Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 

LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par pasākumiem, kas veicami, lai uzlabotu Černobiļas AES avārijas rezultātā cietušo Latvijas Republikas iedzīvotāju sociālo stāvokli

Lai uzlabotu sociālo stāvokli Latvijas Republikas iedzīvotājiem, kas piedalījušies Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanā, kā arī citiem Latvijas iedzīvotājiem, kas cietuši no radioaktīvā piesārņojuma Černobiļas AES avārijas rezultātā, Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

1. Bērniem, kas dzimuši Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieku ģimenēs pēc avārijas, līdz 14 gadu vecumam zāles pret ārsta recepti izsniegt bez maksas un bez maksas viņus ārstēt sanatorijā. Uzdot Latvijas Republikas Veselības aizsardzības ministrijai nodrošināt šajā punktā minēto bērnu speciālu dispanserizāciju.

2. Uzdot Latvijas Republikas Ministru Padomei no sociālās apdrošināšanas budžeta ar pašvaldības iestāžu starpniecību izmaksāt Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieku invalīdu ģimenēm ikgadēju naudas kompensāciju - 50 procentus no maksas par apkuri (mājās bez centrālapkures - 50 procentus no maksas par kurināmo iedzīvotāju patēriņam noteikto normu ietvaros), elektroenerģiju, gāzi, ūdeni un telefonu.

3. Uzdot Latvijas Republikas Sociālās nodrošināšanas ministrijai atbilstoši noteikumiem, kas paredz atlīdzības saņemšanu par nodarīto kaitējumu, aprēķināt invaliditātes pensiju personām, kas piedalījušas Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanā, kā arī republikas iedzīvotājiem, kas uzturējušies radioaktīvā piesārņojuma zonā, ja minēto personu invaliditāte saistīta ar Černobiļas AES avāriju. Tāda pati kārtība tiek noteikta, aprēķinot apgādnieka zaudējuma pensiju mirušo invalīdu ģimenēm.

4. Uzdot Latvijas Republikas Ministru Padomei sarunās ar PSRS noslēgt starpvaldību līgumu, tajā atrisinot jautājumus par:

1) invaliditātes un apgādnieka zaudējuma pensiju izmaksu Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem invalīdiem un viņu ģimenēm no PSRS fondiem tādā apjomā, lai atlīdzinātu faktiskos zaudējumus;

2) papildu sociālo garantiju nodrošināšanu no PSRS budžeta Latvijas Republikas teritorijā dzīvojošajiem Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem invalīdiem.

5. Lūgt pašvaldību iestādes, uzņēmumu vadītājus un arodbiedrības savu pilnvaru ietvaros veikt papildu pasākumus, lai uzlabotu Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieku invalīdu sadzīves apstākļus, apgādi ar pārtikas produktiem, medicīnisko aprūpi un tirdzniecisko apkalpošanu.

6. Noteikt, ka lēmums stājas spēkā ar 1991. gada 1. jūniju.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1991. gada 15. maijā

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pasākumiem, kas veicami, lai uzlabotu Černobiļas AES avārijas rezultātā cietušo Latvijas Republikas .. Izdevējs: Augstākā Padome Veids: lēmums Pieņemts: 15.05.1991.Stājas spēkā: 01.06.1991.Zaudē spēku: 01.01.2000.Publicēts: Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 27/28, 18.07.1991.; Diena, 101, 30.05.1991.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
67923
01.06.1991
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"