Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

 

LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par Latvijas Republikas likumu «Par pagasta pašvaldību» un «Par pilsētas pašvaldību» spēkā stāšanās kārtību

 

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

1. Uzdot pagastu un pilsētu Tautas deputātu padomēm līdz 1991. gada 15. augustam veikt pašvaldību reorganizāciju atbilstoši likumiem «Par pagasta pašvaldību» un «Par pilsētas pašvaldību».

Šajā nolūkā:

1) līdz 1991. gada 10. jūlijam reorganizēt pagastu un pilsētu Tautas deputātu padomju prezidiju un izpildkomitejas, izstrādāt un Tautas deputātu padomju sesijās apstiprināt pašvaldības pārvaldes un saimnieciskās struktūras nolikumus. Padomes lēmums ir pašvaldības pārvaldes un saimnieciskās struktūras izveidošanas tiesiskais pamats;

2) pagastu un pilsētu Tautas deputātu padomēm, ja tas nepieciešams pārejai uz pašvaldību, pārskatīt un precizēt administratīvo teritoriju robežas un noteiktā kārtībā iesniegt priekšlikumus par to grozīšanu.

2. Uzdot rajonu, pagastu un rajonu pilsētu Tautas deputātu padomēm līdz 1991. gada 1. jūlijam saskaņot jautājumus par šo pašvaldību 1991. gada budžetu apjomu sadalījumu.

3. Ieinteresētajām ciematu, pagastu un rajonu Tautas deputātu padomēm pieņemt lēmumus un Latvijas Republikas Ministru Padomei sagatavot atzinumus par ciematu administratīvo teritoriju pārveidošanu par pagastu vai pilsētu administratīvajām teritorijām un līdz 1991. gada 15. jūnijam iesniegt tos Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidijam.

4. Uzdot Liepājas pilsētas Tautas deputātu padomei līdz 1991. gada 15. augustam pabeigt pāreju uz pašvaldību atbilstoši likumam «Par pilsētas pašvaldību» un Latvijas Republikas Augstākās Padomes 1990. gada 23. oktobra lēmumam «Par Liepājas pilsētas pašvaldības reorganizāciju».

5. Noteikt, ka Jūrmalas pilsētas Tautas deputātu padomes priekšsēdētājs darbojas likumā «Par pilsētas pašvaldību» paredzēto pienākumu, tiesību un atbildības ietvaros.

6. Noteikt, ka eksperimenta kārtā pēc Tautas deputātu padomes lēmuma ar Augstākās Padomes piekrišanu var ievēlēt padomes priekšsēdētāju no visiem attiecīgajā administratīvajā teritorijā dzīvojošajiem iedzīvotājiem.

7. Noteikt, ka Latvijas Republikas Ministru Padome tās kompetences ietvaros realizē savas funkcijas pagastu un pilsētu administratīvajās teritorijās ar tai pakļauto vietējo valsts pārvaldes iestāžu, kā arī pagastu un pilsētu Tautas deputātu padomju priekšsēdētāju starpniecību.

8. Uzdot Latvijas Republikas Ministru Padomei:

1) līdz 1991. gada 15. maijam iesniegt Latvijas Republikas Augstākajai Padomei likumprojektu par Latvijas Republikas valdību, kurā būtu noteikts valdības, ministriju un pašvaldību funkciiu sadalījums un valsts pārvaldes struktūras republikā, rajonos un republikas pilsētās;

2) līdz 1991. gada 1. jūnijam iesniegt Latvijas Republikas Augstākajai Padomei likumprojektu par grozījumiem un papildinājumiem likumos par nodokļiem un likumā «Par Latvijas Republikas budžeta tiesībām», paredzot teritoriāli diferencētus un stabilus normatīvos atskaitījumus no nodokļiem vietējos budžetos;

3) līdz 1991. gada 15. jūnijam saskaņot savus normatīvos aktus par likumiem par pašvaldību;

4) līdz 1991. gada 15. augustam iesniegt Latvijas Republikas Augstākajai Padomei likumprojektus par grozījumiem citos Latvijas Republikas likumdošanas aktos atbilstoši likumiem par pašvaldību.

9. Uzdot Latvijas Republikas Augstākās Padomes Tautas pašvaldības un sabiedrisko lietu komisijai līdz 1991. gada 15. jūnijam izstrādāt un iesniegt Latvijas Republikas Augstākajā Padomē likumprojektu par kārtību, kādā izskatāmas pašvaldību un Latvijas Republikas Ministru Padomes domstarpības par valsts vai rajona nozīmes projektu realizāciju pagastu un pilsētu administratīvajās teritorijās.

10. Uzdot Latvijas Republikas Augstākās Padomes Kancelejas Pašvaldības nodaļai un Latvijas Republikas Ministru Padomes Municipālajam departamentam nodrošināt metodisko un organizatorisko palīdzību pagastu, pilsētu un rajonu Tautas deputātu padomēm, tām pārejot pašvaldības statusā.

11. Atzīt par spēku zaudējušiem Latvijas PSR 1990. gada 15. februāra likumus «Par pagastu pašvaldību», «Par pilsētu pašvaldību», kā arī Latvijas PSR Augstākās Padomes 1990. gada 15. februāra lēmumu «Par tautas pašvaldības sistēmas izveidošanu» (Latvijas PSR Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1990, Nr. 10).

Noteikt, ka līdz Latvijas Republikas likuma «Par Latvijas galvaspilsētas Rīgas pašvaldību» spēkā stāšanās brīdim Rīgas pilsētas un tās rajonu un priekšpilsētu pašvaldības un to institūcijas saglabā līdzšinējās tiesiskās attiecības.

12. Lēmuma izpildes kontroli uzdot komisijai, kas izveidota ar Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidija 1990. gada 6. decembra lēmumu «Par pasākumiem pārejai uz pašvaldību Latvijas Republikā».

13. Latvijas Republikas likumi «Par pagasta pašvaldību» un «Par pilsētas pašvaldību» stājas spēkā ar to pieņemšanas brīdi.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1991. gada 24. aprīlī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Latvijas Republikas likumu "Par pagasta pašvaldību" un "Par pilsētas pašvaldību" spēkā stāšanās .. Izdevējs: Augstākā Padome Veids: lēmums Pieņemts: 24.04.1991.Stājas spēkā: 16.05.1991.Publicēts: Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 25/26, 04.07.1991.; Diena, 88, 11.05.1991.
Saistītie dokumenti
  • Grozījumi
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Citi saistītie dokumenti
67904
16.05.1991
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"