Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2002. gada 28. maija noteikumus Nr. 210 "Noteikumi par mājsaimniecības spuldžu marķēšanu un distances līgumā ietveramo informāciju".

Ministru kabineta noteikumi Nr.33

Rīgā 2001.gada 23.janvārī (prot. Nr.4, 13.§)

Mājsaimniecības spuldžu marķēšanas noteikumi

Izdoti saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības
likuma
10.panta ceturto daļu un 21.pantu

1. Šie noteikumi nosaka Latvijas tirgū piedāvātās mājsaimniecības spuldzes, kurām nepieciešams sevišķs marķējums, un to marķēšanas kārtību.

2. Šie noteikumi attiecas uz mājsaimniecības elektriskajām spuldzēm (arī tad, ja tās tiek izmantotas nolūkiem, kas nav saistīti ar mājsaimniecību) - kvēlspuldzēm, integrāli kompaktām (lineārām un nelineārām) fluorescences spuldzēm un fluorescences spuldzēm (turpmāk - spuldzes).

3. Šie noteikumi neattiecas uz:

3.1. spuldzēm, kurām gaismas plūsma ir lielāka par 6500 lūmeniem;

3.2. spuldzēm, kuru jauda ir mazāka par 4 vatiem;

3.3. reflektorspuldzēm;

3.4. spuldzēm, kuras darbojas, izmantojot citus enerģijas avotus, piemēram, baterijas;

3.5. spuldzēm, kuras nav paredzētas gaismas izplatīšanai redzamā diapazonā (400 - 800 mm);

3.6. spuldzēm, kas ir tādas iekārtas daļa, kurai apgaismošana nav galvenais uzdevums.

4. Ražotāja, tā pilnvarotā pārstāvja vai importētāja pienākums ir marķēt ar etiķeti un speciālu zīmi spuldzes, kas paredzētas pārdošanai, nomai, pārdošanai uz kredīta vai demonstrēšanai. Etiķetē un speciālajā zīmē saskaņā ar šiem noteikumiem norāda informāciju par spuldzes elektroenerģijas patēriņu, kā arī citu informāciju, kas nepieciešama, lai novērtētu spuldzes elektroenerģijas patēriņu.

5. Šo noteikumu 3.punktā minētajām spuldzēm var pievienot etiķeti vai speciālo zīmi, ja attiecībā uz tām ir pieņemti šo noteikumu 7.punktā minētie harmonizētie Eiropas standarti.

6. Nav nepieciešams marķēt lietotas spuldzes vai spuldžu modeļus, kuru ražošana pārtraukta pirms šo noteikumu stāšanās spēkā.

7. Ekonomikas ministrija sadarbojas ar attiecīgo standartu tehnisko komiteju un iesaka valsts bezpeļņas sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Latvijas standarts" adaptējamos standartus. Šajos noteikumos minētos datus nosaka saskaņā ar harmonizētajos Eiropas standartos vai Latvijas nacionālajos standartos norādītajiem testiem. Attiecīgo standartu sarakstu valsts bezpeļņas sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Latvijas standarts" publicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

8. Ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs nodrošina spuldžu tehnisko dokumentāciju, kurā ietver šādu informāciju:

8.1. ražotāja, tā pilnvarotā pārstāvja vai importētāja nosaukums un adrese;

8.2. modeļa vispārīgs apraksts, lai to varētu precīzi identificēt;

8.3. rasējumi ar galvenajiem modeļa raksturlielumiem un to detaļu tehniskie zīmējumi, kuras ievērojami ietekmē elektroenerģijas patēriņu;

8.4. testi, kas veikti saskaņā ar šo noteikumu 7.punktā minētajiem standartiem;

8.5. lietošanas pamācība (ja tāda ir).

9. Šo noteikumu 8.punktā minēto dokumentāciju var sastādīt, pamatojoties uz citos normatīvajos aktos paredzēto tehnisko dokumentāciju.

10. Ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs nodrošina, lai tehniskā dokumentācija būtu pieejama tirgus uzraudzības iestādei piecus gadus pēc pēdējās spuldzes ražošanas pārtraukšanas.

11. Šo noteikumu 4.punktā minēto etiķeti izgatavo atbilstoši šo noteikumu 1.pielikuma 1.paraugam. Ja etiķeti izvieto uz iepakojuma, tā var būt krāsaina vai melnbalta. Melnbaltai etiķetei pamats un druka var būt melnā un baltā krāsā vai baltā un melnā krāsā, un tai jānodrošina etiķetes salasāmība. Ja etiķeti pievieno vai piestiprina iepakojumam, tai jābūt krāsainai.

12. Ja informācija par spuldzes gaismas plūsmu (lūmenos), jaudu (vatos) un spuldzes vidējo nominālo kalpošanas ilgumu ir sniegta uz spuldzes iepakojuma, etiķeti izgatavo atbilstoši šo noteikumu 1.pielikuma 2.paraugam (krāsainu vai melnbaltu).

13. Etiķeti izvieto uz spuldzes iepakojuma vai pievieno katras spuldzes iepakojuma ārpusē. Cita informācija nedrīkst aizsegt etiķeti vai pasliktināt tās redzamību.

14. Ap etiķeti nepieciešama vismaz 5 mm plata brīva mala. Etiķete un brīvā mala nedrīkst aizņemt vairāk kā 50 % no iepakojuma lielākās virsmas. Ja iepakojuma virsma nav pietiekami liela, etiķeti var samazināt tā, lai paliek vismaz 40 % no etiķetes standarta izmēra.

15. Ja iepakojuma virsma nav pietiekami liela, lai uz tās izvietotu samazināto etiķeti, to pievieno spuldzei vai iepakojumam. Ja spuldzes pārdošanas, nomas vai demonstrēšanas vietā parasta izmēra etiķete ir novietota kopā ar spuldzi (piemēram, uz plaukta, uz kura atrodas spuldze), samazināto etiķeti var nepievienot.

16. Šo noteikumu 4.punktā minētā speciālā zīme nepieciešama visās spuldzei pievienotajās informatīvajās brošūrās un lapās. Speciālajā zīmē ietver etiķetē minēto informāciju. Ja spuldzei netiek pievienota informatīvā brošūra vai lapa, par speciālo zīmi var uzskatīt etiķeti.

17. Spuldzes enerģijas efektivitātes klasi nosaka atbilstoši šo noteikumu 2.pielikumam.

18. Ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs ir atbildīgs par attiecīgajā dokumentācijā un etiķetē sniegto datu precizitāti. Uzskatāms, ka ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs ir devis savu piekrišanu informācijai, kas tiek sniegta etiķetē vai speciālajā zīmē.

19. Ražotāja, tā pilnvarotā pārstāvja vai importētāja pienākums ir bez maksas piegādāt etiķetes un speciālās zīmes mazumtirgotājiem vai citām personām, kas pārdod, iznomā, pārdod uz kredīta vai demonstrē spuldzes. Minēto personu pieprasījums piegādāt etiķetes vai speciālās zīmes izpildāms nekavējoties.

20. Ja spuldzes piedāvā pārdošanai, iznomāšanai vai pārdošanai uz kredīta, izmantojot distances saziņas līdzekļus, pirms līguma slēgšanas papildus informācijai, kas noteikta Ministru kabineta 1999.gada 7.septembra noteikumos Nr.316 "Noteikumi par distances līgumu", par spuldzēm sniedzama šāda informācija:

20.1. enerģijas efektivitātes klase;

20.2. gaismas plūsma (lūmenos);

20.3. jauda (vatos);

20.4. vidējais kalpošanas ilgums (ja distances saziņas līdzeklī nav dota vispārīga informācija par spuldzes kalpošanas ilgumu, vidējo spuldzes kalpošanas ilgumu var nenorādīt).

21. Šo noteikumu 20.punktā minētā informācija sniedzama attiecīgajam distances saziņas līdzeklim atbilstošā veidā.

22. Tirgus uzraudzības iestādes funkcijas veic Patērētāju tiesību aizsardzības centrs.

23. Ja marķējums neatbilst šiem noteikumiem, ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs novērš neatbilstību un izplata laboto etiķeti vai speciālo zīmi.

24. Ja etiķetē sniegtā informācija neatbilst pārbaudē iegūtajai informācijai, izdevumus, kas saistīti ar pārbaudes veikšanu, sedz ražotājs, tā pilnvarotais pārstāvis vai importētājs.

25. Noteikumi stājas spēkā ar 2001.gada 1.jūliju.

Ministru prezidents A.Bērziņš

Ekonomikas ministra vietā - īpašu uzdevumu ministrs
sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām R.Zīle

 

1. pielikums
Ministru kabineta
2001. gada 23. janvāra
noteikumiem Nr. 33

Etiķetes paraugs 

1. Paskaidrojumi:

I - spuldzes enerģijas efektivitātes klase, kas noteikta saskaņā ar šo noteikumu 2. pielikumu. Attiecīgais burts izvietots vienā līmenī ar tam atbilstošo bultu;

II - spuldzes gaismas plūsma lūmenos;

III - spuldzes jauda vatos;

IV - spuldzes vidējais nominālais kalpošanas ilgums stundās (var nenorādīt, ja uz iepakojuma nav dota vispārīga informācija par spuldzes kalpošanas ilgumu).

 

2. Etiķetes izmēri (mm):

3. Krāsas:

3.1. bulta A: 100% ciāna, 0% magenta, 100% dzeltena, 0% melna;

3.2. bulta B: 70% ciāna, 0% magenta, 100% dzeltena, 0% melna;

3.3. bulta C: 30% ciāna, 0% magenta, 100% dzeltena, 0% melna;

3.4. bulta D: 0% ciāna, 0% magenta, 100% dzeltena, 0% melna;

3.5. bulta E: 0% ciāna, 30% magenta, 100% dzeltena, 0% melna;

3.6. bulta F: 0% ciāna, 70% magenta, 100% dzeltena, 0% melna;

3.7. bulta G: 0% ciāna, 100% magenta, 100% dzeltena, 0% melna;

3.8. kontūras: 100% ciāna, 0% magenta, 70% dzeltena, 0% melna;

3.9. teksts ir melnā krāsā, etiķetes pamats ir balts.

Ekonomikas ministra vietā - īpašu uzdevumu ministrs
sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām R.Zīle

 

2. pielikums
Ministru kabineta
2001. gada 23. janvāra
noteikumiem Nr. 33

Enerģijas efektivitātes klase

1. Enerģijas efektivitātes A klasē ietver:

1.1. fluorescences spuldzes bez integrāla balasta (nepieciešams balasts vai cits kontroles mehānisms, lai spuldzi pievienotu elektrībai), kurām

W ≤ 0,15:Φ + 0,0097 Φ;

1.2. citas spuldzes, kurām

W ≤ 0,24:Φ + 0,0103 Φ, kur

Φ - gaismas plūsma lūmenos;

W - spuldzes jauda vatos.

2. Enerģijas efektivitātes klase no B līdz G:

Nr.
p.k.
Enerģijas efektivitātes klase Enerģijas efektivitātes indekss E1
2.1. B E1 < 60 %
2.2. C 60 % ≤ E1 < 80 %
2.3. D 80 % ≤ E1 < 95 %
2.4. E 95 % ≤ E1 < 110 %
2.5. F 110 % ≤ E1 < 130 %
2.6. G E1 ≥ 130 %

Enerģijas efektivitātes indekss E1 = W / WR, kur

W - spuldzes jauda vatos;

WR - norādāmā jauda vatos.

WR = 0,88:Φ + 0,049 Φ, ja Φ > 34 lūmeniem;

WR = 0,2 Φ, ja Φ ≤ 34 lūmeniem, kur

Φ - gaismas plūsma lūmenos.

Ekonomikas ministra vietā - īpašu uzdevumu ministrs
sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām R.Zīle

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Mājsaimniecības spuldžu marķēšanas noteikumi Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 33Pieņemts: 23.01.2001.Stājas spēkā: 01.07.2001.Zaudē spēku: 31.05.2002.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 15, 26.01.2001.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
2325
01.07.2001
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"