Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par Pieteikumu pieņemšanu no nacionalizēto un citādi nelikumīgi atņemto nekustamo īpašumu (uzņēmumu un citu īpašuma objektu) īpašniekiem - fiziskajām personām

Lai nodrošinātu Latvijas Republikas teritorijā pēc 1940. gada 17. jūnija nacionalizēto un citādi nelikumīgi atņemto nekustamo īpašumu (uzņēmumu un citu īpašuma objektu) īpašnieku - fizisko personu - un viņu mantinieku tiesības valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas procesā un ņemot vērā to, ka:

- Latvijas valsts un pašvaldību īpašuma privatizācija nav atliekama,

- Latvijas Republikas Augstākās Padomes 1991. gada 20. marta lēmumā «Par valsts īpašumu un tā konversijas pamatprincipiem» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 19/20) tika noteikts, ka bijušajiem īpašniekiem vai viņu mantiniekiem īpašums ir atdodams tieši vai kompensējams ar valsts vērtspapīriem tādā apjomā kādā tas saglabājies līdz pēckara periodam un pēc otrā pasaules kara fiksēts pamatfondu inventarizācijas aktos, turklāt tika izsludināta bijušo īpašnieku un viņu mantinieku pieteikšanās uz saviem īpašumiem,

- valsts un pašvaldības pēc uzņēmumu nacionalizācijas vai citādas nelikumīgas atņemšanas ir izdarījušas ieguldījumus tajos.

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

1. Uzdot Latvijas Republikas rajonu un pilsētu Tautas deputātu padomju valdēm (izpildkomitejām), kā arī Latvijas Republikas diplomātiskajām iestādēm un konsulātiem nodrošināt pieteikumu pieņemšanu no Latvijas Republikas teritorijā nacionalizēto un citādi nelikumīgi atņemto nekustamo īpašumu (uzņēmumu, viesnīcu, kinoteātru, aptieku, slimnīcu u. c. īpašuma objektu, izņemot zemi un namīpašumus) īpašniekiem - fiziskajām personām - un viņu mantiniekiem.

Pieteikumi netiek pieņemti no nacionalizēto un citādi nelikumīgi atņemto uzņēmējsabiedrību dalībniekiem (akciju, paju u. tml. īpašniekiem) un viņu mantiniekiem, ja īpaši Latvijas Republikas likumi vai Latvijas Republikas Augstākās Padomes lēmumi neparedz citādu kārtību.

2. Noteikt, ka mantinieku loku nosaka saskaņā ar Latvijas Republikas 1937. gada Civillikumu.

3. Noteikt, ka pieteikumi iesniedzami līdz 1992. gada 20. jūlijam pilsētu vai, ja īpašuma objekti atrodas lauku apvidū, rajonu Tautas deputātu padomju valdēm (izpildkomitejām) vai Latvijas Republikas diplomātiskajām iestādēm un konsulātiem.

Pieteikumā jānorāda, kādā veidā bijušais īpašnieks - fiziskā persona - vai viņa mantinieki vēlas atjaunot savas īpašuma tiesības:

- atgūstot savu īpašumu;

- saņemot kompensāciju valsts vērtspapīros, kas segti ar nekustamu īpašumu.

Pieteikumā bijušais īpašnieks - fiziskā persona - vai viņa mantinieki var izteikt vēlēšanos izpirkt visu īpašuma objektu, ja valsts vai pašvaldības pēc nacionalizācijas vai citādas nelikumīgas atņemšanas ir izdarījušas ieguldījumu tajā.

Mantinieku pieteikumam jāpievieno radniecību vai mantošanas tiesības apliecinoši dokumenti.

4. Noteikt, ka bijušajiem īpašniekiem - fiziskajām personām - vai viņa mantiniekiem, kuri nav iesnieguši pieteikumu līdz 1992. gada 20. jūlijam, tiek garantēta īpašuma kompensācija vērtspapīros.

5. Uzdot Latvijas Republikas Ārlietu ministrijai nodrošināt šā lēmuma publicēšanu ārvalstīs mēneša laikā no lēmuma pieņemšanas brīža.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A.GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1992. gada 31. martā

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Pieteikumu pieņemšanu no nacionalizēto un citādi nelikumīgi atņemto nekustamo īpašumu (uzņēmumu .. Izdevējs: Augstākā Padome Veids: lēmums Pieņemts: 31.03.1992.Stājas spēkā: 31.03.1992.Publicēts: Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 15/16, 16.04.1992.; Diena, 62, 03.04.1992.
Saistītie dokumenti
  • Saistītie dokumenti
65486
31.03.1992
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"