Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2008. gada 17. jūnija noteikumus Nr. 455 "Kārtība, kādā nodrošina revīzijas iestādes funkcijas Eiropas Savienības fondu vadībā".
Ministru kabineta noteikumi Nr.529

Rīgā 2007.gada 7.augustā (prot. Nr.44 11.§)
Kārtība, kādā nodrošina revīzijas iestādes funkcijas Eiropas Savienības fondu vadībā
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek nodrošināta revīzijas iestādes funkciju izpilde Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda (turpmāk - Eiropas Savienības fondi) vadībā. Noteikumi ir saskaņā ar Padomes 2006.gada 11.jūlija Regulu Nr. 1083/2006/EK, ar ko paredz vispārīgus noteikumus par Eiropas Reģionālās attīstības fondu, Eiropas Sociālo fondu un Kohēzijas fondu un atceļ Regulu Nr. 1260/1999/EK un Komisijas 2006.gada 8.decembra Regulu Nr. 1828/2006/EK, kas paredz noteikumus par to, kā īstenot Regulu Nr. 1083/2006/EK, ar ko paredz vispārīgus noteikumus par Eiropas Reģionālās attīstības fondu, Eiropas Sociālo fondu un Kohēzijas fondu, un Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu Nr. 1080/2006/EK par Eiropas Reģionālās attīstības fondu.

2. Noteikumi attiecas uz vadošo iestādi, maksājumu iestādi, revīzijas iestādi, sertifikācijas iestādi, atbildīgo iestādi, sadarbības iestādi, Iepirkumu uzraudzības biroju (turpmāk - institūcijas) un Eiropas Savienības fonda finansējuma saņēmēju.

3. Institūcijas un Eiropas Savienības fonda finansējuma saņēmējs nodrošina revīzijas iestādei neierobežotu pieeju visu veidu dokumentiem, reģistriem un citai ar Eiropas Savienības fondu projektu vadību saistītai informācijai.

II. Vienotā revīzijas stratēģija

4. Atbildīgā iestāde, sadarbības iestāde un Valsts kase līdz 2007.gada 15.novembrim iesniedz revīzijas iestādē informāciju:

4.1. par iekšējā audita struktūrvienības plānotajiem Eiropas Savienības fondu vadības un kontroles sistēmas auditiem laikposmam no 2007.gada 1.janvāra līdz 2008.gada 30.jūnijam;

4.2. par Eiropas Savienības fondu vadības un kontroles sistēmas auditu stratēģiju laikposmam no 2007.gada līdz 2013.gadam.

5. Pamatojoties uz šo noteikumu 4.punktā minēto informāciju un revīzijas iestādes pārbaužu un auditu plānu, kā arī stratēģisko plānu, revīzijas iestāde sagatavo vienoto revīzijas stratēģiju un vienotās revīzijas stratēģijas metodikas aprakstu.

6. Atbildīgās iestādes, sadarbības iestādes un Valsts kases iekšējā audita struktūrvienība nodrošina šo noteikumu 4. un 9.punktā minētās informācijas aktualizēšanu un iesniegšanu revīzijas iestādē 10 darbdienu laikā pēc tās apstiprināšanas.

7. Revīzijas iestāde Finanšu ministrijas valsts sekretāra (turpmāk - valsts sekretārs) apstiprinātu vienoto revīzijas stratēģiju nosūta Eiropas Komisijai deviņu mēnešu laikā pēc darbības program­mas apstiprināšanas Eiropas Komisijā.

8. 10 darbdienu laikā pēc valsts sekretāra apstiprinātās vienotās revīzijas stratēģijas nosūtīšanas Eiropas Komisijai revīzijas iestāde ievieto valsts sekretāra apstiprināto vienoto revīzijas stratēģiju Eiropas Savienības fondu mājas lapā internetā (www.esfondi.lv) un informē par to institūcijas.

9. Atbildīgā iestāde, sadarbības iestāde un Valsts kase laikposmā no 2008.gada līdz 2015.gadam katru gadu līdz 15.maijam iesniedz revīzijas iestādē informāciju par iekšējā audita struktūrvienības plānotajiem Eiropas Savienības fondu vadības un kontroles sistēmas auditiem par laikposmu no 1.jūlija līdz nākamā gada 30.jūnijam.

III. Eiropas Savienības fondu vadības un kontroles sistēmas apraksts

10. Finanšu ministrija sagatavo Eiropas Savienības fondu vadības un kontroles sistēmas aprakstu, pamatojoties uz institūciju iesniegto informāciju par Eiropas Savienības fondu vadības un kontroles sistēmu.

11. Finanšu ministrija nodrošina Eiropas Savienības fondu vadības un kontroles sistēmas atbilstības novērtēšanu, kā arī nodrošina, lai tiktu sagatavots ziņojums par atbilstības novērtējumu un viedoklis par Eiropas Savienības fondu vadības un kontroles sistēmu.

12. Ja ziņojumā par atbilstības novērtējumu ir konstatēti trūkumi, Finanšu ministrija sagatavo trūkumu novēršanas plānu un nosūta to institūcijām apstiprināšanai. Pirms trūkumu novēršanas plāna apstiprināšanas institūcijas var to precizēt.

13. Finanšu ministrija 12 mēnešu laikā pēc darbības programmas apstiprināšanas Eiropas Komisijā nosūta Eiropas Komisijai Eiropas Savienības fondu vadības un kontroles sistēmas aprakstu, ziņojumu par atbilstības novērtējumu un viedokli par Eiropas Savienības fondu vadības un kontroles sistēmu, kā arī ziņojumā par atbilstības novērtējumu konstatēto trūkumu novēršanas plānu, ko apstiprinājušas institūcijas.

IV. Gada kontroles ziņojums

14. Revīzijas iestāde laikposmā no 2008.gada līdz 2015.gadam katru gadu līdz 31.decembrim sagatavo un nosūta Eiropas Komisijai valsts sekretāra apstiprinātu gada kontroles ziņojumu un viedokli par Eiropas Savienības fondu vadības un kontroles sistēmas darbības efektivitāti.

15. Atbildīgā iestāde, sadarbības iestāde un Valsts kase gada kontroles ziņojuma sagatavošanai iesniedz revīzijas iestādē:

15.1. pārskatus par veiktajiem auditiem atbilstoši vienotai revīzijas stratē­ģijai, iekļaujot viedokli par Eiropas Savienības fondu vadības un kontroles sistēmas efektivitāti;

15.2. informāciju par audita konstatējumiem, secinājumiem un ieteiku­miem, kā arī informāciju par apstiprināto ieteikumu īstenošanu;

15.3. informāciju par izmaiņām Eiropas Savienības fondu vadības un kontroles sistēmas aprakstā.

16. Šo noteikumu 15.punktā minēto informāciju atbildīgā iestāde, sadar­bības iestāde un Valsts kase iesniedz:

16.1. līdz 2008.gada 1.septembrim par laikposmu no 2007.gada 1.janvāra līdz 2008.gada 30.jūnijam;

16.2. laikposmā no 2009.gada līdz 2015.gadam katru gadu līdz 1.septembrim par laikposmu no iepriekšējā gada 1.jūlija līdz kārtējā gada 30.jūnijam.

17. Valsts sekretāra apstiprināto gada kontroles ziņojumu revīzijas iestāde ievieto Eiropas Savienības fondu mājas lapā internetā (www.esfondi.lv) un informē par to institūcijas 10 darbdienu laikā pēc gada kontroles ziņojuma nosūtīšanas Eiropas Komisijai.

V. Eiropas Savienības fondu vadības un kontroles sistēmas audits

18. Lai pārliecinātos, vai izveidotā Eiropas Savienības fondu vadības un kontroles sistēma ir efektīva, atbildīgās iestādes, sadarbības iestādes un Valsts kases iekšējā audita struktūrvienība saskaņā ar vienoto revīzijas stratēģiju un normatīvajos aktos par iekšējo auditu noteiktajām prasībām veic Eiropas Savienības fondu vadības un kontroles sistēmas auditu (turpmāk - sistēmas audits). Atbildīgā iestāde, sadarbības iestāde un Valsts kase ziņojumu par veikto sistēmas auditu iesniedz revīzijas iestādē 10 darbdienu laikā pēc audita slēgšanas.

19. Revīzijas iestāde 10 darbdienu laikā pēc sistēmas audita ziņojuma saņemšanas izvērtē ziņojumu, sagatavo atzinumu un iesniedz ziņojuma un atzinuma kopiju vadošajai iestādei un sertifikācijas iestādei.

20. Revīzijas iestāde 10 darbdienu laikā pēc sistēmas audita ziņojuma saņemšanas nosūta tā kopiju Eiropas Komisijai.

21. Ja sistēmas auditā ir konstatēti būtiski trūkumi Eiropas Savienības fondu vadības un kontroles sistēmā, revīzijas iestāde var veikt papildu auditus.

22. Atbildīgā iestāde, sadarbības iestāde un Valsts kase divas reizes gadā iesniedz revīzijas iestādē iekšējā audita struktūrvienības sagatavotu informāciju par sistēmas audita ieteikumu izpildi:

22.1. līdz kārtējā gada 31.jūlijam par kārtējā gada pirmo pusgadu;

22.2. līdz kārtējā gada 31.janvārim par iepriekšējā gada otro pusgadu.

23. Revīzijas iestāde divas reizes gadā informē vadošo iestādi un sertifikācijas iestādi par sistēmu audita ieteikumu uzraudzību:

23.1. līdz kārtējā gada 15.augustam par kārtējā gada pirmo pusgadu;

23.2. līdz kārtējā gada 15.februārim par iepriekšējā gada otro pusgadu.

VI. Sertifikācijas iestādes apstiprināto izdevumu izlases pārbaude

24. Revīzijas iestāde saskaņā ar vienoto revīzijas stratēģiju atbildīgajā iestādē vai sadarbības iestādē un pie Eiropas Savienības fonda finansējuma saņēmēja veic sertifikācijas iestādes apstiprināto izdevumu (turpmāk - sertifi­cētie izdevumi) izlases pārbaudes, lai pārliecinātos par izdevumu deklarācijā iekļauto (veikto) sertificēto izdevumu likumību un pareizību.

25. Par veiktajām sertificēto izdevumu izlases pārbaudēm revīzijas iestāde sagatavo ziņojuma un ieteikumu ieviešanas grafika projektu un nosūta to komentāru sniegšanai attiecīgajai atbildīgajai iestādei vai sadarbības iestādei, kā arī attiecīgajam Eiropas Savienības fonda finansējuma saņēmējam.

26. Ja attiecīgajai atbildīgajai iestādei vai sadarbības iestādei ir komentāri par šo noteikumu 25.punktā minēto ziņojuma un ieteikumu ieviešanas grafika projektu, tos rakstiski iesniedz revīzijas iestādē piecu darbdienu laikā pēc ziņojuma un ieteikumu ieviešanas grafika projekta saņemšanas.

27. Revīzijas iestāde izvērtē sniegtos komentārus un, ja nepieciešams, papildina šo noteikumu 25.punktā minēto ziņojuma un ieteikumu ieviešanas grafika projektu, un iesniedz to attiecīgajā atbildīgajā iestādē vai sadarbības iestādē. Par veiktajām sertificēto izdevumu izlases pārbaudēm un konstatētajiem trūkumiem revīzijas iestāde informē sertifikācijas iestādi un vadošo iestādi.

28. Revīzijas iestāde uzrauga sertificēto izdevumu izlases pārbaužu ieteikumu ieviešanu.

29. Ja sertificēto izdevumu izlases pārbaudē ir konstatēti būtiski trūkumi Eiropas Savienības fondu vadības un kontroles sistēmā, revīzijas iestāde var veikt papildu pārbaudes.

30. Revīzijas iestāde katru gadu līdz 15.janvārim, 15.aprīlim, 15.jūlijam un 15.oktobrim sagatavo un iesniedz vadošajā iestādē un sertifikācijas iestādē ceturkšņa pārskatus par veiktajām sertificēto izdevumu izlases pārbaudēm, iekļaujot informāciju par ieteikumu ieviešanu. Revīzijas iestāde pēc sertifikācijas iestādes vai vadošās iestādes rakstiska pieprasījuma tās norādītajā termiņā, kas nav īsāks par trim darbdienām, informē par sertificēto izdevumu izlases pārbaužu ieteikumu ieviešanu.

VII. Noslēguma izdevumu deklarācijas pārbaude un noslēguma kontroles ziņojums

31. Revīzijas iestāde saskaņā ar vienoto revīzijas stratēģiju veic noslēgu­ma izdevumu deklarācijas neatkarīgu pārbaudi, lai pārliecinātos par tajā iekļauto (veikto) sertificēto izdevumu likumību un pareizību.

32. Par veiktajām noslēguma izdevumu deklarācijas pārbaudēm revīzijas iestāde līdz 2017.gada 1.februārim sagatavo ziņojuma projektu un nosūta to komentāru sniegšanai vadošajai iestādei, sertifikācijas iestādei, attiecīgajai atbildīgajai iestādei un sadarbības iestādei.

33. Ja vadošajai iestādei, sertifikācijas iestādei vai attiecīgajai atbildīgajai iestādei un sadarbības iestādei ir komentāri par šo noteikumu 32.punktā minēto ziņojuma projektu, tos rakstiski iesniedz revīzijas iestādē 15 darbdienu laikā pēc ziņojuma projekta saņemšanas.

34. Revīzijas iestāde, pamatojoties uz saņemtajiem komentāriem, sagatavo ziņojumu par veiktajām noslēguma izdevumu deklarācijas pārbaudēm un atzinumu. Līdz 2017.gada 24.martam valsts sekretāra apstiprinātu ziņojumu par veiktajām noslēguma izdevumu deklarācijas pārbaudēm un atzinumu iesniedz sertifikācijas iestādē nosūtīšanai Eiropas Komisijai. Minētā ziņojuma un atzinuma kopiju revīzijas iestāde nosūta institūcijām.

35. Revīzijas iestāde līdz 2017.gada 24.martam sagatavo noslēguma kontroles ziņojumu. Revīzijas iestāde valsts sekretāra apstiprinātu noslēguma kontroles ziņojumu iesniedz sertifikācijas iestādē nosūtīšanai Eiropas Komisijai.

36. Apstiprināto ziņojumu par veiktajām noslēguma izdevumu deklarā­cijas pārbaudēm un atzinumu, kā arī valsts sekretāra apstiprināto noslēguma kontroles ziņojumu revīzijas iestāde ievieto Eiropas Savienības fondu mājas lapā internetā (www.esfondi.lv) 10 darbdienu laikā pēc minēto dokumentu nosūtīšanas Eiropas Komisijai un informē par to institūcijas.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Īpašu uzdevumu ministrs Eiropas Savienības līdzekļu apguves lietās N.Broks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā nodrošina revīzijas iestādes funkcijas Eiropas Savienības fondu vadībā Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 529Pieņemts: 07.08.2007.Stājas spēkā: 11.08.2007.Zaudē spēku: 28.06.2008.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 129, 10.08.2007.
Dokumenta valoda:
EN
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
161641
11.08.2007
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"