Ministru kabineta noteikumi Nr.269
Rīgā 2015.gada 2.jūnijā (prot. Nr.27 24.§)
Prasības zīdaiņu un mazu bērnu pārtikai un tās marķējumam
1. Noteikumi nosaka īpašas prasības zīdaiņu (no četru līdz divpadsmit mēnešu vecumam) un mazu bērnu (no viena līdz trīs gadu vecumam) pārtikai un tās papildu marķējumam. 2
2. Noteikumi neattiecas uz pienu, kas paredzēts maziem bērniem. 3
3. Zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētā pārtika tās specifiskā sastāva vai īpašā ražošanas procesa dēļ ir skaidri atšķirama no cita veida pārtikas un ir piemērota zīdaiņu un mazu bērnu uzturam. To izplata, norādot tās piemērotību attiecīgajai patērētāju grupai. 4
4. Zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētā pārtika apmierina veselu zīdaiņu un mazu bērnu uztura prasības un ir lietojama zīdaiņu barošanai periodā, kad tiek pārtraukta zīdīšana, kā arī mazu bērnu pakāpeniskai pieradināšanai pie parastās pārtikas vai uztura papildinājumam. 5
5. Zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētā pārtika šo noteikumu izpratnē ir:
5.1. apstrādātu graudaugu pārtika, kuras sastāvs atbilst šo noteikumu 1. pielikumā minētajām prasībām:
5.1.1. graudaugu pārtika, kas ir pagatavota vai ko sagatavo lietošanai, pievienojot pienu vai citus piemērotus uzturā lietojamus šķidrumus;
5.1.2. graudaugu pārtika, kurai pievienota pārtika ar augstu olbaltumvielu saturu un kuru sagatavo lietošanai, pievienojot ūdeni vai citus šķidrumus, kas nesatur olbaltumvielas;
5.1.3. makaronu ēdieni, ko sagatavo lietošanai, vārot ūdenī vai citos piemērotos šķidrumos;
5.1.4. sausiņi un cepumi, kas izmantojami bez iepriekšējas sagatavošanas vai ko sagatavo lietošanai, saberžot un pievienojot ūdeni, pienu vai citus piemērotus šķidrumus;
5.2. pārtika, kura nav minēta šo noteikumu 5.1. apakšpunktā un kuras sastāvs atbilst šo noteikumu 2. pielikumā minētajām prasībām. 6
6. Zīdaiņiem un maziem bērniem paredzēto pārtiku ražo no sastāvdaļām, kuru piemērotība zīdaiņu un mazu bērnu barošanai ir pierādīta ar vispāratzītiem zinātniskiem datiem. 7
7. Zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētajai pārtikai atļauts pievienot tikai šo noteikumu 3. pielikumā minētās vielas, nepārsniedzot šo noteikumu 4. pielikumā norādītās maksimālās devas. 8
8. Pesticīdu atlieku daudzums zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētajā pārtikā nepārsniedz:
8.1. šo noteikumu 5. pielikumā norādīto maksimāli pieļaujamo pesticīdu atlieku daudzumu;
8.2. 0,01 mg/kg – tiem pesticīdiem, kas nav minēti šo noteikumu 5. pielikumā. 9
9. Šo noteikumu 6. pielikumā minētos pesticīdus aizliegts izmantot lauksaimniecības produktu ieguvē, ja šos produktus izmanto zīdaiņu un mazu bērnu pārtikas ražošanā. Atzīstams, ka pesticīdi nav lietoti, ja:
9.1. šo noteikumu 6. pielikuma 1. tabulā minēto atsevišķu pesticīdu atlieku daudzums nepārsniedz analītiskās metodes kvantitatīvās noteikšanas robežu – 0,003 mg/kg;
9.2. šo noteikumu 6. pielikuma 2. tabulā minēto atsevišķu pesticīdu atlieku daudzums nepārsniedz 0,003 mg/kg. 10
10. Šo noteikumu 8. un 9. punktā minētais maksimāli pieļaujamais pesticīdu atlieku daudzums ir noteikts patēriņam gatavos produktos. 11
11. Pārtikas piedevu izmantošana zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētajā pārtikā ir noteikta normatīvajos aktos par pārtikas piedevu lietošanu. 12
12. Zīdaiņiem un maziem bērniem paredzēto pārtiku mazumtirdzniecībā izplata tikai fasētu. 13
13. Zīdaiņiem un maziem bērniem paredzēto pārtiku marķē saskaņā ar normatīvajiem aktiem par fasētu pārtikas preču marķēšanu un informācijas sniegšanu patērētājiem. Marķējumā papildus norāda šādu informāciju:
13.1. produkta enerģētisko vērtību kilodžoulos (kJ) un kilokalorijās (kcal), olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku (lipīdu) daudzumu, izteiktu skaitļos, 100 gramos vai 100 mililitros produkta un, ja nepieciešams, patēriņam ieteiktajā produkta daudzumā;
13.2. katras minerālvielas un katra vitamīna vidējo daudzumu (1. un 2. pielikums), izteiktu skaitļos, 100 gramos vai 100 mililitros fasēta produkta un, ja nepieciešams, patēriņam ieteiktajā produkta daudzumā;
13.3. vecumu, no kura produktu drīkst lietot, ņemot vērā tā sastāvu, struktūru un citas īpašības, bet ne agrāk par četriem mēnešiem;
13.4. lipekļa klātbūtni vai trūkumu, ja produkts paredzēts bērniem, kas jaunāki par sešiem mēnešiem;
13.5. ja nepieciešams, produkta sagatavošanas pamācību un norādījumu par šo pamācību ievērošanas nozīmi. 14
14. Marķējumā var norādīt:
14.1. šo noteikumu 3. pielikumā minēto vielu vidējo daudzumu, izteiktu skaitļos, 100 gramos vai 100 mililitros fasēta produkta un, ja nepieciešams, patēriņam ieteiktajā produkta daudzumā;
14.2. šo noteikumu 3. pielikumā minēto vielu daudzumu, izteiktu procentos no šo noteikumu 7. pielikumā norādītās salīdzināmās vērtības, 100 gramos vai 100 mililitros fasēta produkta un, ja nepieciešams, patēriņam ieteiktajā produkta daudzumā, ja šo vielu daudzums produktā ir vismaz 15 procentu no salīdzināmās vērtības. 15
Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām
Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:
1) Komisijas 2006. gada 5. decembra Direktīvas 2006/125/EK par apstrādātu graudaugu pārtiku un bērnu pārtiku zīdaiņiem un maziem bērniem;
2) Eiropas Parlamenta un Padomes 2009. gada 6. maija Direktīvas 2009/39/EK par īpašas diētas pārtikas produktiem.
Ministru prezidente Laimdota Straujuma
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs
1.pielikums
Ministru kabineta
2015.gada 2.jūnija
noteikumiem Nr.269
Zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētās apstrādātu graudaugu pārtikas sastāvs 1
Nr.
p.k.
|
Produkta sastāvdaļas,
mērvienības
|
Minimālais daudzums
|
Maksimālais daudzums
|
1. |
Graudaugi – viens vai
vairāki samalti graudaugi un/vai cieti saturoši sakņaugi |
25 % no kopējās produkta masas,
rēķinot pēc sausnas
|
–
|
2. |
Olbaltumvielas2: |
2.1. |
šo noteikumu 5.1.2. un 5.1.4.
apakšpunktā minētajos produktos, g/100 kJ (g/100 kcal) |
–
|
1,3 (5,5)
|
2.2. |
pievienotās olbaltumvielas šo
noteikumu 5.1.2. apakšpunktā minētajos produktos, g/100 kJ
(g/100 kcal) |
0,48 (2)
|
–
|
2.3. |
pievienotās olbaltumvielas šo
noteikumu 5.1.4. apakšpunktā minētajos cepumos, kas pagatavoti,
pievienojot pārtikas produktus ar augstu olbaltumvielu saturu, un
izmantojami bez iepriekšējas sagatavošanas, g/100 kJ (g/100
kcal) |
0,36 (1,5)
|
–
|
2.4. |
pievienoto olbaltumu ķīmiskais
indekss3 |
80 % no salīdzināmās
olbaltumvielas (kazeīna4) ķīmiskā indeksa
|
|
2.5. |
olbaltumvielu enerģijas attiecība
olbaltumvielu maisījumā |
70 % no salīdzināmās
olbaltumvielas enerģijas attiecības
|
–
|
3. |
Ogļhidrāti: |
3.1. |
ja šo noteikumu 5.1.1. un
5.1.4. apakšpunktā minētajiem produktiem pievienota saharoze,
fruktoze, glikoze, glikozes sīrups vai medus: |
3.1.1. |
no minētajiem avotiem pievienoto
ogļhidrātu kopējais daudzums, g/100 kJ (g/100 kcal) |
–
|
1,8 (7,5)
|
3.1.2. |
pievienotās fruktozes daudzums, g/100
kJ (g/100 kcal) |
–
|
0,9 (3,75)
|
3.2. |
ja šo noteikumu 5.1.2.
apakšpunktā minētajiem produktiem pievienota saharoze, fruktoze,
glikoze, glikozes sīrups vai medus: |
3.2.1. |
no minētajiem avotiem pievienoto
ogļhidrātu kopējais daudzums, g/100 kJ (g/100 kcal) |
–
|
1,2 (5)
|
3.2.2. |
pievienotās fruktozes daudzums, g/100
kJ (g/100 kcal) |
–
|
0,6 (2,5)
|
4. |
Tauki (lipīdi): |
4.1. |
šo noteikumu 5.1.1. un 5.1.4.
apakšpunktā minētajos produktos, g/100 kJ (g/100 kcal) |
–
|
0,8 (3,3)
|
4.2. |
šo noteikumu 5.1.2. apakšpunktā
minētajos produktos, g/100 kJ (g/100 kcal) |
|
1,1 (4,5)
|
4.3. |
ja tauku saturs pārsniedz
0,8 g/100 kJ (3,3 g/100 kcal), tad: |
4.3.1. |
laurīnskābes daudzums |
–
|
15 % no kopējā tauku daudzuma
|
4.3.2. |
miristīnskābes daudzums |
–
|
15 % no kopējā tauku daudzuma
|
4.3.3. |
linoleīnskābes daudzums
(glicerīdu–linoleātu veidā), mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
70 (300)
|
285 (1200)
|
5. |
Minerālvielas: |
5.1. |
nātrijs, mg/100 kJ (mg/100
kcal)5 |
–
|
25 (100)
|
5.2. |
kalcijs: |
|
|
5.2.1. |
šo noteikumu 5.1.2. apakšpunktā
minētajos produktos, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
20 (80)
|
–
|
5.2.2. |
šo noteikumu 5.1.4. apakšpunktā
minētajos produktos, kas pagatavoti, pievienojot pienu (piena
cepumi), un izmantojami bez iepriekšējas sagatavošanas, mg/100
kJ (mg/100 kcal) |
12 (50)
|
–
|
6. |
Vitamīni: |
6.1. |
tiamīns, µg/100 kJ (µg/100
kcal) |
25 (100)
|
–
|
6.2. |
A vitamīns šo noteikumu 5.1.2.
apakšpunktā minētajos produktos, mg RE /100 kJ (µg RE/100
kcal)6 |
14 (60)8
|
43 (180)8
|
6.3. |
D vitamīns šo noteikumu 5.1.2.
apakšpunktā minētajos produktos, mg/100 kJ (µg /100
kcal)7 |
0,25 (1)8
|
0,75 (3)8
|
Piezīmes.
1 Sastāvs norādīts lietošanai gatavā produktā, kas
sagatavots pēc ražotāja norādījumiem.
2 Aminoskābju pievienošana ir atļauta vienīgi
olbaltumvielu maisījuma uzturvērtības uzlabošanai un tikai šim
nolūkam nepieciešamajās attiecībās.
3 Ķīmiskais indekss – vismazākā attiecība starp
katras neaizstājamās aminoskābes daudzumu izmantojamajā
olbaltumvielā un katras attiecīgās aminoskābes daudzumu
salīdzināmajā olbaltumvielā.
4 Aminoskābju daudzums 100 gramos kazeīna
(olbaltumvielu):
1. |
Arginīns |
3,7 |
|
2. |
Cistīns |
0,3 |
|
3. |
Histidīns |
2,9 |
|
4. |
Izoleicīns |
5,4 |
|
5. |
Leicīns |
9,5 |
|
6. |
Lizīns |
8,1 |
|
7. |
Metionīns |
2,8 |
|
8. |
Fenilalanīns |
5,2 |
|
9. |
Treonīns |
4,7 |
|
10. |
Triptofāns |
1,6 |
|
11. |
Tirozīns |
5,8 |
|
12. |
Valīns |
6,7 |
|
5 Nātrija sāļus apstrādātu graudaugu pārtikas
produktiem drīkst pievienot tikai tehnoloģiskā nolūkā.
6 RE = visu transretinolu ekvivalents.
7 Holekalciferola veidā, kura 10 µg = D vitamīna 400
SV.
8 Šos ierobežojumus piemēro arī tad, ja A un D
vitamīnu pievieno citiem apstrādātu graudaugu pārtikas
produktiem.
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs
2.pielikums
Ministru kabineta
2015.gada 2.jūnija
noteikumiem Nr.269
Prasības mazu bērnu pārtikas sastāvam 1, izņemot apstrādātu graudaugu pārtiku (noteikumu 5.1. apakšpunkts)
Nr.
p.k.
|
Produkta sastāvdaļas,
mērvienības
|
Minimālais daudzums
|
Maksimālais daudzums
|
1. |
Olbaltumvielas2: |
1.1. |
ja gaļa, mājputnu gaļa,
zivis, subprodukti vai citi tradicionālie olbaltumvielu avoti ir
vienīgās sastāvdaļas, kas minētas produkta nosaukumā,
tad: |
1.1.1. |
minēto sastāvdaļu kopējais
daudzums |
40 % no produkta masas
|
–
|
1.1.2. |
katras minētās sastāvdaļas
daudzums |
25 % no minēto sastāvdaļu
kopējās masas
|
–
|
1.1.3. |
kopējais olbaltumvielu daudzums no
minētajiem olbaltumvielu avotiem, g/100 kJ (g/100 kcal) |
1,7 (7)
|
–
|
1.2. |
ja gaļa, mājputnu gaļa,
zivis, subprodukti vai citi tradicionālie olbaltumvielu avoti
(atsevišķi vai kopā) produkta nosaukumā ir minēti pirmie,
tad: |
1.2.1. |
minēto sastāvdaļu kopējais
daudzums |
10 % no produkta masas
|
–
|
1.2.2. |
katras minētās sastāvdaļas
daudzums |
25 % no minēto sastāvdaļu
kopējās masas
|
–
|
1.2.3. |
olbaltumvielu daudzums no minētajiem
olbaltumvielu avotiem, g/100 kJ (g/100 kcal) |
1 (4)
|
–
|
1.3. |
ja gaļa, mājputnu gaļa,
zivis, subprodukti vai citi tradicionālie olbaltumvielu avoti
(atsevišķi vai kopā) produkta nosaukumā nav minēti pirmie,
tad: |
1.3.1. |
minēto sastāvdaļu kopējais
daudzums |
8 % no kopējās produkta masas
|
–
|
1.3.2. |
katras minētās sastāvdaļas
daudzums |
25 % no minēto sastāvdaļu
kopējās masas
|
|
1.3.3. |
olbaltumvielu daudzums no minētajiem
olbaltumvielu avotiem, g/100 kJ (g/100 kcal) |
0,5 (2,2)
|
–
|
1.3.4. |
kopējais olbaltumvielu daudzums no
visiem olbaltumvielu avotiem |
0,7 (3)
|
–
|
1.4. |
ja produkta nosaukumā
kopā ar citām sastāvdaļām ir minēts siers, tad: |
1.4.1. |
piena olbaltumvielu daudzums, g/100 kJ
(g/100 kcal) |
0,5 (2,2)
|
–
|
1.4.2. |
kopējais olbaltumvielu daudzums no
visiem olbaltumvielu avotiem, g/100 kJ (g/100 kcal) |
0,7 (3)
|
–
|
1.5. |
ja produkta nosaukumā nav minēta
gaļa, mājputnu gaļa, zivis, subprodukti vai citi tradicionālie
olbaltumvielu avoti, tad kopējais olbaltumvielu daudzums no visiem
olbaltumvielu avotiem, g/100 kJ (g/100 kcal) |
0,7 (3)
|
|
1.6. |
ja mērce ir piedeva
ēdienam, tad uz mērci neattiecas 1.1., 1.2., 1.3., 1.4. un 1.5.
apakšpunktā minētās prasības |
1.7. |
saldajos ēdienos |
1.7.1. |
ja nosaukumā piena produkti minēti
kā vienīgā vai pirmā sastāvdaļa, piena olbaltumvielu
daudzums, g/100 kcal |
2,2
|
–
|
1.7.2. |
uz visiem pārējiem
saldajiem ēdieniem neattiecas 1.1., 1.2., 1.3., 1.4. un 1.5.
apakšpunktā minētās prasības |
2. |
Ogļhidrāti: |
2.1. |
dārzeņu sulās un no tām
pagatavotos dzērienos, g/100 ml |
–
|
10
|
2.2. |
augļu sulās, nektāros un no tiem
pagatavotos dzērienos, g/100 ml |
–
|
15
|
2.3. |
tikai augļu ēdienos, g/100 g |
–
|
20
|
2.4. |
desertos un pudiņos, g/100 g |
–
|
25
|
2.5. |
pārējos dzērienos, kas nesatur
pienu, g/100 g |
–
|
5
|
3. |
Tauki: |
3.1. |
1.1. apakšpunktā minētajos
produktos, ja gaļa vai siers ir vienīgās sastāvdaļas vai
produkta nosaukumā tās ir minētas pirmās, tad kopējais tauku
daudzums produktā, g/100 kJ (g/100 kcal) |
–
|
1,4 (6)
|
3.2. |
visos citos produktos – kopējais
tauku daudzums, g/100 kJ (g/100 kcal) |
–
|
1,1 (4,5)
|
4. |
Nātrijs3, mg/100 kJ (mg/100 kcal) vai mg/100 g;
ja siers ir vienīgā produkta nosaukumā minētā sastāvdaļa,
tad nātrija daudzums, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
–
|
48 (200) vai 200
|
–
|
70 (300)
|
5. |
Vitamīni: |
5.1. |
ieteicamais C vitamīna daudzums
augļu sulās, nektāros un dārzeņu sulās, mg/100 kJ (mg/100
kcal) vai mg/100 g |
6 (25) vai 25
|
–
|
5.2. |
ieteicamais A vitamīna daudzums
dārzeņu sulās, µg RE/100 kJ (µg RE/100 kcal)4 |
25 (100)
|
–
|
5.3. |
citai pārtikai A
vitamīnu nepievieno |
5.4. |
D vitamīnu pārtikai
nepievieno |
Piezīmes.
1 Sastāvs norādīts lietošanai gatavā produktā, kas
sagatavots pēc ražotāja norādījumiem.
2 Visos gadījumos aminoskābju pievienošana ir
atļauta vienīgi olbaltumvielu maisījuma uzturvērtības
uzlabošanai un tikai šim nolūkam nepieciešamajās
attiecībās.
3 Augļu produktiem, desertiem un pudiņiem nātrija
sāļus drīkst pievienot tikai tehnoloģiskā nolūkā.
4 RE = visu transretinolu ekvivalents.
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs
3.pielikums
Ministru kabineta
2015.gada 2.jūnija
noteikumiem Nr.269
Vielas, ko atļauts pievienot zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētajai pārtikai
Nr.
p.k.
|
Viela
|
Vielas atļautā forma
|
1. |
Vitamīni: |
1.1. |
A vitamīns |
retinols
retinilacetāts
retinilpalmitāts
beta karotīns
|
1.2. |
D vitamīns |
D2 vitamīns
(ergokalciferols)
D3 vitamīns (holekalciferols)
|
1.3. |
B1 vitamīns |
tiamīna hidrohlorīds
tiamīna mononitrāts
|
1.4. |
B2 vitamīns |
riboflavīns
nātrija riboflavīn-5'-fosfāts
|
1.5. |
niacīns |
nikotīnamīds
nikotīnskābe
|
1.6. |
B6 vitamīns |
piridoksīna hidrohlorīds
piridoksīn-5-fosfāts
piridoksīndipalmitāts
|
1.7. |
pantotēnskābe |
kalcija D-pantotenāts
nātrija D-pantotenāts
dekspantenols
|
1.8. |
folāts |
folskābe |
1.9. |
B12 vitamīns |
ciānkobalamīns
hidroksokobalamīns
|
1.10. |
biotīns |
D-biotīns |
1.11. |
C vitamīns |
L-askorbīnskābe
nātrija L-askorbāts
kalcija L-askorbāts
6-palmitil-L-askorbīnskābe (askorbilpalmitāts)
kālija askorbāts
|
1.12. |
K vitamīns |
filohinons (fitomenadions) |
1.13. |
E vitamīns |
D-alfa-tokoferols |
DL-alfa-tokoferols |
D-alfa-tokoferola acetāts |
DL-alfa-tokoferola acetāts |
2. |
Aminoskābes: |
2.1. |
L-arginīns un tā hidrohlorīds |
|
2.2. |
L-cistīns un tā hidrohlorīds |
2.3. |
L-histidīns un tā hidrohlorīds |
2.4. |
L-izoleicīns un tā
hidrohlorīds |
2.5. |
L-leicīns un tā hidrohlorīds |
2.6. |
L-lizīns un tā hidrohlorīds |
2.7. |
L-cisteīns un tā hidrohlorīds |
2.8. |
L-metionīns |
2.9. |
L-fenilalanīns |
2.10. |
L-treonīns |
2.11. |
L-triptofāns |
2.12. |
L-tirozīns |
2.13. |
L-valīns |
3. |
Citas vielas: |
3.1. |
holīns |
|
3.2. |
holīna hlorīds |
|
3.3. |
holīna citrāts |
|
3.4. |
holīna bitartrāts |
|
3.5. |
inozīts |
|
3.6. |
L-karnitīns |
|
3.7. |
L-karnitīna hidrohlorīds |
|
4. |
Minerālvielas: |
4.1. |
kalcijs (Ca) |
kalcija karbonāts
kalcija hlorīds
kalcija citrāti
kalcija glukonāts
kalcija glicerofosfāts
kalcija laktāts
kalcija oksīds
kalcija hidroksīds
kalcija fosfāti
|
4.2. |
magnijs (Mg) |
magnija karbonāts
magnija hlorīds
magnija citrāti
magnija glukonāts
magnija oksīds
magnija hidroksīds
magnija fosfāti
magnija sulfāts
magnija laktāts
magnija glicerofosfāts
|
4.3. |
kālijs (K) |
kālija hlorīds
kālija citrāti
kālija glukonāts
kālija laktāts
kālija glicerofosfāts
|
4.4. |
dzelzs (Fe) |
divvērtīgās dzelzs citrāts
trīsvērtīgās dzelzs amonija citrāts
divvērtīgās dzelzs glukonāts
divvērtīgās dzelzs laktāts
divvērtīgās dzelzs sulfāts
divvērtīgās dzelzs fumarāts
trīsvērtīgās dzelzs difosfāts (trīsvērtīgās dzelzs
pirofosfāts)
elementārā dzelzs (karbonil- + elektrolīze + reducēta ar
ūdeņradi)
trīsvērtīgās dzelzs saharāts
nātrija trīsvērtīgās dzelzs difosfāts
divvērtīgās dzelzs karbonāts
|
4.5. |
varš (Cu) |
vara-lizīna komplekss
vara karbonāts
vara citrāts
vara glukonāts
vara sulfāts
|
4.6. |
cinks (Zn) |
cinka acetāts
cinka citrāts
cinka laktāts
cinka sulfāts
cinka oksīds
cinka glukonāts
cinka hlorīds
|
4.7. |
mangāns (Mn) |
mangāna karbonāts
mangāna hlorīds
mangāna citrāts
mangāna glukonāts
mangāna sulfāts
mangāna glicerofosfāts
|
4.8. |
jods (I) |
nātrija jodīds
kālija jodīds
kālija jodāts
nātrija jodāts
|
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs
4.pielikums
Ministru kabineta
2015.gada 2.jūnija
noteikumiem Nr.269
Zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētajai pārtikai pievienoto vitamīnu un minerālvielu maksimālās devas 1
Nr.
p.k.
|
Vitamīni un minerālvielas
(mērvienības)
|
Maksimālā deva/100 kcal
|
1. |
A vitamīns (µg RE) |
1802 |
2. |
E vitamīns (mg a-TE) |
3 |
3. |
C vitamīns (mg) |
12,5; 253;
1254 |
4. |
Tiamīns (mg) |
0,25; 0,55 |
5. |
Riboflavīns (mg) |
0,4 |
6. |
Niacīns (mg NE) |
4,5 |
7. |
B6 vitamīns (mg) |
0,35 |
8. |
Folskābe (µg) |
50 |
9. |
B12 vitamīns (µg) |
0,35 |
10. |
Pantotēnskābe (mg) |
1,5 |
11. |
Biotīns (µg) |
10 |
12. |
Kālijs (mg) |
160 |
13. |
Kalcijs (mg) |
80; 1806;
1007 |
14. |
Magnijs (mg) |
40 |
15. |
Dzelzs (mg) |
3 |
16. |
Cinks (mg) |
2 |
17. |
Varš (µg) |
40 |
18. |
Jods (µg) |
35 |
19. |
Mangāns (mg) |
0,6 |
Piezīmes.
1 Maksimālās devas norādītas lietošanai gatavā
produktā, ko izplata jau sagatavotu vai sagatavo pēc ražotāja
norādījumiem. Kālija un kalcija maksimālās devas norādītas
pārdošanā esošajos produktos.
2 Atbilstoši šo noteikumu 1. un 2. pielikuma
prasībām.
3 Produktos, kas bagātināti ar dzelzi.
4 Augļu ēdienos, augļu sulās, nektāros un dārzeņu
sulās.
5 Apstrādātu graudaugu pārtikā.
6 Šo noteikumu 5.1.1. un 5.1.2. apakšpunktā
minētajos produktos.
7 Šo noteikumu 5.1.4. apakšpunktā minētajos
produktos.
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs
5.pielikums
Ministru kabineta
2015.gada 2.jūnija
noteikumiem Nr.269
Maksimāli pieļaujamais pesticīdu (pesticīdu metabolītu) atlieku daudzums zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētajā pārtikā
Nr.
p.k.
|
Pesticīds (pesticīda
metabolīts)
|
Maksimāli pieļaujamais atlieku
daudzums (mg/kg)
|
1. |
Kadusafoss |
0,006 |
2. |
Demeton-S-metils/demeton-S-metilsulfons/oksidemetonmetils
(atsevišķi vai kombinācijās, kas izteikts kā
demeton-S-metils) |
0,006 |
3. |
Etoprofoss |
0,008 |
4. |
Fipronils (fipronila un
fipronildesulfinila summa, kas izteikta kā fipronils) |
0,004 |
5. |
Propinebs/propilēntiourīnviela
(propineba un propilēntiourīnvielas summa) |
0,006 |
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs
6.pielikums
Ministru kabineta
2015.gada 2.jūnija
noteikumiem Nr.269
Pesticīdi, kurus aizliegts izmantot lauksaimniecības produktu ieguvē, ja šos produktus lieto zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētās pārtikas ražošanā, un to atliekvielas
1. tabula
Nr.
p.k.
|
Pesticīds (pesticīda
atliekviela)
|
1. |
Disulfotons (disulfotona, disulfotona
sulfoksīda un disulfotona sulfona summa, kas izteikta kā
disulfotons) |
2. |
Fensulfotions (fensulfotiona,
fensulfotiona skābekļa analoga un fensulfotiona sulfonu summa,
kas izteikta kā fensulfotions) |
3. |
Fentins, izteikts kā
trifeniltinkatjons |
4. |
Haloksifops (haloksifopa, haloksifopa
sāļu un esteru, tai skaitā konjugātu, summa, kas izteikta kā
haloksifops) |
5. |
Heptahlors un transheptahlorepoksīds,
izteikts kā heptahlors |
6. |
Heksahlorbenzols |
7. |
Nitrofēns |
8. |
Ometoāts |
9. |
Terbufoss (terbufosa, terbufosa
sulfoksīda un terbufosa sulfona summa, kas izteikta kā
terbufoss) |
2. tabula
Nr.
p.k.
|
Pesticīds
|
1. |
Aldrīns un dieldrīns, izteikti kā
dieldrīns |
2. |
Endrīns |
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs
7.pielikums
Ministru kabineta
2015.gada 2.jūnija
noteikumiem Nr.269
Vitamīnu un minerālvielu salīdzināmās vērtības
Nr.
p.k.
|
Vitamīni un minerālvielas,
mērvienība
|
Salīdzināmā vērtība
|
1. |
A vitamīns, µg |
400 |
2. |
D vitamīns, µg |
10 |
3. |
C vitamīns, mg |
25 |
4. |
Tiamīns, mg |
0,5 |
5. |
Riboflavīns, mg |
0,8 |
6. |
Niacīna ekvivalenti, mg |
9 |
7. |
B6 vitamīns, mg |
0,7 |
8. |
Folāts, µg |
100 |
9. |
B12 vitamīns, µg |
0,7 |
10. |
Kalcijs, mg |
400 |
11. |
Dzelzs, mg |
6 |
12. |
Cinks, mg |
4 |
13. |
Jods, µg |
70 |
14. |
Selēns, µg |
10 |
15. |
Varš, mg |
0,4 |
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs
|
|
Saistītie dokumenti
-
Tiesību akti, kuriem maina statusu
-
Izdoti saskaņā ar
-
Anotācija / tiesību akta projekts
-
Citi saistītie dokumenti
|