Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:
Likteņdārza likums

1. pants. Likumā lietotie termini

Likumā ir lietoti šādi termini:

1) Likteņdārzs — sabiedrības iniciēta un kopīgi veidota piemiņas vieta, kuras izveides un attīstības mērķis ir apzināt, atcerēties un godināt cilvēkus, kurus totalitāro režīmu dēļ Latvija zaudēja 20. gadsimtā;

2) Likteņdārza projekts — Likteņdārza izveides projekts, kurš ietver būvju, dabas un kultūras objektu izveidi Daugavas salā un sabiedrības iesaisti pagātnes pieredzes un atmiņas pārnešanai uz mūsdienām un nākotni un kura izstrādi iniciējis un īstenošanu organizē nodibinājums "Kokneses fonds" (turpmāk — Kokneses fonds);

3) Likteņdārza pārvaldītājs — Kokneses fonds vai cita organizācija, kas turpina Likteņdārza projekta īstenošanu un attīstīšanu.
 

2. pants. Likuma mērķis un darbība

(1) Likuma mērķis ir nodrošināt Likteņdārza saglabāšanu, aizsardzību, attīstīšanu un pēctecību.

(2) Likums nosaka Likteņdārza sastāvu, īpašumtiesības, uzturēšanas, izmantošanas, aizsardzības, apsaimniekošanas un finansēšanas kārtību, kā arī citus ar Likteņdārzu saistītus jautājumus.

3. pants. Likteņdārza sastāvs un piederība

(1) Likteņdārzs sastāv no:

1) nekustamā īpašuma "Sala" ar kadastra numuru 3260 008 0109, reģistrēts Aizkraukles rajona tiesas Zemesgrāmatu nodaļas Kokneses pagasta zemesgrāmatas nodalījumā Nr. 1000 0015 2521, kurš sastāv no diviem zemes gabaliem ar kopējo platību 21,76 hektāri — zemes gabala (kadastra apzīmējums 3260 008 0109) 21,62 hektāru platībā un zemes gabala (kadastra apzīmējums 3260 008 0137) 0,14 hektāru platībā — un kura adrese ir: "Sala", Kokneses pagasts, Kokneses novads; "Likteņdārzs", Kokneses pagasts, Kokneses novads (turpmāk — nekustamais īpašums);

2) nekustamā īpašuma būvēm, publiskās ārtelpas labiekārtojuma elementiem un stādījumiem, kas izveidoti saskaņā ar Likteņdārza projektu (turpmāk arī — būves un ārtelpas labiekārtojums);

3) citiem nekustamajiem īpašumiem, ja Likteņdārza projekta īstenošanas gaitā valsts iegūst īpašumtiesības uz zemi, kas robežojas ar Likteņdārzu.

(2) Šā panta pirmās daļas 1. punktā noteiktais nekustamais īpašums ir Latvijas valsts īpašums, kas nodots Zemkopības ministrijas valdījumā.

(3) Šā panta pirmās daļas 2. punktā minētās būves un ārtelpas labiekārtojums, kuri pieņemti ekspluatācijā un kuru būvniecība uzsākta līdz šā likuma spēkā stāšanās brīdim, ir Kokneses fonda īpašumi. Būves un ārtelpas labiekārtojumu bez atlīdzības nodod valstij Zemkopības ministrijas personā, ja Kokneses fonds beidz pastāvēt vai zaudē sabiedriskā labuma organizācijas statusu.

(4) Nekustamo īpašumu, būves un ārtelpas labiekārtojumu izmanto tikai šā likuma 4. pantā minētajām darbībām.

(5) Likteņdārza sastāvā esošo nekustamo īpašumu, būves un ārtelpas labiekārtojumu aizliegts atsavināt un ieķīlāt. Aizliegums attiecīgi nostiprināms zemesgrāmatā. Uz šajā daļā minēto nekustamo īpašumu, būvēm un ārtelpas labiekārtojumu nav vēršama kreditoru prasījumu piedziņa.

4. pants. Likteņdārza izmantošana

Likteņdārzu izmanto:

1) kolektīvās atmiņas uzturēšanai un ar to saistīto pasākumu norisei;

2) izglītības un kultūras pasākumiem;

3) kā starptautiskā un vietējā tūrisma objektu;

4) Likteņdārza projekta attīstīšanai nepieciešamajām darbībām;

5) ar ziedojumu piesaistīšanu saistītajām darbībām;

6) citām darbībām, kas atbilst šajā likumā noteiktajam Likteņdārza izveides mērķim.

5. pants. Likteņdārza aizsardzība

(1) Likteņdārzā aizliegts:

1) veikt darbības, kas var izraisīt dabas, kultūras vai vēsturisko vērtību samazināšanu, bojāšanu vai zaudēšanu, izņemot:

a) tādu bīstamu koku ciršanu un novākšanu, kuri apdraud cilvēku dzīvību un veselību, tuvumā esošās būves un ārtelpas labiekārtojumu,

b) koku ciršanu ugunsdrošības pasākumu veikšanai un avāriju, stihisku nelaimju vai katastrofu seku likvidēšanai,

c) koku ciršanu ainavas kvalitātes uzlabošanai, skatu punktu ierīkošanai un uzturēšanai atbilstoši Likteņdārza izveides un attīstības mērķim;

2) veikt ielu tirdzniecību;

3) rīkoties pretrunā ar vispārpieņemtām morāli ētiskajām un uzvedības normām;

4) veikt darbības vai organizēt pasākumus, kas neatbilst šajā likumā noteiktajam Likteņdārza izveides un attīstības mērķim vai šā likuma un citu normatīvo aktu prasībām.

(2) Pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā atrodas Likteņdārzs, izstrādājot vietējās pašvaldības teritorijas plānojumu vai izdarot tajā grozījumus, plānojumā paredz šā likuma mērķim atbilstošus Likteņdārza un tam piegulošās teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumus.

6. pants. Likteņdārza projekta īstenošanas un Likteņdārza saglabāšanas, attīstīšanas un uzturēšanas finansēšana

(1) Valsts var piedalīties Likteņdārza projekta īstenošanas un Likteņdārza saglabāšanas, attīstīšanas un uzturēšanas finansēšanā, ja gadskārtējā valsts budžeta likumā šim mērķim ir paredzēti finanšu līdzekļi.

(2) Pašvaldībām ir tiesības piedalīties Likteņdārza projekta īstenošanas un Likteņdārza saglabāšanas, attīstīšanas un uzturēšanas darbu finansēšanā.

(3) Likteņdārza projekta īstenošanai un Likteņdārza apsaimniekošanai, attīstīšanai un uzturēšanai var izmantot fizisko un juridisko personu, tostarp publisko un privāto kapitālsabiedrību, ziedojumus.

(4) Likteņdārza pārvaldītājam ir tiesības gūt ienākumus no sniegtajiem pakalpojumiem. Šie ienākumi novirzāmi Likteņdārza projekta finansēšanai vai Likteņdārza apsaimniekošanai.

7. pants. Likteņdārza projekta īstenošana un pārvaldīšana

(1) Likteņdārza projekta īstenošanu, tostarp būvju būvniecību un ārtelpas labiekārtojumu, sabiedrības iesaistīšanas un publicitātes pasākumus, kā arī ziedojumu piesaisti organizē Kokneses fonds.

(2) Kokneses fonds noslēdz līgumu ar Zemkopības ministriju par apbūves tiesības piešķiršanu uz šā likuma 3. pantā minēto valsts īpašumā esošo zemi, izdalot apbūvei nepieciešamā zemes gabala platību un nosakot apbūves tiesības termiņu uz laiku, kas nav ilgāks par 30 gadiem. Par apbūves tiesības piešķiršanu netiek noteikta atlīdzība. Uz apbūves tiesības pamata uzceltās būves pēc apbūves tiesības izbeigšanās bez atlīdzības īpašumā iegūst valsts Zemkopības ministrijas personā. Apbūves tiesību aizliegts atsavināt, kā arī apgrūtināt ar lietu tiesībām.

(3) Šā likuma 3. panta pirmās daļas 1. punktā minēto nekustamo īpašumu valsts īpašuma valdītājs ir tiesīgs nodot bezatlīdzības lietošanā Kokneses fondam uz laiku, kamēr ir spēkā šim fondam piešķirtais sabiedriskā labuma organizācijas statuss.

Pārejas noteikums

Sešu mēnešu laikā pēc šā likuma spēkā stāšanās Kokneses novada pašvaldība bez atlīdzības nodod un Latvijas valsts Zemkopības ministrijas personā pārņem savā īpašumā šā likuma 3. panta pirmās daļas 1. punktā noteikto nekustamo īpašumu. Kokneses novada pašvaldība vienlaikus ar nekustamā īpašuma nodošanu izbeidz ar Kokneses fondu noslēgto zemes nomas līgumu un Latvijas valsts Zemkopības ministrijas personā nodod pārņemto nekustamo īpašumu bezatlīdzības lietošanā Kokneses fondam, pamatojoties uz šā likuma 7. panta trešo daļu.

Likums Saeimā pieņemts 2018. gada 21. jūnijā.
Valsts prezidents R. Vējonis
Rīgā 2018. gada 4. jūlijā
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Likteņdārza likums Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 21.06.2018.Stājas spēkā: 18.07.2018.Tēma: Nekustamais īpašums, būvniecībaPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 132, 04.07.2018. OP numurs: 2018/132.2
Dokumenta valoda:
LVEN
Saistītie dokumenti
  • Anotācija / tiesību akta projekts
300108
18.07.2018
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"