Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2002. gada 30. aprīļa noteikumus Nr. 172 "Valsts pārvaldes institūciju pasūtīto pētījumu projektu pieteikšanas, izvērtēšanas un finansēšanas kārtība".

Ministru kabineta noteikumi Nr. 77

Rīgā 1999.gada 2.martā (prot. Nr. 15, 27.§)

Valsts pārvaldes institūciju pasūtīto pētījumu projektu pieteikšanas, izvērtēšanas un finansēšanas kārtība

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par zinātnisko darbību" 31.3 panta trešo daļu

I. Vispārīgais jautājums

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā piesakāmi, izvērtējami un finansējami valsts pārvaldes institūciju pasūtīto pētījumu projekti (turpmāk - projekts), kā arī sniedzami attiecīgi pārskati. Noteikumi ir attiecināmi uz tiem pētījumiem, kurus pasūta ministrijas un citas centrālās valsts pārvaldes institūcijas, kas neatrodas ministriju pakļautībā vai pārraudzībā (turpmāk - institūcija). Pētījumus finansē no valsts budžeta līdzekļiem, kas minētajam mērķim iedalīti Izglītības un zinātnes ministrijas budžetā (turpmāk - iedalītie līdzekļi).

II. Finansējamie projekti

2. Iedalītie līdzekļi izmantojami tādu projektu finansēšanai, kas nepieciešami attiecīgās institūcijas uzdevumu sekmīgai risināšanai un kuriem paredzams praktisks pielietojums attiecīgajā institūcijā vai tās kompetencē esošajās jomās. .

3. Daļu no attiecīgajam projektam iedalītajiem līdzekļiem (līdz 20 %) pasūtījuma izpildītājs var izmantot:

3.1. pētījumiem nepieciešamo materiālu tulkošanai;

3.2. pētījuma rezultātu noformēšanai.

4. Iedalītos līdzekļus aizliegts izmantot:

4.1. pētījumiem, kuru veikšana saskaņā ar attiecīgās institūcijas nolikumu ir tās darbinieku dienesta pienākums;

4.2. pētījumiem, pēc kuriem varētu būt tirgus pieprasījums (piemēram, tehnoloģijas, iekārtas, produkcija);

4.3. fundamentāliem zinātniskiem pētījumiem, kuriem nav konkrēta praktiska lietojuma;

4.4. informatīvo sistēmu ekspluatācijai un remontam.

III. Projektu pieteikšana

5. Institūcija nosaka pasūtāmo pētījumu uzdevumus, kuros izvirza konkrētus jautājumus un problēmas. Pasūtījumu izpildītāji sagatavo attiecīgus projektus, kurus īstenojot tiek sniegtas atbildes uz izvirzītajiem jautājumiem un problēmu risinājumi. .

6. Pasūtījuma izpildītājs iesniedz institūcijā projekta pieteikumu, detalizētu finansējuma kalkulāciju un pētījuma veicēju sarakstu.

7. Institūcija izvērtē saņemtos projektu pieteikumus un apstiprina projektu sarakstu nākamajam gadam.

8. Šo noteikumu 7.punktā minētajā sarakstā iekļaujamo projektu skaitam jāatbilst iedalāmo līdzekļu apmēram, ņemot vērā iepriekšējā gadā institūcijai piešķirto attiecīgo finansējumu.

9. Institūcijas katru gadu līdz 1.oktobrim iesniedz Izglītības un zinātnes ministrijā šādus dokumentus:

9.1. ministram adresētu vēstuli ar finansējuma pieprasījumu;

9.2. nākamajam gadam nepieciešamo projektu sarakstu (1.pielikums) prioritārā secībā;

9.3. pieteikumus atsevišķo projektu finansēšanai (2.pielikums).

IV. Projektu izvērtēšana

10. Izglītības un zinātnes ministrija reģistrē šo noteikumu 9.punktā minētos dokumentus. Ja kāds no tiem neatbilst noteiktajām prasībām, dokumenti nosūtāmi atpakaļ iesniedzējam. Pēc attiecīgo trūkumu novēršanas institūcija ir tiesīga divu nedēļu laikā atkārtoti iesniegt minētos dokumentus. .

11. Izskatot šo noteikumu 9.3.apakšpunktā minētos pieteikumus, Izglītības un zinātnes ministrija izvērtē:

11.1. iesniegtā projekta atbilstību šo noteikumu prasībām;

11.2. pasūtījuma izpildītāja atbilstību un kvalifikāciju;

11.3. plānoto izmaksu efektivitāti;

11.4. attiecīgās institūcijas, kā arī pasūtījuma izpildītāja iepriekšējo pētījumu rezultātus.

12. Izglītības un zinātnes ministrija organizē iesniegto projektu zinātnisko ekspertīzi, pieaicinot Latvijas Zinātnes padomes ekspertus vai, ja nepieciešams, citus ekspertus, kas sniedz atzinumus par projektu zinātnisko kvalitāti un pasūtījuma izpildītāju kvalifikāciju. Ekspertīzes nodrošināšanai nepieciešamie izdevumi (līdz 1 %) tiek segti no iedalītajiem līdzekļiem.

13. Institūciju pasūtīto projektu finansējumu Izglītības un zinātnes ministrija saskaņo ar komisiju, kuras sastāvā ir pa vienam pārstāvim no katras institūcijas un kuras darbību regulē izglītības un zinātnes ministra apstiprināts nolikums.

14. Izglītības un zinātnes ministrija sagatavo Ministru kabineta rīkojuma projektu par institūciju pasūtīto projektu finansēšanu pa nozarēm.

15. Sagatavojot šo noteikumu 14.punktā minēto rīkojuma projektu, Izglītības un zinātnes ministrija ņem vērā:

15.1. projektu finansēšanai pieprasīto līdzekļu kopējo apmēru;

15.2. attiecīgo ekspertīžu atzinumus;

15.3. pētījumu rezultātus iepriekšējā gadā;

15.4. iedalīto līdzekļu kopējo apmēru;

15.5. attiecīgo projektu atbilstību Latvijas integrācijas Eiropas Savienībā prasībām.

16. Izglītības un zinātnes ministrija attiecīgo rīkojuma projektu un šo noteikumu 13.punktā minētās komisijas darba protokolu noteiktā kārtībā iesniedz Ministru kabinetā.

17. Ja institūcijai tiek piešķirta tikai daļa no pieprasītajiem finansu līdzekļiem, tā sadala attiecīgos līdzekļus pieteiktajiem projektiem, ievērojot to prioritāti un zinātniskās ekspertīzes atzinumus, un iesniedz Izglītības un zinātnes ministrijā finansējamo projektu sarakstu.

V. Projektu finansēšana

18. Institūcija iedalīto līdzekļu ietvaros slēdz ar pasūtījuma izpildītāju līgumu par valsts pārvaldes institūcijas pasūtītā pētījuma veikšanu (3.pielikums). Līguma darbības termiņš nosakāms ne ilgāks kā līdz kārtējā gada beigām.

19. Vienu noslēgtā līguma kopiju institūcija iesniedz Izglītības un zinātnes ministrijā.

20. Pētījuma veicēju sarakstā ir iekļaujami visi pētījumā iesaistītie pētījuma veicēji, pilnīgi un precīzi sniedzot līguma pielikumos pieprasītās ziņas par tiem.

21. Projekta līgumcena nosakāma, ņemot vērā veicamā pētījuma apjomu, pētījuma veicēju skaitu, nepieciešamo darba laiku un samaksas normas atbilstoši kvalifikācijas kategorijai, kas ir spēkā līguma noslēgšanas brīdī. Līgumcenas kalkulācijā precīzi jānorāda visi izdevumu posteņi.

22. Izglītības un zinātnes ministrija, pamatojoties uz šo noteikumu 18.punktā minēto līgumu, attiecīgās budžeta apakšprogrammas finansēšanas plāna ietvaros pārskaita atbilstošu naudas summu pasūtījuma izpildītāja kontā.

23. Izpildītājs mēneša laikā pēc līguma termiņa beigām, bet ne vēlāk kā līdz kārtējā gada 10.decembrim iesniedz institūcijā finansu pārskatu un pētījumu (pētījuma titullapa - 4.pielikums).

24. Pētījums var būt, piemēram, likumprojekts, mācību kursa projekts, aprēķini, ieteikumi. .

25. Ja izpildītāja vai pasūtītāja interešu ievērošanai vai citu apsvērumu dēļ atsevišķi pētījuma elementi uzskatāmi par konfidenciāliem (piemēram, lai nodrošinātu patentu pieteikšanas prioritāti), pasūtījuma izpildītājs to attiecīgi norāda.

26. Pamatojoties uz šo noteikumu 24.punktā minēto pētījumu, institūcija aizpilda informatīvo pārskatu par pasūtīto pētījumu (5.pielikums) un kopā ar pētījumu, pētījuma pieņemšanas un nodošanas aktu (6.pielikums) un pētījuma finansu pārskatu (7.pielikums) ne vēlāk kā līdz kārtējā gada 20.decembrim iesniedz Izglītības un zinātnes ministrijā.

27. Pētījumu un attiecīgā informatīvā pārskata kopiju Izglītības un zinātnes ministrija nosūta Latvijas Akadēmiskajai bibliotēkai. Šo noteikumu 18.punktā minēto līgumu, kā arī informatīvo pārskatu un pētījuma finansu pārskatu ministrijā glabā piecus gadus.

28. Izglītības un zinātnes ministrija katru gadu decembrī laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" publicē to projektu sarakstu, kuri finansēti no iedalītajiem līdzekļiem.

VI. Rezerves līdzekļi

29. Izglītības un zinātnes ministrija daļu no iedalītajiem līdzekļiem (līdz 10 %) paredz svarīgu un neatliekamu projektu, kā arī objektīvu iemeslu dēļ aizkavējušos projektu finansēšanai (turpmāk - rezerves līdzekļi).

30. Pieteikties uz rezerves līdzekļiem un tos saņemt var jebkura institūcija.

31. Projekti, kuru īstenošanai nepieciešami rezerves līdzekļi, iesniedzami līdz kārtējā gada 1.oktobrim šajos noteikumos noteiktajā kārtībā.

32. Lēmumu par rezerves līdzekļu piešķiršanu attiecīgajam projektam pieņem Izglītības un zinātnes ministrija pēc saskaņošanas ar institūciju pārstāvju komisiju.

VII. Projektu izpildes kontrole

33. Institūcija ir atbildīga par to, lai netiktu pārsniegts apstiprinātais finansējums, kā arī par pasūtīto projektu rezultātu atbilstību pieteikumā formulētajiem jautājumiem un pētījumu praktisko izmantošanu. Institūcija pieņem pētījumus un organizē to rezultātu apspriešanu. .

34. Institūcija un attiecīgās kontroles institūcijas ir tiesīgas pieprasīt visus ar projektu saistītos grāmatvedības dokumentus un citus dokumentus.

35. Izpildītāja pienākums ir nodrošināt, lai nepieciešamā dokumentācija būtu sakārtota un pieejama institūcijai un kontroles institūcijām.

36. Šo noteikumu ievērošanu kontrolē Izglītības un zinātnes ministrija. Ja šie noteikumi ir pārkāpti, attiecīgos līgumus var lauzt un neizmantotos līdzekļus ieskaita rezerves fondā.

VIII. Noslēguma jautājums

37. Atzīt par spēku zaudējušiem: :

37.1. Ministru kabineta 1994.gada 29.marta noteikumus Nr.72 "Par kārtību, kādā piesakāmi un finansējami valsts pārvaldes institūciju pasūtītie pētījumi un sniedzami pārskati par tiem" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 47.nr.; 1996, 110.nr.);

37.2. Ministru kabineta 1996.gada 20.jūnija noteikumus Nr.211 "Grozījumi Ministru kabineta 1994.gada 29.marta noteikumos Nr.72 "Par kārtību, kādā piesakāmi un finansējami valsts pārvaldes institūciju pasūtītie pētījumi un sniedzami pārskati par tiem"" (Latvijas Vēstnesis, 1996, 110.nr.).  

Ministru prezidents V.Krištopans  

Izglītības un zinātnes ministrs J.Gaigals

 

1. pielikums
Ministru kabineta
1999. gada 2. marta
noteikumiem Nr. 77

Izglītības un zinātnes ministrs J.Gaigals

 

2. pielikums
Ministru kabineta
1999. gada 2. marta
noteikumiem Nr. 77

Pieteikums
valsts pārvaldes institūcijas pasūtītā pētījumu projekta finansēšanai

Izglītības un zinātnes ministrs J.Gaigals

 

3. pielikums
Ministru kabineta
1999. gada 2. marta
noteikumiem Nr. 77

Izglītības un zinātnes ministrs J.Gaigals

 

4. pielikums
Ministru kabineta
1999. gada 2. marta
noteikumiem Nr. 77

Valsts pārvaldes institūcijas pasūtītais pētījums

Izglītības un zinātnes ministrs J.Gaigals

 

5. pielikums
Ministru kabineta
1999. gada 2. marta
noteikumiem Nr. 77

Informatīvais pārskats
par valsts pārvaldes institūcijas pasūtīto pētījumu projektu

Izglītības un zinātnes ministrs J.Gaigals

 

6. pielikums
Ministru kabineta
1999. gada 2. marta
noteikumiem Nr. 77

Izglītības un zinātnes ministrs J.Gaigals

 

7. pielikums
Ministru kabineta
1999. gada 2. marta
noteikumiem Nr. 77

Izglītības un zinātnes ministrs J.Gaigals

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Valsts pārvaldes institūciju pasūtīto pētījumu projektu pieteikšanas, izvērtēšanas un finansēšanas .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 77Pieņemts: 02.03.1999.Stājas spēkā: 06.03.1999.Zaudē spēku: 08.05.2002.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 64/65, 05.03.1999.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
22467
06.03.1999
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"