Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Veselības ministra rīkojums Nr. 109

Rīgā 2020. gada 18. maijā

Par zāļu un medicīnisko ierīču piegādi personai uz dzīvesvietu

Izdots saskaņā ar Ministru kabineta 2020. gada 12. marta
rīkojuma Nr. 103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu"
2.13. apakšpunktu

1. Ņemot vērā esošo epidemioloģisko situāciju, lai aizsargātu Latvijas pacientu dzīvības un veselības intereses Covid-19 infekcijas izplatības laikā, kā arī to, ka visām personām, kas inficējušās ar Covid-19, ir noteikta stingrā karantīna, kas ietver aizliegumu pamest dzīvesvietu, un pamatojoties uz Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojuma Nr. 103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" 2.13. apakšpunktā noteiktajām tiesībām veselības ministram:

1.1. Vispārējā (atvērta) tipa aptieka, kura piegādā zāles un medicīniskās ierīces (turpmāk - zāles) iedzīvotājiem dzīvesvietā, pirms pakalpojuma uzsākšanas informē Zāļu valsts aģentūru par šāda pakalpojuma nodrošināšanu iedzīvotājiem, un Zāļu valsts aģentūra to norāda savā tīmekļa vietnē. Ja vispārējā (atvērta) tipa aptiekas nesniedz šādu pakalpojumu, tā informē personu par tuvāko vispārējā (atvērta) tipa aptieku, kura šādu pakalpojumu sniedz.

1.2. Vispārējā (atvērta) tipa aptieka nodrošina personas - zāļu saņēmēja identifikāciju, attālinātu konsultāciju par zāļu lietošanu, zāļu verifikāciju aptiekā pirms piegādes un zāļu kvalitātes saglabāšanas nodrošināšanu piegādes laikā, ievērojot šajā rīkojumā un valstī noteiktos inficēšanās ar Covid-19 riska mazināšanas pasākumus.

1.3. Zāles personai mājās var piegādāt vispārējā (atvērta) tipa aptiekā un aptiekas filiālē nodarbināts farmaceits un farmaceita asistents vai ārstniecības persona, kas minēta Farmācijas likuma 42. pantā, kā arī kurjeri, brīvprātīgo organizāciju un biedrību pārstāvji, aprūpētāji un sociālā darba speciālists, kurš sniedz sociālās aprūpes pakalpojumus (turpmāk - brīvprātīgais). Narkotiskās vai psihotropās zāles personai mājās piegādā tikai aptiekas vai tās filiāles darbinieks - nodarbināts farmaceits vai farmaceita asistents (izņemot Farmācijas likuma 42. pantā minētā gadījumā, kad zāles var piegādāt ārstniecības persona).

1.4. Personai zāles piegādā mājās, ja personai nav iespējas aiziet uz aptieku vai deleģēt citu personu izņemt aptiekā viņam E - veselības sistēmā e - receptē izrakstītās zāles.

1.5. Pasūtījumu zāļu piegādei mājās vispārēja (atvērta) tipa aptieka var pieņemt gan telefoniski, gan izmantojot citus informācijas sabiedrības pakalpojumus. Personas - zāļu saņēmēja minimālās identifikācijas prasības ir vārds, uzvārds, dzīvesvietas adrese, tālruņa numurs, e - receptes gadījumā - arī zāļu saņēmēja personas kods e - receptes apstrādei E - veselības sistēmā.

1.6. Vispārējā (atvērta) tipa aptiekas vadītājs atbild par sniegtā piegādes pakalpojuma kvalitāti. Vispārējā (atvērta) tipa aptiekas vadītājs un farmaceits, kurš organizē zāļu izsniegšanu un piegādi, atbilstoši savai kompetencei ir atbildīgs par visu zāļu piegādes posmu uzraudzību, lai pareizās zāles nonāktu pie pareizā pacienta, tai skaitā zāļu izsniegšanu, marķēšanu un uzlīmes pievienošanu zāļu iepakojumiem, pakošanu, sūtījuma piegādi pacientam, konsultācijās sniegtās informācijas atbilstību un pietiekamību drošai zāļu lietošanai pacientiem.

1.7. Farmaceits, saņemot pasūtījumu, telefoniski pārrunā jautājumus par personai izrakstītajām zālēm, kuras persona vēlas saņemt mājās un sniedz farmakoterapeitisko konsultāciju un informē par izrakstītajām zālēm un to lietošanu, lai pārliecinātos, ka personai ir informācija par izsniedzamajām zālēm, to pareizu lietošanu, glabāšanu un iznīcināšanu, kā arī par samaksas kārtību. Farmaceits izrunā ar personu:

1.7.1. kādas zāles ir izrakstītas receptē;

1.7.2. ja izrakstīts zāļu starptautiskais nepatentētais nosaukums, kādas zāles ir lētākās un kādas vispārējā (atvērta) tipa aptieka var izsniegt;

1.7.3. kāda ir izrakstīto zāļu lietošana, uzglabāšana iznīcināšana un citus neskaidros jautājumus, pasūtot zāles uz mājām no aptiekas;

1.7.4. lūdz personu būt mājās laikā, kad zāles varētu piegādāt, lai aptieka varētu nodrošināt zāļu piegādi mājās.

1.8. Farmaceits vienojas ar personu par aptuvenu zāļu piegādes laiku, informē par, kas piegādās zāļu sūtījumu, un par vispārējā (atvērta) tipa aptiekas tālruņa numuru, pa kuru persona varēs sazināties ar aptieku, ja viņai radīsies jautājumi par viņam piegādātajām zālēm.

1.9. Farmaceits atbild par izrakstītās receptes caurskatīšanu un nepieciešamo konsultāciju par zālēm un to lietošanu sniegšanu personai attālināti. Brīvprātīgais nesniedz personai dzīvesvietā nekādu informāciju par zālēm un to lietošanu.

1.10. Vispārējā (atvērta) tipa aptieka zāles personai ievieto divos noslēgtos (aizzīmogotos) iepakojumos.

1.11. Uz sūtījuma ārējā iepakojuma ir norādīta šāda informācija:

1.11.1. personas vārds un uzvārds un adrese;

1.11.2. personas kontakttālruņa numurs;

1.11.3. norāde "nepieciešama papildus identificēšana", ja tiks piegādātas narkotiskās un psihotropās zāles, kas nozīmēs to, ka personai jānosauc savs personas kods farmaceitam vai farmaceita asistentam vai ārstniecības personai, kura piegādā zāles.

1.12. Uz iepakojuma ar zālēm, kas ir ievietots sūtījumā ārējā iepakojumā, ir norādīta šāda informācija:

1.12.1. personas vārds un uzvārds, personas kods un adrese;

1.12.2. vispārējā (atvērta) tipa aptiekas nosaukums, adrese un darba laiks;

1.12.3. vispārējā (atvērta) tipa aptiekas kontaktpersonas vārds, uzvārds un tālruņa numurs, uz kuru piezvanot var sazināties ar farmaceitu vispārēja (atvērta) aptiekas darba laikā, ja rodas jautājumi par piegādātajām zālēm.

1.13. Aptieka iepazīstina brīvprātīgo ar zāļu piegādes kārtību.

1.14. Katru zāļu piegādi personai dzīvesvietā vispārējā (atvērtā) tipa aptiekā reģistrē elektroniski vai papīra formā piegādes reģistrācijas lapā, kurā norāda personas vārdu, uzvārdu, adresi un kontakttālruņa numuru un brīvprātīgā vārdu, uzvārdu un personas kodu. Papildus identificēšanai - personas - zāļu saņēmēja personas kodu, ja piegādā narkotiskās un psihotropās zāles. Piegādes reģistrācijas lapu paraksta farmaceits un brīvprātīgais un vienu eksemplāru aptieka nodod brīvprātīgajam. Brīvprātīgais pēc piegādes veikšanas aizpilda reģistrācijas lapu, norādot informāciju par veikto piegādi, un iesniedz to aptiekā.

1.15. Vispārēja (atvērta) tipa aptiekā farmaceits brīvprātīgajiem norāda, ka zāles nekavējoties jāpiegādā pacientam. Par piegādēm, kurās ir zāles, kurām nepieciešamas īpašas uzglabāšanas prasības aukstuma iekārtās, farmaceits informē brīvprātīgo un nosaka piegādes prioritāti.

1.16. Zāļu sūtījumu brīvprātīgais saņem no vispārējā (atvērta) tipa aptiekas noslēgtā (aizzīmogotā) ārējā iepakojumā.

1.17. Brīvprātīgais piegādā zāles personai mājās vispārējā (atvērta) tipa aptiekas norādītā laikā, jo vispārēja (atvērta) tipa aptieka ir vienojusies ar personu par piegādes laiku.

1.18. Ierodoties personas dzīvesvietā, brīvprātīgais, kurš piegādā zāļu sūtījumu, zvana personai uz viņa tālruņa numuru, kas norādīts uz sūtījuma iepakojuma, un lūdz apstiprināt personas vārdu un uzvārdu un adresi lai salīdzinātu to ar norādīto informāciju uz zāļu sūtījuma iepakojuma. Ja piegādā narkotiskās un psihotropās zāles - farmaceita vai farmaceita asistents vai ārstniecības persona lūdz apstiprināt personas - zāļu saņēmēja personas kodu. Pēc apstiprinošas atbildes saņemšanas no personas, sūtījuma iepakojumu novieto pie dzīvokļa durvīm un informē telefoniski personu, ka sūtījums ir aiz durvīm un atkāpjas 2 m no personas dzīvokļa durvīm.

1.19. Persona, kura atrodas pašizolācijā, mājas karantīnā vai stingrā izolācijā, pirms durvju atvēršanas apliek mutes un deguna aizsegu.

1.20. Brīvprātīgais lūdz personu vēlreiz apliecināt savu vārdu un uzvārdu un adresi.

1.21. Gadījumā, ja brīvprātīgais nevar sazināties pa tālruni ar personu vai ja dzīvokļa durvis netiek atvērtas, zāles nekavējoties jānogādā atpakaļ vispārējā (atvērta) tipa aptiekā, vēlams tai paša dienā, kad sūtījums tika saņemts.

1.22. Brīvprātīgais apstiprina, ka droša piegāde ir notikusi, atdodot aptiekai piegādes reģistrācijas lapu.

1.23. Ja personai rodas jebkādi jautājumi par saņemtajām zālēm vai sūtījumu, persona sazinās ar to vispārējā (atvērta) tipa aptieku, kura ir zāles piegādājusi.

2. Rīkojums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Veselības ministre I. Viņķele

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par zāļu un medicīnisko ierīču piegādi personai uz dzīvesvietu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Veselības ministrija Veids: rīkojums Numurs: 109Pieņemts: 18.05.2020.Stājas spēkā: 21.05.2020.Zaudē spēku: 10.06.2020.Tēma: Covid-19Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 96, 20.05.2020. OP numurs: 2020/96.5
Dokumenta valoda:
LVENRU
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Skaidrojumi
  • Citi saistītie dokumenti
314812
21.05.2020
85
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"