Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts zaudēs spēku 2024. gada 1. jūlijā.
Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.135

Rīgā 2015.gada 27.janvārī (prot. Nr.48, 8.§)
Par alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības laika un vietas ierobežojumiem
Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43.panta pirmās daļas 3.punktu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek ierobežots alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības laiks, ja alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība tiek veikta vietā, kur tirdzniecības zālē tirdzniecības vieta iekārtota alkoholisko dzērienu tirdzniecībai gan neatvērtā veidā, gan izlejamā veidā patērēšanai uz vietas.

2. No plkst. 22.00 līdz plkst. 8.00 ir aizliegta alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība izlejamā veidā patērēšanai uz vietas tirdzniecības zālē, kurai nav nodrošināta atsevišķa ieeja un kas nav konstruktīvi atdalīta no telpas, kur iespējams iegādāties alkoholiskos dzērienus promnešanai. Par konstruktīvi atdalītu telpu saistošo noteikumu izpratnē ir uzskatāma telpu grupa, kas ir fiksēta kadastrālās uzmērīšanas (tehniskās inventarizācijas) lietā.

3. Saistošo noteikumu izpildi kontrolē Rīgas pašvaldības policija saskaņā ar likumu "Par policiju".

4. Izskatīt administratīvo pārkāpumu lietas par saistošo noteikumu prasību neievērošanu un uzlikt administratīvo sodu ir tiesīgas Rīgas pašvaldības policijas amatpersonas atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteiktajai kompetencei.

5. Saistošie noteikumi publicējami oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un stājas spēkā 2016.gada 1.janvārī.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs
Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2015.gada 27.janvāra saistošajiem noteikumiem Nr.135 "Par alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības laika un vietas ierobežojumiem"
1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā publiskās vietās tiek ierobežots alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības laiks un vieta.

Saistošo noteikumu mērķis ir uzlabot dzīves apstākļus Rīgas pilsētas iedzīvotājiem vietās, kur tiek tirgoti alkoholiskie dzērieni, kā arī nodrošināt vienādus nosacījumus uzņēmējdarbības jomā.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Gadījumos, ja tiek iekārtots veikals alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai, Alkoholisko dzērienu aprites likuma 6.panta pirmās daļas 5.punktā paredzēts, ka no plkst. 22.00 līdz plkst. 8.00 alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība ir aizliegta, savukārt tad, ja šajā veikalā tiek iekārtota vieta (kafetērija), kur alkoholiskie dzērieni tiek pārdoti izlejamā veidā, tad minētajai darbības vietai nav noteikti darba laika ierobežojumi. Tādējādi netiek sasniegts sākotnējais mērķis ierobežot alkoholisko dzērienu tirdzniecību pēc plkst. 22.00.

Ar Ministru kabineta 2012.gada 19.decembra rīkojumu Nr.614 tika apstiprināts Alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas rīcības plāns 2012.–2014.gadam. Viens no šī plāna mērķiem ir sekmēt alkoholisko dzērienu kaitējuma mazināšanu sabiedrības veselībai, ierobežojot alkoholisko dzērienu piedāvājumu.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2014.gada 30.septembra sēdē izskatītajā un akceptētajā projektā "Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2014.–2020.gadam" norādītajiem datiem 2012.gadā vidēji viens Latvijas iedzīvotājs patērēja 8,8 litrus reģistrētā absolūtā alkohola jeb 10,3 litrus, rēķinot uz 15 gadus veciem un vecākiem iedzīvotājiem. Laikā no 2007.gada līdz 2010.gadam reģistrētā absolūtā alkohola patēriņš samazinājās, bet nākamajos divos gados bija vērojams neliels alkohola patēriņa pieaugums.

Pēc Rīgas pašvaldības policijas sniegtās informācijas 2013.gada laikā un 2014.gadā no 1.janvāra līdz 18.septembrim Rīgas pašvaldības policijas redzeslokā nonāca 86 tirdzniecības objekti, kuros pārdoti alkoholiskie dzērieni. Par šo objektu darbību tika saņemti policijas izsaukumi un 695 sūdzības. Pēc iedzīvotāju atkārtoti sniegtās informācijas šīs tirdzniecības vietas tika apsekotas vēl 200 reižu. 2013. un 2014.gada laikā saņemti 520 izsaukumi, kas saistīti ar naktsmiera traucējumiem, kopumā konstatējot 261 administratīvo pārkāpumu. Iedzīvotāju naktsmieru traucēja gan tirdzniecības vietās skaļi atskaņota mūzika, gan klientu pārlieku skaļā uzvedība.

Lai novērstu konstatēto tendenci palielināties alkoholisko dzērienu patēriņam un tādējādi arī nekārtības, kas pasliktina sadzīves apstākļus pilsētas iedzīvotājiem, nepieciešams ierobežot alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību vietās, kur alkoholiskie dzērieni tiek tirgoti promnešanai un vienlaicīgi arī patērēšanai uz vietas.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Neietekmē.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Zināmā mērā tiks ierobežota atsevišķu komersantu saimnieciskā darbība, toties šādi tiks sakārtota uzņēmējdarbības vide un radīti godīgi nosacījumi visiem uzņēmējiem.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Neietekmē.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

2014.gada 25.septembrī notika Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēde, kurā piedalījās arī pilsētas iedzīvotāji, kas ikdienā saskaras ar šādu tirdzniecības vietu darbību un no tā izrietošajām sekām.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības laika un vietas ierobežojumiem Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Rīgas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 135Pieņemts: 27.01.2015.Stājas spēkā: 01.01.2016.Zaudē spēku: 01.07.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 36, 20.02.2015. OP numurs: 2015/36.5
Saistītie dokumenti
  • Zaudēs spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
272336
01.01.2016
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"