Zemkopības ministrijas
instrukcija Nr.20
Rīgā 2003.gada 29.decembrī
Zaļmasas augu šķirņu
saimniecisko īpašību novērtēšanas metodika
Izdota saskaņā
ar Sēklu aprites likuma 2.panta 3.punkta d. apakšpunktu
I. Vispārīgie
jautājumi
1. Šī instrukcija nosaka kārtību,
kādā tiek novērtētas zaļmasas augu šķirņu saimnieciskās
īpašības.
2. Zaļmasas augu šķirņu saimniecisko īpašību novērtēšanu
(turpmāk - SĪN) veic Valsts augu aizsardzības dienests
(turpmāk - VAAD).
II. Lauka
izmēģinājumu pamatprincipi
3. Zaļmasas augu saimniecisko
īpašību novērtēšanā izmēģinājuma šķirnes salīdzina ar
standartšķirni. SĪN mērķi ir noskaidrot:
3.1. ražību, bioloģiskās īpatnības, iegūtās produkcijas
kvalitāti, ķīmisko un tehnoloģisko īpašību atšķirības no
standartšķirnes, šķirņu izturību pret slimībām un kaitēkļiem, kā
arī citas saimnieciski nozīmīgas īpašības;
3.2. šķirnes piemērotību audzēšanai Latvijas agroklimatiskajos
apstākļos.
4. Svarīgākā SĪN sastāvdaļa ir lauka izmēģinājumi. Lauka
izmēģinājumus iekārto atbilstoši šīs metodikas
pamatprasībām:
4.1. tipiskumam - izmēģinājumu apstākļu atbilstībai
attiecīgā reģiona klimatam, augsnei un agrotehnikai;
4.2. vienīgās atšķirības principa ievērošanai;
4.3. precizitātei.
5. Vienīgās atšķirības princips nosaka, ka lauka izmēģinājumos
nodrošina visu apstākļu vienādību. Konkrētā lauka izmēģinājumā
drīkst atšķirties tikai šķirnes, bet reljefam, augsnei, mitrumam,
mēslojumam, priekšaugam, augsnes apstrādei, sējas veidam, izsējas
normām, sēklu iestrādes dziļumam un vienmērībai, sējumu kopšanai,
novākšanai, lietotajai tehnikai u.c. apstākļiem jābūt pēc
iespējas vienveidīgiem. Šķirnēm ar dažādu veģetācijas periodu
novākšanas termiņi atšķiras.
6. Zaļmasas augu šķirnēm saimnieciskās īpašības vērtē trīs gadus.
Ja rezultāti ir pārliecinoši, zaļmasas šķirni var ieteikt
iekļaušanai Latvijas augu šķirņu katalogā arī pēc divu gadu
rezultātiem.
7. Veicot zaļmasas augu šķirņu izmēģinājumus, pilnīgi un precīzi
pieraksta visus veiktos darbus, novērojumus un uzskaiti.
Pierakstus rakstiski vai elektroniski izdara VAAD apstiprinātā
dienasgrāmatā (veidlapās). Šos pierakstus, kā arī pārskatus par
SĪN lauka izmēģinājumu rezultātiem Valsts augu aizsardzības
dienesta attiecīgās struktūrvienības, fiziska vai juridiska
persona, kura saskaņā ar līgumu veic izmēģinājumu
(turpmāk - izmēģinājumu veicēji) iesniedz VAAD.
III. Lauka
izmēģinājumu vietas izvēle
8. Organizējot zaļmasas šķirņu
SĪN, VAAD īpašu uzmanību velta izmēģinājumu vietas izvēlei, kura
atbilst attiecīgās zaļmasas augu sugas audzēšanas reģionam
raksturīgajiem agroklimatiskajiem apstākļiem un augšņu
tipiem.
9. Veicot lauka izmēģinājumus, ņem vērā krasu meteoroloģisko
apstākļu maiņu, kas var stipri ietekmēt SĪN rezultātus. Visvairāk
mainās mikroklimata apstākļi, kurus ietekmē reljefa
neizlīdzinātība, ūdensšķirtnes, palienes, meži, purvi, ezeri,
upes u. c. Lauka izmēģinājumiem izvēlas vietas, kuru klimatiskie
apstākļi atbilst attiecīgā reģiona īpatnībām.
10. Augšņu īpatnības ievēro:
10.1. iekārtojot lauka izmēģinājumus. Tos iekārto reģionam
raksturīgās augsnēs (piemēram, ja reģionā visizplatītākā ir
velēnu podzolaugsne (PVV), tad lauka
izmēģinājumus iekārto tajā, nevis citās, reģionam netipiskās
augsnēs);
10.2. nosakot augsnes tipiskumu (ievēro augsnes iekultivēšanas
pakāpi, tās fizikālo, ķīmisko un granulometrisko sastāvu,
aramkārtas dziļumu, augsnes apakškārtas īpašības, barības vielu
rezerves, augsnes skābumu, gruntsūdens līmeni un citus
rādītājus).
11. Lauka izvēles pamatnosacījumi ir šādi:
11.1. izmēģinājumus iekārto laukā:
11.1.1. kura vēsture zināma un atspoguļota VAAD apstiprinātā
lauka vēstures žurnālā;
11.1.2. kurā nav daudzgadīgo nezāļu;
11.1.3. kura augsnē ir augsts vai vismaz vidējs augiem viegli
izmantojamā fosfora un kālija saturs;
11.1.4. kurā ir normāls mitruma režīms;
11.1.5. kurā pirms izmēģinājumu iekārtošanas tam paredzētajā
platībā vismaz vienu gadu ierīko izlīdzinošo sējumu;
11.2. izmēģinājuma laukus iekārto, ievērojot šādus minimālos
attālumus:
11.2.1. no mežiem, birztalām, automaģistrālēm, ūdenskrātuvēm,
dzīvojamajām ēkām un citām celtnēm ? 50 m;
11.2.2. no atsevišķiem kokiem ? 25 m;
11.2.3. no braucamajiem ceļiem, novadgrāvjiem u.
c. - 10 m;
11.3. lauka izmēģinājumus neiekārto platībās ar neizlīdzinātu
mikroreljefu, stāvām nogāzēm, nekvalitatīvu meliorāciju u.
c.
12. Katrai zaļmasas augu sugai izvēlas piemērotākās
augsnes:
12.1. kukurūzai - labi iekultivētas smilšmāla vai
mālsmilts augsnes. Optimālā augsnes reakcija pHKCl
5,8 - 7,3;
12.2. eļļas rutkam - dažādas augsnes. Optimālā augsnes
reakcija pHKCl 5,5 - 5,7;
12.3. sinepēm - pietiekami irdenas smilšmāla vai
mālsmilts augsnes. Nav piemērotas blīvas, smagas, mitras māla
augsnes;
12.4. facēlijai - smilts, smilšmāla, mālsmilts augsnes.
Optimālā augsnes reakcija pHKCl >5,0.
13. Piemērotākie priekšaugi:
13.1. kukurūzai - labības (ziemāji, kas saņēmuši
organisko mēslojumu), rušināmaugi un pākšaugi;
13.2. eļļas rutkam - ziemāju labības un
rušināmaugi;
13.3. sinepēm - ziemāju labības un rušināmaugi;
13.4. facēlijai - vasarāju labības.
IV. Lauku darbi
izmēģinājumā
14. Visus darbus lauka izmēģinājumos veic saskaņā ar katras
zaļmasas sugas audzēšanas specifiku. Īpašu uzmanību velta darbu
savlaicīgai, vienveidīgai un kvalitatīvai izpildei.
15. Augsnes apstrādes pamatnosacījumi ir šādi:
15.1. augsnes apstrādes paņēmienus izvēlas atkarībā no priekšauga
un tā novākšanas laika;
15.2. augsnes apstrādi veic laikā, kad augsne sasniegusi fizisko
gatavību;
15.3. augsnes apstrādes paņēmienus lieto noteiktā, agronomiski
pamatotā secībā, lai tie cits citu papildinātu un nodrošinātu
iespējami precīzus rezultātus.
16. Mēslošanas pamatnosacījumi ir šādi:
16.1. aprēķinot nepieciešamās kopējās mēslojuma normas,
izmēģinājumu veicēji ņem vērā:
16.1.1. augšņu agroķīmiskās izpētes rezultātus (augsnes analīzes
veic vismaz reizi piecos gados);
16.1.2. selekcionāra uzrādīto ražības līmeni un tam atbilstošo
barības elementu iznesi;
16.1.3. priekšaugu ietekmi;
16.1.4. citus faktorus, kuri iespaido mēslojuma normu lielumus un
iestrādāšanas laikus;
16.2. aprēķinātās mēslojuma normas izmēģinājumu veicēji saskaņo
ar VAAD;
16.3. mēslojumu augsnē iestrādā vienmērīgi, perpendikulāri
lauciņu virzienam un vienā izmēģinājumā vienādi;
16.4. kukurūzai līdz 20 kg ha-1 no aprēķinātā kopējā
slāpekļa (N) mēslojuma daudzuma darbīgajā vielā iestrādā pirms
sējas (atkarībā no lauka apstākļiem, priekšauga u. c.), bet
pārpalikušo slāpekļa mēslojuma daudzumu dod
papildmēslojumā;
16.5. eļļas rutkiem un sinepēm mēslojumu iestrādā vienā paņēmienā
pirms sējas reizē ar augsnes apstrādi;
16.6. facēlijai slāpekļa mēslojumu
iestrādā vienā paņēmienā, pirms sējas reizē ar augsnes apstrādi,
bet ne vairāk par 60 kg ha-1 darbīgajā vielā.
1. tabula
Minerālmēslu
normas darbīgajā vielā, kg ha-1
Kultūraugs
|
Ražības līmenis
t ha-1
|
P2O5
|
K2O
|
N
|
Kukurūza
|
60
|
80 - 120
|
100 - 160
|
130 - 140
|
Eļļas rutki
|
30
|
60 - 80
|
50 - 160
|
130 - 160
|
Sinepes
|
25
|
60 - 80
|
50 - 160
|
130 - 160
|
Facēlija
|
25
|
70 - 100
|
80 - 120
|
40 - 60
|
17. 1.tabulā uzrādītās mēslojuma
normas ir orientējošas un paredzētas iestrādei izkliedsējā.
Iestrādājot minerālmēslus lokāli, NPK normas samazina par 20%,
bet augsnēs ar augstu fosfora un kālija nodrošinājumu PK normas
samazina par 30 - 40 %.
18. Slāpekļa mēslojuma normas (N kg ha-1) samazināmas,
ņemot vērā priekšaugu ietekmi. Tās samazina pēc:
18.1. zirņiem par 15 kg ha-1;
18.2. kartupeļiem par 10 kg ha-1;
18.3. cukurbietēm par 10 kg ha-1.
V. Izmēģinājuma
lauka iekārtošana
19. Izmēģinājumus iekārto ne mazāk
kā četros atkārtojumos ar lauciņu uzskaites platību ne mazāku par
10 m2.
20. Lauciņi izvietojami perpendikulāri aršanas virzienam.
Izmēģinājumus iekārto ar parasto atkārtojumu metodi. Katrā
atkārtojumā šķirnes izvieto randomizēti (nejauši), sakārtojot tās
vienā līdz četrās slejās (katrā slejā savs atkārtojums). Ja
šķirņu skaits lielāks par 15, standartšķirni sēj atkārtoti.
Vērtējot šķirni, tās rādītājus salīdzina ar standartšķirnes
vidējiem rādītājiem.
21. Vispirms nosprauž izmēģinājumu lauka kopējo taisnstūra
kontūru AELJ (skat. attēlu). Iemērīto platību sadala atkārtojumos
( Abcd, befc, ghkj un hilk). Atkārtojumus sadala lauciņos. Starp
slejām (AEFD un gilj) iekārto apgriešanās joslu atbilstoši
lietojamai tehnikai. Starp lauciņiem iekārto izolējošos celiņus,
kuru platums atkarībā no apstrādes veida ir apmēram 30 cm.
Kukurūzai izolējošie celiņi starp lauciņiem ir vienādi ar
rindstarpu attālumu (45 - 60 cm). Lauciņu galos
nepieciešama izolācija - 0,5 m. Sleju galos ierīko
izolējošos lauciņus (izolācijas). Attēlā parādīts četru šķirņu
izvietojums divās slejās.
Attēls. Šķirņu izvietojuma shēmas
paraugs
VI. Sēklas un
sēja
22. Sēklas:
22.1. atbilst zaļmasas augu sēklas bāzes sēklu kvalitātes
prasībām, kas noteiktas normatīvajos aktos par lopbarības augu
sēklaudzēšanu un sēklu tirdzniecību. VAAD saņem informāciju par
1000 sēklu masu un dīgtspēju (šķirnes izsējas normas
aprēķināšanai) no sēklu parauga iesniedzēja;
22.2. VAAD saņem ar Latvijā reģistrētu kodni kodinātas sēklas no
sēklu parauga iesniedzēja (facēlijas sēklas var būt nekodinātas).
Ja facēlijas sēklas nav kodinātas, lauka izmēģinājumu veicēji
obligāti kodina tās ar kodni, kas reģistrēta Latvijā un saskaņota
ar VAAD.
23. Izsējas normas un sēklu iestrādes dziļuma pamatprasības ir
šādas:
23.1. izsējamo dīgtspējīgo sēklu skaits uz platības vienību visām
šķirnēm ir vienāds. Sējot agrākos sējas termiņos, lieto mazāko
2.tabulā norādīto, bet vēlākos termiņos - lielāko
izsējas normu, saskaņojot to ar VAAD;
23.2. izsējas normu aprēķina pēc formulas:
|
A x B |
|
X = |
------ x 100 |
, kur |
|
C x D |
X - izsējas norma (kg
ha-1);
A - dīgtspējīgo sēklu skaits uz 1 m2
(gab.);
B - 1000 sēklu masa (g);
C - dīgtspēja (%);
D - tīrība (%);
23.3. ja ir nepieciešamība skaitļus noapaļot un apaļojamais
skaitlis beidzas ar 5 - apaļo uz augšu;
23.4. lieto 2.tabulā norādīto sēklu iestrādes dziļumu.
24. Rindstarpas:
24.1. eļļas rutkiem, sinepēm, facēlijai - nav lielākas
par 15 cm;
24.2. kukurūzai - 45-60 cm;
24.3. katru kukurūzas šķirni sēj četrās rindās, bet ražu uzskaita
tikai no uzskaites platības (divām vidējām rindām).
2. tabula
Zaļmasas augu
izsējas normas, optimālais sēklu iestrādes dziļums un sējas
veids
Zaļmasas augs
|
Optimālā augu biezība, augi
uz m2
|
Dīgtspējīgas sēklas uz
m2
|
Optimālais sēklu
iestrādes
dziļums, cm
|
Rindstarpas
|
vieglās augsnēs
|
smagās augsnēs
|
parastā rindsēja -
15 cm
|
platrindsēja
45 - 60 cm
|
Kukurūza
|
10,5
|
11,0 - 11,5
|
5 - 6
|
3 - 4
|
|
|
Eļļas rutki
|
70
|
80 - 120
|
2 - 3
|
|
|
|
Sinepes
|
70
|
80 - 120
|
2 - 4
|
|
|
|
Facēlija
|
90
|
100 - 150
|
2 - 3
|
1 - 2
|
|
|
25. Optimālie sējas termiņi ir
šādi:
25.1. eļļas rutkus, sinepes, facēliju sēj iespējami agri;
25.2. kukurūzu sēj vēlāk, jo tā ir siltumprasīgs augs. Jāņem
vērā, ka dzīvotspējīgus dīgstus tā veido 120C
temperatūrā. Pavasarī dīgstus, bet rudenī pieaugušus augus bojā
salnas (- 20C).
VI. Sējumu
kopšana
26. Sējumu kopšanu (pievelšanu,
ecēšanu, papildmēslošanu, augu aizsardzības pasākumus u.c.) visos
izmēģinājumos veic vienādi un vienādos termiņos. Sējumu kopšanas
pasākumos ietilpst arī celiņu uzturēšana kārtībā, etiķešu
izvietošana, variantu un atkārtojumu norobežošana, lauciņu galu
nolīdzināšana. Uz etiķetes raksta šķirnes numuru vai kodu,
nosaukumu un atkārtojumu.
27. Izmēģinājumu kopšanai lieto Latvijā reģistrētos augu
aizsardzības līdzekļus. Augu aizsardzības līdzekļu izvēle
saskaņojama ar VAAD.
VIII. Novērojumi
un uzskaite
28. Zaļmasas augu veģetācijas
periodā veic šķirņu novērošanu, salīdzināšanu un pazīmju
uzskaiti. Vizuālo vērtējumu visā veģetācijas periodā veic viens
un tas pats speciālists. Novērojumus un uzskaiti apkopo uz VAAD
izstrādātām veidlapām.
29. Veicamie novērojumi un uzskaite:
29.1. fenoloģiskie novērojumi (3.tabula);
29.2. veģetācijas perioda garums (dienas);
29.3. dīgstu biezība;
29.4. laukdīdzība;
29.5. stiebru vai stublāju garums;
29.6. vālīšu skaits (kukurūzai);
29.7. slimību un kaitēkļu uzskaite;
29.8. sausnas raža;
29.9. kopproteīna saturs sausnā (ja šķirni pārbauda kā lopbarības
augu);
29.10. kokšķiedra;
29.11. veldres izturība.
30. Pēc 29.8., 29.9. un 29.11.apakšpunktā minētajiem novērojumiem
veic zaļmasas augu SĪN pamatvērtēšanu (pielikums).
31. Fenoloģisko novērojumu pamatnosacījumi ir šādi:
31.1. zaļmasas augiem nosaka fenoloģiskās fāzes un veģetācijas
perioda garumu. Par fāzes sākumu uzskata brīdi, kad 10-15 % augu
sasnieguši attiecīgo fāzi. Par pilnu fāzi uzskata brīdi, kad 75 %
augu ir attiecīgajā fāzē;
31.2. kukurūzas gatavības fāzi nosaka, atverot katra lauciņa
izolācijā trīs apakšējās vālītes (4 atkārtojumos - 12
vālītes katrai šķirnei). Dienu, kad deviņas vālītes (75 %)
sasniegušas attiecīgo fāzi, uzskata par fāzes iestāšanos;
31.3. piengatavības fāzē graudi ir izveidojušies, tos saspiežot
izdalās balts šķidrums;
31.4. pienvaska gatavībā graudus saspiežot, no tiem izdalās
mīklveidīga masa, kuru saberžot jūtami cieti graudiņi;
31.5. vaskgatavībā graudi ir pilnībā izveidojušies, tiem ir
raksturīgā forma un krāsa. Graudi pirkstos nav saspiežami, bet ar
nagu tos var pārgriezt.
3.tabula
Zaļmasas augiem
veicamie fenoloģiskie novērojumi
Fenoloģiskā fāze
|
Kukurūza
|
Eļļas rutki
|
Sinepes
|
Facēlija
|
Dīgsti
|
sākums
|
Ø
|
Ø
|
Ø
|
Ø
|
pilna fāze
|
Ø
|
Ø
|
Ø
|
Ø
|
Skaras, ziedkopas
parādīšanās
|
sākums
|
Ø
|
Ø
|
Ø
|
Ø
|
pilna fāze
|
Ø
|
Ø
|
Ø
|
Ø
|
Ziedēšana (kukurūzai vālītes
drīksnu parādīšanās)
|
sākums
|
Ø
|
Ø
|
Ø
|
Ø
|
pilna fāze
|
Ø
|
Ø*
|
Ø*
|
Ø*
|
beigas
|
|
Ø*
|
Ø*
|
Ø*
|
Piengatavība
|
Ø
|
|
|
|
Vaskgatavība
|
Ø
|
|
|
|
Ø - Veicamie fenoloģiskie
novērojumi.
* - Ja pārbauda kā zaļmēslojuma
augus.
31.6. veģetācijas perioda garumu
dienās nosaka no pilnas dīgstu fāzes līdz piengatavībai
(kukurūzai) vai novākšanas gatavībai (eļļas rutkiem, sinepēm,
facēlijai).
32. Dīgstu biezības noteikšanas
pamatnosacījumi ir šādi:
32.1. eļļas rutkiem, sinepēm, facēlijai dīgstu biezību nosaka
10-14 dienas pēc sadīgšanas. Visām šķirnēm divos atkārtojumos,
kas neatrodas blakus, iedala pa trīs uzskaites lauciņiem.
Lauciņus izvēlas vienādā attālumā pa diagonāli, katrā aptverot
divas rindiņas. Divas malējās rindas uzskaites lauciņos
neiekļauj. Uzskaites lauciņu platība - 1/12
m2. Lauciņu garumu aprēķina pēc formulas:
L = 417 x A
L - uzskaites lauciņa
garums (cm);
A - rindstarpas (cm);
32.2. uzskaites lauciņos saskaita dīgstus un aprēķina dīgstu
skaitu uz m2 (dīgstu skaitu uzskaites lauciņos summē
un reizina ar 2);
32.3. kukurūzai dīgstu biezību nosaka pēc pēdējās rindstarpu
apstrādes divos atkārtojumos, kas neatrodas blakus. Saskaita
visus augus katra lauciņa uzskaites platībā un aprēķina faktisko
augu biezību katrai šķirnei pēc formulas:
|
n1 + n2 |
|
B = |
------, kur
|
|
|
L1 +
L2
|
|
B - augu biezība (augi
uz m2);
n1, n2, - augu skaits izvēlētajos
atkārtojumos;
L1, L2,- lauciņu uzskaites platība
izvēlētajos atkārtojumos.
33. Dīgstu skaits, izteikts procentos pret izsēto dīgtspējīgo
sēklu skaitu, raksturo laukdīdzību:
34. Augu garumu nosaka divos atkārtojumos, kas neatrodas blakus.
Katrā lauciņā mēra piecus normāli attīstītus stiebrus, uzrādot to
vidējo garumu centimetros. Aprēķina vidējo augu garumu katrai
šķirnei, noapaļojot uz veseliem centimetriem.
35. Vālīšu skaitu kukurūzai nosaka pieciem normāli attīstītiem
stiebriem vienlaicīgi ar garuma mērīšanu. Saskaita attīstītās
vālītes. Aprēķina vidējo vālīšu skaitu katrai šķirnei.
36. Veģetācijas periodā zaļmasas augu šķirnēm novērtē izturību
pret veldri, kuras pamatnosacījumi ir šādi:
36.1. līdzko veldre parādās, atzīmē augu attīstības fāzi un
veldrēšanās pakāpi. Galīgo vērtējumu veic pirms ražas
novākšanas;
36.2. veldrēšanās pakāpi nosaka, vizuāli vērtējot novirzi no
stiebru vertikālā stāvokļa ballēs:
36.2.1. veldres nav: stiebri
atrodas vertikālā stāvoklī - 9 balles;
36.2.2. veldre neliela: visi noliekušies līdz 30° no vertikālā
vai ¾ stiebru noliekušies līdz 45° no vertikālā, vai 1/2 stiebru
noliekušies līdz 60° no vertikālā, vai 1/4 stiebru noliekušies
līdz 90° - 7 balles;
36.2.3. veldre vidēja: visi noliekušies līdz 45° no vertikālā vai
¾ stiebru noliekušies līdz 60° no vertikālā, vai ½ stiebru
noliekušies līdz 90° - 5 balles;
36.2.4. veldre stipra: visi noliekušies līdz 60° no vertikālā vai
¾ stiebru noliekušies līdz 90° - 3 balles;
36.2.5. veldre ļoti stipra: visi stiebri noliekušies no vertikālā
stāvokļa līdz 90° - 1 balle;
36.3. ja veldrēšanās ir nevienmērīga, tad to vērtē atsevišķi pa
lauciņa daļām un aprēķina vidējo.
37. Vizuāli konstatē slimību vai kaitēkļu parādīšanos uz vienas
vai vairākām šķirnēm, norāda datumu, šķirnes attīstības fāzi, ja
nepieciešams, lieto augu aizsardzības līdzekļus.
XI. Iznīkušās
platības izslēgšana
38. Izmēģinājumu daļējas vai
pilnīgas iznīkšanas gadījumā izmēģinājumu veicējs kopā ar VAAD
pārstāvi sastāda aktu, uzrādot iznīkšanas iemeslus.
Nepieciešamības gadījumā pieaicina citus speciālistus. Aktu
sastāda uz VAAD izstrādātas veidlapas.
39. Atsevišķu lauciņu iznīkušās platības izslēdz un:
39.1. ja iznīkuši vairāk nekā 50 % no lauciņa uzskaites platības,
lauciņu izslēdz;
39.2. ja iznīkuši vairāk nekā 50 % no atkārtojuma uzskaites
platības, atkārtojumu izslēdz;
39.3. lauciņa ražu uzskaita no faktiski novāktās platības.
40. Ja novērojumi un uzskaite par kādu īpašību krasi atšķiras no
šķirnes raksturojuma, apstākļus un rezultātus analizē sevišķi
rūpīgi. Šīs atšķirības nevar būt par iemeslu rezultātu
svītrošanai. Pilnīgi nepieļaujami izslēgt veselus lauciņus,
pamatojoties uz ražības starpību pa atkārtojumiem, ja nav
noskaidroti konkrēti atšķirību iemesli.
X. Zaļmasas
ražas novākšana un uzskaite
41. Novākšanas termiņi ir
šādi:
41.1. eļļas rutkus, sinepes, facēliju lopbarībai novāc ziedēšanas
sākumā, zaļmēslojumam - ziedēšanas beigās;
41.2. kukurūzu novāc pēc iespējas vēlāk, bet pirms rudens
salnām.
42. Vispirms novāc apgriešanās, izolācijas un izslēgšanas joslas.
Atliec saveldrējušos augus no izolējošiem celiņiem. Precizē
lauciņu uzskaites platības, koriģējot to lielumu, ņemot vērā
izslēgtos, ja tādi ir.
43. Novākšanu sāk ar agrīnākajām šķirnēm. Vispirms novāc visus
atkārtojumus pēc kārtas vienai šķirnei, pēc tam atbilstoši šķirņu
nogatavošanās laikam - visus atkārtojumus katrai
nākamajai šķirnei.
XI. Zaļmasas
ražas uzskaite un paraugu noņemšana
44. Eļļas rutkiem, sinepēm,
facēlijai no katra lauciņa novākto zaļo masu nosver (ar
precizitāti līdz 0,1 kg), vienlaikus noņem vienu vidējo paraugu
1,5-2 kg (ar aprēķinu, lai no tā fizikālajām un ķīmiskajām
analīzēm var sagatavot paraugu ar masu 1 kg) izmēģināmās šķirnes
ražas iznākuma, sausnas un kopproteīna noteikšanai.
45. Vidējo paraugu nosver ar precizitāti līdz 0,01 kg un šķiro
izmēģināmajā šķirnē un piemaisījumos (citi augi, rugāju
atliekas).
46. Izmēģināmās šķirnes zaļās masas ražu aprēķina pēc
formulas:
|
P x M
|
|
R = |
------- x 10, kur
|
|
|
K x L |
|
R - izmēģināmās šķirnes
zaļā masa (t ha -1);
P - izmēģināmās šķirnes masa vidējā paraugā (pēc
šķirošanas) (kg);
K - vidējā parauga masa pirms šķirošanas (kg);
M - no lauciņa novāktās zāles masa (kg);
L - lauciņa platība (m2).
47. Kukurūzai katrā lauciņā atsevišķi uzskaita vālīšu masu (ar
seglapām) un stiebru - lapu masu. Vālītes, stiebrus un
lapas sasmalcina un sagatavo vidējo paraugu, kuru nekavējoties
nogādā laboratorijā ķīmisko analīžu veikšanai.
XII. Mitruma
satura noteikšana un sausnas ražas aprēķins
48. Izmēģināmās šķirnes
produkcijas vidējo paraugu nekavējoties sasmalcina 2-3 cm garos
gabaliņos un no tā noņem paraugu - 1 kg fizikālo un
ķīmisko analīžu veikšanai.
49. Mitruma satura noteikšanai iesver divus iesvarus pa 50 g
katru. Žāvē žāvēšanas skapī pie 100-1050 C līdz
nemainīgai masai. Starpība iesvaru masā starp diviem svērumiem
nedrīkst būt lielāka par 0,02 g.
50. Mitrumu katram paraugam aprēķina pēc formulas:
|
(a - b) x
100
|
M = |
------------, kur
|
|
a |
M - mitrums (%);
a - zaļās masas iesvars (g);
b - izžāvētā iesvara masa (g).
51. Izrēķina vidējo rezultātu no abiem paraugiem.
52. Sausnas ražu katrai šķirnei pa atkārtojumiem ar divām zīmēm
aiz komata aprēķina pēc formulas:
|
A x (100 - B)
|
X = |
------------, kur
|
|
100
|
X - sausnas raža (t
ha-1);
A - zaļās masas raža (t ha-1);
B - zaļās masas mitrums ražas svēršanas laikā (%).
XIII. Zaļmasas
ražas kvalitātes analīzes un SĪN rezultātu matemātiskā
apstrāde
53. Kopproteīna saturu sausnā
nosaka saskaņā ar LVS 277 (apst.30.06.2000.).
54. Kokšķiedras saturu nosaka pēc vispāratzītām starptautiskām
metodēm vai standartiem.
55. SĪN rezultātus ievada VAAD datu bāzē.
56. Saskaņā ar izstrādātajām programmām veic SĪN rezultātu
matemātisko apstrādi.
57. Zaļmasas ražu (% no standarta) un kvalitātes rādītājus vērtē
ballēs (pielikums).
XIV. Noslēguma
jautājums
58. Instrukcija stājas spēkā
nākamajā dienā pēc tās publikācijas laikrakstā "Latvijas
Vēstnesis".
Zemkopības ministrs
M.Roze
"Latvijas
Vēstneša" redakcijā saņemts 13.01.2004.
Pielikums
Zaļmasas augu
SĪN pamatvērtēšana
Kritēriji
|
Zaļmasas augu saimniecisko
īpašību vērtējums pēc 9 ballu skalas
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
Sausnas raža % (salīdzinot ar
standartu)
|
ļoti zema
< 66
|
66 - 5
|
zema
76 - 85
|
86 - 95
|
vidēja
96 - 105
|
106 - 115
|
augsta
116 - 125
|
126 - 135
|
ļoti augsta
> 135
|
Veldres
izturība
|
ļoti slikta
|
|
slikta
|
|
vidēja
|
|
laba
|
|
ļoti laba
|
Kopproteīna saturs sausnā
%
(N% x 6,25)
|
kukurūzai
|
< 4,0
|
4,0 - 5,0
|
5,1 - 6,0
|
6,1 - 7,0
|
7,1 - 8,0
|
8,1 - 9,0
|
9,1 - 10,0
|
10,1 - 11,0
|
> 11,0
|
eļļas
rutkiem
|
< 8,0
|
8,0 - 9,0
|
9,1 - 11,0
|
11,1 - 13,0
|
13,1 - 15,0
|
15,1 - 17,0
|
17,1 - 18,9
|
19,0 - 20,0
|
> 20,0
|
sinepēm
|
< 9,0
|
9,1 - 10,0
|
10,1 - 11,0
|
11,1 - 13,0
|
13,1 - 14,0
|
14,1 - 15,0
|
15,1 - 16,0
|
16,1 - 18,0
|
> 18,0
|
Zemkopības ministrs
M.Roze