Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Konkurences padomes lēmums Nr.60

Rīgā 2009.gada 18.decembrī (prot. Nr.52, 2.§)

Par lietas izbeigšanu

Lietā Nr.p/09/10/1
Par Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 4.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu AS "Nasdaq OMX Riga" darbībās

Konkurences padome 22.04.2009. saņēma AS "Rīgas miesnieks" 21.04.2009. vēstuli Nr.86 "Par AS "Rīgas miesnieks" akciju izslēgšanu no regulētā tirgus". Šī vēstule (turpmāk - Vēstule) tika adresēta arī AS "Nasdaq OMX Riga", Finanšu un kapitāla tirgus komisijai un Ārvalstu investoru padomei Latvijā.

Vēstulē AS "Rīgas miesnieks" informēja, ka "(..) 2008.gada 15.decembrī Biržas valde pieņēma grozījumus Biržas nolikumā "Par pakalpojumu samaksu", divas reizes palielinot samaksu par akciju iekļaušanu Biržas Otrajā sarakstā un vairāk kā sešas reizes palielinot maksu par akciju izslēgšanu no Biržas Otrā saraksta gadījumā, ja akcijas tiktu kotētas biržā mazāk kā divus gadus (..)".

AS "Rīgas Miesnieks" uzskatīja, ka veids un termiņš, kādā bija paziņoti grozījumi Biržas nolikumā "Par pakalpojumu samaksu", neatbilst labai praksei, un lūdza Biržu piemērot samaksu par pakalpojumiem tādā apmērā, kāda tā bija līdz grozījumu stāšanās spēkā.

"Nasdaq OMX Riga" ir akciju sabiedrība, kas reģistrēta Latvijas Republikas komercreģistrā ar vienoto reģistrācijas numuru 40003167049, juridiskā adrese - Vaļņu ielā 1, Rīgā.

Ievērojot to, ka AS "Nasdaq OMX Riga" ir vienīgais regulētā tirgus organizētājs Latvijā, šī iemesla dēļ pastāv pazīmes, ka AS "Nasdaq OMX Riga" atrodas izņēmuma (dominējošajā) stāvoklī regulētā tirgus organizēšanas jomā Latvijā, un tādējādi uz AS "Nasdaq OMX Riga" var attiekties Konkurences likuma 13.panta noteikumi.

Izvērtējot iegūto informāciju un pamatojoties uz Konkurences likuma 6.panta pirmās daļas 1.punktu, 8.panta pirmās daļas 1.punktu, 13.panta pirmās daļas 4.punktu, 22.panta 2.punktu un 24.pantu, Konkurences padome 21.05.2009. pieņēma lēmumu (prot. Nr.20., 2.§) ierosināt lietu "Par Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 4.punkta noteiktā aizlieguma pārkāpumu AS "Nasdaq OMX Riga" darbībās".

Lietas izpētei Konkurences padome ieguva informāciju no AS "Nasdaq OMX Riga", Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, vairākiem tirgus dalībniekiem - emitentiem, konsultāciju uzņēmumiem, ieguldījumu brokeru sabiedrībām u.c.

Izvērtējot iegūto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. Procesa dalībnieks

AS "Nasdaq OMX Riga" darbības veidi saskaņā ar Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra (Lursoft) informāciju ir finanšu tirgus vadīšana, operācijas ar nekustamo īpašumu, datorpakalpojumi un ar datoriem saistītas darbības, juridiskie, grāmatvedības, auditorpakalpojumi un konsultācijas, konsultāciju sniegšana nodokļu jautājumos, tirgus un sabiedriskās domas izpēte, konsultēšana komercdarbībā.

2. Lietā konstatētie fakti:

Izvērtējot situāciju saistībā ar AS "Nasdaq OMX Riga" pakalpojumu maksu paaugstināšanu, Konkurences padomes Izpilddirekcija konstatēja, ka:

2.1. Konkrētais tirgus lietā ir finanšu instrumentu iekļaušanas sarakstos, uzturēšanas un izslēgšanas no sarakstiem pakalpojumu tirgus Latvijas teritorijā.

2.2. AS "Nasdaq OMX Riga" atrodas dominējošā stāvoklī konkrētajā tirgū.

2.3. AS "Nasdaq OMX Riga" finanšu instrumentu izslēgšanas no sarakstiem maksas palielināšana nav pamatota ar nepieciešamību kompensēt zaudējumus no emitentu uzturēšanas, bet šīs palielināšanas iemesls ir radīt šķērsli emitentam ienākt biržā nolūkā izmantot FITL 81.pantā paredzētas tiesības - atpirkt uzņēmuma akcijas no mazākuma akcionāriem. Konkrētajā gadījumā - radīt šķērsli AS "Rīgas Miesnieks".

2.4. AS "Nasdaq OMX Riga" darbību rezultātā konkurence tirgū netiek ietekmēta negatīvi - negatīvi tiek ietekmēti AS "Nasdaq OMX Riga" klienti. Konkrētajā gadījumā AS "Nasdaq OMX Riga" darbības sekas ir izpaudušās attiecībā uz vienu tirgus dalībnieku - AS "Rīgas Miesnieks". Ņemot vērā visu iepriekš minēto, Konkurences padomes Izpilddirekcija secināja, ka AS "Nasdaq OMX Riga" darbības liecina par Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 4.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu - netaisnīgu pārdošanas cenu uzspiešanu un šī cena tika noteikta brīdī, kad klientam vairs nebija iespējas izvairīties no maksāšanas.

Par minētajiem faktiem un secinājumiem Konkurences padomes Izpilddirekcija 09.11.2009. nosūtīja AS "Nasdaq OMX Riga" vēstuli Nr.2037 "Par iespējamo pārkāpumu", aicinot iepazīties ar lietā esošiem pierādījumiem un izteikt viedokli par tiem.

23.11.2009. no AS "Nasdaq OMX Riga" saņemta 23.11.2009. vēstule Nr.327 "Par iespējamo pārkāpumu", kurā AS "Nasdaq OMX Riga" iebilda pret Konkurences padomes Izpilddirekcijas konstatētajiem faktiem. Vienlaikus AS "Nasdaq OMX Riga" ierosināja piemērot Konkurences likuma 27.2 pantā noteikto kārtību un izbeigt lietas Nr.p/09/10/1 izpēti, pamatojoties uz Konkurences likuma 27.2 panta otro daļu, saņemot no AS "Nasdaq OMX Riga" rakstveida apņemšanos. 30.11.2009. notika AS "Nasdaq OMX Riga" un Konkurences padomes pārstāvju tikšanās, kuras laikā tika apspriesti Konkurences padomes Izpilddirekcijas konstatētie fakti un izdarītie secinājumi.

3. Rakstveida apņemšanās

Konkurences likuma 27.² panta otrajā daļā noteikts, ka (..) "lēmumu par lietas izpētes izbeigšanu var pieņemt, ja tirgus dalībnieks rakstveidā apņemas pildīt noteiktus tiesiskos pienākumus, kas novērš konkurences kavēšanu, ierobežošanu vai deformēšanu, un Konkurences padome, izvērtējusi lietas faktiskos un tiesiskos apstākļus, uzskata to par lietderīgu". Tādējādi tirgus dalībniekam pirms gala lēmuma pieņemšanas ir tiesības sniegt priekšlikumus, ar kuriem tas uzņemas tādus tiesiskos pienākums, kas novērš negatīvās sekas konkurencei.

16.12.2009. no AS "Nasdaq OMX Riga" saņemta 16.12.2009. vēstule Nr.352 "Par papildu informācijas sniegšanu", kurā AS "Nasdaq OMX Riga" informēja, ka, ievērojot Konkurences padomes Izpilddirekcijas viedokli par lietu (ka ir noticis Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 4.punktā noteiktais pārkāpums, bet kas neietekmēja negatīvi konkurenci), AS "Nasdaq OMX Riga" piedāvāja AS "Rīgas Miesnieks" piemērotās izslēgšanas maksas atmaksu daļā un starp pusēm ir panākta principiālā vienošanās.

17.12.2009. no AS "Nasdaq OMX Riga" tika saņemta 17.12.2009. vēstule Nr.353 "Par līguma noslēgšanu ar AS "Rīgas Miesnieks" un rakstveida apņemšanos lietā Nr.p/09/10/1." Vēstulē AS "Nasdaq OMX Riga" informēja, ka ir noslēgusi līgumu ar AS "Rīgas Miesnieks" un pievienojusi šai vēstulei 16.12.2009. līguma par izslēgšanas maksas atmaksu kopiju. Vienlaikus AS "Nasdaq OMX Riga" atbilstoši Konkurences likuma 27.2 panta otrās daļas noteikumiem sniedza šādu rakstveida apņemšanos:

1) Izpildīt 16.12.2009. līguma ar AS "Rīgas Miesnieks" noteikumus un veikt izslēgšanas maksas atmaksu daļā (..);

2) Trīs mēnešu laikā pēc Konkurences padomes lēmuma pieņemšanas pārskatīt Biržas noteikto izslēgšanas maksu un informēt Konkurences padomi par noteikto izslēgšanas maksu, saņemot Konkurences padomes apstiprinājumu pirms pārskatītās izslēgšanas maksas piemērošanas uzsākšanas.

Ņemot vērā AS "Nasdaq OMX Riga" sniegto rakstveida apņemšanos, lietā konstatētos faktiskos apstākļus, Konkurences padome uzskata, ka AS "Nasdaq OMX Riga" rakstveida apņemšanās pildīt konkrētus tiesiskos pienākumus, novērš konstatēto negatīvo ietekmi, atbilst Konkurences likuma 2.pantā noteiktajam leģitīmajam mērķim un ir lietderīgi šajā lietā pieņemt lēmumu par lietas izpētes izbeigšanu.

Pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 4.punktu, 13.panta pirmās daļas 4.punktu un 27.²panta otro daļu, Konkurences padome

nolēma:

Izbeigt lietu Nr.p/09/10/1 par Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 4.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu AS "Nasdaq OMX Riga" darbībās.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par lietas izbeigšanu Izdevējs: Konkurences padome Veids: lēmums Numurs: 60Pieņemts: 18.12.2009.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 3, 07.01.2010.
Saistītie dokumenti
  • Saistītie dokumenti
203273
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"