Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.251

Rīgā 2003.gada 13.maijā (prot. Nr.28, 5.§)

Telekomunikāciju tīklu infrastruktūras aizsardzības kārtība

Izdoti saskaņā ar likuma "Par telekomunikācijām" 32.panta pirmo daļu

I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka telekomunikāciju tīklu infrastruktūras aizsardzības kārtību papildus Aizsargjoslu likumā un Ministru kabineta 2001.gada 13.februāra noteikumos Nr.61 "Ekspluatācijas aizsargjoslu gar sakaru līnijām noteikšanas metodika" noteiktajām būvniecības un renovācijas darbu prasībām ekspluatācijas aizsargjoslās gar telekomunikāciju tīklu līnijām un līniju iekārtām.

 

II. Telekomunikāciju tīklu infrastruktūras objektu aizsardzības pasākumi

2. Juridiskām un fiziskām personām aizliegts:

2.1. bojāt telekomunikāciju tīklu līnijas un citus infrastruktūras objektus, izmantot tos telekomunikāciju pakalpojumu lietotāju traucēšanai, kā arī veikt darbības, kas traucē telekomunikāciju tīklu darbību un pakalpojumu nodrošināšanu;

2.2. patvaļīgi ierīkot vai pārbūvēt abonenta līniju un pieslēgt to telekomunikāciju tīklam, kā arī jebkurā citā veidā patvaļīgi pieslēgties telekomunikāciju tīkliem;

2.3. bez saskaņošanas ar telekomunikāciju tīkla īpašnieku vai operatoru veikt būvniecības vai renovācijas darbus, kuru dēļ tiek apgrūtināta piekļuve telekomunikāciju tīklu infrastruktūras objektiem;

2.4. bez saskaņošanas ar telekomunikāciju tīkla īpašnieku vai operatoru pārbūvēt savā īpašumā vai valdījumā esošajā nekustamajā īpašumā izvietoto telekomunikāciju tīklu infrastruktūru;

2.5. mainīt un ietekmēt telekomunikāciju uzņēmuma lietoto signālu maršrutizāciju publiskajā telekomunikāciju tīklā un privātā tīkla īpašnieka lietoto signālu maršrutizāciju privātajā tīklā;

2.6. iekļūt telekomunikāciju tīklu infrastruktūras objektu slēgtajās teritorijās, kāpt torņos, mastos, stabos un veikt jebkuras darbības ar telekomunikāciju tīklu infrastruktūras objektiem, ja nav telekomunikāciju tīkla operatora vai īpašnieka atļaujas vai pilnvaras.

3. Juridiskām un fiziskām personām, lietojot savā īpašumā vai valdījumā esošos zemesgabalus un citus nekustamos īpašumus, kuros ir izvietota telekomunikāciju tīklu infrastruktūra, ir pienākums:

3.1. ievērot Aizsargjoslu likumā noteiktos aizliegumus;

3.2. neļaut citām juridiskām un fiziskām personām izdarīt Aizsargjoslu likuma 43.pantā noteiktās darbības bez veicamo darbu projekta, kas rakstiski saskaņots ar telekomunikāciju tīkla operatoru vai īpašnieku;

3.3. par telekomunikāciju tīkla līniju un citu infrastruktūras objektu bojājumiem, kā arī par citu juridisko un fizisko personu nelikumīgām darbībām telekomunikāciju tīkla līniju aizsargjoslās paziņot telekomunikāciju tīkla īpašniekam vai operatoram.

4. Veicot telekomunikāciju tīklu būvniecības, renovācijas vai ekspluatācijas darbus telekomunikāciju pakalpojumu lietotāja īpašumā vai valdījumā esošajos nekustamajos īpašumos, aizliegts pārveidot citu telekomunikāciju tīklu īpašnieku vai operatoru tīklu infrastruktūru, kā arī veikt darbības, kuru dēļ tiek apgrūtināta piekļuve citiem telekomunikāciju tīklu infrastruktūras objektiem, ja saskaņotajā projektā nav noteikts citādi.

5. Ja, veicot būvdarbus, tiek atklāta telekomunikāciju tīklu infrastruktūras daļa, kas nav norādīta tehniskajā projektā, darbus nekavējoties pārtrauc un veic attiecīgus pasākumus, lai aizsargātu atklāto telekomunikāciju tīkla infrastruktūras daļu no bojājumiem, kā arī noskaidro un izsauc atklātā telekomunikāciju tīkla īpašnieku (valdītāju) uz attiecīgo darbu vietu. Darbus var turpināt pēc nepieciešamo grozījumu izdarīšanas darbu projektā un izpilddokumentācijā, kā arī pēc saskaņošanas ar telekomunikāciju tīkla īpašnieku vai operatoru. Par atklāto telekomunikāciju tīklu infrastruktūras daļu atbildīgais būvdarbu vadītājs paziņo būvvaldei.

6. Ja būvniecības vai renovācijas darbu laikā tiek bojāta telekomunikāciju tīkla līnija, darbus nekavējoties pārtrauc un veic pasākumus, lai aizsargātu telekomunikāciju tīkla līniju no citiem bojājumiem. Darbu izpildītājs nekavējoties paziņo par bojājumu telekomunikāciju tīkla īpašniekam vai operatoram.

7. Ja dažādu telekomunikāciju tīklu īpašnieku vai operatoru tīklu aizsargjoslas sakrīt vai krustojas, ar attiecīgo objektu ekspluatāciju un renovāciju saistītos darbus kopīgajos aizsargjoslu iecirkņos ieinteresētās juridiskās vai fiziskās personas veic pēc savstarpējas saskaņošanas.

8. Ja vairāki telekomunikāciju tīklu īpašnieki vai operatori kopīgi izmanto telekomunikāciju tīklu infrastruktūru, atbilstošus kopīgas izmantošanas un aizsardzības nosacījumus īpašnieki vai operatori iekļauj savstarpējā līgumā.

9. Ja telekomunikāciju tīkla zemūdens kabeli paceļ ar enkuru vai zvejas rīkiem, kuģa kapteinis (komandieris) nodrošina kabeļa atbrīvošanu, to nesabojājot. Par kabeļa pacelšanu kuģa kapteinis (komandieris) nekavējoties ziņo tuvākajai ostai, norādot kabeļa pacelšanas vietas koordinātas, kā arī laiku, kad kabelis pacelts. Osta, kas pieņēmusi ziņojumu par kabeļa pacelšanu, to paziņo par telekomunikāciju nozari atbildīgajai valsts pārvaldes institūcijai. Šī institūcija nodod attiecīgo informāciju visiem zemūdens kabeļu īpašniekiem.

 

III. Zemes darbu veikšana telekomunikāciju tīkla līniju tiešā tuvumā

10. Veicot būvdarbus telekomunikāciju tīkla līniju pazemes kabeļu tiešā tuvumā (2,5 m attālumā no topogrāfiskajos plānos iezīmētās telekomunikāciju kabeļu līnijas ass vai telekomunikāciju kabeļu kanalizācijas malas), rīkojas atbilstoši normatīvajiem aktiem par telekomunikāciju tīklu ierīkošanu un būvniecību, ciktāl tas nav pretrunā ar šiem noteikumiem.

11. Veicot zemes darbus telekomunikāciju tīkla līniju pazemes kabeļu tiešā tuvumā, pirms darbu sākšanas izsauc kabeļa īpašnieka pārstāvi.

12. Rakt zemi telekomunikāciju tīkla līniju pazemes kabeļu tiešā tuvumā atļauts tikai ar lāpstām (neizmantojot laužņus, kapļus, ķīļus, pneimatiskus instrumentus un citus līdzīgus darbarīkus), ja darba projektā, kas saskaņots ar telekomunikāciju tīkla īpašnieku vai operatoru, nav noteikta cita darbu izpildīšanas kārtība. Zemes darbus telekomunikāciju tīkla līniju pazemes kabeļu tiešā tuvumā veic iespējami īsā laikā.

13. Rokot tranšejas vai būvbedres telekomunikāciju tīkla līniju pazemes kabeļu tiešā tuvumā vai atsedzot kabeļus, tos aizsargā pret bojājumiem šādi:

13.1. kabeļus, kas ieguldīti tieši zemē, atrok ar rokām un ievieto ciešā apvalkā (no koka vai cita materiāla). Apvalku, ja nepieciešams, piestiprina pie balsta, kas nolikts šķērsām pāri tranšejai vai būvbedrei;

13.2. kabeļus, kas ieguldīti telekomunikāciju kabeļu kanalizācijā, atrok līdz caurules apakšējai malai, pēc tam cauruli piestiprina pie balsta, kas nolikts šķērsām pāri tranšejai vai būvbedrei. Tad rakšanas darbus var turpināt;

13.3. ja tranšeju vai būvbedri rok zemāk par ieguldītā kabeļa līmeni vai tiešā tā tuvumā, veic pasākumus, lai zeme nesēstos un nebūtu nogruvumu;

13.4. sildot sasalušu zemi telekomunikāciju tīkla līniju pazemes kabeļu tuvumā, uzrauga, lai netiktu bojāta kabeļa apvalka un dzīslu izolācija;

13.5. aizberot tranšejas vai būvbedres vietās, kur tās atsedz telekomunikāciju tīkla līniju pazemes kabeļus un kabeļu kanalizāciju, zemi ber kārtām, kas nav biezākas par 0,1 m, to noblietējot. Ziemā tranšeju aizber ar smiltīm un atkusušu zemi.

Ministru prezidents E.Repše

Satiksmes ministrs R.Zīle

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2003.gada 17.maiju.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Telekomunikāciju tīklu infrastruktūras aizsardzības kārtība Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 251Pieņemts: 13.05.2003.Stājas spēkā: 17.05.2003.Zaudē spēku: 01.12.2004.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 73, 16.05.2003.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
74959
17.05.2003
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"