Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 582

Rīgā 2016. gada 30. augustā (prot. Nr. 43 17. §)
Tiesu ekspertu padomes nolikums
Izdoti saskaņā ar Tiesu ekspertu likuma
19. panta trešo daļu
I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka Tiesu ekspertu padomes (turpmāk – padome) darba organizācijas un lēmumu pieņemšanas kārtību, padomes funkcijas un uzdevumus.

II. Padomes funkcijas un uzdevumi

2. Padome veic Tiesu ekspertu likumā noteiktās funkcijas, kā arī rūpējas par tiesu ekspertu profesijas prestižu.

3. Lai nodrošinātu funkciju izpildi, padome veic Tiesu ekspertu likumā noteiktos uzdevumus, kā arī:

3.1. organizē tiesu ekspertu kandidātu apmācības programmas izstrādi;

3.2. sadarbojoties ar nozares speciālistiem, izstrādā metodiskos norādījumus tiesu ekspertīžu jomā un apstiprina tos;

3.3. apkopo un sniedz priekšlikumus par metožu pilnveidošanu tiesu ekspertīžu iestādei vai iestādei, kurā strādā valsts tiesu eksperts, vai privātajam tiesu ekspertam;

3.4. apkopo un sniedz statistikas datus par tiesu ekspertu darbību;

3.5. sniedz nepieciešamo informāciju tiesu ekspertīžu iestādēm un ministrijām, kuru padotībā šīs iestādes atrodas;

3.6. īsteno citus normatīvajos aktos noteiktos uzdevumus.

III. Padomes darba organizācija

4. Padomes darbu vada padomes priekšsēdētājs. Padomes priekšsēdētājs bez īpaša pilnvarojuma pārstāv padomi. Padomes priekšsēdētājs var pilnvarot citus padomes locekļus pārstāvēt padomi.

5. Padomes priekšsēdētāja prombūtnes laikā viņa pienākumus veic padomes priekšsēdētāja vietnieks. Padomes priekšsēdētāja vietnieku ieceļ tieslietu ministrs.

6. Padomes locekļi par darbību padomē atlīdzību nesaņem.

7. Padomes darbu nodrošina Tiesu administrācija.

8. Padomes priekšsēdētājs sasauc padomes sēdes.

9. Kārtējās padomes sēdes sasauc ne retāk kā reizi trijos mēnešos. Par kārtējo padomes sēdi padomes locekļiem rakstiski paziņo ne vēlāk kā piecas darbdienas pirms sēdes.

10. Padomes ārkārtas sēdes sasaukšanu var pieprasīt ne mazāk kā trīs padomes locekļi. Par ārkārtas sēdi padomes locekļiem rakstiski paziņo ne vēlāk kā vienu darbdienu pirms sēdes.

11. Padomes sēdes ir slēgtas. Ar padomes locekļu atklātu balsojumu (ar vienkāršu balsu vairākumu) padomes sēdē var piedalīties citas personas.

12. Padome ir lemttiesīga, ja tās sēdē piedalās vairāk nekā puse no padomes locekļiem. Ja padome sasauktajā padomes sēdē nav lemttiesīga, nākamo sēdi sasauc mēneša laikā.

13. Padome lēmumus pieņem ar balsu vairākumu, atklāti balsojot. Katram padomes loceklim ir viena balss. Ja balsu skaits sadalās vienādi, izšķirošā ir padomes priekšsēdētāja balss.

14. Padomes loceklis balsojumā nepiedalās, ja, padomes loceklim pieņemot lēmumu, rodas interešu konflikts vai ir citi apstākļi, kas rada pamatotas šaubas par viņa objektivitāti. Šādos gadījumos padomes loceklis par minētajiem apstākļiem paziņo padomei, un padome pieņem lēmumu, ka attiecīgais padomes loceklis nepiedalās balsojumā.

15. Padomes sēdes protokolē. Protokolā norāda sēdē izskatāmo jautājumu apspriešanas gaitu un padomes pieņemtos lēmumus. Padomes sekretārs sagatavo padomes sēdes protokolu un triju darbdienu laikā pēc padomes sēdes nosūta to sēdes dalībniekiem saskaņošanai.

16. Ja padomes sēdes dalībniekam ir iebildumi pret protokolu vai priekšlikumi, tos triju darbdienu laikā pēc protokola saņemšanas nosūta padomes sekretāram. Pēc iebildumu vai priekšlikumu saņemšanas padomes sekretārs triju darbdienu laikā nosūta padomes locekļiem saskaņošanai precizēto protokolu. Ja pēc precizētā protokola saņemšanas padomes sēdes dalībnieki triju darbdienu laikā nosūta padomes sekretāram jaunus iebildumus vai priekšlikumus, tos pievieno protokolam kā pielikumu. Ja iebildumi vai priekšlikumi noteiktajā termiņā nav saņemti, protokols uzskatāms par saskaņotu.

17. Padomes sēdes protokolu paraksta padomes priekšsēdētājs un sekretārs. Protokola oriģinālu glabā padomē.

18. Padomei, izskatot jautājumus, kas skar tiesu ekspertu, ir tiesības pieprasīt nepieciešamās ziņas un uzaicināt tiesu ekspertu mutvārdu paskaidrojumu sniegšanai vai sniegt rakstveida paskaidrojumus. Ja tiesu eksperts padomes noteiktajā termiņā nesniedz rakstveida paskaidrojumus vai neierodas uz padomes sēdi bez attaisnojoša iemesla, padome izskata jautājumu un pieņem lēmumu, pamatojoties uz noskaidrotajiem apstākļiem un tās rīcībā esošajām ziņām.

IV. Padomes lēmuma pieņemšana rakstveida procedūrā

19. Padome var pieņemt lēmumu rakstveida procedūrā.

20. Padomes sekretārs sagatavo un nosūta padomes locekļiem jautājuma būtības izklāstu, lēmumprojektu un lēmuma pieņemšanai nepieciešamos dokumentus.

21. Ja kāds no padomes locekļiem iebilst pret rakstveida procedūru konkrētā jautājuma izskatīšanā, sasauc padomes sēdi.

22. Padomes loceklis piecu darbdienu laikā nosūta padomes sekretāram savu viedokli par lēmumprojektu, izsakot iebildumus vai priekšlikumus, ja tādi ir.

23. Pēc iebildumu vai priekšlikumu saņemšanas un to apkopošanas padomes locekļiem nosūta precizētu lēmumprojektu.

24. Padomes locekļi divu darbdienu laikā elektroniski nosūta padomes sekretāram savu balsojumu par precizēto lēmumprojektu vai iebildumus pret to. Ja ir saņemti iebildumi pret precizēto lēmumprojektu, turpmāka jautājuma izskatīšana notiek klātienē šo noteikumu III nodaļā noteiktajā kārtībā.

25. Padomes rakstveida procedūrā pieņemto lēmumu paraksta padomes priekšsēdētājs.

26. Padomes sekretārs piecu darbdienu laikā nosūta padomes locekļiem un pārstāvjiem ar padomdevēja tiesībām rakstveida procedūrā pieņemto lēmumu.

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Tiesu ekspertu padomes nolikums Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 582Pieņemts: 30.08.2016.Stājas spēkā: 02.09.2016.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 169, 01.09.2016. OP numurs: 2016/169.10
Dokumenta valoda:
LVEN
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
284478
02.09.2016
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"