Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2016. gada 13. decembra noteikumus Nr. 788 "Noteikumi par atkritumu savākšanas un šķirošanas vietām".
Ministru kabineta noteikumi Nr.898

Rīgā 2011.gada 22.novembrī (prot. Nr.68 13.§)
Noteikumi par atkritumu savākšanas un šķirošanas vietām
Izdoti saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likuma 6.panta 5.punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka atkritumu savākšanas un šķirošanas vietu veidus, kā arī atkritumu savākšanas un šķirošanas vietu un bioloģisko atkritumu kompostēšanas vietu ierīkošanas un apsaimniekošanas prasības.

2. Noteikumi neattiecas uz bioloģisko atkritumu kompostēšanas vietām, kuras uz savā īpašumā vai lietošanā esošas zemes ierīko fiziskā persona tās mājsaimniecībā radīto bioloģisko atkritumu kompostēšanai.

II. Atkritumu savākšanas un šķirošanas vietu veidi

3. Atkritumu savākšanas un šķirošanas vietu veidi:

3.1. sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punkts;

3.2. šķiroto atkritumu savākšanas laukums;

3.3. atkritumu šķirošanas un pārkraušanas centrs vai stacija (turpmāk – šķirošanas centrs);

3.4. izlietotā iepakojuma pieņemšanas punkts;

3.5. atsevišķu veidu bīstamo atkritumu savākšanas punkts ārstniecības iestādēs;

3.6. atsevišķu veidu bīstamo atkritumu vai ražošanas atkritumu savākšanas punkts;

3.7. videi kaitīgu preču atkritumu savākšanas punkts.

4. Sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punkts ir speciāli aprīkota vieta, kur konteineros dalīti savāc un īslaicīgi uzglabā dažādu veidu sadzīves atkritumus pirms to pārvadāšanas – ne ilgāk kā nedēļu bioloģiskos atkritumus un ne ilgāk kā sešas nedēļas – pārējos sadzīves atkritumus. Sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punktā nodrošina ne mazāk kā divu veidu sadzīves atkritumu dalītu savākšanu.

5. Šķiroto atkritumu savākšanas laukums ir speciāli aprīkota norobežota vieta, kur konteineros savāc un uzglabā dažādu veidu atkritumus pirms to apglabāšanas vai pārstrādes – ne ilgāk kā divas nedēļas bioloģiskos atkritumus un ne ilgāk kā trīs mēnešus – pārējos sadzīves atkritumus. Videi kaitīgu preču atkritumus, sadzīvē radušos bīstamos atkritumus, mēbeļu atkritumus un būvniecības atkritumus šķiroto atkritumu savākšanas laukumā drīkst uzglabāt ne ilgāk par gadu pēc to savākšanas dienas.

6. Šķirošanas centrs ir speciāli aprīkota vieta savākto atkritumu šķirošanai, lai atlasītu pārstrādei izmantojamos materiālus vai pārkrautu un apstrādātu atkritumus, kas paredzēti transportēšanai lielos attālumos. Šķirošanas centrā veic vienu no šādām darbībām:

6.1. atkritumu šķirošana un pārkraušana;

6.2. atkritumu šķirošana;

6.3. atkritumu pārkraušana.

7. Šķirošanas centrā var veikt arī šādas darbības:

7.1. nešķiroto atkritumu īslaicīga uzglabāšana – ne ilgāk kā divas nedēļas bioloģiskos atkritumus un ne ilgāk kā trīs mēnešus – pārējos sadzīves atkritumus;

7.2. šķiroto atkritumu uzglabāšana;

7.3. pārstrādei sagatavoto materiālu uzglabāšana.

8. Šo noteikumu 5. un 6.punktā minētās atkritumu savākšanas un šķirošanas vietas var ierīkot arī slēgtās un rekultivētās sadzīves atkritumu izgāztuvēs, kuras ir slēgtas un rekultivētas atbilstoši normatīvajiem aktiem par atkritumu poligonu ierīkošanu, atkritumu poligonu un izgāztuvju apsaimniekošanu, slēgšanu un rekultivāciju.

9. Izlietotā iepakojuma pieņemšanas punkts ir speciāli aprīkota vieta izlietotā iepakojuma savākšanai, pieņemšanai un īslaicīgai uzglabāšanai ne ilgāk kā trīs mēnešus pirms tā atkārtotas izmantošanas, šķirošanas, pārstrādes vai apglabāšanas.

10. Atsevišķu veidu bīstamo atkritumu savākšanas punkts ārstniecības iestādē, kas rada atkritumus, kuru savākšanai un uzglabāšanai normatīvajos aktos par ārstniecības iestādē radīto atkritumu apsaimniekošanu noteiktas īpašas prasības, lai novērstu un aizkavētu infekcijas izplatīšanos, ir speciāli aprīkota vieta vai telpa visu attiecīgajā iestādē dalīti savākto bīstamo atkritumu centralizētai uzglabāšanai pirms to nodošanas pārstrādei vai apglabāšanai:

10.1. bīstamos atkritumus, kuri ir infekciozi, uzglabā ne ilgāk kā vienu nedēļu pēc to rašanās. Ja šo atkritumu uzglabāšanai nodrošina temperatūru, kas nav augstāka par 8 °C, tos uzglabā ne ilgāk kā vienu mēnesi pēc to rašanās;

10.2. bīstamos atkritumus, kuri nav infekciozi, uzglabā ne ilgāk kā trīs mēnešus pēc to rašanās.

11. Atsevišķu veidu bīstamo atkritumu vai ražošanas atkritumu savākšanas punkts ir speciāli aprīkota vieta normatīvajos aktos par atsevišķu veidu bīstamo atkritumu apsaimniekošanu noteikto atsevišķu veidu bīstamo atkritumu vai ražošanas atkritumu savākšanai un īslaicīgai uzglabāšanai ne ilgāk kā trīs mēnešus pirms to apglabāšanas vai pārstrādes.

12. Videi kaitīgu preču atkritumu savākšanas punkts ir speciāli aprīkota vieta normatīvajos aktos par dabas resursu nodokli noteikto videi kaitīgu preču atkritumu savākšanai, pieņemšanai un īslaicīgai uzglabāšanai ne ilgāk kā trīs mēnešus pirms to tālākās apstrādes vai pārstrādes.

13. Videi kaitīgu preču atkritumus un sadzīvē radušos bīstamos atkritumus, kuri ir minēti Ministru kabineta 2011.gada 19.aprīļa noteikumu Nr.302 ''Noteikumi par atkritumu klasifikatoru un īpašībām, kuras padara atkritumus bīstamus'' 1.pielikuma 20.nodaļā, drīkst uzglabāt šo noteikumu 5. un 6.punktā minētajās atkritumu savākšanas un šķirošanas vietās, ja minētajiem atkritumu veidiem tiek nodrošināti atsevišķi konteineri vai arī šie atkritumi tiek uzglabāti atsevišķi no pārējiem atkritumiem.

14. Šķiroto atkritumu savākšanas laukuma, šķirošanas centra, videi kaitīgu preču atkritumu (izņemot izlietotās pārnēsājamās baterijas) savākšanas punkta vai bioloģisko atkritumu kompostēšanas laukuma operators visas ar atkritumiem veiktās darbības ieraksta reģistrācijas žurnālā (pielikums). Bīstamo atkritumu uzskaiti nodrošina atbilstoši normatīvajiem aktiem par bīstamo atkritumu uzskaites, identifikācijas, uzglabāšanas, iepakošanas, marķēšanas un pārvadājumu uzskaites kārtību.

III. Prasības atkritumu savākšanas un šķirošanas vietu ierīkošanai un apsaimniekošanai

15. Sadzīves atkritumu dalītas savākšanas punktā nodrošina:

15.1. ūdensnecaurlaidīgu laukuma virsmas segumu;

15.2. infrastruktūru transportlīdzekļu piekļuvei;

15.3. tādu sadzīves atkritumu dalītas savākšanas punkta platību, lai tajā varētu izvietot, nomainīt un iztukšot atkritumu konteinerus.

16. Šķiroto atkritumu savākšanas laukumā nodrošina:

16.1. ūdensnecaurlaidīgu laukuma virsmas segumu;

16.2. infrastruktūru transportlīdzekļu piekļuvei;

16.3. tādu atkritumu savākšanas laukuma platību, lai tajā varētu izvietot, nomainīt un iztukšot atkritumu konteinerus (tajā skaitā pašpresējošos konteinerus) vismaz šādiem dalīti savāktiem atkritumu veidiem:

16.3.1. plastmasas atkritumi, tajā skaitā izlietotais iepakojums;

16.3.2. papīrs un kartons, tajā skaitā izlietotais iepakojums;

16.3.3. izlietotais stikla iepakojums;

16.3.4. cita veida stikla atkritumi;

16.3.5. sadzīvē radušies bīstamie atkritumi. Minētajiem atkritumiem nepieciešams aizslēdzams konteiners ar vairākām tilpnēm, kurās ievietot attiecīgos bīstamos atkritumus;

16.3.6. videi kaitīgo preču atkritumi;

16.4. iežogojumu un apgaismojumu;

16.5. laukuma darbībai nepieciešamās būves un iekārtas:

16.5.1. telpas sargam un operatoram;

16.5.2. elektroapgādes sistēmu;

16.5.3. ugunsdzēšanas aprīkojumu;

16.6. informāciju par šķiroto atkritumu savākšanas laukuma īpašnieku un operatoru, laukuma darba laiku un par atkritumu veidiem, kas tiek pieņemti.

17. Šķirošanas centrā papildus šo noteikumu 16.punktā minētajām prasībām ierīko atkritumu pārkraušanas estakādes, paredzot estakāžu uzbrauktuvju un nobrauktuvju slīpumus atbilstoši izmantojamai atkritumu savākšanas un pārvadāšanas tehnikai, vai citu nepieciešamo aprīkojumu atkritumu pārkraušanai.

18. Atkritumu šķirošanas līnija ir atkritumu šķirošanai paredzētās iekārtas, kurā šķirošanas procesā (manuāli vai izmantojot fizikālas metodes) no atkritumiem tiek atdalīti atsevišķi atkritumu veidi.

19. Atkritumu šķirošanas līnijas var izmantot šķirošanas centros vai atkritumu poligonos.

20. Ja šķirošanas centrā vai atkritumu poligonā ierīko atkritumu šķirošanas līniju, to izvieto klimatiskajiem apstākļiem un šķirošanas līnijas iekārtas tehniskajiem parametriem atbilstošā ēkā.

21. Atkritumu šķirošanas līnijas apsaimniekotājs nodrošina regulāru atkritumu šķirošanas līnijas darbības kontroli un personāla apmācību.

22. Ierīkojot atkritumu šķirošanas līniju, nodrošina nepieciešamo aprīkojumu vismaz šādu darbību veikšanai:

22.1. šķirojamo atkritumu iekraušana;

22.2. šķirojamo atkritumu nogādāšana uz konveijeru;

22.3. atkritumu šķirošana;

22.4. metālus saturošu atkritumu atdalīšana;

22.5. atkritumu šķirošanas līnijas tehniskā apkope;

22.6. atkritumu šķirošanā iegūto materiālu presēšana.

23. Izlietotā iepakojuma pieņemšanas punktā nodrošina:

23.1. infrastruktūru transportlīdzekļu piekļuvei;

23.2. tādu izlietotā iepakojuma pieņemšanas punkta platību, lai tajā varētu izvietot atkritumu konteinerus (tajā skaitā pašpresējošos konteinerus) katram izlietotā iepakojuma materiāla veidam, ko pieņem minētajā punktā.

24. Atsevišķu veidu bīstamo atkritumu vai ražošanas atkritumu savākšanas punktā nodrošina:

24.1. ūdensnecaurlaidīgu pamatni;

24.2. infrastruktūru transportlīdzekļu piekļuvei;

24.3. tādu atsevišķu veidu bīstamo atkritumu vai ražošanas atkritumu savākšanas punkta platību, lai tajā varētu izvietot, nomainīt un iztukšot atsevišķu veidu bīstamo atkritumu vai ražošanas atkritumu konteinerus.

25. Videi kaitīgu preču atkritumu savākšanas punktā nodrošina:

25.1. ūdensnecaurlaidīgu pamatni;

25.2. infrastruktūru transportlīdzekļu piekļuvei;

25.3. tādu videi kaitīgu preču atkritumu savākšanas punkta platību, lai tajā varētu izvietot, nomainīt un iztukšot videi kaitīgo preču atkritumu konteinerus.

26. Atkritumu savākšanas un šķirošanas vietā pieņem atkritumus, kuri ir norādīti atkritumu apsaimniekošanas atļaujā vai atļaujā A vai B kategorijas piesārņojošas darbības veikšanai.

IV. Prasības bioloģisko atkritumu kompostēšanas vietu ierīkošanai un apsaimniekošanai

27. Bioloģisko atkritumu kompostēšanai (bioloģisko atkritumu aeroba apstrāde atmosfēras skābekļa klātbūtnē kontrolētos apstākļos, izmantojot mikroorganismus) ierīko atkritumu kompostēšanas laukumus. Bioloģisko atkritumu kompostēšanas laukums var atrasties sadzīves atkritumu poligona teritorijā.

28. Bioloģisko atkritumu kompostēšanas laukumā pieņem atkritumus, kuri ir norādīti atļaujā A vai B kategorijas piesārņojošas darbības veikšanai.

29. Ja bioloģisko atkritumu kompostēšanas laukums atrodas ārpus sadzīves atkritumu poligona, tajā nodrošina:

29.1. virszemes ūdeņu savākšanas sistēmu (tajā skaitā smilšu uztvērējus) savākto virszemes ūdeņu izsmidzināšanai uz komposta kaudzēm vai novadīšanai poligona infiltrāta uzkrāšanas iekārtās, lai veiktu priekšattīrīšanu pirms novadīšanas uz notekūdeņu attīrīšanas iekārtām;

29.2. ūdensnecaurlaidīgu segumu, lai nepieļautu gruntsūdeņu un pazemes ūdeņu piesārņošanu, nodrošinot, ka ekspluatācijas laikā maksimālais gruntsūdens līmenis ir zemāks par vienu metru no laukuma pamatnes;

29.3. koku un krūmu stādījumu ap bioloģisko atkritumu kompostēšanas laukumu;

29.4. iežogojumu un apgaismojumu;

29.5. laukuma darbībai nepieciešamās būves un iekārtas:

29.5.1. svarus ievesto un izvesto kravu masas reģistrācijai;

29.5.2. telpas sargam un operatoram;

29.5.3. elektroapgādes sistēmu;

29.5.4. ugunsdzēšanas aprīkojumu;

29.5.5. ūdensapgādes sistēmu;

29.6. informāciju par bioloģisko atkritumu kompostēšanas laukuma īpašnieku un operatoru, laukuma darba laiku un par atkritumu veidiem, kas tiek pieņemti.

30. Ja bioloģisko atkritumu kompostēšanas laukumu ierīko atkritumu poligona teritorijā, savāktos virszemes ūdeņus izsmidzina uz komposta kaudzēm vai novada poligona infiltrāta uzkrāšanas iekārtās.

31. Lai veicinātu bioloģisko atkritumu kompostēšanas procesu, izmanto komposta materiālu smalcināšanas, sajaukšanas un maisīšanas iekārtas, kā arī nodrošina regulārus komposta materiāla temperatūras mērījumus un mitrināšanu.

V. Noslēguma jautājumi

32. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2009.gada 1.septembra noteikumus Nr.985 "Noteikumi par atkritumu savākšanas, šķirošanas un bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanas vietām" (Latvijas Vēstnesis, 2009, 142.nr.).

33. Ja atkritumu savākšanas un šķirošanas vietas vai bioloģisko atkritumu kompostēšanas vietas ir nodotas ekspluatācijā vai to būvprojekti likumā noteiktā kārtībā akceptēti līdz 2009.gada 9.septembrim, minēto vietu īpašnieki nodrošina to atbilstību šo noteikumu prasībām ar 2014.gada 1.janvāri.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs E.Sprūdžs
Pielikums
Ministru kabineta
2011.gada 22.novembra noteikumiem Nr.898
Ar atkritumiem veikto darbību reģistrācijas žurnāls

Šķiroto atkritumu savākšanas laukuma, atkritumu šķirošanas un pārkraušanas centra vai stacijas vai bioloģisko atkritumu kompostēšanas laukuma operators

 

(komersanta nosaukums, reģistrācijas numurs Uzņēmumu reģistrā)

Atrašanās vieta 
 

(adrese)

Žurnāls iesākts __________________________________

Žurnāls slēgts ___________________________________

Šķiroto atkritumu savākšanas laukumā, atkritumu šķirošanas un pārkraušanas centrā vai stacijā vai bioloģisko atkritumu kompostēšanas laukumā ievesto un izvesto atkritumu uzskaite

1. Informācija par šķiroto atkritumu savākšanas laukumā, atkritumu šķirošanas un pārkraušanas centrā vai stacijā vai bioloģisko atkritumu kompostēšanas laukumā ievestajiem atkritumiem

Datums

Atkritumu klase*

Atkritumu vai otrreiz izmantojamo materiālu daudzums

t

m3

    
    

2. Informācija par atkritumiem, kuri izvesti no šķiroto atkritumu savākšanas laukuma, atkritumu šķirošanas un pārkraušanas centra vai stacijas vai bioloģisko atkritumu kompostēšanas laukuma

Datums

Atkritumu klase*

Atkritumu vai otrreiz izmantojamo materiālu daudzums

Atkritumu vai otrreiz izmantojamo materiālu izmantošanas, pārstrādāšanas, uzglabāšanas vai apglabāšanas vietas faktiskā adrese

Pavaddokumenta vai līguma numurs

t

m3

      
      

Piezīme. * Norāda atbilstoši normatīvajiem aktiem par atkritumu klasifikatoru un īpašībām, kuras padara atkritumus bīstamus.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs E.Sprūdžs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par atkritumu savākšanas un šķirošanas vietām Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 898Pieņemts: 22.11.2011.Stājas spēkā: 09.12.2011.Zaudē spēku: 16.12.2016.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 193, 08.12.2011.
Dokumenta valoda:
LVEN
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
240902
09.12.2011
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"