Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 17

2024. gada 11. aprīlī (prot. Nr. 7, 12. §)
Saistošie noteikumi par līdzfinansējumu Daugavpils pilsētas Bērnu un jauniešu centra "Jaunība" interešu izglītības programmās
APSTIPRINĀTI
ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes
2024. gada 11. aprīļa lēmumu Nr. 192

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka līdzfinansējuma apmēru un samaksas kārtību par interešu izglītības programmas apguvi Daugavpils valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) dibinātajā bērnu un jauniešu interešu izglītības iestādē "Daugavpils pilsētas Bērnu un jauniešu centrs "Jaunība"" (turpmāk – Iestāde).

2. Līdzfinansējumu maksā par šādu interešu izglītības programmu apguvi:

2.1. par kultūrizglītības un vides interešu izglītības programmu apguvi – 5 euro mēnesī;

2.2. par tehniskās jaunrades un sporta interešu izglītības programmu apguvi:

2.2.1. pirmsskolas vecuma bērnam – 5 euro mēnesī;

2.2.2. izglītojamajam vecumā no 7 līdz 25 gadiem – 10 euro mēnesī;

2.3. par mūzikas studijas "Kredo" interešu izglītības programmu apguvi (individuālās mūzikas nodarbības):

2.3.1. pirmsskolas vecuma bērnam – 5 euro mēnesī;

2.3.2. izglītojamajam vecumā no 7 līdz 25 gadiem – 10 euro mēnesī.

3. Līdzfinansējumu maksā likumiskais pārstāvis, kura izglītojamais Iestādē apgūst līdzfinansējamo interešu izglītības programmu.

4. Pamatojoties uz izglītojamā likumiskā pārstāvja iesniegumu, no līdzfinansējuma maksas atbrīvo izglītojamo, kura deklarētā dzīvesvieta ir Daugavpils valstspilsētas administratīvajā teritorijā un:

4.1. kurš apmeklē Iestādes brīvā laika klubu "Križi" (Poligona ielā 50, Daugavpilī), "Smaids" (Krustpils ielā 4, Daugavpilī), "Ruģeļi" (Gaismas ielā 9, Daugavpilī), "STARS" (Ventspils ielā 20, Daugavpilī), "Mezgls" (Smilšu ielā 92, Daugavpilī) vai "Grīva" (Komunālā ielā 2, Daugavpilī);

4.2. kura ģimenei ir piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss (par laika posmu, uz kuru mājsaimniecībai piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss);

4.3. kuram ir noteikta invaliditāte;

4.4. kurš ir bārenis vai bez vecāku gādības palikušais bērns;

4.5. kurš ir no daudzbērnu ģimenes.

5. Ja izglītojamais sakarā ar slimību nav apmeklējis nodarbības ilgāk par divām nedēļām, pamatojoties uz likumiskā pārstāvja iesniegumu un ārsta izziņu, par kavēto laika periodu līdzfinansējuma maksu neaprēķina.

6. Lēmumu par atbrīvojumu no līdzfinansējuma maksas, atvieglojumu piešķiršanu vai atteikumu Iestādes direktors pieņem desmit dienu laikā no attiecīgo dokumentu saņemšanas.

7. Līdzfinansējumu maksā, pamatojoties uz izrakstīto rēķinu.

8. Rēķinu par iepriekšējo mēnesi izraksta līdz kārtējā mēneša 15. datumam, un līdzfinansējumu par iepriekšējo mēnesi atbilstoši rēķinam maksā līdz kārtējā mēneša beigām.

9. Līdzfinansējuma maksu par visu mācību gadu var veikt avansā. Ja izglītojamais izstājas no Iestādes, avansā iemaksātais līdzfinansējums tiek atmaksāts likumiskajam pārstāvim.

10. Līdzfinansējuma izpildes kontroli organizē un nodrošina Iestādes direktors. Izglītojamo apmeklētības uzskaiti veic līdzfinansējamās interešu izglītības programmas pedagogs.

11. Iestādes direktora lēmumu vai faktisko rīcību var apstrīdēt pašvaldības iestādē "Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde". Pašvaldības iestādes "Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde" lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.

12. Līdzfinansējumu izlieto:

12.1. mācību līdzekļu un aprīkojuma iegādei, atbilstoši interešu izglītības programmas specifikai;

12.2. pedagogu atlīdzībai interešu izglītības programmās.

13. Atzīt par spēku zaudējušiem Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 2022. gada 15. decembra saistošos noteikumus Nr. 33 "Saistošie noteikumi par līdzfinansējumu Daugavpils pilsētas Bērnu un jauniešu centra "Jaunība" interešu izglītības programmās" (Latvijas Vēstnesis, 2022, Nr. 251).

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības
domes priekšsēdētāja 1. vietnieks A. Vasiļjevs
Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 2024. gada 11. aprīļa saistošo noteikumu Nr. 17 "Saistošie noteikumi par līdzfinansējumu Daugavpils pilsētas Bērnu un jauniešu centra "Jaunība" interešu izglītības programmās"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Atbilstoši Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 4. punktam, viena no pašvaldību autonomajām funkcijām ir gādāt par iedzīvotāju izglītību, tostarp interešu izglītības un pieaugušo izglītības pieejamību. Saskaņā ar šā panta otro daļu pašvaldība autonomās funkcijas pilda atbilstoši ārējiem normatīvajiem aktiem un noslēgtajiem publisko tiesību līgumiem.

Saskaņā ar Izglītības likuma 17. panta pirmo daļu katras pašvaldības pienākums ir nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju īstenot interešu izglītību un atbalstīt ārpusstundu pasākumus, trešās daļas 1. punktu – pašvaldība ir tiesīga dibināt interešu izglītības iestādes.

Pašvaldība ir dibinājusi bērnu un jauniešu interešu izglītības iestādi "Daugavpils pilsētas Bērnu un jauniešu centrs "Jaunība"" (turpmāk – Iestāde), kas īsteno pašvaldības kompetenci interešu izglītības jomā (Iestādes nolikums pieejams – https://www.daugavpils.lv/pasvaldiba/dokumenti/normativie-akti?dokument=6175, informācija par Iestādē īstenotām interešu izglītības programmām pieejama – https://www.viis.gov.lv/registri/iestades).

Atbilstoši Izglītības likuma 14. panta pirmās daļas 24. un 48. punktā noteiktajam deleģējumam Ministru kabinets ir izdevis 2001. gada 28. augusta noteikumus Nr. 382 "Interešu izglītības programmu finansēšanas kārtība" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 382), 2. punktā nosakot, ka programmas īsteno no valsts budžeta līdzekļiem, no pašvaldību un citu juridisko personu līdzekļiem, kā arī no fizisko personu līdzekļiem. Tomēr MK noteikumos Nr. 382 deleģējums izdot pašvaldībai saistošos noteikumus nav ietverts. Savukārt Izglītības likuma 12. panta 21 daļā ir ietverts deleģējums pašvaldībai izdot saistošos noteikumus, paredzot daļēju maksu kā līdzfinansējumu par izglītības ieguvi tikai attiecībā uz pašvaldības dibinātajām profesionālās ievirzes izglītības iestādēm. Tādējādi, ja pašvaldības autonomo funkciju izpildes apjoms nav konkrēti reglamentēts tiesību normās, tā ir pašas pašvaldības izvēle noteikt, kādas darbības tā veiks, lai pilnvērtīgi nodrošinātu savas autonomās funkcijas izpildi.1 Savukārt, kad pašvaldība šo izvēli ir izdarījusi, tai izvēlētā veida nodrošināšanā jāpiemēro atbilstošās tiesību normas.2

Ar mērķi nodrošināt kvalitatīvu interešu izglītības procesu un tā materiāli tehniskās bāzes sistemātisku pilnveidošanu, Daugavpils dome 2022. gada 15. decembrī izdeva saistošos noteikumus Nr. 33 (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 33), paredzot līdzfinansējumu par interešu izglītības programmas apguvi Iestādē.

1) Problēmas raksturojums

Ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes 2023. gada 13. jūlija lēmumu Nr. 446 pašvaldībā ar 2024. gada 1. janvāri ir izveidota vienota pašvaldības iestāžu centralizētā grāmatvedība, tostarp veikta grāmatvedības uzskaites sistēmu pielāgošana pašvaldības iestādes "Daugavpils pašvaldības centrālā pārvalde" centralizētam grāmatvedības uzskaites modelim.

Līdz ar to ir nepieciešams mainīt samaksas kārtību par interešu izglītības programmas apguvi Iestādē, nosakot, ka:

- līdzfinansējumu maksā, pamatojoties uz izrakstīto rēķinu (sk. saistošo noteikumu projekta 7. punktu);

- rēķinu par iepriekšējo mēnesi izraksta līdz kārtējā mēneša 15. datumam, un līdzfinansējumu par iepriekšējo mēnesi atbilstoši rēķinam maksā līdz kārtējā mēneša beigām (sk. saistošo noteikumu projekta 8. punktu);

- līdzfinansējuma maksu par visu mācību gadu var veikt avansā. Ja izglītojamais izstājas no Iestādes, avansā iemaksātais līdzfinansējums tiek atmaksāts likumiskajam pārstāvim (sk. saistošo noteikumu projekta 9. punktu).

2) Problēmas raksturojums

Atbilstoši Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktam, pašvaldības domei jāizvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstība šim likumam un jāizdod jauni saistošie noteikumi atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam.

Ņemot vērā to, ka Saistošie noteikumi Nr. 33 ir izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām43. panta trešo daļu, pašvaldība veica izvērtējumu un sagatavoja jaunus saistošos noteikumus, saglabājot Saistošajos noteikumos Nr. 33 noteikto, izņemot samaksas kārtību par interešu izglītības programmas apguvi Iestādē.

Ar saistošo noteikumu projekta spēkā stāšanās brīdi spēku zaudēs Saistošie noteikumi Nr. 33.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu projekts Daugavpils valstspilsētas pašvaldības budžetu tieši neietekmē.

Saskaņā ar Saistošajiem noteikumiem Nr. 33 2023. gadā līdzfinansējamo interešu izglītības programmas apguva 2464 izglītojamie, no kuriem:

- 805 izglītojamie tika atbrīvoti no līdzfinansējuma maksas;

- saņemtais līdzfinansējums – 49853,02 euro.

Likumisko pārstāvju (vecāku) līdzfinansējums netiek palielināts.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 

Bērniem un jauniešiem tiks nodrošināta iespēja attīstīt savas prasmes un spējas atbilstoši vecumam, interesēm, individuālajām vajadzībām un vēlmēm. Tāpat saistošo noteikumu projektā tiek saglabāti Saistošajos noteikumos Nr. 33 noteiktie nosacījumu izglītojamo atbrīvošanai no līdzfinansējuma maksas.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu projekts maina līdzšinējo līdzfinansējuma samaksas kārtību par interešu izglītības programmas apguvi Iestādē.

Saistošo noteikumu piemērošanā persona var vērsties Iestādē – https://www.jauniba.lv/?rub=1&sub=13.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi izstrādāti Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 4. punktā noteiktās autonomās funkcijas izpildei – gādāt par interešu izglītības pieejamību.

Saistošo noteikumu projekta īstenošanā netiks uzlikti jauni pienākumi vai uzdevumi esošajiem darbiniekiem, veidotas jaunas darba vietas u.tml.

Iestādes visu finanšu līdzekļu un materiālo vērtību uzskaiti veic pašvaldības iestāde "Daugavpils pašvaldības centrālā pārvalde".

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu projekta izpildi organizēs un nodrošinās Iestādes direktors. Izglītojamo apmeklētības uzskaiti veiks līdzfinansējamās interešu izglītības programmas pedagogs.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai. Vecāku līdzfinansējums tiks novirzīts:

1. mācību līdzekļu un aprīkojuma iegādei, atbilstoši interešu izglītības programmas specifikai;

2. pedagogu atalgojumam interešu izglītības programmās.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projekts izstrādāts sadarbībā ar Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldi.

Saistošo noteikumu sagatavošanas procesā jautājumā par daļējas maksas noteikšanu par interešu izglītības programmas apguvi pašvaldībā saņemts Izglītības un zinātnes ministrijas viedoklis (20.02.2024. vēstule
Nr. 4-7e-PAD/24/8) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas viedoklis (29.02.2024. vēstule Nr. 1-13/1334).

Sabiedrības viedokļa noskaidrošanai saistošo noteikumu projekts publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.daugavpils.lv sadaļā "Sabiedrības līdzdalība", termiņš viedokļu iesniegšanai – no 2024. gada 13. marta līdz 2024. gada 27. martam.

Par saistošo noteikumu projektu viedokļi netika saņemti.


1 Satversmes tiesas 2019. gada 5. marta sprieduma lietā Nr. 2018-08-03 12.1. punkts;

2 Latvijas Republikas Senāta Administratīvo lietu departamenta 2020. gada 10. jūlija sprieduma lietā Nr. A420334617 9. punkts.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības
domes priekšsēdētāja 1. vietnieks A. Vasiļjevs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Saistošie noteikumi par līdzfinansējumu Daugavpils pilsētas Bērnu un jauniešu centra "Jaunība" .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Daugavpils pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 17Pieņemts: 11.04.2024.Stājas spēkā: 30.04.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 83, 29.04.2024. OP numurs: 2024/83.9
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
351603
30.04.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"