Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 315

Rīgā 2022. gada 24. maijā (prot. Nr. 28 20. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2021. gada 18. maija noteikumos Nr. 316 "Noteikumi par asistenta, pavadoņa un aprūpes pakalpojumu personām ar invaliditāti"

Izdoti saskaņā ar Invaliditātes likuma
12. panta piekto, 5.1, 5.2, sesto, 6.1, 6.2 un septīto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2021. gada 18. maija noteikumos Nr. 316 "Noteikumi par asistenta, pavadoņa un aprūpes pakalpojumu personām ar invaliditāti" (Latvijas Vēstnesis, 2021, 96. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt ar 1.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.5. kritērijus asistenta pakalpojuma nepieciešamībai pilngadīgai personai ar I vai II invaliditātes grupu vispārējās pamatizglītības, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības, vispārējās vidējās izglītības un profesionālās vidējās izglītības iestādē (izņemot speciālās izglītības iestādi, kas saņem uzturēšanas izdevumus no valsts budžeta)."

2. Papildināt ar 3.1 punktu šādā redakcijā:

"3.1 Sociālais dienests atbilstoši šo noteikumu 1. pielikumā noteiktajiem kritērijiem novērtē asistenta pakalpojuma nepieciešamību pilngadīgai personai ar I vai II invaliditātes grupu vispārējās pamatizglītības, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības, vispārējās vidējās izglītības un profesionālās vidējās izglītības iestādēs (izņemot speciālās izglītības iestādes, kas saņem uzturēšanas izdevumus no valsts budžeta), ja personai ir redzes, kustību vai garīga rakstura funkcionēšanas ierobežojumi vai komisija ir noteikusi medicīniskas indikācijas vieglā automobiļa speciālai pielāgošanai un pabalsta saņemšanai transporta izdevumu kompensēšanai."

3. Papildināt ar 8.1 punktu šādā redakcijā:

"8.1 Ja asistenta pakalpojumu pieprasa, lai ne retāk kā reizi nedēļā saņemtu ārsta nozīmētas medicīniskās procedūras vai rehabilitācijas pakalpojumus, iesniegumam papildus pievieno arī ģimenes (vispārējās prakses) ārsta vai ārstējošā ārsta nosūtījuma kopiju attiecīgā ārstniecības pakalpojuma saņemšanai vai līguma kopiju par rehabilitācijas pakalpojuma saņemšanu vai ģimenes (vispārējās prakses) ārsta vai ārstējošā ārsta nosūtījumu attiecīgā ārstniecības pakalpojuma saņemšanai, kā arī līguma kopiju par rehabilitācijas pakalpojuma saņemšanu. Nosūtījuma vai līguma kopiju vietā persona var iesniegt arī attiecīgā ārstniecības pakalpojuma vai rehabilitācijas pakalpojuma sniedzēja izziņu par pakalpojuma saņemšanas ilgumu."

4. Izteikt 9. punktu šādā redakcijā:

"9. Sociālais dienests izskata šo noteikumu 7. punktā minēto iesniegumu un tam pievienotos šo noteikumu 8. un 8.1 punktā minētos dokumentus un:

9.1. Invaliditātes informatīvajā sistēmā pārliecinās, vai komisija personai noteikusi invaliditāti un izsniegusi atzinumu par:

9.1.1. īpašas kopšanas nepieciešamību, ja tiek pieprasīts asistenta pakalpojums;

9.1.2. pavadoņa pakalpojuma nepieciešamību, ja tiek pieprasīts pavadoņa pakalpojums;

9.2. pieprasa komisijai vai citām institūcijām, ja nepieciešams, sniegt papildu informāciju."

5. Izteikt 10.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.1. par asistenta pakalpojuma piešķiršanu, nosakot asistenta pakalpojuma apjomu - 80 stundas mēnesī vai 100 stundas mēnesī, ja persona ne retāk kā reizi nedēļā saņem ģimenes (vispārējās prakses) ārsta vai ārstējošā ārsta nozīmētas medicīniskās procedūras vai rehabilitācijas pakalpojumus, - un pakalpojuma saņemšanas periodu atbilstoši personai noteiktajam invaliditātes periodam vai ģimenes (vispārējās prakses) ārsta vai ārstējošā ārsta nozīmētās medicīniskās procedūras vai rehabilitācijas pakalpojuma saņemšanas periodam, bet ne ilgāk par trim gadiem;".

6. Izteikt 14.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.3. Latvijas Paralimpiskās komitejas apliecinājumu, ka persona nodarbojas ar parasportu, ja persona piedalās nacionālā līmeņa čempionātos vai starptautiskajās sacensībās. Minēto apliecinājumu izsniedz, ja persona atrodas sporta ārsta uzraudzībā, treniņu process notiek vismaz četras reizes nedēļā, kā arī persona ir saņēmusi antidopinga sertifikātu vai piedalās Latvijas Antidopinga biroja rīkotajos semināros;".

7. Izteikt 14.9. apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.9. ģimenes (vispārējās prakses) ārsta vai ārstējošā ārsta apliecinājumu, ka persona ne retāk kā reizi nedēļā saņem ārsta nozīmētas medicīniskas hemodialīzes procedūras vai personai ir konstatēts ļaundabīgs audzējs, kura dēļ nepieciešams saņemt simptomātisku terapiju, ja šo noteikumu 15.1.3. un 15.1.4. apakšpunktā minētā informācija nav pieejama Invaliditātes informatīvajā sistēmā vai personas iesniedzamais dokuments satur jaunāku informāciju par informatīvajā sistēmā esošo;".

8. Papildināt ar 14.9.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.9.1 ģimenes (vispārējās prakses) ārsta vai ārstējošā ārsta apliecinājumu, ka persona saņem ķīmijterapiju, staru terapiju vai hormonu terapiju, ja personai ir konstatēts ļaundabīgs audzējs ceturtajā stadijā ar izteikti nelabvēlīgu prognozi un šāda informācija ir nepieciešama, lai lemtu par šo noteikumu 17. punktā noteiktā pakalpojuma piešķiršanu;".

9. Papildināt ar 15.1.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"15.1.5. ir noteikts invaliditātes cēlonis - slimība no bērnības;".

10. Izteikt 16.1.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"16.1.2. asistenta pakalpojuma saņemšanas periodu atbilstoši personai noteiktajam invaliditātes periodam, bet ne ilgāk par trim gadiem. Ja šo noteikumu 14. punktā pievienotajos dokumentos vai šo noteikumu 15. punktā minētajās informācijas sistēmās vai reģistros ir norādīta informācija par īsāku periodu, kurā asistenta pakalpojums būtu nodrošināms, asistenta pakalpojumu piešķir atbilstoši minētajos dokumentos, informācijas sistēmās vai reģistros norādītajam periodam;".

11. Izteikt 17. punktu šādā redakcijā:

"17. Ja atbilstoši šo noteikumu 1. pielikuma 7. punktam asistenta pakalpojums nepienākas, taču personai ir noteiktas medicīniskas indikācijas vieglā automobiļa speciālai pielāgošanai un pabalsta saņemšanai transporta izdevumiem, un nieru mazspējas dēļ nepieciešamas hemodialīzes procedūras vai ir ļaundabīgs audzējs ceturtajā stadijā un persona saņem ķīmijterapiju, staru terapiju vai hormonu terapiju, sociālais dienests uz vienu gadu piešķir asistenta pakalpojumu 40 stundas mēnesī."

12. Papildināt ar 17.1 punktu šādā redakcijā:

"17.1 Ja personai ir noteikta I invaliditātes grupa, invaliditātes cēlonis ir slimība no bērnības un komisija izsniegusi atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību, sociālais dienests šo noteikumu 16.1.1. apakšpunktā minēto asistenta pakalpojuma apjomu palielina šādos gadījumos un apmērā:

17.11. ja persona atbilstoši šo noteikumu 1. pielikuma 4.2. apakšpunktam apmeklē dienas aprūpes centru vai specializēto darbnīcu:

17.11.1. par 10 stundām mēnesī, ja intensitātes koeficients ir 1;

17.11.2. par 20 stundām mēnesī, ja intensitātes koeficients ir 2;

17.12. ja persona atbilstoši šo noteikumu 1. pielikuma 4.2. apakšpunktam veic citas darbības (piemēram, apmeklē ārstu, sociālos pasākumus):

17.12.1. par 15 stundām mēnesī, ja intensitātes koeficients ir 1;

17.12.2. par 30 stundām mēnesī, ja intensitātes koeficients ir 2."

13. Izteikt 23. punktu šādā redakcijā:

"23. Pakalpojuma sniedzējs vai juridiskā persona šo noteikumu 22. punktā minētajā līgumā noteiktajā kārtībā reizi mēnesī iesniedz sociālajā dienestā apliecinājumu par iepriekšējā mēnesī sniegto asistenta pakalpojumu vai pavadoņa pakalpojumu, un sociālais dienests kontrolē minētā līguma saistību izpildi. Apliecinājumā norāda dienas, kad sniegts asistenta pakalpojums vai pavadoņa pakalpojums, un tajās nostrādāto stundu skaitu, kā arī līdzēju apliecinājumus par sniegto un saņemto pakalpojumu. Ja asistenta pakalpojums piešķirts saskaņā ar šo noteikumu 16.1. apakšpunktu, 17. vai 17.1 punktu, apliecinājumā norāda pakalpojuma sniegšanas dienā nostrādāto stundu skaitu sadalījumā pa darbībām, kurām attiecīgajās dienās asistenta pakalpojums ticis izmantots atbilstoši šo noteikumu 1. pielikuma 4.2. apakšpunktā noteiktajiem mērķiem."

14. Izteikt 25.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"25.3. izmaiņām šo noteikumu 8.1 punktā, 14.1., 14.2., 14.3., 14.4., 14.5., 14.6., 14.7., 14.8., 14.9. un 14.9.1 apakšpunktā norādītajā informācijā;".

15. Izteikt 28. punktu šādā redakcijā:

"28. Asistenta pakalpojuma sniegšanu personai izbeidz arī tad, ja ir notikušas izmaiņas šo noteikumu 8.1 punktā, 14.1., 14.2., 14.3., 14.4., 14.5., 14.6., 14.7., 14.8., 14.9. un 14.9.1 apakšpunktā norādītajā informācijā, kas dod tiesības saņemt asistenta pakalpojumu šo noteikumu 10.1. un 16.1. apakšpunktā, kā arī 17. un 17.1 punktā noteiktajā apjomā un periodā."

16. Izteikt 33.1.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"33.1.1. pakalpojums tiek sniegts, lai tā saņēmējs nokļūtu algota darba vietā, saimnieciskās darbības veikšanas vietā, brīvprātīgā darba veikšanas vietā, izglītības iestādē, dienas aprūpes centrā, specializētajā darbnīcā vai ne retāk kā reizi nedēļā saņemtu ģimenes (vispārējās prakses) ārsta vai ārstējošā ārsta nozīmētu medicīnisko procedūru kursu vai rehabilitācijas pakalpojumus;".

17. Izteikt 1. pielikumu jaunā redakcijā (​pielikums).

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Labklājības ministrs G. Eglītis

 

Pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 24. maija
noteikumiem Nr. 315

"1. pielikums
Ministru kabineta
2021. gada 18. maija
noteikumiem Nr. 316

Asistenta pakalpojuma nepieciešamības novērtēšana ārpus mājas vides un atbalsta intensitātes noteikšana

1. Personas vārds, uzvārds  

2. Personas kods           

3. Personas dzīvesvietas adrese  
 
4. Asistenta pakalpojuma pieprasīšana
4.1. Asistenta pakalpojuma nepieciešamības iemesli (norādīt visus aktuālos iemeslus)
 nespēja patstāvīgi pārvietoties ārpus mājokļa kustību vai gaitas traucējumu dēļ
 nespēja patstāvīgi orientēties apkārtējā vidē, saprotami komunicēt, veidot kontaktus ar citiem cilvēkiem garīga rakstura traucējumu dēļ
 nespēja patstāvīgi pārvietoties ārpus mājokļa redzes traucējumu dēļ
4.2. Asistenta pakalpojuma pieprasīšanas mērķi (norādīt visus aktuālos iemeslus)
 lai strādātu algotu darbu, gūtu ienākumus no saimnieciskās darbības, studētu augstskolā vai koledžā vai nodarbotos ar parasportu (80 stundas mēnesī)
 lai nokļūtu uz pamata, vidējās vai profesionālās izglītības iestādi vai no tās, lai pildītu biedrības vai nodibinājuma, vai kapitālsabiedrības valdes locekļa pienākumus (60 stundas mēnesī)
 lai veiktu brīvprātīgā darbu (tikai oficiāli noformētas līgumattiecības), nokļūtu uz dienas aprūpes centru vai specializēto darbnīcu vai atgrieztos no tās, saņemtu regulāras (ne retāk kā reizi nedēļā) ārsta nozīmētas medicīniskas hemodialīzes procedūras vai simptomātisku terapiju, ja personai ir konstatēts ļaundabīgs audzējs (40 stundas mēnesī)
 lai veiktu citas darbības, piemēram, apmeklētu ārstu, sociālos pasākumus (15 stundas mēnesī)
4.3. Vēlamais asistenta pakalpojuma izmantošanas biežums
 pastāvīga asistenta palīdzība un uzraudzība (ikdienā)
 periodiska asistenta palīdzība un uzraudzība 3 dienas nedēļā un vairāk
 periodiska asistenta palīdzība un uzraudzība 1-2 dienas nedēļā
 epizodiska asistenta palīdzība dažas dienas mēnesī
 epizodiska asistenta palīdzība vienu reizi mēnesī vai retāk
Piezīme. Ja asistenta pakalpojums tiek pieprasīts sakarā ar kustību, gaitas vai redzes traucējumiem, aizpilda tikai šā pielikuma 5. punktu, ja sakarā ar garīga rakstura traucējumiem, - šā pielikuma 6. punktu. Ja asistenta pakalpojums nepieciešams garīga rakstura traucējumu un kustību, gaitas vai redzes traucējumu dēļ, aizpilda šā pielikuma 5. un 6. punktu (skatīt šā pielikuma 4.1. apakšpunktā atzīmēto izvēli).

Šā pielikuma 5. un 6. punktu vērtē, ņemot vērā personas vecumposmam raksturīgo attīstības līmeni un spējas, kā arī personas ikdienā lietotos tehniskos palīglīdzekļus

5. Mobilitāte ārpus mājokļa

Punkti

5.1. Tehnisko palīglīdzekļu izmantošana

Vai tehniskie palīglīdzekļi ir nepieciešami un tie ir pieejami nepieciešamajā apjomā? Vai, izmantojot tehniskos palīglīdzekļus, ir nodrošināta mobilitāte? Cik būtiski nepieciešama ir asistenta līdzdalība?

 neatkarīgs - izmanto tehniskos palīglīdzekļus un tie ir pieejami vai tehniskie palīglīdzekļi nav nepieciešami

3

 izmanto tehniskos palīglīdzekļus, bet nepieciešams atbalsts (piemēram, darbības uzsākšanai, pabeigšanai vai atsevišķās situācijās)

2

 izmanto palīglīdzekļus, kas daļēji ietekmē mobilitāti (nodrošina pārvietošanos tikai telpās), un nepieciešama palīdzība. Citus palīglīdzekļus neizmanto, jo to izmantošana nav iespējama

1

 mobilitātes uzturēšanai ir nepieciešami un tiek izmantoti individuāli pielāgoti (neaizstājami) palīglīdzekļi un nepieciešams pastāvīgs citu personu atbalsts

0

Komentāri  
5.2. Asistenta darba resursu patēriņš mobilitātei

Cik būtiskā apjomā nepieciešama asistenta iesaiste, lai pārvietotos (ja pieņemtā norma ir 100 m līdz galamērķim vai starp mērķiem (pieturai))? Ņemot vērā ārējos apstākļus, kas nosaka asistenta līdzdalību mobilitātes nodrošināšanai (attālums līdz galamērķim, publiskā (privātā) transporta nodrošinājums (kustības grafiki), attālums līdz pieturai, ceļa segums līdz mērķim vai starp mērķiem (pieturai) u. c.)

 nav nepieciešams papildu asistenta resurss

3

 nepieciešams neliels papildu asistenta resurss pavadīšanai

2

 nepieciešams papildu asistenta resurss (pavadīšanai un asistēšanai)

1

 nepieciešams būtisks papildu asistenta resurss (pavadīšanai un asistēšanai)

0

Komentāri

 

 
5.3. Spējas fiziski pārvietoties ārpus telpām

Cik patstāvīgi klients spēj pārvietoties ārpus telpām? Vai ir nepieciešama asistenta līdzdarbība ceļā un cik potenciāli intensīva tā varētu būt?

 
 pārvietojas pilnīgi patstāvīgi vai pārvietošanās iespējama, tikai izmantojot speciālo transportu ikdienā

3

 parasti pārvietojas patstāvīgi, bet atsevišķās situācijās ir nepieciešama palīdzība

2

 parasti nepieciešama palīdzība, bet atsevišķās situācijās spēj nokļūt vēlamajā vietā

1

 spēj pārvietoties ar atbalstu, palīdzība nepieciešama

0

Komentāri

 

 
5.4.  Spēja fiziski pārvietoties un kustēties telpās

Kāda ir klienta patstāvība galamērķa telpās? Vai ir nepieciešams asistenta atbalsts galamērķī un cik potenciāli intensīvs tas varētu būt?

 neatkarīgs vai pārvietošanās ārpus dzīvesvietas nav iespējama

3

 nepieciešama tikai uzraudzība (klātbūtne)

2

 nepieciešama neliela fiziska vai vārdiska palīdzība

1

 nepieciešama ievērojama fiziska palīdzība

0

Komentāri  
 5.5. Kāpnes un citi alternatīvi augstuma pārvarēšanas ceļi

Kāda ir klienta patstāvība mobilitātē, pārvarot šķēršļus? Vai ir nepieciešama asistenta līdzdarbība, pārvarot šķēršļus, un cik intensīva tā varētu būt?

 spēj saviem spēkiem pārvarēt šķēršļus vai rast alternatīvus risinājumus šķēršļu pārvarēšanai

3

 parasti neatkarīgs, bet slimības saasināšanās, specifisku šķēršļu vai ārējo apstākļu (lietus, apledojums u. tml.) dēļ var būt nepieciešama palīdzība

2

 nepieciešams neliels, bet pastāvīgs fizisks atbalsts vai vārdiska palīdzība, pārvietojoties pa kāpnēm vai pārvarot citus augstuma šķēršļus

1

 kopumā vai konkrētā mērķa sasniegšanai klientam nepieciešama pastāvīga fiziska palīdzība, pārvietojoties pa kāpnēm vai pārvarot citus augstuma šķēršļus (piemēram, uzbrauktuvi, liftu, kāpņu liftu)

0

Komentāri  
5.6. Spējas izmantot transportu (privāto un sabiedrisko)

Cik patstāvīgi klients spēj izmantot transportu? Cik lielā mērā nepieciešama asistenta līdzdalība?

 privāto vai publisko transportu izmanto bez problēmām pilnīgi patstāvīgi

3

 izmanto vai varētu izmantot patstāvīgi, bet ir šķēršļi vai nepietiekamas prasmes, kas nosaka nepieciešamību pēc citu personu iesaistīšanās un ierobežo izmantošanu

2

 izmanto patstāvīgi, bet ar grūtībām, nepieciešama citu personu klātbūtne uzraudzībai un atbalstam

1

 patstāvīgi izmantot nevar, nepieciešama citu personu fiziska līdzdarbība

0

Komentāri  
5.7. Orientācija laikā un telpā

Vai un kādā apjomā klients, tai skaitā persona ar redzes traucējumiem, spēj apzināties un ievērot laiku, orientēties apkārtnē, lai nonāktu galamērķī?

 neatkarīgs, nav grūtību orientēties laikā un telpā

3

 var gadīties atmiņas traucējumi vai, mainoties maršrutam, laikapstākļiem, var apjukt, bet to apzinās un spēj saviem spēkiem ātri atjaunot izpratni

2

 orientējas tikai ierastā vidē, orientācija ārpus ierastās vides ir traucēta

1

 nespēj orientēties laikā un/vai telpā

0

Komentāri

 

 

PUNKTI KOPĀ

____/no 21

   
6. Garīgās spējas

Punkti

6.1. Izpratne par sevi un savām vajadzībām, spēja sazināties

Vai klients zina un var nosaukt savu vārdu, dzīvesvietu, vietu, kurp gribētu doties ar asistenta atbalstu un kādēļ?

 apzinās sevi, saziņa nav traucēta

3

 apzinās un kontrolē savu ķermeni, spēj lemt, komunikācija nav traucēta, tomēr ir zināšanu vai atmiņas traucējumi

2

 apzinās un kontrolē savu ķermeni, komunikācija traucēta, bet spēj patstāvīgi sazināties ar apkārtējiem

1

 neapzinās sevi, savas vajadzības vai apzinās sevi, savas vajadzības, bet nespēj tās formulēt un kontrolēt. Nesazinās vai sazinās ar specifiskas tehnikas palīdzību vai individuālām metodēm

0

Komentāri  
6.2. Orientācija laikā un telpā

Vai un cik patstāvīgi klients spēj organizēt un nodrošināt savu līdzdalību aktivitātēs, t. i., atcerēties plānoto aktivitāšu norises detaļas - norises dienu, sākuma un beigu laikus un vietu?

  neatkarīgs - nav grūtību orientēties laikā un telpā

3

 var gadīties atmiņas traucējumi vai, mainoties maršrutam, laikapstākļiem, var apjukt, bet to apzinās un spēj saviem spēkiem ātri atjaunot izpratni

2

 orientējas tikai ierastā vidē, orientācija ārpus ierastās vides ir traucēta

1

 nespēj orientēties laikā un/vai telpā

0

Komentāri

 

 
6.3. Spējas veidot un uzturēt sociālos kontaktus

Kā klients reaģē uz apkārtējiem un kā apkārtējie reaģē uz klientu. Vai visa procesa laikā, ceļā vai galamērķī klients var būt patstāvīgs, komunicēt, veikt patstāvīgas darbības, lūgt un saņemt palīdzību?

  nav grūtību veidot sociālos kontaktus

3

 saskarsme nedaudz traucēta, kopumā spēj uzturēties sabiedrībā, bet atsevišķās situācijās rodas trauksme

2

 spēj tikai pasīvi uzturēties (būt) sabiedrībā, nemeklē un nevēlas uzturēt kontaktus - var atgrūst apkārtējos, var būt rupjš un nepatīkams apkārtējiem

1

 sociālās aktivitātes nopietni traucētas, spēj tikai īslaicīgi vai nespēj uzturēties svešu cilvēku sabiedrībā (ātri kļūst satraukts, zaudē paškontroli, var kļūt agresīvs)

0

Komentāri  
6.4. Uzraudzība un drošība

Vai klienta reakcijas dēļ uz apkārtējiem kairinātājiem pastāv risks klienta drošībai (dzīvībai vai veselībai)? Cik svarīga klientam ir asistenta klātbūtne?

 uzraudzība nav nepieciešama

3

 nepieciešama periodiska uzraudzība atsevišķu darbību veikšanai (piemēram, ielas šķērsošanai). Nejūtas pārliecināts

2

 nepieciešama uzraudzība dienas laikā, jūtas nedroši, iespējamas lēkmes vai slimības saasināšanās, ir iespēja palikt bezpalīdzīgā stāvoklī

1

 izjūt pastāvīgu trauksmi vai nedrošību, tas ietekmē spējas un gatavību rūpēties par sevi

0

Komentāri  
6.5. Spējas koncentrēties darbam vai pavadīt brīvo laiku

Kādas ir paša klienta līdzdarbības spējas un emocionālā noturība - reakcija uz detaļām, pacietība, spēja noturēt uzmanību, spēja rīkoties patstāvīgi?

 ar prieku un interesi piedalās aktivitātēs. Pats apzinās, plāno, organizē darba un brīvo laiku. Palīdzība nav nepieciešama

3

 piedalās darba, mācību vai brīvā laika aktivitātēs, mēdz zust koncentrācija un interese. Nepieciešams motivējošs atbalsts

2

 spēj piedalīties citu organizētās darba, mācību vai brīvā laika aktivitātēs, tomēr nepieciešama individuāla uzmanība un stimuls intereses uzturēšanai

1

 nespēj patstāvīgi organizēt vai plānot, ātri zūd koncentrācija. Tomēr atbilstoši vecumam un interesēm zināmu laiku spēj piedalīties organizētās darba, mācību vai brīvā laika aktivitātēs

0

Komentāri
 

PUNKTI KOPĀ

____/no 15

   
7. Asistenta pakalpojuma apjoma (h) noteikšana
7.1. Punkti PAVISAM KOPĀ (šā pielikuma 5. un 6. punktā iegūto vērtējumu summa)

____/no 36

7.2. Aizpildīto daļu skaits atbilstoši šā pielikuma 4.1. apakšpunktam

____/no 2

7.3. Asistenta pakalpojuma izmantošanas mērķim paredzētais apjoms (h/mēn.) atbilstoši šā pielikuma 4.2. apakšpunktam. Vairākiem mērķiem paredzēto stundu skaits nesummējas, bet piemēro mērķi ar lielāko stundu skaitu  
7.4. Koeficients atbilstoši šā pielikuma 8. punktam - intensitātes koeficienta noteikšanas tabulai  
7.5. Aprēķinātais asistenta pakalpojuma apjoms (h/mēn.)
(mērķim noteiktās h (7.3. apakšpunkts) x koeficients
(7.4. apakšpunkts) = piešķiramās h (7.5. apakšpunkts))1, 2
 

8. Intensitātes koeficienta noteikšanas tabula

Nr. p. k.

Punktu skaits

0-4

5-10

11-15

16-21

22-36

8.1. Koeficients, ja aizpildīts šā pielikuma 5. punkts

1

2

1

N

N

8.2. Koeficients, ja aizpildīts šā pielikuma 6. punkts

1

2

N

N

N

8.3. Koeficients, ja aizpildītas abas daļas
(šā pielikuma 5. un 6. punkts)

1

2

1

N

N

Piezīme. N - asistenta pakalpojumu nepiešķir.

9. Novērtēšanas piezīmes

 

Speciālista paraksts3 _____________________________

Piezīmes.

1 Ja atbilstoši novērtējumam asistenta pakalpojums personai nepienākas, taču ir noteiktas medicīniskas indikācijas vieglā automobiļa speciālai pielāgošanai un pabalsta saņemšanai transporta izdevumiem, un nieru mazspējas dēļ nepieciešamas hemodialīzes procedūras vai ir ļaundabīgs audzējs ceturtajā stadijā un tiek saņemta ķīmijterapija, staru terapija vai hormonu terapija, tad personai piešķir asistenta pakalpojumu 40 stundas mēnesī.

2 Ja persona saņem Invaliditātes likuma 12. panta pirmās daļas 2. punktā minēto pabalstu par asistenta izmantošanu, tad noteikto asistenta pakalpojuma apjomu samazina par 40 stundām mēnesī.

3 Dokumenta rekvizītu "Speciālista paraksts" neaizpilda, ja dokuments ir sagatavots elektroniski atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu."

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2021. gada 18. maija noteikumos Nr. 316 "Noteikumi par asistenta, pavadoņa .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 315Pieņemts: 24.05.2022.Stājas spēkā: 27.05.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 101, 26.05.2022. OP numurs: 2022/101.10
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
332680
27.05.2022
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"