Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 503

Rīgā 2020. gada 11. augustā (prot. Nr. 47 15. §)
Muitošanas kārtība kuģa un gaisa kuģa apgādē
Izdoti saskaņā ar Muitas likuma 6. panta 18. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka muitošanas kārtību, apgādājot kuģi (tai skaitā karakuģi) un gaisa kuģi ar krājumiem, rezerves daļām un aprīkojumu ostās un lidostās, kā arī vietas, kurās atļauts veikt kuģu apgādi Latvijas Republikas teritoriālajos ūdeņos, un īpašus nosacījumus šādas apgādes veikšanai.

2. Noteikumos lietoti šādi termini:

2.1. aprīkojums – kustamas nepatērējamas lietas (izņemot rezerves daļas), kas atrodas uz kuģa vai gaisa kuģa un paredzētas lietošanai, tai skaitā piederumi (piemēram, glābšanas laivas, dzīvības glābšanas piederumi, mēbeles, gultas veļa, aizkari);

2.2. krājumi – preces, tai skaitā patērējamas preces (arī remonta laikā ostā), kuras paredzētas lietošanai uz kuģa vai gaisa kuģa vai pārdošanai pasažieriem vai apkalpei, kā arī degviela, smērvielas un gāze (izņemot aprīkojumu un rezerves daļas), kas nepieciešama uz kuģa vai gaisa kuģa mašīnu izmantoto iekārtu un ierīču darbināšanai;

2.3. rezerves daļas – labošanas vai aizvietošanas priekšmeti iestrādāšanai tajā pašā kuģī vai gaisa kuģī, ar ko tie tiek vesti, un kurus paredzēts izmantot kuģa vai gaisa kuģa remontdarbos un tehniskās apkopes nolūkos;

2.4. uzraudzības muitas iestāde – Komisijas 2015. gada 24. novembra Īstenošanas regulas (ES) 2015/2447, ar ko paredz sīki izstrādātus noteikumus, kas vajadzīgi, lai īstenotu konkrētus noteikumus Eiropas Parlamenta un Padomes Regulā (ES) Nr. 952/2013, ar ko izveido Savienības Muitas kodeksu, 1. panta 2. punkta 2. apakšpunktā minētā uzrādīšanas muitas iestāde.

3. Apgādājot kuģi vai gaisa kuģi ar krājumiem, aprīkojumu un rezerves daļām, kam ir Savienības preču statuss, saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada 9. oktobra Regulas (ES) Nr. 952/2013, ar ko izveido Savienības Muitas kodeksu (turpmāk – regula Nr. 952/2013), 269. panta 3. punktu piemēro formalitātes attiecībā uz eksporta muitas deklarāciju. Komisijas 2015. gada 28. jūlija Deleģētās regulas (ES) 2015/2446, ar ko papildina Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES) Nr. 952/2013 attiecībā uz sīki izstrādātiem noteikumiem, kuri attiecas uz dažiem Savienības Muitas kodeksa noteikumiem (turpmāk – regula Nr.  2015/2446), 137. panta 1. punkta "b" apakšpunktā minētajā mutiskās deklarēšanas gadījumā persona, kas veic kuģa vai gaisa kuģa apgādi (turpmāk – persona), noformē preču pavaddokumentu (pavadzīmi). Kuģa vai gaisa kuģa vajadzībām piegādātās preces uzskata par izvestām no Savienības muitas teritorijas, ja pēc to iekraušanas kuģī vai gaisa kuģī neatkarīgi no to galamērķa uzraudzības muitas iestādes rīcībā ir kuģa vai gaisa kuģa kompānijas, kapteiņa vai to pilnvarotas personas parakstīts preču pavaddokuments (pavadzīme) par preču saņemšanu un, ja nepieciešams, ir iesniegta eksporta deklarācija.

4. Apgādājot kuģi vai gaisa kuģi ar krājumiem, kam ir ārpussavienības preču statuss, reeksportu vai muitas procedūru piemēro šādā kārtībā:

4.1. ja kuģis vai gaisa kuģis atstāj Savienības muitas teritoriju, ārpussavienības precēm piemēro reeksportu vai muitas procedūru – tranzīts. Persona saskaņā ar regulas Nr. 952/2013 188. pantu kā papildu informāciju par piemērotā reeksporta vai muitas procedūras – tranzīts – atbilstību iesniedz uzraudzības muitas iestādē dokumentu, kas apstiprina, ka kuģis vai gaisa kuģis atstās Savienības muitas teritoriju, vai apliecina to ar uzrakstu uz iesniegtajiem pavaddokumentiem;

4.2. ja kuģis vai gaisa kuģis neatstāj Savienības muitas teritoriju vai preces patērē Savienības muitas teritorijā, ārpussavienības precēm piemēro muitas procedūru – laišana brīvā apgrozībā.

5. Kuģu un gaisa kuģu krājumi ir paredzēti patērēšanai uz attiecīgā kuģa vai gaisa kuģa.

6. Apgādājot kuģi vai gaisa kuģi ar aprīkojumu un rezerves daļām, kam ir ārpussavienības preču statuss, precēm piemēro muitas procedūru, ņemot vērā kuģa vai gaisa kuģa valstisko piederību:

6.1. ja Savienības kuģim vai gaisa kuģim piegādā aprīkojumu un rezerves daļas, kam ir ārpussavienības preču statuss, piemēro muitas procedūru – laišana brīvā apgrozībā;

6.2. ja ārpussavienības kuģim vai gaisa kuģim piegādā aprīkojumu un rezerves daļas, kam ir ārpussavienības preču statuss, piemēro reeksportu vai muitas procedūru – tranzīts.

7. Valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā, kad kuģiem un gaisa kuģiem ir piespiedu uzturēšanās ostās un lidostās (neveicot komerciālos pārvadājumus), ārpussavienības statusa krājumu piegādei atbilstoši nepieciešamībai piemēro šo noteikumu 4.1. apakšpunktā minētos nosacījumus.

II. Kuģa apgādes noformēšana Starptautiskajā kravu loģistikas un ostu informācijas sistēmā

8. Pirms kuģa apgādes persona Starptautiskajā kravu loģistikas un ostu informācijas sistēmā (SKLOIS) (turpmāk – informācijas sistēma) iesniedz uzraudzības muitas iestādei adresētu skenētu preču pavaddokumentu (pavadzīmi).

9. Uzraudzības muitas iestāde nekavējoties izvērtē preču pavaddokumentu (pavadzīmi). Mutiskās deklarēšanas gadījumā uzraudzības muitas iestāde izvērtē, vai atbilstoši regulas Nr.  2015/2446 137. panta 1. punkta "b" apakšpunktam preces vērtība nepārsniedz 1000 euro un tās svars nepārsniedz 1000 kg, un veic atzīmes informācijas sistēmā par atļauju veikt kuģa apgādi. Preces iekrauj kuģī pēc uzraudzības muitas iestādes atļaujas saņemšanas informācijas sistēmā.

10. Pēc kuģa apgādes persona informācijas sistēmā skenētā veidā ievieto preču pavaddokumentu (pavadzīmi) ar kuģa kapteiņa vai tā pilnvarotas personas veiktajām atzīmēm, kas apliecina preču piegādi uz kuģa. Šo preču pavaddokumentu uzraudzības muitas iestāde izmanto muitas formalitāšu pabeigšanai.

III. Kuģu apgāde Latvijas Republikas teritoriālajos ūdeņos

11. Īpašos gadījumos, ja kuģis iegrimes vai kāda cita iemesla dēļ nevar ienākt ostā vai tā ienākšana ostā ir atcelta, aizkavēta vai nav lietderīga, var atļaut apgādāt kuģus Latvijas Republikas teritoriālajos ūdeņos – enkurvietās vai attiecīgās ostas kapteiņa noteiktajās vietās.

12. Šo noteikumu 11. punktā minētajās vietās var atļaut kuģa apgādi ar krājumiem, aprīkojumu un rezerves daļām, izņemot alkoholiskos dzērienus, tabakas izstrādājumus, nikotīnu saturošus izstrādājumus un preces, uz kurām attiecas kādi ierobežojumi un aizliegumi.

13. Pirms kuģa apgādes šo noteikumu 11. punktā minētajās vietās persona informācijas sistēmā iesniedz uzraudzības muitas iestādei adresētu iesniegumu, pamatojot apgādes nepieciešamību un skenētu preču pavaddokumentu (pavadzīmi). Iesniegumā norāda apgādājamā kuģa un kuģa, ar kuru veiks apgādi, nosaukumu un preču piegādes vietu.

14. Uzraudzības muitas iestāde nekavējoties izvērtē šo noteikumu 13. punktā minētajā iesniegumā un preču pavaddokumentā (pavadzīmē) norādīto informāciju un veic atzīmes informācijas sistēmā par atļauju vai aizliegumu veikt kuģa apgādi. Preces piegādā kuģim pēc uzraudzības muitas iestādes atļaujas saņemšanas informācijas sistēmā.

15. Ja uzraudzības muitas iestāde atļauj kuģa apgādi šo noteikumu 11. punktā minētajās vietās, pēc kuģa apgādes persona rīkojas saskaņā ar šo noteikumu 10. punktā noteikto kārtību.

IV. Noslēguma jautājums

16. Šo noteikumu II un III nodaļa stājas spēkā 2021. gada 1. februārī.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Finanšu ministrs J. Reirs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Muitošanas kārtība kuģa un gaisa kuģa apgādē Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 503Pieņemts: 11.08.2020.Stājas spēkā: 18.08.2020.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 157, 17.08.2020. OP numurs: 2020/157.8
Dokumenta valoda:
LVEN
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
316712
18.08.2020
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"