol-2-ilacetamīds N-5-Chlororbenzoxazol-2-ylacetamide
182. 2-hlor-6-metilpirimidīn-4-ildimetilamīns (krimidīns) 2-Chloro-6-methylpyrimi-din-4-yldimethylamine (crimidine)
183. Hloretāns Chloroethane
184. N,N-bis (2-hloretil) metilamīn N-oksīds un tā sāļi N,N-bis (2-chloroethyl) methylamine N-oxide and its salts
185. 2-(2-(4-hlorfenil)-2-fenilacetil) indān 1,3-dions (hlorfacinons) 2-(2-(4-Chlorophenyl)-2-phenylacetyl) indan 1,3-dione (chlorophacinone)
186. Hlorfenoksamīns Chlorphenoxamine
187. Hlormetīns un tā sāļi Chlormethine and its salts
188. Hlormezanons Chlormezanone
189. Hloroforms Chloroform
190. Hlorpropamīds Chlorpropamide
191. Hlorprotiksēns un tā sāļi Chlorprothixene and its salts
192. Hlors Chlorine
193. Hlortalidons Chlortalidone
194. Hlorzoksazons Chlorzoxazone
195. Holīna sāļi un to esteri, piemēram, holīna hlorīds Choline salts and their esters, e.g. choline chloride
196. Hroms, hromskābe un tās sāļi Chromium, chromic acid and its salts
197. 11-alfa-hidroksipregn-4-ēn-3,20-dions un tā esteri 11-alpha-Hydroxypregn-4-ene-3,20-dione and its esters
198. 3-imidazol-4-ilakrilskābe un tās etilesteris (urokānskābe) 3-Imidazol-4-ylacrylic acid and its ethyl ester (urocanic acid)
199. Imperatorīn (9-(3-metok-silbut-2-eniloksi) furo (3,2-g) hroma-7-one) Imperatorin(9-(3-metho-xylbut-2-enyloxy)furo (3,2-g) chromen-7-one)
200. Indīgā fizostigma Physostigma venenosum Balf.
201. Inprokvons Inproquone
202. Ipekakuānas saknes, pulveris un galēniskie preparāti Ipecacuanna (Cephaelis ipecacuanha Brot. and related species) (roots, powder and galenical preparations)
203. Izokarboksazīds Isocarboxazide
204. Izometheptēns un tā sāļi Isometheptene and its salts
205. Izoprenalīns Isoprenaline
206. (2-izopropilpent-4-enoil) urīnviela (apronalīds) (2-Isopropylpent-4-enoyl) urea (apronalide)
207. Izosorbīda dinitrāts Isosorbide dinitrate
208. Jods Iodine
209. Johimbīns un tā sāļi Yohimbine and its salts
210. Kadmijs un tā savienojumi Cadmium and its compounds
211. Kaņepju kendira un tās preparāti Apocinum cannabinum L. and its preparations
212. Kaptodiāms Captodiame
213. Karamifēns un tā sāļi Caramiphen and its salts
214. Karbazola nitroatvasinājumi Nitroderivatives of carbazol
215. N-(3-karbamoil-3,3-difenil-propil)-N,N-diizopropilmetilamonija sāļi, piemēram, izopropamīda jodīds N-(3-Carbamoyl-3,3-diphenylpropyl)-N,N-diisopropylmethyl-ammonium salts, e.g. isopropamide iodide
216. Karbromāls Carbromal
217. Karbutamīds Carbutamide
218. Karisoprodols Carisoprodol
219. Katalāze Catalase
220. Katehols Catechol
221. Kazaku kadiķa lapas, ēteriskā eļļa un galēniskie preparāti Juniperus sabina L. (leaves, essential oil and galenical preparations)
222. Klofenotāns; DDT (ISO) Clofenotane; DDT (ISO)
223. Klofenamīds Clofenamide
224. Kobalta benzosulfonāts Cobalt benzenesulphonate
225. Kolhicīns, tā sāļi un atvasinājumi Colchicine, its salts and derivatives
226. Kolhikozīds un tā atvasinājumi Colchicoside and its derivatives
227. Koniīns Coniine
228. Konvalatoksīns Convallatoxin
229. Kumetarols Coumetarol
230. Krāsviela CI 12075, tās lakas, pigmenti un sāļi Colouring agent CI 12075 and its lakes, pigments and salts
231. Krāsviela CI 12140 Colouring agent CI 12140
232. Krāsviela CI 13065 Colouring agent CI 13065
233. Krāsviela CI 15585 Colouring agent CI 15585
234. Krāsviela CI 26105 Colouring agent CI 26105
235. Krāsviela CI 42535 Colouring agent CI 42535
236. Krāsviela CI 42555 Colouring agent CI 42555
Krāsviela CI 42555-1 Colouring agent CI 42555-1
Krāsviela CI 42555-2 Colouring agent CI 42555-2
237. Krāsviela CI 42640 Colouring agent CI 42640
238. Krāsviela CI 61554 Colouring agent CI 61554
239. Krāsvielas CI 45170 un CI 45170:1 Colouring agent CI 45170 and CI 45170:1
240. Krotona eļļa Croton tiglium (oil)
241. Ksilidīni, to izomēri, sāļi un tā halogēnus un sēru saturošie atvasinājumi Xylidines, their isomers, salts and halogenated and sulphonated derivatives
242. Ksilometazolīns un tā sāļi Xylometazoline and its salts
243. Laurķirši ("Laurķiršu ūdens") Prunus laurocerasus L. "Cherry laurel water"
244. Lidokaīns Lidocaine
245. Lielā ammija un tās galēniskie preparāti Ammi majus and its galenical preparations
246. Lizergīds un tā sāļi Lysergide and its salts
247. Lobelīns un tā sāļi Lobeline and its salts
248. Malononitrils Malononitrile
249. Mannomustīns un tā sāļi Mannomustine and its salts
250. Mefeklorazīns un tā sāļi Mefeclorazine and its salts
251. Mefenezīns un tā esteri Mephenesin and its esters
252. Mekamilamīns Mecamylamine
253. Melnās driģenes lapas, sēklas, pulveris un galēniskie preparāti Hyosciamus niger L. (leaves, seeds and galenical preparations)
254. Melnā nantene un tās galēniskie preparāti Solanum nigrum L. and its galenical preparations
255. Melnā velnoga un tās preparāti Atropa belladonna L. and its preparations
256. Melnie graudi, to alkaloīdi un galēniskie preparāti Claviceps purpurea Tul., its alkaloids and galenical preparations
257. Meprobamāts Meprobamate
258. Metaldehīds Metaldehyde
259. Metamfepramons un tā sāļi Metamfepramone and its salts
260. Metapirilēns un tā sāļi Methapyrilene and its salts
261. Metetoheptazīns un tā sāļi Metethoheptazine and its salts
262. Metformīns un tā sāļi Metformin and its salts
263. Metheptazīns un tā sāļi Metheptazine and its salts
264. Metilfenidāts un tā sāļi Methylphenidate and its salts
265. 2-metilheptilamīns un tā sāļi 2-Methylheptylamine and its salts
266. N,N'-((metilimino) dietilēn) bis (etildimetilamonija) sāļi, piemēram, azametonija bromīds N,N'-((Methylimino) diethylene) bis(ethyldi-methylammonium) salts, e.g. azamethonium bromide
267. 2-metil-m-fenilēndiamīns 2-Methyl-m-phenylenediamine
268. 4-metil-m-fenilēndiamīns un tā sāļi 4-Methyl-m-phenylenediamine and its salts
269. Metiprilons un tā sāļi Methyprylon and its salts
270. Metirapons Metyrapone
271. Metokarbamols Methocarbamol
272. 1-metoksi-2,4-diaminobenzol(2,4-diaminoanizols-Cl 76050) un tā sāļi 1-Methoxy-2,4-diaminobenzene(2,4-diaminoanisole-Cl 76050) and their salts
273. 1-metoksi-2,5-diaminobenzol(2,5-diaminoanizols) un tā sāļi 1-Methoxy-2,5-diaminobenzene (2,5-diaminoanisole) and their salts
274. 2-(4-metoksibenzil-N-(2-piridil) amino) etildimetilamīna maleāts 2-(4-Methoxybenzyl-N-(2-pyridyl) amino) ethyldimethylamine maleate
275. Metotreksāts Methotrexate
276. Mofebutazons Mofebutazone
277. Morfolīns un tā sāļi Morpholine and its salts
278. Nafazolīns un tā sāļi Naphazoline and its salts
279. 3-(1-naftil)-4-hidroksikumarīns 3-(1-Naphthyl)-4-hydroxycoumarin
280. 1- un 2-naftilamīni un to sāļi 1- and 2-Naphthylamines and their salts
281. 2-naftols 2-Naphthol
282. Nalorfīns, tā sāļi un ēteri Nalorphine, its salts and ethers
283. Nātrija heksaciklonāts Sodium hexacyclonate
284. Nātrija piritions (INNM) Pyrithione sodium (INNM)
285. Neattīrītā un attīrītā akmeņogļu darva Crude and refined coal tars
286. Neodīms un tā sāļi Neodymium and its salts
287. Neorganiskie nitrīti, izņemot nātrija nitrītu Inorganic nitrites, with the exception of sodium nitrite
288. Neostigmīns un tā sāļi (piemēram, neostigmīna bromīds) Neostigmine and its salts (e.g. neostigmine bromide)
289. Nikotīns un tā sāļi Nicotine and its salts
290. Nitrobenzols Nitrobenzene
291. Nitrofurantoīns Nitrofurantoin
292. Nitrokrezoli un to sārmu metālu sāļi Nitrocresols and their alkali metal salts
293. Nitroksolīns un tā sāļi Nitroxoline and its salts
294. Nitrostilbēni, to homologi un atvasinājumi Nitrostilbenes, their homologues and their derivatives
295. Nitrozamīni Nitrosamines
296. Noradrenalīns un tā sāļi Noradrenaline and its salts
297. Noskapīns un tā sāļi Noscapine and its salts
298. Oglekļa disulfīds Carbon disulphide
299. (Oksalilbisiminoetilēn)bis((o-hlorbenzil) dietilamonija) sāļi, piemēram, ambenomija hlorīds (Oxalylbisiminoethylene)bis((o-chlorobenzyl) diethyllammonium) salts, e.g. ambenomium chloride
300. Oksanamīds un tā atvasinājumi Oxanamide and its derivatives
301. Oksfeneridīns un tā sāļi Oxpheneridine and its salts
302. Oktamilamīns un tā sāļi Octamylamine and its salts
303. Oktamoksīns un tā sāļi Octamoxin and its salts
304. Oktodrīns un tā sāļi Octodrine and its salts
305. Oleandrīns Oleandrin
306. Otrējie dialkanolamīni Secondary dialkanolamines
307. Parametazons Paramethasone
308. Parastais velnābols un tā galēniskie preparāti Datura stramonium L. and its galenical preparations
309. Paretoksikaīns un tā sāļi Parethoxycaine and its salts
310. Pavasara adoniss un tā preparāti Adonis vernalis L. and its preparations
311. Peltierīns un tā sāļi Pelletierine and its salts
312. Pemolīns un tā sāļi Pemoline and its salts
313. Pentaeritritiltetranitrāts Pentaerithrityl tetranitrate
314. Pentahloretāns Pentachloroethane
315. 1,1,3,3,5-pentametil-4,6-dinitroindāns (moskens) 1,1,3,3,5-Pentamethyl-4,6-dinitroindane (moskene)
316. N, N"1-pentametilēnbis (trimetilamonija) sāļi, piemēram, pentametonija bromīds N,N"1-Pentamethylenebis (trimethylammonium) salts, e.g. Pentamethonium bromide
317. Petrihlorāls Petrichloral
318. Pikrīnskābe Picric acid
319. Pikrotoksīns Picrotoxin
320. Pilokarps un tā galēniskie preparāti Pilocarpus jaborandi Holmes and its galenical preparations
321. Pilokarpīns un tā sāļi Pilocarpine and its salts
322. Pipazetāts un tā sāļi Pipazetate and its salts
323. Alfa-piperidīn-2-ilbenzilacetāta levorotatori-treoforms (levofacetoperāns) un tā sāļi Alpha-piperidin-2-yl benzyl acetate laevorotatory threoform (Levophace-toperane) and its salts
324. 6-(piperidinil)-2,4-pirimidīn-diamīn-3-oksīds (minoksidils) un tā sāļi 6-(Piperidinyl)-2,4-pyrimidi-nediamine-3-oxide (Minoxidil) and its salts
325. Pipradrols un tā sāļi Pipradrol and its salts
326. Piprokurārijs Piprocurarium
327. Plankumainā suņstobra augļi, pulveris, galēniskie preparāti Conium maculatum L. fruit, powder, galenical preparations
328. Pirogallols Pyrogallol
329. Poldīna metilsulfāts Poldine methylsulfate
330. Pramokaīns Pramocaine
331. Probenecīds Probenecid
332. Progestogēni Progestogens
333. Prokaīnamīds, tā sāļi un atvasinājumi Procainamide, its salts and derivatives
334. Propāna 1,2,3-triil trinitrāts Propane-1,2,3-triyl trinitrate
335. Propatilnitrāts Propatylnitrate
336. Propifenazons Propyphenazone
337. Psilocibīns Psilocybine
338. Radioaktīvās vielas Radioactive substances
339. Rudens vēlziede un tās galēniskie preparāti Colchicum autumnale L. and its galenical preparations
340. Safrols, izņemot normālu koncentrāciju dabīgajās esencēs, ja koncentrācija galaproduktā nepārsniedz 0,005 % mutes un zobu kopšanas līdzekļos, 0,01 % - pārējos līdzekļos. Safrolu aizliegts lietot bērnu zobu pastās. Safrole except for normal content in the natural essences used and provided the concentration does not exceed: 100 ppm in the finished product, 50 ppm in products for dental and oral hygiene, and provided that Safrole is not present in toothpastes intended specifically for children
341. Alfa-santonin((3S,5aR,9bS)-3,3a,4,5,5a, 9b-heksahidro-3,5a,9-trimetil nafto (1,2-b)furan-2,8-dions Alpha -santonin ((3S,5aR,9bS)-3,3a,4,5,5a, 9b-hexahydro-3,5a,9-trimethylnaphto (1,2-b)furan-2,8-dione
342. Sārmu metālu pentacianonitrozilferāti (2-) Alkali pentacyanonitrosylferrate (2-)
343. Selēns un tā savienojumi, izņemot selēna disulfīdu, ievērojot šo noteikumu 3.pielikumā minētos nosacījumus Selenium and its com-pounds with the exception of selenium disulphide under the conditions set out under reference No. 49 in Annex 3, Part 1
344. Simpatikomimētiskie amīni, kas iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu Sympathicomimetic amines acting on the central nervous system: any substance contained in the first list of medicaments which are subject to medical prescription and are referred in resolution AP (69) 2 of the Council of Europe
345. Sintētiskie kurarizanti Synthetic curarizants
346. Mīkstspārnis Cantharides, Cantharis vesicatoria
347. Sparteīns un tā sāļi Sparteine and its salts
348. Spironolaktons Spironolactone
349. Strihnīnkoku sugas un to galēniskie preparāti Strychnos species and their galenical preparations
350. Strihnīns un tā sāļi Strychnine and its salts
351. Strofantīni, to aglukoni un attiecīgie atvasinājumi Strophantines, their aglu-cones and their respective derivatives
352. Stroncija laktāts, nitrāts, polikarboksilāts Strontium lactate, strontium nitrate, strontium polycarboxylate
353. Stropantu sugas un to galēniskie preparāti Strophantus species and their galenical preparations
354. Sukcīnnitrils Succinonitrile
355. Sulfīnpirazons Sulfinpyrazone
356. Sulfonamīdi (sulfanilamīds un tā atvasinājumi, kas iegūti, aizstājot vienu vai vairākus amino grupu ūdeņražu atomus) un to sāļi Sulphonamides (sulpha-nilamide and its derivatives obtained by substitution of one or more H-atoms of the-NH2 groups) and their salts
357. Sultiāms Sultiame
358. Svins un tā savienojumi, izņemot svina acetātu, kura lietošana ir atļauta saskaņā ar šo noteikumu 3.pielikumu Lead and its compounds with the exception of that mentioned in Annex 3, Nr.55 under conditions stated
359. Šenokaulona sēklas un galēniskie preparāti Schoenocaulon officinale Lind. (seeds and galenical preparations)
360. Šūnas, audi vai citi cilvēka izcelsmes produkti Cells, tissues or products of human origin
361. Talidomīds un tā sāļi Thalidomide and its salts
362. Tallijs un tā savienojumi Thallium and its compounds
363. Tefazolīns un tā sāļi Tefazoline and its salts
364. Telūrs un tā savienojumi Tellurium and its compounds
365. 4-tert-butil-3-metoksi-2,6-dinitrotoluols (ambras muskuss) 4-tert-Butyl-3-methoxy-2,6-dinitrotoluene (Musk Ambrette)
366. 4-tert-butilfenols 4-tert-Butylphenol
367. 4-tert-butilpirokatehols 4-tert-Butylpyrocatechol
368. 5-tert-buti-1,2,3-trimetil-4,6-dinitrobenzols (muskuss tibetens) 5-tert-Butyl-1,2,3 - trimethyl - 4,6 - dinitrobenzene (Musk tibetene)
369. Tetrabenazīns un tā sāļi Tetrabenazine and its salts
370. Tetrabromosalicilanilīdi Tetrabromosalicylanilides
371. Tetraetilpirofosfāts; TEPP (ISO) Tetraethyl pyrophosphate; TEPP (ISO)
372. Tetrahidrozalīns un tā sāļi Tetrahydrozoline and its salts
373. 2,3,7,8-tetrahlordibenzo-p-dioksīns 2,3,7,8,-Tetrachlorodibenzo-p-dioxin
374. Tetrahloretilēns Tetrachloroethylene
375. Tetrahlorogleklis Carbon tetrachloride
376. Tetrahlorsalicilanilīdi Tetrachlorosalicylanilides
377. Tetrakaīns un tā sāļi Tetracaine and its salts
378. Tetrilamonija bromīds Tetrylammonium bromide
379. Tevētijas glikozīdu ekstrakts Thevetia neriifolia Juss. glycoside extract
380. Tiamazols Thiamazole
381. Tiotepa Thiotepa
382. Tiourīnviela un tās atvasinājumi, izņemot tos, kas minēti šo noteikumu 3.pielikumā Thiourea and its derivatives, with the exception of the one listed in Annex 3 of this Regulation
383. Tiropropīnskābe un tās sāļi Thyropropic acid and its salts
384. Tirotricīns un tā sāļi Thyrothricine and its salts
385. Tiurāma disulfīdi Thiuram disulphides
386. Tiurāma monosulfīdi Thiuram monosulphides
387. Tolboksāns Tolboxane
388. Tolbutamīds Tolbutamide
389. Toluidīni, to izomēri, sāļi un tā halogēnus un sēru saturošie atvasinājumi Toluidines, their isomers, salts and halogenated and sulphonated derivatives
390. Tranilcipromīns un tā sāļi Tranylcypromine and its salts
391. Tretamīns Tretamine
392. Tretinoīns (retīnskābe un tās sāļi) Tretinoin (retinoic acid and its salts)
393. Triamterēns un tā sāļi Triamterene and its salts
394. 2,2,2-tribrometanols (tribrometilspirts) 2,2,2-Tribromoethanol (tribromoethyl alcohol)
395. 3,4',5-tribromsalicilanilīds (tribromsalāns) 3,4',5-Tribromosalicylanilide (Tribromsalam)
396. Trifluperidols Trifluperidol
397. 2,2,2-trihloretān-1,1-diols 2,2,2-Trichloroethane-1,1-diol
398. Trihloretiķskābe Trichloroacetic acid
399. N-(trihlormetiltio)-4-cikloheksēn-1,2-dikarboksimīds (kaptāns) N-(trichloromethylthio)-4-cyclohexene-1,2-dicarboximide (Captan)
400. Trihlormetīns un tā sāļi Trichlormethine and its salts
401. Trihlornitrometāns (hlorpikrīns) Trichloronitromethane (chloropicrine)
402. 2,2,6-trimetil-4-piperidil-benzoāts (benzamīns) un tā sāļi 2,2,6-Trimethyl-4-piperidyl benzoate (benzamine) and its salts
403. 3,4,5-trimetoksifenetilamīns un tā sāļi 3,4,5-Trimethoxyphenethyl-amine and its salts
404. Triparanols Triparanol
405. Tripelēnaims Tripelennaime
406. Tritolilfosfāts Tritolyl phosphate
407. Tuamīnheptāns, tā izomēri un sāļi Tuaminoheptane, its isomers and salts
408. Urgsneja un tās galēniskie preparāti Urginea scilla Stern. and its galenical preparations
409. Uzpūstā bobēlija un tās galēniskie preparāti Lobelia inflata L.and its galenical preparations
410. Vakcīnas, toksīni vai serumi Vaccines, toxins or serums listed in the Annex to the second Council Directive of 20 May 1975 on the approximation of provisions laid down by law, regulation or administrative action relating to proprietary medicinal products
411. Valnoktamīds Valnoctamide
412. Varfarīns un tā sāļi Warfarin and its salts
413. Veratrīns, tā sāļi un galēniskie preparāti Veratrine, its salts and galenical preparations
414. Veratres un to preparāti Veratrum Spp. and its preparations
415. Vielas ar androgēnu iedarbību Substances with androgenic effect
416. Vinilhlorīda monomērs Vinyl chloride monomer
417. Zelta sāļi Gold salts
418. Zilās kurpītes lapas, saknes un galēniskie preparāti Aconitum napellus L. leaves, roots and galenical preparations
419. Zoksazolamīni Zoxazolamine

Labklājības ministrs A.Požarnovs

 

3.pielikums
Ministru kabineta
2001.gada 5.jūnija
noteikumiem Nr.226

Sastāvdaļas, kuras atbilstoši norādītajiem lietošanas ierobežojumiem atļautas kosmētikas līdzekļu sastāvā

<
Nr.
p.k.
Sastāvdaļas nosaukums Lietošanas ierobežojumi
latviešu valodā angļu valodā lietošanas sfēra maksimāli pieļaujamā koncentrācija gatavā kosmētikas līdzeklī citi ierobežojumi un prasības kosmētikas līdzekļa marķējumā norādāmie lietošanas noteikumi un brīdinājumi
1. Alumīnija cirkonija hlorīda hidroksīda savienojumi AlxZr(OH)yClz un alumīnija cirkonija hlorīda hidroksīda glicīna savienojumi Aluminium zirconium chloride hydroxide complexes AlxZr(OH)yClz and the aluminium zirconium chloride hydroxide glycine complexes Pretsviedru līdzekļi bezūdens 20 % (aprēķināti kā alumīnija cirkonija hlorīda hidroksīds); 5,4 % (aprēķināti kā cirkonijs) Alumīnija atomu skaita attiecībai pret cirkonija atomu skaitu jābūt robežās no 2 līdz 10. Alumīnija un cirkonija atomu summai pret hlora atomu skaitu jābūt robežās no 0,9 līdz 2,1. Aizliegts aerosolos Nelietot uz sakairinātas vai bojātas ādas
2. Alumīnija fluorīds Aluminium fluoride Mutes dobuma higiēnas 0,15 % (aprēķināti kā līdzekļi fluors. Ja tiek lietots ar citiem fluora komponentiem, kas atļauti šajā pielikumā, kopējais fluora saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %)   Satur alumīnija fluorīdu
3. Alvas fluorīds Stannous fluoride Mutes dobuma higiēnas 0,15 % (aprēķināti kā līdzekļi fluors. Ja tiek lietots ar citiem fluora komponentiem, kas atļauti šajā pielikumā, kopējais fluora saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %)   Satur alvas fluorīdu
4. Amonija fluorīds Ammonium fluoride Mutes dobuma higiēnas 0,15 % (aprēķināti kā līdzekļi fluors. Ja tiek lietots ar citiem fluora komponentiem, kas atļauti šajā pielikumā, kopējais fluora saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %)   Satur amonija fluorīdu
5. Amonija fluorosilikāts Ammonium fluorosilicate Mutes dobuma higiēnas 0,15 % (aprēķināti kā līdzekļi  fluors. Ja tiek lietots ar citiem fluora komponentiem, kas atļauti šajā pielikumā, kopējais fluora saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %)   Satur amonija fluorsilikātu
6. Amonija joni Ammonia   6 % (aprēķināti kā amonjaks (NH3))   Satur amonjaku (ja tā saturs pārsniedz 2 %)
7. Amonija monofluorfosfāts Ammonium monofluorophosphate Mutes dobuma higiēnas līdzekļi 0,15 % (aprēķināti kā fluors. Ja tiek lietots ar citiem fluora komponentiem, kas atļauti šajā pielikumā, kopējais fluora saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %)   Satur amonija monofluorfosfātu
8. Benzalkonija hlorīds, bromīds un saharināts Benzalkonium chloride, bromide and saccharinate 1) matu un galvas ādas kopšanas līdzekļi, kuri 1) 3 % (aprēķināti kā benzalkonija hlorīds); pēc lietošanas jāizskalo; Benzalkonija hlorīda, bromīda un saharināta (ar alkil- grupām, kuras sastāv no 14 vai mazāk oglekļa atomiem) koncentrācija 1) izvairīties no kontakta ar acīm;
2) citi līdzekļi 2) 0,1 % (aprēķināts kā benzalkonija hlorīds) 2) izvairīties no kontakta ar acīm galaproduktā nedrīkst pārsniegt 0,1 % (aprēķināts kā benzalkonija hlorīds)
9. Benzilspirts Benzyl alcohol Šķīdinātāji, smaržas un aromātiskās kompozīcijas
10. Borskābe, borāti un tetraborāti Boric acid, borates and tetraborates 1) talks; 1) 5 % (aprēķināti kā borskābe); 1) aizliegts lietot līdzekļos, kas paredzēti bērniem līdz trim gadiem. Aizliegs lietot uz sakairinātas ādas vai ādas, kas lobās, ja šķīstošo borātu saturs pārsniedz 1,5 % (aprēķināti kā borskābe); 1) aizliegts lietot bērniem līdz trim gadiem. Nelietot uz sakairinātas ādas vai ādas, kas lobās;
      2) mutes dobuma higiēnas līdzekļi 2) 0,1 % (aprēķināts kā borskābe) 2) aizliegts lietot līdzekļos bērniem līdz trim gadiem 2) nenorīt. Aizliegts lietot bērniem līdz trim gadiem
      3) citi līdzekļi, izņemot vannas un dušas līdzekļus, kā arī līdzekļus matu veidošanai 3) 3 % (aprēķināti kā borskābe) 3) aizliegts lietot līdzekļos, kas paredzēti bērniem līdz trim gadiem. Aizliegts lietot uz sakairinātas ādas vai ādas, kas lobās, ja šķīstošo borātu saturs pārsniedz 1,5 % (aprēķināti kā borskābe) 3) aizliegts lietot bērniem līdz trim gadiem. Nelietot uz sakairinātas ādas vai ādas, kas lobās
11. Cinka 4-hidroksi-benzola sulfonāts Zinc 4-hydroxy-benzene sulphonate Dezodoranti, pretsviedru līdzekļi, savelkoši losjoni 6 % (aprēķināti no bezūdens vielas)   Novērst kontaktu ar acīm
12. Diaminofenoli (1) Diaminophenols Oksidējamās matu krāsas: 10 % (aprēķināti kā brīvā bāze)
      a) profesionālai lietošanai;     a) tikai profesionālai lietošanai. Satur diaminofenolus. Var izraisīt alerģisku reakciju. Lietot piemērotus cimdus;
      b) vispārējai lietošanai     b) var izraisīt alerģisku reakciju. Satur diaminofenolus. Neizmantot skropstu un uzacu krāsošanai
13. Dihlormetāns Dichloromethane   35 % (sajaucot ar 1,1,1-trihloretānu, kopējā koncentrācija nedrīkst pārsniegt 35 %) Maksimālais tīrais pievienojuma (nevis piemaisījums) saturs 0,2 %  
14. Dihlorofēns Dichlorophen 0,5 % Satur dihlorofēnu
15. Etidronskābe un tās sāļi (1-hidroksi-etilidēndi-fosfonskābe un tās sāļi) Etidronic acid and its salts (1-hydroxy-ethylidenedi-phosphonic acid and its salts 1) matu kopšanas līdzekļi; 1) 1,5 % (aprēķināti kā etidronskābe);    
2) ziepes 2) 0,2 % (aprēķināti kā etidronskābe)
16. m un p-fenilēn-diamīni, to N-aizvietotie atvasinājumi un to sāļi; N-aizvietotie o-fenilēndiamīnu atvasinājumi (1) m and p-Pheny-lenediamines, their N- substi-tuted derivatives and their salts; N-substituted derivatives of o-phenylenedia-mines Oksidējamās matu krāsas: 6 % (aprēķināti kā brīvā bāze)    
a) profesionālai lietošanai;     a) tikai profesionālai lietošanai. Satur fenilēndiamīnus. Var izraisīt alerģisku reakciju. Lietot piemērotus cimdus;
b) vispārējai lietošanai     b) var izraisīt alerģisku reakciju. Satur fenilendiamīnus. Neizmantot skropstu vai uzacu krāsošanai
17. 1-fenoksi-propān-2-ols 1-Phenoxy-propan-2-ol Līdzekļi, kuri pēc lietošanas jānoskalo. Aizliegts mutes dobuma higiēnas līdzekļos 2 % Ja tiek lietots kā konservants, - atbilstoši 5.pielikumam
18. Fenols un tā sārmu metālu sāļi Phenol and its alkali salts Ziepes un šampūni 1 % (aprēķināts kā fenols) Satur fenolu
19. Formaldehīds Formaldehyde Nagu stiprināšanas līdzekļi 5 % (aprēķināti kā formaldehīds)   Aizsargāt ienadžus ar taukiem vai eļļu. Satur formaldehīdu (ja tā koncentrācija pārsniedz 0,05 %)
20. Heksadecil amonija fluorīds Hexadecyl ammonium fluoride Mutes dobuma higiēnas līdzekļi 0,15 % (aprēķināti kā fluors. Ja tiek lietots ar citiem fluora komponentiem, kas atļauti šajā pielikumā, kopējais fluora saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %)   Satur heksadecilamonija fluorīdu
21. 3-(N-heksade-cil-N-2-hidroksi-etilamonija) propilbis

(2-hidroksietil) amonija dihidrofluorīds

3-(N-Hexade-cyl-N-2-hydroxy-ethylammo-nio) propylbis

(2-hydroxyethyl) ammonium dihydrofluoride

Mutes dobuma higiēnas līdzekļi 0,15 % (aprēķināti kā fluors. Ja tiek lietots ar citiem fluora komponentiem, kas atļauti šajā pielikumā, kopējais fluora saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %)   Satur 3-(N-heksadecil-N-2 hidroksietilamonija) propilbis

(2-hidroksietil) amonija dihidrofluorīdu

22. Hidrohinons (2) Hydroquinone (2) Oksidējošie matu krāsošanas līdzekļi: 0,3 %
a) profesionālai lietošanai;     a) tikai profesionālai lietošanai. Satur hidrohinonu. Nekavējoties izskalot acis, ja produkts bijis kontaktā ar tām;
b) vispārējai lietošanai     b) neizmantot skropstu un uzacu krāsošanai. Satur hidrohinonu. Nekavējoties izskalot acis, ja produkts bijis kontaktā ar tām
23. 1, 3-Bis (hidroksimetil) imidazolidin 2-tions 1,3-Bis (hydroxymethyl) imidazolidine 2-thione 1) matu kopšanas līdzekļi; 1) līdz 2 %; 1) aizliegts aerosolos; Satur 1,3-bis (hidroksimetil) imidazolidin-2-tionu
2) nagu kopšanas līdzekļi 2) līdz 2 % 2) galaproduktā pH nedrīkst pārsniegt 4
24. Hinīns un tā sāļi Quinine and its salts 1) šampūni; 1) 0,5 % (aprēķināti kā hinīna bāze);    
2) matu losjoni 2) 0,2 % (aprēķināti kā hinīna bāze)
25. Hinolīn-8-ols un bis (8-hidroksihinolīna) sulfāts Quinolin-8-ol and bis (8-hydroxyquino-linium) sulphate Ūdeņraža peroksīda stabilizators matu kopšanas līdzekļos, kas pēc lietošanas jāizskalo. 0,3 % (aprēķināti kā bāze)    
Ūdeņraža peroksīda stabilizators matu kopšanas līdzekļos, kas nav jāizskalo 0,03 % (aprēķināti kā bāze)
26. Kalcija fluorīds Calcium fluoride Mutes dobuma higiēnas līdzekļi 0,15 % (aprēķināti kā fluors. Ja tiek lietots ar citiem fluora komponentiem, kas atļauti šajā pielikumā, kopējais fluora saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %)   Satur kalcija fluorīdu
27. Kalcija hidroksīds Calcium hydroxide 1) matu iztaisnotāji, kas satur divus komponentus:
kalcija hidroksīdu un guanidīna sāļus;
1) 7 %   1) satur sārmu. Izvairīties no kontakta ar acīm. Var izraisīt aklumu. Sargāt no bērniem
2) citi līdzekļi
28. Kalcija monofluorfosfāts Calcium monofluorophosphate Mutes dobuma higiēnas līdzekļi 0,15 % (aprēķināti kā fluors. Ja tiek lietots ar citiem fluora komponentiem, kas atļauti šajā pielikumā, kopējais fluora saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %)   Satur kalcija monofluorfosfātu
29. Kālija fluorīds Potassium fluoride Mutes dobuma higiēnas līdzekļi 0,15 % (aprēķināti kā fluors. Ja tiek lietots ar citiem fluora komponentiem, kas atļauti šajā pielikumā, kopējais fluora saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %) Satur kālija fluorīdu
30. Kālija fluorsilikāts Potassium fluorosilicate Mutes dobuma higiēnas līdzekļi 0,15 % (aprēķināti kā fluors. Ja tiek lietots ar citiem fluora komponentiem, kas atļauti šajā pielikumā, kopējais fluora saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %) Satur kālija fluorsilikātu
31. Kālija monofluorfosfāts Potassium monofluorophosphate Mutes dobuma higiēnas līdzekļi 0,15 % (aprēķināti kā fluors. Ja tiek lietots ar citiem fluora komponentiem, kas atļauti šajā pielikumā, kopējais fluora saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %) Satur kālija monofluorfosfātu
32. Kālija vai nātrija hidroksīds Potassium or sodium hydroxide 1) nagu kopšanas līdzekļi (ienadžu šķīdinātāji); 1) 5 % (3);   1) satur sārmus. Novērst kontaktu ar acīm. Var izraisīt aklumu. Sargāt no bērniem;
2) matu iztaisnotāji:  
a) profesionālai lietošanai; a) 4,5 % (3);   a) tikai profesionālai lietošanai. Novērst kontaktu ar acīm. Var izraisīt aklumu;
b) vispārējai lietošanai; b) 2 % (3);   b) satur sārmus. Novērst kontaktu ar acīm. Var izraisīt aklumu. Sargāt no bērniem;
3) pH regulētāji - depilācijas līdzekļi; 3) līdz pH 12,7;   3) sargāt no bērniem. Novērst kontaktu ar acīm
4) citi līdzekļi - pH regulētāji 4) līdz pH 11
33. Litija hidroksīds Lithium hydroxide 1) matu iztaisnotāji:
a) profesionālai lietošanai; a) 4,5 % (3);   a) tikai profesionālai lietošanai. Novērst kontaktu ar acīm. Var izraisīt aklumu;
b) vispārējai lietošanai; b) 2 % (3)   b) satur sārmus. Novērst kontaktu ar acīm. Var izraisīt aklumu. Sargāt no bērniem
2) citi līdzekļi
34. Magnija fluorīds Magnesium fluoride Zobu higiēnas līdzekļi 0,15 % (aprēķināti kā fluors. Ja tiek lietots ar citiem fluora komponentiem, kas atļauti šajā pielikumā, kopējais fluora saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %) Satur magnija fluorīdu
35. Magnija fluorsilikāts Magnesium fluorosilicate Mutes dobuma higiēnas līdzekļi 0,15  (aprēķināti kā fluors. Ja tiek lietots ar citiem fluora komponentiem, kas atļauti šajā pielikumā, kopējais fluora saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %) Satur magnija fluorsilikātu
36. Metilspirts Methanol Methylphenyl-enediamines, their N-substituted No. 364 in Annex 2) derivatives and their salts with the exception of substance Etilspirta un izopropilspirta denaturants 5 % (aprēķināti kā procenti no etilspirta un izopropilspirta)
37. Metilfenilēn-diamīni, to N-aizvietotie atvasinājumi un to sāļi (1), izņemot šo noteikumu 2.pielikumā minētās vielas Oksidējamās matu krāsas: 10 % (aprēķināti kā brīvā bāze)
a) profesionālai lietošanai;     a) tikai profesionālai lietošanai. Satur fenilendiamīnus. Var izraisīt alerģisku reakciju. Lietot piemērotus cimdus;
b) vispārējai lietošanai     b) var izraisīt alerģisku reakciju. Satur fenilendiamīnus. Neizmantot skropstu un uzacu krāsošanai
38. 6-metil-kumarīns 6-methyl-coumarin Mutes dobuma higiēnas līdzekļi 0,003 %
39. Monoalkanolamīni Monoalkanolamines   Maksimālais dialkanolamīnu saturs - 0,5 % Neizmantot ar nitrozējošām sistēmām. Minimālā tīrība: 99 %. Maksimālais otrējo alkanolamīnu saturs: 0,5 % (attiecas uz izejmateriāliem). Maksimālais N-nitrosodialkano-lamīnu saturs: 50 µg/kg. Uzglabāt beznitrīta konteineros
40. Alfanaftols Alphanaphthol Matu krāsošanas līdzekļi 0,5 % Satur alfanaftolu
41. Nātrija fluorīds Sodium fluoride Mutes dobuma higiēnas līdzekļi 0,15 % (aprēķināti kā fluors. Ja tiek lietots ar citiem fluora komponentiem, kas atļauti šajā pielikumā, kopējais fluora saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %) Satur nātrija fluorīdu
42. Nātrija fluorsilikāts Sodium fluorosilicate Mutes dobuma higiēnas līdzekļi 0,15 % (aprēķināti kā fluors. Ja tiek lietots ar citiem fluora komponentiem, kas atļauti šajā pielikumā, kopējais fluora saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %)  Satur nātrija fluorsilikātu
43. Nātrija monofluor-fosfāts Sodium monofluoro-phosphate Mutes dobuma higiēnas līdzekļi 0,15 % (aprēķināti kā fluors. Ja tiek lietots ar citiem fluora komponentiem, kas atļauti šajā pielikumā, kopējais fluora saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %) Satur nātrija monofluor-fosfātu
44. Nātrija nitrīts Sodium nitrite Rūsas inhibitors 0,2 % Neizmantot ar otrējiem un/vai trešējiem amīniem vai citām vielām, kuras veido nitrozamīnus
45. Nātrija tozilhloramīds Tosylchloramide sodium 0,2 %
46. Nikometanola hidrofluorīds Nicomethanol hydrofluoride Mutes dobuma higiēnas līdzekļi 0,15 % (aprēķināti kā fluors. Ja tiek lietots ar citiem fluora komponentiem, kas atļauti šajā pielikumā, kopējais fluora saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %) Satur nikometanola hidrofluorīdu
47. Nitrometāns Nitromethane Rūsas inhibitors 0,3 %
48. Oksalīnskābe, tās esteri un sārmainie sāļi Oxalic acid, its esters and alkaline salts Matu kopšanas līdzekļi 5 %   Tikai profesionālai lietošanai
49. Oktadekenil-amonija fluorīds Octadecenyl-ammonium fluoride Mutes dobuma higiēnas līdzekļi 0,15 % (aprēķināti kā fluors. Ja tiek lietots ar citiem fluora komponentiem, kas atļauti šajā pielikumā, kopējais fluora saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %) Satur oktadekenilamonija fluorīdu
50. Rezorcinols (2) Resorcinol 1) oksidējamās matu krāsas: 1) 5 %;    
a) profesionālai lietošanai;   a) tikai profesionālai lietošanai. Satur rezorcinolu. Nekavējoties izskalot acis, ja produkts iekļuvis tajās;
b) vispārējai lietošanai;   b) satur rezorcinolu. Pēc lietošanas labi izskalot matus. Neizmantot uzacu vai skropstu krāsošanai. Nekavējoties izskalot acis, ja produkts iekļuvis tajās;
2) matu losjoni un šampūni 2) 0,5 % 2) satur rezorcinolu
51. Sārmu metālu hlorāti Chlorates of alkali metals 1) zobu pastas; 1) 5 %;
2) citi līdzekļi 2) 3 %
52. Sārmu metālu sulfīdi Alkali sulphides Depilācijas līdzekļi 2 % (aprēķināti kā sērs); pH līdz 12,7   Sargāt no bērniem. Novērst kontaktu ar acīm
53. Sārmzemju metālu sulfīdi Alkaline earth sulphides Depilācijas līdzekļi 6 % (aprēķināti kā sērs); pH līdz 12,7   Sargāt no bērniem. Novērst kontaktu ar acīm
54. Selēna disulfīds Selenium disulphide Pretblaugznu šampūni 1 %   Satur selēna disulfīdu. Novērst kontaktu ar acīm vai bojātu ādu
55. Stroncija acetāta hemihidrāts Strontium acetate hemihydrate Zobu pastas 3,5 % (aprēķināti kā stroncijs. Sajaucot ar citiem atļautiem stroncija produktiem, kopējais stroncija saturs nedrīkst pārsniegt 3,5 %)   Satur stroncija acetātu. Nav ieteicama bieža lietošana bērniem
56. Stroncija hidroksīds Strontium hydroxide pH regulētājs depilācijas līdzekļos 3,5 % (aprēķināti kā stroncijs); maksimālais pH 12,7   Sargāt no bērniem. Novērst kontaktu ar acīm
57. Stroncija hlorīda heksahidrāts Strontium chloride hexahydrate 1) zobu pastas; 1) 3,5 % (aprēķināti kā stroncijs. Sajaucot ar citiem atļautiem stroncija produktiem, kopējais stroncija saturs nedrīkst pārsniegt 3,5 %);   Satur stroncija hlorīdu. Nav ieteicama bieža lietošana bērniem
2) šampūni un sejas ādas kopšanas līdzekļi 2) 2,1 % (aprēķināti kā stroncijs. Sajaucot ar citiem atļautiem stroncija produktiem, kopējais stroncija saturs nedrīkst pārsniegt 2,1 %)
58. Stroncija peroksīds Strontium peroxide Profesionālai lietošanai paredzētie matu kopšanas līdzekļi, kurus pēc lietošanas jāizskalo 4,5 % (aprēķināti kā stroncijs lietošanai sagatavotajā līdzeklī) Visiem līdzekļiem jāatbilst ūdeņraža peroksīda izdalīšanās prasībām Novērst kontaktu ar acīm. Nekavējoties izskalot acis, ja produkts ir iekļuvis tajās. Tikai profesionālai lietošanai. Lietot piemērotus cimdus
59. Sudraba nitrāts Silver nitrate Skropstu un uzacu krāsošanas līdzekļi 4 %   Satur sudraba nitrātu. Nekavējoties izskalot acis, ja produkts ir iekļuvis tajās
60. Svina acetāts Lead acetate Matu krāsošanas līdzekļi 0,6 % (aprēķināti kā svins)   Sargāt no bērniem. Novērst kontaktu ar acīm. Pēc lietošanas mazgāt rokas. Satur svina acetātu. Neizmantot uzacu, skropstu vai ūsu krāsošanai. Pārtraukt izmantot, ja rodas kairinājums
61. Talks: magnija silikāta hidrāts Talc: Hydrated magnesium silicate 1) pulverveida līdzekļi bērniem līdz trim gadiem; 1) turēt tālāk no bērna deguna un mutes
2) citi līdzekļi  
62. Taukskābju dialkanolamīdi Fatty acid dialkanolamides   Maksimālais dialkanolamīnu saturs 0,5 % Neizmantot ar nitrozējošām sistēmām. Maksimālais dialkanolamīnu saturs 5 % (attiecas uz izejmateriāliem). Maksimālais N-nitrozodialkanolamīnu saturs 50 µg/kg. Uzglabāt bez nitrīta konteineros
63. Tetraborāti Tetraborates 1) vannas un dušas līdzekļi; 1) 18 % (aprēķināti kā borskābe); 1) aizliegts lietot bērniem līdz trim gadiem 1) aizliegts lietot bērniem līdz trim gadiem;
2) matu veidošanas līdzekļi 2) 8 % (aprēķināti kā borskābe) 2) labi izskalot
64. Tioglikolskābe un tās sāļi Thioglycollic acid and its salts 1) matu ilgviļņu un iztaisnošanas līdzekļi:   1), 2), 3) lietošanas noteikumos valsts valodā obligāti jānorāda:
"Novērst kontaktu ar acīm. Ja bijis to kontakts ar acīm, tās nekavējoties izskalot ar lielu ūdens daudzumu un konsultēties ar ārstu."
1) satur tioglikolātu. Ievērot norādījumus. Sargāt no bērniem;
a) tikai profesionālai lietošanai;
2), 3) satur tioglikolātu. Ievērot norādījumus.
a) profesionālai lietošanai; 11 %; pH 7-9,5;
b) vispārējai lietošanai; 8 %; pH 7-9,5;
2) depilācijas līdzekļi; 5 %; pH 7-12,7;
3) citi matu kopšanas līdzekļi, kuri pēc lietošanas jāizskalo 2 %; pH 7-9,5. (Saturs procentos aprēķināts kā tioglikolskābe lietošanai sagatavotajā līdzeklī) 1), 3) "Lietot atbilstošus cimdus." Sargāt no bērniem
65. Tioglikolskābes esteri Thioglycollic acid esters Matu ilgviļņu vai iztaisnošanas līdzekļi: Lietošanas noteikumos valsts valodā obligāti jānorāda:
"Kontaktā ar ādu var izraisīt kairinājumu. Novērst to kontaktu ar acīm. Ja ir bijis kontakts ar acīm, tās nekavējoties izskalot ar lielu ūdens daudzumu un konsultēties ar ārstu. Lietot atbilstošus cimdus."
a) profesionālai lietošanai; 11 %; gatavajā produktā pH 6-9,5; a) tikai profesionālai lietošanai;
b) vispārējai lietošanai 8 %; gatavajā produktā pH 6-9,5. (Saturs procentos aprēķināts kā tioglikolskābe lietošanai sagatavotajā līdzeklī) a), b) satur tioglikolātu. Ievērot norādījumus. Sargāt no bērniem
66. Trialkanolamīni Trialkanolamines 1) līdzekļi, kuri nav paredzēti noskalošanai;
2) citi līdzekļi
1) 2,5 % Neizmantot ar nitrozējošām sistēmām. Minimālā tīrība: 99 %. Maksimālais otrējo alkanolamīnu saturs 0,5 % (attiecas uz izejmateriāliem). Maksimālais N-nitrozodialkanol-amīnu saturs 50 µg/kg. Uzglabāt beznitrītu konteineros
67. NN'N'-tris (poli-oksietilēn)-N-heksadecil-propilēn-diamīndi-hidrofluorīds NN'N'-Tris (polyoxy-ethylene)-N-hexadecylpro-pylene-diamine dihydrofluoride Mutes higiēnas līdzekļi 0,15 % (aprēķināti kā fluors. Ja tiek lietots ar citiem fluora komponentiem, kas atļauti šajā pielikumā, kopējais fluora saturs nedrīkst pārsniegt 0,15 %)   Satur NN'N'-tris (polioksietilēn)-N-heksadecil-propilēn-diamīndihidro-fluorīdu
68. Ūdenī šķīstošie cinka sāļi, izņemot cinka 4-hidroksi-benzol-sulfonātu un cinka piritionu Water - soluble zinc salts with the exception of zinc 4-hydroxy-benzenesul-phonate and zinc pyrithione   1 % (aprēķināts kā cinks)
69. Ūdeņraža peroksīds un citi savienojumi vai maisījumi, kas izdala ūdeņraža peroksīdu, ieskaitot karbamīda peroksīdu un cinka peroksīdu Hydrogen peroxide and other compounds or mixtures that release hydrogen peroxide, including carbamide peroxide and zinc peroxide 1) matu kopšanas līdzekļi; 1) 12 % ūdeņraža peroksīda (40 tilpumi) klātbūtne vai izdalīšanās;   1), 2), 3) satur ūdeņraža peroksīdu. Novērst kontaktu ar acīm.

Nekavējoties izskalot acis, ja produkts nokļuvis tajās;
1) lietot piemērotus cimdus

2) ādas kopšanas līdzekļi; 2) 4 % ūdeņraža peroksīda klātbūtne vai izdalīšanās;
3) nagu stiprināšanas līdzekļi; 3) 2 % ūdeņraža peroksīda klātbūtne vai izdalīšanās;
4) mutes dobuma higiēnas līdzekļi 4) 0,1 % ūdeņraža peroksīda klātbūtne vai izdalīšanās

Piezīmes.mes.

1. Sastāvdaļas ar norādi (1) var lietot atsevišķi vai kopā tā, lai katras sastāvdaļas atļautā līmeņa proporciju summa kosmētikas līdzeklī nepārsniegtu 1.

2. Sastāvdaļas ar norādi (2) var lietot atsevišķi vai kopā tā, lai katras sastāvdaļas atļautā līmeņa proporciju summa kosmētikas līdzeklī nepārsniegtu 2.

3. Sastāvdaļas ar norādi (3) nātrija, kālija vai litija hidroksīdu aprēķina kā nātrija hidroksīda masu. Lietojot šīs sastāvdaļas kopā, to summa nedrīkst pārsniegt šī pielikuma 5.ailē norādīto maksimāli pieļaujamo koncentrāciju.

Labklājības ministrs A.Požarnovs

 

4.pielikums
Ministru kabineta
2001.gada 5.jūnija
noteikumiem Nr.226

Krāsvielas, kuras drīkst iekļaut kosmētikas līdzekļa sastāvā, un to lietošanas ierobežojumi

1. Kosmētikas līdzekļa sastāvā drīkst lietot arī krāsvielu ar norādi (1), nešķīstošās bārija, stroncija un cirkonija lakas, sāļus un pigmentus.

2. Krāsvielai, kura apzīmēta ar burtu "E" un attiecīgo skaitli (starptautiskais pārtikas piedevas numurs), jāatbilst pārtikas piedevu kvalitātes prasībām.

3. Tabulas 4.ailē norādītas krāsvielas, kuras atļauts izmantot visos kosmētikas līdzekļos.

4. Tabulas 5.ailē norādītas krāsvielas, kuras atļauts izmantot tikai tajos kosmētikas līdzekļos, kuri nav paredzēti lietošanai acu tuvumā.

5. Tabulas 6.ailē norādītas krāsvielas, kuras atļauts izmantot tikai tajos kosmētikas līdzekļos, kuri nav paredzēti kontaktam ar gļotādām.

6. Tabulas 7.ailē norādītas krāsvielas, kuras atļauts izmantot tikai tajos kosmētikas līdzekļos, kuri paredzēti īslaicīgam kontaktam ar ādu (ātrai funkcionālai iedarbībai).

Nr.
p.k.
Krāsvielas starptautiskais indekss (CI) vai nosaukums Krāsa Lietošanas ierobežojumi
lietošanas joma citi ierobežojumi un prasības
1. 10006 Zaļa x
2. 10020 Zaļa x
3. 10316(1) Dzeltena x
4. 11680 Dzeltena x
5. 11710 Dzeltena x
6. 11725 Oranža x
7. 11920 Oranža x
8. 12010 Sarkana x
9. 12085(1) Sarkana x Maksimālā koncentrācija galaproduktā 3 %
10. 12120 Sarkana x
11. 12150 Sarkana x
12. 12370 Sarkana x
13. 12420 Sarkana x
14. 12480 Brūna x
15. 12490 Sarkana x
16. 12700 Dzeltena x
17. 13015 Dzeltena x E 105
18. 14270 Oranža x E 103
19. 14700 Sarkana x
20. 14720 Sarkana x E122
21. 14815 Sarkana x E 125
22. 15510(1) Oranža x
23. 15525 Sarkana x
24. 15580 Sarkana x
25. 15620 Sarkana x
26. 15630(1) Sarkana x Maksimālā koncentrācija galaproduktā 3 %
27. 15800 Sarkana x
28. 15850(1) Sarkana x
29. 15865(1) Sarkana x
30. 15880 Sarkana x
31. 15980 Oranža x E 111
32. 15985(1) Dzeltena x E 110
33. 16035 Sarkana x
34. 16185 Sarkana x E 123
35. 16230 Oranža x
36. 16255(1) Sarkana x E 124
37. 16290 Sarkana x E 126
38. 17200(1) Sarkana x
39. 18050 Sarkana x
40. 18130 Sarkana x
41. 18690 Dzeltena x
42. 18736 Sarkana x
43. 18820 Dzeltena x
44. 18965 Dzeltena x
45. 19140(1) Dzeltena x E 102
46. 20040 Dzeltena x Maksimālā 3,31-dimetilbenzidīna koncentrācija krāsvielā 5 mg/kg (5 ppm)
47. 20170 Oranža x
48. 20470 Melna x
49. 21100 Dzeltena x Maksimālā 3,31-dimetilbenzidīna koncentrācija krāsvielā 5 mg/kg (5 ppm)
50. 21108 Dzeltena x Maksimālā 3,31-dimetilbenzidīna koncentrācija krāsvielā 5 mg/kg (5 ppm)
51. 21230 Dzeltena x
52. 24790 Sarkana x
53. 26100 Sarkana x Tīrības kritēriji: anilīns 0,2 %; 2-naftols   0,2 %; 4-amino-azobenzols   0,1 %; 1-(fenilazo)-2-naftols   3 %; 1-[2-(fenilazo) fenilazo]-2-naftalenols 2 %
54. 27290(1) Sarkana x
55. 27755 Melna x E 152
56. 28440 Melna x E 151
57. 40215 Oranža x
58. 40800 Oranža x
59. 40820 Oranža x E 160 e
60. 40825 Oranža x E 160 f
61. 40850 Oranža x E 161 g
62. 42045 Zila x
63. 42051(1) Zila x E 131
64. 42053 Zaļa x
65. 42080 Zila x
66. 42090 Zila x
67. 42100 Zaļa x
68. 42170 Zaļa x
69. 42510 Violeta x
70. 42520 Violeta x Maksimālā koncentrācija galaproduktā 5 mg/kg (5 ppm)
71. 42735 Zila x
72. 44045 Zila x
73. 44090 Zaļa x E 142
74. 45100 Sarkana x
75. 45190 Violeta x
76. 45220 Sarkana x
77. 45350 Dzeltena x Maksimālā koncentrācija galaproduktā 6 %
78. 45370(1) Oranža x Ne vairāk par 1 % 2-(6-hidroksi-3-okso-3H-ksantēn-9-il) benzoskābes un 2 % 2-(brom-6-hidroksi-3-okso-3H-ksantēn-9-il) benzoskābes
79. 45380(1) Sarkana x Ne vairāk par 1 % 2-(6-hidroksi-3-okso-3H-ksantēn-9-il) benzoskābes un 2 % 2-(brom-6-hid-roksi-3-okso-3H-ksantēn-9-il) benzoskābes
80. 45396 Oranža x Lūpu krāsās krāsviela ir atļauta tikai brīvas skābes veidā, tās maksimālā koncentrācija 1 %
81. 45405 Sarkana x Ne vairāk par 1 % 2-(6-hidroksi-3-okso-3H-ksantēn-9-il) benzoskābes un 2 % 2-(brom-6-hidroksi-3-okso-3H-ksantēn-9-il) benzoskābes
82. 45410(1) Sarkana x Ne vairāk par 1 % 2-(6-hidroksi-3-okso-3H-ksantēn-9-il) benzoskābes un 2 % 2-(brom-6-hidroksi-3-okso-3H-ksantēn-9-il) benzoskābes
83. 45425 Sarkana x Ne vairāk par 1 % 2-(6-hidroksi-3-okso-3H-ksantēn-9-il) benzoskābes un 3 % 2-(jod-6-hidroksi-3-okso-3H-ksantēn-9-il) benzoskābes
84. 45430(1) Sarkana x E 127 Ne vairāk par 1 % 2-(6-hidroksi-3-okso-3H-ksantēn-9-il) benzoskābes un 3 % 2-(jod-6-hidroksi-3-okso-3H- ksantēn-9-il) benzoskābes
85. 47000 Dzeltena x
86. 47005 Dzeltena x E 104
87. 50325 Violeta x
88. 50420 Melna x
89. 51319 Violeta x
90. 58000 Sarkana x
91. 59040 Zaļa x
92. 60724 Violeta x
93. 60725 Violeta x
94. 60730 Violeta x
95. 61565 Zaļa x
96. 61570 Zaļa x
97. 61585 Zila x
98. 62045 Zila x
99. 69800 Zila x E 130
100. 69825 Zila x
101. 71105 Oranža x
102. 73000 Zila x
103. 73015 Zila x E 132
104. 73360 Sarkana x
105. 73385 Violeta x
106. 73900 Violeta x
107. 73915 Sarkana x
108. 74100 Zila x
109. 74160 Zila x
110. 74180 Zila x
111. 74260 Zaļa x
112. 75100 Dzeltena x
113. 75120 Oranža x E 160 b
114. 75125 Dzeltena x E 160 d
115. 75130 Oranža x E 160 a
116. 75135 Dzeltena x E 161 d
117. 75170 Balta x
118. 75300 Dzeltena x E 100
119. 75470 Sarkana x E 120
120. 75810 Zaļa x E 140 E 141
121. 77000 Balta x E 173
122. 77002 Balta x
123. 77004 Balta x
124. 77007 Zila x
125. 77015 Sarkana x
126. 77120 Balta x
127. 77163 Balta x
128. 77220 Balta x E 170
129. 77231 Balta x
130. 77266 Melna x
131. 77267 Melna x
132. 77268:1 Melna x E 153
133. 77288 Zaļa x Bez hromāta jona
134. 77289 Zaļa x Bez hromāta jona
135. 77346 Zaļa x
136. 77400 Brūna x
137. 77480 Brūna x E 175
138. 77489 Oranža x E 172
139. 77491 Sarkana x E 172
140. 77492 Dzeltena x E 172
141. 77499 Melna x E 172
142. 77510 Zila x Bez cianīdu joniem
143. 77713 Balta x
144. 77742 Violeta x
145. 77745 Sarkana x
146. 77820 Balta x E 174
147. 77891 Balta x E 171
148. 77947 Balta x
149. Laktoflavīns Dzeltena x E 101
150. Karamele Brūna x E 150
151. Kapsantīns, kapsorubīns Oranža x E 160 c
152. Biešu sarkanais Sarkana x E 162
153. Antocianīns Sarkana x E 163
154. Alumīnija, cinka, magnija un kalcija stearāti Balta x
155. Brommoltimol-zilais Zila x
156. Bromkrezol-zaļais Zaļa x
157. Skābju sarkanais 195 Sarkana x

Labklājības ministrs A.Požarnovs

 

5.pielikums
Ministru kabineta
2001.gada 5.jūnijā
noteikumiem Nr. 226

Kosmētikas līdzekļu sastāvā iekļaujamie konservanti un to lietošanas ierobežojumi

Nr.
p.k.
Konservanta nosaukums Lietošanas ierobežojumi
latviešu valodā angļu valodā maksimālā atļautā koncentrācija citi ierobežojumi un prasības kosmētikas līdzekļa marķējumā norādāmie lietošanas noteikumi un brīdinājumi
1. 3-acetil-6-metilpirān-2,4 (3H)-dions (dehidroetiķskābe) un tās sāļi 3-Acetyl-6-methylpyran -2,4 (3H)-dione (Dehydroacetic acid) and its salts 0,6 % (aprēķināti kā skābe) Aizliegts aerosolos
2. Alkil (C12-C22) trimetil-amonijs, bromīds un hlorīds (2) Alkyl (C12-C22) trimethylammonium, bromide and chloride 0,1 %
3. Benzalkonija hlorīds, bromīds un saharināts (2) Benzalkonium chloride, bromide and saccharinate 0,1 % (aprēķināts kā benzalkonija hlorīds)   Novērst kontaktu ar acīm
4. 1,6-di(4-amidīn- fenoksi)-n-heksāns (heksamidīns) un tā sāļi (ieskaitot izetionātu un p-hidroksi-benzoātu (2)) 1,6-Di(4-amidino -phenoxy)-n-hexane (Hexamidine) and its salts (including isethionate and p-hydroxybenzoate) 0,1 %
5. Benzetonija hlorīds Benzethonium chloride 0,1 % Atļauts tikai līdzekļos, kuri paredzēti noskalošanai
6. 2-benzil-4-hlorfenols (hlorofēns) 2-benzyl-4-chlorophenol (Chlorophene) 0,2 %
7. Benzilhemi-formāls Benzylhemi-formal 0,15 % Atļauts tikai līdzekļos, kuri paredzēti noskalošanai
8. Benzilspirts (2) Benzyl alcohol 1 %
9. Benzoskābe, tās sāļi un esteri (2) Benzoic acid, its salts and esters 0,5 % (aprēķināti kā skābe)
10. Bifenil-2-ols (o-fenilfenols) un tā sāļi (2) Biphenyl-2-ol (o-phenylphenol) and its salts 0,2 % (aprēķināti kā fenols)
11. 5-brom-5-nitro-1,3 dioksāns 5-Bromo-5-nitro-1,3 dioxane 0,1 % Atļauts tikai līdzekļos, kuri paredzēti noskalošanai. Novērst nitrozamīnu veidošanos
12. Bronopols (2) (INN) Bronopol (INN) 0,1 % Novērst nitrozamīnu veidošanos
13. Cinka piritions (2) (INN) Pyrithione zinc (INN) 0,5 % Atļauts tikai līdzekļos, kuri paredzēti noskalošanai. Aizliegts mutes dobuma higiēnas līdzekļos
14. 3,31 - dibrom-4,41-heksameti-lēna dioksidiben-zamidīns (dibrom-heksamidīns) un tā sāļi (ieskaitot izetionātu) 3,31-Dibromo-4,41-hexamethylene dioxydibenzamidine (Dibromo-hexamidine) and its salts (including isethionate) 0,1 %
15. 1,2-dibrom-2,4-diciānbutāns 1,2-dibromo-2,4-dicyanobutane 0,1 % Aizliegts kosmētikas līdzekļos, kuri paredzēti aizsardzībai pret sauli, koncentrācijā, kas pārsniedz 0,025 %
16. 6,6-dibrom-4,4-dihlor-2,21-metilēn-difenols (bromo-hlorofens) (2) 6,6-Dibromo-4,4-dichloro-2,21-methylen-ediphenol (Brom-chlorophen) 0,1 %
17. 2,4-dihlorben-zilspirts (2) 2,4-Dichlorobenzyl alcohol 0,15 %
18. 4,4-dimetil-1,3-oksazolidīns 4,4-Dimethyl-1,3-oxazolidine 0,1 % pH galaproduktā nedrīkst būt zemāks par 6
19. 5-etil-3,7-dioksa-1-azabiciklo [3.3.0] oktāns 5-Ethyl-3,7-dioxa-1-aza-bicyclo [3.3.0] octane 0,3 % Aizliegts mutes dobuma higiēnas līdzekļos un līdzekļos, kuri paredzēti kontaktam ar gļotādām
20. Fenildzīvsudraba sāļi (ieskaitot borātu) Phenylmercuric salts (including borate) 0,007 % dzīvsudraba. Sajaucot ar citiem dzīvsudraba savienojumiem, kurus atļauj šie noteikumi, maksimālā dzīvsudraba koncentrācija nedrīkst pārsniegt 0,007 % Atļauts tikai acu dekoratīvās kosmētikas līdzekļos un līdzekļos to noņemšanai Satur fenildzīvsudraba savienojumus
21. 2-fenoksietanols (2) 2-Phenoxyethanol 1 % Atļauts tikai kosmētikas
22. 1-fenoksi-propān-2-ols 1-Phenoxy-propan-2-ol 1,0 % līdzekļos, kuri pēc lietošanas jānoskalo
23. Formaldehīds un paraformal-dehīds (2) Formaldehyde and paraformaldehyde 0,2 % (izņemot mutes dobuma higiēnas līdzekļus); 0,1 % (mutes dobuma higiēnas līdzekļos). (Aprēķināti kā brīvais formaldehīds) Aizliegts aerosolos
24. Glutāraldehīds (pentān-1,5-diāls) Glutaraldehyde (Pentane-1,5-dial) 0,1 % Aizliegts aerosolos Satur glutāraldehīdu (ja glutāraldehīda koncentrācija galaproduktā pārsniedz 0,05 %)
25. Heksametilēntetramīns (2) (metenamīns) (INN) Hexamethy-lenetetramine (methenamine) (INN) 0,15 %
26. Heksetidīns (2) Hexetidine 0,1 %
27. 1-hidroksi-4-metil- 6 (2,4,4-trimetil-pentil) 1-Hydroxy-4-methyl-6 (2,4,4-trimethy-lpentyl) 1) 1 %; 1) atļauts tikai kosmētikas līdzekļos, kuri pēc lietošanas jānoskalo;
  2-piridons un tā mono-etanolamīna sāls (2) 2-pyridon and its monoetha-nolamine salt 2) 0,5 % 2) citos līdzekļos
28. 4-hidroksiben-zoskābe un tās sāļi un esteri (2) 4-Hydroxyben-zoic acid and its salts and esters 0,4 % (aprēķināti kā skābe) 1 esterim; 0,8 % (aprēķināti kā skābe) esteru savienojumiem
29. 1,3-bis(hidroksi-metil)-5,5-di-metilimidazo-lidīn- 2,4-dions (2) 1,3-Bis(hydroxy methyl)-5,5-dimethylimi-dazolidine-2,4-dione 0,6 %
30. N-(hidroksimetil) -N-(dihidroksi-metil-1,3-diokso-2,5-imidazoli-nidil-4)-N'-(hidroksimetil) urīnviela N-(Hydroxymet-hyl) -N-(dihydroxy-methyl-1,3-dioxo-2,5-imidazolinidyl-4)-N'-(hydroxy-methyl)urea 0,5 %
31. 3,31-bis (1-hidroksi-metil -2,5 dioksoimida-zolidīn-4-il)-1,11 metilēndiurīnviela ("Imidazolidīnilurīnviela") (2) 3,31-Bis(1-hydroxy-methyl-2,5 dioxoimi-dazolidin-4-yl) -1,11 methylenediurea ("Imidazolidinyl urea") 0,6 %
32. 5-hlor-2-metilizotiazol-3 (2H)-ona un 2-metilizoti-azol-3(2H)-ona maisījums ar magnija hlorīdu un magnija nitrātu Mixture of 5-Chloro-2-methylisothi-azol-3(2H)-one and 2-methylisothiazol -3(2H)-one with magnesium chloride and magnesium nitrate 0,0015 % (proporcijā 3:1 no 5-hlor-2-metilizotiazol-3 (2H)-ona un 2-metilizotiazol-3 (2H)-ona maisījuma)
33. 4-hlor-3,5-ksilenols (2) 4-Chloro-3,5-xylenol 0,5 %
34. 2-hloracetamīds 2-Chloroacetamide 0,3 % Satur hloroacetamīdu
35. Hlorbutanols (INN) Chlorobutanol (INN) 0,5 % Aizliegts aerosolos Satur hlorobutanolu
36. 1-(4-hlorfenoksi)-1-(imidazol-1-il) 3,3-di-metilbutān-2-ons (2) 1-(4-Chlorophenoxy)-1-(imidazol-1-yl) 3,3 dimethylbutan-2-one 0,5 %
37. 3-(p-hlorfenoksi) -propān-1,2-diols (hlorfenezīns) 3-(p-Chlorphenoxy) -propane-1,2-diol (chlorphenesin) 0,3 %
38. Hlorheksidīns (INN) un tā diglikonāts, diacetāts un dihidrohlorīds (2) Chlorhexidine (INN) and its digluconate, diacetate and dihydrochloride 0,3 % (aprēķināti kā hlorheksidīns)
39. 4-hlor-m-krezols (2) 4-Chloro-m-cresol 0,2% Aizliegts kosmētikas līdzekļos, kuri paredzēti kontaktam ar gļotādām
40. 4-izopropil-m-krezols 4-Isopropyl-m-cresol 0,1 %
41. 3-jod-2-propinilbuti-lkarbamāts 3-Iodo-2-propynylbuty-ltcarbamate 0,05 % 1) aizliegts mutes dobuma higiēnas līdzekļos un kosmētikas līdzekļos, kas paredzēti kontaktam ar lūpām;
2) satur jodu (ja tā koncentrācija galaproduktā, kas nav paredzēts noskalošanai vai noņemšanai, pārsniedz 0,02 %)
Satur jodu
42. Metenamīna 3-hloralilhlorīds Methenamine 3-chloroallylochloride (INNM) 0,2 %
43. Nātrija hidroksimetilamino acetāts (nātrija hidroksime-tilglicināts) Sodium hydroxymethy-lamino acetate (Sodium hydroxy-methylglycinate) 0,5 %
44. Nātrija jodāts Sodium iodate 0,1 % Atļauts tikai kosmētikas līdzekļos, kuri pēc lietošanas jānoskalo
45. Neorganiskie sulfīti un hidrogensulfīti (2) Inorganic sulphites and hydrogen-sulphites 0,2 % (aprēķināti kā brīvs sēra dioksīds)
46. Poli(1-heksameti-lēn-biguanidīna hidrohlorīds (2) Poly(1-hexamethy-lenebiguanide hydrochloride 0,3 %
47. Propionskābe un tās sāļi (2) Propionic acid and its salts 2 % (aprēķināti kā skābe)
48. Salicilskābe un tās sāļi (2) Salicylic acid and its salts 0,5 % (aprēķināti kā skābe) Aizliegts kosmētikas līdzekļos bērniem līdz trim gadiem, izņemot šampūnos Aizliegs kosmētikas līdzekļos, kas paredzēti bērniem līdz trim gadiem (1)
49. Skudrskābe un tās nātrija sāls (2) Formic acid and its sodium salt 0,5 % (aprēķināti kā skābe)
50. Sorbīnskābe (heksa-2,4-diēnskābe) un tās sāļi (2) Sorbic acid (hexa-2,4-dienoic acid) and its salts 0,6 % (aprēķināti kā skābe)
51. Sudraba hlorīda nogulsnes uz titāna dioksīda Silver chloride deposited on Titanium dioxide 0,004 % (aprēķināti kā sudraba hlorīds) 20 % sudraba hlorīda uz titāna dioksīda. Aizliegts kosmētikas līdzekļos, kas paredzēti bērniem līdz trim gadiem, mutes dobuma higiēnas līdzekļos un līdzekļos, kuri paredzēti lietošanai acu tuvumā un uz lūpām
52. Tiomersals (INN) Thiomersal (INN) 0,007 % dzīvsudraba. Sajaucot ar citiem dzīvsudraba savienojumiem, kurus atļauj šie noteikumi, maksimālā dzīvsudraba koncentrācija nedrīkst pārsniegt 0,007 % Atļauts tikai acu dekoratīvās kosmētikas līdzekļos un līdzekļos to noņemšanai Satur tiomersalu
53. Triklokarbāns (INN) (2) Triclocarban (INN) 0,2 % Tīrības kritēriji: 3,3',4,4'-tetrahlora-zobenzola saturs ne vairāk kā 1mg/kg; 3,3',4,4'-tetrahlora-zoksibenzola saturs ne vairāk kā 1 mg/kg
54. Triklosāns (INN) (2) Triclosan 0,3 %
(INN) 0,2 % (aprēķināti kā skābe)
55. Undek-10-enoīnskābe un sāļi (2) Undec-10-enoic acid and salts  

Piezīmes:

1. Ja tiek izmantots konservants ar norādi (1), brīdinājums norādāms tikai tā kosmētikas līdzekļa marķējumā, ko var izmantot bērniem līdz trim gadiem un kas saglabā ilgstošu saskarsmi ar ādu.

2. Konservantu ar norādi (2) citās koncentrācijās drīkst izmantot īpašiem mērķiem, kuri jānorāda kosmētikas līdzekļa marķējumā.

3. Šajā sarakstā sāļi ir: nātrija, kālija, kalcija, magnija, amonija un etanolamīna katjona sāļi, hlorīda, broma, sulfāta, acetāta anjona sāļi; esteri ir: metil-, etil-, propil-, isopropil-, butil-, isobutil-, fenilesteri.

4. Ja kosmētikas līdzeklis satur šajā sarakstā minētās vielas, kas izdala formaldehīdu koncentrācijā, kura galaproduktā pārsniedz 0,05 %, marķējumā jābūt brīdinājumam "Satur formaldehīdu".

Labklājības ministrs A.Požarnovs

 

6.pielikums
Ministru kabineta
2001.gada 5.jūnijā
noteikumiem Nr. 226

Ultravioletā starojuma filtri, kurus drīkst iekļaut kosmētikas līdzekļa sastāvā, un to lietošanas ierobežojumi

Nr.
p.k.
Ultravioletā starojuma filtra nosaukums Lietošanas ierobežojumi
latviešu valodā angļu valodā maksimālā atļautā koncentrācija kosmētikas līdzekļa marķējumā norādāmie lietošanas noteikumi un brīdinājumi
1. 4-aminobenzoskābe 4-Aminobenzoic acid 5 %
2. 3-benzilidīnkampars 3-Benzylidene camphor 2 %
3. Benzoskābes esteris 4,4-((6-(((1,1-dimetil-etil) amino) karbonil) fenil) amino)-1,3,5-triazīn-2,4-diil) diimino) bis-, bis (2-etilheksil) esteris) Benzoic acid, 4,4-((6-(((1,1-dimethylethyl) amino) carbonyl) phenyl) amino) -1,3,5-triazine-2,4-diyl) diimino) bis-, bis (2-ethylhexyl) ester) 10 %
4. 2-ciān-3,3-difenil akrilskābes, 2-etilheksilesteris (oktokrilēns) 2-Cyano-3,3-diphenyl acrylic acid, 2-ethylhexyl ester (Octocrylene) 10 % (aprēķināti kā skābe)
5. 2,2-bis-(1,4-fenilēn) 1H-benzimidazol-4, 6-disulfoskābes mononātrija sāls Monosodium salt of 2,2-bis-(1,4-phenylene) 1H-benzimidazole-4,6-disulphonic acid 10 % (aprēķināti kā skābe)
6. Etil-2-heksil 4-dimetilami-nobenzoāts (oktil dimetil PABA) 4-Dimethyl-amino-benzoate of ethyl-2 hexyl (octyl dimethyl PABA) 8 %
7. 2-etilheksilsalicilāts (oktilsalicilāts) 2-Ethylhexyl salicylate (Octyl salicylate) 5 %
8. Etoksilēts etil-4-aminobenzoāts (PEG-25 PABA) Ethoxylated Ethyl-4-Aminobenzoate (PEG-25 PABA) 10 %
9. 2-fenilbenzimidazol-5-sulfoskābe un tās kālija, nātrija un trietanolamīna sāļi 2-Phenylbenzimida-zole-5-sulphonic acid and its potassium, sodium and triethanolamine salts 8 % (aprēķināti kā skābe)
10. 3,3'-(1,4-fenilēndi-metilēn) bis (7,7-dimetil-2-okso-biciklo-[2.2.1] hept-1-ilmetānsulfoskābe) un tās sāļi 3,3'-(1,4-Phenylenedi-methylene) bis (7,7-dimethyl-2-oxobicyclo-[2.2.1] hept-1-yl methanesulphonic acid) and its salts 10 % (aprēķināti kā skābe)
11. Fenol 2-(2H-benzotri-azol-2-il)-4-metil-6-(2-metil-3-(1,3,3,3-tetrametil-1-(trimetil-silil) oksi)-disiloksanil) propils) (Drometrizols trisiloksāns) Phenol 2-(2H-benzotriazol-2-yl)-4-methyl-6-(2-methyl-3-(1,3,3,3-tetramethyl-1-(trimethylsilyl) oxy)-disiloxanyl) propyl) (Drometrizole Trisiloxane) 15 %
12. 2-hidroksi-4-metoksibenzo-fenon-5-sulfoskābe un tās nātrija sāls 2-Hydroxy-4-methoxy -benzophenone-5-sulphonic acid and its sodium salt 5 % (aprēķināti kā skābe)
13. Homosalats Homosalate (INN) 10 %
14. Izopentil-4-metoksicinamāts (izoamil-p-metoksicinamāts) Isopentyl-4-methoxycinnamate (Isoamyl p-Methoxycinnamate) 10 %
15. 3-(4'-metilbenzilidīn) -d-1-kampars (4-metilbenzilidīn-kampars) 3-(4'-Methylbenzylidene) -d-1-camphor (4-Methylbenzylidene Camphor) 4 %
16. Oksibenzons Oxybenzone 10 % Satur oksibenzonu. Brīdinājums nav jānorāda, ja oksibenzona koncentrācija ir 0,5 % vai mazāka un to izmanto tikai paša līdzekļa aizsardzībai
17. N-{(2 un 4)-[(2-oksoborn-3-iliden)metil] benzil} akrilamīda polimērs Polymer of N-{(2 and 4) -[(2-oxoborn-3-ylidene) methyl] benzyl} acrylamide 6 %
18. 2,2-metil-bis-6 (2H-benzotriazol-2 il) 4-(tetrametil-butil)-1,1,3,3-fenols 2,2-Methylene-bis-6 (2H-benzotriazol-2 yl) -4-(tetramethyl-butyl) -1,1,3,3-phenol 10 %
19. alfa-(2-oksoborn-3-ilidens) toluol-4-sulfoskābe un tās sāļi alpha-(2-Oxoborn-3-ylidene) toluene-4-sulphonic acid and its salts 6 % (aprēķināti kā skābe)
20. Oktil metoksicinamāts Octyl methoxycinnamate 10 %
21. 1-(4-tertbutilfenil)-3-(4-metoksifenil) propān-1,3-dions 1-(4-Tert-butylphenyl) -3-(4-methoxyphenyl) propane-1,3-dione 5 %
22. 2,4,6-trianilino-(p-karbo-2'-etilheksil-1'-oksi)-1,3,5-triazīns (Oktiltriazīns) 2,4,6-Trianilino-(p-carbo -2'-ethylhexyl-1'oxi) -1,3,5-triazine (Octyl Triazone) 5 %
23. (1,3,5)-triazīns-2,4-bis ((4-(2-etil-heksiloksi)-2-hidroksi)-fenil)-6-(4-metokcufenīls) (1,3,5)-Triazine-2,4-bis ((4-(2-ethyl -hexyloxy)-2-hydroxy) -phenyl)-6-(4-methoxyphenyl) 10 %
24. N,N,N,-trimetil-4-(2-oksoborn-3-ilidēnmetil) anilīnija metilsulfāts N,N,N-Trimethyl-4-(2-oxoborn-3-ylidenemethyl) anilinium methylsulphate 6 %

Labklājības ministrs A.Požarnovs

 

7.pielikums
Ministru kabineta
2001.gada 5.jūnijā
noteikumiem Nr. 226

Kosmētikas līdzekļos nosakāmās ķīmiskās vielas

1. Amonjaks
2. Benzilspirts
3. Benzoskābe
4. Brīvais formaldehīds
5. Brīvie kālija hidroksīdi
6. Brīvie nātrija hidroksīdi
7. Cinks
8. Cirkonijs, alumīnijs un hlors
9. Dibromheksamidīns
10. Dibrompropamidīns
11. Dihlormetāns
12. Dzīvsudraba organiskie savienojumi
13. Metil-, etil-, propil-, butil-un benzil-4-hidroksibenzoāts
14. 1-fenoksi-2-propanols
15. 2-fenoksietonols
16. Glicerola 1-(4-aminobenzoāts)
17. Heksahlorofēns
18. Heksamidīns
19. Hidrogēnsulfīti
20. Hidrohinona monobenzilēteris
21. Hidrohinona monoetilēteris
22. Hidrohinona monometilēteris
23. Hidrohinons
24. 4-hidroksibenzolsulfonskābe
25. 4-hidroksibenzoskābe
26. Hinīns
27. Hlorheksidīns
28. Hlorobutanols
29. Hloroforms zobu pastās
30. Kopējais fluors
31. Merkaptoetiķskābe
32. Metanols (attiecībā pret etanolu vai 2-propanolu)
33. Nātrija jodāts
34. Nātrija tosilhloramīds (hloramīns T)
35. Neoganiskie sulfīti
36. Nitrīts
37. Nitrometāns
38. Oksalīnskābe
39. Oksalīnskābes sārmu metālu sāļi
40. Oksidējošas krāsvielas
41. Oksidanti
42. 8-oksihinolīna sulfāti
43. 8-oksihinolīns
44. Propionskābe
45. Rezorcīns
46. Salicilskābe
47. Sārmu metālu hlorāti
48. Sārmu metālu sulfīdi
49. Sārmzemju metālu sulfīdi
50. Selēna disulfīds
51. Šķīstošie bārija savienojumi
52. Šķīstošie stroncija savienojumi
53. Sorbīnskābe
54. Sudraba nitrāts
55. 1,1,1-trihloretāns
56. Ūdeņraža peroksīds

Labklājības ministrs A.Požarnovs

8.pielikums
Ministru kabineta
2001.gada 5.jūnijā
noteikumiem Nr. 226

Kosmētikas līdzekļa mikrobioloģiskie rādītāji

Nr.
p.k.
Kosmētikas līdzekļa veids Mezofilo aerobo mikroorganismu daudzums, KVV/1 g (1 ml), ne vairāk par Stafilococcus aureus 0,1 g
(0,1 ml)
Pseudomonas aeruginosa 0,1g
(0,1 ml)
Candida albicans 0,1 g
(0,1 ml)
1. Kosmētikas līdzekļi, kas paredzēti bērniem 102 nedrīkst būt nedrīkst būt nedrīkst būt
2. Kosmētikas līdzekļi, kurus izmanto acu tuvumā vai uz gļotādām 102 nedrīkst būt nedrīkst būt nedrīkst būt
3. Pārējie kosmētikas līdzekļi 103 nedrīkst būt nedrīkst būt nedrīkst būt

Labklājības ministrs A.Požarnovs

 

9.pielikums
Ministru kabineta
2001.gada 5.jūnijā
noteikumiem Nr. 226

Kosmētikas līdzekļa lietošanas noteikumu un brīdinājuma simbola paraugs

Piezīme. Simbola lielums nav noteikts. Simbolam jābūt divās kontrastainās krāsās.

Labklājības ministrs A.Požarnovs 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kosmētikas līdzekļu drošuma prasības un uzraudzības kārtība Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 226Pieņemts: 05.06.2001.Stājas spēkā: 09.06.2001.Zaudē spēku: 01.05.2004.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 89, 08.06.2001.
Dokumenta valoda:
EN
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
25144
09.06.2001
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"