Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Labklājības ministrijas rīkojums Nr. 60

Rīgā 2002. gada 15. martā

Par hemofīlijas slimnieku ambulatorajai ārstēšanai paredzēto preparātu izplatīšanas nosacījumiem

Izdots saskaņā ar

Farmācijas likuma 6.panta 4.punktu

Lai noteiktu A un B tipa hemofīlijas slimnieku ambulatorajai ārstēšanai nepieciešamo koagulācijas faktoru un desmopresīna izplatīšanas nosacījumus,

apstiprināt "Hemofīlijas slimnieku ambulatorajai ārstēšanai paredzēto koagulācijas faktoru un desmopresīna izplatīšanas kārtību".

Labklājības ministrs A.Požarnovs

 

Hemofīlijas slimnieku ambulatorajai ārstēšanai paredzēto koagulācijas faktoru un desmopresīna izplatīšanas kārtība

1. Šī kārtība nosaka A un B tipa hemofīlijas slimnieku ambulatorai ārstēšanai paredzēto koagulācijas faktoru un desmopresīna izplatīšanas nosacījumus.

2. Atbilstoši A un B tipa hemofīlijas ambulatorās ārstēšanas nodrošināšanai piešķirtajam finansējumam ar koagulācijas faktoriem un desmopresīnu 2002.gadā tiek nodrošināti:

2.1. visi bērni ar A un B tipa hemofīliju līdz 18 gadu vecumam atbilstoši koagulācijas faktoru un desmopresīna nodrošināšanas ambulatoros apstākļos pirmā etapā plānotajiem apjomiem:

2.1.1. vieglas formas A tipa hemofīlija - desmopresīns 0,3 mkg/kg līdz 5 reizēm mēnesī, VIII faktors 20 IU/kg līdz 5 reizēm gadā,

2.1.2. vidēji smagas formas A tipa hemofīlija - VIII faktors 25 IU/kg līdz 2 reizēm mēnesī,

2.1.3. smagas formas A tipa hemofīlija - VIII faktors 25 IU/kg līdz 4 reizēm mēnesī,

2.1.4. vieglas formas B tipa hemofīja - IX faktors 20 IU/kg līdz 7 reizēm gadā,

2.1.5. vidēji smagas formas B tipa hemofīlija - IX faktors 25 IU/kg līdz 2 reizēm mēnesī,

2.1.6. smagas formas B tipa hemofīlija - IX faktors 25 IU/kg līdz 4 reizēm mēnesī;

2.2. visi pacienti ar A un B tipa hemofīliju, kuri 2002.gadā sasniedz 18 gadu vecumu un neatkarīgi no slimības smaguma pakāpes, turpina saņemt lietošanai ambulatoros apstākļos paredzēto koagulācijas faktoru atbilstoši 2.1. apakšpunktā minētajiem aprēķiniem;

2.3. visi gada laikā no jauna diagnosticētie bērna vecuma hemofīlijas slimnieki atbilstoši 2.1. apakšpunktā minētajiem aprēķiniem;

2.4. visi gada laikā dzimušie bērni, kam diagnosticēta hemofīlija, nodrošinot tiem primāro profilaksi;

2.5. pieaugušo vecuma smagas hemofīlijas formas slimnieki atbilstoši koagulācijas faktoru nodrošināšanas ambulatoros apstākļos plāna pirmā etapa plānotajiem apjomiem:

2.5.1. smagas formas A tipa hemofīlija - VIII faktors 25 IU/kg 4 reizes mēnesī,

2.5.2. smagas formas B tipa hemofīlija - IX faktors 25 IU/kg 4 reizes mēnesī.

3. A un B tipa hemofīlijas ārstēšanai ambulatoros apstākļos nepieciešamā koagulācijas faktora un desmopresīna iegādes kompensācijai paredzētie līdzekļi slimokasēm tiek iedalīti saskaņā ar Labklājības ministrijas 2002.gada 30.janvāra rīkojumu Nr.16 "Par kritērijiem valsts speciālā veselības aprūpes budžeta programmas "01.00.00 Veselības aprūpes pakalpojumu apmaksa" apakšprogrammas "01.01.00 Medikamentu apmaksa" līdzekļu sadali slimokasēm".

4. Tiesības izrakstīt koagulācijas faktorus un desmopresīnu ir sertificētam hematologam atbilstoši specializēto ārstniecības centru (nodaļu) vadītāju apstiprinātam sarakstam. Sarakstu iekļauj slimokases līgumā ar ārstniecības iestādi, kuras speciālisti izraksta koagulācijas faktorus un desmopresīnu:

4.1. bezpeļņas organizāciju valsts akciju sabiedrību "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca" (turpmāk - Bērnu klīniskā universitātes slimnīca) attiecībā uz bērnu vecuma hemofīlijas pacientiem;

4.2. bezpeļņas organizāciju valsts akciju sabiedrību slimnīcu "Linezers" (turpmāk - slimnīca "Linezers") attiecībā uz pieaugušo vecuma hemofīlijas pacientiem.

5. Receptes koagulācijas faktoru un desmopresīna iegādei tiek izrakstītas, pacientam ierodoties uz regulāro apsekošanu ārstniecības centrā (nodaļā) reizi trijos mēnešos:

5.1. bērnu vecuma hemofīlijas pacientiem - Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā;

5.2. pieaugušo vecuma hemofīlijas pacientiem - Valsts hematoloģijas centrā slimnīcā "Linezers".

6. Izrakstot koagulācijas faktoru un desmopresīnu, hematologs izdara attiecīgu ierakstu pacienta ambulatorajā kartē, uzrādot devu, kas pamatota ar aprēķiniem, izmantojot hemofīlijas smaguma pakāpi un slimnieka svaru kontroles laikā.

7. Zāļu reģistrācijas apliecības turētājs (īpašnieks) nodrošina Kompensējamo zāļu sarakstā iekļauto koagulācijas faktoru un desmopresīna pieejamību zāļu lieltirgotavām, kuras nodrošina šo preparātu izplatīšanas prasību izpildi.

8. Aptieka, kas ir līgumattiecībās ar slimokasi, nodrošina nepieciešamo koagulācijas faktoru un desmopresīna pastāvīgu sortimentu aptiekā pacientiem, kas regulāri iegādājas koagulācijas faktorus un desmopresīnu konkrētajā aptiekā, citos gadījumos nodrošinot koagulācijas faktoru un desmopresīna pieejamību pacientiem pēc iespējas nekavējoties, bet ne vēlāk kā divu dienu laikā no receptes saņemšanas.

9. Bezpeļņas organizācija valsts akciju sabiedrība "Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūra" (turpmāk - aģentūra) reizi ceturksnī sagatavo un iesniedz Labklājības ministrijā pārskatu par koagulācijas faktoru izlietojumu un veiktajiem norēķiniem par koagulācijas faktoru piegādi.

10. Pamatojoties uz aģentūras sniegtajām atskaitēm par koagulācijas faktoru un desmopresīna iegādes kompensācijai paredzēto līdzekļu izlietojumu, var tikt noteikti pieaugušo vecuma hemofīlijas slimnieki, kuri saņem koagulācijas faktoru ambulatoros apstākļos 2002.gadā papildus 2.5.apakšpunktā minētajiem.

11. Aģentūra un slimokases nodrošina, lai koagulācijas faktoru un desmopresīna apmaksai paredzētie līdzekļi netiek izlietoti citiem mērķiem.

12. Lai plānotu ambulatorai ārstēšanai paredzēto koagulācijas faktoru un desmopresīna apmaksai nepieciešamo līdzekļu apjomu turpmākajiem gadiem, Latvijas Hematologu asociācija katru gadu līdz 1.decembrim iesniedz Labklājības ministrijā aktualizētu A un B tipa hemofīlijas slimnieku sarakstu, katram slimniekam norādot hemofīlijas tipu, smaguma pakāpi, ķermeņa svaru, nepieciešamo koagulācijas faktoru daudzumu (IU/kg).

Farmācijas departamenta direktors J.Bundulis

Veselības departamenta direktora vietniece I.Čabe

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par hemofīlijas slimnieku ambulatorajai ārstēšanai paredzēto preparātu izplatīšanas nosacījumiem Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Labklājības ministrija Veids: rīkojums Numurs: 60Pieņemts: 15.03.2002.Stājas spēkā: 15.03.2002.Zaudē spēku: 01.01.2006.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 46, 22.03.2002.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
60531
15.03.2002
85
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"