Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr. 70

Rīgā 2016. gada 26. janvārī (prot. Nr. 4 84. §)
Noteikumi par valsts atbalstu privātajam bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam laikposmā no 2016. gada 1. janvāra līdz 2016. gada 31. maijam
Izdoti saskaņā ar likuma
"Par valsts budžetu 2016. gadam" 63. pantu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā par laikposmu no 2016. gada 1. janvāra līdz 2016. gada 31. maijam piešķir valsts atbalstu privātajam bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam, kas reģistrēts normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un sniedz atbalstu pirmsskolas izglītības programmas apgūšanai bērna ģimenē (turpmāk – bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs), par vienu bērnu no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai (turpmāk – valsts atbalsts), ja bērns ir reģistrēts uzņemšanai tās pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, kurā ir deklarēta bērna dzīvesvieta, bet pirmsskolas izglītības iestādes pakalpojumu pašvaldības izglītības iestādē nesaņem, kā arī valsts atbalsta apmēru.

2. Valsts atbalsts privātajai izglītības iestādei, kas nodrošina pirmsskolas izglītības programmas apguvi Izglītības likuma 17. panta 2.1 daļā minētajā gadījumā (turpmāk – privātā izglītības iestāde), tiek nodrošināts šo noteikumu III nodaļā noteiktajā apmērā un kārtībā.

3. Valsts atbalsts nav paredzēts bērna ēdināšanas izdevumu segšanai.

II. Valsts atbalsta apmērs un kārtība, kādā to piešķir bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam (izņemot privāto izglītības iestādi)

4. Valsts atbalsts ir paredzēts norēķinam par pilna laika (ne mazāk kā 40 stundas nedēļā) bērnu uzraudzības pakalpojuma sniegšanu.

5. Lai saņemtu valsts atbalstu izdevumu segšanai par bērnu uzraudzības pakalpojuma sniegšanu, bērna likumīgais pārstāvis:

5.1. noslēdz rakstisku līgumu ar bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju;

5.2. rakstiski informē pašvaldību, kurā ir deklarēta bērna dzīvesvieta, par to, ka bērns saņem pakalpojumu pie bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja, kā arī tad, ja tiek mainīts bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs vai bērnu uzraudzības pakalpojuma saņemšana tiek pārtraukta, un norāda bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja datus:

5.2.1. juridiskai personai – juridisko adresi un reģistrācijas numuru;

5.2.2. fiziskai personai – vārdu, uzvārdu, personas kodu un deklarētās dzīvesvietas adresi.

6. Pašvaldība atbilstoši budžeta iespējām var nodrošināt līdzfinansējumu bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam.

7. Pašvaldības līdzfinansējums šīs nodaļas izpratnē ir pašvaldības saistošajos noteikumos, domes lēmumā vai līgumā noteikts pašvaldības līdzfinansējums bērnam pirmsskolas izglītības programmas apgūšanai ģimenē pie bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja.

8. Valsts atbalsta apmērs par vienu bērnu tiek noteikts līdz 142 euro mēnesī, ievērojot nosacījumu, ka kopējais valsts atbalsta un pašvaldības līdzfinansējuma (ja tāds tiek nodrošināts) apmērs vienam bērnam nepārsniedz:

8.1. 228 euro – Rīgas plānošanas reģionā pie bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja vai bērna dzīvesvietā, ja bērnu uzraudzības pakalpojums tiek sniegts bērna dzīvesvietā;

8.2. 185 euro – ārpus Rīgas plānošanas reģiona pie bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja vai bērna dzīvesvietā, ja bērnu uzraudzības pakalpojums tiek sniegts bērna dzīvesvietā.

9. Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam visā valsts atbalsta izmaksas periodā ir pienākums samazināt bērna likumīgā pārstāvja līdzfinansētās daļas apmēru tādā apmērā, kas atbilst kopējam izmaksātajam atbalsta apmēram. Ja bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs paaugstina pakalpojuma cenu, tas sniedz Izglītības un zinātnes ministrijai pamatojumu par cenu pieaugumu.

10. Ja maksa par bērnu uzraudzības pakalpojumu ir mazāka nekā valsts atbalsts, tad valsts atbalsts tiek nodrošināts tādā apmērā, kāda ir maksa par bērnu uzraudzības pakalpojuma sniegšanu.

11. Ja pašvaldība nodrošina līdzfinansējumu un maksa par bērnu uzraudzības pakalpojumu ir šo noteikumu 8.1. vai 8.2. apakšpunktā minētajā apmērā vai mazāka par to, valsts atbalsts tiek piešķirts atbilstoši starpībai starp līgumā par bērnu uzraudzības pakalpojuma sniegšanu noteikto pakalpojuma cenu un pašvaldības piešķirto līdzfinansējumu, bet ne vairāk par 142 euro mēnesī.

12. Ja pašvaldība nodrošina līdzfinansējumu un maksa par bērnu uzraudzības pakalpojumu ir lielāka par šo noteikumu 8.1. un 8.2. apakšpunktā minēto atbalsta apmēru, valsts atbalsts tiek piešķirts atbilstoši starpībai starp kopējā atbalsta summu un pašvaldības piešķirto līdzfinansējumu, bet ne vairāk par 142 euro mēnesī.

13. Ja pašvaldības līdzfinansējums ir šo noteikumu 8.1. vai 8.2. apakšpunktā minētajā apmērā vai lielāks par to, valsts atbalsts netiek paredzēts.

14. Valsts atbalsta līdzekļi netiek piešķirti par dienām, kad bērns bez attaisnojoša iemesla nesaņem bērnu uzraudzības pakalpojumu. Šādā gadījumā valsts atbalsts tiek aprēķināts proporcionāli dienu skaitam, kad bērns ir saņēmis bērnu uzraudzības pakalpojumu. Par attaisnojošu iemeslu šo noteikumu izpratnē ir uzskatāms fakts, ka bērns nesaņem bērnu uzraudzības pakalpojumu veselības stāvokļa dēļ, ko apliecina ārsta izziņa.

15. Valsts atbalsta izmaksa tiek pārtraukta pēc 30 dienām no brīža, kad bērnam rakstiski tiek piedāvāta vieta pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, kuras rindā bērns ir reģistrēts (neatkarīgi no tā, vai bērns ir reģistrēts uzņemšanai vienā vai vairākās pirmsskolas izglītības iestādēs). Ja bērns tiek uzņemts pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, valsts atbalstu Izglītības un zinātnes ministrija aprēķina proporcionāli dienu skaitam, kad bērns ir saņēmis bērnu uzraudzības pakalpojumu vai nav to saņēmis šo noteikumu 14. punktā minētā iemesla dēļ.

16. Pašvaldība katru mēnesi līdz piektajam datumam nosūta Izglītības un zinātnes ministrijai informāciju par bērniem, kuri iepriekšējā mēnesī bija reģistrēti uzņemšanai pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, bet saņēma pakalpojumu pie bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja. Pašvaldība informāciju par bērniem sagatavo atbilstoši šo noteikumu 1. pielikumam. Attiecīgo informāciju Izglītības un zinātnes ministrijai nosūta pa pastu, iesniedz personīgi vai elektroniska dokumenta veidā atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

17. Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs katru mēnesi līdz piektajam datumam iesniedz Izglītības un zinātnes ministrijā pieprasījumu valsts atbalsta saņemšanai par iepriekšējo mēnesi atbilstoši šo noteikumu 2. pielikumam. Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs informāciju Izglītības un zinātnes ministrijai nosūta pa pastu, iesniedz personīgi vai elektroniska dokumenta veidā atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

18. Izglītības un zinātnes ministrija 10 darbdienu laikā pēc tam, kad saņemts valsts atbalsta pieprasījums un pašvaldības informācija par bērniem, kuri iepriekšējā mēnesī bija reģistrēti uzņemšanai pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, bet saņēma pakalpojumu pie bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja, izvērtē valsts atbalsta pieprasījumus, piešķir valsts atbalstu un veic maksājumu bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja kontā kredītiestādē.

19. Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja pienākums ir atmaksāt valsts atbalsta summas pārmaksu, ja tā izveidojusies pakalpojuma sniedzēja vainas dēļ, sniedzot nepatiesu vai nepilnīgu informāciju vai nepaziņojot par apstākļiem, kuri ietekmē tiesības uz valsts atbalstu. Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs mēneša laikā pēc Izglītības un zinātnes ministrijas rakstiska paziņojuma saņemšanas atmaksā pārmaksātos valsts atbalsta līdzekļus Izglītības un zinātnes ministrijas kontā Valsts kasē normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Izglītības un zinātnes ministrija neizlietotos valsts atbalsta līdzekļus pārskaita valsts pamatbudžeta ieņēmumos.

20. Ja bērns, par kuru tiek saņemts valsts atbalsts, tiek deklarēts citā pašvaldībā un turpina saņemt bērnu uzraudzības pakalpojumu, valsts atbalsta piešķiršana tiek atkārtoti izvērtēta atbilstoši situācijai pašvaldībā, kurā tiek deklarēta bērna dzīvesvieta.

III. Valsts atbalsta apmērs un tā piešķiršanas kārtība privātajai izglītības iestādei

21. Valsts atbalsts privātajai izglītības iestādei tiek piešķirts papildus pašvaldības atbalstam, ko privātajai izglītības iestādei piešķir Ministru kabineta 2015. gada 8. decembra noteikumos Nr. 709 "Noteikumi par izmaksu noteikšanas metodiku un kārtību, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātai izglītības iestādei" noteiktajā kārtībā (turpmāk – pašvaldības atbalsts).

22. Valsts atbalsta apmērs par vienu bērnu tiek noteikts līdz 142 euro mēnesī, ievērojot nosacījumu, ka valsts atbalsta un pašvaldības atbalsta kopējais apmērs (turpmāk – kopējais atbalsts) vienam bērnam nepārsniedz:

22.1. 228 euro Rīgas plānošanas reģionā esošā privātā izglītības iestādē;

22.2. 185 euro ārpus Rīgas plānošanas reģiona esošā privātā izglītības iestādē.

23. Ja maksa par pirmsskolas izglītības pakalpojumu privātā izglītības iestādē ir šo noteikumu 22.1. vai 22.2. apakšpunktā minētajā apmērā vai mazāka, valsts atbalsts tiek piešķirts atbilstoši starpībai starp līgumā par izglītības pakalpojumu sniegšanu noteikto pakalpojuma cenu un pašvaldības atbalstu, bet ne vairāk par 142 euro mēnesī.

24. Ja maksa par pirmsskolas izglītības pakalpojumu privātā izglītības iestādē ir lielāka par šo noteikumu 22.1. vai 22.2. apakšpunktā minēto kopējā atbalsta apmēru, valsts atbalsts tiek piešķirts atbilstoši starpībai starp kopējā atbalsta summu un pašvaldības pabalstu, bet ne vairāk par 142 euro mēnesī.

25. Ja pašvaldība piešķīrusi atbalstu par bērnu šo noteikumu 22.1. vai 22.2. apakšpunktā minētajā apmērā vai lielāku par to, valsts atbalsts netiek paredzēts.

26. Privātā izglītības iestāde katru mēnesi līdz piektajam datumam Valsts izglītības informācijas sistēmā aizpilda pieprasījumu (3. pielikums) par iepriekšējo mēnesi valsts atbalsta saņemšanai (turpmāk – valsts atbalsta pieprasījums), norādot tos bērnus, kuri saņem pirmsskolas izglītības pakalpojumu atbilstoši pašvaldībai, kuras administratīvajā teritorijā ir deklarēta bērna dzīvesvieta.

27. Privātajai izglītības iestādei visā valsts atbalsta izmaksas periodā ir pienākums samazināt bērna likumīgā pārstāvja līdzfinansētās daļas apmēru tādā apjomā, kas atbilst izmaksātajam valsts atbalsta apmēram. Ja valsts atbalsta izmaksas periodā privātā izglītības iestāde paaugstina pakalpojuma cenu, tā sniedz Izglītības un zinātnes ministrijai cenas pieauguma pamatojumu.

28. Pašvaldība Valsts izglītības informācijas sistēmā 10 darbdienu laikā pēc valsts atbalsta pieprasījuma aizpildīšanas pārbauda un apstiprina vai noraida valsts atbalsta pieprasījumā iekļauto informāciju par bērniem, kas reģistrēti pašvaldībā uzņemšanai pirmsskolas izglītības iestādē, un pašvaldības izmaksāto atbalsta apmēru attiecīgajā mēnesī. Privātā izglītības iestāde ir tiesīga precizēt valsts atbalsta pieprasījumu triju darbdienu laikā, atkārtoti aizpildot to Valsts izglītības informācijas sistēmā un iesniedzot pašvaldības apstiprinājuma saņemšanai.

29. Izglītības un zinātnes ministrija, ievērojot Valsts izglītības informācijas sistēmā pašvaldības apstiprināto informāciju par privātās izglītības iestādes valsts atbalsta pieprasījumā iekļautajiem bērniem, kas reģistrēti pašvaldībā uzņemšanai pirmsskolas izglītības iestādē, un pašvaldības izmaksāto atbalsta apmēru attiecīgajā mēnesī, 10 darbdienu laikā pārskaita valsts atbalstu attiecīgās privātās izglītības iestādes kontā kredītiestādē. Izglītības un zinātnes ministrija valsts atbalstu par privātās izglītības iestādes sniegto izglītības pakalpojumu aprēķina proporcionāli dienu skaitam, kad bērns ir apmeklējis privāto izglītības iestādi.

30. Privātās izglītības iestādes pienākums ir atmaksāt Izglītības un zinātnes ministrijas izmaksātās valsts atbalsta summas pārmaksu mēneša laikā no konstatēšanas brīža, ja pārmaksa izveidojusies privātās izglītības iestādes vainas dēļ, sniedzot nepatiesu vai nepilnīgu informāciju vai nepaziņojot par apstākļiem, kuri ietekmē tiesības uz valsts atbalstu. Privātā izglītības iestāde mēneša laikā pēc Izglītības un zinātnes ministrijas rakstiska paziņojuma saņemšanas atmaksā pārmaksātos valsts atbalsta līdzekļus Izglītības un zinātnes ministrijas kontā Valsts kasē normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Izglītības un zinātnes ministrija neizlietotos valsts atbalsta līdzekļus pārskaita valsts pamatbudžeta ieņēmumos.

IV. Noslēguma jautājums

31. Noteikumi piemērojami ar 2016. gada 1. janvāri un ir spēkā līdz 2016. gada 30. jūnijam.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile

1. pielikums

Ministru kabineta
2016. gada 26. janvāra
noteikumiem Nr. 70
Informācija par bērniem, kas ir reģistrēti uzņemšanai pašvaldības izglītības iestādē, bet saņem pakalpojumu pie privātā bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēja

par laikposmu no 2016. gada ____. _____________________ līdz 2016. gada ____. _____________________

Pašvaldības nosaukums 

Nr.
p.k.

Bērns

Bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējs

Pašvaldības izmaksātais līdzfinansējums, ja ir (euro)

Pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā tiek sniegts pakalpojums

Datums, kad bērns saņēmis pašvaldības piedāvājumu par uzņemšanu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē*

Datums, kad bērna dzīvesvieta ir pārdeklarēta uz citas pašvaldības administratīvo teritoriju

vārds

uzvārds

personas kods

nosaukums (fiziskām personām – vārds, uzvārds)

juridiskā adrese (fiziskām personām – deklarētās dzīvesvietas adrese)

reģistrācijas numurs (fiziskām personām – personas kods)

           
           

Pašvaldības vadītājs vai pilnvarotā persona 
 

(amats, vārds, uzvārds, paraksts)

Datums _______________________________________

Sagatavotājs 
 

(amats, vārds, uzvārds, paraksts, tālrunis)

Piezīmes.
1. * Norāda datumu, no kura bērnam tiek nodrošināta iespēja uzsākt pirmsskolas izglītības programmas apguvi.
2. Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile

2. pielikums

Ministru kabineta
2016. gada 26. janvāra
noteikumiem Nr. 70
Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja pieprasījums valsts atbalsta saņemšanai par laikposmu

no 2016. gada ____. _____________________ līdz 2016. gada ____. _____________________

Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja nosaukums 
Juridiskā adrese 
Reģistrācijas numurs 

Fiziskām personām

Vārds, uzvārds 
Adrese 
Personas kods 
Bankas rekvizīti:
Banka
Kods
Konts
 

Nr.
p.k.

Bērns

Maksa par bērnam sniegtajiem pakalpojumiem (euro)

Maksa, kas norādīta noslēgtajā rakstiskajā līgumā (euro)

Dienu skaits, kad sniegts pakalpojums

Dienu skaits, kad pakalpojums nav sniegts

Pašvaldības administratīvā teritorija, kurā ir deklarēta bērna dzīvesvieta

Pašvaldības līdzfinansējums (euro), ja tāds tiek nodrošināts

vārds

uzvārds

personas kods

          
          

Iestādes vadītājs vai pilnvarotā persona, vai fiziskā persona, kas sniedza pakalpojumu 
 

(amats, vārds, uzvārds, paraksts)

Datums _______________________________________

Sagatavotājs 
 

(amats, vārds, uzvārds, paraksts, tālrunis)

Piezīme. Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile

3. pielikums

Ministru kabineta
2016. gada 26. janvāra
noteikumiem Nr. 70
Privātās pirmsskolas izglītības iestādes pieprasījums valsts atbalsta saņemšanai

par laikposmu no 2016. gada ____. _____________________ līdz 2016. gada ____. _____________________

Privātās pirmsskolas izglītības iestādes nosaukums 

Juridiskā adrese
 
Reģistrācijas numurs 

Bankas rekvizīti: 
Banka 
Kods 
Konts 

Nr.
p.k.

Bērns

Maksa, kas norādīta līgumā par izglītības pakalpojuma sniegšanu (euro)

Pašvaldības atbalsta apmērs, kas norādīts līgumā par izglītības pakalpojuma sniegšanu (euro)

Pašvaldība, kura maksā atbalstu

Apmaksājamo dienu skaits (dienu skaits, kad apmeklēta izglītības iestāde, tai skaitā dienas, kad izglītības iestāde netika apmeklēta attaisnojošu iemeslu dēļ)

vārds

uzvārds

personas kods

        
        

Datums _______________________________________

Sagatavotājs 
 

(amats, vārds, uzvārds, tālrunis)

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par valsts atbalstu privātajam bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam laikposmā no 2016. .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 70Pieņemts: 26.01.2016.Stājas spēkā: 10.02.2016.Piemērojams ar: 01.01.2016.Zaudē spēku: 01.07.2016.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 27, 09.02.2016. OP numurs: 2016/27.3
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
280133
10.02.2016
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"