Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.775

Rīgā 2005.gada 18.oktobrī (prot. Nr.60 6.§)
Noteikumi par muitas nodrošinājumu
Izdoti saskaņā ar Muitas likuma 4.panta trešo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka muitas nodrošinājuma veidus, tā izmantošanas un maiņas kārtību.

2. Muitas nodrošinājums ir preču identifikācijas līdzeklis, kuru izmanto, lai nepieļautu nekontrolētu piekļūšanu precēm, komerciāliem transport­līdzekļiem, telpām un citām vietām, kurās atrodas preces, kas pakļautas muitas kontrolei.

3. Muitas nodrošinājums ir:

3.1. muitas plomba;

3.2. muitas uzlīme;

3.3. fotogrāfija un preču apraksts;

3.4. citu veidu nodrošinājums saskaņā ar šo noteikumu 8. un 16.punktu.

II. Muitas nodrošinājuma izmantošana

4. Muitas nodrošinājumu izmanto:

4.1. Muitas likuma 11.panta pirmajā daļā minētajos gadījumos;

4.2. ja to pieprasa preču, komerciālo transportlīdzekļu, telpu un citu vietu, kurās atrodas preces, kas pakļautas muitas kontrolei, īpašnieks, preču valdītājs vai to pilnvarotās personas, vai preču pārvadātājs. Šajā gadījumā muitas amatpersona nav tiesīga atteikties no nodrošinājuma uzlikšanas.

5. Muitas nodrošinājumu neizmanto:

5.1. smagsvara, lielgabarīta un vienveidīgām beramām kravām;

5.2.dzīvu dzīvnieku pārvadāšanā saskaņā ar Padomes 1987.gada 23.jūlija Regulu (EEK) Nr. 2658/87 par tarifu un statistikas nomenklatūru un kopējo muitas tarifu;

5.3. ja fiziski nav iespējams uzlikt konkrētajai kravai muitas nodrošinājumu.

6. Vienlaikus atļauts izmantot vairāku veidu muitas nodrošinājumu. Viena veida muitas nodrošinājumu drīkst nomainīt ar cita veida muitas nodrošinājumu.

7. Muitas nodrošinājumus izmanto to identifikācijas numuru augošā secībā.

8. Persona, kurai reģionālā muitas iestāde izsniegusi vietējās muitošanas atļauju, kas dod tiesības uzlikt muitas nodrošinājumu bez muitas amatpersonas klātbūtnes, plombas var iegādāties Valsts ieņēmumu dienesta Galvenajā muitas pārvaldē vai ar muitas iestāžu atļauju izmantot citu veidu nodrošinājumu, kas atbilst Komisijas 1993.gada 2.jūlija Regulas (EEK) Nr. 2454/93, ar ko nosaka īstenošanas noteikumus Padomes regulai (EEK) Nr. 2913/92 par Kopienas Muitas kodeksa izveidi, 46a.pielikuma nosacījumiem.

9. Valsts ieņēmumu dienesta Galvenā muitas pārvalde realizē muitas nodrošinājumus šo noteikumu 8.punktā minētajām personām saskaņā ar normatīvajos aktos noteiktajiem izcenojumiem.

10. Muitas plombu (1.pielikums) lieto, ja plombu ir iespējams uzlikt vai tai ir paredzēta īpaša vieta.

11. Lentveida plombu izmanto muitas iestādes. Trosīšveida plombu izmanto gan muitas iestādes, gan personas, kas saņēmušas vietējās muitošanas atļauju.

12. Muitas plombu uzskata par uzliktu, ja muitas plombas lente vai trosīte, kas piestiprināta muitas nodrošinājuma uzlikšanas vietai, ir nostiprināta attiecīgi ar lentveida vai trosīšveida plombas fiksējošo mehānismu.

13. Pēc muitas plombas uzlikšanas muitas amatpersona vai persona, kas saņēmusi vietējās muitošanas atļauju, preču (kravas) pavaddokumentos un muitas deklarācijā norāda plombu skaitu un identifikācijas numurus un apstiprina to ar parakstu un muitas zīmogu.

14. Muitas uzlīmi (2.pielikums) lieto, ja nav iespējams izmantot muitas plombu. Pēc muitas uzlīmes uzlikšanas muitas amatpersona vai persona, kas saņēmusi vietējās muitošanas atļauju, preču (kravas) pavaddokumentos un muitas deklarācijā norāda uzlīmju skaitu un identifikācijas numurus un apstiprina to ar parakstu un muitas zīmogu.

15. Fotogrāfijas un preču aprakstus lieto, pārvietojot mākslas un antīkos priekšmetus, pārvietojot preces starp muitas iestādēm vai šo noteikumu 4.2.apakšpunktā minētajā gadījumā. Fotogrāfijas un preču apraksti neatkarīgi no kompetentu iestāžu ekspertu izsniegtajiem dokumentiem ir uzskatāmi par muitas nodrošinājumu pēc tam, kad muitas amatpersona apstiprinājusi tos ar parakstu un muitas zīmogu. Pēc preču aprakstu apstiprināšanas tajos nav atļauts izdarīt papildu ierakstus. Fotogrāfijas un preču aprakstus pievieno preču (kravas) pavaddokumentiem.

16. Latvijas Republikā saskaņā ar noslēgtajiem starpvalstu līgumiem par muitas nodrošinājumu tiek atzīti citu valstu muitas nodrošinājumi, ja tie nav bojāti un atbilst šo noteikumu 2.punktā minētajām prasībām.

17. Ja uzliktais citas valsts muitas nodrošinājums ir atzīts par Latvijas Republikas muitas nodrošinājumu, muitas amatpersona muitas dokumentos norāda muitas nodrošinājumu skaitu un identifikācijas numurus un apstiprina to ar parakstu un muitas zīmogu.

III. Muitas nodrošinājuma maiņa

18. Muitas nodrošinājumu drīkst nomainīt muitas amatpersona, kura veic preču muitas apskati, ne mazāk kā divu pieaicināto personu (kas nav muitas amatpersonas) klātbūtnē šādos gadījumos:

18.1. ja iepriekšējais muitas nodrošinājums ir bojāts, slikti salasāms vai nozaudēts;

18.2. veicot preču muitas kontroli;

18.3. ja preces tiek daļēji atmuitotas vai papildinātas. Šajā gadījumā muitas nodrošinājumu drīkst nomainīt arī persona, kura ir saņēmusi vietējās muitošanas atļauju.

19. Par muitas nodrošinājuma maiņu muitas amatpersona sastāda muitas apskates aktu divos eksemplāros. Aktā norāda iepriekšējā muitas nodrošinājuma veidu un, ja iespējams, arī identifikācijas numurus, muitas nodrošinājuma nomaiņas iemeslus un jaunā muitas nodrošinājuma veidu un identifikācijas numurus, kā arī apraksta iepriekšējā muitas nodrošinājuma stāvokli un preču apskates rezultātus.

20. Muitas apskates aktu ar parakstu un personīgo zīmogu apstiprina muitas amatpersona, kura izdarījusi apskati, kā arī paraksta vismaz divas pieaicinātās personas. Vienu muitas apskates akta eksemplāru pievieno preču (kravas) pavaddokumentiem, otru nodod glabāšanā muitas iestādei, kuras amatpersona nomainījusi muitas nodrošinājumu.

21. Par muitas nodrošinājuma nomaiņu izdara labojumus preču (kravas) pavaddokumentos. Muitas labojumus muitas amatpersona apstiprina ar muitas zīmogu un parakstu.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Finanšu ministrs O.Spurdziņš
1.pielikums
Ministru kabineta
2005.gada 18.oktobra noteikumiem Nr.775
Muitas plombas

1. Lentveida plomba Tyden Seal (1.attēls) sastāv no:

1.1.metāla lentes, kuras garums ir 21,43 cm, platums — 0,95 cm. Uz lentes ir uzraksts “LATVIJAS MUITA” un identifikācijas numurs, kas sastāv no diviem burtiem un sešiem cipariem;

1.2. fiksējošā mehānisma.

2. Lentveida plombai ir pagarinoša lente, kuras platums 4–5 mm, perforējuma garums 8–12 mm un intervāls starp perforējumiem 13 mm.

02.JPG (6283 bytes)

1.attēls

3.Trosīšveida plomba EZ Loc (2.attēls) sastāv no:

3.1. fiksējošā mehānisma — plombas galviņas, kurā iegravēti burti LV un identifikācijas numurs, kas sastāv no sešiem cipariem;

3.2. trosītes, kuras garums 400 mm, diametrs 1,6 mm.

03.JPG (12195 bytes)

2.attēls

Finanšu ministrs O.Spurdziņš
2.pielikums
Ministru kabineta
2005.gada 18.oktobra noteikumiem Nr.775
Muitas uzlīme

1. Muitas uzlīme ir augstas lipīguma pakāpes pašlīmējoša uzlīme, kuru nevar noņemt, to nesabojājot (nesaplēšot, nedeformējot).

2. Muitas uzlīmes garums ir 180–240 mm, platums 20–40 mm.

3.Muitas uzlīmes identifikācijas zīmes vidū ir uzraksts “LATVIJAS MUITA” un “CUSTOMS”, zem kura atrodas identifikācijas numurs, kas sastāv no diviem burtiem un pieciem cipariem.

4. Palīgmateriāls — līmlente:

4.1. platums 38 mm, garums neierobežots;

4.2. krāsa — zaļa;

4.3. materiāls — pietiekami izturīgs gan lietošanai, gan uzglabāšanai;

4.4. lietošana — palīgmateriāls muitas uzlīmei.

Finanšu ministrs O.Spurdziņš
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par muitas nodrošinājumu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 775Pieņemts: 18.10.2005.Stājas spēkā: 22.10.2005.Zaudē spēku: 02.08.2017.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 168, 21.10.2005.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
119484
22.10.2005
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"