Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta rīkojums Nr.385

Rīgā 2007.gada 20.jūnijā (prot. Nr.36 27.§)

Par Ekonomikas un kultūras augstskolas Satversmes grozījumu apstiprināšanu

 

Saskaņā ar Augstskolu likuma 10.panta trešo daļu apstiprināt Ekonomikas un kultūras augstskolas Satversmes sapulces 2006.gada 25.augustā pieņemtos grozījumus Ekonomikas un kultūras augstskolas Satversmē (apstiprināta ar Ministru kabineta 2003.gada 6.februāra rīkojumu Nr.82 "Par Ekonomikas un kultūras augstskolas Satversmes apstiprināšanu" (Latvijas Vēstnesis, 2003, 21.nr.)).

Ministru prezidents A.Kalvītis

Izglītības un zinātnes ministre B.Rivža


 

Apstiprināti ar

Ministru kabineta

2007.gada 20.jūnija rīkojumu Nr.385

Ekonomikas un kultūras augstskolas Satversmes grozījumi

Izdarīt Ekonomikas un kultūras augstskolas Satversmē (apstiprināta ar Ministru kabineta 2003.gada 6.februāra rīkojumu Nr.82 "Par Ekonomikas un kultūras augstskolas Satversmes apstiprināšanu" (Latvijas Vēstnesis, 2003, 21.nr.)) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā Satversmes tekstā:

1.1. vārdu "finansu" ar vārdu "finanšu";

1.2. vārdu "šķīrējtiesa" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "akadēmiskā šķīrējtiesa" (attiecīgā locījumā);

1.3. vārdus "likums "Par zinātnisko darbību"" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Zinātniskās darbības likums" (attiecīgā locījumā).

2. Izteikt preambulas pirmo rindkopu šādā redakcijā:

"Ekonomikas un kultūras augstskola dibināta 1998.gada 28.maijā kā sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Ekonomikas un kultūras augstskola". Sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Ekonomikas un kultūras augstskola" reģistrēta Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā 1998.gada 23.jūlijā, reģistrācijas Nr.000340298; pārreģistrēta 2000.gada 2.februārī, reģistrācijas Nr.3343800214. Augstskolas dibinātāji ir šādas fiziskas personas: V.Surkovs, A.Surkovs, A.Surkova, M.Kormanova. Ekonomikas un kultūras augstskolai akreditācijas lapa Nr.017 izsniegta 2001.gada 8.februārī. Grozījumi Satversmē pieņemti 2006.gada 25.augustā."

3. Aizstāt 1.punktā un 2.punkta pirmajā teikumā vārdu "iestāde" ar vārdu "institūcija".

4. Izteikt 4.punktu šādā redakcijā:

"4. Augstskolas pilns nosaukums citās valodās ir:

Высшая школа экономики и культуры - krievu valodā;

University College of Economics and Culture - angļu valodā;

Hochschule für Wirtschaft und Kultur - vācu valodā."

5. Izteikt 8.punktu šādā redakcijā:

"8. Augstskola ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību, tai ir sava simbolika un savs zīmogs. Augstskolas logotips ir stilizēta Mēbiusa lente, kura savienojas ar uzrakstu Ekonomikas un kultūras augstskola. Divas redzamas lentes virsmas simbolizē divas sfēras, kas apvienotas augstskolas nosaukumā - sociālo un humanitāro sfēru. Mēbiusa lentes forma atveido kustību, norādot uz augstskolas dinamismu, kā arī elastīgumu un toleranci pret atšķirīgiem viedokļiem. Izvēlētais matemātiskais modelis simbolizē arī augstskolas stingru nostāju Augstskolu likuma, standartu un principu ievērošanā. Mēbiusa lentes divas redzamās virsmas ir gaiši zilā un zaļā krāsā, burti - tumši zilā krāsā."

6. Aizstāt 9.punktā vārdu "mazā" ar vārdu "lielā".

7. Izteikt 17.punkta "d" apakšpunktu šādā redakcijā:

"d) dibināt komercsabiedrības un būt par to dalībnieku, kā arī dibināt biedrības un nodibinājumus un būt par to biedru vai dibinātāju komercdarbības veikšanai un noteikto augstskolas darbības mērķu sasniegšanai;".

8.  21.punktā:

8.1. svītrot pirmajā teikumā vārdus "pamatdarbā esošais";

8.2. aizstāt trešajā teikumā skaitli "15" ar skaitli "20";

8.3. aizstāt piektajā teikumā vārdus "deviņi studējošo pārstāvji" ar vārdiem "10 studējošo pārstāvji".

9. Izteikt 30.punktu šādā redakcijā:

"30. Senāta sastāvu, ievēlēšanas kārtību, darbību un kompetenci reglamentē Satversmes sapulces apstiprināts nolikums par senātu. Augstskolas senāts sastāv no 15 senatoriem, no kuriem 12 senatori ir akadēmiskā personāla pārstāvji un trīs senatori ir studējošo pārstāvji. Augstskolas senātu uz trim gadiem ievēlē Satversmes sapulce. Senatoru var atsaukt pirms tā pilnvaru termiņa beigām, pamatojoties uz Satversmes sapulces lēmumu."

10. Izteikt 41.punktu šādā redakcijā:

"41. Akadēmisko šķīrējtiesu piecu locekļu sastāvā aizklātā balsošanā uz trim gadiem ievēlē Satversmes sapulce no akadēmiskā personāla, un tās sastāvā nedrīkst būt augstskolas administratīvā personāla pārstāvji. Akadēmiskās šķīrējtiesas sastāvā četri locekļi ir akadēmiskā personāla pārstāvji un viens loceklis ir studējošo pārstāvis. Studējošo pārstāvi akadēmiskajā šķīrējtiesā ievēlē studējošo pašpārvalde."

11. Izteikt 44.punktu šādā redakcijā:

"44. Augstskolas izdotos administratīvos aktus vai faktisko rīcību augstskolas personāls var apstrīdēt augstskolas akadēmiskajā šķīrējtiesā, bet akadēmiskās šķīrējtiesas lēmumu - tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Personas, kas nav augstskolas personāla sastāvā, augstskolas izdotos administratīvos aktus vai faktisko rīcību var apstrīdēt, iesniedzot iesniegumu augstskolas rektoram, bet rektora pieņemto lēmumu - tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Ja apstrīdamo administratīvo aktu izdevis vai faktisko rīcību veicis augstskolas rektors, tad iepriekš minētās personas attiecīgo administratīvo aktu vai faktisko rīcību var apstrīdēt Izglītības un zinātnes ministrijā, bet ministrijas pieņemto lēmumu - tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā."

12. Izteikt 47.punktu šādā redakcijā:

"47. Augstskolas personālu veido:

a) akadēmiskais personāls - profesori, asociētie profesori, docenti, vadošie pētnieki, lektori, pētnieki, asistenti, kuri ievēlēti attiecīgajos amatos;

b) vispārējais augstskolas personāls;

c) pilna laika studējošie, arī maģistranti, doktoranti un rezidenti."

13. Papildināt IV nodaļu ar 47.1 un 47.2 punktu šādā redakcijā:

"47.1 Personu var ievēlēt tikai vienā - profesora, asociētā profesora, docenta, lektora vai asistenta - akadēmiskajā amatā un tikai vienā augstskolā vai koledžā. Šādā akadēmiskajā amatā ievēlēta persona akadēmisko darbu citā augstskolā vai koledžā var veikt, būdama viesprofesora, viesdocenta vai vieslektora amatā. Šādā akadēmiskajā amatā ievēlētu personu vienlaikus var ievēlēt arī vadošā pētnieka vai pētnieka amatā.

47.2 Augstskolas personāla tiesības un pienākums ir sekmēt mācību, studiju un pētniecības darba brīvību, veicināt atklātumu Augstskolas pārvaldē un tās lietu kārtošanā. Augstskolas personālam darba pienākumi jāpilda tā, lai Augstskola spētu īstenot savus uzdevumus, lai netiktu pārkāptas nevienas citas personas tiesības un netiktu traucēta amata vai darba pienākumu izpilde."

14. Izteikt 48.punktu šādā redakcijā:

"48. Augstskolas akadēmiskais personāls veic zinātniskos pētījumus un piedalās studējošo izglītošanā. Darba samaksas principus nosaka Augstskolas senāts, ņemot vērā Augstskolu likuma prasības. Augstskolas rektors ar pensionēto akadēmisko personālu var slēgt individuālus līgumus, arī līgumus par zinātnisko pētījumu veikšanu, nosakot samaksas apmēru atbilstoši kvalifikācijas kritērijiem."

15. Aizstāt 53.punkta otrajā teikumā vārdu "desmit " ar vārdu "septiņu".

16. Izteikt 54.punkta ceturto teikumu šādā redakcijā:

"Darba līgumu ar lektoru slēdz rektors uz ievēlēšanas laiku - sešiem gadiem."

17. Izteikt 56.punkta pēdējo teikumu šādā redakcijā:

"Darba līgumu ar asistentu slēdz rektors uz ievēlēšanas laiku - sešiem gadiem."

18. Izteikt 61.punktu šādā redakcijā:

"61. Ja Augstskolā ir brīvs vai uz laiku brīvs akadēmiskais amats, senāts var nolemt neizsludināt konkursu, bet uz laiku līdz diviem gadiem pieņemt darbā viesprofesoru, viesdocentu vai vieslektoru. Viesprofesoriem, viesdocentiem un vieslektoriem ir tādas pašas tiesības, pienākumi un atalgojums kā profesoriem, asociētajiem profesoriem, docentiem un lektoriem, bet viņi nevar piedalīties vēlēto vadības institūciju darbā."

19. Izteikt 62.punktu šādā redakcijā:

"62. Akadēmiskajam personālam katru gadu pienākas apmaksāts astoņu nedēļu atvaļinājums, bet ik pēc sešiem gadiem - apmaksāts sešu kalendāro mēnešu akadēmiskais atvaļinājums zinātniskiem pētījumiem vai zinātniskā darba veikšanai ārpus savas darbavietas. Akadēmiskajam personālam ir tiesības vienu reizi saņemt apmaksātu triju mēnešu studiju atvaļinājumu doktora disertācijas sagatavošanai."

20. Svītrot 65.punktā vārdus "vispārējo vai speciālo".

21. Papildināt 66.punktu aiz vārda "senāts" ar vārdiem "ņemot vērā Augstskolu likuma prasības".

22. Izteikt 68.punkta "h" apakšpunktu šādā redakcijā:

"h) vērtēt un tikt ievēlētam studējošo pašpārvaldes institūcijās un Augstskolas vadības institūcijās - Satversmes sapulcē, senātā un akadēmiskajā šķīrējtiesā;".

23. Izteikt 70.punktu šādā redakcijā:

"70. Studiju maksu Augstskolas dibinātājs nosaka ar rīkojumu vienu reizi gadā. Jau noslēgtajiem studiju līgumiem par konkrētas studiju programmas apguvi studiju maksa paliek nemainīga visu studiju laiku."

24.  71.punktā:

24.1. svītrot "c" apakšpunktā vārdu "sistemātiski";

24.2. papildināt punktu ar "d" apakš­punktu šādā redakcijā:

"d) noskaidrojas, ka tās uzņemšanu ir ietekmējusi maldināšana, kukuļdošana vai cita rīcība, ar kuru pārkāpts pretendentu vienlīdzības princips."

25. Aizstāt 73.punktā vārdus "pamatdarba vieta" ar vārdiem "ievēlēšanas vieta".

26. 83.1.apakšpunktā:

26.1. izteikt "a" apakšpunktu šādā redakcijā:

"a) fakultātes (nodaļas)";

26.2. svītrot "d" un "i" apakšpunktu.

27. Papildināt 85. un 87.punktu aiz vārda "dekāns" ar vārdiem "(nodaļas vadītājs)".

28. Aizstāt 90.punktā vārdus "pamatdarba vieta" ar vārdiem "ievēlēšanas vieta".

29. Svītrot VI nodaļas 95., 96., 97. un 98.punktu.

30. Svītrot 103.punktā vārdus "uzņēmējdarbības un".

31. Izteikt 110. un 111.punktu šādā redakcijā:

"110. Sabiedrību var reorganizēt pēc dibinātāju sapulces lēmuma.

111. Reorganizācija izpaužas:

111.1. uzņēmējdarbības vai īpašuma formas maiņā;

111.2. Augstskolas sadalīšanā atsevišķās daļās;

111.3. citas sabiedrības pievienošanas gadījumā;

111.4. jaunas augstskolas izveidošanā, apvienojot Augstskolu ar citu augstskolu. Augstskolas apvienošanas gadījumā ar citu augstskolu visas tās tiesības un pienākumi pāriet izveidotajai sabiedrībai. Augstskolas sadalīšanās vai daļas atdalīšanās gadījumā tās tiesības un pienākumi tiek sadalīti saskaņā ar īpašuma dalīšanas aktu.

Augstskolas reorganizācija jāreģistrē Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā."

32. Aizstāt 112.punktā vārdus "Latvijas Republikas likumā "Par uzņēmējdarbību"" ar vārdu "Komerclikumā".

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Ekonomikas un kultūras augstskolas Satversmes grozījumu apstiprināšanu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: rīkojums Numurs: 385Pieņemts: 20.06.2007.Stājas spēkā: 20.06.2007.Zaudē spēku: 14.02.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 100, 22.06.2007.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
159281
20.06.2007
85
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"