Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Mārupes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 7/2024

Mārupē 2024. gada 27. martā
Par pašvaldības atbalstu sporta veicināšanai Mārupes novadā
Apstiprināti ar Mārupes novada pašvaldības domes
2024. gada 27. marta lēmumu Nr. 27 (prot. Nr. 6)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Mārupes novada pašvaldības dome (turpmāk -dome) piešķir Mārupes novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) finansiālu atbalstu sporta organizāciju darbības nodrošināšanai, sportistu dalībai sporta sacensībās un treniņnometnēs, atbalstu amatieru komandām un fizisko personu apvienībām veselīga dzīvesveida veicināšanai, un sporta sacensību organizēšanai Mārupes novada administratīvajā teritorijā.

2. Saistošo noteikumu mērķis ir veicināt Mārupes novada iedzīvotāju iesaistīšanos sportiskās aktivitātēs, veselīgu dzīvesveidu, sportistu rezultātu izaugsmi, popularizēt sporta veidus, veicināt sporta sacensību organizēšanu Mārupes novadā, kā arī sekmēt sporta organizāciju veidošanos un darbību.

3. Saistošajos noteikumos lietotie termini:

3.1. Pretendents – juridiska vai fiziska persona, kura saskaņā ar Saistošajiem noteikumiem ir iesniegusi pieteikumu atbalsta saņemšanai.

3.2. Sportists – individuālais sportists vai komandas atsevišķs dalībnieks, kurš sasniedzis septiņu gadu vecumu, un nodarbojas ar sportu ar mērķi gūt panākumus individuāli vai komandas sastāvā.

3.3. Amatieru komanda – fizisko personu organizēta grupa, kurai ir nosaukums un kura uz regulāras sadarbības pamata pēc vienotiem principiem piedalās treniņprocesos un amatieru sacensībās vienā sporta veidā ar mērķi gūt tajā panākumus. Amatieru komanda vienlaikus var darboties arī biedrības statusā.

3.4. Fizisko personu apvienība – fizisko personu grupa, kas nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm.

3.5. Olimpiskais sporta veids – sporta veids, kas ir iekļauts Vasaras vai Ziemas Olimpisko spēļu programmā saskaņā ar biedrības "Latvijas Olimpiskā komiteja" sniegto informāciju uz pieteikuma iesniegšanas dienu, tai skaitā arī paraolimpiskie sporta veidi.

3.6. Vietējās nozīmes sporta sacensības – pasākums labāko sportistu vai komandu noteikšanai, kurš atbilstoši sacensību norises noteikumiem un nolikumam noris vienas pašvaldības administratīvajā teritorijā, ja tajās piedalās sportisti no vairāku pašvaldību administratīvajām teritorijām. Par vietējas nozīmes sacensībām, šo saistošo noteikumu izpratnē, ir atzīstamai Latvijas čempionātu vai kausu posmi, Baltijas Čempionāts, citu valstu nacionālie čempionāti un kausi, kā arī starptautiska mēroga komercsacensības.

3.7. Valsts nozīmes sporta sacensības – pasākums labāko sportistu vai komandu noteikšanai, kurš tiek rīkots atbilstoši sporta federācijas apstiprinātiem sacensību norises noteikumiem un sacensību organizētāju apstiprinātam nolikumam, un ir apzīmēts kā Latvijas čempionāts, Latvijas kauss, Latvijas atklātais čempionāts. Par valsts mēroga sacensībām šo saistošo noteikumu izpratnē, ir atzīstami Eiropas un Pasaules čempionātu un kausu posmi.

3.8. Starptautiskās nozīmes sacensības – pasākums labāko sportistu vai komandu noteikšanai, kurš noris atbilstoši normatīvo aktu prasībām, sporta federācijas apstiprinātiem sacensību norises noteikumiem un sacensību organizētāju apstiprinātam nolikumam, un ir apzīmēts kā Pasaules čempionāts – PČ, Eiropas Čempionāts – EČ, Pasaules Kauss – PK, Eiropas kauss – EK, Olimpiskās spēles.

3.9. Pašvaldības sporta objekti – Pašvaldības īpašumā esošās sporta zāles ar palīgtelpām un sporta laukumi ar pieguļošo teritoriju, kur ir nepieciešamais aprīkojums un kur ir iespējams nodarboties ar sportu.

3.10. Pastāvīgs sporta organizācijas apmeklētājs – fiziska persona, kura regulāri apmeklē sporta organizācijas nodarbības vienā sporta veidā saskaņā ar nodarbību grafiku ne mazāk kā vienu gadu, ieskaitot šajā laika periodā arī attaisnotus kavējumus.

4. Pašvaldība sniedz šādu atbalstu:

4.1. Finansiāls atbalsts:

4.1.1. dalībai sporta sacensībās un treniņnometnēs;

4.1.2. sporta organizāciju darbības nodrošināšanai.

4.2. Atbalsts veselīga dzīvesveida veicināšanai, piešķirot tiesības izmantot Pašvaldības sporta objektus par samazinātu nomas maksu amatieru komandām un fizisko personu apvienībām.

4.3. Līdzfinansējums sporta sacensību organizēšanai Mārupes novada administratīvajā teritorijā.

5. Pašvaldības finansiāla atbalsta un līdzfinansējuma kopējo summu dome nosaka kārtējā gada budžetā. Pretendenta pieteikuma iesniegšana negarantē finansiāla atbalsta piešķiršanu.

6. Pieteikumus par Pašvaldības atbalstu izskata Izglītības, kultūras un sporta pārvalde un sagatavo lēmuma projektu iesniegšanai domes Sociālo, izglītības, kultūras un sporta jautājumu komitejai.

7. Ja pretendents nav iesniedzis visus nepieciešamos dokumentus saskaņā ar attiecīgajam Pašvaldības atbalsta veidam noteiktajiem nosacījumiem, iesniegtajos dokumentos nav atrodama visa lēmuma pieņemšanai nepieciešamā informācija, vai ja pretendents neatbilst Saistošo noteikumu nosacījumiem, Izglītības, kultūras un sporta pārvalde par to informē pretendentu, atsakot uzsākt administratīvo procesu, tiesiskā pamata trūkuma dēļ.

8. Lēmumu par Pašvaldības atbalsta piešķiršanu pieņem dome.

II. Finansiāls atbalsts dalībai sporta sacensībās un treniņnometnēs

9. Pretendēt uz finansiāla atbalsta saņemšanu var Latvijas Sporta federāciju padomes reģistrā iekļautas un attiecīgajā sporta veidā vai darbības jomā atzītas Latvijas nacionālās sporta veidu federācijas un to juridiskie biedri vai biedru kandidāti (turpmāk – Sporta organizācija), ko pārstāv sportists, ja:

9.1. viņa dzīvesvieta deklarēta Mārupes novada administratīvajā teritorijā ne mazāk kā vienu gadu pirms pieteikuma iesniegšanas;

9.2. viņš ir sasniedzis septiņu gadu vecumu.

10. Finansiālu atbalstu nepiešķir Pašvaldības domes dibinātu sporta iestāžu izglītojamiem, kā arī Pašvaldības izveidotu sporta interešu un neformālās izglītības grupu dalībniekiem.

11. Sporta organizācija var saņemt finansiālu atbalstu katram Saistošo noteikumu prasībām atbilstošam sportistam vienu reizi kalendāra gadā, saistošajos noteikumos paredzētā apmērā. Sporta organizācijai ir tiesības saņemt finansiālo atbalstu pa daļām viena kalendāra gada ietvaros.

12. Sporta organizācija pieprasa finansiālu atbalstu pirms plānotajām sacensībām vai treniņnometnes, iesniedzot Izglītības, kultūras un sporta pārvaldē pieteikumu, saskaņā ar 1. pielikumu, pievienojot tam dokumentus, kas apliecina sportista, kurš pārstāv Sporta organizāciju, atbilstību 13. punkta prasībām. Finansiālu atbalstu nepiešķir par sacensībām vai treniņnometni, kas notikušas pirms pieteikuma iesniegšanas.

13. Pieteikumu izskata Izglītības, kultūras un sporta pārvalde un nosaka piešķiramā finansiālā atbalsta apmēru katrai Sporta organizācijai, par tās pārstāvēto sportistu, kurš atbilst Saistošo noteikumu nosacījumiem, individuāli saskaņā ar 5. pielikumu, izvērtējot sekojošus kritērijus:

13.1. nodarbošanos ar olimpisko vai neolimpisko sporta veidu;

13.2. sasniegumus (1.–3. vieta, 1.–6. vieta Olimpiskajās spēlēs) pēdējos 12 (divpadsmit) mēnešos pirms pieteikuma iesniegšanas;

13.3. sasniegumu (1.–3. vieta, 1.–6. vieta Olimpiskajās spēlēs) vēsturi trīs gadu periodā pirms pēdējiem 12 (divpadsmit) mēnešiem pirms pieteikuma iesniegšanas;

13.4. sasniegumu līmeni Saistošo noteikumu 13.2. un 13.3. apakšpunktos norādītajos laika periodos katrā atsevišķi.

14. Finansiālu atbalstu piešķir, pamatojoties uz Sporta organizācijas iesniegtu izdevumu aprēķinu, nepārsniedzot maksimāli pieļaujamo atbalsta apmēru, kas noteikts 5. pielikumā, ņemot vērā, ka:

14.1. netiek attiecinātas un no Pašvaldības budžeta netiek atbalstītas izmaksas, kas saistītas ar sportista ēdināšanu;

14.2. netiek attiecinātas un no Pašvaldības budžeta netiek atbalstītas izmaksas, kas saistītas ar jebkāda sporta inventāra vai aprīkojuma iegādi, maiņu, remontu u. tml.;

14.3. daļēji tiek attiecinātas izmaksas, kas saistītas ar sportista naktsmītni sakarā ar sportista izbraukumu uz sacensībām vai treniņnometnēm, sedzot ne vairāk kā 50 % no aprēķinātām izmaksām;

14.4. pilnībā tiek attiecinātas un no Pašvaldības budžeta atbalstītas izmaksas, kuras tieši ir saistītas ar sportista dalību sacensībās vai treniņnometnēs, tai skaitā, dalības maksa, apdrošināšana, ceļa izdevumi, licences izdevumi.

15. Finansiālu atbalstu piešķir, izvērtējot sekojošus dokumentus:

15.1. Sporta organizācijas pieteikums saskaņā ar 1. pielikumu;

15.2. izmaksu aprēķins;

15.3. pieteikumā norādīto sasniegumu apliecinošie dokumenti (diplomi, izraksti no protokola, sporta kluba, biedrības vai sporta skolas, federācijas vēstule un tml.) vai precīza norāde, kur šī informācija ir publiski pieejama tīmekļa vietnē.

16. Sporta organizācijai ir pienākums trīs mēnešu laikā pēc atbalstītā pasākuma, iesniegt Izglītības, kultūras un sporta pārvaldē finanšu atskaiti (7. pielikums) un maksājumus attaisnojošus dokumentus.

17. Finansiālu atbalstu izmaksā viena mēneša laikā pēc finanšu atskaites un maksājumu attaisnojošu dokumentu iesniegšanas un izvērtēšanas. Finansiālo atbalstu Centrālās administrācijas Finanšu un grāmatvedības nodaļa izmaksā Sporta organizācijai saskaņā ar tās iesniegtu rēķinu un maksājuma dokumentiem, kas apliecina faktiskos izdevumus saistībā ar atbalstīto pasākumu. Ja faktiskie izdevumi ir mazāki nekā domes lēmumā norādītie, finansiālu atbalstu izmaksā saskaņā ar iesniegtajiem maksājumu attaisnojošiem dokumentiem.

18. Ja piešķirtā finansiāla atbalsta izmaksa nav tikusi pieprasīta sešu mēnešu laikā pēc tā izlietošanas, nav iesniegta finanšu atskaite un/vai maksājumu attaisnojoši dokumenti, dome lemj par iepriekšējā gadā neizlietotu finansiālo atbalstu anulēšanu. Atkārtoti pieprasīt atcelto pašvaldības finansiālo atbalstu nav iespējams.

III. Finansiāls atbalsts sporta organizāciju darbības nodrošināšanai

19. Pretendēt uz finansiālu atbalstu savas darbības nodrošināšanai var Sporta organizācijas, biedrības un klubi (turpmāk – Organizācija), kas veicina sporta attīstību Mārupes novadā, ja Organizācija:

19.1. reģistrēta Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā un tās juridiskā adrese reģistrēta Mārupes novada administratīvajā teritorijā;

19.2. kuras pamatdarbības vieta Mārupes novada administratīvajā teritorijā ir ne mazāk kā vienu gadu;

19.3. nodrošina sporta aktivitātes Mārupes novada administratīvajā teritorijā ne mazāk kā 10 (desmit) Organizācijas pastāvīgajiem apmeklētājiem, kuri vismaz vienu gadu deklarēti Mārupes novada administratīvajā teritorijā;

19.4. veicina Mārupes novada iedzīvotāju aktīvu brīvā laika pavadīšanu;

19.5. veicina sporta attīstību Mārupes novadā;

19.6. īsteno vismaz vienu licencētu profesionālās ievirzes vai interešu izglītības sporta programmu;

19.7. ir pārstāvētā sporta veida federācijas biedrs vai biedra kandidāts;

19.8. izpildījusi visas saistības pret Pašvaldību, un tai nav nodokļu parādu pret Pašvaldību un valsti, kas pārsniedz 150 euro (viens simts piecdesmit euro).

20. Atbilstoši Pašvaldības kārtējā gada budžeta iespējām, Organizācijas var saņemt finansiālu atbalstu savas darbības nodrošināšanai, nepārsniedzot 28 euro (divdesmit astoņi euro) mēnesī, uz vienu Mārupes novada administratīvajā teritorijā vismaz vienu gadu deklarēto personu, kurai Organizācija vismaz vienu gadu nodrošina sporta aktivitātes.

21. Finansiālu atbalstu drīkst izlietot:

21.1. treniņu telpu vai vietas un inventāra nomai;

21.2. sporta sacensību inventāra iegādei;

21.3. dalības maksai sacensībās;

21.4. sportistu un komandu licencēm;

21.5. vienotu formas tērpu izgatavošanai ar pašvaldības simboliku;

21.6. sacensību organizēšanai;

21.7. transporta izmaksām nokļūšanai līdz sacensību vietai un atpakaļ;

21.8. treneru atalgojumam.

22. Lai saņemtu finansiālu atbalstu Organizācijas darbības nodrošināšanai, Organizācijas pilnvarotais pārstāvis divas reizes gadā iesniedz Izglītības, kultūras un sporta pārvaldē pieteikumu saskaņā ar 2. pielikumu (par periodu no 1. janvāra līdz 31. maijam iesniedz pieteikumu līdz kalendāra gada 1. jūlijam, par periodu no 1. jūnija līdz 31. decembrim iesniedz pieteikumu līdz nākamā kalendāra gada 1. februārim), pievienojot:

22.1. Organizācijā faktiski darbojošos dalībnieku sarakstu, pievienojot dalībnieku likumisko pārstāvju apliecinājumus par dalību Organizācijā un piekrišanu Pašvaldības institūcijām izmantot personas datus atbalsta pieprasīšanas mērķim (3. pielikums);

22.2. sporta darbinieku un speciālistu sarakstu un viņu izglītību apliecinošu dokumentu kopijas;

22.3. informāciju par Organizācijas rīkotajām sporta sacensībām novadā;

22.4. informāciju par Organizācijas dalībnieku treniņprocesu norises vietu vai sporta bāzi.

23. Pašvaldības Centrālās pārvaldes Finanšu un grāmatvedības nodaļa, pamatojoties uz Organizācijas iesniegtu rēķinu, pārskaita Organizācijai piešķirto finansiālo atbalstu 10 (desmit) darba dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas, uz tās norādīto kredītiestādes kontu.

24. Finansiālu atbalstu nepiešķir domes dibinātām izglītības iestādēm, kā arī par Organizācijas dalībniekiem, kuri apmeklē domes dibinātas izglītības iestādes interešu izglītības vai profesionālās ievirzes sporta programmu attiecīgajā sporta veidā.

25. Par katru piešķirto finansiālo atbalstu Organizācijas darbības nodrošināšanai, Organizācija sešu mēnešu laikā pēc finansiāla atbalsta piešķiršanas, bet ne vēlāk kā pirms atkārtota finansiāla atbalsta pieprasīšanas, iesniedz Izglītības, kultūras un sporta pārvaldē atskaiti (6. pielikums) un izdevumu attaisnojošus dokumentus.

26. Ja Organizācija nav iesniegusi atskaiti un izdevumu attaisnojošus dokumentus par iepriekšējā periodā piešķirtu un izmaksātu finansiālu atbalstu, pieteikums par atkārtota finansiāla atbalsta piešķiršanu netiek izskatīts.

IV. Atbalsts veselīga dzīvesveida veicināšanai

27. Atbalsta veselīga dzīvesveida veicināšanai mērķis ir veicināt Mārupes novada iedzīvotāju iesaistīšanos sportiskās aktivitātēs, attīstīt un izkopt to fiziskās un garīgās spējas, nodrošinot atbilstoši aprīkotu Pašvaldības sporta objektu pieejamību.

28. Atbalsts veselīga dzīvesveida veicināšanai ir tiesību piešķiršana izmantot Pašvaldības sporta objektus par samazinātu nomas maksu 90 % apmērā.

29. Atbalstu veselīga dzīvesveida veicināšanai saņem:

29.1. amatieru komandas;

29.2. fizisko personu apvienības.

30. Prasības pretendentam, kuri vēlas saņemt atbalstu veselīga dzīvesveida veicināšanai:

30.1. komandā ir apvienojušies dalībnieki, no kuriem ne mazāk kā puse ir deklarēti Mārupes novadā, un ja komanda pārstāv Mārupes novadu vietējās, valsts mēroga sacensībās un Latvijas Republiku starptautiskas nozīmes sacensībās;

30.2. fizisko personu apvienībā ir apvienojušās vismaz 16 (sešpadsmit) fiziskas personas, no kurām ne mazāk kā puse ir deklarēti Mārupes novadā.

31. Tiesības izmantot pašvaldības sporta objektus par samazinātu nomas maksu piešķir līdz divām reizēm nedēļā, ne vairāk kā divas stundas vienā nodarbībā tikai šādiem mērķiem:

31.1. treniņu procesam;

31.2. mājas spēļu organizēšanai;

31.3. vietēja mēroga sacensību organizēšanai nekomerciālos nolūkos.

32. Lai saņemtu atbalstu veselīga dzīvesveida veicināšanai, pretendents iesniedz Izglītības, kultūras un sporta pārvaldē, pieteikumu saskaņā ar 4. pielikumu, kurā iekļauj:

32.1. Pašvaldības objekta apmeklējumam pieteikto personu sarakstu, norādot vārdu, uzvārdu, personas kodu;

32.2. katras sarakstā iekļautās personas apliecinājumu par dalību amatieru komandā vai fizisko personu apvienībā un piekrišanu Pašvaldības institūcijām izmantot personas datus atbalsta pieprasīšanas izvērtējumam.

33. Izglītības, kultūras un sporta pārvalde, sadarbībā ar Pašvaldības iestādēm, kuru pārvaldībā nodoti Pašvaldības sporta objekti, izvērtē sporta objekta pieejamību pretendenta pieteikumā norādītajā laikā. Ja attiecīgais Pašvaldības sporta objekts pieteikumā norādītajā laikā nav pieejams, Izglītības, kultūras un sporta pārvalde piedāvā pretendentam citu Pašvaldības sporta objekta izmantošanas laiku.

34. Domes pieņemtais lēmums tiek paziņots pretendentam un tai Pašvaldības iestādei, kuras pārziņā atrodas pretendentam nomas lietošanā piešķirtais sporta objekts.

35. Pašvaldības iestādes vadītājs, kura pārziņā atrodas pretendentam nomas lietošanā piešķirtais sporta objekts, slēdz nomas līgumu ar pretendentu saskaņā ar domes pieņemto lēmumu.

V. Pašvaldības līdzfinansējums sporta sacensību organizēšanai

36. Uz Pašvaldības līdzfinansējumu ir tiesības pretendēt Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrētai juridiskai personai, kura ar saviem līdzekļiem un finansējumu organizē 37. punkta prasībām atbilstošas sporta sacensības Mārupes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā, vienu reizi kalendāra gadā, ja:

36.1. pretendents pret Pašvaldību ir izpildījis visas saistības, kurām iestājies termiņš, un tam nav nodokļu parādu pret Pašvaldību un valsti, kas pārsniedz 150 euro (viens simts piecdesmit euro);

36.2. pretendentam nav pasludināts maksātnespējas process, netiek īstenots tiesiskās aizsardzības process, netiek īstenots ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process, nav uzsākta bankrota procedūra;

36.3. pretendents pēdējo trīs gadu laikā ir organizējis vismaz trīs plaša mēroga līdzīgas sporta sacensības;

36.4. pretendents spēj izpildīt visas Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā izvirzītās prasības attiecībā uz publiska pasākuma organizēšanas, tai skaitā, bet ne tikai, nodrošinot pasākuma raksturam un mērķim atbilstošas kvalifikācijas personāla – par sabiedrisko kārtību un drošību atbildīgās personas, par tehnisko drošību atbildīgās personas un kārtības uzturētāja klātbūtni.

37. Pašvaldības līdzfinansējumu pretendentam piešķir, ja:

37.1. sporta sacensības notiek Pašvaldības administratīvajā teritorijā publiskā vietā;

37.2. pretendents nodrošina sporta sacensību finansējumu vismaz 50 % apmērā no paredzamo izdevumu tāmes;

37.3. minimālais sporta sacensību dalībnieku skaits – ne mazāk kā desmit sportisti individuālajos sporta veidos, vai ne mazāk kā sešas komandas komandu sporta veidos. Ja sporta sacensības tiek rīkotas sadarbībā ar attiecīgā sporta veida federāciju minimālais dalībnieku skaits – ne mazāk kā piecdesmit sportisti individuālajos sporta veidos, vai ne mazāk kā divpadsmit komandas komandu sporta veidos;

37.4. pretendents paredz dalības maksas atlaides Pašvaldības administratīvajā teritorijā deklarētajiem sportistiem – ne mazāk kā 50 % apmērā no dalības maksas;

37.5. sporta sacensību laikā ir paredzēta bezmaksas izklaides programma pasākuma apmeklētājiem;

37.6. pretendents paredz, ka sacensību izziņošanas un norises laikā būs izvietota informācija par Pašvaldības atbalstu (reklāma, informatīvi materiāli u.tml.), kura pirms izvietošanas tiks saskaņota ar Pašvaldības Centrālās administrācijas Sabiedrības informēšanas un multimediju nodaļu.

38. Pretendents līdz kārtējā gada 30. oktobrim iesniedz Izglītības, kultūras un sporta pārvaldē ieceri plānotajām sporta sacensībām nākamajā gadā un pievieno paredzamo izmaksu tāmi.

39. Pašvaldības izpilddirektora vietnieks izglītības, kultūras un sporta jautājumos ar rīkojumu apstiprina sporta sacensību ieceru izvērtēšanas komisiju (turpmāk – komisija) un tās nolikumu.

40. Komisija izvērtē pretendentu iesniegtās sporta sacensību ieceres, un, ja pretendents iesniedzis ieceri par sporta sacensību organizēšanu:

40.1. kas notiek Mārupes novadā pirmo reizi, komisija izvērtē tā lietderību attiecībā uz ieguvumiem novadam un tā iedzīvotājiem, kā arī gūst pārliecību par pasākuma kvalitāti (apkopojot informāciju, atsauksmes, atzinumus par pasākuma norisi citā vietā, uzaicinot iesniedzēju prezentēt savu ideju);

40.2. kas Mārupes novadā jau ir noticis iepriekšējā periodā, komisija izvērtē pieprasītā finansējuma piešķiršanas lietderīgumu, pamatojoties uz speciālistu sagatavotu atzinumu par iepriekš notikušo pasākumu.

41. Pamatojoties uz komisijas sagatavotu atzinumu par pretendentu iesniegto ieceru par sporta sacensību atbilstību iedzīvotāju interesēm, Izglītības, kultūras un sporta pārvalde, sagatavojot budžeta pieprasījumu, plāno finansējumu nākamā gada Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes budžeta projektā.

42. Domei, izskatot pašvaldības kārtējā gada budžetu, atbilstoši plānotā budžeta iespējām, ir tiesības izslēgt kādu no Izglītības, kultūras un sporta budžeta projektā iekļautajām pozīcijām.

43. Pēc Pašvaldības kārtējā gada budžeta pieņemšanas, Izglītības, kultūras un sporta pārvalde iekļauj atbalstītās sporta sacensību ieceres attiecīgā gada Pašvaldības sporta pasākumu kalendārā un paziņo par to pretendentiem.

44. Saistošo noteikumu 36. punktam atbilstošs pretendents, organizējot 37. punkta prasībām atbilstošas sporta sacensības, var saņemt Pašvaldības līdzfinansējumu līdz 5000 euro (pieci tūkstoši euro) apmērā. Ja iepriekš minētās sporta sacensības tiek rīkotas sadarbībā ar attiecīgā sporta veida federāciju, pretendents var saņemt Pašvaldības līdzfinansējumu līdz 10000 euro (desmit tūkstoši euro) apmērā.

45. Ja šo saistošo noteikumu 36. punktam atbilstošs pretendents rīko 37. punkta prasībām atbilstošas starptautiska mēroga sacensības, Pašvaldības maksimālo līdzfinansējumu budžeta ietvaros nosaka dome, apstiprinot Pašvaldības kārtējā gada budžetu.

45. Pašvaldības līdzfinansējumu var izmantot:

45.1. sporta bāzu nomai;

45.2. tiesnešu un tehniskā personāla atalgojumam;

45.3. tehniskā nodrošinājuma segšanai;

45.4. uzvarētāju apbalvošanai;

45.5. poligrāfiskiem materiāliem (reklāmas plakāti, baneri, diplomi, utml.);

45.6. medicīniskā dienesta, Valsts ugunsdzēsības dienesta pakalpojumiem, sabiedriskās kārtības nodrošināšanai;

45.7. sporta rezultātu mērierīču nomai;

45.8. izklaides programmas nodrošināšanai sporta pasākuma apmeklētājiem;

45.9. fotogrāfa pakalpojumiem.

46. Lai saņemtu Pašvaldības līdzfinansējumu sporta sacensību organizēšanai, pretendents ne vēlāk kā divus mēnešus pirms plānotajām sporta sacensībām, Izglītības, kultūras un sporta pārvaldē iesniedz:

46.1. pieteikumu saskaņā ar 6. pielikumu, pievienojot norādīto ziņu apliecinošus dokumentus;

46.2. sporta sacensību paredzamo izdevumu tāmi;

46.3. ar attiecīgo sporta federāciju saskaņotu sporta sacensību nolikumu.

47. Pašvaldības līdzfinansējums netiek piešķirts par jau notikušām sporta sacensībām.

48. Sporta sacensību paredzamo izdevumu koptāmē ir iekļaujamas tikai tās izmaksas, kuras tieši nepieciešamas sporta sacensību organizēšanai, norādot pretendenta paša finansējumu, kas ir ne mazāks kā 50 % no koptāmes.

49. Pašvaldības Centrālās pārvaldes Finanšu un grāmatvedības nodaļa, pamatojoties uz sporta sacensību organizatora iesniegtu rēķinu, pārskaita sporta sacensību organizētājam piešķirto finansiālo atbalstu šādā kārtībā:

49.1. 60 % apmērā no piešķirtā līdzfinansējuma 10 (desmit) darba dienu laikā pēc domes lēmuma pieņemšanas;

49.1. 40 % apmērā 10 (desmit) darba dienu laikā pēc finanšu atskaites (7. pielikums) iesniegšanas, ja piešķirtais finansējums izlietots atbilstoši tā piešķiršanas mērķim.

50. Sporta sacensību organizētājam viena mēneša laikā pēc līdzfinansējuma izlietošanas ir pienākums Izglītības, kultūras un sporta pārvaldē iesniegt atskaiti un grāmatvedības pamatojuma dokumentus par Pašvaldības līdzfinansējuma izlietojumu.

VI. Finansiāla atbalsta un līdzfinansējuma izlietojuma kontroles kārtība

51. Izglītības, kultūras un sporta pārvalde, sadarbībā ar Pašvaldības Centrālās pārvaldes Finanšu un grāmatvedības nodaļu izvērtē Sporta organizācijas un sporta sacensību organizētāja (turpmāk – atbalsta saņēmējs) iesniegto atskaiti (7. pielikums) un tai pievienotos dokumentus, un finansiāla atbalsta vai līdzfinansējuma izlietojuma atbilstību tā piešķiršanas mērķim.

52. Izglītības, kultūras un sporta pārvaldei un/vai Pašvaldības Centrālās pārvaldes Finanšu un grāmatvedības nodaļai ir tiesības pieprasīt papildu informāciju vai paskaidrojumus par piešķirtā finansiālā atbalsta vai līdzfinansējuma izlietojumu.

53. Ja tiek konstatēts, ka finansiālais atbalsts vai līdzfinansējums nav izlietots atbilstoši tā piešķiršanas mērķim, nav izlietots vispār vai izlietots daļēji, vai Saistošo noteikumu noteiktajā kārtībā nav iesniegta atskaite un izdevumu attaisnojumu dokumenti, Pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta pārvalde informē atbalsta saņēmēju par pienākumu iesniegt atskaiti vai atmaksāt Pašvaldībai neizlietotu finansiālo atbalstu vai tā daļu.

54. Ja atbalsta saņēmējs 53. punktā noteiktajos gadījumos neatmaksā saņemto finansiālo atbalstu vai līdzfinansējumu, Pašvaldības izpilddirektors uzsāk piespiedu izpildi saskaņā ar Administratīvā procesa likumu.

VII. Noslēguma jautājumi

55. Domes lēmumus var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

56. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

57. Ar Saistošo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē:

57.1. Mārupes novada pašvaldības domes 2022. gada 27. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 22/2022 "Par kārtību, kādā pašvaldība atbalsta sabiedriski nozīmīgus pasākumus Mārupes novadā";

57.2. Mārupes novada pašvaldības domes 2023. gada 28. februāra saistošie noteikumi Nr. 3/2023 "Par pašvaldības atbalstu sporta veicināšanai Mārupes novadā".

58. Sporta sacensību organizatoriem ir tiesības Izglītības, kultūras un sporta pārvaldē iesniegt pieteikumu līdzfinansējuma saņemšanai sporta sacensību organizēšanai 2024. gadā, saskaņā ar Pašvaldības apstiprināto budžetu. Ja pretendents iesniedz pieteikumu par sporta sacensību organizēšanu 2024. gadā, domei lemjot par līdzfinansējuma piešķiršanu, nepiemēro šo saistošo noteikumu 38.–43. punktus.

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence
1. pielikums
Mārupes novada pašvaldības domes 2024. gada 27. marta
saistošajiem noteikumiem Nr. 7/2024
"Par pašvaldības atbalstu sporta veicināšanai Mārupes novadā"

Mārupes novada pašvaldības
Izglītības, kultūras un sporta pārvaldei

Pieteikums finansiāla atbalsta saņemšanai sportista dalībai sacensībās un treniņnometnēs

1. Informācija par Organizāciju (pretendentu)
Nosaukums 
Juridiskā adrese 
reģ. Nr. Uzņēmumu reģistrā 
Kontaktpersona (vārds, uzvārds) 
Tālruņa numurs 
e-pasta adrese 
Korespondences adrese 
2. Informācija par sportistu
Vārds, uzvārds 
Deklarētās dzīvesvietas adrese 
Personas kods 
vecums 
Komandas nosaukums, ja ir komandas atsevišķs dalībnieks 
3. Informācija par sacensībām vai treniņnometni
Nosaukums 
Norises vieta 
Norises laiks 
Interneta vietnes norāde ar informāciju par sacensībām 
Organizācijas nosaukums, kas rīko sacensības 
 
4. Izdevumu tāme
Izdevumu pozīcijasIzdevumi (EUR)
Ceļa izdevumi (biļetes, degvielas izdevumi, norādot kādam transporta līdzeklim, transportlīdzekļa noma) 
Dalības maksa sacensībās 
Naktsmītnes izdevumi 
Apdrošināšana 
Licences iegādes izdevumi 
KOPĀ: 
 
5. Sportista sasniegumi (1.–3. vieta) 12 mēnešos pirms pieteikuma iesniegšanas
Sacensību nosaukumsNorises vietadatumsIegūtā vieta
    
    
    
    
 
6. Sportista sasniegumi (1.–3. vieta) laika periodā līdz 3 gadiem pirms pēdējiem 12 mēnešiem pirms pieteikuma iesniegšanas
Sacensību nosaukumsNorises vietadatumsIegūtā vieta
    
    
    
    
 
7. Organizācijas rekvizīti
Saņēmējs 
Bankas nosaukums 
Bankas konta numurs 
SWIFT kods 
 
8. Pielikumi:
1. Federācijas apliecinājums, rekomendācija;
2. Pieteikumā norādīto sasniegumu apliecinoši dokumenti (diplomi, izraksti no protokola, sporta kluba, biedrības vai sporta skolas, federācijas vēstule un tml.) vai precīza norāde, kur šī informācija ir publiski pieejama tīmekļa vietnē.

Finansiāla atbalsta piešķiršanas nolūkam Mārupes novada pašvaldība veiks Jūsu norādītās personas datu apstrādi saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulu Nr. 2016/679 par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti. Ar Mārupes novada pašvaldības datu privātuma politiku var iepazīties pašvaldības tīmekļvietnē www.marupe.lv.

Apliecinu, ka visa sniegtā informācija ir patiesa, un apņemos ievērot visas Saistošo noteikumu prasības.

Apliecinu, ka Sporta organizācija nav saņēmusi finansiālu atbalstu tam pašam mērķim no citām juridiskām un fiziskām personām.

     
Amats Paraksts Vārds, Uzvārds
2. pielikums
Mārupes novada pašvaldības domes 2024. gada 27. marta
saistošajiem noteikumiem Nr. 7/2024
"Par pašvaldības atbalstu sporta veicināšanai Mārupes novadā"

Mārupes novada pašvaldības
Izglītības, kultūras un sporta pārvaldei

Pieteikums finansiālam atbalstam sporta organizācijas darbības nodrošināšanai

1. Informācija par sporta organizāciju (pretendentu)
Nosaukums 
Juridiskā adrese 
reģ. Nr. Uzņēmumu reģistrā 
Kontaktpersonas vārds, uzvārds 
Tālruņa numurs 
e-pasta adrese 
Korespondences adrese 
Interneta vietnes adrese 
Sporta veids 
Organizācijas apraksts, darbības veids 
 
2. Bankas rekvizīti
Saņēmējs 
Bankas nosaukums 
Bankas konta numurs 
SWIFT kods 

Iepriekš piešķirtais finansiālais atbalsts sporta organizācijas darbības nodrošināšanai

DatumsApmērs (EUR)MērķisAtskaite par izlietošanu iesniegta (datums)
    

Informācija par organizētajām sacensībām

Sacensību nosaukums 
Norises vieta 
Norises datums 
Dalībnieku skaits 
Īss sacensību apraksts 

Informācija par sporta organizācijas treniņprocesu norises vietām un sporta bāzēm

Treniņprocesa norises vietas, Sporta bāzes adrese 
Atsauce uz īpašumtiesībām vai lietošanas tiesībām
(ja attiecināms)
 
Sporta bāzes apraksts 

Sporta organizācijā darbojošos dalībnieku saraksts

Nr.p.k.VārdsUzvārdsPers.kodsDeklarētā dzīvesvietas adreseTālr.E-pasta adreseDatums, no kura darbojas organizācijā
        
        
        
        
        
        
        

Sporta organizācijā darbojošos sporta darbinieku un speciālistu saraksts

Nr.p.k.VārdsUzvārdsPers.kodsTālr. un e-pastsSporta speciālista Izglītību apliecinoša dokumenta Nr.
      
      
      

Pielikumā pievienotie dokumenti:

1. sporta bāzes lietošanas tiesiskā pamatojuma apliecinošs dokuments;

2. sporta organizācijas dalībnieku likumisko pārstāvju apliecinājumus par dalību sporta organizācijā un piekrišanu Pašvaldībai izmantot personas datus atbalsta pieprasīšanas mērķi;

3. sporta darbinieku un speciālistu izglītību apliecinošu dokumentu kopijas.

Finansiāla atbalsta piešķiršanas nolūkam Mārupes novada pašvaldība veiks Jūsu norādīto personas datu apstrādi saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulu Nr. 2016/679 par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti. Ar Mārupes novada pašvaldības datu privātuma politiku var iepazīties pašvaldības tīmekļvietnē www.marupe.lv.

Apliecinu, ka visa sniegtā informācija ir patiesa, un apņemos ievērot visas Saistošo noteikumu prasības.

     
Amats Paraksts Vārds, Uzvārds
3. pielikums
Mārupes novada pašvaldības domes 2024. gada 27. marta
saistošajiem noteikumiem Nr. 7/2024
"Par pašvaldības atbalstu sporta veicināšanai Mārupes novadā"
APLIECINĀJUMS
par dalību sporta organizācijā un piekrišanu Pašvaldības institūcijām izmantot personas datus atbalsta pieprasīšanas mērķim

(aizpilda katrs dalībnieks individuāli)

Sporta organizācijas nosaukums: _____________________________________

1. INFORMĀCIJA PAR DALĪBNIEKU
Vārds, uzvārds 
Deklarētā dzīvesvietas adrese 
Personas kods 
Sporta organizācijas dalībnieka likumiskā pārstāvja Vārds, Uzvārds 
Tel.nr. 
E-pasta adrese 

Finansiāla atbalsta piešķiršanas nolūkam Mārupes novada pašvaldība veiks Jūsu norādīto personas datu apstrādi saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulu Nr. 2016/679 par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti. Ar Mārupes novada pašvaldības datu privātuma politiku var iepazīties pašvaldības tīmekļvietnē www.marupe.lv.

Apliecinu, ka visa sniegtā informācija ir patiesa, un apņemos ievērot visas Saistošo noteikumu prasības.

Datums___________________

Vārds, uzvārds________________________ Paraksts____________________

4. pielikums
Mārupes novada pašvaldības domes 2024. gada 27. marta
saistošajiem noteikumiem Nr. 7/2024
"Par pašvaldības atbalstu sporta veicināšanai Mārupes novadā"

Mārupes novada pašvaldības
Izglītības, kultūras un sporta pārvaldei

Pieteikums pašvaldības atbalsta saņemšanai veselīga dzīvesveida veicināšanai

1. Informācija par pretendentu
Amatieru komandas nosaukums vai ziņas par fizisko personu apvienību 
Amatieru komandas/fizisko personu apvienības pārstāvja: 
Vārds, uzvārds 
Tālruņa numurs 
e-pasta adrese 
Korespondences adrese 
Amatieru komandas sasniegumi vietējas, valsts, starptautiska mēroga sacensībās 

Vēlamais sporta objekts, tā izmantošanas laiks un iestādes, kuras pārziņā atrodas sporta objekts, vadītāja saskaņojums

Sporta objekta nosaukums 
Sporta objekta izmantošanas termiņš un laiks (nepārsniedzot 2 reizes nedēļā, ne vairāk kā 2 stundas vienā treniņā) 
Iestādes, kuras pārziņa atrodas sporta objekts, vadītāja saskaņojums (norādot termiņu un laiku) 

Amatieru komandas/fizisko personu apvienības sastāvs un tajā iekļauto personu apliecinājumi

Nr.p.k.VārdsUzvārdsPersonas kodsDeklarētā dzīvesvietas adreseParaksts (ja sarakstā iekļauta nepilngadīga persona, paraksta viņas likumiskais pārstāvis)
 1.     
 2.     
 3.     
 4.     
 5.     
 6.     
 7.     

Apliecinu, ka visa sniegtā informācija ir patiesa, un apņemos ievērot visas Saistošo noteikumu prasības.

Datums___________________

Vārds, uzvārds________________________ Paraksts____________________

Pašvaldības atbalsta piešķiršanas nolūkam Mārupes novada pašvaldība veiks Jūsu norādīto personu datu apstrādi saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulu Nr. 2016/679 par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti. Ar Mārupes novada pašvaldības datu privātuma politiku var iepazīties pašvaldības tīmekļvietnē www.marupe.lv.

5. pielikums
Mārupes novada pašvaldības domes 2024. gada 27. marta
saistošajiem noteikumiem Nr. 7/2024
"Par pašvaldības atbalstu sporta veicināšanai Mārupes novadā"
PAŠVALDĪBAS FINANSĒJUMA APMĒRS SPORTISTIEM DALĪBAI SACENSĪBĀS UN TRENIŅNOMETNĒS

Kopējo atbalsta apmēru sportistam nosaka šādā kārtībā: 

1. Saistošo noteikumu prasībām atbilstoša sportistam noteiktā bāzes atbalsta apmērs ir 150 euro;

2. Atbilstoši sportista sasniegumu līmenim sacensībās pēdējos 12 mēnešos, piemēro koeficientu;

3. Atbilstoši kritērijiem piemēro piemaksas, tās summējot; 

4. Finansiālā atbalsta piešķiršanā tiek ievērota samērība, sportistam piešķirot līdz 720 euro viena kalendārā gada laikā;

5. Kopējo finansiālā atbalsta apmēru nosaka piemērojot formulu: 

Atbalsta apmērs = B x K + P, kur

B – bāzes atbalsta apmērs (150 euro)

K – koeficients 

P – piemaksas 

Koeficienti (tiek piemērots viens, atbalsta saņēmējam labvēlīgākais koeficients): 

Kritēriji Koeficients, K
Pēdējos 12 mēnešos iegūta godalgota vieta (1.–3. vieta) vietējas nozīmes sacensībās1
pēdējos 12 mēnešos iegūta godalgota vieta (1.–3. vieta) valsts nozīmes sacensībās2
Pēdējos 12 mēnešos iegūta godalgota vieta (1.–3. vieta, Olimpiskajās spēlēs 1.–6. vieta) starptautiskas nozīmes sacensībās3

Piemaksas: 

Kritēriji Piemaksa, P 
Pārstāvēts olimpiskais sporta veids 100 euro 
Sasniegumi valsts nozīmes sacensībās (1.–3. vieta) laika periodā līdz 3 gadiem pirms pēdējiem 12 mēnešiem 100 euro 
Sasniegumi starptautiskas nozīmes sacensībās (1.–3. vieta, Olimpiskajās spēlēs 1.–6. vieta) laika periodā līdz 3 gadiem pirms pēdējiem 12 mēnešiem 200 euro 
6. pielikums
Mārupes novada pašvaldības domes 2024. gada 27. marta
saistošajiem noteikumiem Nr. 7/2024
"Par pašvaldības atbalstu sporta veicināšanai Mārupes novadā"

Mārupes novada pašvaldības
Izglītības, kultūras un sporta pārvaldei

Pieteikums
līdzfinansējuma piešķiršanai sporta sacensību organizēšanai Mārupes novada administratīvajā teritorijā

Informācija par sporta sacensību organizētāju (pretendentu)
Nosaukums 
Juridiskā adrese 
reģ. Nr. Uzņēmumu reģistrā 
Kontaktpersonas vārds, uzvārds 
Tālruņa numurs 
e-pasta adrese 
Korespondences adrese 
Interneta vietnes adrese 
 
Bankas rekvizīti
Saņēmējs 
Bankas nosaukums 
Bankas konta numurs 
SWIFT kods 

Informācija par sporta sacensībām

Sacensību nosaukums 
Datums 
Sporta bāze, vieta, kur plānots organizēt sacensības 
Sacensību apraksts 

Informācija par iepriekš organizētajām sacensībām

Sacensību nosaukums 
Norises vieta 
Norises datums 
Dalībnieku skaits 
Īss sacensību apraksts 

Informācija par sporta sacensību dalībniekiem (norādot plānoto dalībnieku (individuālo sportistu un/vai sporta komandu skaitu)


 

Sporta sacensības plānots organizēt sadarbībā ar attiecīgā sporta veida federāciju (Jā/Nē)


 

Informācija par plānoto izklaides programmu sporta sacensību apmeklētājiem


 

Iepriekš piešķirtais līdzfinansējums sporta sacensību organizēšanai Mārupes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

DatumsApmērs (EUR)MērķisAtskaite par izlietošanu iesniegta (datums)
    

Apliecinu, ka sporta sacensību organizēšanā tiks ievērotas visas Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā izvirzītās prasības.

Pielikumā pievienotie dokumenti:

1. Sporta sacensību paredzamo izmaksu tāme;

2. Sporta bāzes/sacensību organizēšanai plānotās vietas lietošanas tiesiskā pamatojuma apliecinājuma dokumenti;

3. Sporta sacensību nolikums;

4. Sporta federācijas apliecinājums par dalību sacensību organizēšanā (ja attiecināms);

5. Citi dokumenti (par izklaides pasākuma organizēšanu sporta sacensību apmeklētājiem, medicīniskā personāla, apsardzes pakalpojumu nodrošināšanu, apliecinājumi par pretendenta pieredzi līdzīgu sporta sacensību organizēšanā u.c.)

Finansiāla atbalsta piešķiršanas nolūkam Mārupes novada pašvaldība veiks Jūsu norādīto personas datu apstrādi saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulu Nr. 2016/679 par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti. Ar Mārupes novada pašvaldības datu privātuma politiku var iepazīties pašvaldības tīmekļvietnē www.marupe.lv.

Apliecinu, ka visa sniegtā informācija ir patiesa, un apņemos ievērot visas Saistošo noteikumu prasības.

     
Amats Paraksts Vārds, Uzvārds
7. pielikums
Mārupes novada pašvaldības domes 2024. gada 27. marta
saistošajiem noteikumiem Nr. 7/2024
"Par pašvaldības atbalstu sporta veicināšanai Mārupes novadā"

Mārupes novada pašvaldības
Izglītības, kultūras un sporta pārvaldei

FINANŠU ATSKAITE
par Mārupes novada pašvaldības piešķirtā finansiālā atbalsta vai līdzfinansējuma izlietojumu

Atskaites iesniedzējs:

 

Finansējuma izlietojuma apraksts/pamatojums:

 
 
 
 
 

Līdzekļu apmērs EUR___________ par kuriem iesniegta atskaite.

Finansiāla atbalsta izlietojums:

Nr.Attaisnojuma dokumentiMaksājuma saņēmējsSumma
EUR

 

Par ko maksātsEEK
(čeki)

 

datumsnosaukums un numurs
1.      
2.      
3.      

PAVISAM KOPĀ: ___________ EUR

  

(summa vārdiem)

 

Pielikumā pievienoti izdevumu attaisnojuma dokumenti:

1.

2.

3.

Apstiprinu, ka Mārupes novada pašvaldības piešķirtais finansiālais atbalsts tika izlietots tikai tā piešķiršanas mērķiem, atbilstoši pieteikumam un šai atskaitei.

Iesniedzējs:     
 

(vārds, uzvārds)

 

(paraksts)

 

(datums)

 
Pārbaudīja:
 /amats/ /vārds, uzvārds /paraksts/
Saistošo noteikumu Nr. 7/2024 "Par pašvaldības atbalstu sporta veicināšanai Mārupes novadā"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu mērķis ir veicināt Mārupes novada iedzīvotāju iesaistīšanos sportiskās aktivitātēs, veselīgu dzīvesveidu, sportistu rezultātu izaugsmi, popularizēt sporta veidus, veicināt sporta sacensību organizēšanu Mārupes novadā, kā arī sekmēt sporta organizāciju veidošanos un darbību.

Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 7. punkts noteic pašvaldības autonomo funkciju veicināt sporta attīstību, tostarp uzturēt un attīstīt pašvaldības sporta bāzes, atbalstīt sportistu un sporta klubu, arī profesionālo sporta klubu, darbību un sniegt atbalstu sporta pasākumu organizēšanā, bet tā paša likuma 5. panta pirmā daļa paredz, ka pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tas nav citu institūciju kompetencē un šādu darbību neierobežo citi likumi.

Sporta likuma 7. panta pirmās daļas 3., 5. un 6. punkts nosaka, ka pašvaldības, veicinot veselīgu dzīvesveidu un sporta attīstību savā administratīvajā teritorijā, ir tiesīgas sekmēt sporta organizāciju, tajā skaitā sporta klubu, veidošanos un darbību; finansēt sporta sacensības; finansēt licencētas sporta izglītības programmas un sporta pasākumus, ko īsteno to administratīvajā teritorijā esošie sporta klubi.

Pašvaldības pilnvarojums izstrādāt saistošos noteikumus izriet no Pašvaldību likuma 44. panta otrās daļas, kas noteic, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.

Šobrīd Mārupes novada pašvaldībā ir spēkā esoši Mārupes novada pašvaldības domes 2023. gada 28. februāra saistošie noteikumi Nr. 3/2023 "Par pašvaldības atbalstu sporta veicināšanai Mārupes novadā" un Mārupes novada pašvaldības domes 2022. gada 27. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 22/2022 "Par kārtību, kādā pašvaldība atbalsta sabiedriski nozīmīgus pasākumus Mārupes novadā", izvērtējot konstatētās nepilnības abu minēto saistošo noteikumu piemērošanā, kā arī, lai mazinātu birokrātisko slogu pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanai sporta sacensību organizēšanai Mārupes novadā, atbilstoši Ministru kabineta 2009. gada 3. februāra noteikumu Nr. 108 "Normatīvo aktu projektu sagatavošanas noteikumi" 66. punktam, saistošie noteikumi "Par pašvaldības atbalstu sporta veicināšanai Mārupes novadā" izstrādāti jaunā redakcijā, papildinot tos ar nodaļu – pašvaldības līdzfinansējums sporta sacensību organizēšanai.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Pašvaldības finansiāla atbalsta kopējo summu Dome nosaka kārtējā gada budžetā. Palielināta ietekme uz budžetu nav plānota, jo saistošie noteikumi aizstāj spēkā esošus saistošos noteikumus, kas nosaka kārtību, kādā pašvaldības dome piešķir Mārupes novada pašvaldības finansiālu atbalstu sporta organizāciju darbības nodrošināšanai, sportistu dalībai sporta sacensībās un treniņnometnēs, atbalstu amatieru komandām un fizisko personu apvienībām veselīga dzīvesveida veicināšanai, un sporta sacensību organizēšanai Mārupes novada administratīvajā teritorijā.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Sabiedrības mērķgrupas, uz kurām attiecināms Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums, ir fiziskas personas, kuras nodarbojas ar sportu un fiziskām aktivitātēm veicinot veselīgu dzīvesveidu, un Saistošo noteikumu nosacījumiem atbilstošas juridiskas personas, kuras nodrošina sporta aktivitātes Mārupes novada administratīvajā teritorijā deklarētām fiziskām personām, kā arī juridiskas personas, kuras organizē pašvaldības atbalstītas sporta sacensības.

Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums labvēlīgi ietekmēs mērķgrupas, jo to ieviešanai vienlaikus tiek plānota labvēlīga ietekme gan uz iedzīvotāju veselīga dzīvesveida, gan sporta attīstības veicināšanu.

Noteikumu tiesiskais regulējums neradīs mērķgrupām jaunas tiesības, bet nodrošinās vienlīdzīgas iespējas saņemt Pašvaldības finansiālo atbalstu sporta aktivitāšu realizācijai, un veicinās veselīgu dzīvesveidu un paaugstinās novada iedzīvotāju dzīves kvalitāti.

Ietekme uz vidi – nav paredzēta.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – ar Saistošajiem noteikumiem tiks veicinātas uzņēmējdarbības aktivitātes, jaunu sporta klubu veidošanās un esošo sporta klubu attīstība un izaugsme, kā arī paaugstināta to konkurētspēja.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu izpildi nodrošina:

Pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta pārvalde izskata pretendentu iesniegtos pieteikumus un iesniedz lēmuma projektu, pašvaldības domes Sociālo, izglītības, kultūras un sporta jautājumu komitejai. Lēmumu pieņem dome.

Domes lēmumus var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā. Pašvaldības finansiāla atbalsta izmaksu veic Centrālās pārvaldes Finanšu un grāmatvedības nodaļa.

Galvenie procedūras posmi un privātpersonām veicamās darbības noteiktas Saistošajos noteikumos.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas. 

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi izstrādāti Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 7. punktā noteiktajai Pašvaldības funkcijai veicināt sporta attīstību, tostarp uzturēt un attīstīt pašvaldības sporta bāzes, atbalstīt sportistu un sporta klubu, arī profesionālo sporta klubu, darbību un sniegt atbalstu sporta sacensību organizēšanai.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas Pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Pašvaldības Centrālā pārvalde.

Nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija, reorganizācija, vai jaunu darba vietu izveide. 

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem. 

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projektu izstrādājusi Pašvaldības izveidota speciālistu un domes deputātu darba grupa. Saistošo noteikumu projekts izskatīts Mārupes novada pašvaldības Sporta un aktīvās atpūtas konsultatīvās padomes 2024. gada 27. februāra sēdē.

Saistošo noteikumu projekts no 1. marta līdz 15. martam publicēts pašvaldības mājas lapā, sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Noteiktajā termiņā saņemti šādi privātpersonu viedokļi:

1. Septiņas privātpersonas izteikušas iebildumus par Saistošo noteikumu projekta 10. punkta redakciju, norādot, ka nav ievērota vienlīdzīga attieksme pret visiem Mārupes novada Sporta skolas audzēkņiem.

2. Mārupes novada pašvaldībā 2024. gada 7. martā saņemta Latvijas Republikas tiesībsarga vēstule, kurā norādīts, ka Saistošo noteikumu projekta 10. punkts ir pretrunā vienlīdzības principam un nostāda sportistus nevienlīdzīgā situācijā pašvaldības finansiāla atbalsta saņemšanai atkarībā no izvēlētā sporta veida.

Viedokļi izvērtēti Sociālo, izglītības, kultūras un sporta jautājumu 2024. gada 20. marta komitejā un nolemts izteikt Saistošo noteikumu projekta 10. punktu šādā redakcijā:

"10. Finansiālu atbalstu nepiešķir Pašvaldības domes dibinātu sporta iestāžu izglītojamiem, kā arī Pašvaldības izveidotu sporta interešu un neformālās izglītības grupu dalībniekiem, izņemot, ja izglītojamais vienlaikus pārstāv Sporta organizāciju, kura lūdz Pašvaldības finansiālu atbalstu izglītojamā dalībai sacensībās un treniņnometnēs sporta veidā, kuru Pašvaldības domes dibināta sporta izglītības iestāde nenodrošina."

Izteikts priekšlikums Saistošo noteikumu projekta 3.3. apakšpunktā paredzēt, ka amatieru komanda var darboties arī biedrības statusā, jo, lai amatieru komanda piedalītos Latvijas Futbola federācijas rīkotās sacensībās, tai ir jābūt juridiskai personai.

Viedoklis izvērtēts Sociālo, izglītības, kultūras un sporta jautājumu 2024. gada 20. marta komitejā un nolemts priekšlikumu atbalstīt, izsakot Saistošo noteikumu projekta 3.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.3. Amatieru komanda – fizisko personu organizēta grupa, kurai ir nosaukums un kura uz regulāras sadarbības pamata pēc vienotiem principiem piedalās treniņprocesos un amatieru sacensībās vienā sporta veidā ar mērķi gūt tajā panākumus. Amatieru komanda vienlaikus var darboties arī biedrības statusā."

4. Izteikts viedoklis 9. punktā paredzēt iespēju pretendēt uz finansiāla atbalsta saņemšanu arī Sporta organizācijām, kuras ir Latvijas nacionālo sporta veidu federāciju biedru kandidāti.

Viedoklis izvērtēts Sociālo, izglītības, kultūras un sporta jautājumu 2024. gada 20. marta komitejā un nolemts priekšlikumu atbalstīt, izsakot Saistošo noteikumu projekta 9. punktu šādā redakcijā:

"9. Pretendēt uz finansiāla atbalsta saņemšanu var Latvijas Sporta federāciju padomes reģistrā iekļautas un attiecīgajā sporta veidā vai darbības jomā atzītas Latvijas nacionālās sporta veidu federācijas un to juridiskie biedri vai biedru kandidāti (turpmāk – Sporta organizācija), ko pārstāv sportists, ja:

9.1. viņa dzīvesvieta deklarēta Mārupes novada administratīvajā teritorijā ne mazāk kā vienu gadu pirms pieteikuma iesniegšanas;

9.2. viņš ir sasniedzis septiņu gadu vecumu."

5. Divas privātpersonas izteikušas iebildumu par atbalsta veselīga dzīvesveida veicināšanai atbalsta apmēra samazināšanu sporta objektu nomai no 90 % uz 70 %.

Viedoklis izvērtēts Sociālo, izglītības, kultūras un sporta jautājumu 2024. gada 20. marta komitejā un nolemts Saistošo noteikumu projekta 28. punktu izteikt redakcijā, kāda tā bija spēkā līdz jaunu saistošo noteikumu izdošanai:

"28. Atbalsts veselīga dzīvesveida veicināšanai ir tiesību piešķiršana izmantot Pašvaldības sporta objektus par samazinātu nomas maksu 90 % apmērā."

6. Divas privātpersonas izteikušas priekšlikumu grozīt Saistošo noteikumu 31. punktu, paredzot tiesības amatieru komandām, kura piedalās federāciju organizētās sacensības, izmantot sporta objektu par samazinātu nomas maksu trīs reizes nedēļā.

Priekšlikums izvērtēts Sociālo, izglītības, kultūras un sporta jautājumu 2024. gada 20. marta komitejā un nolemts noraidīt izteikto priekšlikumu pašvaldības sporta objektu noslodzes dēļ.

7. Izteikts priekšlikums grozīt Saistošo noteikumu projekta 37.3. apakšpunktu, kurā noteikts, ka minimālais sporta sacensību dalībnieku skaits – ne mazāk kā desmit sportisti individuālajos sporta veidos vai ne mazāk kā sešas komandas sporta komandu veidos, samazinot sporta sacensību dalībai pieteikto komandu skaitu, jo reti kad federācija rīko sacensības ar tik apjomīgu komandu skaitu.

Priekšlikums izvērtēts Sociālo, izglītības, kultūras un sporta jautājumu 2024. gada 20. marta komitejā un nolemts neatbalstīt priekšlikumu, jo atzīts, ka noteiktais minimālo komandu skaits sporta sacensību organizēšanai ir atbilstošs. Savukārt attiecībā uz sporta sacensību dalībnieku skaitu, kuras tiek organizētas sadarbībā ar attiecīgā sporta veida federāciju, nolemts precizēt Saistošo noteikumu projektu, nosakot: individuālajos sporta veidos – ne mazāk kā 50 (piecdesmit) sportisti; komandu sporta veidos – ne mazāk kā 12 (divpadsmit) komandas.

8. Izteikts priekšlikums papildināt Saistošo noteikumu projekta 45. punktu, nosakot, ka Pašvaldības līdzfinansējumu var izmantot: pasākuma vadītāja, tehniskā personāla un tehniskā nodrošinājuma segšanai; sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanai; fotogrāfa pakalpojumiem.

Priekšlikums izvērtēts Sociālo, izglītības, kultūras un sporta jautājumu 2024. gada 20. marta komitejā un nolemts to atbalstīt, izsakot Saistošo noteikumu projekta 45. punktu šādā redakcijā:

"45. Pašvaldības līdzfinansējumu var izmantot:

45.1. sporta bāzu nomai;

45.2. tiesnešu un tehniskā personāla atalgojumam;

45.3. tehniskā nodrošinājuma segšanai;

45.4.uzvarētāju apbalvošanai;

45.5. poligrāfiskiem materiāliem (reklāmas plakāti, baneri, diplomi, u.tml.);

45.6. medicīniskā dienesta, Valsts ugunsdzēsības dienesta pakalpojumiem, sabiedriskās kārtības nodrošināšanai;

45.7. sporta rezultātu mērierīču nomai;

45.8. izklaides programmas nodrošināšanai sporta pasākuma apmeklētājiem;

45.9. fotogrāfa pakalpojumiem.

9. Izteikts priekšlikums Saistošo noteikumu projekta 1. pielikuma 4. punkta tabulas trešo rindu papildināt ar ceļa izdevumu veidiem, piemēram, transportlīdzekļa nomu un degvielas izdevumiem.

Priekšlikums izvērtēts Sociālo, izglītības, kultūras un sporta jautājumu 2024. gada 20. marta komitejā un nolemts to atbalstīt, papildinot Saistošo noteikumu projekta 1. pielikuma 4. punkta tabulas trešo rindu šādā redakcijā:

"Ceļa izdevumi (biļetes, degvielas izdevumi, norādot kādam transporta līdzeklim, transportlīdzekļa noma)".

10. Izteikts priekšlikums grozīt saistošo noteikumu 18. punktu, paredzot citu finansiāla atbalsta pieprasīšanas termiņu, jo, ja sacensību, kurām piešķirts finansiāls atbalsts, norises laiks ir gada pēdējās dienās, Sporta organizācijai nav iespējas izpildīt šo saistošo noteikumu punktā noteikto nosacījumu – pieprasīt finansiālu atbalstu līdz kalendāra gada beigām.

Priekšlikums izvērtēts Sociālo, izglītības, kultūras un sporta jautājumu 2024. gada 20. marta komitejā un nolemts to atbalstīt, izsakot Saistošo noteikumu projekta 18. punktu šādā redakcijā:

"18. Ja piešķirtā finansiāla atbalsta izmaksa nav tikusi pieprasīta sešu mēnešu laikā pēc tā izlietošanas, nav iesniegta finanšu atskaite un/vai maksājumu attaisnojoši dokumenti, dome lemj par iepriekšējā gadā neizlietotu finansiālo atbalstu anulēšanu. Atkārtoti pieprasīt atcelto pašvaldības finansiālo atbalstu nav iespējams."

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pašvaldības atbalstu sporta veicināšanai Mārupes novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Mārupes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 7/2024Pieņemts: 27.03.2024.Stājas spēkā: 05.04.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 66, 04.04.2024. OP numurs: 2024/66.38
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
350879
05.04.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"