Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2005. gada 19. aprīļa noteikumus Nr. 267 "Noteikumi par uzticama sertifikācijas pakalpojumu sniedzēja civiltiesiskās atbildības minimālo apdrošināšanas summu".

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.2

Rīgā 2004.gada 6.janvārī (prot. Nr.1, 20.§)

Noteikumi par uzticama sertifikācijas pakalpojumu sniedzēja civiltiesiskāsatbildības minimālo apdrošināšanas summu un apdrošināšanas atlīdzības aprēķināšanas kārtību

Izdoti saskaņā ar Elektronisko dokumentu likuma 14.panta piekto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka uzticama sertifikācijas pakalpojumu sniedzēja civiltiesiskās atbildības minimālo apdrošināšanas summu un kārtību, kādā aprēķināma apdrošināšanas atlīdzība par uzticama sertifikācijas pakalpojumu sniedzēja prettiesiskas darbības vai bezdarbības rezultātā nodarītajiem zaudējumiem. 
2. Noteikumi neattiecas uz civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu, kas fiziskajām un juridiskajām personām jāveic citos normatīvajos aktos paredzētajos gadījumos.
3. Uzticams sertifikācijas pakalpojumu sniedzējs (turpmāk - apdrošinājuma ņēmējs) nodrošina, lai apdrošināšanas līguma nosacījumi būtu nepārtraukti pieejami tiešsaistes režīmā.
4. Apdrošināšanas objekts ir civiltiesiskā atbildība par uzticama sertifikācijas pakalpojumu sniedzēja ļaunā nolūkā vai aiz neuzmanības veiktas prettiesiskas darbības vai bezdarbības dēļ radītajiem zaudējumiem trešajām personām, sniedzot sertifikācijas pakalpojumus.
5. Civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgumu (turpmāk - apdrošināšanas līgums) izstrādā un noslēdz, ievērojot likumā par "Par apdrošināšanas līgumu", šajos noteikumos un citos normatīvajos aktos par civiltiesiskās atbildības līgumu noslēgšanu noteiktās prasības.
6. Apdrošināšanas līgumā ietver nosacījumu, ka apdrošinātājs sedz zaudējumus, kas radušies apdrošināšanas līguma darbības laikā, ja trešā persona par zaudējumus izraisījušo notikumu ir iesniegusi zaudējumu piedziņas prasību triju gadu laikā pēc apdrošināšanas līguma termiņa beigām.
7. Par apdrošināšanas līguma noslēgšanu vai pirmstermiņa pārtraukšanu un visiem līguma grozījumiem apdrošinājuma ņēmējs 10 darbdienu laikā paziņo Datu valsts inspekcijai.
8. Apdrošinājuma ņēmēja nodarīto zaudējumu apmēru un apdrošināšanas atlīdzību aprēķina apdrošinātājs.

 

II. Minimālā civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas summa

9. Minimālā civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas summa katram apdrošinājuma ņēmējam gadā ir 300000 latu.
10. Apdrošināšanas līgumā nosaka, ka apdrošināšanas atbildības limits par vienu apdrošināšanas gadījumu nedrīkst būt lielāks par 150000 latu un mazāks par 50000 latu.
11. Minimālo apdrošināšanas summu apdrošinātājs atjauno pilnā apmērā mēneša laikā pēc katras apdrošināšanas atlīdzības izmaksas.
12. Apdrošināšanas līgumā nedrīkst paredzēt apdrošinājuma ņēmēja pašrisku.

 

III. Apdrošināšanas atlīdzības aprēķināšanas kārtība

13. Izmaksājamā apdrošināšanas atlīdzība ir vienāda ar apdrošinājuma ņēmēja darbības vai bezdarbības dēļ nodarītajiem zaudējumiem, kuru atlīdzināšana paredzēta apdrošināšanas līgumā.
14. Trešā persona, kura ir tiesīga saņemt apdrošināšanas atlīdzību, pēc apdrošināšanas gadījuma iestāšanās iesniedz Datu valsts inspekcijā iesniegumu. Iesniegumā norāda apdrošināšanas gadījuma apstākļus.
15. Datu valsts inspekcija mēneša laikā pēc visu iesniegto vai pieprasīto pierādījumu saņemšanas izskata trešās personas iesniegumu, pārbauda visus iesniegumā minētos apstākļus un pieņem lēmumu par apdrošinājuma ņēmēja darbības atbilstību normatīvajiem aktiem.
16. Ja objektīvu iemeslu dēļ Datu valsts inspekcijai nav iespējams ievērot šo noteikumu 15.punktā minēto iesnieguma izskatīšanas termiņu, to var pagarināt līdz sešiem mēnešiem. Šādā gadījumā trešajai personai nosūta motivētu paziņojumu.
17. Datu valsts inspekcija pieņemto lēmumu par apdrošinājuma ņēmēja darbības atbilstību normatīvajiem aktiem nosūta trešajai personai un apdrošinātājam.
18. Trešā persona pēc Datu valsts inspekcijas lēmuma saņemšanas iesniedz apdrošinātājam paziņojumu par apdrošināšanas atlīdzību. Paziņojumā norāda apdrošināšanas gadījuma apstākļus un pievieno informāciju par nodarītajiem zaudējumiem.
19. Apdrošinātājs divu nedēļu laikā pēc trešās personas paziņojuma saņemšanas pieņem lēmumu par apdrošināšanas atlīdzības izmaksu vai atteikumu izmaksāt atlīdzību. Lēmumu triju darbdienu laikā pēc tā pieņemšanas nosūta trešajai personai, apdrošinājuma ņēmējam un Datu valsts inspekcijai.
20. Ja apdrošinātājam lēmuma pieņemšanai nepieciešama papildu informācija, apdrošinātāja pienākums ir rakstiski informēt par to trešo personu un apdrošinājuma ņēmēju ne vēlāk kā divu nedēļu laikā pēc trešās personas paziņojuma par apdrošināšanas atlīdzību saņemšanas. Trešajai personai un apdrošinājuma ņēmējam ir pienākums divu nedēļu laikā sniegt attiecīgo informāciju.
21. Apdrošinātājs lēmumā par apdrošināšanas atlīdzības izmaksu novērtē trešās personas paziņojumā minētos zaudējumus, iesniegtos pierādījumus un zaudējumu summas aprēķinu un lēmuma noslēguma daļā aprēķina kopējo pamatoto zaudējumu summu.
22. Aprēķinot apdrošināšanas atlīdzību, tiek ņemti vērā gan tiešie, gan netiešie zaudējumi.

Ministru prezidents E.Repše

Tieslietu ministrs A.Aksenoks

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2004.gada 10.janvāri.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par uzticama sertifikācijas pakalpojumu sniedzēja civiltiesiskās atbildības minimālo apdrošināšanas .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 2Pieņemts: 06.01.2004.Stājas spēkā: 10.01.2004.Zaudē spēku: 27.04.2005.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 4, 09.01.2004.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
82846
10.01.2004
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"