Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Uzņēmumu reģistra instrukcija Nr.8

Par komersantu un individuālo uzņēmumu reģistrāciju

Izdota saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 73.panta pirmās daļas 3.punktu

1. Šī instrukcija nosaka Uzņēmumu reģistra valsts notāru rīcību jautājumos par komersantu un individuālo uzņēmumu reģistrāciju, lai nodrošinātu likuma "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru", Komerclikuma un citu likumu normu vienveidīgu piemērošanu.

2. Valsts notāram, pieņemot lēmumu par saskaņā ar Komerclikumu dibinātas komercsabiedrības vai individuālā komersanta ierakstīšanu komercreģistrā, ir pienākums pārbaudīt, vai pieteiktās komercsabiedrības vai individuālā komersanta firma šaurākā nozīmē nesakrīt ar citām komercreģistrā un uzņēmumu reģistrā jau ierakstītām vai pirms šīs komercsabiedrības vai individuālā komersanta pieteiktām firmām šaurākā nozīmē. Konstatējot, ka saskaņā ar Komerclikumu dibinātas komercsabiedrības vai individuālā komersanta firma šaurākā nozīmē sakrīt ar citām komercreģistrā vai uzņēmumu reģistrā jau ierakstītām vai pirms šīs komercsabiedrības vai individuālā komersanta pieteiktām firmām šaurākā nozīmē, valsts notāram ir pienākums pieņemt lēmumu par ieraksta izdarīšanas atlikšanu, pamatojoties uz likuma "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru" 14.panta piekto daļu.

3. Ja līdz 2003.gada 31.decembrim komercreģistrā pārreģistrējas viens vai vairāki no uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) ar vienādiem nosaukumiem (firmām), pārējie uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) pēc 2003.gada 31.decembra ar attiecīgo nosaukumu (firmu) komercreģistrā reģistrēti netiek, pamatojoties uz Komerclikuma 28.pantu un likuma "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru" 14.panta piekto daļu.

4. Ja līdz 2003.gada 31.decembrim neviens no uzņēmumu reģistrā reģistrētiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) ar vienādiem nosaukumiem (firmām) nepārreģistrējas komercreģistrā, tiesības saglabāt nosaukumu (firmu) iegūst tas uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kurš pirmais pārreģistrējas komercreģistrā. Pārējie uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), pamatojoties uz Komerclikuma 28.pantu un likuma "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru" 14.panta piekto daļu, ar attiecīgo nosaukumu (firmu) komercreģistrā reģistrēti netiek.

5. Ievērojot Komerclikuma noteikumus un likuma "Par ārvalstu ieguldījumiem Latvijas Republikā" mērķi un jēgu, valsts notārs nav tiesīgs atteikt personālsabiedrības vai individuālā komersanta ierakstīšanu komercreģistrā vai pieņemt lēmumu par personālsabiedrības vai individuālā komersanta ierakstīšanas komercreģistrā atlikšanu, ja pieteiktās personālsabiedrības dibinātājs ir ārvalstīs reģistrēta fiziskā vai juridiskā persona vai fiziskā persona, kura piesaka sevi ierakstīšanai komercreģistrā kā individuālo komersantu, ir ārvalstīs reģistrēta fiziskā persona.

6. Valsts notāram ir pienākums atteikt reģistrēt individuālo uzņēmumu, ja persona, kura piesaka sevi kā individuālā uzņēmuma īpašnieku, ir ārvalstīs reģistrēta fiziskā persona, pamatojoties uz likuma "Par uzņēmējdarbību" 25.pantu un likuma "Par ārvalstu ieguldījumiem" 2.panta pirmo daļu.

7. Atzīt par spēku zaudējušu 2002.gada 4.oktobra rīkojumu Nr.173 "Par komersantu un individuālo uzņēmumu reģistrāciju".

Galvenais valsts notārs J.Endziņš

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par komersantu un individuālo uzņēmumu reģistrāciju Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Uzņēmumu reģistrs Veids: instrukcija Numurs: 8Pieņemts: 07.11.2003.Stājas spēkā: 22.11.2003.Zaudē spēku: 24.02.2010.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 164, 21.11.2003.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
81243
22.11.2003
86
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"