Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2023. gada 25. aprīļa noteikumus Nr. 203 "Ražotāju organizāciju atzīšanas un atbalsta piešķiršanas kārtība".
Ministru kabineta noteikumi Nr.80

Rīgā 2013.gada 5.februārī (prot. Nr.7 13.§)
Piena un piena produktu ražotāju organizāciju atzīšanas un to darbības uzraudzības kārtība
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka piena un piena produktu ražotāju organizācijas atzīšanas kritērijus, atzīšanas kārtību un darbības nosacījumus, kā arī ražotāju organizācijas kontroli.

2. Piena un piena produktu ražotāju organizācija ir:

2.1. piena ražotāju organizācija, kas atbilst Padomes 2007.gada 22.oktobra Regulas (EK) Nr. 1234/2007, ar ko izveido lauksaimniecības tirgu kopīgu organizāciju un paredz īpašus noteikumus dažiem lauksaimniecības produktiem ("Vienotā TKO regula") (turpmāk – Regula Nr. 1234/2007), 126.a panta 1.punkta nosacījumiem;

2.2. tādu šo noteikumu 2.1.apakšpunktā minēto piena ražotāju organizāciju asociācija, kurām piešķirta atzīšana saskaņā ar šo noteikumu II nodaļu;

2.3. piena starpnozaru organizācija, kura atbilst Regulas Nr. 1234/2007 126.b panta 1.punkta nosacījumiem.

3. Piena un piena produktu ražotāju organizācijas atzīst Lauku atbalsta dienests (turpmāk – dienests).

II. Piena ražotāju organizāciju un to asociāciju atzīšanas kārtība un darbības uzraudzība

4. Uz atzītas piena ražotāju organizācijas statusu var pretendēt šo noteikumu 2.1.apakšpunktā minētā piena ražotāju organizācija (turpmāk – ražotāju organizācija), ja tās dalībnieku skaits ir vismaz 10 un pārdodamās produkcijas gada apjoms ir vismaz 125 tonnas svaigpiena, kuru ražotāju organizācija iepērk no saviem dalībniekiem tālākai pārdošanai vai par kuru ražotāju organizācija savu dalībnieku vārdā risina līgumslēgšanas sarunas ar piena pārstrādātāju.

5. Uz atzītu piena ražotāju organizāciju asociācijas statusu var pretendēt šo noteikumu 2.2.apakšpunktā minētā asociācija, ja tās dalībnieku skaits ir vismaz pieci un pārdodamās produkcijas gada apjoms ir vismaz 625 tonnas svaigpiena, kuru asociācija iepērk no saviem dalībniekiem tālākai pārdošanai vai par kuru asociācija savu dalībnieku vārdā risina līgumslēgšanas sarunas ar piena pārstrādātāju.

6. Lai pretendētu uz piena ražotāju organizācijas atzīšanu, ražotāju organizācija elektroniska dokumenta veidā vai papīra formā iesniedz dienestā atzīšanas iesniegumu (1.pielikums) un dalībnieku vienošanās kopiju par dalību ražotāju organizācijā.

7. Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība, kurai atbilstības statuss piešķirts saskaņā ar normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības reģistrācijai nepieciešamajiem dokumentiem un šīs sabiedrības atbilstības izvērtēšanu un kura pretendē uz piena ražotāju organizācijas atzīšanu, atzīšanas iesnieguma A.1 sadaļā aizpilda tikai 10.punktu, A.2 sadaļu neaizpilda un šo noteikumu 6.punktā minētajiem dokumentiem pievieno biedrības "Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija" atbilstības izvērtējumu.

8. Dienests pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

8.1. par atzīšanas iesnieguma apstiprināšanu un piena ražotāju organizācijas atzīšanu;

8.2. par atzīšanas iesnieguma noraidīšanu, ja:

8.2.1. ražotāju organizācija neatbilst šo noteikumu 4. un 5.punktā minētajām prasībām;

8.2.2. pārbaudot atzīšanas iesniegumā norādīto informāciju, konstatēts, ka tā nav patiesa.

9. Lai pieņemtu kādu no šo noteikumu 8.punktā minētajiem lēmumiem, dienests izvērtē:

9.1. šo noteikumu 6. un 7.punktā minētos dokumentus;

9.2. ražotāju organizācijas statūtus;

9.3. ražotāju organizācijas reģistrāciju Komercreģistrā vai Uzņēmumu reģistrā;

9.4. ražotāju organizācijas gada pārskatu (par pēdējo noslēgto gadu pirms atzīšanas iesnieguma iesniegšanas). Ja ražotāju organizācija ir nodibināta mazāk nekā gadu pirms atzīšanas iesnieguma iesniegšanas, dienests vērtē ražotāju organizācijas dalībnieku gada pārskatus vai dalībnieku – fizisko personu, kuras reģistrētas Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējas, – gada ienākumu deklarācijas saskaņā ar šo noteikumu 1.pielikuma A.1 sadaļas 5.punkta nosacījumiem;

9.5. ražotāju organizācijas iepirktā un pārstrādei pārdotā svaigpiena apjomu, kā arī tās dalībnieku atbilstību piena ražotāja statusam un viņu pārdotā svaigpiena apjomu.

10. Ja atzīšanas iesniegumā nav norādīta visa nepieciešamā informācija, dienests to rakstiski pieprasa ražotāju organizācijai. Ražotāju organizācija 10 darbdienu laikā pēc pieprasījuma saņemšanas iesniedz pieprasīto informāciju dienestā.

11. Dienests reizi 12 mēnešos veic Regulas Nr. 1234/2007 126.a panta 4.punkta "b" apakšpunktā minētās pārbaudes. Informāciju par šo noteikumu 7.punktā minēto lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību atbilstību piena ražotāju organizācijas atzīšanas prasībām dienests iegūst no biedrības "Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija".

12. Ja šo noteikumu 11.punktā minētajās pārbaudēs vai pēc biedrības "Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija" sniegtās informācijas dienests konstatē, ka ražotāju organizācija neatbilst šo noteikumu 4., 5. un 7.punktā vai Regulas Nr. 1234/2007 126.a panta 1.punktā minētajām prasībām, ražotāju organizācija neatbilstības novērš 30 dienu laikā pēc pārbaužu rezultātu saņemšanas. Ja neatbilstības noteiktā termiņā nav novērstas, dienests atceļ atzītas piena ražotāju organizācijas statusu.

13. Ražotāju organizācijai ir tiesības atkārtoti pieprasīt piena ražotāju organizācijas atzīšanu ne agrāk kā trīs mēnešus pēc dienas, kad pieņemts lēmums par atzīšanas statusa atcelšanu.

14. Dienests piecu darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par piena ražotāju organizācijas atzīšanu vai atzīšanas statusa atcelšanu informē Konkurences padomi par:

14.1. piena ražotāju organizācijas atzīšanu, sniedzot šo noteikumu 1.pielikuma A.2, A.3 un B.2 sadaļā minēto informāciju;

14.2. atzītas piena ražotāju organizācijas statusa atcelšanu saskaņā ar šo noteikumu 12., 17. un 22.punktu.

15. Ražotāju organizācija par izmaiņām tās statūtos un tās darbībā, ja tas attiecas uz šo noteikumu 1.pielikumā sniegto informāciju, rakstiski informē dienestu piecu darbdienu laikā pēc šo izmaiņu veikšanas.

16. Dienests 10 darbdienu laikā pēc šo noteikumu 15.punktā minētās informācijas saņemšanas to izvērtē un informē ražotāju organizāciju, ja konstatēta tās neatbilstība atzīšanas prasībām.

17. Ražotāju organizācija 10 darbdienu laikā pēc šo noteikumu 16.punktā minētās informācijas saņemšanas novērš konstatētās neatbilstības. Ja neatbilstības noteiktajā termiņā nav novērstas, dienests atceļ atzītas piena ražotāju organizācijas statusu.

18. Ražotāju organizācija ir tiesīga risināt Regulas Nr. 1234/2007 126.c panta 1.punktā minētās sarunas (turpmāk – līgumslēgšanas sarunas) par tās dalībnieku saimniecībā ražotā svaigpiena piegādes līgumiem.

19. Ražotāju organizācija Regulas Nr. 511/2012 2.panta 1. un 2.punktā minētos paziņojumus par svaigpiena apjomiem, uz kuriem attiecas līgumslēgšanas sarunas, paziņo dienestam vienlaikus ar atzīšanas pieprasīšanu, norādot attiecīgo daudzumu šo noteikumu 6.punktā minētā iesnieguma B.2 sadaļā, vai pirms līgumslēgšanas sarunu uzsākšanas, elektroniski nosūtot dienestam informāciju saskaņā ar šo noteikumu 6.punktā minētā iesnieguma B.2 sadaļu.

20. Dienests piecu darbdienu laikā izvērtē šo noteikumu 19.punktā minētajā paziņojumā sniegtās informācijas atbilstību Regulas Nr. 1234/2007 126.c panta 2.punkta "c", "d" un "e" apakšpunkta prasībām, piemēro šo noteikumu 2.pielikumā noteiktos sezonalitātes koeficientus un informē ražotāju organizāciju, ja konstatēta tās neatbilstība atzīšanas prasībām.

21. Dienests piecu darbdienu laikā pēc šo noteikumu 19.punktā minētā paziņojuma saņemšanas par tajā minēto piena apjomu informē Konkurences padomi.

22. Konkurences padomei saskaņā ar Regulas Nr. 1234/2007 126.c panta 6.punktu ir tiesības pieprasīt, lai ražotāju organizācija pārskata līgumslēgšanas sarunu nosacījumus vai izbeidz līgumslēgšanas sarunas un par sarunu izbeigšanu vai mainītajiem nosacījumiem informē Konkurences padomi un dienestu 15 darbdienu laikā pēc pieprasījuma saņemšanas. Ja 15 darbdienu laikā nav izpildītas Konkurences padomes prasības, dienests atceļ atzītas piena ražotāju organizācijas statusu.

23. Ražotāju organizācijas pilnvarotā persona piecu darbdienu laikā pēc līguma noslēgšanas Lauksaimniecības datu centra elektroniskās paziņošanas sistēmā dienestam un datu centram sniedz šādu informāciju:

23.1. līguma numurs;

23.2. līguma darbības ilgums;

23.3. līgumā noteiktais iepērkamā piena apjoms un piegādes periods;

23.4. otras līgumslēdzējas puses nosaukums un reģistrācijas numurs;

23.5. ražotāja personas kods (fiziskai personai) vai reģistrācijas kods (fiziskai personai saimnieciskās darbības veicējai), vai reģistrācijas numurs (juridiskai personai), ja otra līgumslēdzēja puse ir pircējs saskaņā ar normatīvajiem aktiem par piena kvotu administrēšanu un līgums noslēgts starp ražotāju un pircēju.

24. Ražotāju organizācija, kurai piena ražotāju organizācijas atzīšanas piešķiršanas dienā ir spēkā esoši piena piegādes līgumi, rakstiski paziņo dienestam šo noteikumu 23.punktā minēto informāciju piecu darbdienu laikā pēc tam, kad stājies spēkā lēmums par piena ražotāju organizācijas atzīšanu.

25. Šo noteikumu 23.4.apakšpunktā minētā līgumslēdzēja puse:

25.1. pēc Lauksaimniecības datu centra pieprasījuma apstiprina šāda līguma esību un līguma nosacījumu patiesumu;

25.2. piecu darbdienu laikā pēc līguma laušanas par to informē dienestu un Lauksaimniecības datu centru.

III. Starpnozaru organizāciju atzīšanas kārtība un darbības uzraudzība

26. Uz atzītas piena starpnozaru organizācijas statusu var pretendēt šo noteikumu 2.3.apakšpunktā minētā starpnozaru organizācija, kura reģistrēta atbilstoši Biedrību un nodibinājumu likumam un atbilst Regulas Nr. 1234/2007 126.b panta 1.punkta nosacījumiem, ko apliecina tās statūti.

27. Regulas Nr. 1234/2007 126.b panta 1.punkta "c" apakšpunkta izpratnē ievērojama daļa ekonomisko darbību ietver:

27.1. svaigpiena pārdošanu ne mazāk kā 500 tonnu apjomā pēdējo 12 mēnešu laikā – starpnozaru apvienības dalībniekiem piena ražotājiem;

27.2. piena pārstrādi ne mazāk kā 5000 tonnu apjomā pēdējo 12 mēnešu laikā – starpnozaru organizācijas dalībniekiem, kuriem viena no darbības nozarēm ir piena pārstrāde un piena produktu ražošana;

27.3. tirdzniecības apgrozījumu vismaz 142 280 euro apmērā pēdējo 12 mēnešu laikā – katram starpnozaru organizācijas dalībniekam, kam viena no darbības nozarēm ir piena produktu (arī svaigpiena) tirdzniecība.

(Grozīts ar MK 20.08.2013. noteikumiem Nr.616)

28. Lai pretendētu uz piena starpnozaru organizācijas atzīšanu, starpnozaru organizācija elektroniska dokumenta veidā vai papīra formā iesniedz dienestā atzīšanas iesniegumu (3.pielikums) un starpnozaru organizācijas dalībnieku vienošanās kopiju par dalību starpnozaru organizācijā.

29. Dienests pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

29.1. par starpnozaru organizācijas atzīšanas iesnieguma apstiprināšanu un piena starpnozaru organizācijas atzīšanu;

29.2. par atzīšanas iesnieguma noraidīšanu, ja:

29.2.1. starpnozaru organizācija neatbilst šo noteikumu 26. un 27.punktā minētajām prasībām;

29.2.2. pārbaudot atzīšanas iesniegumā norādīto informāciju, konstatēts, ka tā nav patiesa.

30. Lai pieņemtu kādu no šo noteikumu 29.punktā minētajiem lēmumiem, dienests izvērtē:

30.1. šo noteikumu 28.punktā minēto iesniegumu;

30.2. starpnozaru organizācijas statūtus;

30.3. starpnozaru organizācijas reģistrāciju Biedrību un nodibinājumu reģistrā;

30.4. starpnozaru organizācijas gada pārskatu (par pēdējo noslēgto gadu pirms atzīšanas iesnieguma iesniegšanas). Ja starpnozaru organizācija ir nodibināta mazāk nekā gadu pirms atzīšanas iesnieguma iesniegšanas, dienests vērtē starpnozaru organizācijas dalībnieku gada pārskatus vai dalībnieku gada ienākumu deklarācijas;

30.5. starpnozaru organizācijas dalībnieku iepirktā, pārdotā un pārstrādātā svaigpiena apjomu, kā arī mazumtirdzniecības apgrozījumu.

31. Ja atzīšanas iesniegumā nav norādīta visa nepieciešamā informācija, dienests to rakstiski pieprasa starpnozaru organizācijai. Starpnozaru organizācija 10 darbdienu laikā pēc pieprasījuma saņemšanas iesniedz dienestā pieprasīto informāciju.

32. Dienests reizi 12 mēnešos veic Regulas Nr. 1234/2007 126.b panta 3.punkta "b" apakšpunktā minētās pārbaudes.

33. Ja šo noteikumu 32.punktā minētajās pārbaudēs dienests konstatē, ka starpnozaru organizācija neatbilst šo noteikumu 26. un 27.punkta un Regulas Nr. 1234/2007 126.b panta 1.punkta prasībām par piena starpnozaru organizācijas atzīšanu, starpnozaru organizācija neatbilstības novērš 30 dienu laikā pēc pārbaužu rezultātu saņemšanas. Ja neatbilstības noteiktā termiņā nav novērstas, dienests atceļ atzītas piena starpnozaru organizācijas statusu.

34. Starpnozaru organizācija par izmaiņām tās darbībā, kas ietekmē vai var ietekmēt tās atbilstību piena starpnozaru organizācijas atzīšanas prasībām, rakstiski informē dienestu piecu darbdienu laikā pēc izmaiņu rašanās.

35. Dienests 10 darbdienu laikā pēc šo noteikumu 34.punktā minētās informācijas saņemšanas to izvērtē un informē starpnozaru organizāciju, ja konstatēta tās neatbilstība piena starpnozaru organizācijas atzīšanas prasībām.

36. Starpnozaru organizācija 15 darbdienu laikā pēc šo noteikumu 35.punktā minētās informācijas saņemšanas novērš konstatētās neatbilstības. Ja neatbilstības noteiktā termiņā nav novērstas, dienests atceļ atzītas piena starpnozaru organizācijas statusu.

37. Dienests piecu darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par piena starpnozaru organizācijas atzīšanu vai atzīšanas statusa atcelšanu informē Konkurences padomi par:

37.1. piena starpnozaru organizācijas atzīšanu, sniedzot arī šo noteikumu 3.pielikuma A.2, A.3, A.4 un B sadaļā minēto informāciju;

37.2. atzītas piena starpnozaru organizācijas statusa atcelšanu saskaņā ar šo noteikumu 33., 36. un 39.punktu.

38. Konkurences padome, konstatējot konkurences tiesību pārkāpumu atzītas starpnozaru organizācijas darbībā, 10 darbdienu laikā pēc pārkāpuma konstatēšanas informē par to dienestu.

39. Dienests pēc šo noteikumu 38.punktā minētās informācijas saņemšanas atceļ atzītas piena starpnozaru organizācijas statusu.

40. Starpnozaru organizācijai ir tiesības atkārtoti pieprasīt piena starpnozaru organizācijas atzīšanu ne agrāk kā trīs mēnešus pēc dienas, kad pieņemts lēmums par atzīšanas statusa atcelšanu.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Zemkopības ministre L.Straujuma
1.pielikums
Ministru kabineta
2013.gada 5.februāra noteikumiem Nr.80

(Pielikums grozīts ar MK 20.08.2013. noteikumiem Nr.616)

Piena ražotāju organizācijas vai atzītu piena ražotāju organizāciju asociācijas atzīšanas iesniegums
Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas
Lauku atbalsta dienestam
Republikas laukums 2
Rīga, LV-1981
Aizpilda Lauku atbalsta dienests

Pieprasījums Nr. ________________

Datums _______________________

Iesniedzējs



(pilns juridiskās personas nosaukums)


Vienotais reģistrācijas Nr.


LAD klienta Nr.


Adrese


LV-


Kontaktpersona


Tālruņa numurs


Kontaktpersonas
e-pasta adrese

Faksa numurs


Pilnvarotais pārstāvis


Tālruņa numurs


Pilnvarotā pārstāvja
e-pasta adrese

Tālruņa numurs


Nepieciešams šāds
atzīšanas statuss:
Atzīta piena ražotāju organizācija
Atzītu piena ražotāju organizāciju asociācija

A daļa. RAŽOTĀJU ORGANIZĀCIJAS ATBILSTĪBA PIENA RAŽOTĀJU ORGANIZĀCIJAS ATZĪŠANAS PRASĪBĀM

Svarīgi!

Saskaņā ar Ministru kabineta 2013.gada 9.janvāra noteikumiem Nr.73 "Noteikumi par lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību un mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību atbilstības izvērtēšanu" izvērtētās lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības šajā daļā aizpilda tikai A.1 sadaļas 10.punktu.

Šādā gadījumā iesniegumam jāpievieno Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas vēstule par saņemto novērtējumu.

2. Atzītu piena ražotāju organizāciju asociācija neaizpilda šīs daļas A.1 sadaļas 2., 3., 4., 5., 6., 8. un 9.punktu.

A.1. Piena ražotāju organizācijas (atzītu piena ražotāju organizāciju asociācijas) darbība atbilst šādiem kritērijiem:

Nr.
p.k.

Kritērijs

Novērtējums

1.

• Ražotāju organizācijas dalībnieku skaits iesnieguma iesniegšanas dienā nav mazāks par 10 (saskaņā ar A.2 sadaļu)

• Atzītu piena ražotāju organizāciju asociācijām dalībnieku skaits nav mazāks par 5

2.

Ražotāju organizācijas dalībnieki ir piena ražotāji (saskaņā ar A.2 tabulu), kas nenodarbojas ar svaigpiena apstrādi, pārstrādi un piena produktu ražošanu, izņemot mājražošanu. Produktu mājražošanai neiepērk svaigpienu no citiem ražotājiem un produktu ražošanai nepieciešamo svaigpiena apjomu neieskaita 7.punktā minētajā svaigpiena apjomā

3.

Ražotāju organizācijai iesnieguma iesniegšanas dienā nav nodokļu parādu vai tie nepārsniedz 150 euro

4.

Ražotāju organizācijas valdē vairākums ir apvienības dalībnieki, vai organizācijā ir izveidota padome, ja valdē vairākumā ir personas, kas nav organizācijas dalībnieki

5.

Ražotāju organizācija (juridiskā persona) ir reģistrēta Uzņēmumu reģistrā. Ja ražotāju organizācija nav nostrādājusi pilnu pārskata gadu, 80 % ražotāju organizācijas dibinātāju pirms tās reģistrācijas vismaz trīs gadus ir bijuši saimnieciskās darbības veicēji piena ražošanas nozarē

6.

Ražotāju organizācijai iesnieguma iesniegšanas dienā nav pasludināts maksātnespējas process vai saskaņā ar komercreģistra informāciju tā neatrodas likvidācijas procesā

7.

Minimālais svaigpiena apjoms, uz kuru attiecas līgumslēgšanas sarunas1, saskaņā ar A.2 sadaļu ir 125 tonnas piena ražotāju organizācijai vai 625 tonnas atzītu piena ražotāju organizāciju asociācijai

8.

Ražotāju organizācija risina līgumslēgšanas sarunas tikai par savu dalībnieku saimniecībās saražoto svaigpienu

9.

Ražotāju apvienība risina līgumslēgšanas sarunas par vismaz 75 % no katra sava dalībnieka pārdodamā svaigpiena apjoma (saskaņā ar ražotāju organizācijas statūtiem)

10.

Ražotāju organizācijai ir statūti, kas apliecina atbilstību šīs tabulas 1., 2., 8. un 9.punktam

Piezīme.1 Svaigpiena apjoms, uz kuru attiecas līgumslēgšanas sarunas, ir svaigpiena apjoms, kuru ražotāju vai atzītu piena ražotāju organizāciju asociācija iepērk no piena ražotājiem, lai to pārdotu pārstrādātājam, vai par kuru ražotāju apvienība piena ražotāju vārdā risina līgumslēgšanas sarunas.

A.2. Ražotāju organizācijas biedru saraksts un biedru saražotā svaigpiena apjoms, par kuru organizācija risina līgumslēgšanas sarunas, pēdējo 12 mēnešu laikā pirms iesnieguma iesniegšanas

Nr.
p.k.

Ražotāju organizācijas biedrs (fiziskai personai – vārds, uzvārds; juridiskai personai – nosaukums)

Reģistrācijas (personas) kods vai reģistrācijas numurs

Svaigpiena apjoms, tonnas (jaunveidotai ražotāju apvienībai norāda plānoto piena daudzumu)

1

2

3

4

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Kopā:

B daļa. RAŽOTĀJU ORGANIZĀCIJAS PLĀNOTĀS DARBĪBAS

B.1. Ražotāju organizācijas (atzītu piena ražotāju organizāciju asociācijas) mērķi

Mērķis (var atzīmēt vairākus mērķus)

Darbību apraksts mērķa sasniegšanai (var ietvert informāciju par tirgus izpēti, tehnoloģiju ieviešanu, ražošanai nepieciešamo pakalpojumu nodrošināšanu biedriem, svaigpiena savākšanas sistēmas izveidošanu vai uzlabošanu u.tml.)

1. Ražošanas plānošana un pielāgošana pieprasījumam

2. Piedāvājuma koncentrēšana un biedru saražotā svaigpiena virzīšana tirgū

3. Ražošanas izmaksu optimizēšana un ražotāju cenu stabilizēšana


B.2. Ražotāju organizācijas (atzītu piena ražotāju organizāciju asociācijas) plānotais svaigpiena apjoms (šī sadaļa netiek vērtēta, lemjot par piena ražotāju organizācijas atzīšanas piešķiršanu)

Svaigpiena apjoms, tonnas (norāda katru apjomu, par kuru plānots risināt atsevišķas līgumsarunas)

Svaigpiena piegādes periods

Pārstrādātāja dalībvalsts

mēnešu skaits

mēnešu nosaukumi

nolīdz
nolīdz
nolīdz

Ražotāju organizācijas (atzītu piena ražotāju organizāciju asociācijas) pārstāvja apliecinājumi

1. Apliecinu, ka iesniegtā informācija saskaņā ar Ministru kabineta 2013.gada 5.februāra noteikumiem Nr.80 "Piena un piena produktu ražotāju organizāciju atzīšanas un to darbības uzraudzības kārtība" ir patiesa un nesatur viltotus datus. Apzinos Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteikto atbildību par nepatiesu ziņu sniegšanu.

(vārds, uzvārds)

(paraksts2)

(datums2)

2. Apliecinu, ka mana sabiedrība ir saņēmusi atbilstības novērtējumu saskaņā ar normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības reģistrācijai nepieciešamajiem dokumentiem un šīs sabiedrības atbilstības izvērtēšanu.

(vārds, uzvārds)

(paraksts2)

(datums2)

Piezīme. 2 Dokumenta rekvizītus "paraksts" un "datums" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Zemkopības ministre L.Straujuma
2.pielikums
Ministru kabineta
2013.gada 5.februāra noteikumiem Nr.80
Sezonalitātes koeficienti, kas piemērojami svaigpiena apjomam, par kuru atzītas piena ražotāju organizācijas vai to asociācijas risina līgumslēgšanas sarunas

Janvāris

Februāris

Marts

Aprīlis

Maijs

Jūnijs

Jūlijs

Augusts

Septembris

Oktobris

Novembris

Decembris

7 %

6 %

7 %

7 %

9 %

9 %

10 %

10 %

10 %

9 %

8 %

8 %

Zemkopības ministre L.Straujuma
3.pielikums
Ministru kabineta
2013.gada 5.februāra noteikumiem Nr.80

(Pielikums grozīts ar MK 20.08.2013. noteikumiem Nr.616)

Piena starpnozaru organizācijas atzīšanas iesniegums
Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas
Lauku atbalsta dienestam
Republikas laukums 2
Rīga, LV-1981
Aizpilda Lauku atbalsta dienests

Pieprasījums Nr. __________________

Datums ________________

Iesniedzējs

(biedrības nosaukums)

Vienotais reģistrācijas Nr.
LAD klienta Nr.

Adrese

LV-

Kontaktpersona

Tālruņa numurs

Kontaktpersonas
e-pasta adrese

Faksa numurs

A daļa. STARPNOZARU ORGANIZĀCIJAS ATBILSTĪBA PIENA STARPNOZARU ORGANIZĀCIJAS ATZĪŠANAS PRASĪBĀM

A.1. Starpnozaru organizācijas darbība atbilst šādiem kritērijiem

Nr.
p.k.

Kritērijs

Novērtējums

1.

Starpnozaru organizācijas dalībnieki ir piena ražotāji (kas var nodarboties arī ar piena produktu mājražošanu) un juridiskas personas, kuru darbības nozare ir piena pārstrāde un/vai piena produktu ražošana un/vai piena produktu tirdzniecība (arī izplatīšana)

2.

Nevienam starpnozaru organizācijas dalībniekam iesnieguma iesniegšanas dienā nav nodokļu parādu vai tie nepārsniedz 150 euro

3.

Nevienam starpnozaru organizācijas dalībniekam iesnieguma iesniegšanas dienā nav pasludināts maksātnespējas process vai saskaņā ar komercreģistra informāciju tas neatrodas likvidācijas procesā

4.

Starpnozaru organizācijas valdē vairākums ir organizācijas dalībnieku

5.

Starpnozaru organizācijas dalībnieki piena ražotāji vismaz trīs gadus pirms iesnieguma iesniegšanas ir veikuši piena (svaigpiena) un piena produktu ražošanu un realizāciju pārstrādei vai tiešā tirdzniecībā

6.

Starpnozaru organizācijas dalībnieku piena ražotāju kopējais svaigpiena realizācijas (pārstrādei un/vai tiešai tirdzniecībai piena ekvivalentā) apjoms ir vismaz 500 tonnu pēdējo 12 mēnešu laikā pirms iesnieguma iesniegšanas

7.

Starpnozaru organizācijas dalībnieki, kuru viena no darbības nozarēm ir piena pārstrāde un/vai piena produktu ražošana, pēdējo 12 mēnešu laikā pirms iesnieguma iesniegšanas kopā iepirka un pārstrādāja vismaz 5000 tonnu piena

8.

Starpnozaru organizācijas dalībniekiem, kuru viena no darbības nozarēm ir piena produktu tirdzniecība un/vai izplatīšana, katram tirdzniecības apgrozījums ir vismaz 142 280 euro pēdējo 12 mēnešu laikā

9.

Starpnozaru organizācija darbosies vismaz vienā no B daļā minētajiem darbības virzieniem

10.

Starpnozaru organizācijai ir statūti, kas apliecina atbilstību šīs tabulas 1., 5., 6., 7., 8. un 9.punktam, kā arī B daļai


A.2. Informācija par starpnozaru organizācijas dalībniekiem, kuru darbības nozare ir svaigpiena ražošana

Nr.
p.k.

Dalībnieks (juridiskās personas nosaukums)

Reģistrācijas (personas) kods/Reģistrācijas numurs

1

2

3

1.

2.

3.

4.


A.3. Informācija par starpnozaru organizācijā iesaistītajām personām, kuru darbības nozare ir piena pārstrāde un/vai piena produktu ražošana

Nr.
p.k.

Dalībnieks (juridiskās personas nosaukums)

Reģistrācijas numurs

1

2

3

1.

2.

3.

4.


A.4. Informācija par starpnozaru organizācijā iesaistītajām personām, kuru darbības nozare ir piena produktu tirdzniecība

Nr.
p.k.

Dalībnieks (juridiskās personas nosaukums)

Reģistrācijas numurs

1

2

3

1.

2.

3.

4.

B daļa. STARPNOZARU ORGANIZĀCIJAS PLĀNOTIE DARBĪBAS VIRZIENI
(var norādīt arī jau īstenotās darbības, ja tādas ir)

Nr.
p.k.

Darbības virziens (var atzīmēt vairākus)

Darbību apraksts mērķa sasniegšanai

1.Uzlabot ražošanas un tirgus zināšanas un pārredzamību, tostarp publicējot statistikas datus par cenu, apjomu un darbības ilgumu līgumiem, kas noslēgti par svaigpiena piegādi, un sniedzot analīzi par iespējamo turpmāko tirgus attīstību reģionālajā, valsts un starptautiskajā līmenī
2.Koordinēt piena un piena nozares produktu laišanu tirgū, kā arī uzlabot koordinēšanu, pamatojoties uz veiktajiem pētījumiem un tirgus izpēti
3.Veicināt piena un piena produktu patēriņu un sniegt informāciju par tiem gan iekšējā, gan ārējā tirgū
4.Pētīt iespējamos eksporta tirgus
5.Izstrādāt standartlīgumus, kas atbilst Eiropas Savienības normatīvajiem aktiem par svaigpiena pārdošanu pircējiem un/vai par pārstrādātā piena produktu piegādi izplatītājiem un mazumtirgotājiem, ievērojot nepieciešamību panākt taisnīgus konkurences nosacījumus un nepieļaut tirgus kropļojumus
6.Sniegt informāciju un veikt izpēti, kas vajadzīga, lai ražošanu pielāgotu par labu produktiem, kuri vairāk atbilst tirgus prasībām un patērētāju gaumei un cerībām, jo īpaši attiecībā uz produktu kvalitāti un vides aizsardzību
7.Saglabāt un attīstīt piena nozares ražošanas potenciālu, tostarp veicinot jauninājumus un atbalstot programmas lietišķajai pētniecībai un izstrādei, lai pilnībā izmantotu piena un piena produktu potenciālu un radītu produktus ar pievienoto vērtību, kas patērētājam ir pievilcīgāki
8.Meklēt paņēmienus veterināro produktu izmantošanas ierobežošanai, sekmējot citu vielu izmantošanu un uzlabojot piena ražošanas higiēnu un dzīvnieku veselību
9.Izstrādāt metodes un līdzekļus, lai uzlabotu produktu kvalitāti visos ražošanas un tirdzniecības posmos
10.Izmantot bioloģiskās lauksaimniecības potenciālu, aizsargāt un veicināt šādu lauksaimniecību, kā arī tādu produktu ražošanu, kuriem ir cilmes vietas nosaukums, kvalitātes marķējums un ģeogrāfiskās izcelsmes norāde
11.Veicināt integrētu ražošanu vai citas videi nekaitīgas ražošanas metodes

Starpnozaru organizācijas pārstāvja apliecinājums

Apliecinu, ka iesniegtā informācija saskaņā ar Ministru kabineta 2013.gada 5.februāra noteikumiem Nr.80 "Piena un piena produktu ražotāju organizāciju atzīšanas un to darbības uzraudzības kārtība" ir patiesa un nesatur viltotus datus. Apzinos Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteikto atbildību par nepatiesu ziņu sniegšanu.

(vārds, uzvārds)

(paraksts1)

(datums1)

Piezīme. 1 Dokumenta rekvizītus "paraksts" un "datums" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Zemkopības ministre L.Straujuma
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Piena un piena produktu ražotāju organizāciju atzīšanas un to darbības uzraudzības kārtība Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 80Pieņemts: 05.02.2013.Stājas spēkā: 22.02.2013.Zaudē spēku: 01.01.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 37, 21.02.2013. OP numurs: 2013/37.3
Dokumenta valoda:
LVEN
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
254907
{"selected":{"value":"01.01.2014","content":"<font class='s-1'>01.01.2014.-31.12.2022.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"01.01.2014","iso_value":"2014\/01\/01","content":"<font class='s-1'>01.01.2014.-31.12.2022.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"22.02.2013","iso_value":"2013\/02\/22","content":"<font class='s-1'>22.02.2013.-31.12.2013.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
01.01.2014
87
1
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"