Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.142

Rīgā 2012.gada 28.februārī (prot. Nr.11 11.§)
Grādu un profesionālo kvalifikāciju pielīdzināšanas kārtība
Izdoti saskaņā ar Augstskolu likuma 59.panta ceturto daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā grādi un profesionālās kvalifikācijas, kas Latvijā iegūtas pēc studiju programmas pabeigšanas, kuru uzsāka īstenot pirms Augstskolu likumā noteiktā grādu un profesionālo kvalifikāciju tiesiskā regulējuma spēkā stāšanās 2000.gada 26.decembrī (turpmāk – iepriekš iegūtā augstākā izglītība), pielīdzināmas Augstskolu likumā noteiktajiem grādiem un profesionālajām kvalifikācijām, un šīs pielīdzināšanas nosacījumus.

2. Persona, kura vēlas pielīdzināt tās iepriekš iegūto augstāko izglītību Augstskolu likumā noteiktajiem grādiem un profesionālajām kvalifikācijām, iesniedz Akadēmiskās informācijas centrā iesniegumu.

3. Iesniedzot Akadēmiskās informācijas centrā iesniegumu, persona uzrāda vai iesniegumam pievieno iepriekš iegūtās augstākās izglītības dokumentu un sekmju izrakstu. Ja persona uzrāda iepriekš iegūtās augstākās izglītības dokumentu un sekmju izrakstu, tad iesniegumam pievieno to kopijas.

4. Iesniegumu un tam pievienotos dokumentus vai to kopijas iesniedz papīra vai elektroniska dokumenta formā atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

5. Akadēmiskās informācijas centrs mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas izskata to un pieņem lēmumu par iepriekš iegūtās augstākās izglītības pielīdzināšanu Augstskolu likumā noteiktajiem grādiem un profesionālajām kvalifikācijām vai par atteikumu pielīdzināt iepriekš iegūto augstāko izglītību Augstskolu likumā noteiktajiem grādiem un profesionālajām kvalifikācijām.

6. Akadēmiskās informācijas centrs ir tiesīgs pārbaudīt sniegtās informācijas un ziņu atbilstību faktiskajiem apstākļiem, piemēram, pieprasot informāciju no tās augstskolas, kura ir izsniegusi augstāko izglītību apliecinošo dokumentu.

7. Ja Akadēmiskās informācijas centra rīcībā nav pietiekamu ziņu, lai objektīvi un vispusīgi izlemtu jautājumu par iepriekš iegūtās augstākās izglītības pielīdzināšanu Augstskolu likumā noteiktajiem grādiem un profesionālajām kvalifikācijām, Akadēmiskās informācijas centrs ir tiesīgs pieprasīt papildu informāciju, kā arī Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā pagarināt lēmuma pieņemšanas termiņu. Akadēmiskās informācijas centrs jautājuma izlemšanai ir tiesīgs pieaicināt arī tās augstskolas pārstāvjus, kurā personai ir piešķirts attiecīgais grāds vai profesionālā kvalifikācija, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvjus un ekspertus.

8. Lēmumu par iepriekš iegūtās augstākās izglītības pielīdzināšanu Augstskolu likumā noteiktajiem grādiem un profesionālajām kvalifikācijām pieņem, ņemot vērā šādus nosacījumus:

8.1. kvalifikācijas, kuras piešķīra bijušās PSRS augstākās mācību iestādes par iegūtu augstāko izglītību, pamatojoties uz tiesisko regulējumu, kas bija spēkā līdz Latvijas Republikas Izglītības likumā ietvertā regulējuma par grādiem un kvalifikācijām spēkā stāšanās brīdim 1991.gada 1.jūlijā, ir pielīdzināmas akadēmiskajam maģistra grādam. Ja bijušās PSRS augstākā mācību iestāde personai ir izsniegusi diplomu par iegūtu augstāko izglītību specialitātē, kas atbilst profesijai, kurai saskaņā ar šo profesiju regulējošajiem normatīvajiem aktiem ir paredzēta prasība pēc piektā līmeņa profesionālās kvalifikācijas, šā apakšpunkta pirmajā teikumā minētās kvalifikācijas pielīdzināmas profesionālajam maģistra grādam un piektā līmeņa profesionālajai kvalifikācijai;

8.2. PSRS Augstākās atestācijas komisijas piešķirtais zinātņu kandidāta vai zinātņu doktora grāds tiek pielīdzināts doktora zinātniskajam grādam, izņemot Zinātniskās darbības likuma 10.panta sestajā daļā noteiktos ierobežojumus;

8.3. akadēmiskie bakalaura grādi, kuri piešķirti par iegūtu augstāko izglītību, pamatojoties uz Latvijas Republikas Izglītības likumā noteikto tiesisko regulējumu par grādiem un kvalifikācijām, kurš stājās spēkā 1991.gada 1.jūlijā, līdz Augstskolu likumā noteiktā tiesiskā regulējuma par grādiem un kvalifikācijām spēkā stāšanās brīdim 1995.gada 1.decembrī, tiek pielīdzināti akadēmiskajam bakalaura grādam;

8.4. akadēmiskie maģistra grādi, kuri piešķirti par iegūtu augstāko izglītību, pamatojoties uz Latvijas Republikas Izglītības likumā noteikto tiesisko regulējumu par grādiem un kvalifikācijām, kurš stājās spēkā 1991.gada 1.jūlijā, līdz Augstskolu likumā noteiktā tiesiskā regulējuma par grādiem un kvalifikācijām spēkā stāšanās brīdim 1995.gada 1.decembrī, tiek pielīdzināti akadēmiskajam maģistra grādam;

8.5. kvalifikācijas, kuras piešķirtas par četrus gadus ilgās pilna laika studijās pabeigtu augstākās profesionālās izglītības programmu vai par šai programmai pēc satura un apjoma atbilstošu nepilna laika studijās pabeigtu augstākās profesionālās izglītības programmu, pamatojoties uz Latvijas Republikas Izglītības likumā noteikto tiesisko regulējumu par grādiem un kvalifikācijām, kurš stājās spēkā 1991.gada 1.jūlijā, līdz Augstskolu likumā noteiktā tiesiskā regulējuma par grādiem un kvalifikācijām spēkā stāšanās brīdim 1995.gada 1.decembrī, tiek pielīdzinātas profesionālajam bakalaura grādam un piektā līmeņa profesionālajai kvalifikācijai;

8.6. kvalifikācijas, kuras piešķirtas par vismaz piecus gadus ilgās pilna laika studijās pabeigtu augstākās profesionālās izglītības programmu vai par šai programmai pēc satura un apjoma atbilstošu nepilna laika studijās pabeigtu augstākās profesionālās izglītības programmu, pamatojoties uz Latvijas Republikas Izglītības likumā noteikto tiesisko regulējumu par grādiem un kvalifikācijām, kurš stājās spēkā 1991.gada 1.jūlijā, līdz Augstskolu likumā noteiktā tiesiskā regulējuma par grādiem un kvalifikācijām spēkā stāšanās brīdim 1995.gada 1.decembrī, tiek pielīdzinātas profesionālajam maģistra grādam un piektā līmeņa profesionālajai kvalifikācijai;

8.7. augstākās profesionālās izglītības kvalifikācijas, kuras piešķirtas par četrus gadus ilgās pilna laika studijās pabeigtu augstākās profesionālās izglītības programmu vai par šai programmai pēc satura un apjoma atbilstošu nepilna laika studijās pabeigtu augstākās profesionālās izglītības programmu, pamatojoties uz Augstskolu likumā noteikto tiesisko regulējumu par grādiem un kvalifikācijām, kurš stājās spēkā 1995.gada 1.decembrī, līdz likuma "Grozījumi Augstskolu likumā" spēkā stāšanās dienai 2000.gada 26.decembrī, ir pielīdzināmas profesionālajam bakalaura grādam un piektā līmeņa profesionālajai kvalifikācijai;

8.8. augstākās profesionālās izglītības kvalifikācijas, kuras piešķirtas par vismaz piecus gadus ilgās pilna laika studijās pabeigtu augstākās profesionālās izglītības programmu vai par šai programmai pēc satura un apjoma atbilstošu nepilna laika studijās pabeigtu augstākās profesionālās izglītības programmu, pamatojoties uz Augstskolu likumā noteiktu tiesisko regulējumu par grādiem un kvalifikācijām, kurš stājās spēkā 1995.gada 1.decembrī, līdz likuma "Grozījumi Augstskolu likumā" spēkā stāšanās dienai 2000.gada 26.decembrī, ir pielīdzināmas profesionālajam maģistra grādam un piektā līmeņa profesionālajai kvalifikācijai.

9. Lēmumu par atteikumu pielīdzināt iepriekš iegūtu augstāko izglītību Augstskolu likumā noteiktajiem grādiem un profesionālajām kvalifikācijām pieņem, ja ir spēkā vismaz viens no šādiem nosacījumiem:

9.1. neviens no šo noteikumu 8.punktā minētajiem nosacījumiem nav attiecināms;

9.2. augstākās izglītības dokumentu izdevusi Padomju Savienības Komunistiskās partijas un Vissavienības Ļeņina Komunistiskās Jaunatnes Savienības augstākās izglītības iestāde un piešķirtā kvalifikācija saistīta ar partijas darbu, zinātnisko komunismu, partijas propagandu un aģitāciju un citiem līdzīgiem jautājumiem;

9.3. augstākās izglītības dokumenti nav izdoti uz atbilstošajā laikposmā spēkā esošu valsts atzītu izglītības dokumentu veidlapām, izņemot gadījumu, ja ir izsniegti attiecīgo augstākās izglītības dokumentu dublikāti vai arhīva izziņa.

10. Lēmumā par iepriekš iegūtās augstākās izglītības pielīdzināšanu Augstskolu likumā noteiktajiem grādiem un profesionālajām kvalifikācijām Akadēmiskās informācijas centrs norāda, kādam Augstskolu likumā noteiktajam grādam vai grādam un profesionālajai kvalifikācijai ir pielīdzināma personas iepriekš iegūtā augstākā izglītība.

11. Akadēmiskās informācijas centra lēmumu var apstrīdēt Izglītības un zinātnes ministrijā, bet Izglītības un zinātnes ministrijas lēmumu var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Izglītības un zinātnes ministrs R.Ķīlis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grādu un profesionālo kvalifikāciju pielīdzināšanas kārtība Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 142Pieņemts: 28.02.2012.Stājas spēkā: 02.03.2012.Zaudē spēku: 11.10.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 35, 01.03.2012.
Dokumenta valoda:
LVEN
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
  • Citi saistītie dokumenti
244724
02.03.2012
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"