Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts zaudēs spēku 2024. gada 1. jūlijā.

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 79

Rīgā 2021. gada 18. augustā (prot. Nr. 31, 4. §)

Grozījumi Rīgas domes 2015. gada 28. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 146 "Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 5. un 6. punktu

1. Izdarīt Rīgas domes 2015. gada 28. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 146 "Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2015, Nr. 84, Nr. 195; 2017, Nr. 233; 2020, Nr. 17; 2021, Nr. 84A) šādus grozījumus:

1.1. aizstāt 16.2. apakšpunktā vārdus "Rīgas pilsētas būvvaldē" ar vārdiem "Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentā";

1.2. papildināt VII nodaļu ar 30.1 un 30.2 punktu šādā redakcijā:

"30.1 Administratīvo aktu, kas uzliek adresātam par pienākumu izpildīt noteiktu darbību (arī izdot noteiktu lietu) vai aizliedz izpildīt noteiktu darbību, izdod Rīgas domes Administratīvā inspekcija.

30.2 Izpildiestāde Administratīvā procesa likuma izpratnē ir Rīgas domes Administratīvā inspekcija, izņemot Administratīvā procesa likuma 359. panta piektajā daļā paredzētos gadījumus."

2. Saistošo noteikumu 1.1. apakšpunkts stājas spēkā 2021. gada 1. septembrī.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2021. gada 18. augusta saistošajiem noteikumiem Nr. 79 "Grozījumi Rīgas domes 2015. gada 28. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 146 "Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Rīgas domes saistošie noteikumi "Grozījumi Rīgas domes 2015. gada 28. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 146 "Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi"" tiek sagatavoti, lai atjaunotu Rīgas domes 2015. gada 28. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 146 "Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi" (turpmāk - saistošie noteikumi Nr. 146) administratīvo aktu, kas uzliek adresātam par pienākumu izpildīt noteiktu darbību (arī izdot noteiktu lietu) vai aizliedz izpildīt noteiktu darbību, izdošanas un to izpildes kontroles mehānismu, kā arī tiek precizēts saistošo noteikumu Nr. 146 16.2. apakšpunkts, aizstājot Rīgas pilsētas būvvaldi ar Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentu.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Saskaņā ar administratīvo sodu sistēmas attīstības koncepciju (Administratīvo sodu sistēmas attīstības koncepcija http://polsis.mk.gov.lv/documents/4220) un juridiskajā literatūrā norādīto pirms tiek noteikts jauns administratīvās atbildības pamats, jāņem vērā administratīvā akta prioritātes princips, proti, ja ir nepieciešams panākt, lai persona izpilda noteiktas normatīvo aktu prasības, prioritāte ir administratīvā akta izdošanai, nosakot par pienākumu atbilstošā termiņā novērst neatbilstības un izpildīt prasības. Savukārt tajos gadījumos, kad nepieciešams reaģēt uz kādu personas izdarītu pārkāpumu, kurš vairs nav novēršams (piemēram, rīcības sekas ir neatgriezeniskas un ar augstu bīstamības pakāpi, kā, piemēram, tas ir ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumos), prioritāte ir administratīvā soda piemērošanai (Administratīvo pārkāpumu tiesības. Administratīvās atbildības likuma skaidrojumi. Autoru kolektīvs E. Danovska un G. Kūtra zinātniskajā redakcijā. Rīga: Tiesu nama aģentūra, 2020, 54.-55. lpp.).

Piemēram, saistošo noteikumu Nr. 146 4.1. apakšpunktā minēto nosacījumu neievērošana - nekustamā īpašuma teritorijas sakopšana, zālienu nopļaušana (zāles garums nedrīkst pārsniegt 20 cm), apstādījumu uzturēšana, nepieļaujot atkritumu (tajā skaitā bioloģiski noārdāmo - nokritušo koku lapu un zaru) uzkrāšanos - attiecībā pret nekustamā īpašuma īpašnieku vai faktisko valdītāju rezultēsies administratīvā akta izdošanā, nosakot termiņu neatbilstību novēršanai, turklāt administratīvā akta izpilde tiks nodrošināta Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā, ja nepieciešams, arī piespiedu izpildes kārtībā, proti, piemērojot piespiedu naudu vai aizvietotājizpildi.

Privātpersonai nereti pakļaušanās normatīvo aktu prasībām ir saistīta ar ievērojamiem finansiāliem izdevumiem. Ja privātpersonai tiek piemērots administratīvais sods, tad administratīvā soda izpilde kavē normatīvo aktu prasību izpildi, jo personai pieejamie finanšu līdzekļi primāri tiek novirzīti administratīvā soda samaksai, nevis attiecīgo neatbilstību novēršanai (Administratīvo pārkāpumu tiesības. Administratīvās atbildības likuma skaidrojumi. Autoru kolektīvs E. Danovska un G. Kūtra zinātniskajā redakcijā. Rīga: Tiesu nama aģentūra, 2020, 56. lpp.). Piemēram, nekustamā īpašuma īpašnieks varētu papildus noalgot sētnieku teritorijas sakopšanai, nevis šos līdzekļus novirzīt soda nomaksai. Administratīvā pārkāpuma process šādu pārkāpumu gadījumos nevar būt tik efektīvs kā administratīvais process, jo administratīvā soda uzlikšana pati par sevi nenovērš pārkāpumu. Administratīvā procesa likumā toties paredzēts plašāks mehānisms izdotā administratīvā akta izpildes kontrolē, piemēram, piespiedu nauda (minimālā piespiedu nauda ir 50 euro, maksimālā piespiedu nauda fiziskajai personai ir 5000 euro, bet juridiskajai personai - 10 000 euro) vai aizvietotājizpilde, kas ir efektīvs risinājums, lai iedarbotos arī uz ārvalstniekiem - nekustamo īpašumu īpašniekiem, ar kuriem tieša komunikācija ir apgrūtināta.

Ar Rīgas domes 2021. gada 10. februāra lēmumu Nr. 380 "Par Rīgas pašvaldības aģentūras "Rīgas pilsētas arhitekta birojs" un Rīgas pilsētas būvvaldes likvidāciju un to funkciju (uzdevumu) nodošanu Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentam" ir nolemts līdz 2021. gada 31. augustam likvidēt Rīgas pilsētas būvvaldi, nododot Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentam Rīgas pilsētas būvvaldes funkcijas (uzdevumus). Sakarā ar Rīgas pilsētas būvvaldes likvidāciju ir nepieciešams grozīt saistošo noteikumu Nr. 146 "Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi" 16.2. apakšpunktu, aizstājot Rīgas pilsētas būvvaldi ar Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentu.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Neietekmē.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Neietekmē.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Paredzēts, ka administratīvo aktu, kas uzliek adresātam par pienākumu izpildīt noteiktu darbību (arī izdot noteiktu lietu) vai aizliedz izpildīt noteiktu darbību, izdod Rīgas domes Administratīvā inspekcija, kā arī Rīgas domes Administratīvā inspekcija ir izpildiestāde Administratīvā procesa likuma izpratnē.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Konsultācijas nav notikušas.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Rīgas domes 2015. gada 28. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 146 "Rīgas pilsētas teritorijas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Rīgas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 79Pieņemts: 18.08.2021.Stājas spēkā: 09.09.2021.Zaudē spēku: 01.07.2024.Tēma:  Administratīvās atbildības ceļvedisPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 173, 08.09.2021. OP numurs: 2021/173.7
Saistītie dokumenti
  • Zaudēs spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
325923
09.09.2021
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"