Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Tiesu izpildītāju likumā

Izdarīt Tiesu izpildītāju likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2002, 23. nr.; 2003, 23. nr.; 2004, 20. nr.; 2006, 2. nr.; 2008, 3. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2011, 26., 65. nr.; 2013, 21., 188. nr.; 2014, 228. nr.; 2015, 245. nr.; 2016, 31. nr.; 2018, 84. nr.; 2019, 57. nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt 9. panta pirmajā daļā un 20. panta pirmajā daļā vārdu "laikrakstā" ar vārdiem "oficiālajā izdevumā".

2. Izteikt 31. panta pirmo un otro teikumu šādā redakcijā:

"Zvērināts tiesu izpildītājs, uzsākot praksi (profesionālo darbību), paziņo attiecīgā tiesu apgabala tiesām un tieslietu ministram prakses vietas adresi, bet Valsts ieņēmumu dienestam un Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomei - prakses vietas adresi un prakses saimnieciskās darbības tiesisko formu. Šādu paziņojumu sniedz arī tad, ja tiek mainīta zvērināta tiesu izpildītāja prakses vieta vai saimnieciskās darbības tiesiskā forma."

3. Izteikt 49. pantu šādā redakcijā:

"49. pants. Zvērinātam tiesu izpildītājam aizliegts veikt amata darbības lietās, kurās viena no pusēm ir viņš pats, viņa laulātais, bijušais laulātais, viņa vai viņa laulātā radinieks taisnā līnijā visās pakāpēs, sānu līnijā - līdz ceturtajai pakāpei un svainībā - līdz trešajai pakāpei, kā arī zvērināta tiesu izpildītāja vai viņa laulātā aizbildnībā vai aizgādnībā esošas personas, vai zvērināta tiesu izpildītāja vai viņa laulātā adoptētāji vai adoptētie, kā arī tad, ja pastāv citi apstākļi, kuru ietekmē zvērināts tiesu izpildītājs pamatoti nevar saglabāt objektivitāti un neitralitāti."

4. Izteikt 57. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Ja persona par zvērināta tiesu izpildītāja darbībām iesniegusi sūdzību tiesā, jautājums par zvērināta tiesu izpildītāja saukšanu pie disciplināratbildības izskatāms pēc tam, kad likumīgā spēkā stājies tiesas nolēmums par attiecīgās zvērināta tiesu izpildītāja darbības atzīšanu par prettiesisku."

5. 74. pantā:

papildināt 2.1 daļu pēc vārdiem "zvērināta notāra aicinājuma" ar vārdiem "kā arī pēc mantojuma aizgādņa lūguma";

papildināt pantu ar 2.2 daļu šādā redakcijā:

"(22) Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā zvērināts tiesu izpildītājs pēc ieinteresēto personu lūguma fiksē faktus."

6. Papildināt 97. panta pirmo daļu pēc vārda "kurš" ar vārdiem "vai kura zvērināta tiesu izpildītāja birojs".

7. Papildināt 97.1 pantu pēc vārdiem "zvērinātu tiesu izpildītāju" ar vārdiem "vai tā zvērināta tiesu izpildītāja biroju".

8. 111.7 pantā:

izteikt otrās daļas 2. punktu šādā redakcijā:

"2) izbeidzis darba attiecības ar zvērinātu tiesu izpildītāju vai zvērināta tiesu izpildītāja biroju.";

papildināt ceturto daļu pēc vārda "kurš" ar vārdiem "vai kura zvērināta tiesu izpildītāja birojs".

9. Izslēgt 122. pantu.

10. 124. pantā:

papildināt pirmo daļu pēc vārda "vietnieku" ar vārdiem "disciplinārlietu komisijas locekļus";

papildināt pantu ar trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Ja objektīvu iemeslu dēļ nav iespējams sasaukt kopsapulci, kurā paredzētas Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes, tās priekšsēdētāja, priekšsēdētāja vietnieka, disciplinārlietu komisijas locekļa vai revīzijas komisijas vēlēšanas, šajos amatos ievēlētie turpina pildīt šajā likumā un Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju kolēģijas statūtos paredzētās funkcijas līdz brīdim, kad kopsapulce tos ievēlē atkārtoti vai šajos amatos ievēlē citus zvērinātus tiesu izpildītājus. Citus, ar vēlēšanām nesaistītus kopsapulcē izlemjamus jautājumus, ja nav iespējams sasaukt kopsapulci, zvērināti tiesu izpildītāji var izlemt, organizējot balsošanu rakstveidā vai attālināti, ar vienkāršu visu zvērinātu tiesu izpildītāju balsu vairākumu."

11. Papildināt 127. pantu ar 16. punktu šādā redakcijā:

"16) šajā likumā noteiktajos gadījumos un kārtībā pārbauda zvērinātu tiesu izpildītāju biroju atbilstību šā likuma prasībām un izsniedz piekrišanu šo biroju dibināšanai un izmaiņu veikšanai komercreģistra ierakstos un dokumentos."

12. Izteikt 134. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Zvērinātu tiesu izpildītāju profesionālā darbība (prakse) ir intelektuāls darbs, par kuru zvērinātam tiesu izpildītājam ir tiesības saņemt atlīdzību, bet tā mērķis nav peļņas gūšana."

13. Izteikt 137. pantu šādā redakcijā:

"137. pants. (1) Zvērināti tiesu izpildītāji praktizē tikai individuāli. Sadarbība ar citiem zvērinātiem tiesu izpildītājiem pieļaujama tehniskajos un saimnieciskajos jautājumos.

(2) Savā profesionālajā darbībā zvērināti tiesu izpildītāji ir finansiāli patstāvīgi.

(3) Zvērināts tiesu izpildītājs var kārtot savu ieņēmumu un izdevumu uzskaiti kā fiziskā persona, kas veic saimniecisko darbību, vai izveidot zvērināta tiesu izpildītāja biroju. Neatkarīgi no izvēlētās prakses saimnieciskās darbības tiesiskās formas zvērināts tiesu izpildītājs profesionālajā darbībā praktizē savā vārdā un personīgi atbild par veiktajām amata un citām profesionālajām darbībām.

(4) Zvērināta tiesu izpildītāja biroju veido kā viena dalībnieka sabiedrību ar ierobežotu atbildību un Komerclikumā noteiktajā kārtībā reģistrē komercreģistrā. Šādām sabiedrībām piemēro Komerclikumā noteikto, ciktāl šajā likumā nav paredzēts citādi.

(5) Zvērināta tiesu izpildītāja biroja dibinātājs un vienīgais dalībnieks var būt tikai zvērināts tiesu izpildītājs. Zvērināts tiesu izpildītājs vienlaikus var būt tikai viena zvērināta tiesu izpildītāja biroja dalībnieks. Zvērināts tiesu izpildītājs, kurš ir attiecīgā zvērināta tiesu izpildītāja biroja dalībnieks, ieņem zvērināta tiesu izpildītāja biroja valdes locekļa amatu, un viņam nosaka atlīdzību. Par zvērināta tiesu izpildītāja biroja valdes locekli var būt tikai zvērināts tiesu izpildītājs, kurš ir attiecīgā zvērināta tiesu izpildītāja biroja dalībnieks. Zvērināta tiesu izpildītāja birojam padomi neveido.

(6) Zvērināts tiesu izpildītājs kā valdes loceklis ir darba ņēmējs likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" izpratnē.

(7) Ja tiek izveidots zvērināta tiesu izpildītāja birojs, tas ir zvērināta tiesu izpildītāja kā pašnodarbinātas personas saimniecisko darījumu saistību un tiesību pārņēmējs."

14. Papildināt likumu ar 137.1, 137.2, 137.3, 137.4 un 137.5 pantu šādā redakcijā:

"137.1 pants. (1) Pieteikumam par zvērināta tiesu izpildītāja biroja reģistrēšanu komercreģistrā un izmaiņu veikšanu komercreģistra ierakstos un dokumentos pievieno Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes piekrišanu.

(2) Lai saņemtu piekrišanu zvērināta tiesu izpildītāja biroja dibināšanai, zvērināts tiesu izpildītājs iesniedz Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomei iesniegumu un Komerclikumā noteiktos dibināšanas dokumentus.

(3) Lai veiktu izmaiņas komercreģistra ierakstos un iesniegtajos dokumentos, zvērināts tiesu izpildītājs Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomei iesniedz attiecīgās izmaiņas apstiprinošus dokumentus. Zvērināts tiesu izpildītājs piekrišanas saņemšanai nepieciešamos dokumentus Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomei iesniedz 10 dienu laikā no pēdējā reģistrācijai vai izmaiņu veikšanai komercreģistra ierakstos vai dokumentos nepieciešamā dokumenta (kas nav Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes piekrišana) parakstīšanas dienas.

(4) Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome šā panta otrajā un trešajā daļā minētos dokumentus izskata mēneša laikā un lemj par piekrišanas došanu vai atteikumu dot piekrišanu.

(5) Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome atsaka dot piekrišanu, ja zvērināta tiesu izpildītāja biroja:

1) tiesiskā forma neatbilst šā likuma prasībām;

2) statūti vai dibināšanas lēmums neatbilst šā likuma prasībām;

3) dibinātājs vai valdes loceklis neatbilst šā likuma prasībām vai vienlaikus ir cita zvērināta tiesu izpildītāja biroja dibinātājs, dalībnieks vai valdes loceklis.

137.2 pants. Komerclikumā noteikto termiņu pieteikuma iesniegšanai skaita no dienas, kad sniegta Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes piekrišana.

137.3 pants. Zvērināta tiesu izpildītāja biroja nosaukumu veido no tā dibinātāja vārda un uzvārda un vārdiem "zvērināta tiesu izpildītāja birojs".

137.4 pants. (1) Ja zvērināts tiesu izpildītājs tiek atcelts vai atbrīvots no zvērināta tiesu izpildītāja amata, viņš pieņem lēmumu par zvērināta tiesu izpildītāja biroja darbības izbeigšanu un likvidatora iecelšanu un piecu dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas nosūta to komercreģistra iestādei ierakstīšanai komercreģistrā. Pieteikumam komercreģistra iestādei pievieno likvidatora rakstveida piekrišanu būt par likvidatoru. Rakstveida piekrišanā likvidators norāda tā zvērināta tiesu izpildītāja biroja nosaukumu un reģistrācijas numuru, par kura likvidatoru piekrīt kļūt, un kreditoru prasījumu pieteikšanas vietu. Par zvērināta tiesu izpildītāja biroja likvidāciju un likvidatora iecelšanu zvērināts tiesu izpildītājs nekavējoties paziņo Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomei.

(2) Ja no amata atceltais vai atbrīvotais zvērināts tiesu izpildītājs nepaziņo Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomei par šā panta pirmajā daļā noteikto darbību veikšanu 10 dienu laikā no dienas, kad stājies spēkā tieslietu ministra lēmums par viņa atcelšanu vai atbrīvošanu no amata, vai gadījumā, kad ir iestājusies zvērināta tiesu izpildītāja nāve, Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome pieņem lēmumu par sabiedrības darbības izbeigšanu un likvidatora iecelšanu un piecu dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas nosūta to komercreģistra iestādei ierakstīšanai komercreģistrā. Pieteikumam komercreģistra iestādei pievieno likvidatora rakstveida piekrišanu būt par likvidatoru. Rakstveida piekrišanā likvidators norāda tā zvērināta tiesu izpildītāja biroja nosaukumu un reģistrācijas numuru, par kura likvidatoru piekrīt kļūt, un kreditoru prasījumu pieteikšanas vietu. Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome nosaka likvidatora atlīdzību, kas izmaksājama no likvidējamā zvērināta tiesu izpildītāja biroja mantas.

(3) Šā panta pirmajā un otrajā daļā minētajos gadījumos zvērināta tiesu izpildītāja lietas un grāmatas nododamas tieslietu ministra rīkojumā noteiktajam zvērinātam tiesu izpildītājam atbilstoši šā likuma 94. pantam.

137.5 pants. (1) Zvērinātu tiesu izpildītāju biroja pamatkapitāla daļas ir aizliegts ieķīlāt vai citādi apgrūtināt ar lietu tiesībām. Uz zvērināta tiesu izpildītāja biroja pamatkapitāla daļām nevar vērst piedziņu, un zvērināta tiesu izpildītāja nāves gadījumā tās neietilpst mantojuma masā.

(2) Mantinieki iegūst tiesības saņemt tikai to, kas pienāktos mirušajam zvērinātam tiesu izpildītājam (mantojuma atstājējam) pie galīgās norēķināšanās, ja sabiedrība tiktu izbeigta mantojuma atklāšanās brīdī."

15. Izteikt 139. pantu šādā redakcijā:

"139. pants. Zvērināts tiesu izpildītājs vai zvērināta tiesu izpildītāja birojs uz darba līguma vai uzņēmuma līguma pamata var nolīgt tehnisko, saimniecisko un konsultatīvo personālu, par kura darbību viņš atbild un kuram ir aizliegts veikt zvērināta tiesu izpildītāja amata darbības un sniegt juridisko palīdzību (šā likuma 73., 74. un 75. pants). Zvērinātam tiesu izpildītājam un zvērināta tiesu izpildītāja birojam kā darba devējam ir saistoši visi normatīvie akti, kas regulē darba tiesiskās attiecības un valsts sociālo apdrošināšanu."

16. 140. pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Zvērināti tiesu izpildītāji, kas reģistrējušies kā pašnodarbinātas personas, kārto savu ieņēmumu un izdevumu uzskaiti kā fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību.";

papildināt otro daļu ar 3. punktu šādā redakcijā:

"3) ieņēmumi, kas saistīti ar saimnieciskās darbības nodrošināšanu vai noteikti šajā likumā.";

izteikt trešās daļas 3. punktu šādā redakcijā:

"3) izdevumi, kas saistīti ar saimnieciskās darbības nodrošināšanu vai noteikti šajā likumā."

17. Papildināt likumu ar 140.1 pantu šādā redakcijā:

"140.1 pants. (1) Zvērināta tiesu izpildītāja birojs kārto grāmatvedības uzskaiti atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, kas paredzēta sabiedrībai ar ierobežotu atbildību.

(2) Zvērināta tiesu izpildītāja biroja ieņēmumus veido:

1) maksājumi par zvērināta tiesu izpildītāja amata darbību veikšanu un juridiskās palīdzības sniegšanu;

2) maksājumi ar tiesas un citu institūciju nolēmumu izpildi un citu zvērināta tiesu izpildītāja profesionālo darbību saistīto izdevumu segšanai;

3) ieņēmumi, kas saistīti ar saimnieciskās darbības nodrošināšanu vai noteikti šajā likumā.

(3) Zvērināta tiesu izpildītāja biroja izdevumus veido:

1) izdevumi, kas saistīti ar tiesas un citu institūciju nolēmumu izpildi un citu zvērināta tiesu izpildītāja profesionālo darbību;

2) izdevumi, kas saistīti ar zvērināta tiesu izpildītāja biroja uzturēšanu, un citi tamlīdzīgi izdevumi;

3) izdevumi, kas saistīti ar saimnieciskās darbības nodrošināšanu vai noteikti šajā likumā.

(4) Dividendes izmaksā Komerclikumā noteiktajā kārtībā."

18. Izteikt 141. pantu šādā redakcijā:

"141. pants. Zvērināti tiesu izpildītāji atbilstoši izvēlētajai saimnieciskās darbības tiesiskajai formai likumā noteiktajā kārtībā maksā nodokļus."

19. 141.1 pantā:

izslēgt pirmajā daļā vārdus "vai nododot skaidru naudu zvērinātam tiesu izpildītājam apmaiņā pret kvīti par skaidras naudas pieņemšanu";

izteikt otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Maksājumus, kas saistīti ar citu zvērināta tiesu izpildītāja amata un profesionālo darbību, personas veic ar pārskaitījumu uz zvērināta tiesu izpildītāja vai zvērināta tiesu izpildītāja biroja saimnieciskās darbības kontu."

20. Izslēgt 142. un 143. pantu.

21. 152. pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Nauda piedzinējam un zvērinātu tiesu izpildītāju darbību regulējošos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos citām personām tiek izmaksāta no zvērināta tiesu izpildītāja depozīta konta ar pārskaitījumu uz maksājumu kontu, kas atvērts uz šīs personas vārda, bet izsoles nodrošinājums vai kļūdaini saņemts maksājums - uz kontu, no kura tas saņemts. Citām personām izdotās pilnvaras saņemt zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā esošos naudas līdzekļus, ja vien tam nav pienācīga pamatojuma, kā arī norādījumi pārskaitīt naudas līdzekļus uz kontiem, kas atvērti uz citu personu vārda, nav saistoši zvērinātam tiesu izpildītājam.";

papildināt pantu ar ceturto daļu šādā redakcijā:

"(4) Persona, kas nosolījusi kustamo mantu vai nekustamo īpašumu zvērināta tiesu izpildītāja rīkotajā izsolē, patur šādu mantu vai īpašumu pēc nenotikušas izsoles vai iegūst to citādā zvērinātu tiesu izpildītāju darbību regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un iemaksā summu, kāda no tās pienākas, zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā ar vienu pārskaitījumu no konta, kas atvērts uz šīs personas vārda. Šajā pantā noteiktās maksāšanas kārtības neievērošana atzīstama par visas summas nesamaksāšanu Civilprocesa likuma 611. panta ceturtās daļas izpratnē."

22. Papildināt 160. pantu ar 1.1 daļu šādā redakcijā:

"(11) Izpildu lietu reģistrā sagatavotajiem dokumentiem un to pielikumiem, kurus zvērināts tiesu izpildītājs no oficiālās elektroniskās adreses nosūtījis dokumenta adresātam uz oficiālo elektronisko adresi, ir juridisks spēks arī tad, ja dokumentā nav iekļauts rekvizīts "paraksts"."

23. Papildināt pārejas noteikumus ar 47. punktu šādā redakcijā:

"47. Grozījumi šā likuma 74. pantā par tā 2.1 daļas papildināšanu ar nosacījumu par mantojuma inventāra saraksta sastādīšanu pēc mantojuma aizgādņa lūguma un panta papildināšanu ar 2.2 daļu stājas spēkā 2022. gada 1. janvārī."

Likums Saeimā pieņemts 2021. gada 14. oktobrī.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2021. gada 26. oktobrī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Tiesu izpildītāju likumā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 14.10.2021.Stājas spēkā: 09.11.2021.Tēma: Civilprocess; Tiesu vara; Mantojuma tiesībasPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 207, 26.10.2021. OP numurs: 2021/207.5
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
  • Citi saistītie dokumenti
327124
09.11.2021
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"