Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Komerclikumā

Izdarīt Komerclikumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2000, 11.nr.; 2001, 3., 8., 15.nr.; 2002, 6.nr.; 2004, 10.nr.; 2005, 14.nr.; 2006, 8.nr.; 2008, 12.nr.; 2009, 3.nr.; Latvijas Vēstnesis, 2010, 68.nr.) šādus grozījumus:

1. 8.pantā:

izslēgt pirmās daļas 2.punktā un otrās daļas 4. un 5.punktā vārdus "un dzīvesvieta" (attiecīgā locījumā);

izslēgt trešās daļas 3.punktā un piektās daļas 2., 5. un 7.punktā vārdu "dzīvesvieta" (attiecīgā locījumā).

2. Papildināt 9.pantu ar ceturto daļu šādā redakcijā:

"(4) Persona pieteikumā komercreģistra iestādei var norādīt adresi, kurā tā ir sasniedzama. Ja personai saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra ziņām nav deklarētās vai reģistrētās dzīvesvietas vai norādītās adreses ārvalstī, persona pieteikumā komercreģistra iestādei norāda adresi, kurā tā ir sasniedzama. Ziņas par pieteikumā norādīto personas adresi komercreģistra iestāde sniedz pēc saņēmēja pamatota pieprasījuma."

3. Papildināt 23.pantu ar trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Pieteikumam pievieno nekustamā īpašuma (ēkas vai dzīvokļa īpašuma) īpašnieka izsniegtu piekrišanu filiāles juridiskās adreses reģistrācijai attiecīgajā ēkā vai dzīvokļa īpašumā. Piekrišanā norāda nekustamā īpašuma kadastra numuru, īpašnieka vārdu, uzvārdu un personas kodu vai nosaukumu (firmu) un reģistrācijas numuru. Ja pieteikumu paraksta persona, kurai pieder juridiskajā adresē norādītais nekustamais īpašums, piekrišana nav jāiesniedz."

4. Papildināt 25.panta trešo daļu ar 5.punktu šādā redakcijā:

"5) nekustamā īpašuma (ēkas vai dzīvokļa īpašuma) īpašnieka izsniegtu piekrišanu ārvalsts komersanta filiāles juridiskās adreses reģistrācijai attiecīgajā ēkā vai dzīvokļa īpašumā. Piekrišanā norāda nekustamā īpašuma kadastra numuru, īpašnieka vārdu, uzvārdu un personas kodu vai nosaukumu (firmu) un reģistrācijas numuru. Ja pieteikumu paraksta persona, kurai pieder juridiskajā adresē norādītais nekustamais īpašums, piekrišana nav jāiesniedz."

5. 75.pantā:

izslēgt trešās daļas 1.punktā vārdus "un dzīvesvietu";

papildināt pantu ar ceturto daļu šādā redakcijā:

"(4) Pieteikumam pievieno nekustamā īpašuma (ēkas vai dzīvokļa īpašuma) īpašnieka izsniegtu piekrišanu individuālā komersanta juridiskās adreses reģistrācijai attiecīgajā ēkā vai dzīvokļa īpašumā. Piekrišanā norāda nekustamā īpašuma kadastra numuru, īpašnieka vārdu, uzvārdu un personas kodu vai nosaukumu (firmu) un reģistrācijas numuru. Ja pieteikumu paraksta persona, kurai pieder juridiskajā adresē norādītais nekustamais īpašums, piekrišana nav jāiesniedz."

6. Papildināt 78.pantu ar 2.1 daļu šādā redakcijā:

"(21) Pieteikumam pievieno nekustamā īpašuma (ēkas vai dzīvokļa īpašuma) īpašnieka izsniegtu piekrišanu sabiedrības juridiskās adreses reģistrācijai attiecīgajā ēkā vai dzīvokļa īpašumā. Piekrišanā norāda nekustamā īpašuma kadastra numuru, īpašnieka vārdu, uzvārdu un personas kodu vai nosaukumu (firmu) un reģistrācijas numuru. Ja pieteikumu paraksta persona, kurai pieder juridiskajā adresē norādītais nekustamais īpašums, piekrišana nav jāiesniedz."

7. Izslēgt 119.panta pirmās daļas 1.punktā vārdus "un dzīvesvietu".

8. Papildināt 139.pantu ar otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Pieteikumam pievieno nekustamā īpašuma (ēkas vai dzīvokļa īpašuma) īpašnieka izsniegtu piekrišanu sabiedrības juridiskās adreses reģistrācijai attiecīgajā ēkā vai dzīvokļa īpašumā. Piekrišanā norāda nekustamā īpašuma kadastra numuru, īpašnieka vārdu, uzvārdu un personas kodu vai nosaukumu (firmu) un reģistrācijas numuru. Ja pieteikumu paraksta persona, kurai pieder juridiskajā adresē norādītais nekustamais īpašums, piekrišana nav jāiesniedz.";

uzskatīt līdzšinējo panta tekstu par pirmo daļu.

9. Izteikt 149.panta trešās daļas 7.punktu šādā redakcijā:

"7) valdes paziņojumu par sabiedrības juridisko adresi, pievienojot nekustamā īpašuma (ēkas vai dzīvokļa īpašuma) īpašnieka izsniegtu piekrišanu sabiedrības juridiskās adreses reģistrācijai attiecīgajā ēkā vai dzīvokļa īpašumā. Piekrišanā norāda nekustamā īpašuma kadastra numuru, īpašnieka vārdu, uzvārdu un personas kodu vai nosaukumu (firmu) un reģistrācijas numuru. Ja valdes paziņojumu paraksta persona, kurai pieder juridiskajā adresē norādītais nekustamais īpašums, piekrišana nav jāiesniedz;".

10. Papildināt 213.pantu ar 4.1 daļu šādā redakcijā:

"(41) Dalībnieku sapulci sasauc administratīvajā teritorijā, kurā reģistrēta sabiedrības juridiskā adrese, ja statūtos nav noteikts citādi."

11. Papildināt 267.pantu ar trešo daļu šādā redakcijā:

(3) Akcionāru sapulci sasauc administratīvajā teritorijā, kurā reģistrēta sabiedrības juridiskā adrese, ja statūtos nav noteikts citādi."

12. Aizstāt 269.panta ceturtajā daļā vārdus "ja to nav izdarījusi sabiedrības valde un padome" ar vārdiem "ja sapulce nav notikusi likumā paredzētajā termiņā".

13.  270.pantā:

papildināt pantu ar 2.1 daļu šādā redakcijā:

"(21) Ārkārtas akcionāru sapulci sasauc ne vēlāk kā triju mēnešu laikā pēc pieprasījuma saņemšanas dienas.";

izteikt ceturto daļu šādā redakcijā:

"(4) Ja valde šā panta trešajā daļā minētajā termiņā neizsludina ārkārtas akcionāru sapulci, to sasauc padome.";

aizstāt piektajā daļā vārdus "ja to pieprasa" ar vārdiem un skaitli "ja sapulce nav notikusi šā panta 2.1 daļā noteiktajā termiņā un to pieprasa".

14. Aizstāt 276.panta otrajā daļā vārdus "laika un veida" ar vārdiem "laika, veida un norises vietas".

15. 278.pantā:

izslēgt otrās daļas 1.punktā vārdus "un viņa pārstāvja (ja tāds ir pilnvarots)";

izteikt trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Pirms akcionāru sapulces atklāšanas valde sastāda to akcionāru sarakstu, kuri piedalās sapulcē, norādot šā panta otrajā daļā minētās ziņas. Sarakstā papildus norāda akcionāra pārstāvja (ja tāds ir pilnvarots) vārdu, uzvārdu, personas kodu (ja personai nav personas koda, - dzimšanas datumu, personu apliecinoša dokumenta numuru un izdošanas datumu, valsti un institūciju, kas dokumentu izdevusi), bet juridiskajām personām - nosaukumu (firmu), reģistrācijas numuru un tās pārstāvja vārdu, uzvārdu, personas kodu (ja personai nav personas koda, - dzimšanas datumu, personu apliecinoša dokumenta numuru un izdošanas datumu, valsti un institūciju, kas dokumentu izdevusi).";

papildināt pantu ar 3.1 daļu šādā redakcijā:

"(31) Ziņas par akcionāriem, kuriem pieder uzrādītāja akcijas vai publiskā apgrozībā esošas akcijas, šā panta pirmajā un trešajā daļā minētajā sarakstā norāda saskaņā ar Latvijas Centrālā depozitārija sniegto informāciju par sabiedrības akcionāriem."

16. Izteikt 282.panta pirmo un otro daļu šādā redakcijā:

"(1) Šā likuma 269.panta trešās daļas 2.punktā un 270.panta ceturtajā daļā minētajā gadījumā akcionāru sapulci atklāj komercreģistra iestādes amatpersona.

(2) Akcionāru sapulce ievēlē balsu skaitītājus."

17. Papildināt 339.pantu ar trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Sabiedrībai prospekts nav jāsagatavo, ja tam piekrīt visi dalībnieki. Pievienojamai vai sadalāmai sabiedrībai prospekts nav jāsagatavo, ja visas pievienojamās vai sadalāmās sabiedrības kapitāla daļas (akcijas) pieder iegūstošajai sabiedrībai."

18. 343.pantā:

papildināt pirmo daļu pēc vārdiem "dalībnieku sapulce" ar vārdiem un skaitli "kuru notur ne agrāk kā mēnesi pēc tam, kad saskaņā ar šā likuma 338.panta piekto daļu izsludinātas ziņas par līguma projektu";

papildināt pantu ar 4.1 daļu šādā redakcijā:

"(41) Sabiedrībai saimnieciskās darbības pārskats nav jāsagatavo, ja tam piekrīt visi dalībnieki vai ja sabiedrība saskaņā ar Finanšu instrumentu tirgus likuma noteikumiem ir publicējusi starpperioda pārskatu par sešu mēnešu periodu."

19. Papildināt likumu ar 343.1 pantu šādā redakcijā:

"343.1 pants. Dalībnieku tiesības uz dokumentu elektronisku pieejamību

(1) Ja sabiedrība nodrošina šā likuma 343.panta trešajā daļā noteikto dokumentu pieejamību savā mājaslapā internetā, sabiedrībai nav jānodrošina dalībniekiem iespēja iepazīties ar attiecīgajiem dokumentiem sabiedrības juridiskajā adresē.

(2) Šā panta pirmajā daļā minētajā gadījumā sabiedrība nodrošina dokumentu nepārtrauktu pieejamību savā mājaslapā internetā ne mazāk kā mēnesi līdz dienai, kad paredzēta dalībnieku sapulce par līguma apstiprināšanu, un ne mazāk kā vienu gadu pēc dienas, kad dalībnieku sapulcē pieņemts lēmums par reorganizācijas līguma apstiprināšanu.

(3) Ja sabiedrība tehnisku vai citu iemeslu dēļ nevar savā mājaslapā internetā nodrošināt dalībniekam nepārtrauktu pieeju dokumentiem šā panta otrajā daļā noteiktajā laikposmā, dalībniekam ir tiesības iepazīties ar minētajiem dokumentiem sabiedrības juridiskajā adresē.

(4) Sabiedrībai nav pienākuma nodrošināt dalībniekiem iespēju saņemt bez maksas šā likuma 343.panta trešajā daļā noteikto dokumentu kopijas, ja attiecīgos dokumentus var lejuplādēt un izdrukāt no sabiedrības mājaslapas internetā ne mazāk kā mēnesi līdz dienai, kad paredzēta dalībnieku sapulce par līguma apstiprināšanu.

(5) Sabiedrības valde ir atbildīga par sabiedrības mājaslapā internetā ievietoto dokumentu atbilstību šā likuma 343.panta trešajā daļā noteikto dokumentu oriģināliem."

20. Papildināt 346.panta trešo daļu pēc vārdiem "dalībnieku sapulces" ar vārdiem "vai valdes".

21. Izteikt 347.panta otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Pieteikumā sabiedrība apliecina, ka:

1) ir nodrošināti vai apmierināti to kreditoru prasījumi, kuri pieteikuši savus prasījumus noteiktajā termiņā;

2) lēmums par reorganizāciju nav apstrīdēts tiesā vai attiecīgā prasība nav apmierināta;

3) šā likuma 339.panta trešajā daļā minētajā gadījumā visi dalībnieki ir piekrituši, ka reorganizācijas prospekts netiek sagatavots;

4) šā likuma 340.panta trešajā daļā minētajā gadījumā visi dalībnieki ir piekrituši, ka revidents nepārbauda reorganizācijas līgumu;

5) šā likuma 343.panta 4.1 daļā minētajā gadījumā visi dalībnieki ir piekrituši, ka saimnieciskās darbības pārskats netiek sagatavots."

22. Papildināt XVII sadaļu ar 1.1 nodaļu šādā redakcijā:

"1.1 nodaļa

Pievienošanas īpašie noteikumi, ja iegūstošajai sabiedrībai pieder vismaz 90 procentu pievienojamās sabiedrības daļu (akciju)

354.1 pants. Paziņojums iegūstošās sabiedrības dalībniekiem par reorganizāciju

(1) Iegūstošās sabiedrības valde 15 dienu laikā no dienas, kad ziņas par reorganizācijas līguma projektu ir izsludinātas saskaņā ar šā likuma 338.panta piekto daļu, visiem dalībniekiem nosūta paziņojumu par valdes nodomu slēgt reorganizācijas līgumu un valdes lēmuma projektu par reorganizāciju.

(2) Ja sabiedrībai ir uzrādītāja akcijas, akcionāriem adresēto paziņojumu publicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un vēl vismaz vienā laikrakstā.

(3) Paziņojumā dalībniekiem norāda:

1) sabiedrības firmu, reģistrācijas numuru un juridisko adresi; 

2) pārējo reorganizācijā iesaistīto sabiedrību firmas, reģistrācijas numurus un juridiskās adreses; 

3) reorganizācijas veidu, norādot iegūstošo un pievienojamo sabiedrību; 

4) vietu un laiku, kur un kad dalībnieki var iepazīties ar reorganizācijas līguma projektu un visu reorganizācijā iesaistīto sabiedrību gada pārskatiem par pēdējiem trim pārskata gadiem;

5) termiņu, kurā iegūstošās sabiedrības dalībnieki var pieprasīt dalībnieku sapulces sasaukšanu lēmuma par reorganizāciju pieņemšanai. Šāds termiņš nevar būt īsāks par vienu mēnesi no paziņojuma nosūtīšanas dienas vai - uzrādītāja akciju gadījumā - no paziņojuma publicēšanas dienas.

(4) Ja reorganizācijas rezultātā iegūstošajai sabiedrībai ir jāpalielina pamatkapitāls, dalībniekiem nosūtāmajam paziņojumam pievieno lēmuma projektu par statūtu grozījumiem, īpaši norādot statūtu noteikumus, kurus paredzēts grozīt.

354.2 pants. Iegūstošās sabiedrības dalībnieka tiesības sasaukt dalībnieku sapulci

(1) Iegūstošās sabiedrības dalībniekiem, kuri pārstāv ne mazāk par vienu divdesmitdaļu no sabiedrības pamatkapitāla, šā likuma 354.1 panta trešās daļas 5.punktā norādītajā termiņā ir tiesības pieprasīt dalībnieku sapulces sasaukšanu saskaņā ar šā likuma 213. vai 273.panta noteikumiem, lai izskatītu reorganizācijas līguma projektu un pieņemtu lēmumu par reorganizāciju.

(2) Ja iegūstošās sabiedrības dalībnieki, kuri pārstāv ne mazāk par vienu divdesmitdaļu sabiedrības pamatkapitāla, pieprasa sasaukt dalībnieku sapulci, šā likuma 354.3 panta noteikumus nepiemēro.

354.3 pants. Iegūstošās sabiedrības lēmums par reorganizāciju

(1) Lēmumu par reorganizāciju pieņem iegūstošās sabiedrības valde.

(2) Valde pieņem lēmumu par reorganizāciju viena mēneša laikā pēc šā likuma 354.1 panta trešās daļas 5.punktā norādītā termiņa notecējuma, ja iegūstošās sabiedrības dalībnieki nepieprasa dalībnieku sapulces sasaukšanu reorganizācijas līguma apstiprināšanai.

(3) Lēmumu par reorganizāciju drīkst pieņemt pirms šā likuma 354.1 panta trešās daļas 5.punktā norādītā termiņa notecējuma, ja tam piekrīt visi iegūstošās sabiedrības dalībnieki.

(4) Ja reorganizācijas rezultātā iegūstošajai sabiedrībai ir jāpalielina pamatkapitāls, lai nodrošinātu sabiedrības kapitāla daļu (akciju) apmaiņas koeficientu un piemaksas (ja tādas paredzētas), valde lēmumu par statūtu grozījumiem pieņem vienlaikus ar lēmumu par reorganizāciju. Ja reorganizācijā iesaistīta akciju sabiedrība, grozījumus tās statūtos izdara padome.

(5) Iegūstošās sabiedrības valde 15 dienu laikā pēc lēmuma par reorganizāciju pieņemšanas informē par to sabiedrības dalībniekus.

354.4 pants. Pievienojamās sabiedrības lēmums par reorganizāciju

(1) Lēmumu par reorganizāciju pieņem pievienojamās sabiedrības valde.

(2) Valde pieņem lēmumu par reorganizāciju ne agrāk kā viena mēneša laikā pēc tam, kad saskaņā ar šā likuma 338.panta piekto daļu izsludinātas ziņas par reorganizācijas līguma projektu.

354.5 pants. Pievienojamās sabiedrības dalībnieku tiesības uz atlīdzību

(1) Ja pievienojamās sabiedrības dalībniekam pieder ne vairāk kā 10 procenti no pievienojamās sabiedrības daļām (akcijām), pievienojamās sabiedrības dalībnieks ir tiesīgs divu mēnešu laikā no reorganizācijas spēkā stāšanās brīža pieprasīt, lai iegūstošā sabiedrība atpērk viņa daļas (akcijas).

(2) Atlīdzības apmēram jābūt vienādam ar summu, kuru dalībnieks iegūtu, sadalot pievienojamās sabiedrības mantu likvidācijas gadījumā, ja tāda notiktu brīdī, kad tika pieņemts lēmums par reorganizāciju."

23. Papildināt XVII sadaļas 2.nodaļu ar 356.1 pantu šādā redakcijā:

"356.1 pants. Sadalāmās sabiedrības lēmums par reorganizāciju

Ja iegūstošajai sabiedrībai pieder visas sadalāmās sabiedrības daļas (akcijas), lēmumu par reorganizāciju pieņem sadalāmās sabiedrības valde."

24. Izslēgt 362. un 367.pantu.

25. Papildināt pārejas noteikumus ar 23. un 24.punktu šādā redakcijā:

"23. Sākot ar 2011.gada 1.jūliju, kad spēkā stājas likuma grozījumi, kas nosaka, ka ziņas par personas dzīvesvietu nav komercreģistrā ierakstāmās ziņas, komercreģistra iestādes amatpersona, nepieņemot atsevišķu lēmumu un nepiemērojot šā likuma 11.panta noteikumus, izdara komercreģistrā ierakstu par tādu ziņu izslēgšanu no komercreģistra, kuras satur informāciju par personas dzīvesvietu.

24. Šā likuma 9.panta ceturtajā daļā noteiktais, ka ziņas par personas adresi, kurā tā ir sasniedzama, komercreģistra iestāde sniedz pēc pamatota pieprasījuma, neattiecas uz tām ziņām par personas dzīvesvietu, kuras komercreģistrā ierakstītas līdz 2011.gada 1.jūlijam."

26. Informatīvajā atsaucē uz Eiropas Savienības direktīvām:

izteikt 3.punktu šādā redakcijā:

"3) Eiropas Parlamenta un Padomes 2011.gada 5.aprīļa direktīvas 2011/35/ES par akciju sabiedrību apvienošanos;";

papildināt informatīvo atsauci ar 12.punktu šādā redakcijā:

"12) Eiropas Parlamenta un Padomes 2009.gada 16.septembra direktīvas 2009/109/EK, ar ko groza Padomes direktīvas 77/91/EEK, 78/855/EEK un 82/891/EEK un direktīvu 2005/56/EK attiecībā uz prasībām par ziņojumu iesniegšanu un dokumentāciju apvienošanās un sadalīšanas gadījumos."

Likums stājas spēkā 2011.gada 1.jūlijā.

Likums Saeimā pieņemts 2011.gada 16.jūnijā.

Valsts prezidents V.Zatlers

Rīgā 2011.gada 29.jūnijā

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Komerclikumā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 16.06.2011.Stājas spēkā: 01.07.2011.Tēma: Komerctiesības; Maksātnespēja; Covid-19Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 99, 29.06.2011.
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
232249
01.07.2011
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"