Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-23-218-sn

Rīgā 2023. gada 12. jūlijā (prot. Nr. 94, 16. §)
Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka Rīgas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) pabalstus bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas (turpmāk abi kopā – pilngadību sasniedzis bērns), izmaksājamo pabalstu veidus, pabalstu apmēru un to piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Pabalstu veidi:

2.1. pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai;

2.2. vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei;

2.3. pabalsts ikmēneša izdevumiem;

2.4. mājokļa pabalsts.

3. Pabalsta saņemšanai pilngadību sasniedzis bērns iesniedz Rīgas Sociālajam dienestam (turpmāk – Sociālais dienests) adresētu iesniegumu, norādot vārdu, uzvārdu, personas kodu, deklarētās dzīvesvietas adresi, elektroniskā pasta adresi vai oficiālo elektronisko adresi, tālruņa numuru, kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas konta numuru un nepieciešamā pabalsta veidu. Iesniegumu par pabalsta piešķiršanu var iesniegt:

3.1. klātienē Sociālajā dienestā;

3.2. klātienē Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centra struktūrvienībā "Jauniešu atbalsta centrs";

3.3. nosūtot ar drošu elektronisko parakstu parakstītu iesniegumu uz Sociālā dienesta e-pasta adresi;

3.4. iesniedzot iesniegumu valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.gov.lv, nosūtot to uz Sociālā dienesta oficiālo elektronisko adresi.

4. Pilngadību sasniedzis bērns iesniegumam pievieno dokumentus, kas saskaņā ar noteikumu nosacījumiem nepieciešami pieprasītā pabalsta piešķiršanai.

5. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu pieņem Sociālais dienests.

6. Piešķirto pabalstu pēc noteikumu 5. punktā minētā lēmuma pieņemšanas izmaksā ne vēlāk kā līdz nākamā mēneša 10. datumam, pārskaitot to uz pilngadību sasnieguša bērna norādīto norēķinu kontu. Mājokļa pabalstu izmaksā dzīvojamās telpas īpašniekam vai pārvaldniekam un/vai ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītā pakalpojuma sniedzējam, bet, ja tas nav iespējams, pabalstu pārskaita uz pilngadību sasnieguša bērna norādīto norēķinu kontu.

7. Pabalsta patstāvīgas dzīves uzsākšanai apmērs ir 40 procenti (noapaļots līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī un personām ar invaliditāti 60 procenti (noapaļots līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī.

8. Vienreizējā pabalsta apmērs sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei sakarā ar patstāvīgas dzīves uzsākšanu ir vienāds ar Centrālās statistikas pārvaldes publicēto aktuālo minimālo ienākumu mediānu uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, kurai piemērots koeficients 1,7 (noapaļots līdz pilniem euro).

9. Pabalsta ikmēneša izdevumiem pilngadību sasniegušam bērnam, kurš mācās vispārējās, profesionālās izglītības iestādē vai studē augstākās izglītības iestādē, apmērs ir 20 procenti (noapaļots līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī un personām ar invaliditāti 30 procenti (noapaļots līdz pilniem euro) no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī.

10. Pabalsts ikmēneša izdevumiem tiek piešķirts ar mēnesi, kad saņemts noteikumu 3. punktā norādītais iesniegums.

11. Lai saņemtu mājokļa pabalstu, pilngadību sasniedzis bērns papildus noteikumu 3. punktā minētajam iesniegumam iesniedz:

11.1. dzīvojamās telpas īres, patapinājuma vai apsaimniekošanas līguma kopiju (uzrādot oriģinālu), bet grupu mājas (dzīvokļa), pansijas vai īslaicīgas uzturēšanās mītnes pakalpojuma saņēmēji – līguma par sociālā pakalpojuma saņemšanu kopiju (uzrādot oriģinālu);

11.2. iepriekšējā vai kārtējā mēneša izdevumus par dzīvojamās telpas lietošanu un izdevumus par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu, apliecinošu dokumentu kopijas, uzrādot oriģinālus;

11.3. ja tiek grozīts vai izbeigts noteikumu 11.1. apakšpunktā minētais līgums, pilngadību sasniedzis bērns Sociālajā dienestā iesniedz līguma grozījumu kopiju (uzrādot oriģinālu) vai jauna līguma kopiju (uzrādot oriģinālu).

12. Mājokļa pabalsts tiek piešķirts uz trim kalendāra mēnešiem ar mēnesi, kad saņemts iesniegums un noteikumu 11. punktā minētie dokumenti.

13. Mājokļa pabalstu aprēķina, ņemot vērā noteikumu 11. punktā minētos dokumentus un Ministru kabineta noteikumos par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu un Pašvaldības saistošajos noteikumos par mājsaimniecības atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālās palīdzības pabalstiem noteiktās mājokļa pabalsta aprēķināšanai izmantojamās izdevumu pozīciju minimālās normas. Mājokļa pabalsts tiek piešķirts, nepārsniedzot faktiskos ar mājokļa lietošanu saistītos izdevumus.

14. Ja pilngadību sasniegušam bērnam triju mēnešu laikā pēc iesnieguma par mājokļa pabalsta aprēķināšanu iesniegšanas mainās izdevumi par mājokļa lietošanu, Sociālais dienests, pamatojoties uz pilngadību sasnieguša bērna iesniegumu un ar mājokļa lietošanu saistītajos maksājumu rēķinos norādīto izdevumu summu, veic mājokļa pabalsta par šo periodu pārrēķinu atbilstoši faktiskajiem izdevumiem konkrētajā mēnesī.

15. Ja pilngadību sasniedzis bērns piešķirto mājokļa pabalstu nav izmantojis atbilstoši paredzētajam mērķim, Sociālais dienests normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā pārtrauc pabalsta izmaksu. Ar pilngadību sasniegušu bērnu tiek noslēgta vienošanās par viņa veicamām darbībām sociālās situācijas stabilizēšanā un uzlabošanā.

16. Atzīt par spēku zaudējušiem Rīgas domes 2019. gada 18. decembra saistošos noteikumus Nr. 90 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas" (Latvijas Vēstnesis, 2020, Nr. 14; 2021, Nr. 66).

Rīgas domes priekšsēdētāja p. i. V. Ķirsis
Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2023. gada 12. jūlija saistošajiem noteikumiem Nr. RD-23-218-sn "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas"
1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Šobrīd Rīgas valstspilsētas pašvaldībā (turpmāk – Pašvaldība) ir spēkā Rīgas domes 2019. gada 18. decembra saistošie noteikumi Nr. 90 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 90). Ņemot vērā izmaiņas normatīvajā regulējumā, nepieciešams izdot jaunus saistošos noteikumus.

Rīgas domes saistošie noteikumi "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas" (turpmāk – Saistošie noteikumi) sagatavoti, lai nodrošinātu Saistošajos noteikumos Nr. 90 noteikto kritēriju atbilstību Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumiem Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 857).

MK noteikumu Nr. 857 27., 30., 31. un 31.1 punktā noteikti atbalsta minimālie apmēri bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas (turpmāk – pilngadību sasniedzis bērns), kā arī 31. un 31.1 punktā paredzēts lielāks pabalsta apmērs pilngadību sasniegušam bērnam ar invaliditāti kopš bērnības. Saistošie noteikumi nosaka konkrētu atbalsta apmēru, kā arī paredz lielāku pabalsta apmēru visiem pilngadību sasniegušiem bērniem ar invaliditāti.

Ar Saistošajiem noteikumiem noteikts sociālais atbalsts pilngadību sasniegušam bērnam, tostarp:

– noteikti sociālo pabalstu veidi, to pieprasīšanas un saņemšanas kārtība Pašvaldībā;

– noteikts konkrēts pabalsta ikmēneša izdevumiem pilngadību sasniegušam bērnam, kurš mācās vispārējās, profesionālās vai augstākās izglītības iestādē, apmērs – 20 procenti (125 euro) un personām ar invaliditāti 30 procenti (188 euro) apmērā no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī;

– noteikts konkrēts pabalsta patstāvīgas dzīves uzsākšanai apmērs – 40 procenti (251 euro) un personām ar invaliditāti 60 procenti (376 euro) apmērā no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī;

– noteikts konkrēts vienreizēja pabalsta sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei apmērs, kas ir vienāds ar Centrālās statistikas pārvaldes publicēto aktuālo minimālo ienākumu mediānu uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, kurai piemērots koeficients 1,7 (1065 euro);

– precizēta mājokļa pabalsta piešķiršanas kārtība, iekļauta iespēja veikt mājokļa pabalsta pārrēķinu, ja mainījušies izdevumi par mājokļa lietošanu, kā arī no Saistošajiem noteikumiem izriet, ka, aprēķinot mājokļa pabalstu, tiek ievēroti šādi normatīvie akti:

1) likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 25.2 panta piektajā daļā noteikts, ka pašvaldības dome saistošajos noteikumos paredz kārtību, kādā izmaksājams mājokļa pabalsts bez vecāku gādības palikušam bērnam. Šī pabalsta apmēru pašvaldība nosaka, ievērojot Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteiktos mājokļa pabalsta aprēķināšanas noteikumus. Piešķirot mājokļa pabalstu bez vecāku gādības palikušam bērnam, pašvaldība nevērtē šī bērna ienākumus un materiālo stāvokli;

2) atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 36. panta piektajai daļai, Ministru kabinets nosaka mājokļa pabalsta aprēķināšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtību un izdevumu pozīciju minimālās normas mājokļa pabalsta apmēra aprēķināšanai. Pašvaldība saistošajos noteikumos var paredzēt labvēlīgākus nosacījumus attiecībā uz izdevumu pozīciju normām;

3) Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumu Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" 3. pielikumā noteiktas mājokļa pabalsta aprēķināšanai izmantojamās izdevumu pozīciju minimālās normas;

4) Rīgas domes 2021. gada 26. maija saistošo noteikumu Nr. 49 "Par mājsaimniecības atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālās palīdzības pabalstiem Rīgas pilsētas pašvaldībā" pielikuma 2. punktā noteikts labvēlīgāks nosacījums mājokļa pabalsta aprēķināšanai, t. i., palielināts īres maksas minimālais normatīvs par 1 m2;

5) paredzēts noslēgt vienošanos ar pilngadību sasniegušu bērnu par līdzdarbības pasākumiem, lai nodrošinātu piešķirtā atbalsta izlietojumu tam paredzētajam mērķim, un par pilngadību sasnieguša bērna veicamajām darbībām savas sociālās situācijas stabilizēšanā un uzlabošanā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Pēc Saistošo noteikumu stāšanās spēkā:

– pabalsta patstāvīgas dzīves uzsākšanai apmērs pieaugs no 218 euro uz 251 euro, bet pilngadību sasniegušam bērnam ar invaliditāti – no 327 euro uz 376 euro;

– pabalsta ikmēneša izdevumiem apmērs pieaugs no 109 euro uz 125 euro, bet pilngadību sasniegušam bērnam ar invaliditāti – no 163 euro uz 188 euro;

– vienreizēja pabalsta sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei apmērs pieaugs no 820,05 euro uz 1065 euro.

Pieņemot, ka 2023. gada otrajā pusgadā pilngadību sasniegušo bērnu sociālo garantiju saņēmēju skaits būs tāds pats kā 2022. gada otrajā pusgadā, tad:

– pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai saņems 49 pilngadību sasnieguši bērni bez invaliditātes un viens ar invaliditāti, tādējādi pabalstam tiks izlietoti 12 675 euro ((49x251)+(1x376)), kas ir par 1666 euro vairāk, nekā tiktu izlietots iepriekš;

– pabalstu ikmēneša izdevumiem katru mēnesi saņems 133 pilngadību sasnieguši bērni bez invaliditātes un 9 pilngadību sasnieguši bērni ar invaliditāti, tātad pabalstam tiks izlietoti 109 902 euro ((133x125x6)+(9x188x6)), kas ir par 14 118 euro vairāk, nekā tiktu izlietots iepriekš;

– vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei saņems 63 pilngadību sasnieguši bērni, tātad pabalstam tiks izlietoti 67 098 euro (63x1065), kas ir par 15 434,85 euro vairāk, nekā tiktu izlietots iepriekš.

Tādējādi, lai varētu nodrošināt pilngadību sasniegušam bērnam noteiktās sociālās garantijas 2023. gada otrajā pusgadā, prognozējams, ka tiks izlietots par aptuveni 31 219 euro vairāk, nekā tika izlietots 2022. gada otrajā pusgadā. Izmaiņas, ko paredz Saistošie noteikumi, 2023. gadā tiks īstenotas Rīgas valstspilsētas pašvaldības budžeta programmas 18.02.00 "Sociālie pabalsti Rīgas valstspilsētas iedzīvotājiem" ietvaros.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Sociālā ietekme – Saistošie noteikumi pozitīvi ietekmēs mērķgrupu, proti, bāreņus un bez vecāku gādības palikušos bērnus pēc pilngadības sasniegšanas, uz kuriem attiecināms Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums.

Saistošajiem noteikumiem nav tiešas ietekmes uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi un konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Institūcija, kurā pilngadību sasniedzis bērns var vērsties Saistošo noteikumu piemērošanā, ir Rīgas Sociālais dienests.

Galvenie procedūras posmi un pilngadību sasniegušā bērna veicamās darbības, ko paredz Saistošie noteikumi, ir šādi: lai saņemtu pabalstu, pilngadību sasniedzis bērns iesniedz Rīgas Sociālajam dienestam iesniegumu; pabalstus izmaksā pilngadību sasniegušiem bērniem; Rīgas Sociālais dienests pieņem lēmumu viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas; pabalstus izmaksā uz iesniedzēja norādīto kredītiestādes kontu.

Nav paredzētas administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Saistošo noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

6. Izpildes nodrošināšana

Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Rīgas Sociālais dienests un Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centrs.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Saistošie noteikumi ir atbilstoši iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai – sniegt lielāku atbalstu mazaizsargātām iedzīvotāju grupām – bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstāka juridiska spēka tiesību normām.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Saistošie noteikumi izstrādāti sadarbībā ar Rīgas Sociālo dienestu un Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centru.

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 2023. gada 31. maija līdz 2023. gada 15. jūnijam tika publicēts Rīgas valstspilsētas pašvaldības tīmekļvietnē https://www.riga.lv/lv/saistoso-noteikumu-projekti, nosakot, ka viedoklis jāsniedz, rakstot uz Rīgas domes Labklājības departamenta e-pasta adresi: dl@riga.lv.

Rīgas domes Labklājības departamentā nav saņemts neviens komentārs, priekšlikums vai iebildums.

Rīgas domes priekšsēdētāja p. i. V. Ķirsis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Rīgas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: RD-23-218-snPieņemts: 12.07.2023.Stājas spēkā: 29.07.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 144, 28.07.2023. OP numurs: 2023/144.2
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
344059
29.07.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"