Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 32

Rīgā 2021. gada 31. martā (prot. Nr. 15, 4. §)

Grozījumi Rīgas domes 2016. gada 19. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 198 "Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 3. punktu, Alkoholisko
dzērienu aprites likuma 8. panta pirmo daļu,
Ministru kabineta 2010. gada 12. maija
noteikumu Nr. 440 "Noteikumi par tirdzniecības veidiem,
kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības
organizēšanas kārtību" 8., 9. punktu

Izdarīt Rīgas domes 2016. gada 19. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 198 "Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība" (Latvijas Vēstnesis, 2016, Nr. 78; 2017, Nr. 15; 2019, Nr. 11, Nr. 182; 2020, Nr. 7, Nr. 62, Nr. 90, Nr. 198, Nr. 224) šādus grozījumus:

1. Papildināt 3.5. apakšnodaļu ar 40.1 punktu šādā redakcijā:

"40.1 Visās sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietās bez reklāmas izvietošanas atļaujas saņemšanas pieļaujama ne vairāk kā divu tāfeles veida (teksts rakstīts ar roku) slietņu izvietošana terases teritorijā, ievērojot šādas prasības:

40.11. slietnis ir brīvstāvošs vai stiprināts pie terases norobežojumiem (bet nepilda norobežojumu funkciju);

40.12. dizaina risinājums integrēts terases dizaina risinājumā, atbilst estētiskas, kvalitatīvas un drošas pilsētvides prasībām;

40.13. maksimāli pieļaujamais izmērs nepārsniedz 0,60 m x 1,20 m;

40.14. izvietojums tiek saskaņots kopā ar terasi;

40.15. nevar tikt izvietoti akciju plakāti."

2. Izteikt 41.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"41.2. darbības vietā atļauts izvietot tikai apmeklētājiem paredzētos galdiņus ar sēdvietām, nelielu apkalpojošā personāla leti bez bāra funkcijas servēšanas priekšmetu izvietošanai, ēdiena izsniegšanai un norēķinu veikšanai, brīvstāvošus saulessargus/lietussargus vai markīzes, vai pie fasādes stiprināmas markīzes, kā arī podestus. Visu iepriekšminēto elementu kopumam terases ietvaros jāveido vienots dizaina risinājums;".

3. Papildināt 42. punktu ar 42.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"42.4. mobilu bāru/virtuvi pieļaujams izvietot tikai ārpus terases teritorijas uz brauktuves, aizņemot tikai autostāvvietu daļu, un tirdzniecība var tikt veikta tikai no aprīkota mehāniskā transportlīdzekļa vai piekabes (treilera), ievērojot šādas prasības:

42.4.1. tiek nodrošināts normatīvs ietves brīvais platums - 2 m (ietves brīvais platums ir attālums uz ietves, uz zemes un gaisa telpā no visvairāk izvirzītā ielu tirdzniecības vietas objekta (piemēram, saulessarga, jumtiņa, transportlīdzekļa atvērto konstrukciju tālākās malas) un pircējam paredzētās zonas (minimālais platums 60 cm) malējās robežas līdz jebkāda kustību traucējoša elementa (fasādes visvairāk izvirzītā elementa, koka apdobes malas, autostāvvietas drošības zonas robežas, staba, velostatīva, u. c. brīvstāvoša izvirzīta elementa) malējai robežai);

42.4.2. tiek nodrošināta atbilstība estētiskas, kvalitatīvas un drošas pilsētvides prasībām, kā arī pilsētvidē integrēts, krāsu kontrastu neveidojošs kolorīts."

4. Izteikt 43. punktu šādā redakcijā:

"43. Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietai Vecrīgā ar piesaisti pastāvīgajai pakalpojumu sniegšanas vietai pavasara/vasaras sezonā jāatbilst noteikumu 41. punktā (izņemot noteikumu 41.5. apakšpunktu) un 42. punktā (izņemot 42.4. apakšpunktu) minētajām prasībām un šādām papildprasībām:

43.1. teritorijas norobežojums ar dekoratīviem elementiem vai stikla barjerām atļauts tikai gar divām malām ar maksimālo augstumu 1,50 m (norobežojumu augstumu mēra no ietves līmeņa atzīmes pie ēkas);

43.2. stikla norobežojumiem jābūt caurredzamiem (neaplīmētiem, neaizklātiem, bez teksta un attēliem);

43.3. norobežojumi nedrīkst būt vienlaidu;

43.4. mobilu bāru/virtuvi pieļaujams izvietot tikai ārpus terases teritorijas uz brauktuves, aizņemot tikai autostāvvietu daļu, un tirdzniecība var tikt veikta tikai no aprīkota mehāniskā transportlīdzekļa, ievērojot šādas prasības:

43.4.1. tiek nodrošināts normatīvs ietves brīvais platums - 1,20 m (ietves brīvais platums ir attālums uz ietves, uz zemes un gaisa telpā no visvairāk izvirzītā ielu tirdzniecības vietas objekta (piemēram, saulessarga, jumtiņa, transportlīdzekļa atvērto konstrukciju tālākās malas) un pircējam paredzētās zonas (minimālais platums 60 cm) malējās robežas līdz jebkāda kustību traucējoša elementa (fasādes visvairāk izvirzītā elementa, koka apdobes malas, autostāvvietas drošības zonas robežas, staba, velostatīva, u. c. brīvstāvoša izvirzīta elementa) malējai robežai);

43.4.2. tiek nodrošināta atbilstība estētiskas, kvalitatīvas un drošas pilsētvides prasībām, kā arī pilsētvidē integrēts, krāsu kontrastu neveidojošs klusinātu toņu vai monohroms kolorīts."

5. Izteikt 62. punktu šādā redakcijā:

"62. Ielu tirdzniecības vietās sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai atļauts tirgot pārtikas preces, kas domātas:

62.1. patērēšanai tirdzniecības vietā;

62.2. līdzņemšanai, izņemot alkoholiskos dzērienus."

6. Papildināt 9. nodaļu ar 77.5 un 77.6 punktu šādā redakcijā:

"77.5 Pēc ielu tirdzniecības atļaujas derīguma termiņa beigām tirdzniecības vietas demontāžas darbus sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietās var neveikt līdz 2022. gada 31. martam, ja ielu tirdzniecības atļauja izdota uz 2021. gada pavasara/vasaras sezonu.

77.6 Saistošo noteikumu 62.2. apakšpunkts ir spēkā, kamēr valstī spēkā ir regulējums, ka sabiedriskās ēdināšanas vietās atļauts izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai."

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2021. gada 31. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 32 "Grozījumi Rīgas domes 2016. gada 19. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 198 "Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Saistošie noteikumi paredz grozījumus, kas attiecināmi uz ielu tirdzniecības vietu sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai iekārtošanas un darbības nosacījumu atvieglojumiem. Sagatavotie grozījumi paredz iespēju izmantot āra terases klientu apkalpošanai - izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai. Ņemts vērā ierosinājums atļaut izvietot ēdienkartes slietņus, kā arī iekārtot mobilu bāru/virtuvi pie pastāvīgas darbības vietas, ārpus terases teritorijas, uz brauktuves, aizņemot daļu no autostāvvietām. Precizēti nosacījumi par tirdzniecības vietu demontāžu.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Latvijas Bāru asociācija iesniegusi priekšlikumus par iespēju atvieglot ielu tirdzniecības vietu sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai darbību, kas šobrīd ir būtiski apgrūtināta saistībā ar Covid-19 izplatību un visā valstī noteiktajiem ierobežojumiem, kad sabiedriskās ēdināšanas vietās atļauts izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai. Esošais saistošo noteikumu regulējums ļauj ielu tirdzniecības vietās sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai tirgot pārtikas preces tikai patērēšanai tirdzniecības vietā. Tāpēc ir sagatavoti grozījumi, kas paredz iespēju izmantot āra terases ēdienu izsniegšanai klientiem līdzņemšanai. Nepieciešams precizēt tirdzniecības vietu demontāžas nosacījumus.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Neietekmē.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Saistošie noteikumi labvēlīgi ietekmēs uzņēmējdarbību, jo paredz atvieglojumus tirdzniecības vietu iekārtošanas un darbības nosacījumos.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Neietekmē.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Ir ņemti vērā Latvijas Bāru asociācijas izteiktie priekšlikumi.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Rīgas domes 2016. gada 19. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 198 "Par kārtību, kādā .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Rīgas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 32Pieņemts: 31.03.2021.Stājas spēkā: 07.04.2021.Zaudē spēku: 01.05.2021.Tēma: Covid-19 pašvaldībāsPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 65, 06.04.2021. OP numurs: 2021/65.5
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
322127
07.04.2021
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"