Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2010. gada 7. decembra noteikumus Nr. 1098 "Noteikumi par rīcību ar administratīvo pārkāpumu lietās izņemto mantu un dokumentiem".
Ministru kabineta noteikumi Nr.580

Rīgā 2006.gada 11.jūlijā (prot. Nr.37 9.§)
Noteikumi par rīcību ar administratīvo pārkāpumu lietās izņemto mantu un dokumentiem
Izdoti saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 257.panta pirmo daļu un 274.1 panta otro un ceturto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā:

1.1. institūcijas (amatpersonas), kurām ir tiesības administratīvo pārkāpumu lietās izņemt mantu un dokumentus (turpmāk - atbildīgā institūcija (amatpersona)), nodod glabāšanā izņemto mantu un dokumentus;

1.2. atbildīgā institūcija (amatpersona) pieņem lēmumu par izņemtās mantas nodošanu realizācijai vai iznīcināšanai;

1.3. tiek realizēta vai iznīcināta izņemtā manta;

1.4. institūcija, kura izņemto mantu realizējusi vai iznīcinājusi, izņemtās mantas īpašniekam atlīdzina tās vērtību ar tās pašas sugas un kvalitātes mantām vai samaksā realizēto vai iznīcināto mantu vērtību, kāda tām būtu bijusi atlīdzināšanas brīdī, ja izņemtās mantas nav konfiscējamas, taču ir realizētas vai iznīcinātas Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (turpmāk - kodekss) 257.pantā noteiktajā gadījumā;

1.5. no iegūtajiem līdzekļiem atskaita summu, kas nepieciešama naudas soda samaksai un to izdevumu segšanai, kas saistīti ar izņemto mantu nogādāšanu glabāšanai, mantu glabāšanu un realizāciju, ja personai par pārkāpumu ceļu satiksmē piemērots administratīvais sods un izņemtās mantas realizētas atbilstoši šajos noteikumos noteiktajai kārtībai.

2. Šie noteikumi neattiecas uz personu un to tiesisko statusu apliecinošiem dokumentiem.

3. Izņemto mantu aizliegts nodot pagaidu lietošanā juridiskajām vai fiziskajām personām, kā arī aizliegts iegādāties valsts aģentūras "Materiālās rezerves" (turpmāk - aģentūra) un citu institūciju darbiniekiem, kuri aizturējuši, izņēmuši un aprakstījuši attiecīgo mantu.

4. Ja atbildīgās institūcijas (amatpersonas) lēmumu nav iespējams izpildīt vai tā izpilde rada valstij zaudējumus, aģentūra nekavējoties, bet ne vēlāk kā triju darbdienu laikā par to informē atbildīgo institūciju (amatpersonu). Atbildīgā institūcija (amatpersona) izvērtē aģentūras sniegto informāciju un 10 darbdienu laikā informē aģentūru par izskatīšanas rezultātiem.

5. Dokumentāri apliecinātos izdevumus, kas saistīti ar izņemtās mantas un dokumentu glabāšanu (arī ar nogādāšanu glabāšanai), izņemtās mantas realizāciju vai iznīcināšanu, sedz no aģentūrai šim mērķim piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem, ja šajos noteikumos nav noteikts citādi.

II. Izņemtās mantas un dokumentu nodošana glabāšanai

6. Izņemto mantu un dokumentus, ko nav iespējams glabāt kopā ar administratīvā pārkāpuma lietu, atbildīgā institūcija (amatpersona) nodod glabāšanai atbildīgās institūcijas noteiktajā kārtībā šim nolūkam paredzētās telpās vai nožogotā teritorijā.

7. Izņemto naudu, vērtspapīrus, banku izdotus akreditīvus, vekseļus, akcijas un citus naudas dokumentus, juvelierizstrādājumus, dārgakmeņus un dārgmetālus (iesaiņotus un apzīmogotus) atbildīgā institūcija (amatpersona) nodod glabāšanai atbildīgās institūcijas seifā.

8. Ieročus un to sastāvdaļas, munīciju un tās sastāvdaļas, sprāgstvielas un spridzināšanas ietaises un to sastāvdaļas atbildīgā institūcija (amatpersona) nodod glabāšanai saskaņā ar normatīvajos aktos ieroču aprites jomā noteiktajām prasībām.

9. Izņemto mantu, kuras pārvietošana nav iespējama vai kuras pārvietošana prasītu nesamērīgus izdevumus, glabā tās atrašanās vietā, un atbildīgā institūcija (amatpersona), sastādot pieņemšanas un nodošanas aktu, var to nodot glabāšanā fiziskajai vai juridiskajai personai, kuras valdījumā attiecīgā manta atradusies.

10. Citu izņemto mantu un dokumentus, ko nav iespējams glabāt speciāli šim nolūkam paredzētās telpās, kā arī izņemto mantu, kura ātri bojājas un kuru nevar nodot glabāšanā vai kuras ilgstoša glabāšana rada zaudējumus valstij, atbildīgā institūcija (amatpersona) ar pamatotu lēmumu nodod glabāšanai, realizācijai vai iznīcināšanai aģentūrai. Par mantas nogādāšanu glabāšanai un glabāšanu, kā arī ar to saistīto pakalpojumu sniegšanu aģentūrai saskaņā ar normatīvajos aktos publisko iepirkumu jomā noteiktajām prasībām ir tiesības noslēgt līgumus ar komersantiem.

11. Atbildīgā institūcija (amatpersona) uzskaita izņemto mantu un dokumentus un atbild par to saglabāšanu līdz nodošanai aģentūrai vai citai personai. Aģentūra vai cita persona, kas pieņēmusi izņemto mantu un dokumentus, ir atbildīga par izņemtās mantas un dokumentu neskartību un saglabātību no to pieņemšanas brīža.

12. Ja atbildīgā institūcija (amatpersona) pieņēmusi lēmumu par izņemtās mantas un dokumentu nodošanu glabāšanā:

12.1. tā nekavējoties, bet ne vēlāk kā triju darbdienu laikā par to rakstiski un, ja iespējams, arī elektroniski paziņo aģentūrai. Ja ir izņemti transportlīdzekļi sakarā ar administratīvajiem pārkāpumiem ceļu satiksmē, papildus informē arī telefoniski;

12.2. izņemto mantu un dokumentus kopā ar dokumentu, kas apliecina izņemšanu (apliecinātu kopiju), un lēmumu par izņemtās mantas un dokumentu nodošanu glabāšanā nodod aģentūras telpās vai izņemtās mantas un dokumentu atrašanās vietā, bet, ja izņemti dzīvnieki, tos pēc saskaņošanas ar Pārtikas un veterināro dienestu nekavējoties nodod glabāšanā fiziskai vai juridiskai personai, kura var nodrošināt attiecīgo dzīvnieku turēšanas noteikumu ievērošanu, sastādot par to pieņemšanas un nodošanas aktu, un informē aģentūru par dzīvnieku glabāšanas vietu.

13. Aģentūra pēc šo noteikumu 12.2.apakšpunktā minēto dokumentu saņemšanas vai informācijas saņemšanas pa telefonu par transportlīdzekļiem, kas izņemti sakarā ar administratīvajiem pārkāpumiem ceļu satiksmē:

13.1. nekavējoties, bet ne vēlāk kā triju darbdienu laikā, bet attiecībā uz Valsts policijas un Valsts robežsardzes amatpersonu par administratīvajiem pārkāpumiem ceļu satiksmē izņemtajiem transportlīdzekļiem - ne vēlāk kā četru stundu laikā nodrošina izņemtās mantas un dokumentu pieņemšanu šo noteikumu 12.2.apakšpunktā noteiktajā kārtībā un uzskaiti, sastādot izņemtās mantas un izņemto dokumentu pieņemšanas un nodošanas aktu (1.pielikums). Izņemtās mantas un izņemto dokumentu pieņemšanas un nodošanas akts ir pavaddokuments, ar kuru izņemto mantu un dokumentus nodod aģentūrai;

13.2. iekārto atsevišķu lietu, kurā glabājami visi dokumenti, kas attiecas uz atbildīgās institūcijas (amatpersonas) lēmumiem konkrētajā administratīvā pārkāpuma lietā;

13.3. organizē izņemtās mantas un dokumentu glabāšanu. Par izņemto dzīvnieku glabāšanu noslēdz līgumu ar šo noteikumu 12.2.apakšpunktā minēto fizisko vai juridisko personu.

14. Izņemtās mantas un izņemto dokumentu pieņemšanas un nodošanas akti ir stingrās uzskaites veidlapas, un aģentūra tās uzskaita un uzglabā atbilstoši stingrās uzskaites dokumentu uzskaites un uzglabāšanas prasībām.

III. Lēmuma pieņemšana par izņemtās mantas realizāciju vai iznīcināšanu

15. Atbildīgā institūcija (amatpersona) pieņem lēmumu par izņemtās mantas nodošanu realizācijai:

15.1. ja izņemtā manta ātri bojājas un to nevar nodot glabāšanai;

15.2. ja izņemtās mantas ilgstoša glabāšana rada zaudējumus valstij.

16. Atbildīgā institūcija (amatpersona) pieņem lēmumu par izņemtās mantas nodošanu iznīcināšanai:

16.1. ja izņemtā manta atzīta par lietošanai vai izplatīšanai nederīgu vai tās izplatīšana aizliegta saskaņā ar normatīvajiem aktiem;

16.2. ja paredzamie realizācijas izdevumi pārsniedz paredzamos ieņēmumus;

16.3. ja izņemtā manta bīstama videi.

17. Ja atbildīgajai institūcijai (amatpersonai) nav pietiekamas informācijas, lai pieņemtu pamatotu lēmumu par izņemtās mantas realizāciju vai iznīcināšanu, tā var pieaicināt speciālistus vai ekspertus.

18. Pēc lēmuma pieņemšanas par izņemtās mantas nodošanu realizācijai vai iznīcināšanai atbildīgā institūcija (amatpersona):

18.1. nekavējoties, bet ne vēlāk kā triju darbdienu laikā par to rakstiski un, ja iespējams, arī elektroniski paziņo aģentūrai;

18.2. izņemto mantu kopā ar dokumentu, kas apliecina izņemšanu (apliecinātu kopiju), un lēmumu par izņemtās mantas nodošanu realizācijai vai iznīcināšanai nodod aģentūrai tās telpās vai mantas atrašanās vietā;

18.3. norīko pārstāvi darbam izņemtās mantas realizācijas vai iznīcināšanas komisijā.

(Grozīts ar MK 09.12.2008. noteikumiem Nr.1002)

IV. Izņemtās mantas realizācija vai iznīcināšana

19. Aģentūra pēc šo noteikumu 18.2.apakšpunktā minēto dokumentu saņemšanas:

19.1. nodrošina izņemtās mantas pieņemšanu no atbildīgās institūcijas (amatpersonas) šo noteikumu 13.punktā noteiktajā kārtībā un tās glabāšanu līdz realizācijai vai iznīcināšanai;

19.2. ar rīkojumu izveido izņemtās mantas realizācijas vai iznīcināšanas komisiju (turpmāk – komisija);

19.3. organizē izņemtās mantas realizāciju vai iznīcināšanu.

(Grozīts ar MK 09.12.2008. noteikumiem Nr.1002)

20. Komisijā iekļauj:

20.1. aģentūras pārstāvi;

20.2. atbildīgās institūcijas (amatpersonas) pārstāvi, kura kontrolei pakļautā izņemtā manta tiek realizēta vai iznīcināta;

20.3. komersanta vai institūcijas pārstāvi, ja aģentūra ar komersantu vai institūciju noslēgusi līgumu par izņemtās mantas realizāciju vai iznīcināšanu;

20.4. personu, kas ir atbildīga par izņemtās mantas glabāšanu;

20.5. speciālistu (ekspertu), ja komisijas darbā nepieciešama speciālista (eksperta) dalība.

21. Izņemto mantu pirms realizācijas vai iznīcināšanas novērtē, nododot izņemto mantu novērtēšanai sertificētam vērtētājam (turpmāk – vērtētājs), ar kuru aģentūra noslēgusi attiecīgu līgumu atbilstoši prasībām, kas noteiktas normatīvajos aktos publisko iepirkumu jomā. Izņemto mantu nenovērtē, ja tā iznīcināma saskaņā ar šo noteikumu 16.1., 16.3. vai 45.1 3.2.apakšpunktu.

(MK 09.12.2008. noteikumu Nr.1002 redakcijā)

22. Izņemtās mantas novērtējumu ieraksta izņemtās mantas novērtējuma aktā, norādot izņemtās mantas veidu, detalizētu aprakstu, tirgus vērtību un novērtēšanas pamatojumu. Izņemtās mantas novērtējuma aktu noformē divos eksemplāros. Vienu izņemtās mantas novērtējuma akta eksemplāru glabā administratīvā pārkāpuma lietā, otru – aģentūrā. Izņemtās mantas novērtējuma aktu reģistrē izņemtās mantas uzskaites reģistrā (3.pielikums).

(MK 09.12.2008. noteikumu Nr.1002 redakcijā)

23. Izņemtās mantas uzglabā, realizē vai iznīcina saskaņā ar attiecīgo jomu regulējošajiem normatīvajiem aktiem, ievērojot vides aizsardzības prasības. Izņemto mantu, kuras uzraudzība ir Pārtikas un veterinārā dienesta kompetencē, pēc rakstiskas saskaņošanas ar Pārtikas un veterināro dienestu realizē vai iznīcina atbilstoši pārtikas un veterināro uzraudzību regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

24. Aģentūra vismaz trīs darbdienas pirms paredzētās izņemtās mantas realizācijas vai iznīcināšanas ievieto sludinājumu aģentūras mājas lapā internetā, bet, ja izņemto mantu realizē, - arī vietējā laikrakstā.

25.1. realizē pati vai slēdz līgumu ar komersantu vai institūciju par izņemtās mantas realizāciju;

25.2. pārdod izsolēs, kuras organizē saskaņā ar aģentūras vadītāja apstiprinātiem izsoles noteikumiem, vai slēdz līgumu ar komersantu vai institūciju par izņemtās mantas realizāciju izsolēs. Izsoli obligāti rīko, ja izņemtās mantas kopējā vērtība pārsniedz 10000 latu. Šis nosacījums neattiecas uz izņemto mantu, kas ātri bojājas;

25.3. kura ātri bojājas, kā arī, kuru nevar realizēt vai kuras paredzamie realizācijas izdevumi pārsniedz paredzamos realizācijas ieņēmumus, nodod valsts vai pašvaldības iestādēm atbilstoši tās lietošanas mērķim. Ja uz izņemto mantu piesakās vairākas iestādes, priekšroka ir tai iestādei, kura pieteikusies pirmā. Valsts un pašvaldības iestādes, kas saņēmušas izņemto mantu, izdara attiecīgus ierakstus grāmatvedības reģistros.

25.1 Izņemto mantu realizē par izņemtās mantas novērtējuma aktā noteikto izņemtās mantas vērtību (turpmāk – realizācijas cena).

(MK 09.12.2008. noteikumu Nr.1002 redakcijā)

25.2 Izņemtās mantas realizācijas cenu samazina un izņemto mantu nodod atkārtotai realizācijai, ja uz izņemto mantu par sākotnēji noteikto izņemtās mantas realizācijas cenu nav pieteicies neviens pretendents. Komisija izņemtās mantas realizācijas cenu vienā realizācijas reizē samazina ne vairāk kā par 20 procentiem no sākotnēji noteiktās realizācijas cenas.

(MK 09.12.2008. noteikumu Nr.1002 redakcijā)

25.3 Izņemto mantu iznīcina, ja izņemtā manta šo noteikumu 25.2 punktā noteiktajā kārtībā nav realizēta triju mēnešu laikā pēc šo noteikumu 45.1. vai 45.11.apakšpunktā noteiktā termiņa beigām.

(MK 09.12.2008. noteikumu Nr.1002 redakcijā)

26. Aģentūra izveido īpašu depozīta kontu to ieņēmumu ieskaitīšanai, kas gūti, pamatojoties uz atbildīgās institūcijas (amatpersonas) lēmumu par izņemtās mantas realizāciju (turpmāk - depozīta konts), un kontrolē, lai ieņēmumi tiktu iemaksāti depozīta kontā. Ieņēmumi, kas gūti, realizējot izņemto mantu, tiek glabāti depozīta kontā līdz galīgā nolēmuma pieņemšanai administratīvā pārkāpuma lietā un tiek uzkrāti pieaugošā apjomā, pārkontējot uz nākamo taksācijas gadu.

27. Aģentūra izņemto mantu iznīcina pati vai slēdz līgumu par tās iznīcināšanu ar komersantu vai institūciju.

28. Komisija, lemjot par izņemtās mantas iznīcināšanas veidu, izvērtē konkrēto situāciju un paredzamos izdevumus, kas saistīti ar izņemtās mantas transportēšanu un iznīcināšanu, un izvēlas finansiāli izdevīgāko iznīcināšanas veidu. Komisijas lēmumu ieraksta protokolā.

29. Izņemto mantu iznīcina komisijas klātbūtnē. Komisijas locekļi pirms izņemtās mantas iznīcināšanas pārbauda tās atbilstību izņemtās mantas novērtējuma aktā norādītajām ziņām. Ja tiek konstatēta neatbilstība, komisija nekavējoties aptur izņemtās mantas iznīcināšanu un paziņo par to Valsts policijai.

(Grozīts ar MK 09.12.2008. noteikumiem Nr.1002)

30. Par izņemtās mantas iznīcināšanu sastāda izņemtās mantas iznīcināšanas aktu (4.pielikums) divos eksemplāros (vienu glabā aģentūrā, otru - administratīvā pārkāpuma lietā). Aktu paraksta komisijas locekļi un apstiprina aģentūras direktors vai viņa pilnvarota persona, aktu reģistrē izņemtās mantas uzskaites reģistrā.

(Grozīts ar MK 04.12.2007. noteikumiem Nr.827)

31. Aģentūra triju darbdienu laikā informē atbildīgo institūciju (amatpersonu), ka ir izpildījusi tās lēmumu par izņemtās mantas realizāciju vai iznīcināšanu, un nosūta izņemtās mantas realizāciju vai iznīcināšanu apliecinošu dokumentu.

32. Izņemtās mantas iznīcināšanas akts ir stingrās uzskaites veidlapa, ko aģentūra uzskaita un uzglabā atbilstoši stingrās uzskaites dokumentu uzskaites un uzglabāšanas prasībām.

(MK 09.12.2008. noteikumu Nr.1002 redakcijā)

V. Rīcība ar izņemto mantu un dokumentiem pēc lēmuma pieņemšanas administratīvā pārkāpuma lietā

33. Atbildīgā institūcija (amatpersona), kura izskatījusi administratīvā pārkāpuma lietu un pieņēmusi lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā par rīcību ar izņemto mantu un dokumentiem, kuri nodoti aģentūrai glabāšanai, realizācijai vai iznīcināšanai, nekavējoties, bet ne vēlāk kā triju darbdienu laikā par to informē aģentūru, nosūtot lēmuma norakstu vai kopiju un informāciju par tā spēkā stāšanās datumu. Ja izņemtās mantas nav konfiscējamas, taču ir realizētas vai iznīcinātas kodeksa 257.pantā noteiktajā gadījumā, atbildīgā institūcija (amatpersona) vai tiesa lēmumā norāda izņemtās mantas atlīdzināšanas veidu:

33.1. atdot tādas pašas sugas un kvalitātes mantu;

33.2. samaksāt realizētās vai iznīcinātās mantas vērtību, kāda tai būtu bijusi atlīdzināšanas brīdī;

33.3. atmaksāt izņemto apaļo kokmateriālu realizācijā gūtos ieņēmumus, ja realizēti apaļie kokmateriāli.

(MK 26.02.2008. noteikumu Nr.120 redakcijā)

33.1 Par pieņemto lēmumu, kas nosaka rīcību ar transportlīdzekli, kurš izņemts saistībā ar administratīvo pārkāpumu ceļu satiksmē, Valsts policijas amatpersona paziņo aģentūrai elektroniski.

(MK 04.12.2007. noteikumu Nr.827 redakcijā)

34. Ja atbildīgā institūcija (amatpersona) vai tiesa administratīvā pārkāpuma lietā uzlikusi naudas sodu par administratīvo pārkāpumu, kas paredzēts kodeksa 149.4 panta piektajā, sestajā vai septītajā daļā, 149.5 panta ceturtajā daļā vai 149.15 pantā (izņemot sestajā daļā paredzēto pārkāpumu), un administratīvā pārkāpuma lietā ir izņemta manta, tā nekavējoties, bet ne vēlāk kā triju darbdienu laikā informē aģentūru arī par piemērotā naudas soda izpildi.

(Grozīts ar MK 13.02.2007. noteikumiem Nr.127)

35. Ja atbildīgās institūcijas (amatpersonas) lēmums administratīvā pārkāpuma lietā paredz izņemto dokumentu atdošanu, izņemtās mantas atdošanu vai tās vērtības atlīdzināšanu, izņemtās mantas vai izņemto dokumentu īpašnieks ar iesniegumu vēršas aģentūrā, iesniegumam pievienojot atbildīgās institūcijas (amatpersonas) lēmuma kopiju, vai uzrāda atbildīgās institūcijas (amatpersonas) lēmumu.

36. Ja ar atbildīgās institūcijas (amatpersonas) vai tiesas lēmumu uzlikts naudas sods par administratīvo pārkāpumu, kas paredzēts kodeksa 149.4 panta piektajā, sestajā vai septītajā daļā, 149.5 panta ceturtajā daļā vai 149.15 pantā (izņemot sestajā daļā paredzēto pārkāpumu), vai par minēto pārkāpumu uzsākts kriminālprocess, izņemtā transportlīdzekļa turētājs, īpašnieks vai īpašnieka pilnvarotā persona, tajā skaitā transportlīdzekļa reģistrācijas apliecības uzrādītājs, iesniedz aģentūrā iesniegumu un atbildīgās institūcijas (amatpersonas) vai tiesas lēmuma kopiju vai uzrāda atbildīgās institūcijas (amatpersonas) vai tiesas lēmumu, kā arī atbildīgās institūcijas (amatpersonas) vai tiesas izziņu par naudas soda izpildi, ja administratīvā pārkāpuma lietā uzlikts naudas sods, un dokumentu, kas apliecina to izdevumu samaksu, kas aģentūrai radušies saistībā ar izņemtās mantas nogādāšanu glabāšanai un tās glabāšanu.

(MK 13.02.2007. noteikumu Nr.127 redakcijā, kas grozīta ar MK 04.12.2007. noteikumiem Nr.827)

37. Izņemtās mantas vai izņemto dokumentu īpašnieks vai viņa pilnvarotā persona izņemto mantu un dokumentus no aģentūras saņem to glabāšanas vietā nekavējoties, bet ne vēlāk kā piecu darbdienu laikā pēc šo noteikumu 35.punktā noteikto dokumentu iesniegšanas. Par izņemtās mantas un dokumentu nodošanu īpašniekam vai viņa pilnvarotajai personai sastāda izņemtās mantas un izņemto dokumentu pieņemšanas un nodošanas aktu.

(Grozīts ar MK 13.02.2007. noteikumiem Nr.127)

37.1 Ja transportlīdzeklis izņemts par administratīvajiem pārkāpumiem, kas paredzēti kodeksa 149.4 panta piektajā, sestajā vai septītajā daļā, 149.5 panta ceturtajā daļā vai 149.15 pantā (izņemot sestajā daļā paredzēto pārkāpumu), izņemtā transportlīdzekļa turētājs, īpašnieks vai īpašnieka pilnvarotā persona, tajā skaitā transportlīdzekļa reģistrācijas apliecības uzrādītājs, to no aģentūras saņem glabāšanas vietā nekavējoties, bet ne vēlāk kā piecu darbdienu laikā pēc šo noteikumu 36.punktā minēto dokumentu iesniegšanas un transportlīdzekļa reģistrācijas apliecības uzrādīšanas. Par izņemtā transportlīdzekļa nodošanu turētājam, īpašniekam vai īpašnieka pilnvarotajai personai, tajā skaitā transportlīdzekļa reģistrācijas apliecības uzrādītājam, sastāda izņemtās mantas un izņemto dokumentu pieņemšanas un nodošanas aktu.

(MK 13.02.2007. noteikumu Nr.127 redakcijā, kas grozīta ar MK 04.12.2007. noteikumiem Nr.827)

38. Ja persona nav iesniegusi šo noteikumu 35. un 36.punktā minētos dokumentus vai pierādījusi, ka tā ir tiesīga saņemt izņemto mantu un dokumentus, aģentūra nekavējoties, bet ne vēlāk kā piecu darbdienu laikā sniedz atbildi, norādot novēršamos trūkumus.

(MK 04.12.2007. noteikumu Nr.827 redakcijā)

39. Pēc vēstulē norādīto trūkumu novēršanas personai ir tiesības atkārtoti vērsties aģentūrā šo noteikumu 35. un 36.punktā noteiktajā kārtībā.

40. Ja izņemtā manta atbilstoši atbildīgās institūcijas (amatpersonas) lēmumam ir realizēta, aģentūra no šo noteikumu 26.punktā minētajiem ieņē­mumiem atlīdzina izņemtās mantas īpašniekam realizētās mantas vērtību, kāda tā būtu bijusi atlīdzināšanas brīdī, atmaksā izņemto apaļo kokmateriālu realizācijā gūtos ieņēmumus, ja realizēti apaļie kokmateriāli, vai atdod tādas pašas sugas un kvalitātes mantu, ņemot vērā izņemtās mantas novērtējuma aktā norādīto vērtību un daudzumu. Izdevumus, kas saistīti ar izņemtās mantas glabāšanu un realizāciju, no atlīdzības neatskaita.

(MK 26.02.2008. noteikumu Nr.120 redakcijā, kas grozīta ar MK 09.12.2008. noteikumiem Nr.1002)

41. Ja izņemtā manta atbilstoši atbildīgās institūcijas (amatpersonas) lēmumam ir iznīcināta, aģentūra no šim mērķim piešķirtiem valsts budžeta līdzekļiem atlīdzina izņemtās mantas īpašniekam zaudējumus izņemtās mantas novērtējuma summas apmērā, kāda tā būtu bijusi atlīdzināšanas brīdī, vai atdod tādas pašas sugas un kvalitātes mantu, ņemot vērā izņemtās mantas novērtējuma aktā norādīto vērtību un daudzumu. Izdevumus, kas saistīti ar izņemtās mantas glabāšanu un iznīcināšanu, no atlīdzības neatskaita.

(Grozīts ar MK 09.12.2008. noteikumiem Nr.1002)

42. Par atlīdzināšanas brīdi uzskata dienu, kad atbildīgās institūcijas (amatpersonas) lēmums par izņemtās mantas vērtības atlīdzināšanu izņemtās mantas īpašniekam ir stājies likumīgā spēkā. Izņemtās mantas novērtējuma summas apmēru, kāds tas būtu bijis atlīdzināšanas brīdī, nosaka vērtētājs.

(MK 09.12.2008. noteikumu Nr.1002 redakcijā)

43. Izņemto mantu un dokumentus to īpašniekam vai viņa pilnvarotai personai ir tiesības pārņemt, nemaksājot par to glabāšanu, mēneša laikā pēc atbildīgās institūcijas (amatpersonas) lēmuma stāšanās likumīgā spēkā, izņemot šo noteikumu 36.punktā minēto gadījumu, kad pienākums segt izdevumus, kas aģentūrai radušies saistībā ar izņemtās mantas glabāšanu, izņemtās mantas un dokumentu īpašniekam rodas ar pirmo dienu, kad izņemtā manta un dokumenti tiek nodoti un glabāti aģentūrā. Ja īpašnieks vai viņa pilnvarotā persona šajā termiņā izņemto mantu un dokumentus nepārņem, pirms izņemtās mantas un dokumentu saņemšanas viņam ir jāsedz aģentūrai izdevumi par izņemtās mantas un dokumentu glabāšanu ilgāk par mēnesi.

(Grozīts ar MK 04.12.2007. noteikumiem Nr.827)

43.1 Ja nav segti šo noteikumu 36. vai 43.punktā minētie izdevumi, kas aģentūrai radušies saistībā ar izņemtās mantas nodošanu glabāšanai un glabāšanu, aģentūra pieņem lēmumu par attiecīgo izdevumu piedziņu no pārkāpuma izdarītāja.

(MK 04.12.2007. noteikumu Nr.827 redakcijā)

44. Ja izņemto dokumentu īpašnieks nepārņem dokumentus mēneša laikā no brīža, kad stājies spēkā atbildīgās institūcijas (amatpersonas) lēmums par izņemto dokumentu atdošanu īpašniekam, aģentūra izņemtos dokumentus nodod atbildīgajai institūcijai (amatpersonai) un informē par to dokumentu īpašnieku.

45. Aģentūra piecu darbdienu laikā pēc tam, kad saņemta informācija, ka atbildīgā institūcija (amatpersona) pieņēmusi lēmumu par izņemtās mantas vai dokumentu atdošanu īpašniekam, izņemot gadījumu, ja izdarīts administratīvais pārkāpums, kas paredzēts kodeksa 149.4 panta piektajā, sestajā vai septītajā daļā, 149.5 panta ceturtajā daļā vai 149.15 pantā (izņēmumu neattiecina uz šā panta sestajā daļā minēto pārkāpumu):

45.1. informē izņemtās mantas vai dokumentu īpašnieku par izņemtās mantas vai dokumentu atrašanās vietu un dokumentiem, kurus nepieciešams uzrādīt izņemtās mantas vai dokumentu saņemšanai, kā arī par izņemtās mantas realizāciju vai iznīcināšanu, ja mēneša laikā pēc administratīvā pārkāpuma lietā pieņemtā lēmuma stāšanās likumīgā spēkā izņemtās mantas īpašnieks nav pārņēmis tam atdodamo izņemto mantu;

45.2. ja izņemtās mantas īpašnieks mēneša laikā pēc administratīvā pārkāpuma lietā pieņemtā lēmuma stāšanās likumīgā spēkā nav pārņēmis tam atdodamo izņemto mantu, aģentūra to realizē vai iznīcina šo noteikumu 25. un 27.punktā noteiktajā kārtībā.

(MK 09.12.2008. noteikumu Nr.1002 redakcijā)

45.1 Par administratīvo pārkāpumu, kas paredzēts kodeksa 149.4 panta piektajā, sestajā vai septītajā daļā, 149.5 panta ceturtajā daļā vai 149.15 pantā (izņemot sestajā daļā paredzēto pārkāpumu), aģentūra pēc informācijas saņemšanas par lēmumu uzlikt administratīvo sodu:

45.1 1. piecu darbdienu laikā rakstiski paziņo izņemtā transportlīdzekļa īpašniekam un pārkāpuma izdarītājam par izņemtā transportlīdzekļa atrašanās vietu un dokumentiem, kurus nepieciešams uzrādīt tā saņemšanai, kā arī par izņemtā transportlīdzekļa nodošanu realizācijai vai iznīcināšanai, ja mēneša laikā pēc lēmuma pieņemšanas par administratīvā soda uzlikšanu netiks samaksāts naudas sods, jo izņemtā transportlīdzekļa ilgstoša glabāšana rada zaudējumus valstij;

45.1 2. izņemto transportlīdzekli pēc šo noteikumu 45.1 1.apakšpunktā minētā termiņa beigām realizē vai iznīcina normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā;

45.1 3. izņemto transportlīdzekli pēc šo noteikumu 45.1 1.apakšpunktā minētā termiņa beigām iznīcina, nododot apstrādei:

45.1 3.1. ja izņemtā transportlīdzekļa vai izņemtā transportlīdzekļa numurētā agregāta noteiktais vērtējums ir 300 latu vai mazāks;

45.1 3.2. ja pēc izņemtā transportlīdzekļa pirmās reģistrācijas datuma ir pagājuši vairāk nekā 15 gadu.

(MK 13.02.2007. noteikumu Nr.127 redakcijā, kas grozīta ar MK 09.12.2008. noteikumiem Nr.1002)

45.2 Šo noteikumu 45.1 2. un 45.1 3.apakšpunktā minētajos gadījumos iznīcinot izņemto transportlīdzekli, nepiemēro šo noteikumu 29.punktā noteikto kārtību.

(MK 13.02.2007. noteikumu Nr.127 redakcijā)

45.3 Izņemtās mantas vai izņemtā transportlīdzekļa īpašniekam šo noteikumu 45.2. un 45.1 2.apakšpunktā minētajos gadījumos ir tiesības gada laikā vērsties aģentūrā ar lūgumu izmaksāt viņam līdzekļus, kas ieskaitīti valsts budžetā par izņemtās mantas vai transportlīdzekļa realizāciju.

(MK 13.02.2007. noteikumu Nr.127 redakcijā, kas grozīta ar MK 09.12.2008. noteikumiem Nr.1002)

46. Šo noteikumu 43., 44. un 45.punktā noteiktajos termiņos neieskaita laiku, kad atbildīgās institūcijas (amatpersonas) lēmuma par administratīvā soda uzlikšanu izpilde atlikta vai apturēta sakarā ar sūdzības vai prokurora protesta izskatīšanu. Atbildīgā institūcija (amatpersona) vai tiesa nekavējoties, bet ne vēlāk kā triju darbdienu laikā rakstiski informē aģentūru par lēmuma par administratīvā soda uzlikšanu izpildes atlikšanu vai apturēšanu sakarā ar sūdzības vai prokurora protesta izskatīšanu.

(Grozīts ar MK 04.12.2007. noteikumiem Nr.827)

46.1 Ja izņemtās mantas īpašnieks šo noteikumu 45.1. un 45.11.apakšpunktā minētajā termiņā nav pārņēmis tam atdodamo izņemto mantu un aģentūra ir uzsākusi izņemtās mantas realizācijas procesu, aģentūra to aptur, ja līdz izņemtās mantas realizācijas dienai ir saņemts izņemtās mantas īpašnieka vai īpašnieka pilnvarotās personas iesniegums par izņemtās mantas atdošanu.

(MK 09.12.2008. noteikumu Nr.1002 redakcijā)

47. Ja aģentūra saņem izņemtās mantas īpašnieka, īpašnieka pilnvarotās personas iesniegumu vai starptautiskās sadarbības rezultātā Valsts policijas iegūtu apliecinājumu, ka izņemtās mantas īpašnieks atsakās pārņemt tam atdodamo izņemto mantu, aģentūra mantu realizē vai iznīcina šo noteikumu 25. un 27.punktā noteiktajā kārtībā, neievērojot šo noteikumu 45.1. un 45.1 1.apakšpunktā minēto termiņu.

(MK 09.12.2008. noteikumu Nr.1002 redakcijā)

48. No ienākumiem, kas gūti šo noteikumu 45.3.apakšpunktā noteiktajā kārtībā, realizējot izņemto mantu, aģentūra atskaita šo noteikumu 43.punktā noteiktos izņemtās mantas glabāšanas izdevumus un atlikušo realizācijas ieņēmumu summu ieskaita valsts pamatbudžeta ieņēmumos.

49. Ja personai par pārkāpumu ceļu satiksmē piemērots administratīvais sods, no ienākumiem, kas gūti šo noteikumu 45.1 2.apakšpunktā noteiktajā kārtībā, realizējot izņemto mantu, aģentūra sedz izdevumus, kas saistīti ar izņemto mantu nogādāšanu glabāšanai, mantu glabāšanu un realizāciju, un pēc tam atskaita summu, kas nepieciešama naudas soda samaksai, un atlikušo realizācijas ieņēmumu summu ieskaita valsts pamatbudžeta ieņēmumos. Realizācijā iegūto summu naudas soda samaksai aģentūra pārskaita attiecīgajos valsts pamatbudžeta ieņēmumu kontos, par to informējot atbildīgo institūciju (amatpersonu).

(Grozīts ar MK 13.02.2007. noteikumiem Nr.127; MK 04.12.2007. noteikumiem Nr.827)

50. Ja atbildīgās institūcijas (amatpersonas) lēmums paredz izņemtās mantas vai dokumentu konfiskāciju, aģentūra nekavējoties, bet ne vēlāk kā piecu darbdienu laikā:

50.1. par to rakstiski (arī elektroniski) paziņo Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei atbilstoši izņemtās mantas vai izņemto dokumentu atrašanās vietai;

50.2. mantu vai dokumentus kopā ar izņemtās mantas un izņemto dokumentu pieņemšanas un nodošanas aktu vai mantu kopā ar izņemtās mantas novērtējuma aktu, ja līdz atbildīgās institūcijas (amatpersonas) lēmuma pieņemšanai par izņemtās mantas konfiskāciju aģentūra ir veikusi izņemtās mantas novērtēšanu, un apliecinātu atbildīgās institūcijas (amatpersonas) lēmuma kopiju nodod Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei mantas vai dokumentu atrašanās vietā. Ja izņemtā manta ir realizēta, aģentūra no depozīta konta pārskaita Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās iestādes norādītajā valsts budžeta kontā ieņēmumus no tās realizācijas, kā arī iesniedz apliecinātu izņemtās mantas novērtējuma akta kopiju Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei atbilstoši aģentūras atrašanās vietai.

(Grozīts ar MK 09.12.2008. noteikumiem Nr.1002)

51. Ja izņemtā manta kļūst piekritīga valstij pēc aģentūras jau uzsāktā mantas realizācijas vai iznīcināšanas procesa, aģentūra minēto procesu pabeidz un tad veic šo noteikumu 50.punktā noteiktās darbības.

52. Ja atbildīgās institūcijas (amatpersonas) lēmums paredz izņemtās mantas vai izņemto dokumentu iznīcināšanu, aģentūra izņemto mantu un dokumentus iznīcina saskaņā ar šo noteikumu 27.punktu.

VI. Noslēguma jautājumi

53. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2005.gada 10.maija noteikumus Nr.314 "Administratīvo pārkāpumu lietās izņemto mantu un dokumentu glabāšanas, realizācijas un iznīcināšanas kārtība, kā arī realizētās vai iznīcinātās mantas atlīdzināšanas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2005, 76.nr.).

54. Šo noteikumu 36.punktā paredzēto dokumentu, kurš apliecina to izdevumu samaksu, kas aģentūrai radušies saistībā ar izņemtās mantas nogādāšanu glabāšanai un tās glabāšanu, izņemtās mantas īpašnieks nepievieno, ja administratīvais pārkāpums, kas paredzēts kodeksa 149.4 panta piektajā, sestajā vai septītajā daļā, 149.5 panta ceturtajā daļā vai 149.15 pantā (izņemot sestajā daļā paredzēto pārkāpumu), izdarīts līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai.

55. Ja ir izdarīts administratīvais pārkāpums, kas paredzēts kodeksa 149.4 panta piektajā, sestajā vai septītajā daļā, 149.5 panta ceturtajā daļā vai 149.15 pantā (izņemot sestajā daļā paredzēto pārkāpumu), un izņemtā transportlīdzekļa īpašnieks līdz 2007.gada 22.februārim nav brīdināts šo noteikumu 45.1. un 45.2.apakšpunktā noteiktajā kārtībā, aģentūra brīdina izņemtā transportlīdzekļa īpašnieku un pārkāpuma izdarītāju par izņemtā transportlīdzekļa nodošanu realizācijai vai iznīcināšanai, ja naudas sods netiks samaksāts mēneša laikā.

(MK 13.02.2007. noteikumu Nr.127 redakcijā)

56. Ja administratīvā pārkāpuma lietā manta vai dokumenti izņemti līdz 2008.gada 30.novembrim, izņemot gadījumu, ja izdarīts administratīvais pārkāpums, kas paredzēts kodeksa 149.4 panta piektajā, sestajā vai septītajā daļā, 149.5 panta ceturtajā daļā vai 149.15 pantā (izņēmumu neattiecina uz šā panta sestajā daļā minēto pārkāpumu), un izņemtās mantas īpašnieks mēneša laikā no brīža, kad stājies spēkā atbildīgās institūcijas (amatpersonas) lēmums par izņemtās mantas atdošanu īpašniekam vai tās vērtības atlīdzināšanu, nav pārņēmis izņemto mantu vai realizētās vai iznīcinātās mantas atlīdzināšanai iegādāto tādas pašas sugas un kvalitātes mantu:

56.1. aģentūra informē izņemtās mantas īpašnieku par izņemtās mantas atrašanās vietu un dokumentiem, kurus nepieciešams uzrādīt mantas saņemšanai;

56.2. ja pēc informācijas nosūtīšanas izņemtās mantas īpašnieks divu nedēļu laikā nav pārņēmis izņemto mantu, aģentūra izņemtās mantas īpašnieku ar ierakstītu pasta sūtījumu brīdina par izņemtās mantas nodošanu realizācijai vai iznīcināšanai;

56.3. ja mēneša laikā pēc brīdinājuma izsūtīšanas izņemtās mantas īpašnieks nav pārņēmis tam atdodamo izņemto mantu, aģentūra to realizē vai iznīcina.

(MK 09.12.2008. noteikumu Nr.1002 redakcijā)

57. Līdz 2008.gada 31.decembrim izdotie novērtēšanas komisijas izņemtās mantas aprakstes un novērtējuma akti ir pielīdzināmi vērtētāja izdotajiem izņemtās mantas novērtējuma aktiem.

(MK 09.12.2008. noteikumu Nr.1002 redakcijā)

Ministru prezidents A.Kalvītis

Iekšlietu ministrs Dz.Jaundžeikars
1.pielikums
Ministru kabineta
2006.gada 11.jūlija noteikumiem Nr.580

01.JPG (58562 bytes)

Iekšlietu ministrs Dz.Jaundžeikars
2.pielikums
Ministru kabineta
2006.gada 11.jūlija noteikumiem Nr.580

(Pielikums svītrots ar MK 09.12.2008. noteikumiem Nr.1002)

3.pielikums
Ministru kabineta
2006.gada 11.jūlija noteikumiem Nr.580
Izņemtās mantas uzskaites reģistrs

(Pielikums grozīts ar MK 09.12.2008. noteikumiem Nr.1002)

Nr.

p.k.

Ieraksta

datums

Administratīvā pārkāpuma lietas numurs

Izņemtās mantas un izņemto dokumentu pieņemšanas un nodošanas akta numurs un datums

Izņemtās mantas īpašnieka vārds, uzvārds vai nosaukums

Izņemtās mantas  novērtējuma akts

Izņemtās mantas novērtējuma summa (Ls)

Izņemtās mantas novērtējuma

akts nosūtīts

Ieskaitīts depozīta kontā

(Ls)

Nodots glabāšanā (kad un kam)

Iznīcināšanas akta numurs, datums

datums

numurs

institūcijas vai komersanta nosaukums

datums

realizācijai, iznīcināšanai vai glabāšanai

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

.

.

.

.

.

.

.

Iekšlietu ministrs Dz.Jaundžeikars
4.pielikums
Ministru kabineta
2006.gada 11.jūlija noteikumiem Nr.580

(Pielikums grozīts ar MK 09.12.2008. noteikumiem Nr.1002)

03.JPG (42183 bytes)

Iekšlietu ministrs Dz.Jaundžeikars
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par rīcību ar administratīvo pārkāpumu lietās izņemto mantu un dokumentiem Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 580Pieņemts: 11.07.2006.Stājas spēkā: 16.08.2006.Zaudē spēku: 11.12.2010.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 129, 15.08.2006.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
141648
{"selected":{"value":"01.01.2009","content":"<font class='s-1'>01.01.2009.-10.12.2010.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"01.01.2009","iso_value":"2009\/01\/01","content":"<font class='s-1'>01.01.2009.-10.12.2010.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"01.03.2008","iso_value":"2008\/03\/01","content":"<font class='s-1'>01.03.2008.-31.12.2008.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"08.12.2007","iso_value":"2007\/12\/08","content":"<font class='s-1'>08.12.2007.-29.02.2008.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"23.02.2007","iso_value":"2007\/02\/23","content":"<font class='s-1'>23.02.2007.-07.12.2007.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"16.08.2006","iso_value":"2006\/08\/16","content":"<font class='s-1'>16.08.2006.-22.02.2007.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
01.01.2009
87
1
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"