Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2003. gada 4. februāra noteikumus Nr. 59 "Kārtība, kādā augstskolu studenti apgūst speciālo militārās apmācības kursu".

Ministru kabineta noteikumi Nr. 190

Rīgā 2000.gada 6.jūnijā (prot. Nr. 26, 12.§)

Augstskolu studentu speciālā militārās apmācības kursa noteikumi

Izdoti saskaņā ar Obligātā militārā dienesta likuma 3.panta trešās daļas 3.punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā augstskolu studenti apgūst valsts apstiprināto speciālo militārās apmācības kursu (turpmāk - militārā mācība) valsts licencētās augstskolās (turpmāk - augstskola), lai personas, kurām ir civilā izglītība, nodrošinātu ar nepieciešamajām militārajām zināšanām un sagatavotu valsts mobilizācijas rezervju vajadzībām.

2. Militārā mācība ir divu gadu mācību programma, pēc kuras sekmīgas beigšanas augstskolas students (turpmāk - students) saņem sertifikātu un viņam tiek piešķirta rezerves kaprāļa dienesta pakāpe. Militārās mācības apgūšana nodrošina nodaļas komandiera kvalifikācijas iegūšanu.

II. Militārās mācības organizācija

3. Militārā mācība studentiem tiek organizēta pēc brīvprātības principa saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto studiju kārtību.

4. Aizsardzības ministrija un augstskola noslēdz līgumu, kas nosaka tiesības un pienākumus militārās mācības jomā, kā arī militārās mācības noteikumus.

5. Augstskola, pamatojoties uz studentu iesniegumiem, katru gadu līdz 1.oktobrim informē Aizsardzības ministriju par to studentu skaitu, kuri vēlas apgūt militāro mācību. Ņemot vērā apmācāmo skaitu, augstskolā tiek izveidota mācību rota (vads).

6. Studentiem, kuri vēlas apgūt militāro mācību, tiek izdarīta obligātā veselības pārbaude Aizsardzības ministrijas Militārās medicīnas centrā, viņi nokārto pirmszvēresta mācību kursa ieskaites, dod karavīra zvērestu un noslēdz ar Aizsardzības ministriju līgumu, kurā noteiktas studenta tiesības, pienākumi, materiālā atbildība un militārās mācības laiks, kā arī Aizsardzības ministrijas tiesības un pienākumi.

7. Militārās mācības kursa saturu apstiprina aizsardzības ministrs.

8. Militārās mācības plāns tiek saskaņots ar augstskolas studiju plānu.

9. Militāro mācību vada mācību bataljona komandējošā sastāva virsnieki (militārās mācības pasniedzēji), kuri sagatavoti pedagoģiskajam darbam.

10. Militārās mācības teorētiskās nodarbības notiek augstskolā semestra laikā reizi nedēļā darbdienā (vakarā) - divas akadēmiskās stundas, praktiskās nodarbības notiek semestra laikā divas reizes mēnesī sestdienā vai svētdienā - pa sešām stundām, bet lauka mācības notiek vasaras brīvlaikā - trīs nedēļas vasaras militārajā nometnē pēc katra teorētiskā kursa apgūšanas.

11. Augstskolu fiziskās audzināšanas katedras nodrošina studentu fizisko sagatavošanu saskaņā ar attiecīgās augstskolas un Aizsardzības ministrijas noslēgto līgumu.

III. Militārās mācības materiālais nodrošinājums

12. Militārā mācība nodrošināma no Aizsardzības ministrijas budžetā studentu apmācībai paredzētajiem līdzekļiem.

13. Lauka mācību laikā studenti nodrošināmi ar lauka formas tērpiem, ekipējumu un ēdināšanu saskaņā ar obligātā militārā dienesta kareivjiem noteiktajām normām.

14. Aizsardzības ministrija nodrošina militārās mācības procesu ar mācību līdzekļiem, ieročiem, formas tērpiem, ekipējumu un munīciju, iesaista mācības procesā pasniedzējus, kā arī organizē vasaras militārās nometnes.

15. Augstskolas nodrošina studentus, kuri apgūst militāro mācību, ar mācību telpām un nodrošina šo telpu uzturēšanai nepieciešamos komunālos pakalpojumus.

IV. Noslēguma jautājums

16. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1998.gada 28.jūlija noteikumus Nr.269 "Augstskolu studentu un absolventu militārās pamatapmācības noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 1998, 223./224.nr.).  

Ministru prezidents A.Bērziņš

Aizsardzības ministrs Ģ.V.Kristovskis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Augstskolu studentu speciālā militārās apmācības kursa noteikumi Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 190Pieņemts: 06.06.2000.Stājas spēkā: 09.06.2000.Zaudē spēku: 08.02.2003.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 213/218, 08.06.2000.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
7816
09.06.2000
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"