Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2013. gada 2. oktobra lēmumu "Vispārējās atļaujas noteikumi pasta nozarē".

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr. 1/10

Rīgā 2009.gada 7.decembrī (prot. Nr.46, 19.p.)

Vispārējās atļaujas noteikumi pasta nozarē

Izdoti saskaņā ar Pasta likuma 10.pantu

1. Noteikumi nosaka vispārējās atļaujas noteikumus, kurus pasta komersants ievēro pasta pakalpojumu sniegšanā.

2. Pasta komersants ievēro spēkā esošos normatīvos aktus, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (turpmāk - Regulatora) pieņemtos lēmumus un izdotos administratīvos aktus.

3. Pasta komersants sniedz Regulatoram informāciju normatīvajos aktos noteiktajā apjomā un kārtībā.

4. Pasta komersants pēc Regulatora pieprasījuma sniedz informāciju, kas nepieciešama Regulatora funkciju izpildei un vispārējās atļaujas noteikumu izpildes uzraudzībai.

5. Pasta komersants vienlaicīgi ar pasta pakalpojuma sniegšanas uzsākšanu paziņo Regulatoram par katra konkrētā pasta pakalpojuma veida darbības uzsākšanas datumu.

6. Pasta komersants, kas nav nosūtījis Regulatoram pasta komersanta darbības izbeigšanas paziņojumu, sniedz Regulatoram informāciju saskaņā ar šo noteikumu 3.un 4.punktu.

7. Pasta komersants maksā valsts nodevu par sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu normatīvajos aktos noteiktajā apmērā un kārtībā.

8. Pasta komersants kārto atsevišķu grāmatvedības uzskaiti katram pasta pakalpojuma veidam. Minētā uzskaite kopējā grāmatvedības uzskaitē ir nodalīta.

9. Pasta komersants veic iemaksas universālā pasta pakalpojuma finansēšanai normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

10. Pasta komersants ievēro Latvijas Republikas nacionālos standartus, kuri ir obligāti piemērojami, sniedzot pasta pakalpojumus.

11. Pasta komersants ievēro normatīvajos aktos noteiktās prasības par pasta sūtījumu noslēpumu.

12. Pasta komersants ievēro normatīvajos aktos noteiktās patērētāju tiesību aizsardzības prasības.

13. Pasta komersants nodrošina lietotāju datu aizsardzību saskaņā ar normatīvajiem aktiem datu aizsardzības jomā.

14. Pasta komersanta saistības un materiālo atbildību par pasta sūtījumiem nosaka ar lietotāju noslēgts līgums par pasta pakalpojumu sniegšanu. Līguma noteikumos pasta komersants ietver normatīvajos aktos noteiktos nosacījumus par materiālo atbildību par pasta sūtījumiem.

15. Pasta komersants nodrošina lietotājam iespēju iepazīties ar pasta pakalpojumu sniegšanas noteikumiem valsts valodā.

16. Pasta komersants, kas sniedz tradicionālos pasta pakalpojumus, pārrobežu pasta sūtījumus var pieņem sūtīšanai uz tām ārvalstīm, kuru pasta operators to atļauj.

17. Pasta komersants, kas sniedz tradicionālos pasta pakalpojumus, vienkāršus vēstuļu korespondences sūtījumus izsniedz bez adresāta paraksta par saņemšanu:

17.1. adresāta dzīvesvietā, ievietojot pastkastītē;

17.2. pasta pakalpojuma sniegšanas vietā uz pieprasījumu, ja adresāts uzrāda personu apliecinošu dokumentu;

17.3. adresāta darba, atpūtas, mācību, dienesta, ārstēšanās, soda izciešanas vai citā uzturēšanās vietā personai, kura ir atbildīga par pasta sūtījumu saņemšanu;

17.4. komersantiem, iestādēm un organizācijām adresētos sūtījumus personai, kura ir atbildīga par pasta sūtījumu saņemšanu vai ievietojot pastkastītē.

18. Pasta komersants, kas sniedz tradicionālos pasta pakalpojumus, ierakstītus, apdrošinātus vai pēcmaksas vēstuļu korespondences sūtījumus, vienkāršas, apdrošinātas vai pēcmaksas pasta pakas izsniedz adresātam pret parakstu pēc personu apliecinoša dokumenta vai pilnvarotajai personai pēc pilnvaras uzrādīšanas.

19. Pasta komersants, kas sniedz tradicionālos pasta pakalpojumus, piegādājot ierakstītus, apdrošinātus vai pēcmaksas vēstuļu korespondences sūtījumus, adresāta prombūtnes gadījumā adresāta pastkastītē ievieto informatīvu paziņojumu, kurā norāda ierakstīta, apdrošināta vai pēcmaksas vēstuļu korespondences sūtījuma kategoriju, saņemšanas vietu un laiku un informāciju par pēcapmaksu, ja tāda tiek norādīta.

20. Pasta komersants, kas sniedz tradicionālos pasta pakalpojumus, informatīvu paziņojumu par vienkāršas, apdrošinātas vai pēcmaksas pasta pakas izsniegšanu atstāj adresāta pastkastītē, kurā norādīta pasta pakas sūtījuma saņemšanas vieta, laiks un informācija par pēcapmaksu, ja tāda tiek norādīta, un informācija par ievedmuitas maksājumiem, ja tādi ir.

21. Pasta komersants, kas sniedz tradicionālos pasta pakalpojumus, liela apjoma pasta sūtījumus pieņem nosūtīšanai vismaz 1000 adresātiem vienā reizē.

22. Pasta komersants, kas sniedz tradicionālos pasta pakalpojumus, tiešā pasta sūtījumus pieņem nosūtīšanai vismaz 500 adresātiem vienā reizē.

23. Pasta komersants, kas sniedz tradicionālos pasta pakalpojumus, nodrošina, ka pārrobežu pasta sūtījumiem sūtītājs aizpilda attiecīgos pasta sūtījuma pavaddokumentus.

24. Pasta komersants pārrobežu pasta pakas no sūtītāja pieņem pēc to satura pārbaudes. Iekšzemes pasta pakas pasta komersants pieņem slēgtā veidā. Pēc sūtītāja izvēles iekšzemes pasta pakas ar pasta pakas satura sarakstu pasta komersants var pieņemt vaļējas.

25. Pasta komersanta, kas sniedz abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumus, saistības nosaka līgumā ar personām, no kurām pasta komersants saņem abonētos preses izdevumus piegādei adresātiem.

26. Pasta komersants, kas sniedz eksprespasta un kurjerpasta pakalpojumus, nodrošina, ka saņēmējs parakstās par pasta sūtījuma piegādi uz pasta sūtījuma pavaddokumenta, kas apliecina pasta sūtījuma piegādes faktu.

27. Pasta komersants, kas sniedz maksājumu pakalpojumus, izmantojot pasta tīklu, nodrošina pasta norēķinu sistēmas izmantošanu Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

28. Pasta komersanta, kas sniedz maksājumu pakalpojumus, izmantojot pasta tīklu, un lietotāja saistības nosaka līgums par maksājumu pakalpojumu sniegšanu.

29. Pasta komersanta, kas sniedz pasta naudas pārvedumu pakalpojumus, izmantojot pasta tīklu, un lietotāja saistības nosaka līgums par pasta naudas pārvedumu pakalpojumu.

30. Noteikumu 9.punktā noteikto noteikumu pasta komersants izpilda pēc Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās, kas izdoti saskaņā ar Pasta likuma 31.panta pirmo daļu.

31. Noteikumu 10.punktā noteikto noteikumu pasta komersants izpilda pēc Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās, kas izdoti saskaņā ar Pasta likuma 15.pantu.

32. Atzīt par spēku zaudējušiem Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas Noteikumus par vispārējo atļauju pasta nozarē, kas apstiprināti ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2005.gada 30.novembra lēmumu Nr.289 (Latvijas Vēstnesis, 2005, 196.nr.; 2006, 93.nr.).

33. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Informatīvā atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:

1) Eiropas Parlamenta un Padomes 1997.gada 15.decembra direktīvas 97/67/EK par kopīgiem noteikumiem Kopienas pasta pakalpojumu iekšējā tirgus attīstībai un pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai;

2) Eiropas Parlamenta un Padomes 2002.gada 10.jūnija direktīvas 2002/39/EK, ar ko groza direktīvu 97/67/EK attiecībā uz Kopienas pasta pakalpojumu turpmāko atvēršanu konkurencei;

3) Eiropas Parlamenta un Padomes 2008.gada 20.februāra direktīvas 2008/6/EK, ar ko direktīvu 97/67/EK groza attiecībā uz Kopienas pasta pakalpojumu iekšējā tirgus pilnīgu izveidi.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes priekšsēdētāja V.Andrējeva

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Vispārējās atļaujas noteikumi pasta nozarē Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija Veids: lēmums Numurs: 1/10Pieņemts: 07.12.2009.Stājas spēkā: 12.12.2009.Zaudē spēku: 24.10.2013.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 195, 11.12.2009.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
201887
12.12.2009
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"