Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr.26

Rīgā 2004.gada 13.janvārī (prot. Nr.2 17.§)
Bēgļu lietu apelācijas padomes nolikums
Izdoti saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 16.panta pirmo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Bēgļu lietu apelācijas padome (turpmāk — padome) ir Tieslietu ministrijas pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde.

2. Padome nodrošina patvēruma meklētāju, bēgļu un personu, kurām piešķirts alternatīvais statuss, tiesību aizsardzību, izskatot viņu lietas Latvijas Republikā.

II. Padomes funkcijas, uzdevumi un tiesības

3. Padomei ir šādas funkcijas:

3.1. izskatīt sūdzības par Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Bēgļu lietu departamenta lēmumiem, izvērtēt atkārtotos personu pieteikumus un pieņemt attiecīgus lēmumus;

3.2. iecelt neatkarīgu pilnvarotu pārstāvi nepilngadīgai personai, kura Latvijā ir bez vecāku pavadības un vēlas iesniegt pieteikumu, līdzko padomei tiek paziņots par šādu personu.

4. Padome veic šādus uzdevumus:

4.1. vāc informāciju par patvēruma meklētāju, bēgļu un personu, kurām piešķirts alternatīvais statuss, izcelsmes vai mītnes zemēm;

4.2. sniedz Tieslietu ministrijai priekšlikumus par patvēruma politiku, kā arī par nepieciešamo normatīvo aktu izstrādi;

4.3. pārstāv Latviju starptautiskajās organizācijās, forumos un sanāksmēs jautājumos, kas saistīti ar patvēruma meklētājiem, bēgļiem un personām, kurām piešķirts alternatīvais statuss.

5. Padomei ir šādas tiesības:

5.1. saņemt no patvēruma meklētājiem, bēgļiem un personām, kurām piešķirts alternatīvais statuss, vai viņu pilnvarotām personām ārējos normatīvajos aktos noteikto informāciju;

5.2. pieprasīt un bez maksas saņemt no Latvijas valsts un pašvaldību institūcijām padomes darbam nepieciešamo informāciju, kā arī saskaņā ar noslēgtajiem starpvalstu līgumiem pieprasīt un saņemt informāciju no citām valstīm.

III. Padomes struktūra un amatpersonu kompetence

6. Padomes sastāvā ir pieci padomes locekļi. Padomi vada padomes priekšsēdētājs. Padomes priekšsēdētājs vienlaikus ir arī padomes loceklis.

7. Padomes priekšsēdētāju un tās locekļus ieceļ amatā un atbrīvo no amata saskaņā ar Patvēruma likuma 5.pantu.

8. Padomes priekšsēdētājs un tās locekļi atbilstoši kompetencei darbojas un lēmumus pieņem neatkarīgi.

9. Padomes priekšsēdētājs veic Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteiktās tiešās pārvaldes iestādes vadītāja funkcijas, kā arī:

9.1. sasauc un vada padomes sēdes;

9.2. bez īpaša pilnvarojuma pārstāv padomi, paraksta padomes lēmumus, sēžu protokolus un citus padomes dokumentus;

9.3. reizi gadā sniedz pārskatus par iestādes funkciju pildīšanu un līdzekļu izmantošanu;

9.4. padomes kompetencē esošo jautājumu risināšanai izveido darba grupas. Ja nepieciešams, darba grupu sastāvā var iekļaut arī attiecīgus ekspertus;

9.5. nosaka padomes locekli, kurš padomes priekšsēdētāja prombūtnes laikā sasauc un vada padomes sēdes, paraksta padomes lēmumus un sēžu protokolus;

9.6. veic citas normatīvajos aktos noteiktās funkcijas.

10. Padomes darbu nodrošina birojs. Birojs:

10.1. pilda padomes sekretariāta un grāmatvedības funkcijas;

10.2. vāc padomes funkciju izpildei nepieciešamo informāciju;

10.3. sagatavo nepieciešamo dokumentu un lēmumu projektus.

11. Biroja darbu vada direktors. Padomes priekšsēdētāja prombūtnes laikā direktors pilda arī iestādes vadītāja funkcijas.

IV. Padomes lēmumi

12. Izskatot sūdzības par Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Bēgļu lietu departamenta lēmumiem un risinot citus jautājumus, padomes sēdē pieņem lēmumus saskaņā ar Patvēruma likumu, Latvijas Republikai juridiski saistošajiem starptautiskajiem līgumiem, vispāratzītiem starptautisko cilvēktiesību principiem, citām tiesību normām, kā arī noteiktajiem patvēruma meklētāju tiesību aizsardzības minimālajiem standartiem.

13. Pēc sūdzības saņemšanas padomes priekšsēdētājs sasauc rīcības sēdi. Rīcības sēdē nosaka padomes locekli, kurš būs atbildīgs par attiecīgās lietas sagatavošanu izskatīšanai padomes sēdē, lietas sagatavošanas termiņu, personas, kas uzaicināmas uz padomes sēdi, kurā lieta tiks izskatīta, un sēdes sasaukšanas laiku un vietu.

14. Padome ir lemttiesīga, ja tajā piedalās ne mazāk kā trīs locekļi. Lēmumus pieņem ar vienkāršu balsu vairākumu. Ja balsu skaits sadalās vienādi, izšķirošā ir padomes priekšsēdētāja balss.

15. Padomes sēdes tiek protokolētas. Protokolā ieraksta darba kārtības jautājumus un pieņemtos lēmumus, kā arī atzīmē personas, kuras piedalās sēdē, un personas, kuras izteikušās par attiecīgo jautājumu.

16. Padomes lēmums ir galīgs un nav pārsūdzams, izņemot Patvēruma likuma 33.panta pirmajā daļā un 42.panta trešajā daļā minētos gadījumus.

17. Padome lēmumu pamato un noformē rakstiski. Lēmumu pēc tā pieņemšanas nekavējoties paziņo patvēruma meklētājam, bēglim vai personai, kurai piešķirts alternatīvais statuss vai kura to ir zaudējusi, paskaidrojot lēmuma būtību valodā, kuru attiecīgā persona saprot. Padome nosūta lēmumu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Bēgļu lietu departamentam un informē par to Valsts robežsardzi.

18. Padomes rīcībā esošā informācija par patvēruma meklētājiem, bēgļiem un personām, kurām piešķirts alternatīvais statuss, ir ierobežotas pieejamības informācija, izņemot gadījumus, ja attiecīgā persona piekritusi informācijas izplatīšanai vai informāciju likumā noteiktajā kārtībā ir pieprasījušas tiesībaizsardzības iestādes.

19. Tieslietu ministrija īsteno padomes rīcības pārraudzību, ciktāl Patvēruma likums neparedz citādi.

Ministru prezidents E.Repše

Tieslietu ministrs A.Aksenoks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Bēgļu lietu apelācijas padomes nolikums Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 26Pieņemts: 13.01.2004.Stājas spēkā: 17.01.2004.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 8, 16.01.2004.
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
83133
17.01.2004
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"