Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 238

Par naudas izmaksām iedzīvotājiem sakarā ar jauno valsts mazumtirdzniecības cenu ieviešanu maizei, pienam, gaļai un izstrādājumiem no šiem produktiem

Lai nodrošinātu republikas iedzīvotāju sociālo aizsardzību apstākļos, kad tiek ieviestas jaunās valsts mazumtirdzniecības cenas maizei, pienam, gaļai un to izstrādājumiem, Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

1.Paaugstināt strādājošiem darba algu viņu pamatdarba vietā par 66 rubļiem mēnesī.

Mācību, veselības aizsardzības, kultūras un citās no republikas budžeta un vietējiem budžetiem finansējamās iestādēs darba algas paaugstina no valsts budžeta līdzekļiem.

Visos pārējos saimnieciskā aprēķina uzņēmumos, organizācijās un iestādēs darba algu paaugstina no šo uzņēmumu, organizāciju un iestāžu līdzekļiem.

Uzņēmumu, organizāciju un iestāžu vadītājiem nodrošināt strādājošiem minēto darba algas paaugstinājuma aprēķinu un izmaksu,

2. Ieviest no budžeta izmaksājamus ikmēneša pabalstus ģimenēm ar bērniem:

2.1. par katru bērnu līdz 8 gadu vecumam - 40 rubļu, no 8 līdz 15 gadu vecumam - 50 rubļu;

2.2. par katru vispārizglītojošās skolas skolēnu, vecāku par 15 gadiem, - 50 rubļu.

Saglabāt esošo ikmēneša pabalstu 50 rubļu apmērā par katru bērnu vecumā no 3 gadiem līdz mācību uzsākšanai skolā, bet ne ilgāk kā līdz 7 gadu vecumam, ja bērns neapmeklē pirmsskolas bērnu iestādi (pabalsts piešķirams papildu 2.1. apakšpunktā noteiktajam).

3. Izmaksāt no budžeta ikmēneša pabalstus mātēm, kuras;

3.1. kopj bērnu (bērnus) līdz 1,5 gadu vecumam, - 100 rubļu;

3.2. kopj bērnu (bērnus) no 1,5 līdz 3 gadu vecumam, kas neapmeklē pirmsskolas bērnu iestādi, - 70 rubļu.

Sakarā ar šī lēmuma 2. un 3. punktā minēto pabalstu ieviešanu atzīt par spēku zaudējušiem agrāk pieņemtos republikas Valdības lēmumus par pabalstu piešķiršanu bērnu audzināšanai. Sociālās nodrošināšanas ministrijai kopīgi ar Tieslietu ministriju divu nedēļu laikā iesniegt Latvijas Republikas Ministru Padomei to lēmumu sarakstu, kuri sakarā ar šī lēmuma pieņemšanu atzīstami par spēku zaudējušiem.

Pabalstus par bērniem izmaksā darbavietā, kurā strādā māte vai persona, kas viņu aizvieto. Ja māte nestrādā, šos pabalstus izmaksā rajona (pilsētas) Tautas deputātu padomes izpildkomitejas sociālās nodrošināšanas nodaļā. Pabalstus, kas piešķirti sakarā ar to, ka bērns neapmeklē pirmsskolas bērnu iestādi, izmaksā tikai sociālās nodrošināšanas nodaļā.

4. Noteikt nestrādājošiem pensionāriem ikmēneša piemaksu 46 rubļu apmērā pie pensijas, kāda viņiem aprēķināta atbilstoši Latvijas Republikas likumam «Par valsts pensijām». Strādājošiem pensionāriem piemērojami šī lēmuma 1. punktā minētie noteikumi.

5. Palielināt stipendiju par 45 rubļiem mēnesī augstāko mācību iestāžu studentiem, aspirantiem, vidējo speciālo mācību iestāžu un arodvidusskolu audzēkņiem.

6. Finansu ministrijai paredzēt no 1991. gada valsts budžeta 55 milj. rubļu, lai segtu izmaksu palielinājumu slimnīcās, sociālās nodrošināšanas pansionātos, internātskolās un bērnunamos.

7. Sociālās nodrošināšanas ministrijai un Finansu ministrijai līdz 1991. gada 1. janvārim kopīgi ar citām ieinteresētajām organizācijām izstrādāt instrukcijas par šajā lēmumā noteikto naudas izmaksu kārtību.

8. Valsts statistikas komitejai ar 1991. gada janvāri nodrošināt patēriņa preču cenu un pakalpojumu tarifu reģistrāciju un patēriņa preču cenu indeksa aprēķinus, kā arī nodrošināt par šiem jautājumiem publikācijas presē.

9. Ekonomikas ministrijai, Sociālās nodrošināšanas ministrijai, Finansu ministrijai un Valsts statistikas komitejai, ņemot vērā patēriņa preču cenu indeksa pieauguma un kompensācijas rezultātus 1991. gada pirmajā ceturksnī, veikt dzīves dārdzības līmeņa izmaiņu analīzi un iesniegt naudas ienākumu indeksāciju.

10. Lēmums stājas spēkā ar 1991. gada 1. janvāri.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs l. GODMANIS

Latvijas Republikas valdības lietu ministrs K. LĪCIS

Rīgā 1990. gada 28. decembrī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par naudas izmaksām iedzīvotājiem sakarā ar jauno valsts mazumtirdzniecības cenu ieviešanu maizei, .. Izdevējs: Ministru Padome Veids: lēmums Numurs: 238Pieņemts: 28.12.1990.Stājas spēkā: 01.01.1991.Zaudē spēku: 05.04.1991.Publicēts: Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 5/6, 14.02.1991.; Diena, 8, 15.01.1991.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
64894
01.01.1991
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"