Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Talsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 3

2016. gada 11. februārī (prot. Nr. 3, 1. p., lēmums Nr. 70)

Par grozījumiem saistošajos noteikumos Nr. 12 "Par materiālo palīdzību Talsu novada pašvaldībā"

Izdoti pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām"
41. panta pirmās daļas 1. punktu, 43. panta trešo daļu un
"Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma"
35. panta trešo, ceturto daļu

Izdarīt Talsu novada domes 14.06.2012. saistošajos noteikumos Nr. 12 "Par materiālo palīdzību Talsu novada pašvaldībā" (Talsu novada domes 14.06.2012. sēdes protokols Nr. 10, 101. punkts, lēmums Nr. 460) šādus grozījumus:

1. Papildināt saistošos noteikumus ar 2.1.9. punktu šādā redakcijā:

"2.1.9. pabalsts aizbildnim."

2. Papildināt saistošos noteikumus ar 7.4 nodaļu šādā redakcijā:

"7.4 Pabalsts aizbildnim

7.41. Pabalsts aizbildnim, kuru par aizbildni iecēlusi Talsu novada bāriņtiesa.

7.42. Pabalsta apmērs ir EUR 30.00 mēnesī par katru bērnu, neizvērtējot aizbildņa ienākumus un materiālos resursus.

7.43. Pabalsta piešķiršanas un izmaksāšanas kārtība:

7.43.1. Lai saņemtu pabalstu, aizbildnim, uzrādot personu apliecinošus dokumentus, jāiesniedz iesniegums pabalsta saņemšanai, kurā norādīts Talsu novada bāriņtiesas lēmuma par aizbildnības nodibināšanu un aizbildņa iecelšanu numurs un datums.

7.43.2. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu pieņem Sociālais dienests.

7.43.3. Pabalstu sāk izmaksāt no pabalsta pieprasīšanas dienas. Pabalsta apmērs par nepilnu mēnesi tiek noteikts proporcionāli dienu skaitam no tiesību rašanās dienas.

7.43.4 Pabalstu izmaksā aizbildnim reizi mēnesī, pārskaitot to par iepriekšējo mēnesi aizbildņa kontā kredītiestādē līdz nākamā mēneša desmitajam datumam. Pabalsts tiek izmaksāts no Sociālā dienesta apstiprinātā budžeta līdzekļiem.

7.43.5. Talsu novada bāriņtiesa nekavējoties informē Sociālo dienestu, ja:

7.43.5.1. bērns ievietots valsts vai pašvaldības bērnu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, privāti uzturētā audzināšanas iestādē un atrodas pilnā tās apgādībā vai nodots audzināšanā audžuģimenē vai adoptēts;

7.43.5.2. bērns, par kuru tiek maksāts pabalsts, mainījis pastāvīgo dzīvesvietu un dzīvo ārpus Latvijas Republikas teritorijas;

7.43.5.3. bērns sasniedzis 18 gadu vecumu;

7.43.5.4. bērns miris;

7.43.5.5. aizbildnis miris.

7.43.6. Aizbildnis, kuram piešķirts pabalsts, nekavējoties informē Sociālo dienestu par apstākļiem, kas varētu būt par iemeslu pabalsta izmaksas pārtraukšanai. Ja aizbildnis nepilda šos saistošo noteikumu nosacījumus un ir saņēmis pabalstu, aizbildnim ir pienākums pārmaksāto pabalsta summu labprātīgi atmaksāt Sociālajam dienestam. Ja aizbildnis šo summu labprātīgi neatmaksā, to normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā piedzen tiesas ceļā.

7.43.7. Pabalsta izmaksa tiek pārtraukta, ja:

7.43.7.1. Talsu novada bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par aizbildņa atcelšanu, atlaišanu no aizbildņa pienākumu pildīšanas vai aizbildņa atstādināšanu;

7.43.7.2. bērns, par kuru tiek maksāts pabalsts, mainījis pastāvīgo dzīvesvietu un dzīvo ārpus Latvijas Republikas teritorijas."

Talsu novada domes priekšsēdētājs A. Lācarus

 

Saistošo noteikumu Nr. 3 "Par grozījumiem saistošajos noteikumos Nr. 12 "Par materiālo palīdzību Talsu novada pašvaldībā""
paskaidrojuma raksts

Sadaļas nosaukums Sadaļas paskaidrojums
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Bērnu tiesību aizsardzības likuma 10. panta pirmā daļa nosaka, ka bērnam ir tiesības uz tādiem dzīves apstākļiem un labvēlīgu sociālo vidi, kas nodrošina pilnvērtīgu fizisko un intelektuālo attīstību. Katram bērnam ir jāsaņem atbilstošs uzturs, apģērbs un pajumte.

Viena no valsts un pašvaldības sociālās politikas pamatnostādnēm ir nodrošināt bez vecāku aizgādības palikušiem bērniem iespēju augt un attīstīties ģimeniskā vidē, kas arī nosaka nepieciešamību vairāk atbalstīt ārpusģimenes aprūpes nodrošināšanu pie aizbildņa.

Lai radītu sabiedrībā uzticēšanos pašvaldības centieniem atbalstīt bāreņus un bez vecāku aizgādības palikušos bērnus un veicinātu ārpusģimenes aprūpi ģimeniskā vidē, t.sk. pie aizbildņa, un ar to mazinātu institūciju aprūpē nonākušo bērnu skaitu, pašvaldība atbalsta aizbildnībā esošos bērnus, piešķirot viņu aizbildņiem ikmēneša pabalstu par katru aizbildnībā esošo bērnu. "Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma" 35. panta trešā un ceturtā daļa nosaka, ka, ja ir apmierināts, pamatots pašvaldības iedzīvotāju pieprasījums pēc pabalsta garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai un dzīvokļa pabalsta, pašvaldība, izvērtējot ģimenes (personas) ienākumus, ir tiesīga no pašvaldības pamatbudžeta izmaksāt arī citus pabalstus ģimenes (personas) pamatvajadzību apmierināšanai. Šā panta trešajā daļā minēto pabalstu veidu, apmēru, izmaksas kārtību un personas, kuras ir tiesīgas saņemt šos pabalstus, reglamentē pašvaldības saistošajos noteikumos. Tāpēc ir nepieciešamai grozījumi saistošajos noteikumos Nr. 12 "Par materiālo palīdzību Talsu novada pašvaldībā".

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi nosaka pabalsta aizbildnim par katru bāreni vai bez vecāku aizgādības palikušo bērnu, kuram ar Talsu novada bāriņtiesas lēmumu nodibināta aizbildnība un iecelts aizbildnis, apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību. Līdz šim šāda veida pabalsts Talsu novada pašvaldībā netika piešķirts un izmaksāts.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Talsu novada bāriņtiesas lietvedībā uz 01.01.2016. atrodas 90 aizbildnības lietas, kurās ar Talsu novada bāriņtiesas lēmumu 81 bez vecāku aizgādības palikušam bērnam iecelti 65 aizbildņi.

Ja par katru aizbildnībā esošu bērnu tiek piešķirts pabalsts 30.00 EUR apmērā, tad gadā pašvaldības budžetā nepieciešami līdzekļi:

EUR 30.00* 81*12 mēn. = EUR 29160.00

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Izmaiņas noteikumu projektā neparedz administratīvo procedūru palielināšanu.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Nav attiecināms.

Talsu novada domes priekšsēdētājs A. Lācarus

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par grozījumiem saistošajos noteikumos Nr. 12 "Par materiālo palīdzību Talsu novada pašvaldībā" Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Talsu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 3Pieņemts: 11.02.2016.Stājas spēkā: 02.03.2016.Zaudē spēku: 01.01.2022.Publicēts: Talsu Novada Ziņas, 4, 01.03.2016.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
291599
02.03.2016
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"