Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 179

Rīgā 2017. gada 28. martā (prot. Nr. 16 45. §)
Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas centrālās iestādes funkciju īstenošanas kārtība
Izdoti saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma
4. panta otro un trešo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību un apjomu, kādā Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija (turpmāk – fonda administrācija) Padomes 2008. gada 18. decembra Regulā (EK) Nr.  4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietās (turpmāk – regula Nr.  4/2009) un Hāgas 2007. gada 23. novembra Konvencijā par uzturlīdzekļu bērniem un cita veida ģimenes uzturēšanas līdzekļu pārrobežu piedziņu (turpmāk – Hāgas konvencija) noteiktajos gadījumos:

1.1. sniedz personām juridisko palīdzību;

1.2. īsteno centrālajai iestādei noteiktās tiesības un funkcijas;

1.3. pilda noteiktos centrālās iestādes uzdevumus.

2. Fonda administrācija centrālās iestādes funkciju veikšanai, uzdevumu pildīšanai un tiesību īstenošanai nepieciešamo informāciju iegūst no attiecīgajām valsts informācijas sistēmām vai tiesām, privātpersonām, valsts un pašvaldību iestādēm. Tiesas, privātpersonas, valsts un pašvaldību iestādes, kuras ir saņēmušas no fonda administrācijas informācijas pieprasījumu, sniedz to rīcībā esošo informāciju.

II. Lūgums veikt īpašus pasākumus

3. Ja fonda administrācija saņem no attiecīgās Eiropas Savienības dalībvalsts vai Hāgas konvencijas līgumslēdzējas valsts centrālās iestādes (turpmāk – ārvalsts centrālā iestāde) lūgumu veikt īpašus pasākumus atbilstoši regulas Nr.  4/2009 53. pantam vai Hāgas konvencijas 7. pantam, tā:

3.1. pieprasa nepieciešamo informāciju attiecīgajām tiesām, privātpersonām, valsts un pašvaldību iestādēm un sagatavo atbildi ārvalsts centrālajai iestādei;

3.2. 20 dienu laikā no ārvalsts centrālās iestādes lūguma saņemšanas dienas sagatavo un iesniedz attiecīgu pieteikumu tiesā, ja tiesvedība uzsākta vai to plāno uzsākt Latvijas Republikā un pieteikumā ietverts ārvalsts centrālās iestādes lūgums par pierādījumu vai prasības nodrošināšanu.

4. Tiesas, privātpersonas, valsts un pašvaldību iestādes, kuras ir saņēmušas no fonda administrācijas informācijas pieprasījumu atbilstoši šo noteikumu 3.1. apakšpunktam, izskata to atbilstoši kompetencei, kā arī veic nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu regulā Nr.  4/2009 vai Hāgas konvencijā minēto prasību izpildi, un sniedz fonda administrācijai to rīcībā esošo informāciju.

III. To pieteikumu izskatīšana, kas iesniegti fonda administrācijā pārsūtīšanai ārvalsts centrālajai iestādei

5. Ja Latvijas Republikā dzīvojoša fiziskā persona iesniedz fonda administrācijā kādu no regulas Nr.  4/2009 56. panta 1. vai 2. punktā vai Hāgas konvencijas 10. panta 1. vai 2. punktā minētajiem pieteikumiem (turpmāk – pieteikums), fonda administrācija 20 dienu laikā no pieteikuma saņemšanas dienas pārsūta to ārvalsts centrālajai iestādei atbilstoši regulas Nr.  4/2009 58. panta 1. un 2. punktam vai Hāgas konvencijas 12. panta 1. un 2. punktam.

6. Ja pieteikuma iesniedzējs nav iesniedzis visus dokumentus atbilstoši regulas Nr.  4/2009 vai Hāgas konvencijas nosacījumiem, fonda administrācija atstāj to bez virzības un lūdz pieteikuma iesniedzējam novērst trūkumus. Šādā gadījumā fonda administrācija pārsūta pieteikumu ārvalsts centrālajai iestādei 20 dienu laikā no dienas, kad iesniegti visi nepieciešamie dokumenti. Ja fonda administrācijas norādītie trūkumi noteiktajā termiņā netiek novērsti, fonda administrācija pieteikumu atzīst par neiesniegtu un var atdot to atpakaļ pieteikuma iesniedzējam.

7. Pieteikums un tam pievienojamie dokumenti, kas jāiesniedz fonda administrācijā pārsūtīšanai ārvalsts centrālajai iestādei, iesniedzami regulas Nr.  4/2009 59. panta 1. un 2. punktā vai Hāgas konvencijas 44. panta 1. un 2. punktā noteiktajā valodā.

8. Fonda administrācija nodrošina pieteikuma un tam pievienoto dokumentu tulkošanu, ja pieteikuma iesniedzējs fonda administrācijā iesniedz maznodrošinātas vai trūcīgas personas statusu apliecinošu dokumentu, kas izsniegts atbilstoši normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā fiziska persona atzīstama par maznodrošinātu vai trūcīgu. Ja pieteikuma iesniedzējs – fiziskā persona – nav maznodrošināta vai trūcīga persona, nodrošināt pieteikuma un tam pievienojamo dokumentu tulkošanu attiecīgajā valodā ir pieteikuma iesniedzēja – fiziskās personas – pienākums.

IV. To pieteikumu izskatīšana, kas fonda administrācijā iesniegti ar ārvalsts centrālās iestādes starpniecību

9. Ja ārvalsts centrālā iestāde iesniedz fonda administrācijā pieteikumu, fonda administrācija 30 dienu laikā no pieteikuma saņemšanas dienas:

9.1. pārbauda pieteikuma piekritību;

9.2. pārliecinās, vai pieteikums atbilst regulas Nr.  4/2009 vai Hāgas konvencijas prasībām;

9.3. informē parādnieku par pieteikuma saņemšanu un uzaicina parādnieku labprātīgi veikt uzturlīdzekļu maksājumus.

10. Fonda administrācija, izpildot regulas Nr.  4/2009 58. panta 3. punktā vai Hāgas konvencijas 12. panta 3. punktā minētās prasības, vienlaikus informē ārvalsts centrālo iestādi par:

10.1. kārtību, kādā samaksājami tiesas izdevumi un kādā persona var lūgt atbrīvojumu no tiesas izdevumu samaksas, ja pieteikuma iesniedzējs nav atbrīvots no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos;

10.2. kārtību, kādā samaksājami nolēmuma izpildes izdevumi, ja pieteikuma iesniedzējs nav atbrīvots no nolēmuma izpildes izdevumu samaksas zvērinātam tiesu izpildītājam;

10.3. nepieciešamību iesniegt papildu dokumentus.

11. Ja parādnieks noteiktajā termiņā nav uzsācis labprātīgu uzturlīdzekļu maksāšanu vai nav vienojies ar pieteikuma iesniedzēju par uzturlīdzekļu maksāšanu, kā arī nav iesniedzis pieteikumu par nolēmuma atzīšanas, izpildāmības vai izpildes atteikumu vai apturēšanu, fonda administrācija:

11.1. pārsūta vai iesniedz pieteikumu attiecīgajai tiesai, ja pieteikuma iesniedzējs ir atbrīvots no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos, bet, ja pieteikuma iesniedzējs nav atbrīvots no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos, pieteikumu attiecīgajai tiesai pārsūta vai iesniedz pēc tiesas izdevumu samaksas vai lūguma par atbrīvojumu no tiesas izdevumu samaksas saņemšanas;

11.2. pārsūta vai iesniedz pieteikumu attiecīgajam zvērinātam tiesu izpildītājam, ja pieteikuma iesniedzējs ir atbrīvots no nolēmuma izpildes izdevumu samaksas zvērinātam tiesu izpildītājam, bet, ja pieteikuma iesniedzējs nav atbrīvots no nolēmuma izpildes izdevumu samaksas zvērinātam tiesu izpildītājam, pieteikumu attiecīgajam zvērinātam tiesu izpildītājam pārsūta vai iesniedz pēc nolēmuma izpildes izdevumu samaksas.

12. Pārsūtot vai iesniedzot pieteikumu zvērinātam tiesu izpildītājam, fonda administrācija norāda piespiedu izpildes līdzekli. Fonda administrācija sazinās ar ārvalsts centrālo iestādi, lai noskaidrotu pieteikuma iesniedzēja viedokli par piespiedu izpildes līdzekli.

13. Ja tiesa noraida pieteikumu, kas iesniegts tiesā ar fonda administrācijas starpniecību, fonda administrācija ne vēlāk kā 10 dienu laikā no attiecīgā tiesas nolēmuma saņemšanas dienas informē ārvalsts centrālo iestādi par tiesas nolēmumu, kā arī par tā pārsūdzības iespējām.

14. Ja fonda administrācija ir sniegusi pieteikuma iesniedzējam bezmaksas juridisko palīdzību un pieteikuma iesniedzējs fonda administrācijas noteiktajā termiņā informē par nepieciešamību pārsūdzēt tiesas nolēmumu, fonda administrācija Civilprocesa likumā noteiktajā termiņā un kārtībā sagatavo attiecīgo sūdzību un iesniedz to attiecīgajā tiesā.

V. Pārstāvība saistībā ar pieteikumiem, kas fonda administrācijā iesniegti ar ārvalsts centrālās iestādes starpniecību

15. Ja lietā, kuras ietvaros fonda administrācija pārstāv pieteikuma iesniedzēja intereses, ir celta pretprasība vai ja šī lieta tiek apvienota ar citu lietu, fonda administrācija pārstāv pieteikuma iesniedzēja intereses regulā Nr.  4/2009 vai Hāgas konvencijā paredzētā pilnvarojuma ietvaros attiecībā uz uzturlīdzekļu piedziņu un paternitātes noteikšanu, ja šāda prasība celta vienlaikus ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņu.

16. Šo noteikumu 15. punktā minētajā gadījumā fonda administrācija informē ārvalsts centrālo iestādi par kārtību, kādā pieteikuma iesniedzējs var saņemt juridisko palīdzību tiesvedībā daļā, kas nav uzsākta, pamatojoties uz regulu Nr.  4/2009 vai Hāgas konvenciju.

17. Ja šo noteikumu 15. punktā minētajā gadījumā pieteikuma iesniedzēja intereses tiesvedībā daļā, kas nav uzsākta, pamatojoties uz regulu Nr.  4/2009 vai Hāgas konvenciju, pārstāv cita pilnvarota persona vai pats pieteikuma iesniedzējs, fonda administrācija pieteikuma iesniedzēja intereses pārstāv sadarbībā ar pieteikuma iesniedzēja pilnvaroto pārstāvi vai pieteikuma iesniedzēju un koordinēti lemj par turpmāko rīcību.

VI. Juridiskās palīdzības sniegšana saistībā ar pieteikumiem, kas fonda administrācijā iesniegti ar ārvalsts centrālās iestādes starpniecību

18. Fonda administrācija nodrošina pieteikuma iesniedzējam regulas Nr.  4/2009 45. panta "a" un "b" apakšpunktā minēto juridisko palīdzību, ja nepieciešams, sniedzot konsultācijas, sagatavojot attiecīgo dokumentu projektus, pārstāvot pieteikuma iesniedzēju tiesā un izmantojot visus tiesiskos līdzekļus pieteikuma iesniedzēja interešu pārstāvībai.

19. Fonda administrācija regulas Nr.  4/2009 46. panta 1. punktā vai Hāgas konvencijas 15. panta 1. punktā noteiktajos gadījumos sedz pieteikuma iesniedzējam regulas Nr.  4/2009 45. panta "e" un "f" apakšpunktā minētos tulka un tulkošanas izdevumus.

20. Fonda administrācija regulas Nr. 4/2009 46. panta 1. punktā vai Hāgas konvencijas 15. panta 1. punktā noteiktajos gadījumos sedz pieteikuma iesniedzējam regulas Nr.  4/2009 45. panta "g" apakšpunktā minētos ceļa (transporta) izdevumus atbilstoši apmēram, kas noteikts normatīvajos aktos par kārtību, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi, kā arī par komandējumu izdevumu kompensācijas normām un kompensācijas normām par izdevumiem, kas saistīti ar darba braucieniem, ja pieteikuma iesniedzējs nokļūšanai tiesā izmantojis dzelzceļa transportu, gaisa transportu, ūdenstransportu, starpvalstu koplietošanas autotransportu (autobusu) atbilstoši ekonomiskās klases tarifiem vai tai pielīdzināmas klases tarifiem.

21. Fonda administrācija attiecībā uz pieteikumiem, kas nav minēti regulas Nr.  4/2009 46. panta 1. punktā vai Hāgas konvencijas 15. panta 1. punktā, nodrošina bezmaksas juridiskās palīdzības sniegšanu, ņemot vērā:

21.1. normatīvajos aktos par valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības piešķiršanu noteiktos gadījumus, kādos personu īpašuma stāvoklis un ienākumu līmenis uzskatāms par atbilstošu juridiskās palīdzības piešķiršanai, un to izvērtēšanas kārtību;

21.2. vai pieteikuma iesniedzējs atbilstoši regulas Nr.  4/2009 47. panta 2. punktam vai Hāgas konvencijas 17. panta "b" apakšpunktam izcelsmes dalībvalstī ir saņēmis pilnīgu vai daļēju juridisko palīdzību jebkādā ar atzīšanu, izpildāmību vai izpildi saistītā tiesvedībā;

21.3. vai atbilstoši regulas Nr.  4/2009 46. panta 2. punktam vai Hāgas konvencijas 15. panta 2. punktam pieteikums, pārsūdzība vai pārskatīšana nav acīmredzami nepamatota.

VII. Ar juridiskās palīdzības sniegšanu saistīto izdevumu piedziņa

22. Ja tiesa pieteikumu pilnīgi vai daļēji noraida, atstāj bez izskatīšanas vai izbeidz tiesvedību un fonda administrācija pieteikuma iesniedzējam ir nodrošinājusi bezmaksas juridisko palīdzību, tā piedzen ar bezmaksas juridiskās palīdzības sniegšanu saistītos izdevumus pilnā apmērā, ja konstatē, ka atbilstoši attiecīgās ārvalsts normatīvajiem aktiem pieteikuma iesniedzējs nav trūcīga vai maznodrošināta persona vai arī viņam attiecīgajā valstī nav tiesību uz bezmaksas juridisko palīdzību un ir iestājies kāds no šādiem apstākļiem:

22.1. pieteikuma iesniedzējs ir norādījis īstenībai neatbilstošas ziņas, kas bijušas par pamatu bezmaksas juridiskās palīdzības piešķiršanai, un ir nepamatoti saņēmis bezmaksas juridisko palīdzību;

22.2. pieteikuma iesniedzējs nesadarbojas ar fonda administrāciju juridiskās palīdzības saņemšanas procesā – nepieciešamo informāciju un dokumentus nesniedz laikus un prasītajā apjomā.

23. Ja pieteikuma iesniedzēja finansiālais stāvoklis atļauj piedzīt fonda administrācijas izmaksas un ir konstatēts kāds no šo noteikumu 22. punktā minētajiem apstākļiem, fonda administrācija 30 dienu laikā pieņem lēmumu par izmaksu piedziņu no pieteikuma iesniedzēja un pārsūta lēmumu pieteikuma iesniedzējam. Vienlaikus fonda administrācija izskaidro pieteikuma iesniedzēja pienākumu labprātīgi izpildīt lēmumu 30 dienu laikā no tā saņemšanas dienas, kā arī norāda sekas, kas iestāsies, ja šis lēmums netiks labprātīgi izpildīts.

24. Ja pieteikuma iesniedzējs 30 dienu laikā no šo noteikumu 23. punktā minētā lēmuma saņemšanas dienas to neizpilda labprātīgi, fonda administrācija pārsūta lēmumu atzīšanai un izpildei attiecīgajai ārvalsts tiesai vai iestādei. Ja šajā punktā minēto lēmumu iespējams izpildīt Latvijas Republikā, fonda administrācija sagatavo izpildrīkojumu atbilstoši Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 15. pantam un iesniedz to izpildei attiecīgajam zvērinātam tiesu izpildītājam.

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Tieslietu ministra vietā –
vides aizsardzības un
reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas centrālās iestādes funkciju īstenošanas kārtība Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 179Pieņemts: 28.03.2017.Stājas spēkā: 01.04.2017.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 67, 31.03.2017. OP numurs: 2017/67.1
Dokumenta valoda:
LVEN
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
289805
01.04.2017
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"